Saab a primit o comandă pentru livrarea sistemului avansat de antrenament în lupta anti-submarin AUV62-AT. Livrările vor avea loc pe parcursul anului 2017 şi în 2018.
Sistemul de vehicule subacvatice autonome AUV62-AT este un sistem avansat şi capabil să efectueze un antrenament eficient din punctul de vedere al costurilor pentru forţele de luptă anti-submarin ale unei marine militare. AUV62-AT este o ţintă acustică ce mimează un submarin într-o manieră compatibilă cu orice sistem de torpile şi de sonari de luptă anti-submarin existent pe piaţă în prezent. Acest sistem va înlocui nevoia de a folosi un submarin în rolul de ţintă principală de manevră. Cu AUV62-AT, Saab oferă o capabilitate de antrenament de vârf tehnologic, pentru clienţi exigenţi care investesc în viitor.
„Este o nouă dovadă a faptului că AUV62-AT este cel mai bun sistem pe plan mondial pentru antrenamentul în lupta anti-submarin. Cu acest sistem, clientul va putea să se antreneze într-un mod mai eficient din punctul de vedere al costurilor şi mai flexibil, deoarece marina militară nu va fi nevoită să folosească propriile sale active vitale, cum sunt submarinele, ca tinte de antrenament în lupta anti-submarin. Se garantează un antrenament de înaltă calitate pentru forţele de luptă anti-submarin de la început la sfârşit,” spune Carl-Marcus Remén, director de vânzări în cadrul unităţii de business Sisteme Subacvatice din zona de business Dynamics a Saab.
Saab a expus şi operat sistemul AUV62-AT în cadrul exerciţiului militar şi demonstraţiei Unmanned Warrior al Marinei Militare regale a Marii Britanii, din Scoţia şi Ţara Galilor.
Natura industriei face ca în funcţie de circumstanţele legate de produs şi de client, nu se vor anunţa alte informaţii despre client.
interesant proiect pentru utilizatorii de submarine,nu e cazul nostru…am scapat de o cheltuiala in plus?
Da, norocosi ca de obicei…
Care utilizatori ca eu inteleg ca este o tinta falsa teleghidata pentru antrenament AS?
Asta e ca si cum ai spune ca daca nu avem avioane moderne nu are rost sa cumperi drone-tinta pentru antrenat antiaeriana. Nu avem submarin dar lupta antisubmarin o duc in principal alte categorii de nave, folosind sonare (inglobate, remorcate, balize, imersate din elicopter), hidrofoane, senzori magnetici… iar la noi acum iconite, cruciulite… Ar trebui sa ne antrenam pentru lupta antisubmarin in contextul programului de constructie rusesc de submarine conventionale pentru M.Neagra; si ar trebui antrenati cu sisteme moderne de simulare pentru a evalua realist capabilitatile in fata unui adversar dotat modern. Asa iti vezi lipsurile si stii ce sa cumperi pentru a astupa gaurile. Ca iti cumperi complexul de simulare sau il inchiriezi de la altii mai norocosi…e o discutie despre costuri si oportunitati de utilizare. Ca despre prioritati nu mai are rost, la noi totul trebuia de mult facut, totul e prioritate zero.
ma gandesc totusi ca nimic nu poate inlocui „duelul”intre doua submarine,care pe care cu toti senzorii atintiti unul pe celalalt….dincolo de cheltuieli si practicabilitate.
apropo de noi si delfin,senzorii si sonarul de pe acesta pot fi folositi si in dana sau doar in larg?…adica daca pot fi folositi sa baleieze din zona in care sta agatat la cheu.
Pot fi folosiți dar la ce ar folosi iar folosirea sonarului in modul activ nu se face într-un port cu multe nave unde pot fi scafandri la apă pentru lucrări control la opera vie a unor nave.
Noi avem un centru bun de scafandri. De ce nu mergem în direcția asta la următorul nivel și anume mine inteligente și un fel de minisubmarine fara om la bord, conduse din Constanta cu torpile, drone subacvatice pentru supraveghere dar în cantități mari sa suprasaturam cel puțin vestul Mării Negre în așa hal încât sa devină inutile sub urile sovietice? Sunt convins ca nu sunt scumpe de speriat ba chiar cred ca se pot face made în Romania. În plus nu prea văd 2, 3 sub uri adevărate luate în curând. Nici nu prea e buna tactica asta nu avem mâncare la popor dar trimitem rachete pe luna(la noi avem catamai fregata dar fără arme sau cum voia tovarășul distrugator în Marea Neagra). Și mai rău e sa nu avem nimic bineînțeles așa ca cel mai bine sa te pregătești asimetric contra unuia mare ar fi sa ai multe chestii mici pe sub apa sa facă paguba mare contra unor sub uri scumpe și nave mari, rachete puternice pe țărm și peste ceva timp f35 invizibile pt S400 în aer.
cand nu suntem in stare sa punem niste rachete anti-nava si sol-aer pe niste fregate facem tactici cu drone si mine inteligente 🙂
Minele, inteligente clasice nu le poți folosi în timp de pace. Minisubmarinele astea nu sunt chiar așa ieftine au o autonomie limitată dată de acumulatorii pentru propulsie sau cablurile de alimentare și dirijare deci trebuie să ai niște nave de pe care să poată fi lansate și apoi recuperate și care trebuie sa iasă în larg.
În timp de pace nu poți ataca un submarin în apele internaționale ori acolo vor sta și vor face supraveghere asupra țărmului românesc . Submarinele rusești nu pot fi păcălite cu drone deoarece rușii au multiple posibilități de detecție in Marea Neagră, sub apă, la suprafață, aerian și din spațiul cosmic. Cum singurele submarine din zonă pot fi doar ale țărilor riverane, adică doar rușii și turcii au așa ceva nu prea avem cum să-i păcălim pe ruși. Invers se poate.
Fregatele au fost luate pentru obligațiile de participare la acțiunile comune cu NATO. Dacă România ar fi dorit și ar fi plătit puteau fi înarmate destul de serios, de la început de către BAE.
Fiind membri într-o alianță militară nu trebuie avem capacitatea de a învinge militar un potențial inamic de talia Rusiei ci să fim capabili să ripostăm și să-i provocăm pierderi până când alianța va reacționa.
Fara supărare
Cu ce să le doteze Bae
Eventual cu o masina de numarat bani
Asa fraieri sigur nu a visat Bae in toata istoria lor
Contractul cu cuplu regal a fost smen.
De la început si pana la sfarsit
Si este regretabil ca inca mai sunt printre noi oameni care cred ca nactase a dorit sa ne dotam cu fregate Asw
Fregatele au fost luate pt. a acoperi un smen
Conturi deschise probabil in paradisuri fiscale
Dotarea lor a fost de la început ca inexistentă sau depasita
Dotarea lor de catre Bae ar fi presupus un cost final superior unei fremm
La așa argumente e greu să fiți contrazis. Totuși cei care au reprezentat partea română acolo spun altceva despre posibilitățile de dotare și costuri dar e posibil să greșească.
Romania trebuie sa fie capabila sa interzica cel putin vreun an accesul unei armate straine pe teritoriul national.
Aici trebuie lucrat pe aparari asimetrice.
Pentru mare, rachete de coasta, montate pe camioane, pe model finlandez.
Pentru uscat, pe model suedez – sisteme anti tanc si anti-personal portabile de catre om (Carl Gustaf, 7 kg).
Pentru aer, presupunand ca aparea de prima linie (avioane, sisteme anti-aeriene cu raza medie si lunga) e distrusa destul de rapid de rusi, trebuie sa ne bazam pe sisteme VSHORAD portabile de catre om, cum au suedezii RBS 70.
E imposibil sa controlezi un teritoriu impanzit de soldati inarmati cu Carl Gustaf si RBS 70.
Rusii nu s-au descurcat in Cecenia si Afganistan impotriva unor adversari mult mai slab dotati si pregatiti.
Bonus, daca aliantele din care suntem parte (UE, NATO) mai exista la momentul conflictului si vor sa actioneze, am putea beneficia de anumite ajutoare. Aici UE, care are si el o clauza de aparare comuna, poate actiona si fara consens cand o tara cere ajutorul. In NATO trebuie sa voteze toti sa se trigger article 5.
N-ar fi o idee rea sa construim, cu timpul, si niste aliante bilaterale, macar de asistenta materiala in caz de conflict.
@alex3
aberezi!
dacă ăia se chinuie un an să intre aici (practic imposibil!), probabil că vor depune un minim efort (ținănd cont că se forțează de un an!) să aducă niște sisteme de artilerie de mare distanță, inclusiv rachete (gen LAROM sau mai mari) la care soldații ăia înarmați cu Carl Gustav, Javelin, Spike sau ce mai vrei vor fi exact frecție la picior de lemn!
Nu a zis nimeni ca trebuie sa ataci. Pur și simplu sa le ai și sa nu știe unde sunt. Sunt convins ca habarnar avea. Singurul submarin pe care l ar monitoriza constant ar fi Delfinul de clasa kilo. Chiar crede cineva ca rușii I ar fi vândut lui Ceausescu un submarin fără ca acesta sa fie ținut sub observație? În afară de incompetenta celor ce iau decizii ar fi bine sa suspectam și faptul ca Delfinul ar fi avut același succes ca și Mig urile 29 într o ipotetica înfruntare. Ia uitați va cu câtă înverșunare lauda unii roșii mig urile 29 și desconsidera f 16. În plus câteva exerciții comune cu submarine turcești, engleze etc apoi lasate drone. Sa vezi paguba la combustibili sa caute ținte false
un film cu mini-submarinul asta de antrenament.
e o idee sa faci antrenamente cu asa ceva.
https://youtu.be/XlY-cCkhDP4
Ma jur ca pana acum 2 ani stiam ca saab face masini acum …akt nivel , maine ma trezesc cu logan ca produce tr 2000 !
Istoria lui SAAB e lunga, au pornit de la avioane, apoi masini. Din cauza asta primele modele de autoturisme SAAB aratau mai mult a avioane decat a masini, deh …, vechile obiceiuri nu se pierd asa usor.