S 400 pentru sauditi?

Discutiile dintre Moscova si Riad exista de ceva timp, unele documente fiind semnate inca din 2017 cu privire la o posibila achizitie de catre tara din Golf a sistemului rusesc S 400.

Rusii sunt chiar optimisti si Dmitry Shugaev  a declarat la inceputul anului: “In recent months, various sites have been attacked more and more often. And recently, very recently a port for oil exports was opened. They are thinking about it seriously.”

Conform cu declaratiile domnului Shugaev, Arabia Saudita ar putea deveni proprietara a unul sau mai multe sisteme S 400.

In 2019, Federal Service for Military-Technical Cooperation (FSMTC) din Rusia a anuntat ca cele doua tari discuta termenii pentru achizitia sistemului anti-aerian rusesc, fara a se da mai multe amanunte.

Este clar ca Moscova va livra S 400 daca va primi banii, problema este cu Regatul Saudit. Ce face Riadul daca americanii vor lua aceleasi masuri de retorsiune ca si in cazul Turciei? Turcia cum-necum se descurca, desi foarte greu, eliminata fiind din programul F 35, cu livrarile de armament occidental blocate, nici macar F 16 nu va primi, dar ce va face Arabia Saudita daca americanii le arunca in cap un astfel de embargo?

O practica similara cu cea aplicata Turciei ar duce de fapt la blocarea cu totul a intregului sistem militar saudit. Fara achizitii de tehnica de lupta, fara piese de schimb, fara consilieri, ce vor face sauditii? Cat timp le vor mai zbura avioanele, cat timp vor rezista fara sprijinul industriei militare americane si europene?

GeorgeGMT

25 de comentarii:

  1. Au anuntat zilele trecute ca renunta sa cumpere s 400.Vor cumpara THAAD

    17
    • Probabil era pe teava articolul?

      Americanii sunt nevoiti sa-si calce pe mandrie pe acolo. Trump a preferat sa ia banul gros pe orice putea vinde si sa ignore chestii gen Yemen, Khashoggi (asta a fost o mare greseala a lui Mohamed bin Salman) iar Biden macar de ochii lumii trebuie sa-i sanctioneze. Plus declasificarea 9/11 i-a cam suparat si pe sauditi. Dar America are nevoie de ei si nu le-ar pica bine o deriva spre Moscova. Arabia Saudita e plina de armament modern american, nu F16 vechi si HAWK ca Turcia, nu ar pica bine sa fie testate de consilierii rusi…

      https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/saudi-air-defense-problem-us-opportunity

  2. ceva nu se leaga. Sauditii sunt amenintati de rebeloo houthi, care arunca in ei cu drone s dverse rachete ieftine. S 400 ii poate ajuta eventual cu rachetele balistice, dar la drone nu prea.
    Cu siguranta le pun embargo americanii, nu au cum altfel. sa nu uitam ca e o lega care impune asta, Casa Alba nu poate sa faca ce vrea

    2
  3. Rusii se imbata cu apa rece. Arabia Saudita a luat deja decizia: THAAD. Au semnat deja doua contracte cu Lockheed Martin. Unul in martie 2019 si altul in aprilie anul curent;.ambele au o valoare totala de aproximativ $1,6 miliarde. Sensele lor sunt in India.

    17
  4. Nu prea cred in SF ul asta. Cica ar „fi semnat” ceva in 2017 cand fuse seicul la moskva. La pachet cu niste TOS uri, kornet(inclusiv licenta) si alte maruntisuri. La un an diferenta, in 2018,au semnat si hindusii ptr neste baterii. Aia luna asta au primit primele fieratanii, sauditii nimic. Cred ca a fost un fel de santaj la adresa americanilor. Sauditii doreau THAAD iar aliatul strategic nu prea dorea sa le dea pe mana asa bijuterii. Dupa anuntul de la moscova, sauditii au primit mintenas…. THAAD. Oricum ptr ce le lipseste lor din panoplie chiar nu aveau nevoie de S400. Cateva baterii de S350 i ar fi coafat de minune.

    2
  5. Pe mine ma surprinde usurinta prin care rusii vand tehnologie de top (spun ei) catre tari aliate inamicilor. Aici ma gandesc la Turcia, o fi sultanul la butoane azi, dar nimeni nu e vesnic. Pana la urma Turcia e in NATO, Arabia Saudita e plina de consilieri americani si europeni, cat de greu ar fi sa identifice vulnerabilitatile systemului chiar daca spunem ca nu au sursa codului dar macar pot vedea comportamentul.
    Singura explicatie este ca systemul este un monkey version si probabil totodata un troian daca e integrat in retea. De aici si suspiciunea americanilor. Daca nu ma insel si MiG 29 avut de noi avea radarul downgradat, cand ai nostrii au luat de la moldoveni MIG ul fost URSS au costatat diferenta la electronica.

    17
    • MiG-29 achiziționate de România erau varianta 9.12 pentru dotarea țărilor din Pactul de la Varșovia, variante un pic mai slabe decît 9.12 pentru doatrea sovietică internă. Dar, oricum, MiG-urile moldovenești erau varianta 9.13, care difereau mult față de 9.12.

      6
      • moldovenele erau si capabile nuclear

        9
      • @Stefan, din ce stiu au existat 3 versiuni pentru airframe-ul 9.12. 9.12B non OPW varianta cea mai slaba, 9.12A OPW non soviet fara nuke si cu radar, IFF si optoelectronica downgrade si 9.12 care era doar soviet use. De atunci se faceau diferentieri clare intre clienti.Versiunea 9.12A ce am avut noi diferea in special ca soft fiind un downgrade intentionat nu conditionat de cost. Asta ca sa nu spun ca din ’86 ei deja produceau airframe 9.13 si noi am primit 9.12 in ’90. Deci ne-au dat un downgrade dupa cea mai slaba versiune a lor, adica monkey version. Asta doar la nivel declarativ, puteau fi diferente si in calitatea materialelor, ceea ce nu stie nimeni.
        Asta cred ca au si turcii acum.

        4
        • Nu am primit, am cumpărat! 9.13 era doar pentru dotarea URSS, nu a fost oferit la export. După destrămare, multe avioane au rămas în fostele republici devenite state independente, d-aia au avut și alții acces la ele. MiG-urile moldovenești nu mai aveau echipamentele pentru utilizarea armamentului nuclear, zburau cu balast în compartimentele din care acestea fuseseră demontate. Nu știu dacă a fost o regulă dar cel de la Kogălniceanu așa era.

          2
          • @Stefan, pai am cumparat cand am facut contractul si am primit produsul cand a fost livrat, e ceva timp intre ele.

            • Da, dar unii chiar cred că tot armamentul a fost dat de ruși, gratis, nu că a fost plătit de către România.
              În altă ordine de idei, unitatea de la Mărculești avea în dotare și MiG-29 9-12, de ce ajuns la noi un 9-13 nu știu.

        • @ADR, daca te referi la structura nu cred ca au cum sa fie diferente privind calitatea materialelor pt. c-ar fi trebuit recertificata fiecare versiune + ca ar fi fost un cosmar logistic in fabrici.
          De obicei e suficienta dezactivarea sau lipsa unor functiuni din automatica, electronica de bord, software si nu la partile critice (exp. structura) ale avionului.

      • Российские системы S400 ещё нигде не доказали свою эффективность и их бездействие в Сирии само собой довольно таки симптоматично

        *editat, traducere:
        Sistemele rusești S400 nu și-au dovedit încă eficacitatea nicăieri, iar inacțiunea lor în Siria este în sine destul de simptomatică.

        1
    • Tot timpul sovieticii (si mai apoi rusii) au vandut echipamente sensibile (avioane, tancuri, rachete) la un standard downgradat, lucru bine stiut. Ba chiar, inainte de ’90, erau doua standarde: unul pentru membrii Pactului de la Varsovia, ceva mai rasarit in capabilitati, si altul pentru restul, ambele inferioare versiunilor folosite de sovietici.

      3
    • Vand doar ce este cu o generatie in urma. Cand cu LORAMIDS ul turcesc au oferit S300 dar turcii doreau S400(care in acel moment era za best) si au preferat sa se retraga. Dupa ce au terminat S500 au oferit pe tava S400 turcilor(e drept ca a meritat ca au produs o fisura babana in nato). Apoi l au oferit chinei, indiei si oricui a mai dorit.

      1
  6. Poate gândesc si saudiții ca nu vor fi vesnic prieteni cu US&Israel. Deja sunt ceva fricțiuni din cauza petrolului (pretul a fost crescut oarecum artificial de catre OPEC+) asta avantajând clar Rusia.
    Insa nu vad de ce ar cumpăra s400 dacă deja au bătut palma pentru THAAD.

    3
    • Buna gluma. O stie oare si iranienii?

    • Da’ Eurofighter la ce le trebuie daca au deja vreo 3 feluri de F-15? Pupat inelul, taxa de protectie, samd

      1
    • Sat Arabia Saudita vor fi prieteni cu US de Israel nu ma pronunt pentru ca ei exista ca stat pentru ca asta a fost vointa americanilor in perioada interbelica dar mai ales dupa al doilea razboi mondial ( petrol ieftin si din abundenta , miracolul automobilului ).

      1
  7. Arabia Saudită e o dictatura religioasă.
    Norocul lor e bogăția de petrol.
    De când exista acest regat , plătește obolul protecției americane. Le livra petrol în schimbul garanțiilor de apărare.
    De multi ani plătește și în dolari .
    Investiții financiare în USA și mega contracte militare .
    Deci nici o problema cu achiziția S 400. Plătește obolul și rușilor.
    D.p.d.v militar, saudiții au o mega armata cu mega ” scule”.
    Problema e că sistemul lor medieval de învățămint , nu asigura viitorii tehnicieni a acestor tehnologii militare.
    Ca urmare au foarte multi „contractors” străini care asigura întreținerea .
    Să văd ” tehnicieni” ruși alaturi de cei americani , germani, francezi , pachistani , cum se pupa pe gingii pentru salarii ( in dolari) grase. ?
    E o țară care risipește sume enorme.
    Iar corpul lor de ofițeri e slab către mediocru.
    Vezi ” succesele” in Yemen cu toată abundanță de tehnica și tehnologie.

    8
  8. Fara americani, Arabia Saudita se transforma rapid intr-un Afghanistan cu petrol.

    Si cam ce ar putea studia americanii ( care sunt cu 20 de ani inaintea planetei in materie de tehnologie militara ) la ragalia ruseasca ?

    3
  9. Arabii au fost nemulțumiți de Patriot și de aici toate discuțiile. Acum ca o fi fost vina utilajului sau al utilizatorului nu vom afla dar sigur ceva a dat cu virgulă.

    1
  10. niste prieteni ai americanilor pe care ïi detest din inimă.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *