Se strange latul…

Suhoi Su-35S, o „pasare” cu adevarat frumoasa…

Rusii au si dreptate cand tipa ca NATO  – si in special americanii – ii cam strange de gat in ultima vreme, pentru ca lucrurile au degenerat si asta nu-i bine pentru industria rusa de armament si nici pentru fortele armate ruse.

Sanctiunile economice pe care Washingtonul le flutura in fata oricui se uita dupa armament rusesc (dublate de cele generale, UE+NATO in privinta Crimeii) devin apasatoare pentru Moscova si lovesc exact acolo unde doare mai tare: dezvoltarea de noi arme, exportul acestora si profitul companiilor rusesti implicate.

Aici Rusia are o problema, similara pana la urma si unor tari membre NATO: fara export, doar cu greu isi poate tine pe picioare industria militara si fara parteneri cu greu poate merge mai departe in finantarea de programe pentru dezvoltarea de noi sisteme de arme.

Ultima galusca a fost cand trei natiuni au refuzat sa mai cumpere aparate Suhoi Su-35S, desi in cazul Egiptului exista se pare chiar si o prima pre-comanda.

Astfel Egiptul, Indonezia si Algeria refuza sa mai cumpere Su 35S de frica sanctiunilor americane. Americanii ameninta cu masuri aspre in zona industriei petroliere, industriei de aparare sau a bunurilor industriale care pot fi folosite atat in industria civila cat si in cea militara.

In plus, varianta de export a Suhoi Su 35S are si componente importate de rusi din Occident (UE, SUA sau Israel) si cum, aflati sub sanctiuni, nu mai au acces la aceste componete, nici aeronavele nu pot fi livrate.

Este de notorietate cazul avioanelor MiG 29K destinate Indiei care au ajuns la client fara anumite componente care mai tarziu a fost cumparate de Marina Indiana, sau cum (tot in cazul Indiei) rusii au livrat nave de lupte nou-noute dar fara turbine, care pana la urma au fost achizitionate de indieni separat din Ucraina.

Astfel ca sanctiunile economice impuse Rusiei si celor care cumpara armament de la Moscova dau rezultate si nu sunt joaca de copii.

Revenind la Su 35S, Rusia a pierdut trei contracte majore (gata de semnare) pentru exportul acestui aparat multirol, Indonezia fiind ultima tara care a anuntat ca renunta la Su 35S. Evident ca necazul unuia este bucuria francezilor care din favoriti, cu Rafale, in tara asiatica, s-au transformat in invingatori, un acord intre cele doua tari pentru achizitia a 42 de aparate fiind convenit.

Egiptul a stopat contractul pentru 30 de Su 35S pana cand Rusia rezolva problema componentelor vestice desi 12 aparate ar putea fi livrate dar sunt parcate – in asteptare – pe aeroprtul uzinei Gagarin, acolo unde au fost fabricate.

In cazul algerienilor, lucrurile sunt mai nuantate (se vede treaba ca acestia au invatat ce inseamna sa fi un gentilom perfect de la francezi) si nu au refuzat in mod direct achizitia ci au spus doar ca deocamdata prefera sa-si indrepte fondurile spre modernizarea flotei de Suhoi Su 30SM pe care o au deja in exploatare.

Ramasi pe marginea drumului, rusii au gasit totusi un potential client caruia sa nu-i fie teama de sanctiunile americane: Iranul. Daca lucrurile se vor concretiza – si Teheranul va cumpara Su 35S de la rusi – va fi afacerea perfecta, o tranzactie intre “sanctionati” si aici americanii chiar n-au ce sa faca. Sa-i mai sanctioneze odata?!

Necazul cu Iranul rezida insa in pozitia economica relativ precara a persanilor, acestia nu beneficiaza de un munte de dolari/euro pe care sa-I transfere Moscovei. Iranul este o tara relativ saraca, cu o populatie mare, armata mare si care este sub diverse tipuri de sanctiuni inca de la instaurarea Republicii Islamice asa ca mari sume de bani de cheltuit pe Suhoi 35S n-ar avea.

Cu toate acestea sperantele sunt la cote inalte, atat de mari inca ar putea valora spre 10 miliarde de dolari, intinsi pe 20 de ani (adica mare afacere nu este) si se discuta despre S 400, ceva sateliti si aparatele multirol Su 35S pe care egiptenii nu vor sa le mai cumpere.

Este mai mult decat nimic, sunt ceva banuti dar cu totul insuficient pentru industria rusa.

Colac peste pupaza si altii traforeaza cu voincie la suprematia rusilor pe anumite piete traditionale de armament. Francezii sunt in acest moment cei mai periculosi. Lasati cu ochii in soarele Pacificului de sud-vest de americani si australieni, urmasii “Regelui Soare” se “razbuna” pe rusi si fac tot ce le sta in putinta sa le fure clientul principal: India.

Francezii s-au dus la indieni cu multe proiecte in buzunar si cam toate au darul sa-i supere pe rusi rau de tot. Rafale in loc de MiG 21, dar cu bataia si impotriva Suhoi Su 30MKI (nu imediat dar pe viitor), Rafale M pentru portavioane in locul MiG 29K, submarine nucleare franceze in locul celor rusesti inchiriate, motoare de aeronave (elicoptere si aparate de antrenament), poate chiar tancuri, plus multe altele.

Majoritatea acestor afaceri lovesc direct in interesele economice rusesti.

In Egipt, Rafale merge bine, Gowind se vinde si ea, rachete de croaziera, rachete aer-aer etc. In Indonezia tot francezii au castigat.

China nu prea mai vrea sa arunce cu dolarii spre Moscova si trage tare sa-si dezolte singura (cum poate si cum are noroc) avioane, motoare, submarine, radare etc.

Iar alti mari clienti nu prea se vad la poarta rusilor cu desaga doldora de valuta.

Ne mai aducem aminte, aici divagam putin, cum in urma cu doar cativa ani China, Rusia, Brazilia si alte cateva natiuni lansau ideea ca titeiul si alte materii prime importante sa nu mai fie tranzactionate in dolari ci in yauni, ruble etc.

Am ras atunci de aceasta idee, rad si acum de rezultatele ei, doar ca intre timp euro a urcat in preferintele comerciale ale altor natiuni. Dolarul insa se simte bine alaturi de euro si nici nu da semne ca s-ar speria prea tare de yuan, rubla, lira turceasca (am uitat ca erau si prezenti printre tarile B.R.I.C.) sau alte modene sud-americane.

PS Conform cu ce anuntau americanii sambata, astazi, miercuri, ar fi sa inceapa razboiul in Ucraina. Asteptam si noi cu sufletul la gura sa cada primele bombe peste Kiev, sau macar pe undeva prin Ucraina. Sau totul este doar circ mediatic?!

GeorgeGMT

95 de comentarii:

  1. Nu mai ataca Ucraina.
    Prea mare tămbălăul international . Basca a primit garanții că nu intra ăștia in NATO.
    Rămâne problema Crimea și asigurarea terestră a unei fâșii destul de profunde de aprovizionare. Aici nu știm încă ce are in cap colonelul KGB- ist.
    Iar SU 30 e modernizat la varianta SM2.
    Adică SI originalul hud , ecranele LCD de la franceza Thales sunt înlocuite cu produse mare in Rusia. ( Bag sama că au copiat din greu ) .

    https://www.analisidifesa.it/2020/10/via-libera-al-primo-volo-del-nuovo-sukhoi-su-30sm2/

    1
    • La Su-35S LCD-urile de 15 inchi sunt făcute de Ramenskoye Priborostroitel’noye Konstruktorskoye Byuro (Ramenskoye Instrument Design Bureau, RPKB).

      1
  2. * cand s-a strans latul in 1986 , Cernobîl …probleme economice au si sunt foarte mari 🙂 ” În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, statutul Crimeii a fost redus la cel de oblast după ce întreaga sa populație băștinașă de tătari crimeeni, au fost deportanți în Asia Centrală, act recunoscut ca genocid. În 1954, a fost transferată RSS Ucrainene de la RSFS Rusă” wikipedia
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/44244/russias-says-its-new-a-100-jet-has-flown-with-its-radar-turned-on-for-the-first-time
    PS analizele/sintezele de ‘pa’ la noi , propaganda ieftina …palide plagiate ale propagandei americane [dar plagiatorii nostri sunt ma cinstiti ca plagiatorii lor ….cine nu e cu cauza , e vandut rusilor …intrebarea este daca rusii au cu ce cumpara , dupa cum se vede mai sus nu prea le merg vanzarile :-)))))]

    8
  3. Azi nu ataca nimeni. S-ar face de cacao sa atace EXACT in ziua in care au spus americanii. Ar insemna sa recunoasca ca uncle sam stie tot ce face ursul.

    35
    • Incep sa ma intreb daca nu este si asta o tactica a vestului…

      21
      • Frecusuri propagandistice, „a fost sau n-a fost”, fiecare parte/suporteri putand sa clameze o victorie de imagine pe moment.
        Ce ma sucareste pe mine e insa cat de mult imi aminteste situatia asta tensionata din cauza magariilor santajiste ale lui Putin cu razboiul…de Dragnea si aia 3 ani ai sai, de ordonanta 13 samd.

        13
        • Cu certitudine avem parte de un razboi mediatic in plina desfasurare… 🙂

          11
        • Ar trebui ca noi sa ne cerem in capul mesei vis-a-vis de problema NATO-Rusia.
          Noi si Polonia suntem cele două vârfuri de lance in caz de război. Si asta la modul sincer , nu propagandistic.
          Noi ar trebui să fim într-o poziție de forță si să cerem de 10 ori mai mult decât primim acum.

          2
    • nu tre sa atace. duma cere recinoasterea dombasului, dombasul isi face parlament care cere alipirea la cccp. se unesc si prezenta in dombas devine oficiala. daca ukraina misca in front, bomba pe ei. transnistria se cere si ea la patria muma. gagauzia nxt. samd

      2
  4. am urmarit declaratia lui Biden de ieri seara, de la Kenedy nu am mai fost un presedinte atat de transant si amenintator, de remarcat si gesturile cu degetul. Mesajul e clar, „The United States is prepared no matter what happens.” Si a spus destul de clar ce tratament vor primi conducatorii rusi, a facut si o paralela cu WW2. „World War Two was a war of necessity. But if Russia attacks Ukraine, it would be a war of choice, or a war without cause or reason…..If Russia attacks Ukraine, it’ll be met with overwhelming international condemnation. The world will not forget that Russia chose needless death and destruction….If Russia proceeds, we will rally the world to oppose its aggression.”
    https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2022/02/15/remarks-by-president-biden-providing-an-update-on-russia-and-ukraine/
    De partea cealalta Putin, omul de gheata era agitat la intalnirea cu germanii si a vrut sa para enigmatic, dar in realitate nu mai are optiuni viabile si a ajuns la vorbele lui Yamamoto cu monstrul adormit.

    57
    • Sa nu exageram. 50% din populatia US îl consideră senil pe domnul Biden si un produs al ocultei americane.
      Se stia că Rusia nu va invada nimic (nerentabil ) dar trebuie sa ti „aliatii” in teroare pentru a fi ascultători si dornici să cumpere orice vine din US.
      Încă din anii „50 US a avut nevoie să creeze o sperietoare pentru a-și justifica cheltuielile militare aberante. Bugetul anual al armatei US depășește însumat bugetele Chinei,Rusiei si Indiei. Si asta de zeci de ani.

      21
      • De unde ai scos frate cifrele astea ? De la biroul tau de pe Strada Lubianka ?

        58
      • Dupa logica ta inseamna ca Putin e omul SUA acolo, ca nu SUA au trimis 150k de militari si sute de avioane la granita cu Ucraina sau Rusia.
        ,,Se stia ca rusia nu va invada nimic”? Parca acum 2 zile era alt cont aparut de nicaieri pe aici care se jura ca Ucraina ia o bataia legendara si occidentul va fi pus cu botul pe labe de trupele de elite rusesti…
        Deci americanii i-au zis lui Putin sa sperie lumea cu armata ca sa cumparam noi avioane? Ok, am inteles, e clar…

        34
      • Ai fost si ai facut chestionare sau te bazezi pe ce ai tu in cap? Asemenea afirmații mi se par penibile,daca te invadează ivan si US nu se baga,tipi ca un animal înjunghiat ca ai nevoie de US..

        7
        • Chiar am ajuns să susținem Ucraina? Acest stat anti-romanesc? Scursura de zelensky nici măcar nu consideră românii o minoritate cu toate că suntem pe LOCUL 3 ca si număr.
          Voi chiar nu mai sunteți in fire?
          Voi chiar nu înțelegeți că dacă ucraina ar fi intr-o poziție de forță față de România, ne-ar călca in picioare?

          7
      • Vorbesti pe langa, se cumpara armament impotriva rusilor nu pentru americani. Si da, lumea democrata avea nevoie de un lider transant pe care sa-l urmeze. Nu au adus americanii o armata de 150k de la 7k km in plina iarna? Pur si simplu rusii au vrut sa arate forta, dar nu i-au impresionat deloc pe americani din contra, au reusit sa-i radicalizeze.

        24
        • Am ajuns si pe forumul asta sa ne scuipam cu rusnacii., si iaci se gasesc cizme rusofone ..
          Ba pupatorilor de funduri nespalate rusesti, de ce nu msrgeti voi sa va inrolat in orchestra Wagner daca asa tare iubiti pe taika Pukin ??
          Fiti voi pe pace US va apara Romania.
          Poshi nahui

          42
          • Bă moldovene ,nu pupă nimeni pe rusi dar tu ar trebui sa fi ultimul care sa comenteze pe aici. Tot ce ati făcut a fost să cereți pomană si de la noi si de la nemți si vă dați in 2 luntre tot timpul. Nu iubește nici un român Rusia dar încetați cu prosteala asta propagandistică.
            Biden vrea să-și vândă GPL-ul si atât.
            Dacă eram în cărți ne punea si pe noi in capul mesei când a fost discuția despre Ucraina

            15
            • Iarasi fake! SUA au redirectionat GPL deja vandut altora catre Europa ca sa ne scoata din cleatele lui Putin. Mai documeteaza-te si din surse credibile, nu doar de la RT!

              25
            • GNLul nu exista pe piata intr-o cantitate foarte mare, disponibil oricand, UE a facut diligente pe langa Statele Unite, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria, iar Coreea de Sud si Japonia sunt gata sa renunte la o parte din gazul deja contractat in favoarea UE.
              Adevarat ca daca se va trece pe gaz lichefiat, in timp, acest va putea acoperi gazul rusesc, dar ca solutie imediata, pt ca contractele actuale nu acopera necesarul UE, s-au gasit solutii.

              12
            • tu stii putina engleza ca sa citesti un site de stiri extern? Ca sa nu spui ca e propaganda, ia macar un canal indian. Vasele alea cu GNL erau deja contractate de tari de prin Asia, americanii au facut presiuni sa ajunga in UE.

              8
            • „China să-și păzească spatele că intr-o noapte nu se mai numește China ci praf si pulbere nucleară.
              Să încetăm si cu puterea chineză că sunt trepăduși. Banii cumpăra bunăstare și liniște până intr-un punct.
              Apoi vorbesc bărbații.”

              cand faci afirmatie pe un forum rusesc probabil primesti aplauze dar nu esti acolo esti pe un forum romanesc iar comentariul asta al tau arata multa implicare sentimentala si sa fim seriosi China este ultimul stat in care Partidul Comunist este inca la putere si in acelasi timp nu este intr-un colaps economic ,ceea ce denota ca spre deosebire de alti conducatori de tari ,cei chinezi chiar isi cunosc populatia si stiu sa conduca ,iar acei conducatori chiar au putere pt ca pana la urma China are 1,4 miliarde de oameni nu 100 de milioane

              5
              • Confunzi mere cu pere. Dacă sunt mulți nu înseamnă că sunt si puternici militar.
                In plus, eu nu mă refeream doar la Rusia nucleară ci și la America nucleară.
                China , deocamdată poate face figuri de mare putere , atât cât îi permit Rusia si US.

                2
                • da am inteles comentariul la care ai raspuns tu atunci nu vorbea de rusia vorbea de america, sa fim seriosi China face figuri de mare putere atat cat ii permite dependenta economica de SUA si cea politica si militara de rusia,dependenta de SUA va continua pt ca tind sa pastreze o economie integrata international,dependenta de rusia incet incet se duce in neant, dar na faceti-va curaj ca inca sunteti relevanti,acum sunteti relevanti pt ca va dati la catei ca Romania Polonia Tarile Baltice a caror interese le lezati amenintand cu atacarea ucrainei, ca daca nu ar fi vorba de asta ati fi irelevanti ,si nu numarul membrilor armatei fac din China o superputere ,ci bugetul alocat si numarul foarte mare de tehnica noua introdusa in serviciu ,multa construita local ,acum vorbind de rusia cam cum crezi ca stati comparativ cu SUA si China ?

                  1
                  • Sunteți de Doamne ferește. Chiar credeți ca sunt rus?
                    Domnule sunt foarte român si tot ce îmi doresc este să fim înarmați corespunzător pentru că in caz de război doar noi și Polonia contăm.
                    Vis-a-vis de China si chinezi va doresc să aveți întâi contact real cu ei si apoi veți înțelege.

                    4
        • Biden este un lider tranșant? Cu 51% (cu indulgență) voturi din partea populației americane nu mi se pare deloc reprezentativ pentru gândirea US.

          2
          • Cate prostii poti sa arunci pe aici! Tu crezi ca la americani presedintii se aleg ca Putin cu 60-70 procente din voturi? Reagan a avut in 1980 tot pe acolo la votul popular. Ai cumva impresia ca ala n-a fost un presedinte relevant? Asa ca idee unul din principiile generale ale democratiei este cel al majoritatii. Nu-mi amintesc ca interpretarea damboviteana „cand imi convine mie” a releventei procentajelor sa fie pe langa principiul asta. Acolo unde principiul este inteles si respectat sistemele functioneaza doar in Romania si la Mioscova se crede ca majoritatea de 51% este buna de aruncat si doar cea de la 60% in sus confera relevanta.

            9
      • Si vis pacem para bellum!!! Ei de ce dracu dezvolta arme de distrugere in masa si alte alea?

        2
      • Asta cu teroarea este nepretuita. Banuiesc ca trupele din Transnistria si alte regiuni sunt americane, pe romanii din Tighina, Dubasari, Cocieri, Cosnita, Grigoriopol i-au omorat si inca ii terorizeaza americanii, ca statul care isi mentine trupe pe teritoriul unui stat independent impotriva vointei acestuia este cel american nu? In rest ai nimerit-o direct in ochiul boului toata tevatura are loc pentru ca Biden vrea sa-si vanda gazul. Analiza de crasma.

        21
      • @Sat
        „Se stie ca…”
        Nu ti se pare ca folosesti termeni de conspirationist sau de needucat? Doar fiindca spui tu „ca se stie ca…”, nu clarifica, dovedeste si demonstreaza nimica.
        Salutare!

        13
      • Eu sunt destul de sigur că ar fi invadat daca puteau să adune armata pe nesimțite. A fost deșteaptă mișcarea moșului că a dat în vileag informațiile imediat cum au apărut. Altfel pățeam ca-n 2014, unde-i armata, nu-i armata. Confuzie și maskirovska, și apoi faptul împlinit. Eh, rușilor nu le-a mai ieșit de data asta.

        15
      • mai usor cu pianul pe scari. bidon senil sau nu, e consiliat. nu cred ca daca se pune problema americanii nu ar fi cu noi. doar ma gandesc la cate gagici misto avem…

        4
    • Hai mai ma lasi cu teatrul lui robinet de bideu! Adica daca rusii atacau(prin absurd ca nu sunt tampiti), America declansa WW3 cu o putere nucleara de dragul unor neica nimeni din estul Europei?? Sa fim seriosi! Deja au inceput sa transpire prin media informatii ca ukrainenii se pregateau inca din decembrie de o ofensiva „decisiva” in donbass. Serviciile secrete rusesti au aflat si le au aratat un pic maciuca. Ukrainenii au incercat sa faca pe victimele dar acum cred ca le pare rau. Daca situatia se lungeste inca juma de an, se prabusesc economic penca nu mai investeste nimeni la ei. In timp ce rusilor le intra o caruta de bani in buzunar din cresterea pretului petrolului. Basca ca din vara canci chirie ptr conductele de gaze. In curand moldovenii din Chisinau vor fi nababi pe langa ei. Eu unul de mult astept sa ii ia dracu, sa se destrame fake ul ala de tara facut din furaciuni de la vecini.

      24
      • Cat timp UE si SUA sprijina financiar Ucraina nu imi fac probleme

        4
      • Transpira prin care media? Aia cu nume de luna artificiala?

        6
      • realizezi cat de penibila e afirmatia asta „Serviciile secrete rusesti au aflat si le au aratat un pic maciuca”
        1. Nu trebuie sa fii super smart ca sa vezi o acumulare de trupe, in stepa.
        2. Nu aduni o armata de 150k in plina iarna de stepa ruseasca si-i aduci pe unii de la granita Chineza si Corea doar ca sa „arati un pic maciuca” . Putea sa iasa in fata un oficial rus si sa spuna doar atat, am aflat ca vreti asta, stati departea ca altfel intervenim.
        Iti inteleg afinitatea, dar scrie macar ceva ce se poate digera, asta e scoasa pe partea cealalta ?
        Legat de Biden il doare in pix, daca rusii ataca in un an ajung ca pe vremea lui Eltin, iar daca se retrag ramane singurul presedinte american care a trimis in cazarmi armata rusa doar daca a dat din deget. ?

        18
        • In lumea reala(nu war game uri pe ps4) cand afli planurile inamicului nu iesi sa spui:haha, am aflat sa vezi ce va fac, ca sa iti devoalezi sursele, decat daca esti tampit. Asa si au dat seama unii(care au mai mult de 2 neuroni) ca bideu merge la cacealma. Daca intr adevar putinica hotara ca miercuri ataca si prin vreo sursa americanii aflau si faceau prostia sa spuna ca stiu, marti seara sursa lor facea inot sincron cu bolovani in brate in raul moscova. A mers la cacealma, ptr ca oricum pica in picioare. Daca rusii nu atacau, se afirma(cum se si face in media) ca rusii nu au atacat de frica americanilor. Pe bune??? Si daca erau cretinii cretinilor si atacau(cu ce beneficiu ptr ei?) ce faceau americanii? Trimiteau trupe in ukraina cu care nu au absolut nici o alianta si riscau un razboi nuclear? Inaspreau sanctiunile si cam atat. Repet, situatia actuala din ukraina le convine rusilor maxim. Ptr ca ei au provocat o, la fel ca in georgia si rep moldova, ca sa le blocheze accesul la nato. Ukraina ptr a intra in nato are doua variante. Unu:recunoaste independenta si permite secesiunea crimeii si a donbassului. Doi : intra peste ei si termina balamucul. Din 2014 incoace ei incearca varianta a doua care e cam fara sperante.

          2
          • Pai din 2014 situația cu intrarea Ucrainei în NATO e la fel. NATO nu te primește daca ai dispute teritoriale interne sau externe. Si-atunci, de ce aduna trupeți rușii la granița? De ce muta găleți in MN? Toate astea-s scumpe.
            Răspunsul e că Rusiei NU îi convenea situația. De ce, nu știu. Poate reticenta nemților cu Nord Stream, poate simțeau o slăbiciune…
            De câștigat nu au cum să câștige, dar e o autocrație, așa că nu trebuie decât ca vârful sa fie suficient de prost încât să încerce

            5
            • Am mai spus, dar nu cititi. Ukrainenii au avut intentia unui atac decisiv in donbass. Rusii au aflat si au masat trupe la granita. In caz de atac, ukrainenii se trezeau cu mii de „voluntari” perfect antrenati si inarmati printre rebeli. Si se alegea praful de atacul lor. Simplu ca buna ziua. Toata granita in zona aia e o stepa imensa, transferi ce vrei cand vrei dintr o parte in alta. Inclusiv t90, buk, pantsir, ce vrea muschiul tau. Ukrainenii s au crezut pe cai mari dupa pomenile militare occidentale si acum nu prea stiu ce sa faca. E simplu ca buna ziua.

              3
              • Cum sa nu strufisor eu cred ca americanii ia pus pe ucrsiniani sa atace ca sa cucereasca ei siberia ,un atac din 2 parti se intalneau la jumate

                7
              • cand spui prostiile astea te-ai gandit in primul care este lagatura dintre rusi si Dombas? UA nu ameninta RU, asa cum nici Moldova sau Georgia nu o fac. Rusii au ocupat sub diferite enclave teritorii ale altor tari recunoscute inclusiv de ei si acum ce fac? Aduc armata ca sa ameninte daca acele tari au schimbat directia politica. Daca nu stiai si pe teritoriul RM este o armata ruseasca de ocupatie ilegala, a nu se confunda cu trupele de mentinere a pacii care si alea sunt formate din cetateti rusi rezidenti in Transnistria.
                Deci cine ameninta pe cine ?
                Nu sunt ucrainienii un exemplu de buni vecini, dar inamicul inamicului tau este implicit prieten.
                Partea buna este ca dupa 70 de ani, su venit in final americanii in zona si asta a schimbat regulile jocului, altfel vedeai demult puse in practica noi incursiuni gen Budapesta, Praga, Georgia,
                sau chiar Moldova unde au intrat cu tancurile in Dubasari.
                Ai dreptate in o singura privinta, americanii sunt mult mai implicati decat spun in UA. Referitor la soft/hard power te-ai gandit de ce 7/7 24/24 sunt drone si avioane de supraveghere US/UK deasupra UA cu transpondere pornite?

                6
                • Trebuie sa iti fac desen?? Cand am spus eu ca ukraina este o amenintare ptr rusi? O amenintare este aderarea lor(sau a georgiei) la nato. Ptr asta au facut magaria cu enclavele secesioniste si in ukraina, georgia sau moldova. Atata timp cat aia au conflict secesionist, nu au acces in nato!! Ce dracu e asa greu de inteles??

                  2
                  • ti se pare ac Ucraina are macar un orizont de timp pentru aderarea la NATO? Pur si simplu acest subiect nu exista decat in imaginatia unora pentru a gasi motive.
                    ai spus asta „Ukrainenii au avut intentia unui atac decisiv in donbass. Rusii au aflat si au masat trupe la granita.”
                    Deci care este motivul real al acestor amenintari cu razboiul ?
                    Nu ii ameninta nimeni pe rusi, nu intra nimeni in NATO, zi tu continuarea ……In ce calitate si cu ce drept fac rusii asta?
                    PS. mai bine scrie scrie singur in palma daca nu poti tine o idee de la un cap la altul.
                    PPS. si cand mai vii cu idei despre NATO, ia in calcul si Transnistria unde exista ocupatie din ’92 cand nici macar americanii nu se gandeau ca vor ajunge vreodata aici.

                    5
                    • Daca nu era razboiul civil, ukraina la ora asta era in nato. Si georgia si rep moldova. Iti garantez. Daca nu se grabeau cu aderarea, si balticii pateau acelasi lucru. Toate fostele republici sovietice au zone, de obicei cu resurse (naturale sau dezvoltate industrial) cu populatie majoritar rusofona. Care in caz ca tara respectiva dezerteaza, devin brusc secesioniste. Si in acel moment, canci aderare la nato.

          • Ne convine si noua!!! Sa se ooare intre ei ca asa noi sntem la adapost! Ukraina are si ea ambitii de mare putere si desconsidera concetatenii de alte etnii!! sa nu uitam ca in 92 i-au ajutat pe rusi in Basarabia si nu dau nici un semn ca ar considera tratatul Ribbentrop-Molotov ilegal!! Rusii sunt niste gunoaie care isi merita soarta!

            1
    • Interesanta paralela cu WW2. Aducerea la gramada de trupe din Est amintea de acea vreme. „Noi v-am facut, noi va dam jos”, ca pe Saddam si altii care au muscat mana ce i-a hranit. Embargoul de componente pe tehnica inspirata de americani si mai ce tot aici se incadreaza. „Te crezi tu mare si tare dar sunt forte mai sus pe care nu le intelegi”.

      Pe de alta parte si alti oficiali rusi se sucesc, nu doar emisiunea mentionata pe aici cu Lavrov si Shoigu care ziceau „hai sa mai asteptam”. Miercurea e o zi proasta sa incepi razboaie, vine weekendul, ne strica distractia.

      https://www.defenseromania.ro/ziua-invaziei-ambasadorul-rus-la-ue-razboaiele-in-europa-rareori-incep-intr-o-zi-de-miercuri_615041.html

      Putin mai are pe masa si cerinta Dumei de a recunoaste oficial Donetk si Lugansk, a trecut direct fara consultari cu ministere si alte comitete si comitii. Acolo sunt curios cum poate da inapoi fara sa iasa sifonat.

      https://www.digi24.ro/stiri/externe/duma-de-la-moscova-ii-cere-lui-putin-recunoasterea-imediata-a-independentei-republicilor-separatiste-din-estul-ucrainei-1837741

      3
      • Aia cu „hai sa mai asteptam” a fost teatru ca sa-i deschida la nevoie o usita de retragere. Ca doar nu crezi ca Lavrov si-a schimbat in doua zile parerea. Doar teatru!

        3
        • A, clar nu, sa fim bine intelesi. De mult nu mai am iluzii de genul binele/iubirea invinge tot, oamenii sunt buni in adancul lor etc. Imi amintesc de @Nicolae spunandu-mi la scurgerile de informatii despre SNC ca e pe butuci si ca nu poate semna pt corvete, unde zicea ca e clar ca securistii unora au fost mai buni ca securistii celorlalti si acum isi dau la gioale reciproc. Nic8 acolo nu aveam vreo iluzie.

          1
  5. Putin, Erdogan, Sadam, chiar au crezut ca pot provoca marele licurici si ca au cu ce sa l provoace. Si pe toti i a lovit realitatea cruntă, ca USA e number one si lor li se scufundă economiile, sau in cazurile Sadam, Ceaușescu sfârșitul a fost brutal. Rușii vor avea probleme si cu concurența chinezilor, in Serbia au vândut rachete aa si drone, in Pakistan avioane, in Arabia Saudită rachete balistice, o parte din exporturile ruse vor fi înghițite de chinezi.

    24
  6. Numai la noi nu le-a mers cocoseilor.Na! Niste scorpene bune ar fi la noi la manastire pe de alta parte.O RoNavy cu FDI,Gowind si Scorpene e deja mai mult decat un vis umed

    • Ligheanul asta numit Marea Neagra, e prea mic pentru sub-uri romanesti.
      Noi avem nevoie de aparare onshore AA stratificata, bine gandita si nave de suprafata specializate pe lupta antisubmarin si antinava.

      4
      • Spune-le celor 6+1 Kilo rusesti…sau ei au voie pentru ca tarmul in est este mai adanc?

        9
        • @Razvan Mihaeanu: pentru rusi e relativ simplu sa prinda de veste cand pleaca un sub romanesc in “excursie” pe motiv ca litoralul romanesc nu permite imersiune pe distanta relativ mare fata de port (cam 35 km). Ar fi un bun prilej de exercitii militare ivanesti in largul platformei continentale romanesti. Nu mai vorbesc de problemele legate de operare (vezi Delfinul…).

          Pe de alta parte, 4 corvete ar putea pune probleme celor 6 Kilo… cu brio as spune eu.
          Kilo astea fac un zgomot…
          Zic si eu.

          2
    • @mihai, Scorpene chiar nu ne trebuie. poate doar daca vom avea o flota puternica si am lua numai asa, sa fie si din Scorpene.
      Astfel, mai degraba am merge pe Andrasta class, mai micut, mai ieftin dar si mai special.

      1
  7. Deci si Pravda foloseste photoshopul ala misto al lui 901:
    https://www.deviantart.com/sciclunakris/art/Sukhoi-Su-35-91087482

    902 se apropie mai mult de „winter soldier” camo, iata-le impreuna:
    https://i.imgur.com/RjoTQmN.jpeg

    3
  8. China ar arunca cu drag și spor cu dolari spre Moscova, dacă ar avea pe ce arunca. Ce avea sens de cumpărat, chinezii demult au cumpărat.

    Tot ce înseamnă tehnologie avansată, în ultimii 20 de ani rușii au cumpărat din Franța, Germania, Japonia etc. Și nu e vorba doar de componente pentru arme și mașini. Aceiași situație e și în industrie, inclusiv cea petrolieră și a gazului.

    5
  9. Egiptul nu mai cumpara Su-35 dupa ce au testat intern unu contra Rafale din dotare. Nu au fost deloc fericiti cand Rafale s-a jucat cu Radarul de pe Su-35…

    19
  10. SU-urile sunt in nivelul industriei ruse. Nici prea, prea nici foarte, foarte. Sa nu uitam ca Rusia a evoluat tehnic si militar abia de pe la 1720 ajutată de germani si francezi copiind la greu tehnologiile și sistemele occidentale.
    Nu mai confundați poporul rus cu conducătorii căci de multe ori nici nu au avut si nici nu au aceeași etnie.

    11
  11. Ca orice autocrat, propriul succes se va intoarce impotriva lui la el problema e ca si-a anihilat atat de mult opozitia, incat orice succesor al lui este are acum scaun cu rotile, flori pe piept sau serveste ani grei de puscarie.
    Este intr-o mare problema: vremea lui va trece si ar fi judecat de istorie ca printre cei mai prosti lideri rusi daca va preda rusia succesorului fara ucraina.
    Trupele nu vor pleca de acolo niciodata. Ele sunt gata sa intre in termen de ore daca ucraina semneaza ceva cu nato.

    5
  12. Și încă ceva. Nu mai preluați din Tache. E penibil. Cine știe , cunoaște.

    7
  13. Rusia se afla intr-o situatie dificila, SUA ii arata cu degetul ca urmeaza sa atace si ii someaza sa nu o faca ( initial cred ca rusii chiar aveau de gand sa atace), problema lor cred ca este ca in prezent nu mai vor sa o faca ( sau nu la scara initiala pt cate trupe au adus) doar ca acum retragerea o sa insemne si recunoasterea in lumina reflectoarelor ca le-a dat cu minus in calcule la simularile recente ( costuri militare + sanctiuni ) cu efecte si intern si extern. Probabil acum pot sa incerce scenariul cel mai limitat ( vehiculat de la inceput alaturi de alte 2 – 3 scenarii ) sa anexeze regiunile separatiste ( poate de asta si actiunea Dumei referitoare la independenta acestor zone ) si sa intervina militar punctual in acele zone doar daca ucrainienii fac miscari in zona respectiva. Oricum se vede avantajul unei economii puternice ( SUA ) care are o gramada de instrumente economice si diplomatice pana sa ajunga la cele militare, Spre aceste instrumente incearca sa se indrepte incet si China, de aici cred ca intervine diferenta de calibru care se profileaza intre China si Rusia, cu primii pretendenti la rolul de superputere mondiala alaturi de SUA.

    22
    • Chibițule, ignori istoria în chibițarea ta. Ai uitat de acordurile de la Minsk? Când vei dori să chibitezi pe subiectul ăsta, caută să te informezi și de la unii și de la ceilalți într-un mod complet și foarte important nu trage concluzii privind înapoi lac actuala situație doar până în decembrie anul trecut.
      …că dacă faci asta chibitezi pe lângă subiect.

      2
      • Nu am vrut sa deranjez si nu am zis ca ce spun eu este adevarul absolut ( am specificat ca probabil pot sa incerce scenariul cel cel mai limitat, adica cel mult…) stiu si eu de acordul Minsk, Minsk II, faptul ca Rusia sustine ca nu e parte a acordului pentru ca nu are trupe ( in mod oficial acolo…). Parca ,ma si mir ca de ce atat tam-tam..deodata toata lumea isi aminetste de acordurile Minsk ( pai de ce nu le-au respectat pana acum?!, caere sunt sansele reale sa le respecte ?! Cel mult vestul sa forteze Ucraina sa accepte practic un soi de federalizare unde regiunea respectiva sa detina un vot de veto pentru orice actiune de intrare in UE ca de NATO cred ca este exclus indiferent de scenarii ).
        Parca vad o scena cu militarii in trasee, atat rusi cat si ucrainieni cum se privesc uimiti, si spun…bai, avem acordurile de la Minsk!!! isi lasa toti armele, rusii isi iau tancurile si le duc iar cu trenurile prin Siberia etc.
        Sper sa vad acordul implementat, dar sunt sceptic. Un razboi nu este o fericire pentru nimeni.

        1
        • Chibitul, scuzama te rog daca tonul meu s-a simtit agresiv, nu asta a fost intentia, ci mai curand a fi amical. Nu ai deranjat cu nimic. Ti-ai expus o opinie asupra careia eu am venit cu contraopinie. Putem invata unul de la altul astfel.
          ” Minsk II, faptul ca Rusia sustine ca nu e parte a acordului pentru ca nu are trupe ( in mod oficial acolo…).” …ca subiect de drept international, Rusia nu este parte implicata in conflict, adica beligerant, ci garant alaturi de Franta si Germania. De ce ? Pentru ca asa cum spui „… pentru ca nu are trupe ( in mod oficial acolo…)”. Asta ii creeaza obligatia de drept sa genereze impreuna cu ceilalti garanti (chiar si prin mijloace militare) realizarea implementarii termenilor din acordul semnat. Altfel intreaga lume putem lua orice norma de drept si s-o folosim pe post de hartie igienica. Ne place, nu ne place… rusii au mers pe placa respectarii normelor de drept in cazul acesta.

          ” Parca ,ma si mir ca de ce atat tam-tam..deodata toata lumea isi aminetste de acordurile Minsk ( pai de ce nu le-au respectat pana acum?!,” …pai pana acum singurii care au amintit de ele si de refuzul Ucrainei de a le implementa , au fost rusii, inca din 2016 si cu din ce in ce mai multa insistenta in ultimul an. Ca tot este vorba de „deodata toata lumea isi aminetste de acordurile Minsk”, te poti intreba de ce tot zgomotul mediatic facut de US pe tema invadarii Ucrainei inca de anul trecut si din ce in ce mai tare in ultimele doua luni? Cunosti situatia in care doua persoane discuta pe un subiect, una spune insistent despre mere si cealalta raspunde cu obstinatie numai despre pere, incercand sa devieze discutia de la subiect pentru ca nu-i plac merele? …ia vezi,merge mere=Minsk agreements adica federalizare si pere=invadeaza rusii adica stat centralizat si actuala clasa? …spaima, panica, lumea se pregateste de razboi… cine naiba sa-si mai aduca aminte de Minsk?! …doar aia implicati si atentie, dinre aia doar aceia care vor sa-si aduca aminte functie de interesele lor. Sefu’… diversiune, maskirovka… este normal sa existe.

          „Cel mult vestul sa forteze Ucraina sa accepte practic un soi de federalizare unde regiunea respectiva sa detina un vot de veto pentru orice actiune de intrare in UE ca de NATO cred ca este exclus indiferent de scenarii ).”
          Tocmai se pornesc lucrurile in directia asta, de aceea spun ca Rusia si-a atins un prim obiectiv. Poate si pe al doilea, acceptarea ei de catre o parte dintre puterile europene ca hegemon cu drepturi egale cu ale US in Europa. Dar asta ramane de vazut.

          „Parca vad o scena cu militarii in trasee, atat rusi cat si ucrainieni cum se privesc uimiti, si spun…bai, avem acordurile de la Minsk!!! isi lasa toti armele, rusii isi iau tancurile si le duc iar cu trenurile prin Siberia etc.” …ar merge o caricatura pe tema asta. :))))

          2
  14. Ieri, la două ore după votul Dumei ruse, Jens Stoltenberg și la 25 de minute după el purtătorul de cuvânt al lui Kuleba, au ieșit cu declarații de presă privind nocivitatea acestui vot la adresa Acordurilor de la Minsk. În tot zgomotul informațional făcut de US și NATO în ultimele 3 luni, când ați auzit referiri ale lui Stoltenberg la Acordurile de la Minsk? Mai mult, când l-ați auzit ultima oară pe Stoltenberg vorbind despre Minsk Agreements? Dar pe Biden?
    La ieșirea de la discuțiile de ieri între între cancelarul Sholtz și Putin, ambii au făcut referiri la Minsk 2 în declarațiile de presă, arătând că rezolvarea situației ucrainene ține de începerea implementării acestui acord.

    Urmăriți ce spunea ieri Dan Dungaciu, după încheierea convorbirilor dintre Sholtz și Putin, unde tot ce a spus Sholtz a spus în deplin acord cu Macron și la fel anterior Macron în discuțiile sale cu Putin.

    https://youtu.be/Zz84dcBqhrU

    Să ne pupăm singuri în oglindă că istoria a lăsat timpul necesar ca România să fie adusă în sfera de influență a US prin NATO, că altfel eram întinși pe masă asemeni Ucrainei.
    Însă nu mai fiți naivi, nu mai luați informația pe nemestecate dintr-o singură parte, treceți toate informațiile posibile prin filtrul gândirii, altfel naivitatea celor ca voi va așeza România pe o masă.

    17
  15. https://www.flightradar24.com/RRR9847/2ad6c1be

    Un A330 MRTT RAF ridicat din Cipru da tarcoale pe langa Braila. Oare alimenteaza ceva stealth venit de peste ocean?

    6
  16. Un avion cu adevarat superb !
    Mare pacat ca trebuie sa sufere de pe urma politicilor imbecile .Mare pacat si de cei de la Mig …
    Cam greu va fi daca se vor duce si astia de pe piata , erau niste piloni in aviatie si e nasol sa-i vezi disparand din cauza lipsei de materii prime . Mai degraba as fi preferat concurenta directa la performante cu produsele vesticilor

    4
    • Mig 35 e mult sub F16V….asta e baiul, cuplat cu legea US Sanctioned Act pt produse militare ruse…fara comenzi domestice, fara Egypt….poate sa se reorienteze spre drone MALE… altfel sunt istorie, cu un guvern democratic non soviet mindset ar putea produce ceva ca lumea cu electronica/senzori occidentali

      1
  17. solutia pe termen lung de infrangere economica si deci si militara a rusiei ar trebui sa fie panouri solare pe fiecare acoperis si centrale eoliene
    care sa inlocuiasca gazul rusesc atat in romania cat si in europa

    3
  18. https://financialintelligence.ro/investitiile-in-energie-din-pnrr-primul-pas-875-milioane-de-euro-pentru-noi-capacitati-de-productie-electrica-din-surse-regenerabile-capacitati-productie-energie-in-cogenerare-si-capacitat/
    bani sant
    daca ar incuraja instalarea panourilor solare pe fiecare acoperis
    am deveni independenti de gazul rusesc chiar mai repede de accesarea gazului din marea neagra sau de terminarea reactoarelor 3 si 4
    dar nu prea vor nici astia sa ramana romanul captiv la firmele de stat producatoare de energie

    1
    • Mai dragă,
      Ai idee care este randamentul la o instalație care produce hidrogen prin electroliza apei, apoi conversia din nou în curent electric?
      În primul rand trebuie să ai cu ce să produci curent electric pe care să-l folosești.
      Să nu discutam de protecția muncii, mai bine ai în casă depozitate câteva bombe sau lăzi cu dinamită, sunt mult mai sigure decât buteliile cu hidrogen.
      Este mult mai eficient și ieftin să arzi gaz metan ( de la ruși, că – i ieftin și pe termen lung) să generezi curent electric. Poți să – l stochezi, este mai stabil decât hidrogenul și se găsește în stare naturală.
      Europa are doar 4% ca importantă și consum pe piața mondială. Fie că folosește cărbune sau nu, tot 4% din poluarea globală este acoperirea.
      Să ai o semnificație așa mică de poluare la nivel global și să forțezi închiderea unităților de producție doar pe motiv de reduceri de noxe, este act de sabotaj.
      Sau doar „nu o să deții nimic și o să fii fericit”.
      Oricum semnele deja sunt aici, au fost oprite termocentrale, prețul curentului a crescut.

      13
  19. * solutia pe termen lung de infrangere economica si deci si militara a rusiei ar trebui sa fie panouri solare pe fiecare acoperis si centrale eoliene
    care sa inlocuiasca gazul rusesc atat in romania cat si in Europa „.

    Ce-mi plac glumele mele!
    În România există doar o medie de 150 zile cu soare pe an, adică minim 120 și maxim 180.
    Unii poate nu înțeleg conceptul, dar panourile solare generează curent electric cât timp au lumină, randamentul este dat de cantitatea de lumină pe cm2. Dacă este zi senină, cu soare, randamentul este maxim, dacă este o zi cu nori, randamentul este minim, iar noaptea este zero.
    Pe lângă panourile solare, ai nevoie de baterii, care să fie încărcate ziua când este lumină și utilizate noaptea, când ai nevoie de încălzire. Baterii care trebuie dimensionate pentru un consum pe o perioadă cât mai lungă între încărcări. Concret, dacă ai un bec led de 10w și ai nevoie iarna de 12 ore de funcționare, atunci o baterie trebuie să aibă capacitatea de a alimenta becul minim o săptămână, cel mai practic 10zile, asta înseamnă 120w pe zi, 1200w în total. Pentru baterie de 12v ai nevoie de o baterie de 1000 A.
    Pentru încălzire,, se folosesc rezistente electrice de consum mult mai mari decât consumul unui bec led
    , de aceea și bateriile sunt dimensionate în consecință.
    Am uitat să menționez că bateriile pe litiu sunt mult mai scumpe, durata de viață este de 1000-3000 cicluri de încărcare, aproximativ 5ani de utilizare după care le scade capacitatea și oricând pot să se defecteze, ceea ce înseamnă că trebuie să ai un set nou de schimb. Poți merge la risc să mai tragi de ele câțiva ani, însă iarna la – 20grade dacă bateria moare și ramai fără încălzire este foarte distractiv, de aceea se schimbă cu altele noi pentru evitarea acestor situații.
    Multe mașini electrice din prima generație, ( între 5 – 10ani vechime) încep să fie abandonate, pentru că o baterie nouă este cam jumătate din prețul unei mașini noi și nu se merită investiția.
    Treaba cu panourile solare și morile de vânt este că generează energie pe anumite perioade. Nu ai stocare pentru ele, sau este foarte scumpă. Hidrocentralele, centralele nucleare, termocentralele furnizează energie în mod continuu, iar consumul se reglează prin pornirea sau oprirea unor unități.
    La momentul actual nu există pe piață surse de energie ieftine care să înlocuiască combustibilii fosili.
    Prin sertare există variante, însă mai este de făcut profit din petrol și gaze, înainte să fie scoase la înaintare.
    PS. Gazul prin conductă este mult mai ieftin și în cantitate mult mai mare decât cel adus cu vaporul.
    Nord stream 1 și în curând nord stream 2 i-ti spune ceva?

    12
    • Din toată cacofonia asta ‘militară’ doar Dorel mai lipsea cu dimensionarile sale de rețele fotovoltaice.

      5
    • ideea panourilor solare este ca in alea 160 de zile insorite sa produci suficienta energie electrica din panouri solare incat sa opresti centralele pe gaze si astfel sati reduci consumul de gaze pe an
      dar mai sant si turbinele eoliene care produc energie si noaptea
      dar voi santeti mai destepti
      las ca imi iau eu panouri solare voi ramaneti la cheremul producatorilor de energie si gaze
      va vad eu in aprilie cand va vin facturile cat de destepti santetii
      altii au hotarat ca ii profitabil sa bage sute de milioane de euro in panourii solare si mai apoi sa vanda la populatie energia plus profitul lor
      eu de ce sa numi iau si sa nu mai platesc la nimeni profitul lor

    • Interesante sculele rușești. Și benzile de frecvență pe care lucrează.
      Și mai interesante sculele produse de Aselsan.
      Nu știam că turcii sunt așa avansați în domeniul ăsta. Mai ales jucăria aia cu cameră de 13MP e super, cel puțin în teorie. Trimiți poze de pe câmpul de luptă instant.
      Părerea mea, hâc…

      4
  20. Un blachawk american a făcut o recunoaștere de la Kogalniceanu pan in nord la Vama Siret din Suceava.

    Elicopterul are o raza impresionanta și cred ca de la Kogalniceanu poate ajunge ușor pana Odesa sau în Crimea.

    https://youtu.be/xuRJOilzZp8

    1
  21. Chiar acum zboara cineva… 🙂 avand cod XCCRM pe Flightradar, cu traseu la Vest de linea Harkov-Donetsk

  22. Este din ce in ce mai probabil sa aflam, in scurt timp, daca Suhoaiele si Mig -urile sunt compatibile cu f 16, 18, 22. La fel si tancurile si celelalte armamente ale Federatiei. Asa ca nu va grabiti in ipoteze.
    Pe de alta parte, Rusia fiind incoltita o sa atace, mai intai Ucraina si dupa aceea …..nu se stie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *