Cel puțin la nivel tehnic, pentru că deocamdată nu avem un contract semnat.
Pe 3 aprilie, președintele columbian, Gustavo Petro, a anunțat în mod oficial că guvernul țării sale a hotărâț să achiziționeze avioane multirol Gripen. Anunțul a fost urmat de semnarea unei scrisori de intenție către guvernul suedez.
Conform declarațiilor oficiale este vorba despre avioane noi, Gripen E/F.
Oferta suedezilor include un împrumut și o perioada de grație de opt ani fără dobânda, totul garantat de guvernul suedez. Atât columbienii cât și scandinavii au negat că americanii ar amenința cu dreptul de veto vânzarea, datorită faptului că Gripen folosește un motor General Electric F414.
Însă ar mai fi de amintit că țara sud-americană a mai trimis scrisori de intenție fără a se concretiza nimic. În 2018 Columbia a notificat Statele Unite, printr-o “Letter of Request (LOR)” cu privire la dorința de a cumpără 18 F-16C/D la mâna a doua.
Mai apoi s-a vorbit despre un mix de avioane aflate în uz și avioane noi, cu un total de 24 de unități. Până la urmă nu s-a semnat nimic și lucrurile au rămas pe loc.
Columbienii au avut oferte și din Europa cu Rafale sau Eurofighter iar americanii și-au tot împins înainte F 16V, dar câștigător pare a fi suedezo-brazilianul Gripen E/F.
Nu știm despre câte aparate se discuta, care ar fi prețul final și termenele de livrare, dar rămânem atenți. Estimările din presă variază între 16 și 24 de bucăți care vor trebui să înlocuiască avioanele israeliene IAI Kfir aflate astăzi în exploatare (în jurul a 20 de unități).
Dar chiar dacă Kfir-urile sunt vechi – achiziționate între 1989 și 1990, nouă dintre ele au fost modernizate cu radare AESA Elta EL/M 2052 și dispun de rachete cu rază lungă I Derby. Problema Kfir derivă din vechimea mare a structurii avionului, din lipsa pieselor de schimb etc.
Contractul ar putea fi semnat anul acesta, cu ocazia F-AIR Colombia air show. Cu toate acestea ar trebui amintit că columbienii se răzgândesc repede și de la LOR pentru F 16 din 2018, au trecut prin 2022, când în decembrie, același președinte anunță că Rafale – 16 bucăți – ar fi viitorul forțelor sale aeriene. “…the Rafale aircraft proposal is the best option for the country în terms of price, efficiency and operability.” Doar că Bogota dorea 3-4 avioane deocamdată, restul în anii ce vin, iar plata ar fi fost să fie începută la cinci ani de la semnarea contractului. Așa că n-a fost să fie, măcar că francezii nu erau chiar atât de disperați.
Deocamdată, Gripen E/F are fix doi clienți: Suedia și Brazilia, cu o posibilă victorie în Asia – Thailanda și o altă în Columbia.
Doar că Columbia solicită compensații pentru achiziție printre care: construcția unei fabrici de panouri solare, instalarea unui sistem pentru apă potabilă în departamentul La Guajira și modernizarea spitalului “San Juan de Dios” din Bogota. Întrebarea care se pune este de ce crede președintele columbian că toate acestea se fac banii suedezilor?
GeorgeGMT
In Columbia este rezultatul noilor taxe a lui Trump si al apropierii dintre Columbia si Brazilia ca au si ei un nebun inarmat de rusi prin zona….Venezuela.
Oricum Gripen E/F este peste F 16 V chiar daca Marius Z inca este convins de contrariu.
Acum sa vedem contractul semnat ca pana atunci Trump are mai multe posibilitati de strans cu usa.
Mecanicu- de ce e Gripen E/F peste V? Ziceai ca puncteaza unde crezi tu ca e mai important si conteaza. Adica?
Concret.
Habar n-am ce au adaugat pe V, stiu ca am deschis subiectul cu niste amici aviatori, cand inca se fasoleau ai nostri ce sa aleaga si nu stiau concret comparativ performantele tehnologice pe echipamente, doar google search. Deci nu exista material de studiu comparativ, doar improvizatie dupa ureche.
Aia de la documentare probabil le stiau in teorie, ma refer la ingineri.
Xv – ar fi multe de scris, cele mai multe chestii nu vin din schema aerodinamica in sine ci din faptul ca Gripen E/F inglobeaza tehnologie electronica si de razboi electronic mai noua – ast ase datoreaza si faptului ca F16V vine via Lockheed Martin si ei nu au fost foarte entuziasti in a implementa pe platforma F 16 ultima tehnologie deoarece mizau toate cartile pe F 35.
Radarul Gripen E/F este AESA dar are si scanare mecanica ceea ce il face sa poata acoperi o plaja mult mai larga decat conul clasic al unui radar AESA.
Radarul are si o pozititie usor inclinata cum te uiti in sectiune longitudinala pe avion pentru a minimiza amprenta radar a Gripen E/F – beneficiind de scanare cu baleiere atat mecanica cat si electronica (AESA) radarul are mai multe moduri de lucru in functie de necesitatile tactice.
Radarul Gripen E/F are si un mod total pasiv si mai are inca un mod care se bazeaza pe integrarea cu senzorul IRST din bot – la fel ca si F 35 poate porni scnarea activa doar pentru cateva secunde ca sa trimita o racheta spre tinta apoi interrupe semnalul si apoi il reporneste fix inainte de a ajunge racheta in zona in care radarul acesteia devine activ.
Magistrale de date si datalink care permite un flux de date mai mare 2x fata de F 16V, pemite partajarea informatiei intre avioane si solutii de tragere bazandu-se doar pe senzorul IRST (daca sunt minim 3 avioane in formatie) ideal de la 4 in plus.
Senzorul IRST din bot poate conlucra cu un senzor IRST agatat pe piloni si in modul aer-aer o celula de 2 Gripen E/F poate utiliza 2×2 senzori care asigura angajarea tintelor in modul discret – acest lucru este foarte bun atunci cand ai de-a face cu avioane stealth/ semistealth – Su 57 de exemplu – Rafale F3 si F4 au primit fix aceeasi tehnologie similara tot pentru aer-aer.
Capacitatile de bruiaj electronic la F 16V se opresc la radarul AESA, cele ale Gripen E/F se continua cu echipamentul de bruiaj integrat, acel echipament este foarte performant – asta a determinat inclusiv concernul Airbus Defense – Typhoon sa colaboreze cu SAAB pentru viitoarele avioane germane Typhoon specializate in razboi electronic ( Tphoon-urile au sansa sa fie mai bune deoarece sunt bimotoare si atunci output-ul brut poate creste la dublul lui Gripen E/F)
Usurinta in integrarea armamentului nou – la Gripen chiar si la versiune C/D softul este partajat astfel incat armamentul nou si integreza mai rapid si facil softul fiind grefat pe un soft core iar restul pachetelor sunt tratate ca periferice. Asta duce la o serie de teste de integrare mai scurte fiindca nu mai trebuie facute teste pe tot sistemul.
Procesorul de semnale si integrarea senzoriala a Gripen E/F este 4x fata de ceea ce este instalat pe F 16V, informatiile tactice obtinute astfel sunt mult mai precise si complexe, datele de la AWACS-ul SAAB se afiseaza automat daca sistemul considera ca sunt folositoare pilotului. Pilotul are tot timpul acces la datele agregate pentru a nu fi supraincarcat cu informatiile tactice.
Cele 2 x rachete IRIS-T de la capetii de plan – Diehl-ul zice ca in Gripen E/F in conjunctie cu celelalte sisteme sunt capabile sa intercepteze rachetele BVR adverse.
Tinta falsa remorcata – Gripen E/F are asa ceva la F 16V nu am nicio informatie ca avionul ar beneficia de asta.
Supercoaziera 1.1-1.2 Mach in configuratia cu 2 x rachete Aer-Aer cu raza scurta si 4 x Meteor/ AIM 120 AMRAAM – poate parea putin dar permite avionului sa angajeze sau sa dezangajeze lupta aeriana, F 16V nu are posibilitatea aceasta fiindca schema aerodinamica nu ii permite ajungerea la supercroaziera.
Racheta europeana Meteor – este superioara lui AIM 120 AMRAAM pentru ca are un NEZ no escape zone – mult peste ceea ce ofera AIM 120 AMRAAM.
Aici pe viitor as urmari foarte mult MICA NG si daca o sa o integreze cineva din Europa in afara de Franta fiindca pare cel putin pe hartie foarte, foarte promitatoare, SAAB s-a laudat ca pot sa o integreze facil.
Casca cu vizor integrat de pe Gripen E/F este mai noua si moderna decat JHMCS – acest lucru va fi recuperat de F 16V in curand deoarece USAF are un nou contract cu Thales pentru o noua generatie de casti cu vizor integrat: https://www.flightglobal.com/fixed-wing/thales-to-provide-new-helmet-display-for-usaf-f-16s/162564.article#:~:text=Thales%20Visionix%20has%20won%20a,HMD%20modernisation%2C%20according%20to%20Thales.
Acum – doar cateva chestii depre avion si schemele aerodinamice alese – canalele prizelor de admisie in S pentru motor la Gripen E/F dar si la Gripen C/D au dus la o semnatura radar mai redusa a Gripen in comparatie cu F 16.
Unde are F 16 avantaj este la marea panoplie de arme aer-sol pe care USAF le-a integrat deja si poti sa le achizitionezi de-o data cu avionul.
Alt avantaj al F 16 este configuratia aerodinamica care-i permite sa care mai mult armament intr-o misiune deci in sistemul USAF – F16 ca bomb truck – da are un avantaj marginal.
Pentru majoritatea tarilor insa daca ai nevoie de un avion bun la toate si din anumite considerente nu iti permiti F35A sau nu ai acces la el – ai la acest moment doar 2 optiuni F16V si Gripen E/F – si pentru considerentele de mai sus eu as alege platforma euopeneana.
Doar ca erata – la ultimul paragraf – F16 si Gripen cu referire la monomotoare supersonice vestice ca la bimotoare supersonice ai multe optiuni de avioane din generatia 4.5.
Multam de info, multe lucruri nu stiam, poate ar trebui sa scrii un articol pe tema asta
daca o sa am timp o sa scriu….pana la Pasti sunt foarte prins…Vedem dupa aia cum ma impart cu timpul. pe care il am.
https://www.saab.com/products/gripen-e-series
Aici este si un scurt video promotional dincolo de reclama – daca te uit atent o sa observi sistemele de avertizare impotriva rachetelor imediat in fata ampenajului canard.
La fel la pilonii de la capeti de plan exista alte antene de avertizare pasiva in caz de incadrare radar cand intrii in iradiere de catre un avion advers – contine si biblioteci de semnale care ar trebui sa identifice si sa clasifice amenintarea si sa stie sa o combata eficient prin bruiaj sau prin lansarea tintei false. Pe langa este si un sistem integrat de avertizare apropiere rachete BVR care lucreaza cu IRIS-T pe care o sa il vedem tot mai des la capetii de plan pe Gripen E/F.
Unele din aceste imbunatatiri sunt prezente si pe F 16 inclusiv MLU cateva ‘mici” modificari facute de catre nordici pe F 16 MLU ale lor care duc F 16 MLU mai aproape de ceea ce este Gripen C/D si pe care le-au implemntat in ultimii 10 ani Norvegia si Danemarca in flotele lor de F 16.
Lanseaza si chatf &flare automat in momentul optim atunci cand o racheta se apropie.
Mai include cica si AN/ALQ-162V7 pentru razboi electronic – F16 din ukraina includ versinea 162V6
LE am gasit asta: https://www.globenewswire.com/news-release/2003/01/24/293543/189/en/Northrop-Grumman-Awarded-Contract-to-Upgrade-AN-ALQ-162-Countermeasures-Systems-for-Danish-Air-Force.html?fbclid=IwY2xjawJl-BdleHRuA2FlbQIxMAABHjR0DUdvKNTG-4kWC2g4OkUPkErOAS9p871WOhcPG9dIN_msy1XRXX8QvbG6_aem_wgApb1XH5Keo4PsARPwDSw
Unele modificari sunt similare si pe F 16V inclusiv ale noastre Tape 6.6 cuprind imbunattiri care le duc aproape de capabilitatile Gripen C/D. Inclusiv pilonii TERMA pe F 16 MLU contin avertizare „iluminare” radar dipsersoare de chatf and flares cu mod automat de lansare, semnale radar parzite etc.
Fiecare avion de generatia 4.5 are o gramada de subsisteme si cum conlucreaza alea intre ele fac deosebirea intre generatia a-4a si generatia 4.5 la toate aceste modele de avioane s-au implementat mai mult sau mai putin tehnologiile din generatia a 5-a minus stealth.
Nu stiu cat de invizibil ar deveni un avion din generatia 4.5 daca i se aplica si o vopsea RAM radar absorbing material dar probabil in acel moment deja nu mai este eficient din punct de vedere cost/ performante.
scris aici
https://www.rumaniamilitary.ro/f-16-ale-ucrainenilor-si-ale-noastre
o alegere buna pentru columbieni, numai sa se tina de ea
singura amenintare sunt cele 20+ Su-30 venezuelene
cred si eu ca alegerea are legatura cu Trump. un desht mijlociu aratat nu altceva mai adanc
dar daca as fi fost presedintele Columbiei as fi luat Rafale pentru ca ce afront ar fi putut fi mai mare ca asta :)) sper Canada sa se orienteze spre Eurofighter sau Rafale, oricum le-ar trebui si un bimotor la ce teritoriu au ei
„posibilă” victorie
vad ca nu intelegi limba romana:
„o alegere buna pentru columbieni, numai sa se tina de ea”
SAAB a acordat mereu compensații industriale. Unde nu a fost posibil , au finanțat programe sociale. Ca construcția de grădinițe in Ungaria când au închiriat Gripen la unguri.
Acum e de văzut cu de bani achita Columbia marfa. Sigur NU e cocaina pura. 😄
Sau poate suedezii , in disperare, le oferă și împrumuturi.
Tot e posibil .
Si Romania finanțează doua noi reactoare la Cernavodă prin împrumut american. ( cică și Abrams mioritice tot pe filiera asta de finanțare va fi. Când va fi. )
ar mai fi saffa si thai pintre clienti
cred ca tarile nordice isi smulg paru ca au preferat f35
Nu prea cred asta.
Oricat de bun ar fi Grippen e/f nu se ridica la capabilitatile f16 block 70 per exemplu. Despre Rafale sau Typhoon sau F35 nici nu mai vorbim.
Grippen-ul suedezilor e un aviom bun. Foarte buna chiar. Dar prin conceptia lui in sine e limitat. Poate daca inclina mai mult spre stealth?
Da-mi parametrii care fac din F 16V in avion superior si o sa vezi ca nicounul nu este relevant,Gripen pincteza mult mai mult acolo unde trebuie fiindca LM a cam limitat evolutia F 16 V pentru a promova F 35ul care era noul avion NATO.
Totuși, sa nu exageram. Pentru America latina e bun, pentru Africa e bun, dar pentru teatrul european e un pic la limita de jos.
Mda…spunem noi dotati cu F 16 MLU tape 6.6Ro care are un radar la care orice i-ai face nu ajunge la performanta Gripen C/D maghiare sau cehesti.
Noroc cu Link 16 ca prin share-ul de informatii mai compensam lipsa de senzori individuali.
Magistralele Gripen permit un transfer de date mult mai mare, mai are si tinta falsa remorcata, IRST de Ultima generatie, angajare a tintei in mod discret, poate incorpora sisteme IRST si FLIR de generatie mult mai noua si are integrat Meteor si IRIS -T (asta ar trebui sa o stie si F16MLU Norvegiene) dar noi nu prea ne-am obosit cu detaliul acesta si am mers 100%USA – acum o sa vedem…
Probabil ca ai dreptate, dar eu nu comparam Grippen cu vechiturile noastre, ci cu ce e pe piata la categoria marfa noua: F-35, Rafale sau Eurofighter 2000.
In ultimele variante ale acestora.
Sau in raport cu potentialul adversar: MiG-31 sau Su-35, cu R-37M (undeva la 200 de km raza, daca tinta ofera o amprenta suficienta).
Nu stiu ce sa spun despre performantele radarelor de pe aceste aparate, pentru ca sunt cele mai bine aparate secrete.
https://cnnportugal.iol.pt/gripen/saab/saab-confirma-negociacoes-com-portugal-para-venda-de-cacas-gripen-como-alternativa-ao-f-35/20250409/67f65913d34ef72ee4448320
uite de exemplu pe astia nu ii inteleg – ar trebui sa fie al naibi de mare diferenta ca sa nu ia F 16 V dupa F 16 MLU de care mai pot trage 10 ani…..ai toata infrastructura facuta pentru F 16 MLU, ai piloti, tehnici etc antrenati. partea electronica e evident mai noua la F 16V si cu toate asta….vor numai sa ii dea cu flit lui Trump sau sunt mai multe chestii geopolitice intre care si faptul ca Brazilia a ales Gripen E/F?
Iti dau eu un posibil raspuns (poate nu cel adevarat).
Este diferenta in a renunta la Top of the top, care este si cel mai scump aparat de operat si a-l inlocui in alegere cu cel mai ieftin de operat aparat.
Portugalia isi permite. E vecina doar cu Spania tara cu care si-a transat de sute de ani diferendele.
….. daca ai 24 de F35 si trebuie sa cheltui o galagie de bani cu ele nu cumva te descurci cu ceva mai multe Saab-uri ??? pana la urma vedem in galceava ruso-ucraineana ca o calitate o reprezinta cantitatea!!!!
hai sa nu comparam mere cu pere, o abordare pragmatica este sa ai F 35A si sa mai ai si inca un avion de generatia 4.5 daca e posibil in flota proprie. De ce?
Simplu fiindca ai nevoie si de calitate si de cantitate – F 35A este capabil de a face SEAD, de a intra in apararea antiaeriana adversa greu detectabil si Gripen E/F, F16V sau oricare altul nu face acest lucru.
pe de alta parte cu o disponibilitate de misiune de sub 60%, din 24 de F35A o sa folosesti in un caz optimist 14-15 dupa primele zile de lupte aeriane. Asa ca ai nevoie de cealalta platfoma care sa iti faca CAP si sa iti protejeze chiar F 35-urile care se afla la sol.
F 35-ul nu poti sa il dispersezi asa cum faci cu un F 16 de exemplu (da si F 16 poate lupta dispersat dar lucrurile acestea trebuie exersate si bine puse la punct, Suedia a facut acest lucru si are know how practic si teoretic, restul operatorilor de Gripen nu prea).
Orice avion de generatia a 4-a va putea fi upgradat mai rapid si facil cu noi sisteme – exemplu FLIR, IRST sau alte containere care nu depind de stealth si prin constructia lor pot fi foarte bine facute modalar, la setealth esti mult mai legat de factorul acesta si se adauga luni sau poate ani de dezvoltare.
Deci un mix de fightere asa cum Cehia vrea sa construiasca este foarte, foarte folositor.
Mai exista si alte avantaje, angajarea tintelor discret cu F 35A care nici nu porneste radarul bazandu-se pe link 16 si iluminarea radar a Gripen / F16, Rafale, Typhoon care sta in afara razei rachetelor adverse, lupta in perechi de celule stealth/ non stealth etc.
generatia 4.5 are si avantajul de a putea sa duca in lupta vectori cu o masa foarte mare – exemplu rachetele antinava, Taurus KEPD, Storm Shadow etc care un F 35 le-ar duce tot pe piloni exteriori negandu-i avantajul stealth.
F-35A can carry this inside: Ice Breaker/Bullseye. (Range: 300+ km. Warheads- 250/500 pounds) The orders book now stands at 1200 (!) „Ice Breaker” -Rafael…
https://www.twz.com/air/bullseye-standoff-weapon-based-on-israeli-cruise-missile-unveiled-by-general-atomics. Have a great weekend!