Elementele scutului antirachetă din România sunt destinate în principal apărării membrilor europeni ai NATO şi nu au potenţial antirusesc, a declarat, azi, adjunctul şefului forţelor armate ruse, general-colonelul Valeri Gherasimov, citat de corespondentul Agerpres.
”Spre deosebire de elementul din Polonia, obiectivul din România, după cum am fost informaţi, este destinat în principal apărării membrilor europeni ai NATO, de aceea el nu are potenţial antirusesc”, a spus Valeriu Gherasimov.
Pe de altă parte, şeful Statului Major rus, Nikolai Makarov, a avertizat, azi, într-o conferinţă internaţională, la Moscova, că Rusia va fi nevoită să ia măsuri tehnico-militare, care ar putea genera un pericol real pentru statele pe teritoriul cărora vor fi desfăşurate elemente ale sistemului antirachetă, în cazul în care Occidentul îşi va accelera dezvoltarea scutului.
Măsuri periculoase
”Considerăm că partenerii noştri europeni trebuie să se decidă dacă merită să intensifice construirea propriului sistem antirachetă, sub lozinca protejării de pericole cu rachetă inexistente din partea statelor cu regimuri imprevizibile, în aşa fel încât Rusia să fie nevoită să-şi compenseze potenţialul antirusesc cu măsuri tehnico-militare, care ar putea genera un pericol real pentru statele pe teritoriul cărora vor fi desfăşurate elemente antirachetă”, a afirmat generalul Nikolai Makarov.
El a adăugat că scutul antirachetă are un caracter destabilizator şi că aceasta ar putea determina Rusia să recurgă la un atac preventiv asupra elementelor antirachetă din Europa.
”Ţinând cont de caracterul destabilizator al sistemului antirachetă în Europa, şi anume crearea iluziei unui atac nesancţionat dezarmant (pentru Rusia), decizia privind folosirea preventivă a mijloacelor de distrugere deţinute se va adopta în perioda tensionării situaţiei”, a avertizat liderul militar rus.
Retragerea din tratatul START
Pe de altă parte, el a ţinut să sublinieze că Rusia consideră ”utilizarea unor mijloace de distrugere drept măsuri extreme de reacţie la scutul antirachetă în Europa”. ”Am vrea să credem că nu vom fi nevoiţi să apelăm la acestea niciodată”, a adăugat Makarov.
Generalul rus a enumerat o serie de măsuri suplimentare pe care le-ar putea lua Moscova drept răspuns la scutul american, între care refuzarea unor paşi în domeniul dezarmării şi controlului asupra armamentului, inclusiv retragerea din tratatul ruso-american START, care ar indica disponibilitatea utilizării forţelor nucleare.
sursa: Evz
Cred ca o sa le treaca la rusi… mai ales ca la inceputul discutiilor, un general rus spunea ca mai ales componenta din Romania nu ii jeneaza ci cea din Polonia… s-a scapat, ce sa-i faci.
Aici era interviul, pe care l-am comentat ieri:
Scutul antirachetă din România: S-au răzgândit ruşii?
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/scutul-antiracheta-din-romania-s-au-razgandit-rusii-91287.html
Extrase:
Ruşii lasă impresia ca s-au răzgândit în privinţa scutului american antirachetă din România. Elementele scutului antirachetă din România nu au potenţial antirusesc, a declarat joi adjunctul şefului Statului Major General al Forţelor armate ruse, general-colonel Valeri Gherasimov.
“Spre deosebire de elementul din Polonia, obiectivul din România, după cum am fost informaţi, este destinat în principal apărării membrilor europeni ai NATO, de aceea el nu are potenţial antirusesc”, a spus generalul Valeri Gherasimov, transmite Agerpres.
Declaraţia generalului Gherasimov este surprinzătoare, având în vedere că, în urmă cu două zile, adjunctul ministrului rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat într-un interviu pentru oficiosul Rossiiskaia Gazeta că, în opinia sa, “prezentarea rezultatelor obţinute pe calculator demonstrează modul în care elemente ale NATO de apărare antirachetă, printre care noi obiecte implementate în Polonia, România, Turcia şi în alte locuri pot avea o influenţă asupra descurajării nucleare a Rusiei”.
Hai sa fim seriosi, asta-i doar gargara ruseasca, ei stiu foarte bine ca nici un scut nu le poate face fata, e Imposibil sa dobori sute de rachete balistice, sa nu mai vorbim de tinte false si MIRV-uri, ar fi nevoie de zeci de mii de interceptoare. E clar un scut impotriva a doar cateva rachete. E mult mai usor si ieftin sa creezi arme ofensive decat defensive.
Este exact. Adevaratul motiv din spatele retoricii antiscut este de fapt apropierea infrastructurii NATO de granitele Rusiei ceea ce oricat de mascat ar fi e un pericol serios. Ei nu vor infrastructura , baze si depozite NATO linga ei. Asta ar fi periculos. Nici NATO nu vrea dar vrea SUA care e un stat agresiv. E logic si consecvent ce zic rusii. Ataca scutul pentru un pericol mai mare. Au analisti foarte buni.
Mda, SUA e un stat tare agresiv. In 1956 au invadat Ungaria, iar in 1968 Cehoslovacia. Unii spun ca au fost rusii, dar e doar propaganda. Cum sa se fi batut intre ele tarile socialiste „fratesti” ? Si uite asa a ajuns infrastructura NATO la granitele lui Ivan.
🙂 )))))))))))
Daniel Nelson: Scutul de la Deveselu nu va duce la un nou război rece
http://www.gds.ro/Subiectul%20Zilei/2012-05-07/Daniel+Nelson%3A+Scutul+de+la+Deveselu++nu+va+duce+la+un+nou+razboi+rece&hl=Valentin%20TUDOR&tip=toate
SUA caută firme pentru baza de la Deveselu şi anunţă că vor fi organizate doua conferinte intitulate “Zilele Industriei” in Romania.
http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/zilele-industriei-sua-cauta-firme-pentru-baza-de-la-deveselu-94301.html
Organizate de Corpul de Geniu al Fortelor Terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), in colaborare cu Agentia de Aparare Antiracheta – U.S Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite – U.S. European Command (EUCOM) si Fortele Navale ale SUA (U.S. Navy), conferintele vor avea loc astefe: Prima zi, miercuri, 13 iunie 2012, la un hotel din Bucuresti, Romania (numele hotelului si ora de incepere vor fi anuntate ulterior); Cea de-a doua zi: joi 14 iunie 2012, intr-un loc care va fi anuntat ulterior la Caracal, Romania.
Potrivit Ambasadei SUA la Bucuresti, obiectivul acestor conferinte este de a oferi informatii cu privire la cadrul general, necesitatile de infrastructura si facilitati, precum si la oportunitatile de afaceri in domeniile constructii si prestari servicii in vederea dislocarii unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta al SUA la Deveselu, Romania, in perimetrul bazei militare existente apartinand Ministerului Apararii Nationale al Romaniei. Toate prezentarile vor fi facute in limba engleza fara a se asigura traducerea.
USACE anticipeaza ca in final se vor aproba doua contracte. Un contract va include toate facilitatile MDA, care va cuprinde toate lucrarile de infrastructura pentru intreaga suprafata a perimetrului militar american. Deoarece acest contract va contine unele informatii clasificate, contractorul general al acestuia va fi obligat sa detina o autorizatie de securitate. Cel de-al doilea contract va include toate facilitatile Fortelor Navale ale SUA, cu o infrastructura mai redusa in perimetrul elementelor sistemului de aparare antiracheta al SUA. Contractorul general nu va avea nevoie sa detina o autorizatie de securitate pentru acest contract.
“Toti cei interesati trebuie sa se pre-inregistreze pentru cele doua zile sau doar pentru una dintre acestea prin trimiterea unui e-mail specialistului de contracte Tre Santos la adresa de email: dayon.t.santos@usace.army.mil sau in atentia lui Jeffery Ball la Jefferey.A.Ball@usace.army.mil, cu referire la “Zilele Industriei pentru Abordarea Adaptiva in Etape in Europa, Etapa a doua – Deveselu, Romania” (“Industry Days for European Phased Adaptive Approach Phase 2 – Deveselu, Romania”). E-mailul de inregistrare trebuie sa includa numele, compania, numarul de telefon, adresa de e-mail, motivul pentru care doriti sa participati la Zilele Industriei, precum si orasul in care doriti sa participati.
Inregistrarea trebuie facuta pana in data de 31 mai 2012. Nu vor fi acceptate cereri dupa aceasta data, nici pe e-mail, nici telefonic. Cei interesati care nu sunt pre-inregistrati nu vor putea participa la conferinta.
Odata ce inregistrarea este completa, urmatoarele documente vor fi postate electronic in engleza ca amendament la acest anunt special, insa nu mai tarziu de 2 iunie 2012: Agenda Zilei Industriei; Prezentare Microsoft Power-Point; Cerinte Speciale.
Odata ce aceste documente au fost postate electronic ca raspuns la anunt, participantii inregistrati sunt incurajati sa ofere comentarii si sugestii in timpul procesului de inregistrare. Sursa comentariilor va ramane anonima si vor fi abordate in partea de comentarii/discutii care va avea loc in timpul evenimentului. Va rugam sa transmiteti toate comentariile prin e-mail catre specialistul de contracte Tre Santos la dayon.t.santos@usace.army.mil nu mai tarziu de 4 iunie 2012. Desi comentariile suplimentare sunt binevenite in timpul conferintei, nu vor fi acceptate cele care au depasit data mentionata. Cererile prin telefon nu vor fi acceptate”, se precizează în comentariul Ambasadei SUA.