S-75 in zilele noastre. Partea a II-a

poza2

 

Radarul P-18 sau 1RL131 Terek (denumit de NATO ca „Spoon Rest D„) este un radar de tip 2D VHF (frecventa foarte inalta) dezvoltat si operat de catre Uniunea Sovietica incepand cu 1970. Radarul are o raza de 250km, altitudine 35km, putere 260 kW. Modelul original era mobil si se gaseste pe sasiu Ural-4320. Dupa destramarea URSS-ului, P-18 a fost vandut in cateva state, apoi s-a creat o versiune civila (modernizata) ce serveste in aviatia civila. Putine state mai opereaza in seviciul militar cu acest radar.


poza3

SNR-75M3 Fan Song E

 

poza4

Modele Fan Song

 

Fan Song este un radar de ghidare pentru rachetele AA din familia S-75/HQ-2. Prima operatiune desfasurata cu acest tip de radar a avut loc in timpul razboiului din Vietnam, apoi a fost distribuit de sovietici catre tari din Orientul Mijlociu si Africa. La scurt timp, sistemul a fost clonat si modernizat de China motiv pentru care se gaseste in zilele noastre la scara larga.

 


poza5

Versiunea chinezeasca

 

Nu se stie cu exactitate ce avantaje au adus modificarile inginerilor chinezi, chiar daca ele se observa cu ochiul liber incepand de la desing. Adevarul este ca Fan Song reprezinta un sistem invechit cu o serie de slabiciuni pe care pilotii NATO au invatat sa le exploateze, exemple: Irak, Libia, Siria (IAF). Locul acestei instalatii din arsenalul Chinei va fi luat de H-200, un radar de mare putere si foarte rezistent la bruiaj.

 

poza6

Platforma de trasport pt. rachete in container

poza7

Platforma clasica pentru trasport/reincarcare

poza8

Racheta (versiunea chinezesca) in timpul incarcarii

 

Locul tractorului a fost ocupat in prima faza de ZIL-154 (6×6) camion pentru o masa de 2,5 tone produs in Uniunea Sovietica intre anii 1958-1994. Versiunea chinezeasca se numeste Jiefang CA-30. Incepand cu 1967 locul tractorului a fost ocupat de ZIL-131, camion net superior.

 

Platforma de lansare

poza9

Lansator fix (model clasic, versiunea chinezeasca)

poza10

Lansator tractabil

poza11

Prototip chinezesc WXZ204, lansator mobil bazat pe Type 63

poza12

Lansator mobil cubanez pe sasiu T-54/55.

 

poza13

5S99 Senezh

 

5S99 Senezh este un post de comanda mobil creat de sovietici pentru a sprijini bateriile de S-75, S-125, S-200 si variante mai vechi de S-300. De asemenea echipamentul asigura buna o comunicare cu cele mai moderne interceptoare din URSS, Mig 29 si Su-27.

 

poza14

DES-500 Generator diesel-electric

 

poza15

Imagine din satelit

 

In zilele noastre (cu exceptia Chinei) sistemul este operat de tari sarace, (Bulgaria si Romania din Europa, Cuba – America), in special din Asia si Africa.

 

Sursa Wikipedia

 

 NeroFlash

4 comentarii:

  1. Ma gindesc la Revolutia din 1989. S i la razboiul electronic care a existat.Daca la nivelul aului 1989, apararea noastra antiaeriana a fost zero{radare,puncte de comanda etc} acum cu aceiasi tehnica sovietica cum stam? Apareau tinte pe radar se auzea zgomot in aer dar nimic{1989}
    .Acum marile puteri SUA,RUSIA,FRANTA …. ce tehnologii or mai avea? A veti pe site articole despre china aparare aniareriana ,radare, rachete.. dar cind ma gindesc la razboiul electronic din 1989 din Romania cred ca sunt „inutile” in caz de conflict. sUNT TEHNOLOGII CARE PROBABIL SUNT TINUTE SECRETE… CE S-75 ,CE MODERNIZARI…

    • la revolutia din 1989 sistemul a fost sabotat din interior.

      orice sistem poate fi sabotat din interior… chiar si Patriot-ul

  2. radarul p-18 este folosit la noi in cel putin 20 de locatii:6bat.raa plus companii de radiolocatie.este un radar bun,care este folosit pt.serviciul de politie aeriana.cand fps intra in revizie sau are probleme,p-18,p-37 si p-14 il suplinesc cu succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *