Sa mai ,,aruncam” un ochi prin gradina altora III

A venit randul „gradinii” siriene sa fie analizata de ,,ochiul nostru”.
Israel este singurul stat din lume care a primit avioane de la SUA, la standardele USAF. Nici un alt stat din lume nu a putut cumpara avioane de la americani, fara ca anumite piese sa fie retrase sau inlocuite cu altele mai slab performante. Din acest motiv statul evreu detine suprematia incontestabila a Fortelor Aeriene din Orientul Mijlociu.
Ultima confruntare in ,,dog fight” a avut loc in 1982 (perioada razboiului din Liban). IAF avea sa infrunte direct  o SyAAF dotata cu cele mai letale MIG-uri 21 la acea vreme si noile MIG-23 Flogger, proaspat sosite din Uniunea Sovietica.
Dupa doar doua zile de infruntari rezultatul a fost unul greu de crezut: SyAAF a pierdut 85 de MIG-uri 21/23 fara sa doboare macar un avion israelian.
Din pacate pentru arabi chiar si Air Defence Force Arab Siriana a fost complet neputincioasa, dotata la acea vreme cu SA-2 si SA-6.
Operatiunea Orchard (2007) a alta umilinta totala a  fortelor de aparare siriene.
Daca Siria nu poate sa ,,alinieza la start” o forta aeriana care sa rivalizeze cu IAF, aceasta a decis ca este timpul sa investeasca in echipamentul de contracarare a aparatelor de zbor.
Pentru doborarea tintelor ce zboara la joasa altitudine, sirienii folosesc doua tipuri de echipament foarte sofisticat, importat din Rusia: TOR M1 si Pantsir-S1
Pentru tintele care zboara la altitudine medie cele mai letale sisteme sunt BUK M1, S-125M, SA-6 si OSA
Interceptarea tintelor ce zboara la altitudine foarte ridicata se face cu temutul S-300 si S-200.
Cand vine vorba de blindate si acolo tot israelienii detin suprematia absoluta, lucru recunoscut chiar si de catre rusi.
Atunci sirienii si-au pus toata baza in artilerie.
In 2008 Bashar al Assad a efectuat o vizita de doua zile la Moscova, unde a acuzat Georgia lui Saakasvili de provocari la adresa Rusiei. Scopul oficial al vizitei a fost cumpararea sistemelor BUK M1, Pantsir-S1 si S-300.
Siria si-a oferit teritoriul si pentru a gazdui noile rachete Iskander.
Tehnica de lupta a fortelor terestre este de provenienta sovietica si se compune in mare parte din M-46 (800 de bucati), D-30 (400), PM-43 mortiere (700), T-72 (~1700), BMP 1 (2600), 2S1 (400), Zsu-23-4 (400), BM-21 Grad (300).
Sprijinul aerian este format din Su-22 (~90 aparate), Mil Mi-24 (~50), SA-342 Gazelle (~36), Mil Mi-8 si Mil Mi-17 (total 100).
Forta navala are ca obiectiv securizarea coastei. Atentia s-a concentrat pe artileria navala ce poseda echipament rusesc si iranian.
Arsenalul chimic este asul din maneca Siriei, care ingrozeste puterile occidentale. Vestul se teme ca Assad ar fi dispus sa foloseasca arme chimice impotriva rebeiilor, dar ia in calcul si o eventuala capturare a acestui arsenal de catre forte teroriste.
 NeroFlash

8 comentarii:

  1. 1. ” IAF avea sa infrunte direct o SyAAF dotata cu cele mai letale MIG-uri 21 la acea vreme…” George, tu cat de letal crezi ca mai putea fi un Mig 21 (avion din generatia anilor 50-60) intr-un dogfight cu F-16 (avion din noua generatie) 😉 Oricum israelieniii ii umilisera pe insasi maretii si inegalabilii piloti rusi „zburatori” pe Mig 21, si asta intr-o perioada cand avionul rusesc chiar era „de actualitate” iar israelitii nu zburau cu F-16 😉

    2. „Israel este singurul stat din lume care a primit avioane de la SUA, la standardele USAF…..Din acest motiv statul evreu detine suprematia incontestabila a Fortelor Aeriene din Orientul Mijlociu.”
    Nu ar trebui sa ignoram factorul uman (excelent pregatit si antrenat) si rolul sau esential in luptele aeriene (si nu numai) din istoria conflictelor arabo-israeliene.

    • Bre articolul este scris de NeroFlash! 🙂 I-al pe el la intrebari…Si ai mare dreptate cu factorul uman, cheia victoriilor israeliene in cam toate razboaiele cu arabii. Sunt foarte bine pregatiti.

      • Coane George 😉 o fi articolul scris de Nero Flash dar undeva, acolo sus, scrie cam asa :
        ” by: George GMT” 😉 Oricum ar fi, ai avut o idee ff buna cu realizarea unui astfel de site 🙂 Iti multumesc pentru gazduire si materiale 🙂

  2. @offtopic – s-ar putea reedita articolul putin? linkurile alea de yutub apar complet aiurea.

    @ontopic – MIG21 este complet depasit tehnologic de catre F-15 sau F-16. Cu mai vechile F5 lucrurile sunt clare – MIG21 castiga, la fel si alte aparate din aceeasi generatie gen F-104, Mirage III, acesta din urma in mana unor piloti de clasa (israelieni) au cam batut MIG21.
    Este limpede ca cel mai important factor aici este cel uman.

  3. Cred ca am mai spus pe undeva, dar tot ce au primit araboii si alte tarii pretine din America latina si Africa au fost „monkey models” http://en.wikipedia.org/wiki/Monkey_model
    Aveau un minim de tehnica si electronica, pentru a nu cadea ce e mai bun in mana capitalistilor si oricum daca era prea sofisticat isi prindeau aia urechile in ele. Asa ca sa nu mai tot comparam tehnica ruseasca cu cea vestica dupa razboaiele bananiere. Testul real sa ne bucuram ca nu a avut loc.

    • Ai citit/auzit vreodata ceva despre Operatiunea Rimon 20? 😉 Vei avea o surpriza….foarte neplacuta 😉

      • Da recunosc ca nu stiam de acea operatiune, dar oricum a fost o capcana bine pusa la punct din care rusii au muscat cu brio, se putea intampla oricui, probabil rusii au facut si greseala de a se considera superiori si invingatori dinainte, mai ales dupa cele cateva victorii avute inainte. Pilotii israelieni erau veterani incercati si au avut si avantajul initiativei la misiunea respectiva, ei au dictat termenii luptei. O singura lupta nu este concludenta, daca lucrurile ar fi continuat, cred ca rusii s-ar fi adaptat situatiei si ar fi invatat, cum s-au adaptat si vietnamezii, dar asta n-avem de unde stii, sunt doar speculatii.

        • 1. „Pilotii israelieni erau veterani incercati… ” Cand iti trimiti avioanele intr-o zona cu risc mare de conflict, nu ar fi normal sa trimiti niste piloti mai experimentati???

          2. „O singura lupta nu este concludenta” – partial este corecta afirmatia ta 😉 Prin acea operatiune israelienii au castigat enorm la capitolul prestigiu si, implicit, imagine 😉

          3. dupa cum spuneam intr-un alt comentariu, victoriile spectaculoase ale Israelului se datoreaza:
          – tehnologiei de ultima generatie
          – factorului uman, excelent pregatit si antrenat

          Exemplul cel mai elocvent este „scorul” rezultat din luptele aeriene impotriva aviatiilor arabe: 334 avioane arabe doborate vs 5 avioane israeliene 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *