S-a deschis sezonul la…fregate!

Mai multe firme din Turcia şi o companie românească au semnat, luni, la Constanţa, un protocol de colaborare pentru a participa ulterior la licitaţia internaţională ce va fi organizată pentru programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria, transmite corespondentul MEDIAFAX. Alocarea proiectului va fi decisă în acest an, urmând ca procesul de modernizare să dureze aproximativ trei ani şi jumătate.

pic05

                                                        TCG Heybeliada (F-511)

Evenimentul a fost organizat de STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.), o prestigioasă companie de inginerie şi tehnologie din Turcia, la ceremonie fiind prezenţi demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi România şi reprezentanţii firmelor pretendente la modernizarea fregatelor- STM, Aselsan, Havelsan şi CSR din România. CSR (Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL) a fost deţinută de jurnalistul Bogdan Chirieac şi trecută ulterior pe numele unei obscure societăţi comerciale elveţiene. CSR deţine monopol în România pe echipamente şi tehnologii de telecomunicaţii, astfel încât firma jurnalistului Bogdan Chirieac a primit de-a lungul timpului contracte de zeci de milioane de euro de la Aeroporturi Bucureşti, STS, MAI etc. În prezent, după cum se poate vedea, CSR a început o campanie de lobby, alături de parteneri turci, în speranţa că va putea convinge autorităţile să-i atribuie şi contractul pentru modernizarea fregatelor.

„Sperăm ca această cooperare să fie o reuşită şi să avem un cuvânt de spus în această procedură de concurenţă cu alte companii care vor veni pentru modernizarea fregatelor, foarte importantă pentru România. Este o licitaţie internaţională, foarte dificilă, şi sperăm să avem un parteneriat corespunzător şi să avem succes în această acţiune”, a declarat directorul General al CSR, Doru Bancu.

El a afirmat că operaţiunea de modernizare a fregatelor va fi una complexă, însemnând modernizarea atât de echipamente militare, cât şi de comunicaţii şi în acest moment este dificil de estimat preţul la care se va ridica întreaga lucrare.

„Procedura încă este clasificată. Nu a fost lansată şi nici nu sunt elemente clare privind bugetul. În momentul în care vor apărea toate datele, vor fi comunicate”, a mai spus el, precizând că în consorţiu ar putea intra şi şantierul naval din Constanţa, „pentru că este una din componentele naţionale vitale pentru asemenea combinaţie”.

La rândul său, directorul general al STM, Davut Yılmaz, cel care are rolul de principal coordonator în această iniţiativă de modernizare, a spus că întâlnirile şi discuţiile cu autorităţile şi companiile româneşti au început de mai multă vreme, STM fiind autorizată să arate României performanţele pe termen lung ale Turciei în materie de construcţie şi modernizare navală.

„Prietena şi aliata noastră, România, şi Forţele Navale Române au solicitat îmbunătăţirea resurselor de război pentru a continua demersurile sale ferme de menţinere a păcii în bazinul Mării Negre şi în lume şi pentru a proteja drepturile şi interesele României. Ca parte a acestei iniţiative, Ministerul Apărării Naţionale din România a demarat procesul de licitaţie pentru modernizarea fregatelor de tip 22 ale Flotei Române”, a declarat Davut Yılmaz.

Conform acestuia, STM a întocmit deja un proiect complet de modernizare a fregatelor din Forţele Navele Române cu toate procedurile şi detaliile tehnice incluse, dar şi cu potenţialele parteneriate locale cu companiile româneşti din industria apărării. Proiectul ce ar putea fi realizat de către STM, în asociere cu Havelsan (Turcia), Aselsan (Turcia) şi CSR (România) este o acţiune de cooperare a industriilor de apărare din Turcia şi România. Planurile STM includ modernizarea tehnologică şi pregătirea de apărare şi luptă a celor două fregate pe teritoriul României, în şantiere navale româneşti şi folosind în proporţie maximă resurse locale.

Statele Unite şi-au arătat sprijinul faţă de iniţiativa STM, la Constanţa fiind prezenţi şi reprezentanţi ai companiei Raytheon, care au participat la evenimente.

imageResize

Cu această ocazie, în portul Constanţa a sosit, de duminică, şi o grupare navală turcească alcătuită din nava de patrulare Kilic (P 330), fregata Giresun (F 491) şi corveta Heybeliada (F 511), ceremonia de semnare a protocolului având loc la bordul acesteia din urmă.

Cele trei nave de război fac parte din Flota Navală Turcă, fiind construite şi echipate aproape exclusiv folosind resurse naţionale, cu dotări ce corespund celor mai recente standarde militare impuse de NATO. Unul dintre obiectivele acestei iniţiative este de a prezenta autorităţilor române performanţele impresionante ale proiectului MiLGEM şi corvetei de ultimă generaţie Heybeliada, din clasă Ada, tehnologii ce ar urma să fie aplicate în procesul de modernizare a celor două fregate româneşti.

„Astfel, aceste nave îşi arată sprijinul pentru cooperarea româno-turcă în construcţia şi modernizarea de nave în concordanţă cu cerinţele Forţelor Navale Române”, au mai precizat reprezentanţii STM.

La mijlocul lunii martie, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procedura de achiziţie a serviciilor de modernizare pentru fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria. Acestea urmează să fie dotate cu sisteme de rachetă anti-aeriene, de rachete anti-navă şi sisteme de tunuri şi rachete pentru apărare contra rachetelor anti-navă, dar şi cu senzori cu performanţe superioare, toate integrate într-un sistem computerizat modern care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice.

Sursa: atitudineaonline.ro

111 comentarii:

  1. Eu ti-am trimis emailul cu link-ul azi dimineata, ma bucur ca l-ai publicat. Chestia interesanta e ca Bogdan Chireac isi baga nasul si pe aici….

  2. Bun , astia (turcii) vin cu catel si purcel sa ne arate ce grasime are purcelu si ce colti catelu, Iohanisu a fost la turci si nici n-au trecut cateva zile si astia vin sa modernizeze, la mijloc e bagat si Chireac, moscheea o facem in contrapartida la modernizare ,da platim si paraua…mie imi pare asa de la distanta ca deja cartile au fost impartite si nu-s cum se face da turcii tin cam multi asi in mana!
    Sa vina dara acum specialistii, domnu Bula , cu respect, unde te pricepi te pricepi(lasa-le naibii de autostrazi blindate cu cai ferate)…si sa ne spuna ce ne fac turcii de banii aia!

      • Adica vreo 14% interesati… Deci nu este de ajuns protestu’ lu’ Diaconu de duminica mai vreti inca unu’ luni… Vine draqu’ luni la 8:30…pensionarii sunt deja in piata la tarabe… poate sa le dati ceva o agheasma intaritoare ca sa aiba de ce veni si niscai ceafa de porc direct de pe gratar…
        PS- Vine si ala de a ingropat porcusori? Catalin Berenghi…. public figure… toti boii si toate vacile din RO au ajuns „public figure”
        PS2- Invatati bre sa masluiti si voi cifrele pe facebook ca rade lumea de voi… La o adica improvizati si voi un fel de gratar virtual…

      • Eu cred ca proiectul moscheii din Bucuresti este, dincolo de un gest diplomatic de bunavointa, si o miscare inteleapta… La recensamantul din 2011, un numar de 64.337 de cetateni romani se declarau a fi de religie musulmana, cu 9.037 de musulmani declarati in municipiul Bucuresti. Numarul musulmanilor din Bucuresti este, cel mai probabil, de cateva ori mai mare daca luam in calcul rezidentii necetateni, in contextul actual perspectivele fiind de crestere si nu de scadere.
        La ora actuala exista 5 moschei cu capacitate mica consacrate in Bucuresti, respectiv Geamia din București (strada Constantin Mănescu nr. 3, sector 5), Moscheea Ar Rahman din Crângași (strada Munții Gurghiului nr. 50-52, sector 6), Moscheea din Colentina (strada Fabrica de Gheață nr. 14, sector 2), Moscheea din Fundeni (Șoseaua Fundeni nr. 9, sector 2) si Moscheea din “Timpuri Noi” (strada Nerva Traian nr. 27-33, sector 3), 3 centre culturale islamice si, cel mai probabil, UN NUMAR NECUNOSCUT DE LACASURI DE CULT MUSULMAN neautorizate, neconsacrate si care isi desfasoara activitatea in mod informal / clandestin, cu Dumnezeu (Unic!) stie ce imam ad-hoc radicalizat bagand in mintile infierbantate ale tinerilor Dumnezeu (Unic!) stie ce…
        Te uiti practic pe geam la vila vecinului, stii ca a inchiriat-o in urma cu 3 luni si vezi ca intra numai barbosi care, la iesire, asteapta parca rusinati sa-si primeasca binecuvantarea si sa-l sarute respectuos de trei ori pe acel barbat in gallabie care pare sa fie rezidentul stabil al vilei… Daca te duce capul si esti dispus sa risti o amenda pentru binele nostru, suni la 112 in ziua cand ii vezi ca au intrat barbosi si au iest proaspat rasi, ceva mai „corpolenti”, imbracati excesiv fata de vremea de afara si eventual purtand sepci / palarii / masti de schi / ochelari de soare / manusi etc.
        In aceste conditii, o moschee…
        – cu o capacitate mare in care toate aceste minti sa se regaseasca,
        – in care autoritatile sa-si asigure colaborarea imamului,
        – in care poti controla mesajul strict religios al predicilor, fara abateri fundamentaliste,
        – nou construita, deci cu potential de instalare de tehnica de ascultare,
        – in care serviciile sa-si poata, in mod unitar, infiltra oameni / racola „limbi”
        …parca nu mai este o idee asa de rea…

        • @Vlah
          Argumentul asta se bazeaza pe doua ipoteze subrede:
          1. Moscheile „ad-hoc” exista doar pentru ca nu exista o moschee mare care sa fie incapatoare pentru toti cei care le frecventeaza; construirea moscheii va duce automat la disparitia celorlalte.

          2. Fundamentalistii nu se vor prinde ca predicile de la moscheea mare sunt „controlate”, sau se vor prinde dar isi vor schimba radical opiniile („da domne’ uite eram in eroare, ce mi-a deschis mintea imamul asta controlat de muftiul infidelilor” 🙂 ).

          • @Vector, cu siguranta nu va duce la disparitia moscheilor clandestine, insa:
            – le vei imputina numarul celor care le frecventeaza, micsorand astfel numarul celor „recrutabili”;
            – vei crea „doua lumi” in randul comunitatii musulmane: noi cei multi, toleranti si cuminti si ei, cei putini, radicalizati care ne pericliteaza relatiile cu restul societatii. Din acest punct, pasul pana la delatiune este relativ mic…✌

            • @Vlah
              Cu siguranta foarte multi se vor duce. Macar pentru niste „show of force” sa se vada cat de multi sunt. Una e sa fie imprastiati prin mici moschei si moschei de apartament si alta sa umple ditamai moscheea in buricul capitalei. Alta viata, nu? Putere, prestanta. Mesaj. Dar unii nu se vor regasi in predici si pot renunta pe parcurs, altii pot fi membri ai altor scoli islamice si nu se vor duce din start. Nu poti sa ii „legi de glie” pe toti la moscheea uriasa.

              Iar povestea cu controlul maselor prin moschei controlate de stat e buna pe hartie, dar nu ai garantii. Au incercat-o toate dictaturile din Orient si Nordul Africii dar fundamentalismul nu a disparut. Radicalizarea poate avea loc si in afara moscheii, independent de ce li se spune acolo.

              Deci posibil ca moscheea asta sa atenueze niste probleme, dar parerea mea ca nu va fi deloc „glontul de argint”.

              • O incearca si Vestul (Marea Britanie, Franta si, mai recent, Germania). Ideea este de a face un fel de Islamism de stat in Vest care sa fie domesticit prin control ideologic asupra predicatorilor si co-interesarea liderilor religiosi la mentinerea pacii prin legaturi institutionalizate ale societatii civile cu statul. Problema este ca ceea ce a functionat la crestinism si la europeni nu va functiona aici. De multe ori, organizatiile rezultate sunt mai mult un cap de pod pentru schimbarea societatii gazda decat a musulmanilor.

                Islamul este mult mai descentralizat (deci poti oricand sa te duci la alt imam mai „orotodox”) si acum suntem si in epoca Internetului, unde oricine isi poate lua o doza teologica si filosofica de pe Internet, direct de la cele mai bune surse. Daca mai iei in considerare mobilitatea globala si obiceiul persoanelor mai avute de a se duce in pelerinaj sau de a vizita tara natala la fiecare 2-3 ani (chiar daca e nascut in tara vestica – fenomenul e foarte des intalnit in Marea Britanie), rezulta ca nu are loc nici asimilarea socio-culturala, nici formarea unui Islamism local sincretic, cu elemente din cultura vestica.

                Fenomenul e intalnit in mai toata lumea musulmana. Spre exemplu, sporirea mobilitatii globale si a fluxurilor de bani extremisti in lume a dus la radicalizarea (insemnand intoarcerea la niste origini sau niste norme comune) inclusiv a musulmanilor din Asia de Sud-Est, care adaptasera practica Islamului la specificul lor cultural pre-musulman, la caracterul poporului si obiceiurile sale. Acum, multi oameni se pot duce la Mecca, isi pot vopsi barba portocaliu ca sa il imite pe Profet, se duc acasa cu statutul social crescut si propovaduiesc ce au vazut acolo. Dupa ei, vin banii sauditilor. Astfel, incetul cu incetul, se omogenizeaza si Islamismul global dupa cel mai radical numitor comun. Sa nu uitam ca, la fel ca etnogeneza, si aparitia treptata a diverselor secte se datoreaza unei relative izolari fata de restul lumii care sa permita aparitia constiintei de grup si impamantenirea unor obiceiuri. In lumea globalizata, nu prea mai poti face asta ca proces natural, versus unul deliberat.

                http://www.gnxp.com/blog/2005/08/going-back-to-meccan-well.php

        • da, o zi ca baltile alea artificiale de prins pesti. adica de ce sa alergi dupa pastravi prin munti cand poti sa i cresti in spatele curtii ?

          asa o fi ?

  3. Daca tu vrei sa modernizezi fregate cu Bogdan Chireac…inseamna ca n-ai inteles nimic..

  4. Ceva pute aici.
    Dincolo de faptul ca musonul Chireac este si el pofticios pe langa caimac, corelata cu vizita Mareul Mut Johanic la Inalta Poarta si cu prezenta americanilor pe acolo mie imi suna a licitatie castigata deja.
    Poate cineva sa ne lumineze cat de performante sunt copaile turcesti prezente la ceremonie si daca merita sa aducem englezoaicele noastre la ”montat” tehnologie a la turca bre.
    Nu de alta, dar parca imi miroase a nestricarea echilibrului militar zonal.

    • Ca si mic detaliu cu privire la programul Milgem al turcilor: E cu ani lumina mai avansat si mai performant decat ORICE are asa numita Marina Romana.

      Proiectele lor beneficiaza si de expertiza straineza nu doar de a lor. Navyrecognition si alte website-uri pot da mai multe detalii. Dar ce este clar e ca noi am colaborat cu turcii si in trecut pe alte proiecte care au fost din punct de vedere tehnic cel putin un succes. Poate nu or fi fost ele extraordinare dar reusite cu siguranta au fost. Plus ca o cooperare cu cel mai puternic si important aliat NATO la Marea Neagra personal consider ca o sa fie de bine pe viitor.

      • Problema nu e daca ele sunt bune, ci cat sunt de bune in raport cu ce ofera ceilalti participanti deja anuntati la licitatie, englezii si suedezii? Nu cu ce avem noi acum! 🙂

        • Exact. Mie mi se pare ca asta e un fel de tribut oferit Portii, ca ei sunt mari si au relatii, iar noi mici si fara nimic de zis. Dar na, hai sa vedem ce ofera.

          • Daca ti se pare un tribut oferit Portii atunci poate ai tu alta alternativa care sa scoata din rahat copaile romanesti…
            La pretu’ ala nu stiu cine se incurca cu noi… noi vrem nave de ultima generatie la pret de nimic…
            In anii ’90 toate fufele din RO piteau rulmenti in chiloti si mercur in sticla de apa pentru „export” in Turcia contra aur de 14k si pantofi de carton … pe vremea aia ILICI se gandea doar cum sa distruga industria si sa goneasca oamenii calificati din RO ca sa poata ramane cu necalificatii pe post de votanti ca sa ramana presedinte pe viata, in schimb turcii isi diversificau industria, isi puneau la punct economia, isi intareau armata…Normal ca au relatii si sunt mari pe langa noi…

            • Au fost mult sub noi, iar acum sunt mult peste! 🙂 Diferenta aici se face. Ei au fost un imperiu si tanjesc spre refacerea lui pe baze moderne, de viitor, insemnand putere regionala cu mare influenta in vecinatatea natioanla a propriei tari, iar noi sclavi si tributari am fost si vad ca ne place sa ramanem tot acolo!

              Asta e mentalitatea clasei politice a Romaniai si a Turciei. Uite-te spre trecut ca sa-ti vezi viitorul….asta zice un vechi proverb! Pacat! 🙁

              • Nu sunt mult peste, am fost in Turcia si luata in medie este o tara saraca (nu ca noi am fi o tara bogata). Ca medie, romanii o duc mai bine ca turcii, avem cam toata infrastuctura mai buna, avem case mai bune, si avem si un sistem social superior. In plus fata de asta, eu cred ca avem si o scoala superioara (asa distrusa cum e a noastra) si o filosofie de viata superioara (adica dam mult mai putine tepe ca turcii si ne place lucrul mai bine facut ca ei).
                Pe termen lung o sa o luam in fata ca medie – sa nu uitam ca noi avem vreo 19 mil locuitori in timp ce ei au 75 mil. Mai ales ca Erdogan are de gand sa traga Turcia inapoi cat de mult poate, sa fie el sigur ca nu ajunge prea sus.
                Sincer ma indoiesc cu adevarat ca vom semna vreodata un contract sa ne faca turcii transportoare blindate, ca nu au imaginea corespunzatoare in primul si in primul rand. Cand o sa auda romanii ca facem transportoarele in turcia romanul de rand isi pune mainile in cap, ca o sa le asocieze cu saorma, blugii turcesti, aurul turcesc, samd. Adica numai lucruri de proasta calitate, asa ca subconstient toti o sa fie impotriva. Si nu o sa trebuiasca decat vreo 2-3 voci care sa incepe sa tipe ca Moreniul face treaba mai buna ca turcaletii si contractul o sa sara in aer.

                • Atentie Lion! In anumite conditii 19 mil. fac cat una suta milioane.

                • Eu ma refeream la industria militara, in principal, si la dorinta de evoluare, in secundar. Adica la dorinta de a merge inainte si de a ne/asi depasi conditia!

                  Aici se vede diferenta, azi ca azi, din pacate!

                  • Industria militara este o chestie care tine de politica, si norocul, sau nenorocul ei se poate schimba de la o zi la alta, in functie de dorintele politicului. Nu judeci o tara dupa industria ei militara, o judeci dupa intregul sistem – social, politic si economic.
                    Referitor la dorinta de evolutie – pai daca nici noi nu am evoluat in ultimii 25 de ani, atunci nu stiu cine a mai evoluat. Eu zic ca evolutia noastra post-decembrista e cu un ordin de marime mai mare/rapida decat cea a Turciei. Daca extindem liniar trendul, adica dublare la 12 ani !!!! pe urmatorii 50 de ani o sa fim de 8 ori mai bogati ca nemtii per capita si probabil de vreo 20 de ori mai bogati ca turcii per capita. (nu o sa evoluam liniar, dar sa va faceti o idee despre cum „nu ne depasim conditia”). Inca odata, Turcia are 2 avantaje: 1. populatie de 3.5 ori mai mare si 2. stabilitate mai mare in privinta capitalului pe termen lung. Dar timpul momentan curge in favoarea noastra, si in defavoarea lor.

              • Dacă turcii sînt peste, aș fi curios din ce. Ce ramură a economiei, în afara turismului și a industrei ușoare le merge?
                Dacă le-a crescut PIB-ul se prea poate să fie din comerțul cu Iranul cît a fost sub embargou.
                „When Turkey buys Iranian oil, we pay for it in Turkish lira. … However, it is not possible for Iran to take that money as dollars into its own country due to international restrictions, the U.S.A.’s sanctions. Therefore, when Iran cannot take this money back as currency, they withdraw Turkish lira and buy gold from our market. They take the gold back to their own country.”

                „According to Turkish government statistics, Iran has imported billions of dollars worth of gold from Turkey since it was ejected from the SWIFT international electronic banking system in March.” (CNN)

            • Da, la banii astia nu prea ai cus sa modernizezi serios 2 fregate, poate doar una, dar decat sa ne pierdem vremea cu niste modernizari partiale sau niste modernizari de calitate indoielnica, mai bine nu ne apucam si foloseeam banii sa modernizam Hawk-urile. Eu prefer o cooperare cu suedezii, care sunt mai seriosi si au si echipamente mult mai bune decat turcii.

              • Intrebarea este daca suedezii ne baga in seama la banii astia…
                De bani sa nu mai vorbim ….stim cu totii cum sunt administrati…
                Poate modernizeaza una si pe parcurs poate se mai gasesc niscai euroi in dispusi sa-si schimbe destinatia… Poate aia din panselute… asistati sociali… etc

            • Aici Dany, chiar ai dreptate! Asa a fost.

          • Ar fi excellent ca Romania sa fie ca Turcia dtpdv, mai ales economic shi militar , hai sa zicem inafara de faza cu semidictatura lui Erdogan, dar noi avem dictatura sri-dna !!!

  5. Off-topic legat de articolul mai vechi pe drone:

    http://nextbigfuture.com/2016/04/darpa-awards-gremlin-drone-swarm.html

    DARPA lanseaza competitie pentru lansare, operare si recuperare de roiuri de drone automatizate. Chestiile astea nu ar fi foarte interesante pentru supra-saturarea apararii unui inamic? Moartea printr-o mie de taieturi. Au si aplicatii civile, imi inchipui, cum ar fi supravegherea granitelor, coastelor, largului marilor, padurilor etc.

    • te costa mult cele o mie de cutite….

      Teamnet a vandut deja un sistem de supraveghere a granitei cu drona Hirrus catre Serbia.
      Ai aici o prezentare scurta
      https://www.youtube.com/watch?v=lX6_GoyJ5L4
      https://www.youtube.com/watch?v=an3lBW89-0Y&nohtml5=False

      in rest nu mai zicem nimic de ARCA. Nu mai are rost.

    • @ jorj buna asta cu cutitele 🙂 Darpa are idei bune si eu prevad un viitor foarte bun acestei tehnologii.
      Dupa mine, orice tanc trebuie sa aiba in viitor cercetasi sub forma de drone minuscule care sa faca observare in mediul apropiat, cam la bataia maxima unei rachete antitanc, sa aiba abilitatea de a umbla prin cladiri dupa insurgenti/teroristi/patrioti 🙂 si sa trimita date in timp real .Minidronele astea pot fi numai de observare sau si de kilareala, se plimba pe la 2 km si-l vede pe vreunu ca trebaluieste la vreo racheta sa poa’ sa-i stinga lumanarea, daca tancul n-are fereastra directa spre terorist/patriot.
      La fel , pe aparare antiaeriana, un roi de cateva mii de minidrone aruncate spre rachete si care se pot detona singure in proxi, sau care sa se bage in motoarele avioanelor. Si unde mai pui ca poti sa faci si stratificare , in timp ce convoiul avanseaza tu tii constant cateva roiuri la diferite distante si altitudini.
      Sunt niste filmulete interesante pe iutub , au fost si aici, si sunt uimitoare miscarile coordonate pe care le pot face in formatie aceste jucarele minuscule.
      Vad un viitor luminos acestor idei, din pacate o sa invadeze si viata privata si n-o sa mai poti sta in pl goala la tine-n curte.
      Care pot fi contramasurile militare? una rapida care-mi vine acu in cap e pulsul em.
      Asta cu cutitele ar fi buna pe politicieni da fara sa le tai laringele! 🙂

      • -„Care pot fi contramasurile militare? una rapida care-mi vine acu in cap e pulsul em.” … banui ca vorbeai de roiu’ de drone… apoi iti bag o singura drona incarcata cu soft avansat si tot roiu’ matale face exact ce vrea drona mea… Chiar exista tehnologie pentru chestia asta… si nu este atit de avansata precum se crede…Aproximativ ca la botnet…
        Roiu’ ala de drone mai mult ca sigur nu va fi independent, daca roiul executa comenzile unei drone matca (pe post de central care primeste ordine de jos si retransmite ordine roiului) atunci este de ajuns sa pui drona matca in imposibilitate de a mai comunica, sau de ce nu, sistemul de operare sa fie facut franjuri si sa preiei controlul… Gauri are toata lumea, da’ mai putini sunt capabili sa puna patch-uri de securitate. Pana ce dronele nu vor fi dotate cu inteligenta artificiala mai nimeni nu isi va permite sa foloseasca pe scara larga dronele…
        Io* zic ca este de ajuns sa cunosti frecventa de baza / rezerva pe care comunica dronele si iti construiesti din timp soft capabil pentru penetrare inzestrat cu periferice avansate…
        Cazuri de drone hackuite au fost, sunt si vor mai fi…

  6. Acum câteva zile spunea Alex că Doru Bancu ar fi fost implicat în intermedierea achiziţiei cac……. minunatiilor alea de Panharduri.
    În altă ordine de idei, turcii propun un sistem de management al luptei cu arhitectura deschisă, pentru integrarea ulterioară a oricărei variante de armament şi senzori doreşte clientul.
    În plus, pe Milgem, turcii utilizează atât Mk41 cât şi RIM-116 RAM aşa că s-ar deschide opţiunea pentru montarea lor pe fregatele noastre.
    Să vedem propunerea finală, tehnică şi financiară. Oricum fondurile anunţate ajung doar pentru o navă, dacă vrei s-o dotezi şi cu, şi cu…..

  7. Problema cu turcii este…problematica dpdv tehnic. Adica turcii au ce sa arate dar ei sunt in linia a doua, chiar a treia dpdv tehnic, pe de alta parte, la banii pe care ai nostri ii pun la bataie, ar putea fi o solutie…
    Avem astfel Saab, BAE si Raytheon indirect.
    Tehnologic vorbind nu cred ca turcii sunt egalii rusilor, iar noi ne modernizam flota fix pt ivani, dar ar putea fi o solutie mai low-cost si merita cu adevarata luata in considerare, desi armamentul (rachete AA si anti-nava, sisteme CIWS ), sonare si radare le vom lua din Vest.

  8. Ziarul Financiar zice ca :
    După înţelegerea legată de moscheea de la Bucureşti, România discută cu Turcia o cooperare legată de rachete, blindate şi muniţie.
    Neculai Banea, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului si Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi adjunctul ministrului Apărării din Turcia, Şuay ALPAY, au discutat astăzi aspecte privind colaborarea în domeniile producţiei de rachete, optoelectronică, transportoare blindate, armament şi muniţie, cât şi pentru modernizarea celor două fregate deţinute de armata română, a anunţat ministerului Economiei.

    Întalnirea celor doi demnitari a avut loc în contextul participării unei delegaţii guvernamentale şi de afaceri din Turcia la Forumul ”Săptămâna Cooperării Industriale România-Turcia”.

    Reprezentanţii firmelor turce ROKETSAN şi Nurol Makina (divizia infanterie, armament, muniţii şi pulberi, sisteme de luptă) s-au întâlnit la sediul CN ROMARM SA şi au efectuat vizite la UM Mija, UPS Dragomireşti, UM Sadu şi UM TOHAN Zărneşti, iar cei ai ROKETSAN şi ASELSAN (divizia aviaţie) au efectuat o vizită la IAR Ghimbav.
    De asemenea, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii societăţilor autohtone Fabrica de Arme Cugir, IOR, MIRSAND, PRO OPTICA şi-au prezentat portofoliul de produse destinate pieţei externe.

    http://m.zf.ro/business-international/dupa-intelegerea-legata-de-moscheea-de-la-bucuresti-romania-discuta-cu-turcia-o-cooperare-legata-de-rachete-blindate-si-munitie-15211772

    • au murit multi oameni ca tara asta sa nu devina pasalac , imi pare rau ca au murit degeaba , firar mama lui de tampit ponta inainte sa plece a pus o bomba cu ceas pentru urmatorul premier

      • Nu cred ca cu o moschee devii pasalic. E mai mult un gest de bunavointa, de diplomatie. Romania incearca sa creasca ca si avocat al Turciei in UE, la fel cum face cu R. Moldova, Georgia sau cat de cat, cu Ucraina.
        Este vorba de „tinerea aproape” a Turciei, atat in NATO cat si pe orbita UE. Turcia este cea mai mare putere din regiune, dupa Rusia, si este bine sa o pastrezi stat laic (este probabil cel mai laic stat de credinta musulmana din Meditereana), mai ademenind-o cu UE, mai cerandu-i sa implementeze anumite reforme. Pentru noi, este singurul aliat credibil la M. Neagra, Polonia putand sa ne ajute putin doar in partea de nord.
        Iar ca si baza tehnologica si industriala, Turcia este mult peste Romania, din ’90 incoace investind zeci de miliarde de $ in tehnologii inalte si cercetare. De data asta avem noi ceva de invatat de la ei.

        • Gogu' de la cazane

          Allah Akbar! Allah Akbar! Türkiye kral ve kurtarıcı Romanya!
          Desi suntem de partea cu Coca-Cola si McDonalds am din ce in ce mai acut senzatia ca iarasi am ajuns de partea care nu trebuie….
          Purceaua e moarta in cotet, dar noi o tinem intruna Batman! Batman! adica Rusia! Rusia!. Sperietoarea asta este tinuta pentru a ne abate atentia de la adevaratul pericol si grozavia ce ne va lovi.

          • capatu` satului

            aprecierea este corecta,
            or fi turcii mai buni la tehnica decat noi,
            totusi aproape toate echipamentele de pe navele lor sunt cumparate de la francezi, englezi, americani, etc.,

            asa ca insemna ca ei vor lua grosu banilor iar furnizoru echipamentului cat mai putin posibil,
            la tehnica produsa de ei, turcii sunt totusi in spate fata de tarile din prima linie,
            au populatie mare si teritoriu mare,
            investitii mari in licente de tehnica vest,
            ceea ce produc ei nu cred ca poate fi numita ultima generatie de tehnica,

            fata de noi sunt binenteles mai bine,
            totusi era preferabila cooperararea la fregate cu integrator vest care sa produca macar partial propriile echipamente, ceea ce nu este cazul turcilor,

            • „ceea ce produc ei nu cred ca poate fi numita ultima generatie de tehnica”
              Lectura placuta: https://www.f35.com/global/participation/turkey-industrial-participation

              • Daca li se da bani, romanii fac aceleasi chestii de 2 ori mai eficient si la o calitate mai mare.

                • Si de ce n-o fac?

                  • Ca nu li se da bani ?

                    Cand a pompat Ceausescu in ai nostri, eram la ani lumina de Turcaleti…

                    • Iar bati campii. Vezi de interviurile cu mirobolantele de la Ubisoft. Ceasca de unde a avut bani sa bage in armata? Ce procent din pib baga in armata si r&d care nu a dus nicaieri? Cata foame s-a facut pe vremea lui pentru banii aia pompati in niste generali grasi care raportau ca noi ajunseram pe luna inainte americanilor? Ce lipsuri se indurau atunci pentru pomparea aia de bani? Benzina cu tzaraita, paine pe cartela, ulei, zahar etc cu portia, cand se bagau tacamuri era coada si bataie de dimineata. Lapte si iaurt se bagau in cantitati infime si mergeau parintii de la 4-5 cu scaunel sa stea la rand. Asta vrei si acum? Pai spunem stop joc la importuri, ce ne trebuie masini nemtesti, japoneze, iPhoane si iPaduri? Bagam foame exportam materie prima sau produse cu val adaugata mica, dam juma din bugetul anual pe arme si intr-un an o sa ti se para coreea de nord un paradis. Nu inteleg ce mare it-st esti daca nu stii ca primul lucru ce trebuie sa-l ai asigurat la un proiect este sursa de finantare. Dar deh noi suntem poeti, bani nu vrem sa platim ca impozite ca suntem mai cu 2 galeti in plus fata de ceilalti si tb ca salariul sa ne fie subventionat de fraierii ceilalti doar gura mare prin care ne ventilam drepturi cuvenite si inchipuite iar la obligatii? Ba sa avem pardon…” ce e alea obligatii?”. Deci bagi carute de bani din care se vor sifona o parte ca deh e Romanica poti avea ceva de doamne ajuta. Nu bagi bani? Atunci poftiti, va rog, bomboane agricole.

                    • Mi-ar placea un raspuns atat de simplu… Fara a intra intr-o polemica pe subiect as spune ca, da, si banii… Sau altfel, nu doar lipsa banilor…
                      Raspuns valabil si pentru Lionheart cu mentiunea ca mai bine-l lasam pe Ceausescu si perioada lui in afara discutiei…

        • Indiferent daca este bine sau nu sa se faca o moscheie la Bucuresti, nu mi se pare corect sa se lege aspectul construirii acestei cladiri ( sau complex mai bine zis) cu eventuale contracte economice ( un fel de schimb…, va dam asta daca ne lasati sa facem asta) Poate ma insel, dar te face sa crezi un pic, ca daca se face moscheia, din simpatie si prietenie ne ajuta ( chiar si contracost, dar probabil mai vantajos) sa ne modernizam armata. Consider ca este si in interesul Turciei sa mai aibe un partener NATO mai puternic la Marea Neagra, nu numai invers. ( chiar daca in principiu noi avem nevoie mai mare de ei decat invers 😛 …). Ca daca o luam pe linia asta… daca ne-ar da 30 de avioane de vanatoare si 100 de tancuri din alea Altay ( cu motorizare straina.. etc) ce act de prietenie ar trebui sa facem ca sa merite schimbul?

          • nu cred ca a legat careva una de alta in afara de presa romaneasca…

            • In cazul asta este probabil ori scapare jurnalistica autohtona, ori o intentie de domolire a atitudinii publice vadit contra fata de complexul avut in vedere. Un fel de „bine faci” – „bine primesti”. Problema majora este ca indiferent de ce facem noi acum, Rusia pare sa mute cu viteza piesele pe tabla de sah, o viteza imposibil de contracarat la cat am stat noi pe loc. Auzeam la radio de scandalul asta finaciar in care sunt implicati multioameni politici.. chiar daca este elita ruseasca pe liste, este si cea din ucraina.. prin urmare ii vad in stare ca prin serviciile de informatii sa incerce si sa reuseasca rasturnarea guvernului si punerea unuia cel putin neutru daca nu pro rus… in Ucraina, asta eventual pe fondul unor pierderi materiale si umane in est. Daca mai pui in balanta si referendumul din Olanda ( un fel de ascultam voita poporului)
              http://www.hotnews.ro/stiri-international-20920156-olanda-referendum-majoritatea-olandezilor-resping-referendum-acordul-asociere-ucraina-sondaj.htm
              unde nici nu se pune problema de intrare in NATO…sau UE… ci doar un acord economic…, frustarile populatiei o sa inceapa sa dea roade pentru tabara prorusa din ucraina.
              P.S. Nu mai zic ca schema asta cu referendumul se poate aplica si in alte situatii… de exemplu, implicarea intro situatie conflictuala ivita in una din tarile de la flancul estic al UE… O sa azuzi ca referendumul este un instrument democratic ( bla ..bla ..bla) ce poate surclasa articolul 5 si alte articole existente.

              • Ca sa vedeti cine sunt oamenii Moscovei va rog sa dati o tura pe facebook si sa vedeti ce proteste organizeaza Bogdan Diaconu taman pe ideea mosckeiei….
                Dupa ce s-a infratit cu un partid polonez care are drept obiectiv albirea Rusiei, acum trage tare sa nu fie realizat contractul… protestul este una din masurile luate de Rusia pentru „intoarcerea” opiniei publice in favoarea sa…
                Protestul are loc pe 10 aprilie, la ora 16.00, la Cotroceni (la Statuia Leu)….
                Sa vedem cine aproba protestul… Din 3700 invitati pe FB sunt interesati 756 pana in acest moment…

                • Eset genul de eveniment care poate sa aduca capital politic pentru diversii jucatori de pe piata, inclusiv ivanii… Au mirosit asta cu frica de islam, iar atitudinea de aparare a valorilor crestinesti poate sa le aduca voturi indirect, prin formatiuni paravan puse in fata. Nu sunt ei de vina ca incapacitatea politica a liderilor UE le ridica mingii dupa mingii la fileu… Ei isi fac treaba bine, ar merita si prime pentru asta. Nu stiu ai nostri ce tot fac… Daca mai trimit ivanii si cateva „spioance” de ale lor pe la 20 si ceva de ani, prin parlamentul european pe la parlamentari in diverse tari…. tabloul devine din ce in ce mai interesant…

                  • Fii sigur ca sunt „si cateva „spioance” ” pe acolo…

                    • miscarea astuia e mai degraba o incercare de inlocuire ( sau de tatonare a pietii) a psd-ului, spalat cu apa „nationalista”… se impusca mai multi iepuri de-odata, printre care e reluarea murdaririi prin asociere a patriotismului…

                    • Mai ales ca la capitolul fond de selectie, au de unde sa aleaga exemplare ca sa isi rupa aia gaturile dupa ele :)). Parca si vad un europarlamentar pe la 50 de ani, gras, cum multumeste norocului dat peste el in lift… sa intre in vorba si mai mult de atat, cu o tanara angajata in parlamentul european….Din gandurile lui…” este asa gingasa.., are dreptate saraca, am cam exagerta cu sanctiunile alea…” Dupa inca cateva intalniri ..” sanctiunile alea sunt abominabile, o rusine la adresa prieteniei intre poporare!!!! ” ..:)

                    • Gresesti @Chibitule… in privinta „spioancelor”
                      Acum se poarta nativele din diverse state care de mititele sunt introduse in politica mare… De obicei sunt preluate inca din organizatiile de tineret…
                      Nu se mai poarta alea native din Rusia decat in cazuri foarte rare….
                      Ca sa dau un exemplu, cate fufe sunt pe post de relatii cu publicul in guvernul X (nu vorbesc de ala romanesc ca sunt deja arhistiute fufele)? Cate din aceste fufe au fost trimise in Parlamentul European in diverse comisii pe diverse posturi? Cate din aceste fufe au terminat o facultate de stiinte politice? Cate din ele au fost racolate inca din studentie (alea promitatoare)?

            • sunt legate si sunt curios cine a propus si cine a acceptat.

        • Noi avem moschei in Bucuresti, normal, dar nu exista cladiri dedicate, cu arhitectura specifica. E un motiv istoric pentru care nu sunt moschei in Romania la nord de Dunare si nu vad de ce ar trebui sa schimbam traditia. Exista alte moduri de a-i molifia pe turci fara un asemenea precedent. Poate facem o fabrica de rahat, sau il lasam pe omul de afaceri turc care l-a omorat pe un roman cu masina sa scape si sa se intoarca in Turcia. Avem si alte moduri de a ne injosi sau de a-i maguli pe ei care sa nu fie o pata permanenta asupra chipului nostru. Ca nici prima moschee nu te face pasalac, nici a doua si nici a treia, ba chiar poti fi tara musulmana sau cu un conflict religios intern (se cheama conflict daca una dintre parti nu riposteaza si sta ca mielul la taiere?) fara sa fii pasalacul cuiva. Dar sunt toate un semnal pentru Ummah, pe care poate noi nu il vedem in acelasi mod, ca suntem gata sa fim dizlocuiti din habitatul nostru, mai ales la ritmul de scadere a populatiei https://demograffiti.wordpress.com/ceasul-demografic-al-romaniei/

          Exact asa cum valul agresiunile sexuale din Koln si din Europa in general nu vin dintr-o neintelegere totala a statutului femeilor in Europa, ca doar nu e bine in cultura lor sa violeze, ci dintr-un impuls specific de a stabili dominanta teritoriala asupra gazdelor dintr-un alt trib. Restul sunt scuze, cu exceptia apetitului sexual din spate. Violul este ceva ce un popor cuceritor aplica unui popor cucerit si este un precursor la un genocid, fie slow fie fast. Nu este ceva ce un grup suplicant aplica unui gazde generoase care se respecta. Europenii, cu excelenta lor in tehnica si productivitate, dar lipsa lor de vointa, discriminare si teritorialism, au devenit serbii perfecti. Noi poate vedem welfareul drept o chestie rusinoasa, dar beneficiarii ar putea la fel de bine sa il vada drept tribut, asa cum Coreea de Nord descrie ajutoarele materiale din Vest drept tribut pentru a nu le distruge tarile. Se simte un imam gen Anjem Choudary rusinat de faptul ca este finantat de statul britanic cu mai multi bani decat este platit un militar al Majestatii Sale, in vreme ce el predica sharia pentru UK si detronarea Familiei Regale? In nici un caz.

          Sa ai suficiente lacasuri de cult pt musafirii si cetatenii tai noi de alta religie e o chestiune de bun simt, dar sa altereze forever and ever skylineul orasului cu un avanpost vizibil al progresului inamicului tau stramosesc care face ravagii peste tot in lume, inclusiv la el acasa, este cu totul altceva. Este un simbol unilateralismului si al lipsei de reciprocitate in privinta libertatii si acomodarii religioase dintre crestinism si islamism.

          • Discutia din articol este despre modernizarea fregatelor totusi… sa o lasam pe alta data cu re-re-re-dezbaterea moscheii d ela Bucuresti.

            • Asa este, imi cer iertare. Am fost … detonat 🙂

            • A fost bre… da’ toata lumea pe aici leaga modernizarea frecatelor* de moscheie si de faptu’ ca ne invadeaza turcaletii si ne ia fecioarele la tranta… si pe draqu’ ghem ce mai viseaza postacimea romaneasca…
              Deci in concluzie, daca vrei frecate* modernizate trebuie sa-i convingi pe astia cu ortodoxia in frunte si in burta, pe aia ai lu’ Diaconu ca nu se intimpla nimic rau… si inca vreo cateva milioane de spalati pe creier care subit isi aduc aminte ca au avut ei neamuri in robie la turci acu’ 500 de ani…

              • Am mai scris, lumea asociaza modernizarea frecatelor de saorma, ceea ce e mult mai rau decat asocierea cu moscheia. Da’le’n plm de fecioare 😉 ca pina la Dumnezeu te maninca sfintii – facut saorma, cu de toate, evident…

      • suna foarte dramatic dar de fapt nu intelegi nimic. chiar nimic.

    • Sa mori de ras daca ne vinde / pardon produce local Nurol Makina produsul lor de top Ejder 6×6 aka RN-94 cu facelift … noroc ca am fost vizionari si am facut un proiect 6×6 cu ei si nu 8×8 cum vrem sa luam …

      • nu mai e de ras, e de plans… Turcii din ’90 incoace s-au ridicat tehnologic, noi am luat-o tare rau pe scari in jos!

        • Daca facem cu turcii, e mult mai usor sa le tragem tzeapa in cativa ani cand vrem sa le facem pe ale noastre…

          • Pai asa ar fi normal sa facem, dar noi nu prea suntem normali. 🙂

            • Daca nici romanii nu au traditie in a da tzeapa, pai atunci nu stiu cine are ….

              • Pai, Lioane….sa nu ne dam noua de data asta! 🙂

                • Pai deja ne-am dat, ca se pare ca decizia a fost luata.

                  Uite aici: http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/07/09/comunicat-de-presa-new-strategy-center-19-07-01

                  Sistemul e asa: niste pro-rusi fac thinktank (ar trebui sa vina un postac prorus sa ne scrie in rusa cuvantul asta, sunt ferm convins ca ar suna bine) si mai fac dupa aia o „strategie”. Dupa care invita tot felul de „personalitati” la simpozioane, consfatuiri, etc etc. Se lasa „strategia” la dospit, se mai fac inca o multime de simpozioane in care „strategia” aia devine un soi de manuscris divin, si nu o mai analizeaza nimeni cu adevarat. La simpozioanele alea se da mancare buna si apar si oameni ca: „șeful Cancelariei Prezidențiale domnul Dan Mihalache, alături de consilierii de stat din cadrul Administrației Prezidențiale pe probleme de securitate, domnul Sebastian Huluban și domnul Constantin Ionescu, care au participat la integrarea eforturilor în realizarea acestui document strategic, au evidențiat impactul public major pe care îl are acest document, dar și faptul că el reprezintă un material integrat, pornind de la o viziune, care depășește sfera problematicii de apărare. ”
                  Dupa care se pune in aplicare „strategia”, aprobata nu se stie de cine, discutata nu se stie de cine etc etc. Cu alte cuvinte, rusii au dictat o strategie, si cumva, magic noi o executam, in timp ce, cica, suntem in NATO.

                  Cateva intrebari:
                  1. Cine a decis sa cumparam transportoarele din afara? Ca sigur nu Motoc, nu are calitatea asta. Unde ar trebui sa se ia decizia? A fost vreo dezbatere mai mult sau mai putin publica in afara celei organizatde pro-rusi ?
                  2. De ce se intilneste Mihalache cu Fota, Melescanu (din spatele lui zambeste Dogaru si Ponta) si tot restul trupei de la New Strategy Center? Nu stie cine sunt si ce au facut „pentru tara”?

                  • Poate SRI stie mai multe….poate! 🙂 Cred ca ‘transportorul’ blindat va trece pe la DNA via cineva de la Moreni!

                    Eu tare am impresia asta, numai ca necesita timp si cred ca si ei asteapta sa-i prinda bine, cu dovezi solide cu tot. Nu-si permit rateuri la un contract de miliarde de euro! Cred ca miscarile de trupe din jurul binomului SRI/DNA via CCR sau treaba asta cu ex spionii Mossad au o miza mult mai mare decat ne putem noi imagina. Imensa chiar….poate adevaratul cuib de vipere a fost descoperit sau poate naparca are deja capul spart, urmand sa i se franga gatul! 🙂

                    Prea mare deranjul si prea disperate miscarile!

  9. Ajungem pasalac tucesc. Grumaz ala cred ca face tumbe de bucurie.

  10. Pai inteleg ca au venit turcaletii dar ce cauta si Raytheon ? Or fi turcii pana in final paravan pentru americani ? Interesanta este si stirea cu delegatia turca prezenta la forumul ala industrial . Am intrat pe site-ul alora de la Rokestan dar este numai in tuca . Nurol Makina parca a mai testat piata pe aici.Cei de la Aselan vad ca se ocupa cu radare , command control systems . o gramada de chestii.http://www.aselsan.com.tr/en-us/Pages/default.aspx.
    Nurol Makina http://www.nurolmakina.com.tr/en/products/armoured-personnel-carrier.html
    Rokestan http://www.roketsan.com.tr/urunler-hizmetler/deniz-sistemleri/denizalti-savunma-harbi-dsh-roketi-ve-atici-sistemi/

    • Turcii nu sunt niciun fel de paravan. Raytheon i-au ajutat pe Havelsan sa „scrie” o buna parte din codul GENESIS CMS, mai ales la partea de integrare cu sisteme de armament de provenieneta SUA. Astia sunt aici ca un fel de cap de afis care dau bine si atata tot. Daca Raytheon s-ar implica cu adevarat, costurile pe care le-ar avea turcii, i-ar face destul de necompetitivi.

  11. Din pacate unele nu prea merg.

  12. Daca vrem sa ne facem o idee privind posibila dotare a fregatelor, nu la Heybeliada trebuie sa ne uitam (corveta clasa Ada, cca 2400tdw) ci la fregatele clasa TF-100, produse tot de ei (cca 3500tdw, 1 sau 2 blocuri cu 8 celule Mk41, RAM, posibilitate de lansare de ESSM, RIM-66, VLASROC)
    In privinta privinta ASROC, as prefera un bloc RUR-5, cu 8 celule, amplasat in spatele turelei de 76mm, pe puntea inaltata, pentur a lasa MK41 pentru aparare antiaeriana, avand in vedere conditiile din MN.
    In privinta modularitatii fregatelor TF-100, uitati aici detalii:
    https://www.google.ro/search?q=ada+class+corvette&biw=1133&bih=508&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj71sW13PvLAhWJbRQKHa60ALsQ_AUIBigB#tbm=isch&q=tf-100+class+frigate&imgrc=bRb7bxsCqDMkSM%3A
    Ca o parere personala, daca se va decide ramanerea in bugetul anuntat, modernizarea se va face la nivel de Heybeliada, adica vom avea doua corvete foaaaaarte maaaaari, dar echipament de corveta, singurul avantaj fiind ca arhitectura deschisa a sistemului de management al luptei ne va permite instalarea ulterioara de sisteme suplimentare de armamente, pe masura ce vom avea bani de asa ceva.

    • avand in vedere bugetul alocat, eu zic sa lasi deoparte calculele cu MK41 si alte combinatii… n-o sa fie prea multe variante in banii aia, cu modificari minime la ce este instalat acum.

      • Pai asta am zis si eu, la sfarsit. Heybeliada nu are Mk41 desi unele surse spun ca are. Important e sa putem pune mai tarziu si alte echipamente daca sistemul de management al luptei permite asta, fara mari costuri.

      • Avand in vedere durata programului este posibil ca acesta sa nu fie bugetul final si/sau total, sau sa fie un buget multianual in discutie. Sa multumim MAPN-ului pentru transparenta proverbiala…
        Durata modernizarii ma face sa cred ca se va baga flexu’ puternic in ambele nave. Turcii au experienta cu instalarea Mk41 VLS pe nave care n-au fost proiectate sa-l aiba, vezi OHP-urile lor, care au acelasi GENESIS, dezvoltat cu sustinerea Raytheon, dupa cum a spus Alex.
        Vehicularea in asociere a producatorului american imi da sperante ca s-ar putea sa vedem totusi Mk41 pe fregate iar arhitectura deschisa a CMS-ului va da emotii rusilor pentru ca le va fi foarte greu sa-si dea seama daca in celule sunt Standard-uri SM2 sau ESSM-uri… Stiti si voi ce-nseamna diferenta… 🙂
        Un alt avantaj al Standardului este ca poate fi folosit si impotriva navelor, nu doar a avioanelor/rachetelor etc
        Personal cred ca firma romaneasca este folosita indeosebi pentru alte abilitati, turcii fiind fini cunoscatori ai societatii romanesti…
        Ramane de vazut cine se mai anunta, Saab, BAE?

        • Durata mare consta in faptul ca le fac pe rand. Prima o termina in 2018 iar a doua in 2020. Probabil si finantarile vor fi tot asa, 200 pentru una, 200 pentru alta, altfel nu vad ce ar scoate din ele.

      • Poate niste MkRK (adica lansatoare verticale Mk romanesc de tip …katapult:) ).

  13. mai bine desfintam marina decat sa tinem barci ce vor avea 3 surcele pe ele si banii aia ii investim in aviatie sau aparare anti-aeriana

    • Marina are si capacitati ofensive, de proiectie a fortei (buna si pt. operatiuni expeditionare), nu e bine sa o desfiintezi cu totul. Nu neg ca aviatia si apararea AA sunt mai importante pentru apararea noastra, mai ales in vecinatatea M. Negre, insa este bine sa pastrezi si ceva marina.
      Cam asta si cred ca fac – pastrarea unei minime capacitati marine. De-aia investesc asa putin in fregate.

      • Foarte adevarat dar in cazul ala ti submarine, macar obligi adeversarul sa scotoceasca MN.
        Navele astea sunt tinte mobile.

      • „Marina are si capacitati ofensive, de proiectie a fortei”

        De acord dar tunul si cateva mitraliere nu proiecteaza nimic. Investitiile mici sunt mai rele ca 0 investiti. Fie faci ceva calumea sa poata face ceva fie nu mai faci nimic decat sa irosesti bani si poate vieti umane doar ca sa bifezi niste casute pe foaie sa te lauzi in campanie.

  14. Ideea e daca ‘coalitia’ asta turca va reusi sa modernizeze fregatele la un nivel avansat, sau ne intoarcem iarasi la era SH-urilor tehnologice.

    Sa nu ne procopsim cu vre un Marasesti style in varianta +++++++ 🙂

    • Am mai zis eu ca Marasestiul mergea la modernizare mai bine ptr ca e mai incapator dar cine sa auda? Oricum, prin automatizarea operatiunilor se reducea echipajul si puteai sa le asiguri si un confort mai bun.

      • Da, insa pierdeau multi locurile de munca, inclusiv niscai amirali. Pe asta nu ai mai vazut-o, asa-i!? 🙂 Iti dai seama apoi scandal! he ehe ehe he…..

  15. Dupa cum am inteles eu din limbajul de plastic al lui Motoc si din interviul lui Les (prin martie pe site-ul Revista Fortelor Terestre) si dupa cum este practica pe plan international (vezi programul de modernizare din New Zealand), suma asta de 180 milioane (care in final va fi de 165 milioane) este pentru un integrator care va furniza combat management system-ul si va integra celelalte sisteme. In suma asta posibil sa intre si radarul dar practica este sa faci contract separat pentru radar, pentru sistemul AA, pentru rachete anti-nava (eu zic ca o sa fie NSM), pentru tunuri anti-racheta (eu zic Millenium), pentru rachete anti-nava (eu zic SeaRam), pentru sistem anti torpile. Exact asa a facut New Zealand.
    In privinta Turciei, la Milgem doar GENESIS-ul este al lor si sonarul de carena, in rest radarul este Thales Smart-S Mk.2, tun 76mm, torpile Raytheon, RAM.

  16. Ne-am găsit cu cine să modernizăm fregatele… cu țurca ala bemburka… suntem cei mai tari nu alta…

  17. macar stim ca o sa aiba sapun FA la toaleta,guma TURBO , BONIBON Si RAHAT la desert,covoare originale PERSANE turcesti in camera capitanului,uniforme din blug prespalat …

  18. Cu Fregata Marasesti cum ramane ?

    • Ramane cum am stabilit.

    • Se zice ca vor sa o retraga dar nu stiu cand. Probabil dupa 2020. Cand se va intampla evenimentul, eu unul sper sa nu o trimita la taiat la fier vechi in bunul stil romanesc. Desi probabil ca asta se va intampla cu ea. Ar fi frumos sa o expuna undeva, cum sunt expuse cele 2 vapoare din Constanta, unul la intrarea in oras si celalalt in fata garii. Totusi nu prea pot sa imi imaginez cum poate fi transportat mastodontul ala undeva pe uscat. Macar sa o ancoreze undeva intr-o dana sa fie nava muzeu.
      Este totusi o nava simbol pentru Romania, pentru industria noastra navala. Cand se va mai construi o nava de gabaritul asta, intr-un santier romanesc pentru Marina Romana? Probabil niciodata.

  19. Dar de jucaria asta turceasca ce spuneti ?

    https://en.wikipedia.org/wiki/SOM_%28missile%29

    N-ar sta bine asta in arselnalul nostru ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *