Fapte: Romania a platit pe 13 martie suma de 85 milioane de dolari pentru cea de-a treia transa de rachete destinate sistemelor Patriot (prima pentru rachete GEM_T de la Raytheon). N-am cumparat rachete Patriot, pentru ca nu exista asa ceva, ci rachete destinate sistemului Patriot, asa cum corect precizeaza Gabriel Les.
Asadar, in urma cu ceva timp, Lockheed Martin a anuntat ca s-a apucat sa surubareasca la rachetele PAC-3 Missile Segment Enhancement (PAC 3 MSE) destinate Romaniei, acum si Raytheon a anuntat ca s-a apucat de rachetele Guidance Enhanced Missile TBM (GEM-T), destinate, evident, tot Romaniei.
A mai aparut si stirea ca aceste rachete ar fi „sumplimentare”, sau conform comunicatului Raytheon:” Guvernul României a semnat un acord cu armata americană pentru elemente suplimentare destinate sistemului Patriot. Achiziția include o cantitate nespecificată de interceptoare GEM-T produse de Raytheon [NYSE: RTN], care vor fi folosite pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot®. Achiziția este derulată prin programul Foreign Military Sales, derulat de Departamentul Apărării al SUA.”
Ei bine, nu-i nimic suplimentar (din pacate) fata de cele 56 de rachete GEM-T aprobate de catre Congresul SUA in planul initial de achizitii. Daca erau „suplimentare” atunci am fi vazut o noua cerere de aprobare de la Departamentul de Stat catre Congres si cum cererea nu „e” nici rachetele nu „e” suplimentare ci fac parte din cele 56 de bucati.
Interesant pentru noi este un alt pasaj din comunicatul Raytheon:„Rachetele pe care le vom produce pentru România vor avea componente din nitrură de galiu, o tehnologie de ultimă oră care prelungește durata de viață a sistemului și îl va face mult mai fiabil”, a spus Michelle DeMaio, directorul programului Patriot România din cadrul Raytheon.”
Ce aceeasi ocazie a fost anuntata si plata (in luna martie) a celui de-al doilea batalion de artilerie reactiva HIMARS.
Asa cum scriam, sau discutam cu prietenii nu mai tin minte cu exactitate 🙂 , anul 2019 va avea ca prioritati, pe zona achizitiilor, urmatoarele: Patriot, HIMARS, bateriile de rachete de coasta si daca mai raman bani: corvete (probabil mai spre sfarsitul anului), modernizarea celui de-al treilea batalion de MLI 84M, refacerea resursei (reparatii capitale) pentru MLVM (Masina de Lupta a Vanataorilor de Munte), B 33 Zimbru.
Pentru rest ramane sa vedem si ne referim aici la elicoptere de transport, elicoptere de atac (unde am putea avea o surpriza), arma de asalt, transportoare blindate (Pirahna 5 si turela sa), camioane etc…
O alta veste interesanta vine tot de peste ocean si se refera la intentia guvernului american de a vinde noi radare cu raza lunga catre Bulgaria, Ucraina, Georgia si Romania. Nu stim inca despre ce tip de radare discutam si nici despre numarul lor.
Stim insa ca ca vor fi destinate Marii Negre, adica vor ajunge pe tarmul marii sa tina de urat (pe zona noastra de litoral) celor doua HSWR-uri deja active, unui FPS 117 si – posibil – unui TPS 77 si a unei mici constelatii de radare cu raze mai mici din familia TPS 79/START 1M, pentru ca trebuie spus, prin Dobrogea noastra te cam impiedici de radare la tot pasul, unele mai mici, altele mai mari, chestie ca sunt cam multisoare iar numarul pare sa creasca in viitor.
Cu speranta ca am lamurit unele aspecte mai nebuloase, al vostru,
GeorgeGMT
Si inca doua chestii: nu avem ce comenta despre declaratiile ministrului referitoare la F 16, nimeni nu intelege de fapt ce-a vrut sa spuna, a doua chestiune, ne asteptam ca anul acesta sa mai fie efectuata o plata muuuult mai consistenta in contul Patriot, ceva de ordinul sutelor de milioane de dolari.
Cel mai probabil, suma ar putea reprezenta banii pentru cca 28 rachete (jumatate din plinul initial). Ar iesi la cca 3 milioane $ racheta.
Nu cred ca e atat de ieftin. Ar fi bine sa aflam totusi cate se cumpara, ca sa calculam pretul.
Singura veste buna e ca sunt din generatia noua, cu GaN. Citez:
„…packs a GaN transmitter that never needs to be recertified over the 45-year life of the missile.”
Din ce stiu eu o PAC MSE este in jur de 5 milioane de dolari, GEM-Tul nu stiu cat face.
PAC2 urile erau spre 2 milioane iar modernizarea la GEM-T e undeva la 300-400.000 $.
Ultimii cumparatori de PAC-3 MSE au scos din buzunare de pe la 7.8 pana pe la 12.5 mil.$/bucata.
AIci vorbim despre PAC2.
Nu va suparati am si eu o intrebare : cate MLI-84 sau TAB-uri sau Piranha-3/-5 sau MLVM-uri sunt intr-un batalion de infanterie mecanizata al ArmRo/FTRo? Tot 54 vehicole ca la batalionul de tancuri din FTRo? Multumesc mult de raspuns!
Adica, daca ne impiedicam de radare prin Dobtogea, e de bine sau de rau? Daca sunt multe, ce fac? Sunt integrate intr-un sistem ? Sau doar exista, mai trece un plotonier pe langa ele sa le rupa buruienile crescute?
In alta ordine de idei, ce dracu asteptam? Ben Hodges avertizeaza, Russia insasi avertizeaza, cate un jeneral la penzie avertizeaza (ca cat era in functie nu guita nimic).
pai lockheed martin spune ca da sunt integrate
Calmati-va…secolul 21 va fi religios sau nu va mai fi deloc…:)
ham daca o tinem asa devenim o nuca tare da sa nu dam in gropi ca …
George, surpriza din zona elicopterelor de atac se numeste cumva AH64 APACHE?
Nu despre asta este vorba, dar dupa cunostintele mele Boeing va fi printre competitori.
Surpriza o fi ca se face totusi.. 🙂
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/romania-departe-de-a-cheltui-2-pe-an-pentru-armata-achizitia-de-elicoptere-de-atac-tergiversata-de-statul-roman-1098286
Uite surpriza.. Les, ”cred ca da”..
🙂 Desi pare sa spuna pt Airbus. Parca CSAT-ul a aprobat doar elicopterele de transport si medevac. In privinta Bell sunt f pesimist. Nu pare ca se va incadra in buget. Doar daca il intind pe vreo 10-15 ani, desi ma indoiesc ca cei de la Bell vor accepta asa ceva.
As fi tentat sa cred ca nu se va face.
Deci suntem pe cale sa pierdem trenul „Bell”. F**k.
Anla’shok…la omul sarac nici boii nu trag….?
Emoticonul tau are patru ochi sau numai mustata?! 🙂
Anla, oricât de mult mi-ar placea AH-1, trebuie sa admit faptul ca prioritizarea CSAT-ului este cea corecta. Ro are nevoie de un mare numar de elicoptere de transport pe care sa si le permita ca si costuri. Elicopterul de atac, oricat de util ar fi, nu are o piata semnificativa in Europa, iar sa asamblezi 24 de elicoptere nu cred sa merite, iar sa iei 48, ar fi prea mult pt nivelul nostru de acum.
Ar trebui sa negocieze cu Airbus si fabricarea de componente si piese, nu numai asamblare si nu doar pt aparatele destinate Ro.
Am urma o cale pe care ne-am permite-o cat de cat, H-215 in tandem cu H-145. Avem nevoie de mai multe F-16 si artilerie terestra. Elicopterul de atac, oricat de bine ar suna, e cam ultimul pe lista. Poti lua oricand 12-24 de aparate, fara sa faci asamblare pt un ne atat de mic. Vezi Grecia sau Olanda.
https://www.stiripesurse.ro/romania–o-tara-ocupata–analiza-sumbra-facuta-de-un-amiral-al-armatei-romane_1334713.html
https://www.hotnews.ro/stiri-international-23040509-armata-consilieri-gras-platiti-ursulei-von-der-leyen-cade-ministrul-apararii-german.htm