Rusia in locul SUA, macar partial?! Daca nici Israelul nu stie dincotro bate vantul, atunci nimeni nu mai stie si de aici si importanta deosebita a acestei stiri. Confruntati cu refuzurile si sovaielile din ce in ce mai dese din ultimul an ale americanilor, evreii cauta noi centre de putere pe baza carora sa-si faca planurile de viitor.
Iar in aceasta ordine de idei Moscova a devenit brusc foarte intersanta pentru politica regionala a Israelului. Ministrul evreu de externe, Avigdor Lieberman –care in paranteza fie spus este nascut basarabean si vorbitor nativ de limba rusa, a declarat:
“The Americans have a lot of problems and challenges around the world that they need to solve and they have problems at home. We need to understand them and how that affects our place in the global arena.”
Pe 20 noimebrie premierul Benjamin Netanyahu a sosit la Moscova pentru discutii cu Vladimir Putin si exact in aceeasi zi Lieberman a iesit cu aceste declaratii, din care mai spicuim: “Israel’s foreign policy for decades has focused on one direction — toward Washington. But my policy is multi-directional.” (…) ““Our foreign policy needs to focus on finding allies and not just complaining and saying, ‘Come support us”.
Trebuie spus ca Iersalimul a dovedit o oarecare nervozitate atat in dosarul sirian, acolo unde evreii au sustinut o campanie aeriana, cat mai ales in dosarul nuclear iranian, acolo unde aplecarea recenta a Washingtonului catre discutii si ridicarea sanctiunilor aspura Teheranului a creat o impresie negativa atat in Israel cat si Arabia Saudita.
Revenind la discutile purtate pe 20 noiembrie la Moscova, premierul israelian a dat dovada de foarte multa retinere, in cadrul unei scurte conferinte de presa, dupa cele aproximativ 4 ore de discutii tete-a-tete cu Vladimir Putin, folosind un limbaj diplomatic din care s-ar putea intelege ca nu s-au inteles. In mod clar Moscova nu va fi un sprijinator al politicii israeliene in Orintul Mijlociu, asa cum nu a fost niciodata, iar vizitia lui Netanyahu are, se pare, mai amult legatura cu unele cereri israeliene in privinta aprovizionarii tarilor din regiune cu anumite sortimente de tehnica de lupta, sistemul S-300 fiind din nou “vedeta” discutilor dintre cei doi demnitari, Israelul incercand macar sa amane livrarea S 300 in zona sa de interes, daca anularea unei astfel de tranzactii nu este posibila.
Surse israeliene anonime sustin ca Rusia asteapta doar conditii ceva mai favorabile pentru a implementa contractele privind livrarea de rachete S-300 catre Siria si Iran, contracte semnate anterior declansarii crizelor si ca in mod sigur cele doua tari vor detine, intr-un interval de timp inca necunoscut, capacitati antiaeriene si anti-balistice performante, capacitati generate de sistemele S-300 rusesti. Se pare ca israelienii sunt absolut siguri ca livrarea catre cele doua tari a rachetelor in cauza este doar o chestiune de timp.
Si desi Netanyahu a fost foarte clar in a declara ca nu exista substiut pentru relatia SUA-Israel, modul cum administratia americana a managerizat criza siriana si mai nou dosarul iranian i-a facut poate pe evrei sa incerce sa fac ceva si prin fortele lor, fara sprijin american, dar deocamdata se pare ca nu prea le iese.
Puterea israeliana depinde foart mult de politica externa americana, iar odata ce americanii s-au cam retras dintr-o coalitia anti-Teheran, nici Israelul nici Arabia Saudita nu mai par atat de razboinice, de unde concluzia ca cele doua tari latrau doar daca Statele Unite era in spatele lor, pentru ca ramase singure nu prea pare sa le ia cineva in seama…
Iar un Iran scapat de sub opresiunea sanctiunilor economice este un inamic foarte periculos pentru monarhiile cvasi-teroriste din Golf! Recent decedatul proiect Nabucco ar putea sa fie revitalizat, aprovizonat de aceasta data din imensele campuri gazeifere iraniene. Ca un singur exemplu despre ce inseamna forta Terheranului pe o eventuala piata europeana a gazelor naturale, este cred suficient sa mentionam zacamnatul de gaze de la South Pars/North Dome, aflat in Golful Persic, zacamant detinut de catre Iran si Oman si considerat a fi cel mai mare din lume, cu 50970 miliarde metri cubi de gaze si peste 50 de miliarde de barili de gaze lichefiate, iar Iranul mai are zacminte de o astfel de amploare. Asa ca o normalizare a relatiilor dintre Occident si Iran, deschiderea in viitor a unui coridoar energetic catre Europa pentru gazul persilor, ar face ca influenta Teheranului in regiune sa creasca simtitor si cum toti experti sunt de acord ca secolul XXI va fi marcat de o economie a gazului, in detrimentul celei a petrolului, rolul zacamintelor iraniene, pe locul doi mondial, ar putea fi covarsitor.
In aceasta ecuatia de putere Rusia, sprijinitoare a Teheranului de multa vreme, ar putea reprezenta factorul cheie, atat timp cat o interconexiune intre campurile gazeifere persane si UE ar afecta afacerile Gazpromului foarte serios, numai ca solutii sunt destule si nimeni nu poate opri companiile rusesti sa se implice in finantarea si exploatarea zacamintelor de gaze din Iran, sau in constructia de conducte. Rusia ar putea pierde pana la urma o felie din piata europeana a gazelor, dar ar castiga bani frumosi din comercializarea gazelor iraniene si astfel mitul propagandistic al santajului Gazpromului asupra UE s-ar sfarama, in sfarsit, ca orice minciuna istorica…
Iar in contextul mondial al cererii tot mai mari pentru gazele naturale, spectrul ca rusii sa ramana cu gazele nevandute tine iar de necunoasterea tehnologiilor aflate in dezvoltare si de trendul in industria energetica mondiala. Macar de ar avea rusii gaze de vandut cat cerere vor avea!
GeorgeGMT
Iranul poate fi un mare jucator in regiune si chiar la nivel mondial datorita resurselor naturale pe care le are, insa in prezent are un puternic handicap deoarece nu prea are armament modern.
Cu toate acestea, Iranul a facut eforturi deosebite ca sa-si modernizeze ecipamentele vechi prin mijloace proprii. De curand citem, de pilda, ca s-au apucat sa revitalizeze si sa modernizeze vechile Su-22, in mare parte primite de la irakieni in timpul razboiului din Golf.
Daca si Romania ar fi facut eforturi similare cu tehnica noastra, acum ne-am fi aflat departe.
Salutare. Romania a facut si face eforturi de a fi departe …..DAR IN URMA CU CAT MAI MULT. Pai nu a revitalizat industria de fier si otel casand si dand la topit tehnica militara la greu, nu a retras in parcuri reci ce ar mai fi de rezerva dar oricum greu de de readus la utilizare ?! In loc sa retragem obuzierele de 122mm mod 1930 noi am retras pe alea autopropulsate mod 89 , asta nu i revitalizare ?!
Si cum sa nu mergem departe DAR IN URMA ?!! De citit comentariu pe drept al respectivului autor https://www.facebook.com/photo.php?fbid=465853996860376&set=a.261225160656595.52130.260646857381092&type=1&theater . Cu astfel de clasa conducatoare nici noi nu vom mai fi in stare vitala.
Intr-adevar, daca Romania o sa o tina tot asa, va ajunge sa revitalizeze sagetile cu varf de silex, ca in final sa se opreasca la arma fundamentala a istoriei – PIATRA.
Iar la ce tunuri avem in dotare, nimeni nu ne intrece in regiune. Numai cu un tun facut de Videanu sau de Nastase am fi putut inarma un regiment de tancuri cu Leopard 2.
Penibil este ca exista tari asa-zis subdezvoltate care fac achizitiile de armament cu mai multa ratiune dacat ai nostrii. Iar iranienii merita tot respectul, pentru ca desi au sanctiuni economice imense, tot au reusit sa-si produca o serie de echipamente noi-noute cu industria proprie de aparare.
http://www.ziuaveche.ro/international/geopolitica/rusia-va-riposta-cu-un-atac-nuclear-in-cazul-unei-agresiuni-200964.html
ca sa ramanem in totn cu articolul:
http://adevarul.ro/international/in-lume/Tarile-golf-isi-unesc-fortele-iranului-creaza-parteneriat-militar-1_52a86e3bc7b855ff56a06d48/index.html
Se para ca statele arabe s-au unit intr-o alianta militara impotriva persanilor. Oare in cat timp aceasta alianta o sa inceapa sa comploteze impreuna cu ‘Steaua lui David’ contra persilor!? Hmmm….
fara americani nu o sa le iasa nimic…poate doar o moarte rapida….evreii nu sunt atat de prosti sa se bage direct in asta daca nu au sprijin american…sa nu zic ca intr-un eventual conflict s-ar putea sa avem surpriza ca europenii si americanii sa schimbe baricada…de ce? sauditii si-au luat lumea in cap si nu e bine….insa cel mai probabil se va ajunge ca in situatia irak vs iran…ambele tabere o sa primeasca arme deoarece se va dori ca ambele sa iasa pierzatoare….daca ma intelegeti…prapad in orient inseamna bani pe termen lung pentru occident
De ce zici ca Arabia Saudita si-a luat lumea in cap? Mie nu mi se pare.
sa mergi sa negociezi cu rusii pentru siria in mod direct, fara sa ii consulti pe americani(sa fim sinceri, atunci americanii nu au fost consultati), sa faci coalitii regionale si sa spui ca ii dai iranului in cap imediat ce americanii spun ca ridica sanctiunile…intr-adevar, arabii isi apara interesele, insa nu o sa le iasa….
Fara americani comploteaza degeaba…
Salutare. Jupan premieru asta israelian a mai fost odata la toarasu Putin dupa ce amenintasera astia cu acele sisteme si tot bosumflat a plecat si a zis atunci ca ei las ca zic ca ei si facem ca noi si poc a bubuit un depozit de rachete de pe la sirieni. Acuma dupa ce a vazut ca toarasu si pretenu Barack no sa mai plesneasca Iranu dupa cat se jucasera cu degetu prin lada de nisip , iar in Siria jupan Assad e cam aproape de victorie ; ce si a zis nenea premieru sa mai incerce cu rusii . Da sigur dupa ce i ai sfidat facand ce ai vrut tu desii ala iti spusese sa stai in banca ta acuma ce sa mai discuti. Cine seamana vant culege furtuna , acum au temeri ca cele doua tari vor primii arme si vor fi si mai puternice daatorita sustinerii de catre altii . Siria o sa si revina , mai greu da o sa si revina si daca vor primii acele sisteme si altele ( ca asa se intampla pe la astia cumpara armament la greu , a se vedea Irakul) va fi un ghimpe si mai puternic in coasta Israelului .
in alta ordine de idei , sa vedem pe und scoatem noi camasa avand tembelii care lucreaza in TVR si sunt in stare sa filmeze si sa dea pe post acel colind puternic antisemit .