Cunoasteti cu totii ca pentru dotarea cu rachete antiaeriene (sisteme) cu raza scurta si foarte scurta Bucurestiul a anuntat ca va pune la bataie suma de 2,1 miliarde de euro, din care aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru sistemele SHORAD. Mai stim deja ca una dintre companiile care a primit o RiF de la guvern si a si raspuns este MBDA cu sistemul VL Mica si racheta Mistral.
Romania ar putea cumpara, daca compania franceza ar fi selectata: 1500 de rachete Mistral 3 (cu o posibila asamblare in Romania pentru Mistral) cu peste 100 de lansatoare si 21 de baterii VL Mica (patru masini lansatoare per baterie a cate patru rachete fiecare, 21 de radare etc), plus un numar de cu putin peste 300 de rachete Mica [probabil jumatate cu ghidare radar (RF) si jumatate cu ghidare in intrarosu (IIR)].
Ei bine aflati ca MBDA-ul nu este singura ofertanta ci inaintea acesteia Romania a primit o oferta de la o companie germana, oferta care este valabila si gata de implementare.
Vorbim aici de compania germana Diehl Defence, companie care produce racheta IRIS T (in doua variante), iar in parteneriat cu Raytheon, MBDA Germania, SAAB si Rafael produce EuroSpike, racheta anti-tanc PARS, rachete anti-nava RBS 15, sistemul CIWS RAM, rachete tactice de tip MLRS, rachete ESSM si racheta antiaeriana IDAS, ghidata prin fibra optica, lansata de submarine in imersiune. Am insirat doar o parte din produsele companiei germane ca sa va puteti face o idee despre calibrul si forta tehnologica a acesteia, Diehl fiind principala producatoare de rachete a Germaniei.
Ei bine, Romania a mai avut afaceri cu Diehl (indirect adevarat) atunci cand a cumparat rachetele AT Spike (LR si ER) de la Eurospike sau cand compania germana (cu ceva ani in urma) a propus Romaniei sistemul antiaerian „Siret”, sistem despre care am scris si noi pe site.
Vehiculul de lansare al sistemului IRIS T SL. Fiecare masina transporta cate opt rachete containerizate
SHORAD/VSHORAD in varianta germano-romana
Diehl ofera (si a inaintat o oferta) Romaniei propriul sau sistem de aparare antiaeriana si anti-racheta pe raza scurta si foarte scurta – IRIS T SL, sistem dotat cu rachete IRIS T SLS si IRIS T SLM si radare europene AESA, probabil SAAB.
Dar sa le luam pe rand
Racheta IRIS T SLS – raza scurta – ghidare in infrarosu (infra-red imaging), thrust vector control, lock-on-before-launch/after-launch, raza +10 km, probabilitatea de a lovi tinta + 95% (conform testelor efectuate de producator), tinta desemnata doar cu ajutorul radarului de supraveghere. Conform Diehl, racheta are o foarte mare rezistenta in fata sistemelor anti-racheta de tip DIRCM (Directional Infrared Counter Measures). Racheta este duala, putand fi lansata atat aer-aer cat si sol-aer.
Rachete IRIS T SLM – raza medie – cap cautare infrarosu, thrust vector control, desemnarea tintei de catre radarul bateriei, corectia traiectoriei in zbor prin datalink, raza +40km, inaltimea de zbor 20 km, probabilitatea de a lovi tinta +95%.
Ce-ar mai fi de spus la modul general despre IRIS T este faptul ca in acest moment este cea mai moderna racheta anti-aeriana europeana si se afla deja in serviciul operational al mai multor tari membre NATO, in varianta aer-aer, iar in varianta sol-aer va intra in curand in serviciul armatei germane, fiind efectiv nou-nouta din punctul de vedere al tehnologiei folosite.
Racheta, dupa lansare, isi pastreaza acelasi grad de manevrabilitate pana spre maximul razei sale operationale, fiind extrem de eficienta impotriva tintelor inalt-manevriere. Cu alte cuvinte nu pierde energie pe faza finala a traiectoriei.
Pe zona dotarii cu cele patru corvete si a modernizarii fregatelor Type 22, Diehl ofera racheta anti-nava RBS 15 Mk III (racheta care poate angaja si tinte la sol) si sistemul CIWS RIM 116 RAM probabil (vorba celor de la Carlsberg) cel mai bun sistem de aparare apropiata anti-racheta din lumea occidentala, nu degeaba americanii l-au montat pe cam toate navele lor de lupta, inclusiv pe portavioane.
Despre RBS 15 Mk III am mai vorbit, este racheta anti-nava care apara practic intreg tarmul Marii Baltice in fata rusilor, ca noutate putem doar sa va informam ca marina germana va achizitiona aproximativ 300 de rachete, comanda care va demara dupa 2022. De asemenea RBS 15 Mk III va avea cu siguranta o urmasa (atat pentru Germania cat si pentru Suedia), desi nu are inca un nume, va fi probabil Mk IV, fiind deja in stadiul de dezvoltare.
Conform producatorilor ei, <RBS 15MK IV> va fi o racheta mai mica, mai usoara, dar cu o raza mai mare, va putea fi montata mai usor pe aeronave si va beneficia de un sistem de ghidare si mai dificil de bruiat, avantajul va fi ca posesorii de Mk III nu trebuie sa-si faca griji, vor putea sa-si modernizeze stocul de rachete la standardul Mk IV fara nici o dificultate, datorita modularitatii designului.
Racheta sistemului RAM (se pot observa senzorii radar pe laterale)
In privinta RAM-ului (a nu se confunda cu SeaRAM) acest sistem este unul extrem de rapid, din punctul de vedere al raspunsului in fata amenintarilor, si este ideal in cazul atacurilor la saturatie (in roi), atunci cand cele 21 de rachete per lansator chiar pot face diferenta. Si cum o nava de 2000 – 3000 de tone are nevoie (mai ales din cauza propriei suprastructuri) de doua lansatoare, insumand 42 de rachete RAM, parca poti privi mai relaxat un eventual atac „in roi” a unor rachete anti-nava supersonice rusesti. Probabilitatea de lovire a tintei este la peste 95%…
De remarcat ar mai ceva, un lucru care intr-o alta dimensiune, intr-o alta realitate, ne-ar bucura, dar la noi… Diehl a oferit Ministerului Economiei, patronul ROMARM, posibilitatea ca rachetele sa fie produse in Tara (prin transfer de tehnologie intr-o proportie considerabila), la uzina Electromecanica Ploiesti.
Din pacate, desi oferta este absolut reala, ea nu poate fi pusa in practica daca Ministerul Economiei nu se apuca de investitii in propria sa uzina, lucru greu de crezut si astfel revenim la realitatea noastra cruda: avem posibilitatea sa ne reindustrializam economia, sa atragem tehnologie ultra-moderna dar din pacate nu stim daca vom face ceva din acest punct de vedere.
Asadar, avem doua oferte complexe atat pentru sisteme AA si anti-racheta cu baza la sol, cat si pentru rachete anti-nava si sisteme de rachete pentru protectia navelor, ramane acum ca MApN-ul sa aleaga in cunostiinta de cauza si, sper eu, sa alegem ce-i mai nou, mai modern si mai apropiat de nevoile noastre, pentru ca ce vom alege acum vom folosi in urmatorii 20-25 de ani, asadar nu-i gluma…
GeorgeGMT
Pai la o asa descriere mai are rost sa-i plângem pe nemți cand vine vorba de capacitatea industria la si tehnologică a Germaniei?…..ăstia pot fabrica in juma’ de an tot ce au nevoie ca sa se apare, problema-i la noi, de ce i-am alege pe nemți si nu pe francezi, ofera un offset mai generos cu o implicare mai mai mare a industriei românesti?…daca nu atunci de ce nu luam ceva de la evrei ca tot s-a dus dracnea pe ei, macar sa ne iasa si noua ceva din urma vizitei.
au juma de an cu rusii la usa ?
Daca nu e un razboi nuclear, care s-ar termina in cateva minute, un conflict armat european ar dura multi ani.
Rusii, desi au un buget al apararii mai mare decat al Germaniei (cu 20 de miliarde dolari in plus) si o armata mai mare, nu sunt in stare sa ocupe Europa in cateva luni, iar Germania nu e in prima linie, ar trebui sa cada Polonia mai intai (ceea ce nu e chiar imposibil dar nici foarte facil, dupa analizele proprii polonezii sunt sub nivelul Belarusului ca armata acum). O tara care nu e in prima line are ceva timp in plus si readiness nu e cel mai important – capacitatea de mobilizare armata si industriala e mult mai importanta.
Iar rusii s-au impotmolit si in Ucraina, unde au dat de un adversar mult mai modest, insa e drept ca nu au putut sa foloseasca intreg arsenalul ci au lucrat mai pe ascuns.
E putin probabil insa ca rusii s-ar baga intr-un conflict major cu Europa, pentru ca ar pierde pana la urma si intre timp ar ramane expusi pe alte flancuri (Asia) si realitatea e ca oricum nu ar face fata unui astfel de conflict. Putin nu e irational, stie cat se poate intinde.
Amenintarile reale din partea rusilor sunt ca pot ataca o tara mai mica, gen o tara baltica sau Moldova prin actiuni gen omuleti verzi sau conventional o tara ca Finlanda sau sa incerce ocuparea insulei Gotland din Suedia, o pozitie strategica extrem de importanta in Baltica. De asemenea, daca se incing lucrurile rusii pot ataca neconventional, dupa cum s-a vazut in Anglia – de ex. cu arme chimice, sau biologice genetice, ca sa nu faca mizerie mare cu nuclearele.
Tot in sfera neconventionala, rusii pot ataca mai simplu trimitand inca cateva milioane de refugiati din Siria, data trecuta actiunea lor fiind un mare succes care le-a adus aliatii in prim plan pe plan politic in Europa (Orban, Le Pen, Farage, AfD, etc.) Nu mai vorbesc de campaniile de influenta prin mail (cine nu a primit lanturi de mailuri cu teme anti-musulmane sau chiar cele cu minunile lumii, folosite pentru validarea canalelor de comunicare si cresterea audientei), whatsup, facebook, twitter, etc.
Fata de amenintarile reale rusesti de acum nu te aperi doar cu avioanele si tancurile, trebuie si din alea, mai ales daca esti in prima linie cum suntem noi, dar pentru contracarare trebuie o aparare mult mai sofisticata si dupa cum apar lucrurile acum Vestul, inclusiv Romania, e cam descoperit acum – societatile deschise, democratice, fiind mai vulnerabile decat cele inchise la astfel de actiuni.
Trebuie sa scapam de coruptie, trebuie sa avem o populatie informata si educata (nu re***data cum se intampla in unele cazuri), trebuie sa avem o economie stabila si solida si trebuie sa avem legi care sa functioneze in interesul nostru nu in detrimentul nostru dar in interesul politicienilor sau tuturor celor care pot veni din afara sa faca fel de fel de chestii aici in tara gen combinate cumparate cu 300 de lei si apoi vandute la fier vechi sau trimis echipamentul prin alte tari.
Am vazut ieri un reportaj la TV unde romanii erau intrebati ce e Centenarul Marii Uniri. Nu numai ca majoritatea nu stiau dar nici nu erau interesati. Mai mult de atat, unii, aia mai in varsta (culmea) spuneau: ce ne intereseaza pe noi ? Noi suntem batrani. Avem nevoie de altele… Tinerii erau paraleli si radeau de propria prostie iar aia de varsta mijlocie vroiau serbari, festivaluri, mici si bere moca. O femeie chiar spunea ca ar vrea sa viziteze Marea Britanie si sa se ofere excursii gratuite. Toti astia erau in oras, posibil chiar in Bucuresti. 🙂
https://www.libertatea.ro/stiri/romanii-nu-stiu-ce-inseamna-centenarul-marii-uniri-ce-arata-datele-barometrului-cultural-2017-2253431
Da, sunt cam cretini, dar sunt asa din cauza sistemului de invatamant care nu e solid si stabil, care la randul lui este influentat de politicieni care sunt interesati de combinatii sau de cum sa scape de puscarie pentru manariile facute in trecut.
Romanii nu sunt unici cand vine vorba de sistem de educatie deficitar – si americanii tot pe acolo se invart. Jay Leno avea un segment din asta unde vorbea cu oamenii de pe strada sau cu studentii.
Un exemplu: https://youtu.be/pGNIcdfveko
unul si cu subtitrare in romana
https://youtu.be/MjWEKdXbPEM
Nici n-am zis ca suntem unici. E plina lumea de tari mai mult sau mai putin similare cu a noastra.
De ce sa facem parte din clubul tarilor precum Uganda, Albania, Vietnam, Brazilia cand putem face parte din clubul tarilor dezvoltate si educate. Nu zic Japonia, Singapore sau Elvetia, macar Cehia, Spania, Danemarca…
treaba e, americanii au bani sa atraga oameni competenti din toata lumea sa vina la ei, noi trebuie sa ni-i crestem singuri si sa ni-i pastram.
tarile care au trecut din categoria tari sarace in categoria tari bogate sunt cele care au investit masiv in educatie – Coreea de ex. dar mai sunt si altele.
problema e ca politicienii romani neo-comunisti au tinut si tin cu tot dinadinsul sa distruga sistemul de educatie ca sa fim mai usor de manevrat ca popor (si vor ca oamenii educati sa plece din tara). ei cred ca greseala lui Ceausescu a fost ca a investit in educatie si s-a creat o masa prea mare de oameni luminati care nu au mai putut fi controlati (desi daca retinem bine nu stiu daca e adevarat – comunistii au tinut intotdeauna sub control intelectualitatea si nr. de studenti).
dar e mai simplu cu unii pe care ii tii in intuneric si prostie. problema va fi cum sa faci o tara cat de cat functionala dintr-o adunatura din asta de analfabeti – acum e chiar si condusa de analfabeti, nici nu mai au de unde alege sa caute niste ministri.
da ar dura ani de zile dar ar putea germania sa isi pastreze industria intacta ? pana unde ar putea avansa rusii daca lanseaza o ofensiva surpriza? cat timp ar avea germania sa se puna pe picioare? majoritatea astora in est sunt pilaf si nu ii pot tine pe rusi mult..
Problema e ca s-a dus si Viorica la Vatican si s-ar putea ca o sa ne alegem cu un „Doamne apara si pazeste!”
Pot fabrica, dar cine le operează?
In primul rand trebuie sa cumparam ce-i mai bun si mai modern, offestul s-a dus, nemtii ofera transfer tehnologic, depinde doar de noi.
Primim si licenta pentru ele, le putem fabrica si exporta fara limita impusa? Sau doar pentru armata romana si atat?
Deja vrei prea multe… Licenta cred ca ne-ar costa ceva mai mult si nu prea vad rostul sincer… Cine crezi ca ar prefera sa cumpere de la noi acelasi produs facut de altii ? Teoretic pretul ar putea fi un pic mai mic (mana de lucru mai ieftina) dar… Pana ajungem noi acolo mai e…
Nu-i vorba de licenta ci de coproductie.
se poate numi coproductie inscriptionarea cu insemne nationale? poate vor fi coproduse astea ce ne vor apartine
Salut. Foarte interesant articolu-l,ramane Ca’ cei din mapn. sa aleaga cei mai bun. Tot nu inteleg de ce ministerul economiei mi face investiti in fabricile pe care le patroneaza daca tot avem oferte sa putem produce ceva in tara.
asta doar daca pana sa face prima plata nu pocneste economia de tot…iar dupa cat de bine ne miscam acum nu cred ca va mai trece mult….
Cand ai bani de investit, vin si companiile la tine, interesate sa-ti ofere fel de fel de produse dar sa si ofere tehnologii si know-how.
Pacat ca noi avem, ca de obicei, alte probleme interne…
https://media.stiridiaspora.ro/image/201804/w670/viorica.jpg
Andrei….nu o mai posta pe cuca sefa….intram in depresie cand ne uitam ce fata are…???????
Ce sansa avem! Imi e tare frica ca o sa-i dam cu piciorul.
S-a tot vorbit in ultimul timp de extraordinarele rachete hipersonice rusesti. Sistemele astea AA (MBDA si Diehl) or avea o oarecare eficienta impotriva lor?
Clar ca rachetele MICA, Mistral, IRIS T nu au viteza comparabila cu, sa zicem Zircon, dar la interceptie nu stiu cat de importanta este viteza interceptorului cat abilitatea acestuia de calculare si anticipare a traiectoriei rachetei inamice.
Atat timp cat americanii isi pun RAMul pe nave eu zic ca au sanse. rachete-interceptoare loveste frontal racheta anti-nava, in asa numita confrunatre „glont vs glont”,
Mapn a dat o data cumva despre acest contraction?
Mi se pare ca e legat si de contractul cu corvetele, asta inseamna ca asteapta sa parafeze probabil cu corvetele si pe urma cam ce avem pe ele o sa fie si la programul asta. Ma gandesc eu….
Cred ca totusi Mica are raza de actiune mai mare. Iris T+Ram par a fi doar de „aparare in fata portii”. Poate mai poti angaja un elicopter neatent dar un jet poate sta/iesii foarte usor din raza in cateva secunde. Se apropie, trage si fuge. Nu ai ce sa ii faci. In varianta franceza cu Mica tragi dupa avion iar cu mistral te aperi de ce a lansat respectivul.
VL MICA are raza de aprox 20 km si plafonul maxim de 9 km. Ar fi intre IRIS SLM si SLS. IRIS (in variantele sale) pare o opriune demna de luat in seama. O combinatie de SLS in silozuri verticale si doua RAM (fata si spate) ar face potentialele noastre corvete niste nave greu de scufundat. Nu am gasit date concrete cu privire la dimensiunile fizice al SLS pentru o comparatie cu VL MICA. Ar mai fi de mentionat ca in unul di articolele sale, Nicolae mentiona posibila intare pe piata a VL MICA NG, o evolutia a actualei MICA, cu raza mult marita. Un alt avantaj pentru IRIS ar fi ca pare deja integrat pe F16, (IRIS SLM este practic IRIS T lansat de la sol), deci obtii automat si optiunea de a inarma zburatoarele noastre. La MICA, din cate inteleg integrarea este doar pt F16 bl 60, ceea ce nu e cazul la noi.
Legat de oferta Diehl si familia IRIS, eu am doua nelamuriri:
– cu ce vin pe partea de VSHORAD? nu gasesc in lista lor de produse ce va cat de cat echivalent cu Mistral
– cat de bine s-ar integra cu restul componentelor sistemului nostu de aparare AA (in speta cu Patriot si eventual Hawk, ca de la batranele noastre Volhkov nu mai am asteptari)?
Nu exista probleme de integrare, racheta RAM este la origine o Sidewinder.
RAM poate opera pana la o altitudine maxima de 20km, iar IRIS T SLM are o raza de +40km, Raza IRIS T SLS este data ca fiind de 10Km, dar eu presupun ca aceasta raza se refera doar la distanta pe care racheta isi pastreaza intacte caracteristicile de viteza si manevrabilitate la maximum.
Dupa cum am mai scris deja, Mica are o raza de 20km, dar dupa 7km, manevrabilitatea (energia) incepe sa scada, poate angaja o tinta cu 50G, dar dupa 7 Km incepe sa scada ajungand la 30g dupa 12km.
Pe zona VSHORAD portabil putem sa mergem in continuare pe Mistral sau pe Stinger.
RAMul la Deveselu
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22450335-acordul-gazduire-scutului-antiracheta-deveselu-putea-renegociat-sua-vrea-instaleze-sisteme-aparare-antiaeriana-raza-scurta.htm
raul e deja, nu?
E, da mai incolo un pic 🙂 …
George GMT, te dau de gol. Americanii vor sa prinda si contractele pentru SHORAD/VSHORAD asa ca instalarea RAM-ului la Deveselu e doar de fatada. De fapt ei vor sa propuna un fel de MLPWS + RAM HAS + AMRAAM-ER.
Daca vede Eoul ce-am scris, sigur se duce sa cumpere panza pentru flex. 😀
*Eroul
Americanii sa puna osul la treaba mai serios si sa construiascasa si sa livreze odata Himars si Patriot alea odata.
Dupa ce ca costa cat costa (scuzati cacofonia) mai dureaza si o gramada de ani pana iti livreaza toata schema de produse.
Ai crede ca americanii cu toata populatia lor mare, cu ditamai tara si cu toata economia aia a lor care duduie (mai mult sau mai putin) ar putea sa se miste si ei mai cu talent cand vine vorba de livrat arme.
Tare ma gandesc ca faca asta deliberat ca sa-si pastreze exclusivitatea.
Ei sigur pot. Dar noi putem sa platim mai repede?
Sistemul Claws-Amraam ar fi bun sa inlocuiasca vechile Kub si Osa din dotarea noastra
http://adevarul.ro/news/eveniment/pentagonul-vrea-sistem-aparare-antiaeriana-baza-deveselu-acordul-sua-romania-gazduire-scutului-antiracheta-renegociat-1_5afab573df52022f75004690/index.html
Ete stire! 🙂
Interesant ca Diehl sustine ca IRIS-T SLM ar fi rezistenta la bruiajul cu laser IR (gen CIRCM).
Yap, cu acte oficiale…
Sa conditioneze ceea ce cumpara de trasferul tehnologic pt. a produce racheta in tara, altfel bani dati cam degeaba. Prea multa instabilitate in lume…
Coane, Diehl ofera un procent foarte mare din racheta catre Electomecanica dar trebuie sa statul sa inveasteasca bani in uzina, ceea ce evident nu va face.
Iar ne-ai tras-o. Diehl+Spike+Romaero. Hai ca de data asta m-am prins. Pacat ca e spyder in loc de IRIS-T.