Sauditii vor CBU-105

Sauditii au pus banii jos si au cumparat nu mai putin de 1300 de CBU-105, la un pret per bucata de 700 de mii de dolari. Dar ce stie sa faca CBU-105?! Ei bine este o bomba lansabila de aviatie si care are in compunere submunitii anti-tanc (Brilliant Anti-Tank (BAT)), astfel ca CBU-105 Sensor Fuzed Weapon este de fapt o bomba de tip “cluster” care odata lansata elibereza la randul ei 10 bombe BLU-108, care la randul lor elibereza in caderea libera cate 4 incarcaturi BAT autonome, care in timpul planarii spre sol scaneza zona in cautarea tancurilor inamice, iar in momentul in care le gasesc un mic motor racheta este activat, iar incarcatura accelereaza spre tancul ales.

Avantajul acestui tip de arma este dat de faptul ca tancul inamic este atacat in partea sa cea mai vulnerabila, adica de sus, acolo unde blindajul este cel mai subtire. Arma in sine, nu mai mare decat 3-4   pucuri  de hochei puse unul peste altul, are propriul radar de cautare si poate scana o zona destul de semnificativa, avand o greutate de numai 3,4 kilograme. Pe langa radar, sistemul de cautare beneficiaza si de sensor in infrarosu si senzor termic. Practic CBU-105 elibereza 40 de incarcaturi AT autonome, fiecare cautandu-si tinta total separat fata de celelalte. Aceasta arma este in mod particular eficienta impotriva concentrarilor de vehicule, in fata coloanelor de tancuri, insa nu face diferenta intre tancurile proprii si cele inamice, astfel ca nu poate fi folosita intr-o batalie de tancuri deja angajata.

descărcare

BLU-108

Imediat dupa lansare radarul fiecarei BAT incepe cautarea tancurilor si ataca cu shaped charge, iar daca nu gaseste tancuri va ataca orice alt vehicul depistat. O singura bomba cluster CBU-105 poate acoperi o arie de 460mx150m, aproximativ 70 de mii de metri patrati, iar datorita ghidajului GPS, CBU-105 poate fi lansata de la distanta mare fata de zona tinta, protejand avionul lansator de sistemele AA inamice, care insotesc de obicei coloanele blindate in mars.

BLU-108 si incarcaturile sale “inteligente” au fost dezvoltate spre sfarsitul Razboiului Rece impotriva miilor de tancuri sovietice si a fost gandita sa fie lansata si sub forma de proiectile de artilerie, cu ajutorul obuzierelor, dar si cu ajutorul rachetelor de croaziera sau prin bombardament clasic de la bordul avioanelor.

Initial se aveau in vedere achizitia a sute de mii de astfel de bombe, dar caderea URSS a facut ca pana la urma sa fie construite doar 50 de mii de bucati, iar mai tarziu BLU-108 sa fie integrata intr-o bomba mai mare, CBU-105 ghidata prin GPS.

 

GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. Inca un argument in plus ca Romania ar trebui sa puna in primul rand mai mult accentul pe tehnica defensiva, adica tehnica de lupta de ultima generatie AA si AT.De ce?Pentru ca in primul rand orice posibil conflict militar tara noastra l-ar avea cu tari care au un potential militar net superior noua, cum ar fi de exemplu Rusia, inclusiv la capitolul tancuri, aviatie, samd.Armata noastra ar trebui sa fie pregatita sa reziste militar cat mai mult in fata unui inamic de talia Rusiei.La o adica, ar da foarte bine pentru noi sa lansam asemenea incarcaturi inclusiv sub forma unor proiectile de artilerie.Cu siguranta ca si dronele pot acum sa le lanseze.
    Stiu ca asta implica in primul rand mari cheltuieli financiare capitol la care nu stam prea bine dar la ce sta Romania foarte bine?
    Are si Rusia o bomba AT in genul asta?

    • @sorin
      da, numai ca din pacate in Romania domina curentele de opinie conservatoare ca sa nu spun retrograde de-a dreptul, curente de opinie care favorizeaza cantitatea in defavoarea calitatii.

  2. eu cred ca Romania ar trebui sa aloce o anumita suma anula cercetarii in domeniul armelor termobarice…daca ati vazut in videoclipul din siria cu bomba termobarica de 500 kg, ganditi-va cum ar arata un focos mai mare, sa zicem de 1000 de kg, si cum ar arata o tara cu capacitatea de a transporta astfel de rachete cu ajutorul unor ROT, daca noi am avea 200-300 ROT cu focos termobaric+bombe de aviatie, ai putea spune ca avem o forta de descurajare in regiune(cu exceptia Rusiei)

  3. Salutari ! As dori sa va intreb ce inseamna ROT . Nu am auzit nicioadata aceasta prescurtare .

  4. daca e vreun cunoscator sa lamureasca treaba asta.
    1. Nu mi-e clar cum functioneza cautarea Dual-mode active (laser) la submunitiile Skeet. Cautarea pasiva (in IR) o inteleg, dar laserul ala ce pana mea face?
    2. Skeet explodeaza la inaltime mare, 10m, poate chiar 20m. Cum poate o shape charge asa de mica (945 grame incarcatura exploziva) sa genereze un jet atat de puternic incat sa gaureasca plafonul unui tanc de la o distanta asa de mare? O fi plafonul ala subtire, dar incarcatura mi se pare prea mica

  5. M-am prins cum e treaba.

    Faceam confuzie intre shaped charge si EFP (explosively formed penetrator). Skeet astea sunt EFP. Eu citeam EFP si intelegeam … shaped charge, de asta nu pricepem cum de functioneaza la distanta 10-20 m.

    Acum sa vedem cat gaureste Skeet. Teoria (wiki) spune asa: As a rule of thumb, an EFP can perforate a thickness of armour steel equal to half the diameter of its charge for a copper or iron liner,[7] and armour steel equal to the diameter of its charge for a tantalum liner, whereas a typical shaped charge will go through six or more diameters.

    Skeet are ~13 cm diametru si sunt din cupru => gaureste cam 6,5 cm de otel. Deci nu cine stie ce. Un MBT ar trebui sa reziste la Skeet pentru ca Skeet nu loveste perfect vertical ci in unghi, ceea ce creste grosimea blindajului care trebuie strapuns.

    Daca loveste alt tip de vehicul, gen camion sau TBT, iarasi nu vad ce mare daune poate sa faca. E ca si cum ar trage cineva de sus in jos un proiectil de ~20 mm (cam atat e diametrul proiectilul EFP format). Trece prin carcasa dar asta nu presupune distrugerea automata a vehicolului.

    • La Bonus si SmArt 155 EFP-urile gauresc 100-130 mm cel putin. La Bonus submunitia are 133mm diametru.
      In al doilea rand nu doar turela este de lovit. Motorul este mult mai slab protejat si, daca ti l-a pocnit, s-a terminat distractia, pleci pe jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *