Se tem şi de gazele noastre. România a ocupat R Moldova. Urmează Bucovina şi Basarabia de sud. Ucraina ar trebui să se ferească de darurile şi bunăvoinţa României, consideră un analist ucrainean, fost membru al autorităţilor locale din Odesa.
Se tem şi de gazele noastre. România a ocupat R Moldova. Urmează Bucovina şi Basarabia de sud
“Anterior, Bucureştiul a arătat cum e să câştigi având şi cărţi mai proaste. La urma urmei, care altă ţară a avut norocul să participe la cele două războaie mondiale, să le piardă, dar să-şi mărească teritoriul de aproape două ori?! Acum, influenţa României în Europa de Est a crescut în mod semnificativ, ocupaţia “soft” a Moldovei (n.red. – Republica Moldova) este aproape finalizată. Următoarele la rând sunt Basarabia ucraineană (n.red. – partea sudică, denimită şi Bugeac) şi Bucovina (n.red. – Bucovina de Nord). Deci, cum se va comporta România, când Ucraina, singură vrea să „înghită nada” Bucureştiului? Şi, repet, cel mai grav lucru este că nimeni din administraţia preşedintelui sau guvernului nu înţelege sau nu vrea să înţeleagă ce ameninţare comportă cererile de ajutor adresate românilor. Am atenţionat în repetate rânduri conducerea ţării asupra problemei româneşti, dar nu i s-a acordat atenţie atunci, iar acum nici atât”, a declarat analistul politic Andrei Bulgarov, fostul şef al Administraţiei de Stat a raionului Reni (regiunea Odesa), într-un interviu acordat agenţiei de presă Regnum.ru.
“Principala problemă este că, potrivit diplomaţilor ucraineni, ei au o relaţie minunată cu Bucureştiul. Cei care înţeleg adevăratele scopuri ale României faţă de Ucraina, fie nu mai sunt în Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, fie au fost înlăturaţi de la procesul decizional”, a mai spus Andrei Bulgarov, comentând informaţia cu privire la faptul că Ucraina în prezent duce tratative pentru importul de gaze din România. Anterior, vice-preşedintele Naftogaz din Ucraina, Vadym Ciuprun, a declarat că negocierile cu România privind furnizarea de gaze presupun deocamdată explorarea capacităţilor tehnice şi tehnologice. În acelaşi timp Ciuprun a subliniat că nu trebuie să se uite că problema este foarte serioasă şi “aici este nu numai economie, tehnologie şi inginerie, dar şi o componentă politică”, transmite Noi.md.
“În aceste negocieri, Ucraina nu va juca. De fapt, ea va fi jucată. Negocierile se vor desfăşura foarte bine. Poate în câteva etape dificile, dar, în final, va fi adoptată formula de care va beneficia doar România”, consideră Andrei Bulgarov. “Trebuie să înţelegem că colţurile ascuţite care vor apărea în procesul de negociere, vor fi proiectate de Bucureşti. Mai mult decât atât, ar trebui să ne aşteptăm de la români la o „dragoste incredibilă” faţă de Ucraina. De aceea, sunt sigur că livrările vor începe, dar ce va cere în schimb România este o mare întrebare”, se lamentează analistul politic ucrainean.
astia ne vad mai bine decat suntem.
Nu cred ca avem asemenea politica regionala pentru ca ne-am lasat de izbeliste comunitatile din tarile care ne inconjoara.
Sa dea Dumnezeu ca temerile analistului ucrainean sa se adevereasca! Bineanteles, Romania nu „invadeaza”, ea corupe; bineanteles, Romania nu intra cu tancul, ea se infiltreaza; bineanteles, Romania este o mare putere inca nedescoperita, sforta fie cu ea…Bineanteles, aberez si eu ca si analistul ucrainean, vax!
La ucraineni le este frica de orice este legat de Romania deoarece se simt cu musca pe caciula legat de Basarabia/Bugeac si N. Bucovinei si al Maramuresului. Insa Romania nu a ajuns inca nici macar la genunchiul broastei in ceea ce cere pentru comunitatile romanesti din Ucraina, comparativ cu ceea ce face Ungaria pentru etnicii sai din afara sau cu Rusia.
Pentru Ucraina suntem pericolul cel mai mic comparativ cu altii din jur, insa le este teama ca buturuga mica – Romania – va da tonul rasturnarii improvizatiei numita Ucraina.
Doar ca la situatia actuala sunt mici sanse ca Romania sa poata face ceva articulat pe directia asta. Iar actuala administratie din Ucraina are grija ca romanii sa fie dezbinati si rusificati, chiar si cu noile prevederi ale limbilor regionale, ignorand insa si astfel de accese prostesti ale anumitor cercuri nationaliste ucrainene.
P.S. – foarte inspirata harta – la galbenul si albastrul ucrainean si romanesc se adauga rosul romanesc, exact pe conturul care trebuie 🙂
Stati linistiti , asta nu vorbește singur , e magnetofon ….. fac rusii pe ei ca pot pierde si piata ucraina …. si după ce nu mai depind de ruși cu gazele …. e foarte interesant ce va urma si la ei ….
Eu cred ( acum nu știu mai incoloce va fi ) ca singura șansa a Ucrainei este sa cedeze partea etica rusificata si sa-si vadă de drumul ei …… Cum au inceput moldovenii , au pus puncte de control la „granita cu Transnistria” pentru mine mesajul e destul de clar ( cel puțin a sa mi se pare ) : aici va fi o granita care trebuie securizata si care va aveaunte de control la trecere , va lăsăm in plata voastra noi avem treburi mai serioase , de s au precipitat rusii ca nu mai au cu ce santaja ….. au si ieșit bolsevicii la declarații ca se va inflama regiunea ….. http://epresa.md/stirile-zilei/chisinaul-renunta-la-transnistria-vor-fi-deschise-sase-puncte-de-verificare-a-documentelor-la-frontiera-moldo-transnistreana
Vor mai aparea si alti indivizi dastia gen Andrei Bulgarov. Inclusiv pe aici.
Deci nu din cauza pretului gazelor si a santajelor la care sunt supusi vor sa cumpere de la noi. Vor sa cumpere pentru ca i-am corupt noi. Daca n-as sti cum stau lucrurile, mi-ar placea sa cred asta. Uite domne ce politica regionala ducem.
“În aceste negocieri, Ucraina nu va juca. De fapt, ea va fi jucată.”
Ar fi un progres sa fie jucata. Pornind de la statutul de prizoniera calcata in picioare.
„Mai mult decât atât, ar trebui să ne aşteptăm de la români la o „dragoste incredibilă” faţă de Ucraina.”
Asta e de senzatie. Oare de ce isi pune intrebarea asta?
„De aceea, sunt sigur că livrările vor începe, dar ce va cere în schimb România este o mare întrebare”, se lamentează analistul politic ucrainean.”
N-o sa ceara nimic, ca Romania e fata cuminte (din pacate) cand e vorba de asa ceva. Doar un pret mai mic decat cel pe care il platesc ukrainenii atm. Asa ca sa lase ipocrizia. De fapt nu e ipocrit…stim pentru cine canta.
Sa ne asteptam la o intensificare a protestelor impotriva gazelor de sist, etc.
Macar sa reusim sa eliberam Basarabia prin livrarile de curent electric si gaze.
@Adrian ar trebui sa te informezi corect in privinta gazelor de sist. Sunt zacaminte si … zacaminte. Daca dupa 5 ani de exploatare a unui „zacamant” si epuizarea lui din punct de vedere tehnologic, te trezesti cu o zona intreaga cat judetul Bihor contaminata chimic si radioactiv pentru 50 de ani fara a scoate in acest timp mai mult gaz decat ai scos dintr-un singur put din Transilvania tot pe 5 ani, e o problema. Puturile de gaz din podisul transilvan mai au potential sa produca gaz metan cel putin inca 30 de ani fara a induce o poluare atat de distructiva.
Unele zacaminte de gaze de sist au potential de productie poate pe 10 pana la 30 de ani si eventualele scurgeri care ar polua panza freatica de APA POTABILA pot fi neglijabile datorita caracterului izolat si nelocuit al suprafetei unde se face extractia. Este nevoie insa de un studiu geologic realist si de un studiu de fezabilitate pentru fiecare zacamant potential care sa includa si impactul ecologic.
Stiu ca domnul @Adrian deja ma va cataloga, dar in prezent zona Bihor este o zona AGRICOLA, care poate fi compromisa complet atat ca producator de hrana (exista ferme legumicole cu reputatie si eficienta economica si manageriala dovedita prin contractele de export incheiate) cat si ca zona locuibila in cazul aprobarii exploatarii unui asa-zis zacamant de gaze de sist. In acest moment prospectarea este suspendata datorita incalcarii proprietatii private de firma care trebuia sa faca aceste prospectari si care nu putut furniza nici studiul geologic, nici avizele de mediu si nici studiul de fezabilitate aferent.
In privinta productiei de gaz metan din Romania si a exportului lui catre Ucraina eu mai repede as miza pe platoul continental al Marii Negre si pe rezervele de acolo. Si aici insa intervine strategia economica. Andrei Bulgarov este foarte suparat ca noua delimitare din platoul Marii Negre nu a dat castig de cauza Ucrainei. Daca „domnul” Ion Iliescu nu le daruia Insula Serpilor alta era situatia intre Romania si Ucraina.
O alta alternativa, din „punctul meu de vedere personal si subiectiv”, o reprezinta HIDRATUL DE METAN. Se pare ca Japonia a descoperit nu doar metoda de a extrage in conditii de siguranta gazul metan din astfel de zacaminte, ci si faptul ca dispune de un potential exploatabil de circa 1100 de miliarde de mc de gaz metan sub forma de hidrat de metan in platforma continentala a Marii Chinei de Est (interesant ca tot acolo chinezii le fac zile fripte japonezilor in ultima vreme !!!!!) si in platforma continentala a Marii Japoniei. Daca Marea japoniei este la o latitudine comparabila cu Marea Neagra, Marea Chinei de Est este la o latitudine mult mai sudica si implicit cu ape mult mai calde, si totusi …
Si totusi in platforma continentala a Marii Negre FIRME ROMANESTI (care sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire – ca sa il parafrazez pe „Nenea Iancu”) ar putea sa aduca Romania la nivelul de independenta energetica.
Sa ne amintim ca aceeasi Mare Neagra mai are o resursa energetica sub forma de zacamant de adancime care desi este o provocare inca (sper sa nu mai fie cat de curand decat la nivel intelectual) din punct de vedere tehnologic ne poate de asemeni asigura independenta energetica pe cel putin 100 de ani la un nivel de consum de 10 ori mai ridicat decat in prezent.
Un singur indiciu … Respectiva substanta miroase a oua clocite !!!!!
„In privinta productiei de gaz metan din Romania si a exportului lui catre Ucraina eu mai repede as miza pe platoul continental al Marii Negre si pe rezervele de acolo.’
Si eu tot pe asta cred ca se mizeaza de fapt. Ca pana la gazele de sist mai e. Si sa ne reamintim de procesul pentru gazele de la Marea Neagra pe care pe care ukrainenii l-au pierdut si ale carui consecinte ii arde la ficati.
„@Adrian ar trebui sa te informezi corect in privinta gazelor de sist. Sunt zacaminte si … zacaminte.”
Sa inteleg ca tu esti informat corect in privinta gazelor de sist? Pana la o proba clara a efectelor negative, prefer sa vad jumatatea plina. De jumatati goale si catolicism mai ceva ca la Roma sunt satul.
‘Daca “domnul” Ion Iliescu nu le daruia Insula Serpilor alta era situatia intre Romania si Ucraina.’
Sa nu-l uitam nici pe celalalt domn, pe Constantinescu care a ratificat tratatul la repezeala ca altfel nu intram in nato.
” Daca dupa 5 ani de exploatare a unui “zacamant” si epuizarea lui din punct de vedere tehnologic, te trezesti cu o zona intreaga cat judetul Bihor contaminata chimic si radioactiv pentru 50 de ani fara a scoate in acest timp mai mult gaz decat ai scos dintr-un singur put din Transilvania tot pe 5 ani, e o problema”
Tu crezi ca aia privatii care vor exploata sunt croiti dupa chipul si asemanarea statului roman, sa-si fure singuri caciula? Ca vor investii fara sa se asigure daca merita?
‘dar in prezent zona Bihor este o zona AGRICOLA, care poate fi compromisa complet”
E clar, nici tu nu esti informat sigur….”poate fi”. Nu avem date sigure, dar hai sa ne opunem.
In momentul de fata nu producem destul incat sa nu importam si sa livram si Barasabiei. Trebuie sa schimbam asta. Ca nu convine unora, e treaba lor.
Una peste alta, dincolo de discutiile noastre marunte, gazele de sist (inclusiv astea din Romania) vor avea soarta tuturor resurselor de pe planeta. Vor fi exploatate.
Cat despre ecologismul asta…. cheltui vreun ban din buzunarul propriu pentru a pastra macar un petic de padure proprietate personala si a nu te atinge de niciun copac de acolo? Pe urma mai vorbim. Ca de ecologism dasta pe net si din vorbe sunt satul.
„Stiu ca domnul @Adrian deja ma va cataloga…”
Nu e cazul s-o fac la fiecare comentariu pe care il faci. Am facut-o o data, pentru mine e suficient.
Problema din Bihor a fost expusa pe tv deja de catre directorul general al unei astfel de ferme legumicole din zona la emisiunea „Viata Satului” din 2 iunie. Alte aspecte pot fi mai ascunse legate de prspectarea si exploatarea gazelor de sist din zona si nu cred ca firmele rusesti sunt straine de acest fapt. Tocmai de aceea sunt rezervat cand vine vorba de gazele de sist.
Un articol impartial legat de subiect mai gasesti in revista „Stiinta si Tehnica” numarul 24 din aprilie 2013. Probabil ca pentru lamuriri suplimentare ar fi bine sa iei legatura cu redactia sau pe site-ul revistei.
Probabil ca alte informatii mai pertinente se pot gasi de asemeni si se poate trage o concluzie in timp, daca tehnologia si procesul extragerii va evolua si va deveni mai sigur. Deocamdata pentru noi este doar o provocare inginereasca poate la fel de mare ca extragerea acelei substante cu miros de oua clocite din Marea Neagra.
Prefer sa raman pe o pozitie obiectiva si rationala in aceasta problema fara sa risc sa fiu partizanul vreunei parti.
Momentan exista solutii alternative mai bune. Mai tarziu vom vedea ce progrese se fac in domeniu.
faci o confuzie
duminica la viata satului se plangea Musca presedintele de la CAI CURTICI care este in ARAD
Dorian, Hidrogenul sulfurat de care vorbesti tu nu poate fi folosit ca si gazul metan intr-o termocentrala. Poate ca arde, dar ar produce cantitati enorme de dioxid de sulf si mai departe acid sulfuric prin reactia cu apa. Deci caracterul coroziv al substantelor implicate cam elimina posibilitatile de utilizare pt combustie. Pe langa asta este riscul eliberarii accidentale de cantitati foarte mari de hidrogen sulfurat in atmosfera.
Extragerea este problema, desi unii s-au laudat ca au rezolvat-o. In fine …
Dupa extragere se poate face separarea atat direct, in tancuri (rezervoare) cat si printr-o tehnologie care genereaza simultan hidrogen, sulf si energie electrica.
http://www.yarc-design.ro/cch2see/etapa1_activitatea1.pdf
http://www.innowin.eu/rumaenien/downloads/hidrogen-sulfurat-romina.pdf
Oricum eu nu vad aceasta resursa mai poluanta si mai scumpa decat extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.
De fapt este posibil ca tehnologic sa se faca progrese mai rapide in acest domeniu decat in cel al gazelor de sist. In fond separarea hidrogenului de sulf se realizeaza in reactoare chimice care pot fi securizate pentru ca sunt la suprafata si sub control uman, nu la adancime sau in afara controlului uman direct.
Pentru a ramane obiectiv eu zic ca trebuie si aici facute studii geologice pertinente si studii de fezabilitate realiste pentru a gasi solutiile tehnologice cele mai bune. Cu alte cuvinte cu siguranta nu vor conecta H2S direct la un arzator dintr-un cuptor si in nici un caz produsii de oxidare nu vor fi eliminati direct pe un cos in atmosfera. ASTA SA VA IASA DIN CAP !
Abia dupa separarea hidrogenului, se poate vorbi de ardere in instalatii cu turbine cu gaze, in timp ce sulful precipitat poate fi folosit cu beneficii extrem de mari in industria chimica.
Daca in procesul de separare are loc si o productie de energie electrica atunci deja vorbim de un potential energetic extrem de mare. Personal nu sunt sigur ca ar exista si posibilitatea producerii de energie electrica in timpul procesului de separare, dar nu cunosc suficient procesul ca sa ma pronunt corect si sigur. Ar fi bine ca un profesionist sa ne lumineze si pe noi cu privire la acest aspect foarte important.
Lasand la o parte fezabilitatea folosirii H2S, daca verificam harta batimetrica a Marii Negre observam ca zona de adancime mare a marii adica locul unde e acumulat gazul respectiv e departe de coasta romaneasca, la cel putin 50km in larg adica mult in afara apelor teritoriale. Romania are multa platforma continentala adica zona cu adancime mica a apei, Bulgaria si Turcia sunt aproape de zona de mare adancime.
Prin dreptul international apele teritoriale sunt delimitate la 12 Nm (cca. 22.25 km). Dincolo de aceasta pe inca 12 Nm este Zona Contigua sau Zona de Interventie Permisa pentru apararea apelor teritoriale.
Tot prin dreptul international este delimitata si Zona Economica Exclusiva care le cuprinde pe cele doua anterior enumerate si se intinde pana la 200 Nm (cca 370,4 km) in largul marii sau oceanului unde un stat are dreptul de a-si exercita dreptul economic. Asta include si amplasarea de insule artificiale de tipul platformelor de foraj marin sau de extractie de resurse, pescuit, acvacultura etc.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Rom.territ-waters.jpg
Daca suprapunem dimensiunile zonei de excludere economica romaneasca peste harta Marii Negre s-ar putea observa ca am avea acces la ape din afara platoului continental de unde se poate face extractia H2S la concentratii mai mari.
problema care se pune este legata de materialele rezistente la H2S care sa poata fi folosite pentru extragerea apei nci H2S dizolvat. Se pare ca astfel de materiale sunt oricum folosite in industria extragerii petrolului si gazelor naturale, inclusiv din platoul contionental al Marii Negre.
In atentia mea si sper si a voastra ar trebui sa fie programul de cercetare urmator :
http://www.yarc-design.ro/cch2see/prezentare.html
Aceasta inceacra gasirea de solutii reale de extragere si utilizare a H2S din Marea Neagra, care pe langa exploatarea gazelor naturale si a petrolului poate fi o oportunitate extraordinara pentru Romania.
Ar fi fost bine ca si profiturile de pe urma exploatarii acestor resurse sa raman in Romania, dar … concluzia la aceasta problema ar trebui sa o trageti singuri.
veni vidi vici – Romania Mare in noile hotare!
Poate astia stiu mai multe decat unii „patrioti” care se plang in fiecare zi pe aici! 😉
puteam sa ne reunim cu Basarabia in anii 90 cand ‘rusii’ erau la pamant. acu e cam greu se opun si rusii dar si mult laudata ue. sa vedeti ce zbierete ale komisarilor de la bruxelles vor fi cand se va pune problema transant. ne vor tiui urechile
felicitari pentru harta ,asteptam completarea cu teritoriile romanesti dintre cursul mijlociu la Dunarii (actuala localitate dacica Budapesta) si teritoriul mama,jumatate de Serbia ,doua treimi din Bulgaria ,Macedonia si jumatatea nordica a Greciei.
Inca o data felicitari ,Ucraina in intregul ei este teritoriu romanesc si cu populatie romaneasca covarsitoare ,si cu grave rani pricinuite de politica de rusificare .Ucraina nu exista in sine ,istoric si nu are statut de natiune , populatia bastinasa fiind romani chinuiti si rusificati,Mihai Viteazul avnnd in planurile sale unirea acestor teritorii dacice cu fratii lor de la vest de Bug.
Si Texasu’ ! Si Texasu’ ! :-)))
si cam ce e gresit in ce a zis Ovidiu despre teritorii si populatie ?
Ovidiu pentru tine toata Europa e Eomania ,dar cred ca si o patrimie din State :))
aceeasi intrebare si pt tine Thy, ce e gresit in ceea ce a spus ovidiu despre teritorii si populatii ? Te rog da raspuns punctual.
Daca ai mai intra prin biblioteci si nu ai sta prea mult pe internet, i-ai da dreptate.Si ca sa vin cu ceva mai strong, inclusiv Ungaria este dominata de populatie romaneasca(genetic vorbind si nu numai) . Populatia maghiara(asiatica) nu mai exista de multicel timp.Procesul de asimilare a limbii maghiare a fost unul puternic, ce a durat putin mai bine de 1000 de ani.Discutia e lunga, dar, te rog, mai intra prn biblioteci si mai cerceteaza. Aceste informatii exista numai ca au fost tot timpul lasate in umbra.Nu cred ca vrea cineva sa trezeasca spiritul national/ist in Romania.Ar fi periculos pentru stabilitatea economica a continentului. 😉
@ion , Din pacate nu se putea nimic in anii 90, parerea mea, apele erau foarte tulburi , nu cred ca cineva ar fi indraznit sa le tulbure si mai tare , nu vezi ca in transnistria au intervenit , tot ce e posibil sa fi intervenit si „pana” la Bucuresti . Mai ales ca nu stim de fapt ce relatii avea Romania atunci , plus cutitul in coaste de la bozgori ……
Stiu din surse „calificate” ca in anii 92 parca atunci cu razboiul din Yugoslavia au fost atacuri la unele baze militare de la noi, ce intensitate si ce forma exacta nu stiu , dar ca au fost atacuri din partea bozgorilor asta e sigur 99%
Acum e momentul ! plus o puternica intarire a oamenilor de afaceri romani din nordul bucovinei si Bugeac …
In ziua de azi economic se pot obtine mai multe decat cu soldatii marsaluind, si cum energia electrica si gazele sunt cam necesitati intrarea puternica in zonele de interes iti pot crea oportunitati, depinde daca esti in stare sa profiti de ele.
Clar e ca omul are mai multa treaba cu interesele mai de la est decat cu ale Ucrainei. Partea buna e ca nici noua nu ne strica banii lor, si daca se pot obtine si alte avantaje cu atat mai bine.
Ce iese in evidenta din tot discursul este disperarea Ucrainei.
Pe gazele de sist este mult de discutat, fiecare are argumente pro si contra, eu as pune intrebarea „De ce ofensiva asa puternica impotriva lor, si mai ales de unde a pornit?”.
Sa nu uitam ca si al nostru mult neiubit lider mort prin ’89 avea ceva proiecte, cu ceva numit sisturi bituminoase, care cam tot pe la gaze de sist intra, daca nu ma insel eu prea tare; chiar ne-au ramas si ceva mega centrale neterninate pe undeva prin tara.
Concluziile ar fi: e bine ca ei sunt disperati, e si mai bine ca marele urs cam dispera printre colti, iar daca ai nostri ar aplica o metoda a pasilor mici si decisivi in directia corecta privind interesul national ar fi mult prea genial, discutabil insa. 🙂
Daca nu ma inseala memoria, chiar se extragea petrol din sisturi bituminoase, de calitate mai slaba ce e drept, dar se extragea…si de unde venea petrol veneau si gazele…
Scuze de off-topic
ce parere aveti ?
http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/201387-Traian-Basescu-a-avut-o-convorbire-telefonica-cu-Joseph-Biden.html
Ca baselu sexosu o sa fie presedinte pe vecie?
ca dupa un sprit se baga in seama :)))))))
Chiar, uitasem :)))
Sincer, nu as fi mirat ca la urmatoarele alegeri prezidentiale, rezultatele sa fie anulate de Morar de la CCR si sa se spuna ca democratia e in siguranta cu base la putere 🙂
hai sa nu fim asa rai , daca ala ( vicepresedintele SUA ) a raspuns la telefon exista 2 variante : ori a avut ceva el de „urmarit” ori era si omu’ tot asa dupa un sprit si avea nevoie de companie la povesti :)))
Baselu: Eu sunt, cu ce esti imbracata?
Biden: What? Hello?
Baselu: Aaaah, aaaa…. ‘ti-ai dracu de consilieri…