NATO considera testul efectuat cu radarul Italian TPS-77 un real succes. Testele efectuate la sfarsitul lunii septembrie au demonstrat ca noul radar isi face treaba bine. TPS 77 este un sistem de radio locatie transportabil, construit de Lockheed Martin. Ca principale caracteristici ar fi: raza-400 km, inaltimea de operare + 30 km.
Testarea radarului face parte din pregatirea operationalizarii scutului antiracheta european si se desfasoara de ceva timp. Sub numele de “Ensemble Test 2” este al doilea test, urmand ca in anul 2013 sa aiba loc cea de a treia serie de teste. Cu aceasta ocazie radarul TPS 77 a lucrat in tandem cu nou sensor numit BMD, testul fiind considerat un success.
In total 12 laboratoare si cinci tari membere NATO, inclusiv SUA, sunt implicate in dezvoltarea scutului.
Sistemele care sunt testate si care in final vor fi operatioanle in cadrul scutului anti-racheta sunt:
-rachetele Patriot apartinand Olandei, Germaniei si SUA
-fregatele ADCF, ale Marinei Olandeze
-sistemul Aster SAMP/T din Italia si Franta
-centrul de comanda al lansarilor de rachete din Germania
-TPS 77 si Horizon Principal Anti Air Missile System, din Italia
-sistemul AEGIS
-sisteme de comanda si control aerian americane.
Tot in cadrul scutului vor opera si noile nave AEGIS spaniole si de asemenea crucisatoarele americane dislocate in Mediterana.
Aster SAMP/T
In total proiectul scutului anti-racheta al NATO din Europa va fi sprijinit de 16 dintre tarile membre, printre care si Romania. In cazul Romaniei se va pune foarte curand problema protejarii bazei de la Deveselu cu sisteme AA performante si asta deoarece rachetele SM-3, care vor fi dislocate aici nu au capacitate de lupta impotriva avioanelor sau a rachetelor de croaziera.
Ce solutie va fi aleasa, nu stim, insa in nici un caz cele 12 F16 nu vor avea capacitatea sa faca fata. Romania sau SUA vor trebui sa protejeze zona cu sisteme de rachete AA cu raza medie si lunga, racheta care deocamdata lipsesc Romaniei.
Sursa: defensenews
GeorgeGMT