SAUR 2 si TBT 8×8, ultimele stiri

Picture 051_resize

Incepem cu SAUR 2 care, la inceputul acestui an,  a incheiat perioada de testare. In acest moment transportorul este omologat pe deplin si poate intra, daca MApN-ul doreste, in productia de serie. Deocamdata singura turela omologata pentru SAUR 2 este una telecomandata cu o mitraliera calibrul 12,7.

Desi in teste a fost folosita si turela de pe MLI 84M ( OWS-25R)  nu credem ca aceasta ar reprezenta o solutie, datorita faptului ca ROMARM-ul a anuntat deja ca este dispusa sa vanda stocul ramas de 67 de turele. Pe surse se pare ca se intentioneza sa fie folosit un tun rapid calibrul 30mm, o delegatie fiind trimisa in Africa de Sud pentru a vedea/testa o turela cu un astfel de tun. Impresia a fost destul de proasta si astfel, in acest moment, daca SAUR2 va intra in productia de serie, nu se stie ce turela va dori MApN-ul sa monteze pe transportor.

ROMARM ar prefer sa integreze tunul Oerlikon KBA calibrul 25mm (MLI84M) si asta datorita faptului ca acesta este deja produs pe plan  national, la Resita. Imediat dupa omologare au avut loc cateva discutii, intre Ministrul Apararii, Mircea Dusa si uzina damboviteana, cu privire la producerea in serie a SAUR 2. Deocamdata Mircea Dusa nu s-a angajat ca in acest an Armata va putea sa achizitioneze transportorul,  dar Ministrul Apararii a promis ca pentru 2014 va face tot posibilul sa aloce niste fonduri in vederea inceperii dotariii cu acest transportor. Idea buna in cadrul aceste  convorbiri a fost faptul ca ministerul este multumit de SAUR 2. Discutile se vor relua dupa Paste.

Oferta celor de la Moreni, catre MApN, a fost sa ofere un TAB SAUR 2, timp de o luna de zile, absolut gratis, pentru ca Armata sa-l testeze cum doreste in poligoane si abia apoi MApN-ul sa Ia o decizie definitiva, constructorul dambovitean fiind foarte increzator in calitatea vehiculului construit. De asemenea sa reinterat oferta ca in cazul in care Ministerul Apararii ar achizitiona un batalion de SAUR 2 (cam 40 de masini), U.M. Moreni ar putea dezvolta TBT 8X8 fara nici un ban de la buget, din fonduri proprii.

 

 

Domnul Marian Galceava, director tehnic al ROMARM

 

TBT 8×8

Conform cu declaratile domnului Marian Galceava, director tehnic al ROMARM, declaratii facute in cadrul Simpozionului organizat de RomaniaMilitary.ro si FSA Unirea, spre sfarsitul acestei luni au inceput testele balistice reale (cu munitie de razboi), in cadrul programului TBT. La inceputul lunii aprilie tabla pentru carcasa a ajuns in posesia Uzinei de la Moreni in vederea inceperii testelor.

Simpozion, vesti bune si mai putin bune: TBT si arma de asalt

Simpozion, primele concluzii

 

In alta ordine de idei, Iveco a cam iesit definitiv din carti in privinta furnizarii trenului de rulare pentru TBT 8X8, in acest moment solutia agreata va fi una locala, dorindu-se un tren de rulare dezvoltat si construit in Romania. UTI ramane in continuare partener in cadrul programului pentru integrarea electronicii vehiculului.

Din informatii neoficiale, carcasa TBT ar avea ca sursa de inspiratie transporoarele finlandeze Patria, dar cel putin deocamdata nu pot confirma 100% aceasta informatie, desi ea a aparut tot in cadrul Simpozionului, fiind disponibila oricui pe inregistrarile video ale evenimentului. De asemenea, asa cum stiam deja, se intentioneaza ca partea inferioara a noului TBT sa fie construita pentru a putea absorbi prin deformare socurile produse de mine sau IED-uri, avand forma de “V”. In privinta motorizarii, nimic nou sub soare, va fi motor si transmisie MTU, cel mai probabil motorul fiind asezat in partea stanga fata.

TBT8x8

Solutie tehnica TBT 8×8 – ACTTM.ro

Fata de variantele de productie ale TBT 8×8 am mai scris. Astfel se are in vedere ca transportorul sa dispuna de tun rapid 25/30mm, lansator de rachete AT, capcane anti IR si laser. Printre variantele discutate recent, raman ferme urmatoarele: TBT dotat cu mortier automat calibrul 120mm, vehicul de recuperare, de comanda, evacuare raniti. Se discuta despre posibilitatea dotarii platformei TBT cu un sistem AA cu raza scurta, de tip Crotale NG, neexistand insa nimic oficial in aceasta privinta.

De asemenea Ministrul Apararii si-a exprimat interesul pentru modernizare, in cadrul U.M.Moreni a parcului existent de B33 Zimbru, vehicule considerate inca utile in dotare trupelor, cu un minim de modificari.

 

GeorgeGMT

49 de comentarii:

  1. Gresesc daca in loc de „V” as folosi „U” cu privire la forma podelei?

    Nu de alta, dar Lazar MRAP al sarbilor mi se pare cu adevarat „V”. Ok, ei avand caracteristicile/experienta de razboi civil (deci incidenta de IED-uri fiind mai mare), au optat normal pentru un MRAP…

    …care, teoretic pentru Armata Romana e bun in teatrele de operatiuni unde avem trupe expeditionare, gen Irak-Afganistan, nicidecum in propriul teritoriu, unde TBT 8×8 „U-shape” isi are rostul, mai ales datorita raritatii folosirii de IED-uri in cazul unui posibil conflict.

    Nu vreau sa fiu gresit inteles, podeaua „U” nu mi se pare un compromis, ci din contra, spatiul interior nu e afectat, plus ca inaltimea TBT-ului e mai mica decat cea a unui MRAP.

    • „…care, teoretic pentru Armata Romana e bun in teatrele de operatiuni unde avem trupe expeditionare, gen Irak-Afganistan, nicidecum in propriul teritoriu, unde TBT 8×8 “U-shape” isi are rostul, mai ales datorita raritatii folosirii de IED-uri in cazul unui posibil conflict.”

      Corect.

      + ca s-a dovedit ca mai nimic nu prea rezista la un IED, mai ales daca ar fi facut de un soldat care stie ce face si pentru ce il face.

      Ca incerci sa sporesti rezistenta la IED pentru tancuri e alta poveste, da la un transportor blindat mi se pare nefolositor.Sansele sa scapi dintr-un transportor sunt cam mici.

      Tocmai deaia continui sa cred ca nu ar strica deloc si o varianta cu un tun de 105mm sa provoace cat mai multe pagube cat timp este „pe picioare”.
      Nu mai aduc aminte iar de combinatia, viteza mare + „firepower” care chiar ar functiona.
      Nu degeaba le folosesc astia din vest, si continue sa le dezvolte.

      Apropo George, se mai aude ceva de vreun Bizon Reloaded sau ceva de genu’?
      Sauuuu….?

      • Nop…Bre TBT nu este anti-IED ca nu l-a facut ma-sa MRAP, ci are si el aoclo o rezistenta sporita. Asta cu TAB care rezista la tot, dotat cu tun de 120 si dracu mai stie ce, este la fel ca multiculturalismul in Europa: o prostie birocratica. La fel ca notiunea de avion multirol, care in realitate nu exista. Avionul nu idea.
        Astea-s bancuri frate. MRAP-ul tre sa fie inalt si atunci ii faci de 7 zile intr-un conflict clasic, iar ca sa faci un TAB la fel de rau ca MRAP-u te duci foarte sus cu masa, numai pluteste nici daca-l rogi frumos, si iar este nasol…

        • umor de buna calitate la maxim Dl George…

          de am avea vreo 1000 ca Domnia Voastra in Ro m-as intoarce si eu in Ro…

          spor ca va citesc !

  2. Chiar, daca tot suntem asa loiali NATO de ce nu folosim si noi camuflajul „general” pentru vehicule ca toata lumea?
    Din cate stiu eu nu prea avem vreun desert…

    Exemplu:

    http://i44.tinypic.com/339irue.png

    • 🙂 Vino tu pe la mine prin Dolj, langa Dunare sau la Apele Vii (s-a ales prafu’ si de padurea aia) sa vezi ce zone „White Sands” si „Pensacola” avem ! 🙂

      Apropo, chiar sunt serios acum…nu mai rade bre, n-auzi?.. privind camuflajul (uniformelor), sa fiu al dracu’ daca lubenitele de Dabuleni nu sunt perfecte (nu va ganditi la soiul romanesc, nu mai exista…insa alea olandeze in special, Nuhnems Lady F1):
      http://hortitom.ro/seminte-de-pepeni-verzi-lady-f1/

      • Hahaha 😀
        Chiar nu mi-am dat seama, poate au astia planuri serioase pentru agricultura (in special la granitele de est/nord-est)
        Pentru granitele de vest o sa adoptam ACU (gri, ca pe acolo s-au pus ungurii pe defrisat)
        Si pentru centru, probabil o sa adoptam ceva gen culorile CURcubeului unde dragii nostri lideri sunt solidari cu homalaii ca de, suntem occidentali si tre’ sa fim toleranti ce dracu.

        • 🙂
          Sa-ti zic una tare de tot; cand inca mai eram la Cercetasi, la Bucuresti, in stagiul de pregatire, chiar inainte cu vreo saptamana-doua sa ma mute la tancuri in Banie…
          …ne odihneam pe biuta aia a clubului Steaua, in Rahova, cand ne-a prezentat Locotenentul un studiu facut de un ofiter superior pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, cu privire la adoptarea camuflajul in dungi al …puilor de porci mistreti!
          Mai mult, respectivul avusese pe taica-sau (sau unchiu-sau, nu bag mana-n foc) nu stiu ce „aghiotant” al lui Tudor Vladimirescu, iar ideea lui al batran i-a venit cand se afla in Delta Dunarii la o intalnire conspirativa cu membri ai Eteriei si a observat grosteii cat de bine se ascundeau la umbra prin smarcuri…de fapt a calcat pe unu’ din greseala care a tulit-o imediat impreuna cu restu’ satrei, inclusiv baragladina cu „colti de argint”…

          Apropo, ii trimisesem lui George un link pe la inceputul anului cu 20 poze de camuflaj natural, nu mai tin minte daca l-a publicat, imi spuneti si mie in poza 15 daca vedeti becața (common snipe) ? 🙂 Precizez ca am descoperit-o pe nenorocita, numai capul ii „iese in evidenta”…
          http://twentytwowords.com/2012/12/28/can-you-find-the-hidden-animals-in-these-20-wildlife-photos/

    • Camuflaj german WWII de Tiger.. 🙂

  3. Sper ca lideri politici sa ia o decizie buna pentru industria de aparare succes celor ce au dezvoltat aceste proiecte

  4. http://www.cotidianul.ro/dezvaluiri-despre-imixtiuni-externe-in-cazul-deputatului-ion-stan-si-al-altor-fruntasi-ai-usl-204272/
    Cititi pana la capat va rog.
    Cand injurati ” clasa politica ” luati in calcul ca exista si oameni cinstiti , din pacate tot ,mai putini .
    Articolul e din ianuarie , dar daca spune adevarul , adio TBT si Saur, atat la intern cat si la export . Iar dupa ultimele evenimente , lucrurile incep sa se lege .

    • Haha, deputatul Ion Stan, „cinstit”? Haide bre, ce naiba? O dam in „degradée” pe politica…astia se dau in gat cand nu se inteleg asupra spagii sau cand se baga unu peste teritoriile altuia si nimic mai mult…

      • Asa tata , votand dupa cum spune televizorul am ajuns la sapa de lemn .
        Pe Stan il urasc acum toti, si cei de la putere, si opozitia .Si cel de sus de tot . Deranjeaza . Dupa cum si Moreniul ar deranja un contract de 400 de transportoare second-hand .Revopsite , revizuite, si ….miliardu´ .
        Totusi, audiatur i altera pars .
        Si in alta ordine de idei , apropo ,nu-ti amintesti , nu ne-am mai intalnit noi vreodata ? Odata, demult , cand eram in stand-by intre 2 vieti anterioare , nu m-ai tras inapoi in cazanul cu smoala ? 🙂

    • L-am citit pana la capat… Povesti. La fel cum a fost povestea ca un ofiter i-a zis intr-o sedinta Marinarului (care spunea ca Chevron sa fie lasat in pace) „Sa mori tu!”. La fel ca povestile lansate pe vremuri ca Florin Piersic l-a batut pe Nicu Ceausescu etc.

      Probabil lansate de niste securisti care-si fac veacul pe la Cotidianul.

      „Grupul Operativ de Coordonare a Activităţii Ofiţerilor Acoperiţi al SRI” :))))).

      In primul rand ofiterii acoperiti se numesc „conspirati”, eventual „ofiteri deplin conspirati” (categorii diferite).

      In al doilea rand nu sunt centralizati din motive care tin de compartimentare, conspirativitate etc.

      In al treilea rand ar fi stupid sa numesti unitatea cea mai secreta cu numele asta… Mai degraba ii pui un nume benign gen logistica etc..

      N-am inventat noi romanii roata.

      Asta nu inseamna ca nu exista un sambure de adevar in articol…

    • Sunt bolnavi rau aia de pe acolo…viseaza numa’ razboaie, revolutii, rascoale etc…s-au apucat de jocuri video la pensie si acu o fac pe tacticienii….

    • Domnul Vasilescu a dezvoltat o ura patologica fata de Romania, o constat cu regret. In decembrie dorea sa ne pedepseasca cu un meteorit (cred ca aici pe blog am citit aberatiile in care spunea cu satisfactie ca directia meteoritului din Rusia era Romania etc etc).

      Luna trecuta abera ca aplicatia rusilor din Marea Neagra avea ca tema o debarcare in Dobrogea.

      Inca ma mai uimeste. Vad ca acum ne compara cu Mali.

      Nu se va opri aici, sunt convins.

      Ce face nu e chiar tradare in litera, dar este in spirit.

      „Fapta cetateanului roman de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin:
      a)provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine;
      b)subminare economica, politica sau a capacitatii de aparare a statului;
      c)aservire fata de o putere sau organizatie straina;
      d)ajutarea unei puteri sau organizatii straine pentru desfasurarea unei activitati ostile impotriva securitatii nationale.”

  5. de ce sant necesare 2 platforme, SAUR si TBT cand in principiu au aceasi destinatie??
    ce poate sa faca in plus TBT-ul fata de SAUR sau invers???
    sau SAUR ESTE UN MODEL INTERMEDIAR IN DRUMUL SPRE UN NOU TRANSPORTOR TBT???

    • TBT-ul este un concept nou, SAUR 2 este o adaptare a SAUR 1, pe linia modelelor rusesti. TBT-ul va beneficia de materiale noi, configuratii noi, asdar este corect cum ai spus tu, SAUR 2 este un model intermediar.

      • Cand vorbesti despre materiale noi te referi la mult anuntatul blindaj compozit? Da-ne si noua ceva detalii despre el. Greutate specifica, rezistenta echivalenta etc etc. Cost de productie.

        • La acel blindaj ma refer si nu numai, ci si la folosirea altor materiale si noi tehnologii, idei noi,etc. Nu stiu ce compozitie chimica are noul blindaj compozit. De fapt sunt doua tipuri de compozit dezvoltate si gata de productie.

  6. Sincer decizia de a nu califica turela de pe MLI 84M ( OWS-25R) mi se pare total gresita!
    Unde este interoperabilitatea daca un pluton de Saur2 trebuie ca sa conlucreze cu MLI 84M? De ce s-ar renunta la o turela pe care o ai in dotare si s-a dovedit de 10 ani fiabila si flexibila ( montare atat a Spike ER cat si a Maliutka M2T) Alt avantaj ar veni din faptul ca valorifici fara probleme ceea ce ai deja pe stoc – cheltuieli mai mici pentru ca nu o iei de la zero si nu trebuie ca sa cumperi alte turele.

    • Turela asta n-am folosit-o decat noi si Singapore. E foarte inalta iar, in interiorul masinii, cotetul in care sta operatorul ocupa foarte mult spatiu.
      Peste tot s-a trecut la turele teleoperabile mai compacte, fara penetrarea cutiei blindate a masinii, cu mai mult spatiu ramas liber in interiorul masinii. Aici cea mai cunoscuta si apreciata pare sa fie Rafael Sampson 30 mm + 7,62 mm + 2 Spike.

      • Domnule Erou , deci sa vindem ce avem in stoc , dupa obicei pe mai nimic, si sa cumparam altceva pe bani grei, basca munitia .
        Fiind azi ziua aducerilor-aminte , va intreb daca nu ne-am mai intalnit in viata , caci dupa nume imi pareti cunoscut 🙂

      • Asta cu inaltimea s-ar putea ca sa aduca si avantaje majore – blindatul ramane camuflat in teren, vizibile fiind doar turela, de-asemenea in zonele montane sau in luptele rrbane permite tunului o elevatie foarte mare ceea ce duce la tir-ul direct la etajul 5-6 se spunem.
        Turela asta poate fi folodite si antiaerian, nu spune nimeni ca Rafael Samson 30 nu este mai buna decat OWS-25R numai ca pe aceasta o avem acasa, nu mai dam bani pe ea, nu mai dam bani pe training-ul echipei tehnice, si costa zero lei!
        Practic stocata ne costa mai mult decat pusa pe 40 de TBT-uri.

      • pentru SAUR daca este un model intermediar are fi foarte buna turela de MLI

        • Nu. Singura modalitate de folosire a acelor turele in plus este sa fie puse tot pe senilate MLI-uri 84M…ramanand vreo 10% ca rezerva din numarul total (aici incluzand si pe cele aflate deja in dotarea Jderilor). Deci 99 + 67=166. Asta inseamna ca vreo inca 50 turele ar trebui sa echipeze Jderi noi ( 0% sanse, stim cu totii), ramanand doar restul de vreo 15-16 in stoc.

          Sau macar, In cazul miraculos (pentru noi, normal pentru altii) ca ne-am dota cu MLI-90 (daca n-ati priceput faza, ma refeream la CV-90 🙂 ), astia de la MApN sa incerce sa vada daca s-ar putea grefa OWS-25R pe ele, doar asa, de curiozitate… 🙂

    • Sa stam strimb si sa judecam drept…sau invers… : )
      Exista 67 de turele OWS pe stoc, zice lumea…presupunind ca se va cumpara Saurul, cu astea poti inzestra cam un batalion si jumatate..max. 3…depinde de organigrama acelor batalioane…pe urma ce faci cu restul batalioanelor? ca armata romaneasca, sau ma rog, aia care are pretentia ca se numeste armata, are nevoie de mai multe transportoare, pentru mai multe batalioane … daca tot facem o treaba , barem sa o faca cum trebuie de la inceput, pentru ca altfel devine totul un cosmar logistic..ai 2-3 batalioane dotate cu mli, 2-3 cu saur, 2-3 cu TAB…si trebuie sa asiguri piese de schimb pentru toate taraboantele…da damblaua in tine numai cind te gindesti…sa se hotarasca dinainte ce vor sa faca, si ec vor sa puna pe ele, si p-orma sa dea drumul la achizitii…de heirupisme d-astea ne-am saturat de douaj de ani incoace..cumparam de toate, si p-orma le tinem pe bara ca nu le putem intretine…

      • Erata…un batalion si jumatate..maxim 2…viteza, bat-o vina… 🙂

      • Hai ca sa verificam cele afirmate de tine… – ai 99 de MLI cu aceasta turelea cu ce ai logistica ingreunata daca mai ai 67 de TBT-uri dotate cu aceeasi turela si aceleasi sisteme?

        Nu poti avea o dotare unitara la nivelul tuturor vehiculelor frotelor terestre deoarece sunt de generatii diferite – deci ?
        Si apoi unde este problema logistica ca eu nu o vad?
        Ai lucrat, lucrezi intr-o firma care are departament de logistica?

      • In principiu SAUR 2 si TBT-ul nu vor fi atat de diferite incat sa creze probleme de mentenenta. Vor avea, cel mai probabil transmisia si motorul comun, comunicatile la fel. Nu cred ca ar fi problema sa avem 1-2 batalioane dotate cu SAUR 2 si restul cu TBT.
        Oricum se va avea in vedere o compatibilitate cat mai mare intre cele doua vehicule.

    • @ Marius Fenchea…
      Primo, hai sa lasam trecutul deoparte, da? ne gandim la ce vrem sa facem IN VIITOR…Studiaza putin masinile de lupta concepute in aceeasi perioada cu jderul nostru…Studiati putin ce tunuri s-au pus pe ele, ok?
      Secundo…vad ca pe aici multi isi dau cu parerea fiind pe linga fenomen, doar viseaza ca ce ar fi daca, cum ar fi daca, cel mai probabil ca.. Ati intrat vreodata in contatct cu cei care opereaza jucariile astea de care tot vorbiti pe aici? Sa aflati pareri la cald, nu balarii din pliante de prezentare…Ati afla niste chestii care v-ar lasa cu gura cascata..
      Terzo…sa zicem ca m-am lovit la viata mea de destule probleme legate, sau cauzate de logistica, ca sa imi permit sa ridic acele semne de intrebare..
      @ George…
      Citez : „In principiu, nu vor fi atit de diferite”…”Vor avea, cel mai probabil”…”Nu cred ca va fi o problema”… ” oricum , se va avea in vedere”…
      Deja e daca si cu parca se aflau in barca…
      Ai spus-o chiar in articol…Saur 2 e pe baza de BTR, TBT va fi inspirat din PATRIA…Sunt 2 conceptesi generatii diferite, cam greu sa faci o compatibilitate intre ele…
      @ Marius again…avind in vedere saracia si mizeria crunta in care ne zbatem, de ce sa aruncam in continuare banii pe o gramada de balarii, de la o gramada de furnizori, in loc sa incercam sa standardizam la maximum , si nu facem ceva care sa eficientizeze costurile de intretinere, iar cu restul banilor economisiti sa putem face si altceva ???
      si o ultima intrebare de baraj, referitoare la OWS-25…esti in lupta, si ti se blocheaza tunul, sau mitraliera…ia ghici, ce trebuie sa faca operatorul turelei??? te las pe tine sa raspunzi…

      • Se blocheaza ce la OWS 25? Tunul, mitraliera, rachetele Spike? Ce?
        La fel este povestea si cu Rafael Samson 30 si asa mai departe…..
        Ceea ce supi tu este un soi de „prevedere a viitorului” nimic mai mult ai intrebat oamenii de pe MLI daca li s-a intamplat des ca sa se blocheze turela sau tunul de 25 mm – eu nu prea stiu cazuri concrete.
        In plus ai si avantaje chiar in cazul in care turela este lovita direct s-ar putea ca sistemele masinii de lupta sa functioneze impecabil deoarece profilul vizorului operatorului cu armamentul este foarte aproape de nivelul zero al cutiei blindate- aceasta nu este afectata.

        Eu sugerez ca sa puna o turela din asta OWS 25 pe un Saur 2 si sa faca testele de poligon etc. – poate ca vti ramne surprinsi ca produsul se va vinde complet cu tot cu turela respectiva si astfel scapi inteligent de stocul de turele – sa zicem vinzi 48 de bucati la export.

        Patria ceheasca a inglobat Smson 30 pe ea de ce crezi ca au ales o astfel de turela?

        • Pai s-au facut teste cu SAUR 2 exact cu aceasta turela. De fapt aceasta si cea cu mitraliera de 12,7 sunt singurele operationale, turela prezentata la expozitii, cu lansator de trei rachete nu era reala, fiind doar o macheta.
          Cand spun compatibile ma refer la motor si transmisie, care vor fi la fel, MTU si Alison, comunicatii, statii Panther sau Harris. Chiar nu vad o problema logistica deosebita, mai ales ca TBT-ul nu va intra in dotare, ma refer la cele 600 de bucati discutate prin presa, intr-un an sau doi, ci cel mai probabil pe parcursul a cel putin 6-7-8 ani, asadar si SAUR 2 ar avea o nisa, chiar daca limitata in timp.
          Oricum pana la construirea si omologarea TBT-ului vor mai trece cel putin 2 ani, daca nu cumva 3-4…2 batalioane de SAUR 2 si modernizarea B 33 Zimbru, ar crea un parc de masini cat de cat moderne, pentru urmatorii 4 ani, timp in care TBT-ul ar avea timp sa fie bagat in productia de serie. Fata de TAB 71 si 79 care sunt in prezent in dotare ar fi un salt considerabil.

        • F.M.
          Cate Patria cu Samson 30 are Cehia? 🙂

        • http://www.army-technology.com/projects/patria/
          Elbit Systems of Israel was to supply 30mm unmanned turrets and 40mm overhead remote-controlled weapon systems (ORCWS) but the order has been cancelled and the vehicles are being fitted with Kongsberg Protector remote-controlled weapon stations.
          Anyway, pot sa comande cite sute de Sauri si TBt-uri vor…important e sa stii ce vrei sa faci cu el, in ce batalioane le incadrezi…Are careva pe aici idee despre diferentele dintre un APC(TAB) si un IFV(MLI) ??? Dintre cei care tipa sus si tare turele ows, vreau sa spun…cit despre blocari, parafrazez…intreaba si ti se va raspunde…Acum depinde pe cine intreb

      • Sharky, hai s-o luam altfel.
        1.) Daca nu se comanda macar 45-50 de bucati de Saur2, Moreni nu va avea bani sa termine prototipul de TBT.

        2.) TBT, ca sa-l termini, sa-l omologhezi si sa-l lansezi in productie, iti ia inca 3-4 ani. Pana atunci stam si nu facem nimic, si ne uitam cum trag pe dreapta peste 50% din transportoare fara sa le inlocuiasca nimic? Daca apare o situatie nasoala in urmatorii ani ce facem, zicem ca asteptam TBT-ul?

        • Breeeeee..voi chiar ma faceti sa ma minunez, si sa ma mai duc pe la Biserica, sa vaz daca a mai inviat careva p-acolo…Voi INCA mai credeti vorbele politicienilor , si INCA mai sperati la comenzi serioase de armament si tehnica de lupta din fabricile romanesti??? Nush daca sa ma riz, sau ma pling…daca vine , si o sa vina situatia nasoala, noi o sa vorbim vorbe pe aici, niste prosti o sa moara degeaba pentru Patrie(„prostii mor pentru ideile celor destepti” ca sa citez un clasic in viata 😉 ), si politicienii, ca de obicei, o sa dea vina pe greaua mostenire lasata de cei dinaintea lor…Inca nu v-ati prins de faza asta???

  7. Saur2 ar putea intra in inzestrare in numar de 2-3 sute de bucati pentru a inlocui de urgenta dotarea unor unitati care inca folosesc spre exemplu TAB-71, cum sunt cei din Brigada Banat.
    Turela OWS-25R ar putea fi folosita dupa cum zicea si Marius Fenchea, tocmai din cauza avantajelor logistice (MLI), de integrare si a unor elemente tehnice, chiar daca este cat de cat invechita. Tocmai faptul ca este pe stoc (si probabil nimeni nu le va cumpara decat ca fier vechi), o face sa fie o varianta interesanta pentru o comanda de 67 bucati in varianta „MLI” care ar costa si foarte putin MAPN-ul. 67 de transportoare este aproape cat toata seria de „Zimbru”. Iar cu turela asta ar avea capacitati limitate de transport trupe.

    Pentru transport trupe, versiunea standard ar fi cea cu mitraliera de 12,7mm, la care se poate adauga eventual un lansator AT Spike.

    Daca reuseste si exportul ca platforma pentru Crotale, poate arunca si MAPN-ul nostru un ochi…

    Si probabil cand vor aparea solutii interesante de upgrade, pornind de la ce se face pentru TBT, probabil ca unele kit-uri (cum ar fi protectie suplimentara) vor fi integrate si pe SAUR2.

    Eu as vedea SAUR2 in cateva variante:
    – MLI – OWS-25R
    – transportor trupe amfibiu mediu
    – AA
    – mortier
    – vehicul MEDEVAC
    – recunoastere
    – punct de comanda sau transmisiuni

    As pastra SAUR2 ca si transportor amfibiu standard pentru armata romana, pe cand TBT-ul l-as folosi mai degraba in versiunea transportor greu cu armament greu (cum e Puma german sau VBCI-ul francez), neamfibiu. Amfibiu sa fie eventual doar cu pregatire speciala sau in varianta de baza, cu protectie minima.

  8. Nu va mai certati bre pe turele, poate vor sa le vanda ca sa le platesca salariile 🙂
    Doamne fereste, la vreun razboi s-ar putea sa le monteze pe ceva si sa traga cu ele. Si e pacat sa ucizi, noi suntem o armata crestina 🙂

    In rest, voi bateti apa in piua ca de obicei, Ministerul Pacii Prieteniei si Dezarmarii Nationale n-are nevoie de transportoarele voastre.

    Mariuse, Saur 2 o sa intre intr-adevar in dotare vreo 2-300 de bucati, insa numai pe Rumaniamilitary.

    Acu ca ramasarati si orfani, fara Floarea aia de la Departamentul Lichidarii Armatei, pardon Lichidarii vroiam sa spun, kkt drace, Inzestrarii domle, Inzeeeestraaaarii.

    Au trimis-o pe Floarea general in rezerva acasa, ca tot era la menopauza, poate se inzestreaza Armata cu vreo Cristinuta ceva mai fragezica si inca fertila, la o adica doamna sa-si aduca aportul la inzestrarea Armatei de peste 20 de ani, cu vreo 2-3 flacai zdraveni…ca Floarea era cam vestejita. Vezi? Le gandeste Ministerul pe 20 de ani inainte…

    Primul lucru pe care il va face Cristinuta, aduna neshte Comitzii si Comitete, si se reapuca de analizele pe care le-o mai facut si Floarea.

    Acu’, la mintea voastra aia putina 🙂 , cum credeti voi ca or sa cumpere astia 300 de transportoare facute in Romania la o firma de stat din Rom-Disarm?

    Cata minte aveti?

    Cand pot sa cumpere 3-400 de transportoare din import, in loc de 2.5 milioane bucata il evalueaza UTI asa la vreo 3.5 milioane comanda speciala pt romani?

    Stiti voi sa inmultiti 300 x 1 milion? Nu prea stiti, dupa cum se vede…sigur ati copiat la BAC 🙂

    300 de milioane spaga, ajung si la UTI si la partide si la generali si la presedentie si la servitzii. Nu stiu daca-i satura pe toti, dar oricum, asa de o fripturica le ajunge.

    Cum dracu sa pupe Moreniul un contract ca asta, cata spaga se pierde si e foamea mare, voi nu sunteti sanatosi la cap 🙂 ! Bre, eu nu crez asa ceva…
    Si ma bazez pe experienta ultimilor 23 de ani in Romania. Voi pe ce va bazati, pe speranta?

    Nu se vor gasi fonduri decat dupa ce moare mai intai Moreniul. TBTul e in stadiul de proiect, la ani distanta, Saur 2 nu cumpara, asa ca e timp destul sa falimenteze Moreniul si TBTul va fi in stadiul de proiect pana ce se niveleaza terenul sub fabricuta aia.

    Relativ la ‘Valentin Vasilescu’, de tot radeti voi ca e nebun, asa o fi, omul pare o victima a sistemului si probabil de aia uraste pe toata lumea.

    Numai ca ‘nebunul’ ala pune niste intrebari de bun simt, chiar daca sunt scenarii exagerate: ce facem „DACA”. Am asa o vaga impresie ca aia in SMG nu se streseaza cu prostii d’astea. Delegatii, secretare orale, cafelute, chestii socoteli. Sau rahatul e asa de gros ca nici nu-si mai bat capul: cu ce a mai ramas nici nu iesim din unitati, decat ca sa ne ascundem. In caz de alarma, fiecare fuge la rudele de la tara, ca orasele s-ar putea sa fie bombardate…

    ‘Armata’ are un buget si de aia e tinuta o ‘armata’ pe statele de plata. Bugetul ala nu e pt inzestrare, aici sunteti voi confuzati, probabil de denumire. E pt saturat o intreaga clasa sociala asa de mai smecheri. Ca sa-si tina lumea gura se mai platesc si salariile.
    Asa a fost si inainte de 1916, si inainte de 1940 asa e si acum, n-au inventat astia roata.

    TAB71 si 77, alea la care le mai pornesc motoarele si nu le-au putrezit cauciucurile, alea sunt TBTurile si pe urmatorii ani.

    In rest, am asa impresia ca vin vremuri nasoale…dotarea armatei e ultima grija…

  9. De unde, de neunde, se pare ca s-au trezit oficialii nostri cu o delegatie de la Rheinmetal care pare interesata sa construiasca in Romania o varianta a Boxer-ului german si sa cumpere, in acest scop, o fabrica.
    Boxerul nu e amfibiu, din cate am citit, si se duce exact in sectiunea TBT-ului, cea de transportoare grele.
    Chiar li s-a aprins becul nemtilor sau vor doar sa cumpere fabrica de la Moreni si s-o lase sa se stinga usor-usor?

  10. Pingback:Saur 2 APC in discussion for potential customers - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *