Si cu asta basta! Ne-am dotat si de data asta…

Lingaul si coruptul

Geaba au alocat pe hartie 16 miliarde de lei pentru aparare (2% din prea optimistul PIB pe 2017) pentru ca in realitate acesti bani nu vor fi cheltuiti.

Avem acum si dovada, cand liviu dragnea tocmai ce a anuntat, la televiziunea de partid si de stat Antena 3, ca hotararea de guvern prin care MApN era indreptatit sa semneze un contract pentru 4 corvete multifunctionale cu Damen Galati va fi abrogata.

Motivele invocate sunt la fel de penibile precum intrega motivatie a acestui partid si guvern de hoti (puteti citi AICI), dar ideea de baza este ca psdul nu are bani decat pentru furat, de vazut cele 30 de miliarde alocate ferm la dispozitia Min Dezvoltarii pentru primarii si planurile de crestere fulminanta (fata de orice norma economica) a salariului minim garantat pe economie. Ba acum chiar se gandesc sa existe doua salarii minime pe economie: unul mai mare pentru bugetari si altul mai mic pentru prostii care muncesc in privat si care, pana la urma, sunt si singurii care chiar produc plus-valoare in Tara asta…

Logica a doua salarii minime pe economie imi scapa cu totul si, cel mai probabil, o astfel de prostie nu-i nici macar constitutionala, fiind de fapt o discriminare pe fata. Mai lipseste sa avem si pensii diferite: la stat si privat (vreo 7 miliarde de euro din Pilonul II le fac cu ochiul). Ba eu cred ca astia de prin multinationale, astia cu mai multa scoala (facuta pe bune), intreprinzatorii privati, etc, sa le fie dracului anulat si dreptul de vot, si dreptul la asociere libera, de marsuri si manifestatii nici nu mai trebuie sa vorbim; sa intre armata-n ei, sa-i impuste, sa le ia copiii, etc, pentru ca se vede treaba romanii care inca mai muncesc si gandesc sunt dusmanii de clasa ai “poporului” psd si dupa ai sa vedem cine dracu le va mai plati lor pensile si salariile si de unde vor mai avea de furat…

Dar cum psdul s-a fript cu privatii, multinationalele, etc, acum isi plateste clientela de partid: pensionarii si bugetarii, isi imbogateste primarii, iar restul se pot duce unde “or vedea cu ochii intr-un mod foarte democratic, ca doar viermii astia sunt legitimati in urma unor alegeri libere…

Despre investitii nici o vorba, despre achizitiile armatei nici atat.

Spune tovarasul dragnea ca hotarera guvernului Ciolos ar fi…ilegala si continua cu oportunitati, discutii, licitatii, etc, desi MApNul a fost foarte clar: cele patru corvete Sigma  au fost alese dupa o atenta selectie tehnica, financiara si militara. Bani teoretic ar fi, offsetul (aici chiar m-a facut sa zambesc amar, pentru ca realitatea ne arata ca ei nu stiu cum sa faca sa NU faca offset) se poate discuta. Iar hotararea a fost trimisa in parlament pentru aprobare, doar ca psdul o va abroga si cu asta basta.

Tot praful se va alege, cel mai probabil, si de TBTul romanesc. Lucrurile sunt taraganate, amanate si una peste alta – in modul cel mai clar posibil – nu se doreste fabricarea unui transportor blindat in Romania, poate cel mult achizitia din import, aduse cu trenul.

Armata a precizat deja cum a ajuns la corvetele Sigma, ce-i cu TBTul, doar ca daca dragnea spune ceva grindeanu executa.

 

Daca cititi cu atentie cuvantarea acestui taran parvenit n-o sa pricepeti mare lucru, vorbeste in dodii, fara nimic clar, pur si simplu ne abureste intr-un limbaj de tomberonez sadea. Pentru ca cine este pana la urma acest mic hitler?! Un neica nimeni inconjurat de o gasca de hoti si intitulat la deruta “partid de guvernamant”.

Bugetul aprobat deja este o gluma foarte proasta la adresa economiei romanesti, este cu totul imposibil sa se atinga respectivii parametri financiari si de crestere economica, ar fi o dovada de nebunie sa credem ca acest guvern compus din politruci si incapabili – si a carui singura grija este lupta cu Justitia – va putea sa atraga, in 2017, 22 de miliarde de lei din fonduri europene, cand toata lumea stie ca este imposibil din punct de vedere tehnic.

Daca ar fi sa fac un pariu morbid, voi spune ca MApNul  nu va misca nimic in 2017, iar la prima rectificare va pierde bani pe motiv ca n-a fost in stare sa-i cheltuie. MApNul la randul sau, ne va explica cum ca procedurile sunt pe rol, se cauta, se discuta, se va mai lansa vreun RfI, bla-bla-bla si vom termina anul 2017 cu un buget real de 1,35% asa cum a fost intial alocat in buget.

Si daca ar fi sa fac un al doilea pariu as spune ca daca psdul ramane la putere patru ani vom avea probleme economice nemaintalnite de Romania de pe vremea guvernului psd condus de Theodor Stolojan care ne-a si confiscat valuta.

Generalii vor fi din nou multumiti ca ne-am executat cu brio misiunilie, ne vor spune ca armata isi poate indeplini misiunilile alocate, etc, etc, iar bani vor merge catre pomeniile electorale ale psd si catre primarii, adica la hotia de partid si de stat.

Intre timp autostrada Sibiu-Pitesti (cea mai importanta autostrada care trebuie construita in prezent) nu va fi anul acesta finantata cu nici un leu, termenele au fost din nou aruncate spre mai incolo si asta in conditiile in care consultantul independent la UE a spus ca clar ca in aceste conditii vom pierde finantarea nerambursabila…

Dar care sa fie problema pentru guvern?! Au spus ei ceva de autostrazi? Nu, n-au spus nimic, ei au spus de pensii, salarii si acum ce cearta cu DNAul sa-si salveze hotii si sa le permita chiar sa fure legal, scuipandu-ne direct intre ochi din spatele “legitimitatii” castigarii alegerilor.

GeorgeGMT

328 de comentarii:

  1. Cumpararea de armament nu aduce voturi.

      • Au venit la putere ca sa jefuiasca Tara in cel mai propriu sens al acesteui termen!

        • Turcu' si pistolu'

          Pai Hrebenciuc (eminenta cenusie PSD) nu a fost implicat in mega-dosarul de retocedare a mii de hectare de paduri si teren. Cu padurile alea ce s-ar fi intamplat, ar fi fost folosite doar pentru culesul fructelor de padure si a recoltelor de ciupercute?!
          Sau cele mai multe taieri ilegale unde se fac? Nu in judetete unde partidul stat controleaza tot ce misca? Sau in zona Harghita-Covasna unde UDMR nu este intrebat de sanatate si nu lipseste din nicio alianta de guvernare?

          De ce se fac alegeri in Ro? Ca sa stie UDMR-ul cu cine va coabita inca 4 ani!

          • Sa dai vina pentru taieri ilegale doar prin HarCov..e cam putin. Vezi ce intampla in muntii din nordul Moldovei si cei din SV Romaniei

            • Turcu' si pistolu'

              Am mentionat ” Nu in judetete unde partidul stat controleaza tot ce misca?” sau in zona Hr-Cv?
              (nordul Moldovei, cu mici exceptii cand au fost portocalele la butoane-de altfel amestecati in afaceri interpartinice, mai mereu a fost rosu. BT, Sv, NT, Bc, IS)

        • Nene George, inapoi in strada, acu ia si baltagul ala !

        • Corect.Avem o clasa de politicieni mafioti interesati doar de propria lor bunastare materiala, care se folosesc de functiile politice si institutiile statului ca sa isi atinga scopul, imbogatirea in mod ilicit.
          Ce tare sufera acum rusii si prietenii acestora de modul cum Dragnea si clica sa conduc tara….

        • poate in jaful asta… fac si ei ceva…

          se tot lauda ca vor crestere economica. In domeniul militar au sansa sa achizitioneze tehnica romaneasca.
          pot inarma navele cu ceva tehnica romaneasca. de exemplu:

          – Fregatele Type 22 sistemul AA Viforul 2x30mm – pot pune 4 tunuri /nava (poate cu ceva sisteme de detectie imbunatatite. aici ma refer la un radar mai performant si de ce nu, fiecare tun sa aiba propriul Gun Star Night. (acum O baterie terestra de 8 tunuri are 4 GSN-uri)

          – Brigada 9 Mecanizata – marasesti (Dobrogea) -ar putea beneficia de tehnica modernizata. Ar putea incepe modernizarea tehnicii in MLI-84M si de ce nu achizitia SAUR-2. mai ales ca este intr-o zona cu risc. Dobrogea.

          – Achizitii de Camioane ROMAN. – pentru armata romana. parcul de camioane… este un cimitir de fiare. Am vazut (am chiar poze) de la Regimentul de artilerie Barlad. (plangi cu vorbe) pacat ca nu pot atasa poze la comentariu.

        • Am vazut stirea mai devreme azi. Stiam ca o sa fie un articol aici:)
          Incep sa am o ura viscerala impotriva astora! Chiar nu isi dau seama ca daca se supara tare lumea se vor ascunde ca nush care „general” prin buda la revolutia din ’89?
          Au mirosit baietii slabiciunea UE plus confuzia USA si au zis acum e momentul, sunt flamanzi baietii. Ce n-au luat in calcul e faptul ca lumea s-a desteptat – cel putin o parte.
          Mie poza asta imi spune foarte multe:
          https://assets.republica.ro/20170220/900×600/d4f4939d0db3de30c2b0939dfa1c25c2eec591b2.jpg

    • Tara sub ocupatie straina.

  2. Heeheh pai cine dracu a crezut ca dragnea va face ceva pentru armata ?, De unde bani?, ca trebuie ca asistatii psd sa primeasca miliardele de euro promise in campanie…Asa ca brvo romaniilor psd ati vrut ,psd ati obtinut .ne vedeme peste 4 ani !

    • electoratu are memorie scurta, din nefericire,
      o dovedeste prezenta la vot,

      e adevarat s-a abrogat ordonanta 13 in urma protestelor,
      dar cum ar fi fost daca psd lua doar 30 % iar alde nu intrau in palavrament,
      discutia cu gratiere, dezincriminare, inzestrarea programata care nu va mai avea loc, nu apareau,

      intre timp sri si sie vor da din nou ceea ce stiu sa produca comunicate tip hartie igienica: nu exista amenintari la adresa sigurantei nationale;
      iar tutuianul si alti oligofreni trebuie sa aiba dreptu sa se exprime,

      n-am invatat nimik din ww2, bunicii nostrii au suferit degeaba in ww2,
      vom plati din nou, cati mai raman, somnu celor carora le-a fost greu sa voteze sau sa isi foloseasca neuronii atunci cand au votat,

      iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

    • Eu .
      Am crezut si sper sincer intr-un viitor sigur si prosper pentru ai mei si Romania , indiferent de clasa pulitica aleasa de populimea manipulata .
      Iarta-i Doamne , ca nu stiu ce fac …

      Repet : glontul Patriei este o onoare pentru clasa pulitica ( indiferent de coloratura , ideologie , doctrina sau apartenenta la oculta mondiala , reptilieni sau cozile de topor ale lui soros 🙂 ) , clasa pulitica trebuie inecata in hazna .

      • @Habarnistul esti un user destept si bine intentionat, de aia nu te inteleg. Era extrem de clar ca nu vor avea fondurile necesare si de asemenea ca nu doresc inzestrare. Se vedea in planurile lor ca vor mari salarii, pensii, ajutoare, fonduri pt primarii etc in acelasi timp in care taie drastic foarte multe taxe, nu e matematic posibil sa ramai cu fonduri pentru orice altceva in afara de pensii si ajutoare, temporar, fiindca pe termen mediu ramai fara bani si acolo si intri in faliment.

        Cum sa-ti explic eu… e ca si cand eu am o firma care incaseaza 10 000 de lei pe luna si cheltuie 5 000 de lei pe salarii, excludem taxe sau alte costuri. Daca eu dau in cap propriilor mele vanzari, sa zicem ca imi inchid unul din cele doua magazine care imi aduc cei 10 000 de lei, si in acelasi timp triplez salariile angajatilor, unde voi ajunge? Imi tai venitul lunar la 5 000 de lei dar imi cresc cheltuiala cu salariile la 15 000. In acelasi timp, promit ca voi cumpara nu stiu ce chestii noi pt firma, de unde, deja sunt pe minus rau de tot. O asemenea miscare e faliment curat, chiar daca cu un decalaj de 2-3 luni fiindca mai aveam bani in cont de anul trecut.

        E fix la fel si cu o tara, ce a facut PSD-ul a destabilizat COMPLET bugetul tarii, a dat cu nemiluita in toate directiile si ne-a aratat un plan eronat de incasari nerealist de mari, curs valutar nerealist de bun, deficit bugetar mincinos (toti analistii spun ca va sari de 4,5 si votantii PSD de aici de pe forum imi explica ei ca va fi sub 3, dintr-o data fiecare nea’ Marin e expert in finante), etc.

        Asta doar dpdv economic…

        Daca ne uitam la inzestrare, vedem intentiile lor foarte clar, bagat bete in roate programului TBT, anulat cel cu corvete, pana si firma care a executat modernizarea bazei de la Fetesti era pe filiere PSD si a sabotat proiectul. E foarte clara directia lor… daca o mai combinam cu decredibilizarea justitiei, ruperea relatiilor cu UE si NATO, incurajarea autonomiilor (vezi aia cu Oltenia) deja e crystal clear ca astia fac jocurile Rusiei intr-un mod cat se poate de evident.

        De aceea e foarte important sa vedem mai departe de beneficiul propriu al individului, sa nu acceptam 50 de lei in plus la pensie si la salariu cu orice pret, sa ne intrebam intotdeauna DE UNDE vor veni banii aia si daca e realistic ce imi ofera acesti mascarici, mai ales cand toata lumea zice ca nu e…

        Au fraierit prea multi oameni… degeaba dam vina pe conspiratii internationale, romanii nostri sunt cei care au votat si au avut increde in ei atunci cand era FOARTE CLAR ce fel de oameni sunt si ce vor sa faca.

        • Stiu ca prognoza financiara este la ( in ) pamant , este absolut evident ca nu au surse de sustinere prin taxe , impozite sau profit / redevente etc pentru asa numitul ” program de guvernare ” dar cumva trebuie sa supravietuim si sa invatam ceva bun din nenorocirea asta .
          Eu nu ma astept prea curand la corvete dar la TBT Agilis si arma de asalt sau Fabrica de Pulberi etc , investitii minime … ar trebui sa se deruleze doar cu „ceva ” maruntis .
          Cum PLM se suporta gunoaiele astea atunci cand se vad la TV oferind minciuni , minciuni care nu pot pacali populimea prea mult timp ?
          Eu nu ii cred prosti pe romani , cumva ar trebui sa existe o explicatie logica si sa se indrepte de la sine aceasta aberatie politica .
          Timpul trece in defavoarea clasei pulitice , a ocultei mondiale , a reptilienilor si a cozilor de topor platite de soros … dar noi ramanem pe pozitii .
          Asteptam asaltul final si intr-un final apoteotic e posibil sa murim , dar cu ei de gat .
          Eu cred doar in valorile traditionale ale romanilor : familie , credinta , proprietate , educatie , cultura , obiceiuri si traditii adica tot ceea ce ne reprezinta ca suflet si neam si refuz absolut toate facaturile de import : ziua recunostiintei , Valentine Day , Halloween , Coca Cola , vodka , made in china etc .
          Nu ma astept sa fiti de acord cu mine in totalitate , asta este un privilegiu al democratiei 🙂 .
          Dar nu uit si nu iert dusmanii Romaniei …

          • Din pacate oamenii, prea multi dintre ei, suficient de multi incat sa reprezinte majoritatea la ultimele alegeri, au crezut minciunile respective si au fost orbi la toate semnalele… care de altfel au fost multe si – pentru mine – evidente.

            Ok eu inteleg ca omul obisnuit de pe strada poate nu stie si nici nu vrea sa stie anumite cifre economice, anumite evenimente care se intampla in alte tari care au luat-o pe aratura intr-un fel similar, cum e foametea din Venezuela care inainte arunca banii in ajutoare si gratuitati sau hiperinflatia din Zimbabwe care tot tiparea bani fara acoperire. Ambele tari au crezut ca minciuna merge la infinit si problemele pot fi amanate la nesfarsit, ei uite ca nu se poate, traim intr-un Univers in care legea actiunii si contra-actiunii exista si functioneaza. Daca ma lovesc bine de tot in picior, cu o ditamai ranga, poate ca nu ma doar in clipa asta insa daca o fac zilnic la un moment dat voi suferi consecintele, imi voi rupe un os, imi voi face un hematom undeva, etc. La fel si cu promisiunile astea de tot rahatul, „voi dubla asta, voi tripla aia”, aparent nu se intampla nimic dar in curand va veni si nota de plata !

            Inclusiv aici pe blog, sa nu mai vorbesc de forumurile ziarelor sau alte bloguri cu alte orientari, a fost plin de destepti care urlau uite ba, s-a marit salariul minim, s-au marit pensiile cu 25%, s-au marit salariile bugetarilor cu 20% etc si nu s-a intamplat nimic, nu s-a oprit Universul, nu a ajuns cursul la 7 lei / euro, nu ne-a invadat Rusia. Nu mah expertule, fiindca lucrurile astea nu se intampla a doua zi dupa vot sau in prima luna de guvernare, dar vedem noi in cateva luni…

            Ideea e ca au reusit sa fraiereasca multi oameni, unii dintre ei regreta acum iar altii, zic eu majoritari, o dau inainte cu zicale si expresii auzite pe Romania TV sau in alte locuri. Toti vecinii mei pensionari urla la mine ca Ciolos a furat 10 miliarde de euro, euro zic ei, desi s-a aratat clar ca nu lipsesc bani de nicaieri, tot ei urla la mine ca armata a dat un tun de 1,6 miliarde pentru 4 vase obosite, desi nu-mi pot exemplifica pretul pentru alte vase similare si nici o lista de parametri ca sa-mi demonstreze ca sunt „copai obosite”, si asa mai departe… ce sa facem cu toti pensionarii si vanzatoarele astea in magazin, cu toti oamenii astia fara scoala si fara cunostinte, care ar vota si decapitarea propriilor copii in piata pentru 50 de lei pe luna in plus la pensie ??? Aici a ajuns o tara din care au plecat 4 milioane de persoane de varsta medie, productive, si in care au ramas 3 milioane de angajati la 5 milioane de pensionari plus nenumarati asistati social. Unde mai pui ca majoritatea alora 3 milioane de angajati nu sunt directori de banca sau proiectanti de radare si vanzatoare in magazin, chelneri, soferi si asa mai departe. O masa foarte mare de oameni, majoritara procentual, care nu stie aproape nimic despre nimic si care voteaza orbeste pe ala care le promite mai mult.

            Daca eu, sorin2 si tu Habarnistul am candida la presedintie, cine crezi ca ar castiga? Daca eu promit salariul minim de 5 000 de lei si tu il promiti de 7 000, te vor vota pe tine, desi nici eu nici tu nu putem duce promisiunea la bun sfarsit, am falimenta tara sau in cel mai bun caz am ajunge la un curs de 20 de lei pe euro si atunci acel salariu va fi chiar mai mic decat actualul, exprimat in euro. Dar ce sa stie ei, ei voteaza pe ala care promite mai mult, e irelevant daca se poate face sau nu, daca e realistic, daca e legal sau alte asemenea „nimicuri”. Daca ar intra si GeorgeGMT in competitie si ar promite 12 000 lei/luna salariul minim de la 1 martie, imi pare rau dar vei pierde si tu cursa spre presedintie 🙂 🙂

            Din cauza asta am spus ca e vina „boborului”, „boborul” i-a votat, milioane de oameni continuia sa ii apere si sa le repete lozincile, nu e nici o conspiratie cu evrei sau martieni.

            Am un coleg de profesie inginer, nevasta lui e medic. Atat el cat si nevasta au votat cu PSD pe motivul ca „i-a marit salariul lui nevasta-mea”. Atat inainte de alegeri cat si acum, dupa, i-am explicat cu cifre ce se intampla si ce se va intampla, ca acest model nu e sustenabil, ca vor urma scumpi, se va devaloriza leul, banii pt mariri vor fi luati din alta parte samd. Raspunsul de dinainte de alegeri? „Nu ma intereseaza, ii vor mari salariul lui nevasta-mea”.

            Raspunsul lui de saptamana trecuta? „Nu ma intereseaza, i-au marit salariul lui nevasta-mea”. Da mah omule dar se duce tara de rapa, poate ne exclud din diverse organisme internationale, nu se mai face autostrada Pitesti-Sibiu, au taiat si de la sanatate, deja e criza in anumite spitale, au anulat programe de inarmare, etc. Raspuns? Din nou, „nu ma intereseaza, i-au marit salariul lui nevasta-mea”.

            Ca un robot.

            Cati oameni din astia sunt in tara? Sunt cu MILIOANELE. Ce facem cu ei? Nu-i putem impusca, ca sunt propriul nostru popor. Nu le putem interzice dreptul la vot, ca nu suntem dictatura.

            Asadar, ce facem cu ei, ca sunt MULTI ? Unii vor raspunde ca le demonstram, le aratam si le explicam, ha ha, va doresc succes, eu si prietenii mei n-am reusit, nici in cazul in care eram 6 oameni care explicam la unul singur.

            Solutia……? 🙂 🙂

            PS: nici eu nu iert dusmanii Romaniei si cred la randul meu in valorile si traditiile romanesti, dar cand esti sabotat din interior, de catre majoritatea populatiei (s-a vazut la vot), cand „boborul” e propriul lui inamic, ce-i faci? Ce-i faci in mod democratic ma refer, fara dictatura, interzicerea dreptului la vot, ignorarea rezultatelor samd.

            O s-o muste Romania rau de tot cu tampeniile astea, si n-o sa-i planga nimeni de mila, nu doar ca nu o prea place nimeni pe lumea asta dar si-a mai facut-o si singura.

            • Nou proiect de lege de la Stalin Dragnea…..scutirea de TVA pentrtu publicitatea pe radio-tv. Latrina 3 si Romanika WC trebuiau cumva sa fie rasplatite pentru cat cacat au mancat atata amar de vreme, incercand sa-i apere pe caini. Mai ales ca in ultima vreme au mai si pierdut din publicitate deoarece s-au retras multe companii de la ei la presiunea strazii.

              • @Cezar desigur 🙂 iar asta „nu va afecta cu nimic” incasarile la buget ;), alea care sunt deja pe minus cu miliardele potrivit taxelor si cheltuielilor pe 2017.

                Cum spune @VS mai jos, Dragnea stie foarte bine ce face, o face cu intentie si loveste exact la temelia statului roman. Problema adevarata o reprezinta milioanele de bolovani care i-au votat partidul si care continua sa-l sprijine si sa-l preaslaveasca in continuare. Ask an old man near you 😉

                • Cota de piata a publicitatii TV in Romania lui 2016 era de 500 mil euro, am aflat astazi de la Moise Guran la Europa FM, iar incasarile din ianuarie 2017 sunt deja cu 5% mai mici decat in ianuarie 2016, iar cheltuielile cu 14% mai mari.

                  Ce inseamna asta? Reteta catre dezastru! Cel mai probabil o noua cadere economica a Romaniaie precum cea din 2009, atunci cand nu mai reuseam sa platim pensii si salarii datorita incasarilor insuficiente. Diferenta e ca acum nu mai poti depasi deficitul de 3% fara penalizari care iti ingreuneaza si mai mult situatia.

                  Dragnea se comporta fix ca un piroman care sa pregateste sa dea foc la casa si sa fuga unde vede cu ochii. Poate asta si vrea, sa faca tara praf si sa fuga ca Ghita pana sa-l bage astia la bulau, ca altfel nu se justifica actiunile astea sinucigase ale PSD-ului condus de el!

              • Iata, noi vorbim, ei lucreaza:

                „Personalul nedidactic din învăţământ va beneficia de salarii mai mari începând cu luna februarie 2017, după ce Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens”

                Da-i sa sune tata.

                Propun majorarea cu 130% a salariilor angajatilor Metrorex, eliminarea completa a CAS-ului pentru toti angajatii la stat, majorarea punctului de pensie la 1300 de lei si majorarea cu 10 miliarde de euro a bugetelor primariilor pe 2017.

                Voi ce propuneti?

                PS: a, am uitat… oare cum ar fi sa reducem TVA la 10% de la 1 martie?

                • @Sorin,

                  toate comentariile tale sunt km.
                  cine are rabdare sa le citeasca integral????

                  • @Chipp incerc sa le fac cat mai scurte, dar experienta m-a invatat ca oamenii vor da reply si vor ataca niste lucruri pe care poate nu le-am exprimat destul de clar.

                    Asa se ajunge la neintelegeri, iar din cauza asta incerc sa formulez idei cat mai clare, descrieri cat mai cuprinzatoare, etc, pt a elimina din start discutii ulterioare despre nimic… asa ca devin kilometrice.

                    O sa incerc sa le fac mai scurte. Doar ca uneori nu-mi iese.

                    • @Sorin,
                      :))
                      si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine. am tendinta sa scriu mult. dar incerc sa le scurtez cat pot.

                      Apropo de cheltuieli… lucram la o firma in 2007-2008 care a marit salariile in 2 ani cu vreo 40%. nesustinute de vanzari. Stii ce s-a intamplat cu firma in scurt timp??? a intrat in datorii imense. si a pierdut piata. nu a falimentat dar a devenit o firma de duzina.

                  • @Chipp:ceea ce tocmai ai spus tu ilustreaza perfect o buna parte din ce nu e in regula cu noi. „cine are rabdare sa le citeasca integral”? :))))
                    la fel si pensionarul care primeste pliantul ala colorat de la PSD in cutia postala, cat dureaza sa citeasca alea 5 propozitii bolduite atata tine si atentia lui, din pacate. a fost conditionat sa nu isi dorasca sa stie mai mult.
                    am mai zis, pana nu iesim in strada pentru EDUCATIE nu vom avea un viitor. mai castigam ici colo cate o batalie, dar nu razboiul.

                    • Corect! E atat de simplu incat imi dau si lacrimile!…
                      Din nefericire, nu cred ca a fost vreo guvernare care sa nu aiba o „viziune” proprie (si, de obicei, diametral opusa celei inlocuite, daca s-a putut) asupra sistemului de invatamant, impusa evident la fiecare 4 ani.
                      La care se adauga coruptia corpului profesoral si a celor din ministerul de resort care ne-a condus la un numar fascinant de licentiati si de absolventi care nu practica in domeniul pe care l-au terminat.
                      Iar acum nu mai avem scoli profesionale, desi avem nevoie de „meseriasi”.

                • Lucreaza. Dar in stil PSD. Cu o mana maresc cu cealalta taie:

                  https://www.televiziunea-medicala.ro/salariile-din-sanatate/

                  La fel cum au facut si cu taxa radio tv(au anulat taxa dar au dat de la buget), taxa de mediu(au anulat timbrul la inmatriculare si acum vor sa puna nu stiu ce taxa pt. masinile care circula in centrul orasului in functie de norma de poluare), au marit salariul minim(si asta a dus la cresteri de preturi la unele produse printre care painea) si tot asa.

            • Sorine multi or fi dar avantajul in fata acestor oameni este ca ei nu au simt civic. Votantii psd ies la mitiguri doar adusi cu autocarul si momiti cu tigai in rest strada este a noastra.
              Avem puterea sa-i aruncam jos!

          • Deci pe scurt : ai votat cu PSD – ul ….. Hai recunoaște !!!

  3. ” iar restul se pot duce unde “or vedea cu ochii”

    Gresit :d , nici asta nu o sa mai avem voie sa facem. Ne vor legati de glie. Cozile de topor din academie le transmit mesajul:

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21626692-solutia-academiei-romane-exodul-creierilor-absolventii-facultate-locuri-bugetate-obligati-lucreze-cativa-ani-tara.htm

    • Este foarte bine ca absolventii de facultate de la buget sa lucreze in tara cativa ani, nu definitiv, dar macar atatia ani cat au durat studiile la facultate. Ce ti se pare asa groaznic?

      • Apai n-o fi groaznic dar sunt 2-3 hibe, de unde rezulta ca si aia de la Academie sunt tot talambi.
        Primo – Daca vrei sa-ti munceasca in Tara cativa ani in mod obligatoriu, tre sa le asiguri slujbe, conform cu pregatirea lor. N-are rost sa amanuntim problema, slujbe nu prea sunt, iar statul oricum nu pote forta pe nimeni sa angajeze pe nimeni.

        Secundo. Munca silnica s-a cam abolit, macar prin UE, a mai ramas prin Rusia.

        Tertio. In cel mai rau caz le poti cere banii inapoi, dar si aici am fi cam unici in UE, probabil ca nu este legal, ca in Constitutie zice ca invatamantul este liber si gratuit.

        Asadar despre ce vorbim?!

        • Cum ar veni parintii nostri nu au contribuit cu nimic prin munca/taxe la banii pe care am invatat noi „gratuit” in tara. Au contribuit numai aia din cacademie, impreuna cu fostii lor colegi leanta lui bostan si nicu cizmaru … 😉

        • Foarte bine punctat. In plus in constitutie mai zice si :

          „ARTICOLUL 41
          (1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.”

          Cum se impaca articolul asta cu propunerea Academiei nu stiu… Dar deh ei sunt academicieni . Presupun ca au o putere de intelegere mai mare decat mine.

        • Dar oare de ce facultatile nu-si adapteaza cursurile la piata fortei de munca din Romania? Ca s-a umplut tara de manageri si experti in marketing si in comunicare si alte asemenea.

          • Pai si ce-ai vrea sa faca facultatiile? Ingineri, IT-isti, medici,ciberneticieni? Pai sa termini o facultate economica nu-i chiar mare jmecherie (o spune unul care asta a terminat) dar ca sa treci prin Politehnica a jale mare. De exemplu, ASEul „produce” anual cateva mii de economisti, insa doar o singura grupa de ciberneticieni, adica max 30 de studenti.
            La Facultatea de Cibernetica sunt insa cam 300, dar in anul doi 270 merg la Statistica Economica (nici asta nu-i usoara) si doar 30 catre „Perla Coroanei) specializarea in Cibernetica. Astia de termina cibernetica isi gasesc de lucru din prima zi, se roaga lumea de ei, inclusiv in afara, restul… Adica fiecare ce poate si cat il duce capul.

            Adica toata Romania scoate intr-un an o mana de ciberneticieni, nu stiu, cred ca pana intr-o suta…

            • Da! Sa faca ingineri. Sa faca ingineri agronomi, ca tot ne plangem ca agricultura romaneasca este „varza”. Sa faca ingineri metalurgisti, ca tot ne plangem ca nu mai avem fabrici si uzine? Sa faca ingineri petrolisti, ca doar s-au descoperit nu stiu ce zacaminte prin Marea Neagra. Sa faca ceva, ca s-a umplut tara de specialisti in comunicare si altele asemenea.

              • Haideti sa va zic ceva interesant: acum 2-3 ani am avut o lucrare fix in Universitatea in care am facut Facultatea. Si acolo pe langa cele oficiale am si stat putin de vorba cu rectorul care mi-a fost si profesor in timpul facultatii la cateva cursuri(si chiar venea la cursuri nu trimitea asistentii). Stiti de ce se plangea? Ca nu mai are studenti(sunt foarte putini doritori sa intre la facultatile Universitatii respective. Aici sunt 2 factori care intervin: unul ar fi ca in ultimii ani a scazut numarul de posibili studenti din cauze demografice iar altul e faptul ca fiind o facultate care „produce” ingineri (una tehnica, unde mananci pe paine matematici si fizica iar pentru alte materii daca nu ai priceput matematica si fizica poti sa nu te mai prezinti la curs), este o facultate grea iar absolventii de liceu EVITA sa vina pt. ca nu vor sa isi manance zilele la o facultate grea si dupa aia sa ia un salariu care de multe ori e mic. Prin urmare se duc la alte facultati usoare.
                Luand in considerare al doilea aspect, si adaugand la acesta si o eventuala „legare de glie” care o sa duca la salarii si mai mici stiti care o sa fie efectul? O SA AVEM SI MAI PUTINI INGINERI DECAT IN PREZENT.
                Sa stiti ca inginerii astia nu se fac asa din condeiul politicienilor. Trebuie sa ai si doritori. Iar daca salariile sunt mici nu o sa vrea nimeni sa faca facultate grea si sa aiba raspundere pt ce fac pt. un salariu de nimic.
                Daca vor sa stimuleze formarea de ingineri trebuie sa puna economia pe roate sa faca absolventii de liceu sa se indrepte spre facultatile tehnice.

                • Asta cu „pusul economiei pe roate” o sa ne manance noua zilele. Ca uneori am impresia ca ne invartim intr-un cerc vicios, din care castiga mult doar unii.

              • Si pe astia cine-i angajeaza? Ca daca ar fi nevoie ar aduce din Pakistan sau India, dar se pare ca la lefurile astea nu se inghesuie nimeni!

          • De ce? Pentru ca pe cei din conducerea facultatilor, care au putere de decizie, ii doare undeva, iar cei din Ministerul Invatamantului… sunt politicieni, dar nu stiu ce sunt alea politici.
            Toti cei din conducerea facultatii se scalda intr-o comoditate si o lene de neinchipuit pe banii statului, pentru ca dupa ce au trecut de gradul de conferentiar si au reusit sa ia si un post in conducerea facultatii sunt ZEI, nu ii mai intreaba nimeni de nimic, mai ales daca stiu sa pupe unde trebuie decanul si directorul. Si asta am inteles de la multi prieteni ca se intampla si la marile universitati din Anglia(UCL, Imperial sau Cambridge) la facultatile de matematica.
            Pur si simplu acesti Zei-dinozauri ale caror cursuri sunt mai mult decat depasite nu pot fi dati afara sau pusi sa se retraga si ne umplu noua programa cu tot felul de lucruri inutile.
            Este nevoie si de manageri si experti in marketing, dar si de ingineri, este nevoie de personal calificat in general.

          • Nea Mushoiu stai linistit ca e sport national : Economist,Stomatolog,Avocat ,unde sa dai domne de lucru la atatia oameni ,nu mai exista mecanici auto sau ospatari ,toata lumea este economist.Fa dreptul in state daca ai bani si creier nu lua examene pe spaga in Romania, fi un medic bun si faci bani si in tara nu trebuie sa pleci afara sa ajungi asistent ,nu i intreaba nimeni pe medici de unde a rasarit vila si masina de lux dupa doi ani de lucru la stat ,deunazi l a prins pe un dobitoc medic cu spaga pe o zi 80 milioane ,pai toata lumea se plange ca mor medicii de foame ,acuma vine RD si spune ca nevasta sa e cinstita sau nu mai stiu care zicea ca are muiere doftorita !

            • Dom’le…ultimul ei salariu, cumulat cu banii pt garzi, a ajuns la 9.000 lei, cash. Ea este foarte multumita. Repet, spaga nu ia pt. ca avem din ce trai.

        • Care munca silnica? Pot sa stea in tara si fara sa munceasca. Stau pe banii parintilor, daca le este lene sa munceasca.

        • Si ca un bonus, tinerii destepti nici macar nu se vor mai obosi cu universitatile romanesti, ci vor merge direct spre cele straine, in timp ce tinerii mai putin destepti, dar nu prosti, probabil isi vor baga picioarele in studiile „superioare”.

          Astfel adevarul va iesi la iveala – invatamantul superior romanesc a ajuns, in general, o mare fabrica de diplome. Multumim coanei Ecaterina Andronescu.

          • Da! Invatamantul superior romanesc este o fabrica de diplome. Meseriile clasice nu mai sunt apreciate. Tinerii vor sa fie deja avocati, doctori in litere, specialisti in comunicare, public relations, marketing, management etc. Cand colo ce sa vezi? Tara are nevoie de strungari, electricieni, mecanici, tamplari, zidari, agronomi, ingineri.

        • SMăsura este împotriva Constituției, asta e sigur…….ealimiteaza dreptul la liberă circulație, care este un drept fundamental……si statul comunist tot așa a reacționat cu privire la emigrarea etnicilor germani si evrei in anii 80, apoi s-arenuntat la ea la presiune internaționala, dar a rămas pt toți ceilalți( cu excepția evreilor si germanilor )… ehh, dar unii apucaseră deja sa plătească……

      • Poate faptul ca or sa ajunga sa fie muritori de foame cu diploma in buzunar? Cam ce salarii credeti ca or sa se ofere unor absolventi care sunt OBLIGATI sa lucreze in tara?Or sa dezechilibreze piata muncii. Or sa fie mai multi aplicanti pe un loc de munca si in plus angajatorul o sa impuna toate conditiile pt. ca tinerii care vor sa se angajaze nu or sa aiba alternativa. Ce motivare o sa aiba un tanar sa faca o facultate cand o sa stie ca il asteapta un job pe salariul minim? O sa ajungem un popor de ospatari si tinichigii, cum recomanda Basescu acum ceva timp
        Si nu e ca si cum banii aia de la buget vin din condeiul guvernantilor. Parintii copiilor respectivi contribuie si ei la buget….

        • Pai sa sti ca am avea nevoie de ospatari, tinichigii, strungari, frezori etc. Ca doar s-a umplut tara de avocati, specialisti in comunicare, contabili si alte asemenea.

          • Nici o problema. Daca sunt prea multi avocati,contabili si altii asemenea, piata muncii o sa regleze surplusul si or sa ajunga ospatari. Si asta fara interventii ale statului care sa ii afecteze si pe ingineri, IT-isti si avocatii, contabilii si altii asemenea care sunt chiar buni(avem nevoie si de aceste meserii totusi).
            Plus ca mu;ti oameni care ar fi trebuit sa fie ospatari si alte asemenea sunt plecati din tara. Va las pe dvs. sa spuneti din ce cauza au facut asta si mai ales cine e de vina pt situatia asta. Si respectivii or sa plece in continuare chiar daca impun astia prevederea aia idioata.

      • Da, sa lucreze. Scopul e maret, mijloacele lipsa. Pentru ca:
        1. In Romania nu exista stagiul de un an de plasare in productie. Asta inseamna ca absolventii, in momentul in care termina scoala stiu ce se intimpla in viata reala doar daca au lucrat in domeniu in timpul facultatii.
        2. Si ajungem la domeniu. Sint nenumarate cazurile in care absolventii care studiaza filologie (exemplificativ) lucreaza in PR sau jurmalistica. Domeniul studiat nu are legatura cu locul de munca si activitatea productiva efectuata.
        3. Scoala si modul in care se face scoala… Sa nu vorbim despre ea.
        4. Fetisizarea diplomelor si usurinta de obtinere a lor. Absolvirea institutiilor de invatamint superior nu garanteaza nivelul de cunostinte.

        Presupun ca ai ca solutie ca dupa absolvire sa existe repartitii?

      • Poți să-i angajezi pe toți? Cum vei negocia salariul, după 5 ani, dacă statul îl aprovizionează pe patron cu sclavi, anual?

        • Este o ruptura intre ceea ce se studiaza in facultati si ceea ce este nevoie pe piata muncii in Romania. Nu este vorba de a fi sclav la patron, cine este profesionist nu va fi sclav, cine este talamb va munci ca un sclav.

    • Educatia e gratis ca pt beneficiarii studiilor ca sa intoarca ceva societatii care a platit pt studiile respectivilor.

      Si nu toti sunt cozi de topor.

      • NU! Scoala este gratis pentru ca poporul sa fie educat nu ca sa intoarca ceva inapoi cuiva, ca doar nu facem camatarie. Aia care chiar sunt buni la ceva n=au nevoie de ajutor, isi gasesc singuri de lucru, nu neaparat in domeniul studiat ci intr-unul conex.

        Da aia care fac 8-10 clase si apoi ajung la puscarie, lor sa le cerem banii inapoi?! Da la aia care dau coltu” in timpul studiilor? Dar la mamele casnice?! Ajungem la ridicol…

    • Academicienii nostri sunt in general cam l compromisi si discreditati. Ai vazut ce manifest au lansat si apoi cum incercau sa nu mai apara la semnatari ?

  4. Pai voi de unde credeati ca or sa acopera astia toate pomenile alea electorale ale lor, de se intand pe aproape 4 ani?

    Sa le luom in ordine:

    -De la aparare….programul de corvete, modernizarea fregatelor si urmeaza Agilis, dar si altele….le vom vedea pe rand. Cel mai probabil nu vor lansa mai niciun mare program de inzestrare al armatei in urmatorii 4 ani, inclusiv sistemele AA, elicoptere de atac, camioane e.t.c.

    -De la investitii…..din documentele ministerului transporturilor a disparut orice referire la autostrada Pitesti – Sibiu, dupa ce in prealabil a fos reziliat contractul cu firma care revizuia studiul de fezabilitate. In fapt cea care il realiza pe bune, ca pana acum a fost facut doar din birou. De atunci s-a vazut ca vor sa-l amane macar 1 an 2, sa mai scape de povara deficitului. Intre timp uzina Dacia din Maroc a depasit productia de la Pitesti. Numai vesti bune primim! 🙁

    -Scoli, spitale si alte investitii au primit mult in minus de la buget pe anul asta, ma refer la modernizari si constructii. Mustaciosul a zis cand au dat 2% la aparare ca el ii da, insa ramane de vazut daca ii cheltuie sa nu. Evident, asta e urmatorul pas……dam 2%, insa cheltuim tot 1,4% si la sfarsit de an acoperim o parte din deficit.

    PS Saraca tara bogata! 🙁 Amin.

    • Sa vedem mai ies pitestenii la miting pro psd ?

      • Lasa-ma, frate…..ca m-a durut capul la ce am vazut acolo si am primit rusinea vietii mele in ziaua aia. Inainte de protest au incercat ceva de genul, insa spontan…pe facebook si nu a venit nimeni. Atunci am ras, insa talharii intre timp si-au mobilizat asistatii sociali si i-au adus din tot judetul + olt, dolj, dambovita si imprejurimi, cu autocarele. Era centrul orasului plin de autocare si autobuze din toate zonele alea. Nu a venit mai nimeni din Pitesti la proteste, aia toti au fost adusi din alte parti.

        Interesant era ca au venit unii din Mioveni, urland impotriva corporatiilor, dar daca Dacia(cea mai mare corporatie din Romania) pleaca, si nu este exclus la cum nu vor astia sa construiasca autostrada aia, judetul Arges = Valea Jiului, Pitesti = Petrosani si Mioveni = Lupeni&Vulcan la un loc. Jumate din ei nu stiau ce cauta acolo, dar ei au venit la protest ca asa a zis primarul. Cauta articolul cu video pe adevarul.ro, ‘experimentul Pitesti’ si ai sa te crucesti ce vezi acolo!

        Noi ieseam seara de seara cate 5 – 6 mii la proteste, spontan, iar aia au venit cu ei din toate localitatile din regiune ca sa aduca atatia oameni la acel manifest. Erau numai pensionari, asistati social, betivi si prostavani. Eu, ca pitestean, m-am simtit ca aia de-si prind nevestele ca-i inseala, dar ii mai dau si la TV, sa-i vada toata lumea!

      • 🙂 …. mitingul de la Pitesti a fost cam asa ; toti primarii , consilierii , membrii psd cu aspiratii spre ciolan, sa vina in piata si obligatoriu fiecare sa aduca cat mai multi asistati sociali. Sunt din Arges si pot sa spun ca structura raului rosu este foarte bine consolidata prin primari,consilieri, rudele si prietenii lor , afacerisitii lor care la randul lor vin cu o gramada de betivi,putori asistati sociali + pensionarii si oamenii care au trait vremurile comuniste in care chiar nu aveau nici un stres (service,casa, mancare putina dar asa credeau ca trebuie) care acum se bucura la un leu la o o pensie mica, care tot datorita celor 17ani psd se datoreaza …. si deci e foarte greu sa demontezi psd-ul.Problema este ca au foarte multe butoane care sa dirijize votantii.Dpmdv, cu parere de rau, sigur nu se va scapa de ei, scopul elitei psd este de a destabiliza economic, social ,militar si teritorial tara pentru a fi servita gratis.Asemanator sau mai putin asemantor, dar cu acelasi scop, se intampla si prin alte tari NATO. #rezist

  5. George, iti datorez scuze. Prin noiembrie anul trecut semnalai cum Tariceanu a blocat discutarea in Parlament a propunerii de achizionare de corvete. Am zis atunci ca poate gresesti, ca era de fapt o amanare de cateva saptamani (speram sincer ca noul Parlament sa aiba cu totul alta configuratie, nu dezastrul actual). M-am inselat pe toata linia. Acesti doi limbrici politici, Dragnea si Tariceanu, pur si simplu nu pot vedea mai departe de buzunarul lor.

    Oare Les asta chiar e o carpa? A fost responsabilul cu achizitiile, cel mai probabil el a coordonat toate activitatile legate de corvete, chiar nu are un pic de onoare? Accepta sa ii fie aruncata la gunoi munca, asa, un-doi?

    Pe de alta parte, sunt un pic dezamagit de Ciolos. Daca vrea sa intre in politica, ce mai asteapta? Sa vina USR-ul sau PNL-ul si sa ii intinda sceptrul? De 3-4 zile tot erau stiri cum ca ar fi o HG ilegala, ca a dat un tun de 1.6 mld m etc. De ce naiba tace?

  6. Toate acestea erau de asteptat, era si este in continuare foarte clar ca acesti indivizi fac exact jocurile Rusiei.

    Ne slabesc armata, ne distrug economia, distrug bugetul tarii, credibilitatea financiara a tarii, cursul valutar, ataca apartenenta la organizatii gen UE sau NATO, decredibilizeaza justitia in fata partenerilor internationali si asa mai departe.

    Au taiat de peste tot si au dat cu nemiluita la bugetari, pensionari si asistati social, apoi dupa ce populatia tarii s-a invrajbit si s-a impartit in doua au acuzat o conspiratie „iudeo-martiano-masonica”.

    Acum vor sa alunge multinationalele din tara pe baza faptului ca acestea sug sangele poporului si ca ne vom descurca si fara ele in tara.

    Nu inteleg cum se mai mira oamenii, la fel cum nu inteleg cum oamenii cu un minim de cultura si inteligenta nu au prevazut toate aceste evenimente „in caz ca” va castiga PSD alegerile, ceea ce de asemenea era de prevazut ca se va intampla.

    Cireasa de pe tort o reprezinta cei cativa useri de aici care au raspandit ideile PSD, le-au luat apararea si au incercat sa justifice actiunile lor, totul presarat cu o insiruire furibunda de insulte si jigniri la adresa noastra. Nu inteleg de ce unii sunt vesnic lasati sa ii faca pe altii prosti, tampiti, handicapati si asa mai departe si nu sunt moderati, insa la prima ocazie cu care li se raspunde cu aceeasi moneda, cel care isi face autoaparare este moderat. Dar asta e alta discutie, legata de diversiunea pe forum, trafic, impulsionarea discutiilor, etc.

    Majoritatea populatiei actuale a Romaniei, astia care au mai ramas, si-au vandut tara pe 50 de lei, se plang de saracie de cand lumea si pamantul, isi baga singuri bete in roate si dau vina pe conspiratii imaginare, pe organizatii oculte, pe evrei, pe americani sau pe tinerii care lucreaza in privat, in schimb isi distrug propria viata si propriul viitor in fiecare zi de alegeri cand dau buzna la 8 dimineata si pun stampila pe TRADATORII PATRIEI.

    Greu, greu sa-ti dai seama de lucruri evidente, atunci cand tot ce faci toata ziua si de altfel toata viata e sa repeti niste fraze auzite de la niste infractori si sa-ti vinzi familia pe 50 de lei.

    Mai rau ca o prostituata, fiindca prostituata:

    1. isi alege clientii, in timp ce ei accepta rahatul de la oricine apare la TV pe anumite canale,

    si

    2. isi negociaza pretul, in schimb latraii astia accepta orice cifra de marire a salariilor sau pensiilor, scoasa din burta de catre „client”.

  7. Nici nu mai am ce sa comentez , niste tradatori de neam si tara . Totul pentru buzunarele proprii . Regret guvernul Ciolos
    Eram mai mult ca sigur ca asa se va intampla dar ma gandeam ca poate le da Dumnezeu mintea cea de pe urma . Incredibil

  8. Pe parlitul asta il agata cu un milion de alte maruntisuri, plecand chiar de la casoaia aia a lui etc…dar se pare ca nu se vrea deocamdata.
    Atat timp cat cei din armata nu stiu se se impuna in fata politrucilor nu se va schimba chiar nimic…never!
    Daca voiau sa faca ceva destept porneau din prima cu un PR profi, informand cetatenii tarisoarei despre avantajele care decurg din fabricarea lor aici etc. sa sa puna draq si ei presiune unde trebe…

    • Asta daca aveam si noi generali…

    • Aia din armata sunt si ei angajati la stat…

      Asta inseamna mai multe lucruri, printre care asa aleator:

      – salariul/solda vine oricum, indiferent daca se cumpara tehnica moderna sau nu, indiferent daca bugetul alocat e de 1,4 sau 2 la suta, etc;

      – pe posturi de conducere ajung in general lingaii, aia cu pile si relatii, aia care dau spaga sau combinatii intre cele de mai sus;

      – odata ajunsi acolo, ei accepta status quo-ul fiindca dupa cum am spus, salariul vine oricum plus ca intri si tu in schemele alea cu furt de combustibil, decontat chirii false si altele, deci alti bani alta distractie;

      – e si acolo o mica mafie, daca esti corect de la inceput nu prea ajungi tu comandant de batalion sau brigada, sa nu mai vorbim de posturi in SMG, iar daca prin vreo minune ai ajuns si erai relativ corect, intri in schemele de mai sus, iti convine oricum, timpu’ trece banu’ curge, ai o anumita varsta si pensionarea e dupa colt asa ca nu te prea intereseaza pe tine programe de achizitie intinse pe 7 ani (corvete) sau mai mult, ca tu oricum nu vei mai fi la post sa le vezi, asa ca cui ii pasa;

      – in schimb, revolta e foarte mare si e generalizata daca se discuta despre pensiile lor sau alte beneficii, atunci toti fac front comun, se dau declaratii si asa mai departe; asadar e foarte clar ce ii intereseaza si ce nu pe stimabilii domni generali, acesti vajnici generali la 3 MiG-uri ai patriei.

      In concluzie, ce PR, ce informare publica… unde mai pui ca populatia tarii e destul de prostita si imbatranita, chiar si presupunand ca facem noi aici pe blog un video de 5 minute care sa explice situatia, singura reactie pe care am provoca-o ar fi „corvete ne trebuie noua ??? n-avem spitale bune si voua va trebuie avioane si nave de lupta ?? dar cine ne ataca ??”.

      In situatia actuala Romania ca stat se indreapta incet incet se autodistrugere sau autodizolvare, iar viteza si directia sunt stabilite de catre propria ei populatie, nu de catre evrei rautaciosi, americani imperialisti sau grupul de la Bilderberg, ci de catre nea’ Fanica si nea’ Popica din fata blocului, imbracati cu un maieu murdar si care le stiu ei pe toate.

      • In armata, interne si justitie te angajezi pentru salariu si pensie.

        • @RTI asa e, am zeci de fosti prieteni care au intrat in sistem si mi-au spus de la bun inceput ca de aia intra.

          Am mai tinut legatura o vreme, apoi am intrerupt-o. Vesnic aceleasi discutii, ca astia le dau si ailalti le-au taiat, vesnic te iau la misto daca incerci sa le explici ceva, vesnic te fac sclav prost, vesnic iti spun „eee, daca nu te-ai orientat in viata !!” sau „de ce nu te angajezi si tu la stat ?”, si asa mai departe… La un moment dat intreruri legaturile cu ei, dupa ani si ani de auzit aceleasi fraze si repetat aceleasi idei.

          M-am saturat ca din salariul meu de „sclav prost” sau „fraier” sa platesc salarii si pensii speciale alora care „s-au orientat in viata”.

          O s-o muste ei cat de curand… in ritmul actual tara asta ramane fara bani, cursul se va devaloriza, ratingul de tara se va reduce iar dupa aceste evenimente, stimabilii domni politisti vor avea de-aface cu infractionalitate crescuta si miscari de strada iar stimabilii domni militari s-ar putea sa aiba de-aface cu rebeliuni in centrul tarii sau razboi adevarat prin est.

          Sa vedem atunci cine „e jmeker” si cine „s-a orientat in viata”, ca la tras pe cur au centura neagra, sa vedem ce culoare are centura la tras cu arma.

          • Am rude in cele 3 sisteme si cu jale nu pot sa spun ca ai dreptate.

            • *Plm,fara Nu, ai inteles tu. Mai grav ca am si in educatie si sanatate, acolo alti comunisti pusi pe lene, atentii si vaiete. Am un var, primar ( psd-ist ) ce spune el ? Toti bugetarii, asistatii si pensionarii sunt ai nostri, pentru ca, in general, sunt : prosti, lenesi, slab pregatiti SAU avari (ultima nu exclude neaparat pe primele) cat timp primesc ceva, cat de putin sau ii lasi sa isi ia ei, sunt amanetati.

  9. Asa ca degeaba am iesit in strada impotriva OUG, adica nu degeaba dar inca nu vedem padurea din cauza unui copac.
    Nu OUG este problema ci faptul ca psd este efectiv, pe fata, pus pe furat si distrus Tara, asadar trebuie sa iesim din nou in strada si alungam intregul psd de la putere.

    Or fi castigat ei alegerile, o fi democratie, dar cand unii isi voteaza propriile legi sa-ti faca tie praf Tara, eu cred ca nu prea mai avem ce discuta cu ei.

    Daca maine s-ar vota o lege sa trimita fetele intre 16 si 18 ani la bordel, cati dintre noi am respecta-o, v-ati da fetele pe mana lor?! Dar Tara de ce sa le-o dam?! Eu as pune mana pe arme, pe ingrasaminte si as iesi la mijlocul drumului…
    In mod clar nu poti convietui cu un sarpe cu clopotei in casa, pana la urma te va musca si singur solutie este sa omori sarpele sau macar sa-l scoti din casa, coabitarea dintre psd si Poporul Roman nu este posibila decat daca Poporul accepta posibilitatea sa-si piarda si tara ,si libertatea.

    Niciodata FSN/PSDR/PSD nu a fost atat de agresiv si nesimtit ca in zilele noastre!

  10. A ajuns tara asta pe mana unui taran hot cu dintii stricati ……vai de soarta nostra

    • Nu folosi argumentul ‘ad hominem’, te rog. 🙂

      • Da ala nu „ad hominem” cu noi 🙂 ?! Zice ca suntem platiti de altii (adica nu de el), ca suntem drogati, etc?!
        Io mai mereu am fost adeptul blandetii si solidaritatii, dar tot i-as da o ranga-n dinti (nu in cap sa nu-mi incalc primul principiu), apoi i-as lua pe toti la rand, conform celui de-al doilea principiu…

        PS Fara zambareti!

  11. Și mai trist e că dacă mâine ar fi alegeri, PSD-ul ar fi partidul cu cele mai multe voturi, atât în Teleorman cât și în București. Cine sa-i mai înțeleagă pe români?!

  12. In calitate de ce discuta Livica despre inzestrarea armatei?! Daca tot traseaza sarcini guvernului,face politica externa,hotaraste ce are de facut parlamentul macar sa schimbe constitutia si sa trecem iar la unic conducator iubit.Macar nu ne mai facem iluzii si sperante.

  13. Cred ca in acest moment nu mai e nimic de zis, lucrurile sunt absolut evidente, ramane cum s-a stabilit.

    Vazand exemplul lui Mihai, ma gandii ca si eu ar trebui sa-mi cer scuze pentru naivitatea de a fi crezut ca se va intampla ceva bun cu noi in viitorul apropiat.

    Am fost la vot, nu, nu i-am votat, imi pare rau ca lumea nu a fost la vot pentru ca acum n-ar mai fi fost nevoie sa iesim in strada, toate astea nu s-ar fi intamplat. Ecourile 13/14 stingandu-se nu va mai iesi nimeni in strada pentru dezarmarea Romaniei, pentru lipsa de drumuri s.a.m.d.

    Sa ne fie invatatura de minte! Protestul nu tine loc de vot!

    P.S. Eu ma gandesc din ce in ce mai serios sa emigrez, cat mai departe, in tara asta va fi din ce in ce mai greu de trait in urmatorii 4 ani. Si cu asta, io intru oficial in doliu!

  14. Nu si Nu , bea un scotch Johnny si retine ce scrie pe eticheta.

  15. Stiu ca ar trebui sa pun la contact, dar de panselute si lalele intotdeauna se gasesc bani. Si ce bani!
    Licitatie de 350 milioane lei !!! pentru panselute, lalele, arbusti… in Sectorul 3:
    http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21628757-inca-licitatie-gigantica-sectorul-3-din-bucuresti-robert-negoita-vrea-plateasca-350-milioane-lei-pentru-parte-din-spatiile-verzi-milioane-panselute-lalele-begonii-arbusti.htm

  16. Bai frate da pana in final cine p… mea este taranu asta sa hotarasca el pentru tot in tara asta . Vad ca hotaraste pentru armata , sanatate , finante , orice ??? . A mai fost unu si a sfarsit cu spatele la zid prin Targoviste

  17. Si cu asta, punct! PSD/Partidul Scursurilor Detestate a obtinut inca o victorie in fata Armatei Salvarii (MApN-ul, ca astia „renunta” mereu la fonduri si „inteleg” situatia grea a Tarii, bla, bla, si pe bietii asistati sociali psd-isti, ca n-au saracii si le trebuiesc pensii si salarii mari, basca pomeni de tot felul). Am invatat de 27 de ani textul „armata moderna, e capabila de bla, bla” si multe altele scoase de guristi si obedienti. As vrea sa vad generalii iesind la rampa si spunand GATA, PANA AICI, dar nu, nu-i posibil si n-ai cu cine.

  18. Exceptional! Pur si simplu, exceptional!

  19. Bezmeticii astia de la Partidul Comunist Democrat, nu stiu decat sa arunce cu bani in stanga si dreapta, functie de interesele celor aflati la butoane formatiunii politice. Cati dintre voi stiu, ca in unele judete sunt inlocuiti diversi functionari, care nu corespund normativelor de partid si sunt aduse persoane … sotii, amante, fiice, nepoate etc. ale celor aflati la putere. Exista un santier naval, aflat cica sub comanda unor italieni, care la alegeri cu mic si mare au votat cu PSD. Bai, baieti, daca vreti loc de munca votati cu astia … Dupa ce au aruncat cu noroi in multinationale, aceleasi persoane: Bai, baieti, daca vreti loc de munca postati pe FB ca suntinetii partidul … Nu se poate! O mana de penali conduc tara asta si isi bat joc … Doamne fereste, in caz de conflict … marii politicieni pleaca la proprietatile din tarile calde si fraierii se jerfesc pe altarul patriei.

  20. Știu ca nu e bine sa te bazezi pe alții, dar ce or fi discutat Dragnea cu ambasadorul SUA? Serios, chiar credeți ca americanii accepta situația asta? Acum când pentru prima oară au trimis trupe la noi, nu cred ca ne lasă de capul nostru sau mai bine zis de capul mustaciosului.
    Pe bune, câteodată îi mai înțelegi și pe fostii generali turci. Generalii nostri sunt niște lingăi care nu au luat atitudine publica în acești 27 de ani.

    • Un cinic nenorocit. Știe prea bine ce face și de ce face. Păcat ca parintii nostri își vor da prea tarziu seama de ce se întâmplă.
      Iar cei ce beneficiază de „pomenile” astea vor platii înzecit în viitorul nu foarte indepartat. Noi cu toții o sa plătim. Din pacate

  21. Sngura sansa ar fi ca aceste contracte sa fie declarate strategice , bagate in CSAT si sa fie facute peste capul guvernului sau Parlamentului . Nu stiu cat de legal este sau daca este cat de cat legal dar alta sansa nu prea vad …

  22. Mi e ciuda ca am parinti incapatanati si nu vor sa vina sa stea cu mine iar astfel sunt obligat sa ma intorc de 2,3 ori pe an in cloaca asta denumita impropriu *tara*.Scuzati mi exprimarea dar sunt plini de nervi iar pt Romania nu mai am nici o speranta.Avem ceea ce meritam,*noi* i am votat,armsta e o adunatura de linge blide,stau si suporta ca o…….

  23. Sunteti de plans! Credeti ca Tara are nevoie de voi? Asa cum ganditi? Ceea ce aveti in cap? E simplu sa te pozitionezi intr-o transee oarecare si sa speri ca nu te atinge nimeni cu vreun proiectil! Nu sunteti romani! Nu ganditi pentru tara asta atat de incercata. Va irita cei care au castigat puterea. V-ar surade alternativa schimbarii in afara sferei democratice. Veniti cu propuneri nu cu idei demolatoare. Din cate am citit pe aici, sunteti prizonierii unei singure doctrine: Jos! Jos comunismul, jos psedismul, jos romanismul, jos tot ce e autohton. Jos istoria tarii in care v-ati nascut si realizat! Traiasca ciocoismul nascut de valul noului concept mondial de comunism…Sunteti jalnici, inchistati in ideile simple ale insulei in care ati naufragiat. Ideile vehiculate sunt clar cimentate intr-o doctrina care nu are de a face cu realitatile tarii – ati devenit partizani – aveti dreptul! Dar schimbati numele sitului…

    • u 4 real? am citit de doo ori, ești sarcastic sau pe bune? doar întreb…

      • @Alexul userul „calin” a mai postat tampenii de troll aici si in trecut. M-am obosit sa-i scriu raspunsuri foarte lungi, argumentate cu cifre si linkuri. Crede-ma pe cuvant, nu merita. Da-i ALT + P + S + D Ignore urmat de CTRL + P + S+ D Siktir.

        • Chiar crede ce spune? Ar fi grav

          • Grav ar fi să nu luati in seamă și alte păreri. Cu tot respectul pentru majoritatea froumiștilor de aici este cert că nu sunteți deținătorii adevărului absolut.
            Poate deveni deranjantă la un moment dat aceasta excludere cu șuturi in fund a unora ce nu rezonează cu doctrina generala a blogului iar transformarea într-un club închis nu cred ca poate fi benefică.

            • E exact invers: calin are la activ si alte comentarii in care ne face „tradatori” pentru ca noi nu rezonam cu ideile lui.
              Sunt satul de astfel de „patrioti” care refuza sa accepte ca noi consideram patriotismul ca fiind critica abuzurilor statului si condamnarea ideologiei „coruptii care este patrioti”

        • @sorin2 – să trăești, am început să fac listă de trolișori începând de ieri cu războinicul psdist care i se părea prostie autostrada, nu de alta dar țin la sănătate și mă inflamez și ușor, de asta am recurs la metodă. În privința ”ALT + P + S + D Ignore urmat de CTRL + P + S+ D Siktir.”, nu este suficient din păcate, trebe o reformatare, apoi o umplere cu 0 a partiției pentru a putea fi 100% sigur că dispare complet trollingul :). O zi bună îți doresc!

        • Daca vedeam comentul asta mai devreme ma scuteai de un raspuns lung :/

    • Calin esti patetic , cred ca esti analfabet disfunctional sau ai citit in diagonala.

    • Tu ori ești prost ori ești escroc …

    • Iti recomand o lectura. Vad ca esti partizanul „romanislmului” de tip RTV si haznaua3 :
      http://www.contributors.ro/editorial/sa-boicotam-companiile-straine/?cfcc
      Ia arata-ne tu cum e sa fii un roman adevarat.
      Una e sa fii ROMAN si alta e sa pui botul la propaganda unora care au ca interes principal furtul invelit in nationalisme ieftine pt. (cuvinte care nu e frumos sa le punem pe forumuri publice).
      In anul de gratie 2017 nu e posibil sa ai o economie viabila in sistemul economic global care e foarte interconectat. Desi multi cred ca Romania are o gramada de resurse nu e chiar asa. Avem nevoie de importuri de resurse. Si in afara de asta avem nevoie si de produse cu tehnologie avansata(asta daca nu vrei sa traiesti ca in evul mediu). Si atat primele cat si cele din urma le poti obtine din strainatate doar cu valuta. Iar ca sa ai valuta trebuie sa vinzi si tu ceva. Pt. a vinde trebuie sa ai produse competitive. Si astea e cam greu(a se citi imposibil) sa le faci 100% intern. Vezi cum se leaga toate intre ele?
      Deci mai usor cu nationalismul de ev mediu pe scari.
      Nu a venit nimeni sa le ia puterea celor din PSD. Le-a fost cerut un singur lucru :NU MAI FURATI. Stiu…asta e o insulta pentru PSD ! E crima impotriva intereselor „statului”.

  24. Nu imi dau seama daca e plan rusesc sau nu dar acest guvern + parlament va apropia România de Rusia conform modelului unguresc …

  25. Mda. A ajuns tara pe mana unui taran cu dinti stricati care se baeaza pe prosti care nu inteleg cum e cu democratia (care apartine numa desteptilor nu si celor multi si prosti) care .. bun sa lasam.
    Da sa vedem : Cezar la 23 februarie 2017 at 12:18 scrie http://adevarulfinanciar.ro/articol/afacerea-elicopterelor-va-fi-transata-politic/Inca o stire, de data asta despre elicoptere!
    Da.. afacerea se va transa politic ca ia sa citim articolul (iare cati l-au citit .. dar oare chiar asa Cezar a citit mai mult decat titlul?!):
    Decizia Guvernului de a înlocui flota de elicoptere Puma învechite se dovedeşte să fie una politică, în cele din urmă, potrivit oficialilor americani. Alegerea între un producător american, Bell Helicopter, şi unul francez, Airbus Helicopters, va fi de fapt o alegere între un parteneriat româno-american mai puternic şi o legătură mai strânsă între două state ale Uniunii Europene.
    Deci SUA zice ca decizia va fi una politica nu taranu cu dinti stricati .

    Două companii şi-au arătat interesul să înlocuiască elicopterele Puma ale Armatei române, vechi de peste 45 de ani: francezii de la Airbus şi americanii de la Bell Helicopter. Însă dacă pe de o parte Airbus vrea să producă integral elicopterele în fabrica sa de la Ghimbav, americanii propun doar fabricarea anumitor părţi ale elicopterelor Viper în România pe care apoi ţara noastră să le importe de la producătorul american.
    Foaia vitelor de pripas (ne)Adevraul incurca trebile.. adica elcopterele de transport cu cele de atac.

    Ambele companii luptă să obţină un contract cu Guvernul, iar decizia României, fiind una politică, trebuie să fie una cântărită bine, este de părere preşedintele American – Romanian Business Council (AMRO), Eric Stewart.

    Interes în atragerea afacerilor americane

    Oficialul, prezent săptămâna trecută în ţara noastră pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu prim-ministrul Sorin Grindeanu, ministrul Economiei Alexandru Petrescu şi alţi miniştri din Cabinet, a declarat că a fost impresionat de planul acestora şi de interesul pe care îl acordă nu numai în atragerea afacerilor americane, dar şi de atragerea mai multor afaceri în general.

    Potrivit lui, discuţiile cu oficialii români au vizat în mod specific domenii unde poate fi crescută cooperarea şi acesta consideră, din perspectiva sa, că unul dintre aceste domenii este apărarea. „Am văzut o creştere la 2% din PIB a bugetului pentru Apărare, ceea ce va atrage mai multe companii de apărare şi mai mult interes, care vor rezulta în mai multe investiţii şi în mai multă tehnologie”, a spus el.

    Stewart a precizat că printre aceste companii se regăseşte, desigur şi Bell Helicopter. Întrebat, în termeni de negociere, cât este politică şi cât este afaceri în discuţiile privind contractul de înlocuire a flotei de elicoptere, el a menţionat că este greu de determinat procentajul pentru fiecare.

    „Dacă era o fabrică unde construiam rulmenţi cu bile de oţel nu ar fi fost o decizie politică, este o afacere comercială. Dar când implici apărarea, alegând între tehnologii europene şi americane, există o cantitate de politică implicată şi România trebuie să cântărească asta”, a spus el.

    Relaţie specială cu America

    Potrivit lui Stewart. România este parte a acestui „club special al Uniunii Europene” unde există o dinamică între diverşi jucători, diverse probleme şi obiective, diverse lucruri pe care România vrea să le facă.

    „Există aşadar o anumită presiune în acest club. Şi mai există şi această relaţie specială cu America. Eu aş spune ca american, reprezentând companiile americane, că simt că tehnologia americană şi produsele americane sunt cele mai bune, dar câteodată sunt de asemenea scumpe, deci ţările trebuie să îşi cântărească deciziile”, a mai spus Stewart.

    El a precizat că dacă vei compara majoritatea companiilor americane cu cele din alte ţări, există şanse mari ca SUA să câştige majoritatea contractelor. „Dar la finalul zilele ce vedem este că cele mai multe ţări trebuie să găsească echilibrul între Europa şi SUA. Şi este diferit pentru fiecare ţară. România trebuie să clarifice la nivel intern care este acest echilibru şi să se asigure că găseşte calea corectă pentru a-i face fericiţi şi pe mama şi pe tata”, a mai spus Stewart.

    Guvern pro-american

    Stewart a precizat că mesajul pe care îl va transmite la Washington, în urma vizitei sale în România, este că acest Guvern este pro-afaceri şi pro-american şi că trebuie ca SUA să profite de oportunităţi pentru a face mai multe afaceri cu România. El va conduce o misiune de afaceri în România în zilele de 29-30 martie şi va aduce 10-12 companii americane la o întâlnire cu Guvernul. Potrivit lui, multe dintre ele vor fi companii care fac deja afaceri în România, iar unii dintre investitorii actuali vor lua în considerare noi investiţii, care sunt foarte importante.

    Flota României de elicoptere este formată din aparate de zbor vechi de peste 45 de ani, ale căror motoare sunt slabe şi depăşite. Armata a modernizat 25 dintre acestea în perioada 1999-2005. IAR Ghimbav a primit recent 69,5 milioane de euro de la Ministerul Apărării Naţionale pe care îi va folosi în modernizarea unor elicoptere IAR 330 L Puma din dotarea Statului Major al Forţelor Aeriene.

    Pe de o parte, Airbus aşteaptă doar un semn favorabil din partea autorităţilor române pentru a produce primul aparat de zbor chiar în fabrica din Ghimbav. Pe de cealaltă parte, Bell Helicopter vrea să folosească piese produse la Braşov pentru a livra elicoptere Viper. Atât reprezentanţii Airbus, cât şi cei ai Bell au avut luna aceasta întâlniri cu oficialii români.

    Ceci americani declara ca este vorba despre o decizie politica

    Deciza care partine guvenului roman, recte partidului de guvernamant.
    Acum in ce [priveste „decizia [politica interna” pricum este pe nasoale.
    Daca cumpram elciptere de atac (americane) cica suntem antieuropeni.
    Daca cumparam elicoptere de transport (ca cica e mai bune ca pot fi inarmate si poti cara si lazi cu bere ptr picnic cu dame) devenim antiamericani.

    Oricum cei „desteoti” care nu vpteaza ptr 50 de lei vor „castiga” capital politic.

    Ghiciti cine va pierde …
    Fiindca sigur am avea nevoie de niste elicpptere de atac (se pare ca un elicopter de atac poate distruge 8-10 tancuri inainte sa fie el distrus) cestie ce ar face ca necesarul ptr un atac asupra Romaniei sa fie sporit cu un minim de plus 800 tancuri .. sau astea ar compensa numarul si calitatea tancurilor noastre…
    Intre timp momentan am putea sa reparam „carutele” 330 Puma si sa mai tragem de ele cativa ani. Cu rizicu ca Airbus sa se cam sucare .
    Cu rizicu ca sa amanam cestia cu curvetul care o sa sucare definitiv Olanda – insa se pare ca Schengenu e pe duca … v http://www.mediafax.ro/externe/franta-si-germania-solicita-comisiei-europene-revizuirea-codului-frontierelor-schengen-16170118 .

    O politica nationala inteligenta ar favoriza intarirea aprarii (elicoptere de atac .. si sa ma pupe undeva cine zice ca H ul ala ar putea suplini un elicoper de atac!) si o mentinere a legatirilor stranse cu SUA …

    Insa la noi politica se redduce la „dinti stricati” si teleroman asa ca la dracu ! oricum cade banu cei „destepti” vor castiga la concursu „taoarsa uite ce face Georgel!” (nu uitati si eu sunt Gheorghe!)

    A da ca mai sus se discuta depre ingineri. Acum vreo 26-27 de nai citeam niste articole care deplangerau ca generatia mea a fots foprtata de „comunisti” sa imvete mate si fizica ca sa se faca ingineri … in loc sa isi urmeze vocatia : jurnalisti, litwerel folozofeala, sociologie, poltologie alte ologii de dat din gura . Azi avem supradoctie de guristi …. dar procvum nu pre avem nevoie de imginerio ca nici industroe nu mai avem!!!! (In platofrma Pipwera se misca hartii. Adio FCE, adio FEPER, adio Electronica, adio RCD. Nitel mai departe din FEA a rams doar blocul adtiv si ITC a fost cumparat de .. rusi!!) LA ce or fi buni inginerii in „democratie” ?

    A ! Era sa uit. La ce dracu mai trebe al N – ulea studiu de fezabilitate a autostrazii Pitesti-Sibiu? Ce nu e clar ca este cupins in Coridorul IV paneuropean? Atunci ce dracu studiu de fezabilitate mai este de re-re-re-refacut? Cat despre planul.. proectul scuze dar cel putin in linii mari dateaza dinainte de 1970 .
    http://www.capital.ro/uploads/pics/0-39951-capital0001harta.jpg
    Nu tin minte ca intre timp sa se fi schimbat geografia Romaniei .. insa pe „atunci” mai erau destui care ivatyasera la Drumuri si Poduri pana in 1935, licrasera cativa ani inainte de 50 si chiar daca nu erau sefi … li se cerea sfatul. Plus ca perpsectiva unui glont in ceafa responsabiliza proiectantii …

    • @Nea Ghita,

      ‘A ! Era sa uit. La ce dracu mai trebe al N – ulea studiu de fezabilitate a autostrazii Pitesti-Sibiu? ‘

      Pai hai sa-ti spun eu de ce….pentru ca altfel o sa se darame precum aia de langa Sibiu, daca merg pe studiile vechi….alea facute din fix din pix, de la sediile fermelor de au castigat licitatiila anterioare pentru studiile de fezabilitate. Se recolteaza probe de sol sa vada ce trebuie transpus in studiul tehnic de specialitate, altfel risti sa o ia la vale, mai ales ca in zona aia e jale cu alunecarile de teren. Capisci? De aia trebuie!

      PS Daca tu crezi ca Dragnea anuleaza contractele cu nemtii, israelienii, olandezii si asa mai departe, sa faca altele cu americanii te inseli amarnic. Nu ne mai alegem cu nimic, tot ca pana acum ramanem….adica desculti!

      O sa avem parte de Vipere de la Bell, exact asa cum am avut parte de Dracula…tot de la ei, mai prin 1998. Contractele astea sunt anulate sa acopere ei pomenile alea electorale, ca banii ne se fac la imprimanta, nene….intelegi matale? Trebuie sa ne obisnuim ca pentru o perioada de timp, 3 – 4 ani de acum incolo, o sa luom o pauza de la contracte militare, autostrazi, infrastructura de tot genul, scoli noi, spitale s.a.m.d. Socialul e de baza…..ala aduce voturi si pesedeii la putere.

      Ete….priveste aici: https://www.youtube.com/results?search_query=experimentul+pitesti+2017

      Ce pot sa mai zic inafara de „Stalian si poporul rus, fericire ne-au adus!’ in varianta 2.0, adica aia capitalista!

      • Dintai trebuie sa oti zic zic ca „fezabil” inseanema „daca se poate face”. Daca „se merita sa faci”. Sua mai bine cautam pe goagal :

        http://www.metodologie.ro/studiuldefezabilitate.htm care cica este un site unde se explica Fonduri europene, analiza cost-beneficiu
        Cum se calculează, cum se scrie, cum se evaluează. Concret, practic si corect.

        Studiul de fezabilitate reprezintă, in fapt, transpunerea in limbaj administrativ a noţiunii de plan de afaceri din domeniul privat.

        Scopul principal al studiului de fezabilitate este de a oferi informaţiile necesare proprietarului proiectului, precum si eventualilor terţi finanţatori ai acestuia, in vederea luării unei decizii privind finanţarea proiectului (decizie pozitivă sau negativă, dimensionarea şi eşalonarea finanţării). Demersul logic pe care se bazează existenţa studiului de fezabilitate este prezentat la punctul Rationament al acestei secţiuni.

        Structura studiului de fezabilitate este centrată in jurul analizei cost-beneficiu. In realitate, studiu de fezabilitate şi analiză cost-beneficiu sunt două noţiuni care se suprapun in foarte mare măsura, pană la a coincide, in funcţie de definiţia convenită (a se vedea punctul Tipologie al acestei secţiuni).

        Daca ti se pare prea lung atunci mai ia de aici : http://www.adivisa.com/tag/ce-este-un-studiu-de-fezabilitate/ CE ESTE UN STUDIU DE FEZABILITATE ? Conceptul de studiu de fezabilitate presupune efectuarea unei analize complexe de marketing, comerciale, tehnice, de management si financiare
        sau Dex online: FEZABILITÁTE s. f. Însușirea de a fi fezabil; caracter realizabil al unui lucru. ◊ Studiu de fezabilitate = studiu al unui proiect sau al unei investiții din punctul de vedere al posibilităților tehnice de realizare și al rentabilității.

        Adica ceva cam in genul : merita sa iti cumperi o masina de spalat cu bule de xenon .. daca ai 3 perechi de soseste, 2 tricouri , 3 panatloni si cam atat? Ntz nu este economic findca de fpat tu intri sa faciodus deja imbracat .. si in 15 minute esti spat si tu si hainele (care merg s[atae si cu samponu Head an matreata .. ma rog nu ar fi conomic sa torni in masina de spata dar este cononomic sa il lasi sa curga de pe capu tau pe tricoul tau)
        Sau alta : este economic sa fac un drum pe acolo ? Pai daca trec 2 carute pe sal;tamana nu.. daca insa trec 1000 de TIR uri pe zi …

        Pri mai Cezarica cum sa iti zic Sibiu-Pitesti este coridorul IV ppeneuropean Adica studii de fezabiliatte s-au facut acum peste 20 ani si nu doar studii preivind portiunea Pitesti -Sibiu ci pentru intreaga lungime a lui de la Dresden / Nürnberg — Praga — Viena — Bratislava — Győr — Budapesta — Arad — București — Constanța / Craiova — Sofia — Salonic / Plovdiv pana la Istanbul
        Accesoriu mai amintesc ca traseul Sibiu-Potesti a fost acceptata datorita lui Ba’Se care s-a batit ca 1 leru si 85 de bani sa nu treaca nitel mai la vest , cu trav4esarea Dunarii la Tuneru Magurele zicand (pe buna dreptate) Nu pouteam sa accespt sa scot Constanta de pe harta . Ca transportatorii bulgari si turici ar fi preferat vaerinata cealalta .. noi am fi avut un interes maximal pe valea lu Prahova

        Deci dragul meu ce trpst mai nare al nspelea studiu de fezabilitate ? ALt rost decat ca „cineva” sa incazsseze bani dimgros ptr hartii inutile ..

        Cat despre la ce te refri tu – ala se nuneste proiect tehnic. Si cum vaema placereea sa zic „trama”a fots desenata prin 1970 . Fi listinit pe vremea aia stidiile geologioce se faceau pe teren, se baga sonda si se scitea carota. Se nota tot si se trimitea la proiectant . SI titi erau f seriosi – cum am scris in gnl aia care raspundeau erau pregataiti inainte de 1945 , abveai o alta etica si in plus era persectiva deloc reconfritata a impuscarii . Ca daca feri Doamne se prabusea asa un drum cum s-a prabusit bucata aia de autistrada.. pana acum vreo 2 erua gata impuscati ptr „subminarea economiei nationale”
        Oricum asa cuim nu s-a schimbat geografia tarii .. geologia a ramas si mai „fixista”.
        Ar trebui „de studiat” cum de sp-a ajuns la prabusierea aia – daca s-a facut studiul geologic.. daca nu cumva s-a modificat traseul (adica prima varinata trecea prin zona stabila insa terenul nu apartinea „cui trebuie”. Ca trebe sa iti zic ca este ceva bafta sa iti treaca austrada pe terenul tau… pe terenul tau de 1 euro mp .. si tu sa il vinzi pe de 10 sau mai mult daca imparti cu cine trebe ) sau daca contructorul (mi se pare ca bestik ) a facut ce trebuia dpv tehnic…

        A da. Si ar mai trebui ca „inteligentii” sa invete sa faca diferenta intre un studiu de fezabiklitate (care este unul economic) si un proiect tehnic ….

        Asa cum si tu ar trebui sa afli ca in 1998 gubernul era un guvern CDR cu insertii de PD si UDMR si primul ministru era de la PNTcd. Si ca de Dragnea poate se auzise prin Teleroman dar numa de aia care aveau treaba cu prefectura (era prefect .. din partea PD)

    • Nea Ghita, de „fo” 3 zile te asteptam cu o continuare la asta:

      „Nivelul d dezviltare nu tine neaprat de coruptie …”

      Stiu ca e greu, dar fa un efort si lumineaza-ne de ce „tine neaparat” ca suntem o gramada care asteapta lumina intelepciunii …

    • Asta este personaju respectiv , un taran hot cu dinti stricati care s-a vazut in capul statului si crede ca poate sa faca orice ca pe tarlaua lui din Teleorman . Pacat , poate prin PSD -ul ala or fi si oameni isteti si cinstiti , dar au ajuns sa fie condusi de un taran hot cu dinti stricati !!!!!!!

  26. Avand in vedere avantajele evidente ale Rusiei in cazul corvetelor, la Dragnea mie imi pute rau a tradare (vezi art 394 pct. b, c si d Cod penal). In cazul lui Grindeanu (avand in vedere ca e menbru CSAT) pute a inalta tradare (art 398 Cod penal). Oare procurorii din Parchetul de pe langa I.C.C.J. nu vad?????????

  27. 1 – Daca tot nu construiesc autostrada Sibiu – Rm Valcea – Pitesti, macar sa inceapa transformarea drumului intr-o sosea pe 4 benzi.

    2 – Iar legat de Valea Prahovei, despre care a tot vorbit GHITA in campania alectorala, si vad ca acum PSD-ul nu mai pomeneste nimic (eu sunt din Braila si pentru mine este mai importanta valea prahovei decat sectorul Pitesti-Sibiu). Sa inceapa constructia de centuri ocolitoare in jurul localitatilor Comarnic – Sinaia – Busteni. Va marturisesc ca am stat acum vreo 2 ani la intrarea in busteni… vreo 2 ore…

    apropo pentru BUCURESTENI: mai cautati si alte locatii de weekend. nu doar Valea Prahovei, oameni buni. ca sufocati traficul acolo… si tot voi stati blocati cu orele.

    3 – Eu astept totusi sa vad un contract cu UM MORENI pe SAUR 2. si un contract pentru IAR XT. stiti voi… speranta moare ultima. macar 1 Batalion de Saur si constructia a 2-3 prototipuri pe avionul romanesc (cu toate ca este un avion submotorizat chiar si cu noul motor adus de la „cucuietii din deal – taiwan – cand aveau aci aproape Ivcenco All-222, in Ucraina. un motor ceva mai performant)

    • Daca tot vor renunta la contractul cu Damen, pentru corvete, poate intentioneaza sa inarmeze fregatele alea… si de ce nu… Monitoarele fluviale si vedetele Fluviale, poate vor beneficia de modernizari.

      Adica… renunti la corvete dar chiar nu faci nimic in domeniul naval??? asta mi s-ar parea o mare ticalosie.

      si cred ca inarmarea fregatelor Type 22 si modernizarea Monitoarelor si vedetelor fluviale, ar costa mult mai putin statul roman. Probabil un echivalent cu achizitia unei corvete.

      • ca sa vezi cat esti de inteligent. Autostrada nu se construieste pt tine sau pt weekendul de ski al unora. Se construieste pentru a deservii industria..
        1 ai fost vrodata pe valea oltului si de la Pitesti la Valcea? Unde ai vazut tu posibilitatea(cu costuri rezonabile) extinderii la 4 benzi?
        2 autostrada Brasov comarnic sunt disperati sa o faca ca acolo au investit baietii destepti in terenuri
        3 asteapta muult si bine.
        4 stai jos cu fata la perete si mainile ridicate 30 de minute

      • @Chipp. Nu mai pune bre botul la tot felul de retarzi, Bucuresti-Brasov nu-i pt bucuresteni ci pt ca Valea Prahovei este cea mai aglomerata ruta care traverseaza muntii. De fapt DN 1 este cea mai aglomerata sosea, un lucru suficient pt a fi dublata de o autostrada.
        Pe valea Prahovei trec TIRurile care tranziteaza Romania pe directia E-V, plus ca tot pe acolo ar trebui sa treaca o parte importanta din marfa catre si dinspre Constanta.

    • ‘1 – Daca tot nu construiesc autostrada Sibiu – Rm Valcea – Pitesti, macar sa inceapa transformarea drumului intr-o sosea pe 4 benzi.’

      Nu poti sa faci asta decat la costuri exorbitante, deoarece zona este una accidentata si periculoasa. Vorbesc de zona dintra Valcea si Pitesti, mai ales pe dealul Negru, iar pe valea Oltului nu e loc de 4 benzi, ci doar de 3, ceea ce fac deja. Se va circula alternativ in functie de trafic.

      • Eu nu am fost pe Valea Oltului.
        Am programat in aceasta vara sa ajung in zona. mai exact transfagarasan cu Cetatea Poienari + Vidraru + Lacu Balea.
        sper sa includ o intoarcere pe Valea Oltului dar nu iubesc aglomeratia….

        Se poate face 4 Benzi doar daca se opteaza construirea unui intreg sens de mers (2 benzi) in anumite regiuni pe viaduct (deasupra albiei raului) sau pur si simplu pe cealalta parte a raului. (imi dau cu parerea doar. ptr ca nu am ajuns in zona. dar primul pas care-l voi face, voi intra pe google maps)
        Daca Valea Oltulu este asemanatoare cu Valea Buzaului (regiunea Siriu-Intorsura Buzaului) sau valea prahovei.

        • Cel mai probabil, vor face un sens pe un mal si un sens pe celalalt si doar noduri de traversare a raului catre drumurile care se ramifica din drumul vechi.

          • @Eroul Bula,

            corect. Problema este ca pe celalalt mal se afla calea ferata.
            Asta complica treaba. iar calea ferata are multe tuneluri.

            • Exact. Crede-ma, nu renteaza sa faci asta….acolo trebuie neaparat autostrada si cu asta basta!

              PS Daca pleaca Dacia din Romania din cauza autostrazii aleia, se pierd 200 de mii de locuri de munca. 14.000 lucreaza direct in uzina, 100 de mii pe orizontala si inca 100 de mii care lucreaza mixt pentru Dacia si Ford. Multi au adus productia in Romania tocmai pentru ca lucreza pentru doua fabrici, nu doar peentru una, altfel nu ar mai renta la costuri. Majoritatea sunt localizate in judetul Arges si limitrofe, in special Olt sau Dolj.

              Cred ca nenorocitii astia nu constientizeaza ce inseamna sa pierzi 2% din PIB-ul tarii si sa ramai cu 200.000 de someri, viitori asistati sociali, fix din aia invatati cu salarii mari, cu rate la case e.t.c.

              Ce or sa faca, or sa-i mute pe toti la Bucuresti sau in Ardeal, ca acolo se mai gaseste carte ceva de munca? Inconstienti prosti si ignoranti!

  28. Jon, tocmai voiam sa pun si eu link-ul. Nu ca ar mai ajuta cine stie cat, dar macar mai citesc cativa si inteleg ca nu e nimic illegal in toata treaba.

    @Ghita: nu stiu cum e cu democratia prostilor sau a desteptilor, nu pricep intotdeauna subterfuggile politicii dambovitene, dar ce ma enerveaza este MINCIUNA.

    Are PSD-ul o solutie mai buna? Mai ieftina? Vine cu o alternative superioara pret / calitate? Sau dam niste bani in plus, dar mai stiu eu ce state mai potente military si economic isi mai trimit oarece trupe pe aici? Foarte bine, sa spuna deschis: uite domnule, noi avem variant asta care e clar mai buna, la dracu cu intelegerea veche.

    A facut PSD-ul asa ceva? NU. O tot dau la imbarligat cu „ultimul tun” al tehnocratilor, cum a risipit Ciolos 1.6 mld, ca HG e ilegal, ca nu s-a cerut parerea Parlamentului. Toate niste miniciuni ieftine. Stii foarte bine ca nu s-a cheltuit inca nici un ban din cei 1.6 mld pentru corvete, mai mult, nici macar nu s-a angajat un singur banut. Cat despre solicitare catre parlament, presupun ca iti amintesti cum discutam in noembrie despre minuta Biroului Permanent al Senatului, cand au refuzat sa puna pe ordinea de zi cererea guvernului privind corvetele. Mai mult, Badalau (ala mare din PSD) a zis cu gurita lui „Sa se dea HG, e cel mai bine asa, si apoi vedem”.

    Nu faptul ca se renunta la contract ma deranjeaza, pana la urma se mai intampla sa pice intelegeri (si oricum eu unul mai asteptam detalii inainte de a zice ca e bun sau rau) ci aceasta mancare continua de rahat. Oare lui Les nu ii crapa obrazul, ca e doar si munca lui? Ce speranta sa mai am de la un guvern / Parlament ai carui reprezentanti te mint pe fata?

    • nu trebuie sa aibe nimic PSD-ul… doar trag de timp, sa nu aloce banii pentru achizitii multianuale… mai la vara, mai la toamna, poate de Craciun… oops, nu s-a cheltuit asa ca prindem in bugetul, ati ghicit, „DE LA ANUL!” – asta e hitul ultimului deceniu la MApN!

      • @Marius Z,

        Am inteles ca nu prea au bani pentru achizitii multianuale.
        dar macar sa investeasca bani (mai putini) in industria de armament romaneasca, prin achizitia de sisteme romanesti.

        macar sa vedem ca se misca ceva… fregatele alea, hai sa le punem ceva pe ele… macar 4 tunuri de Viforul 30mm automate, macar sa reparam motoarele. sa punem generatoare noi (daca sunt vechi). ei au pus 2 mitraliere 12,7mm anti piraterie. Astia fac misto de noi, practic.
        Dar lasa ca sunt dotate cu sisteme de razboi electronic. :)) :)) :)) nu au nevoie de arme.

        mai sunt Monitoarele si vedetele fluviale. si acolo la fel… sa le doteze cu noile gachete GRAD 122mm – cu raza extinsa si ghidate. sa le schimbe motoarele. Sa modernizeze turelele de 100mm cu echipamentele de pe tancul Bizon M1.

        SA FACA CEVA MACAR!

  29. Marius Zgureanu a pus punctul pe „i”, DE LA ANUL….Tergiversare, abureala, RFI, strategii, viziuni, discutii, colocvii, etc, etc, toate acestea sunt reteta MINCIUNII ce ni se serveste din 1990. Am colegi de serviciu care topaiau de bucurie ca s-a marit salariul, m-au categorisit „rau intentionat” cand am incercat sa le explic ca totul nu se bazeaza pe crestere economica reala si altele. Gandire tipica de bugetar, putin imi pasa eu s-o duc bine cu munca cat mai putina, frecatul mentei sa traiasca! Marea lor majoritate sunt votanti PSD…Urmeaza ani de stagnare pentru Armata Romana in privinta modernizarii si achizitiei de tehnica, dar sunt sigur ca in curand „gogoasa prosperitatii induse” se va dezumfla, canci money! Si-atunci voi „rade” si eu, amar bineanteles, de tampenia, ignoranta si naivitatea lor.

  30. Am produs o mica furtuna! Dar,
    „George GMT
    23 februarie 2017 at 12:46
    Bre democratia este noaptea mintii si domnia prostilor!
    http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-democratia-cea-mai-mare-pacaleala-din-istoria-omenirii-un-pat-al-lui-procust-care-niveleaza-mentalitatea
    N-avem insa alta solutie dar am putea sa invatam s-o folosim dracului odata. Tomberonezilor, in mod clar, le este frica de popor si este normal sa fie asa, oricarui hot ii este frica de propietar.
    Trebuie doar sa punem mana pe ranga, pt ca suntem in dreptul nostru, in legitima aparare cum ar spune codul penal.”
    Da! Un mic adevar. Dar: democratia e noaptea mintii? Domnia prostilor? …Sa punem mana pe ranga? E legitima aparare? Pai…anarhia salveaza Romania!!! De aici si pana la a nega tot ce nu-ti convine e cale lunga si depinde de tine cum parezi. E simplu cu strada! E imagine si prinde bine pentru… inamic!
    V-ati napustit peste mine! Ati citit ce e scris mai sus?
    Ex: ” Costin
    23 februarie 2017 at 15:49
    Mi e ciuda ca am parinti incapatanati si nu vor sa vina sa stea cu mine iar astfel sunt obligat sa ma intorc de 2,3 ori pe an in cloaca asta denumita impropriu *tara*.Scuzati mi exprimarea dar sunt plini de nervi iar pt Romania nu mai am nici o speranta.Avem ceea ce meritam,*noi* i am votat,armsta e o adunatura de linge blide,stau si suporta ca o…….”
    Cand consideri tara o „cloaca” si empatizati cu asta nu mai am alte comentarii.
    Zice: noi i-am votat. Atunci? Inconstienta a ajuns atat de adanca incat nu mai stim ce facem cu tara asta? Cei care au votat regreta! Cei care nu au votat (cei mai multi), regreta…toti regretam, injuram si amenintam. Dar noi? Noi n-avem nici o vina!?

  31. Si, mai e o treaba! Chiar nu intelegeti ca am intrat in partiturile scrise de altii? Plangeti pentru coverte? Si nu numai! Lacrimile nu fac de cat sa inerveze pe cei care au pus talpa prin nisipurile dobrogene! Hotarati-va cu cine vreti!

    • Plangem pentru viitorul copiilor nostrii. Si vrem sa fim de partea milostivului Dumnezeu care apara acest neam.

      • Ti-am apreciat, de mult timp, valoarea judecatii! Asa e! E in joc viitorul copiilor nostri! Inconstient, cred ca noi, astia de mai scriem pe aici, si nu numai, orbiti de atata democratie cat a dat peste noi, vom pecetlui un viitor sumbru, nu numai pentru copii ci chiar pentru arealul in care salastuieste acest norod.

  32. boss, de ce ai scris antena 3 cu ”A” mare?

  33. http://www.evz.ro/cuceritorul-economiei-pregatiri-de-invazie-externa.html

    Intre timp nenorocitii astia nu mai contenesc sa se laude cu ce realizari marete vor avea ei in domeniul industriei militare romanesti si al economiei nationale. Mai ca iti vine sa varsi!

  34. legamantul dintre pdsr si securitate/sri facut peste tara in naivii ani ’90 nu poate fi desfacut peste noapte.
    in prezent pesedul mustaciosului isi consolideaza electoratul pentru ciclul urmator de alegeri si/sau pentru eventuale miscari de strada potrivnice.e ultima carte pentru ei .va oripilati degeaba,guvernul doar isi rasplateste cel mai devotat alegator…sistemul public din romania.cu psd-ul au votat in corpore doctori,asistente,pensionari,profesori,invatatori,profesori,academicieni,asistati,educatori,polististi,militari,jandarmi,functionari,etc…TOTI si TOT aparatul public.in loc sa le cautati scuze trebuie sa incepem sa punem degetul pe rana.
    acesti oameni impreuna cu partidul din spatele lor sunt coasmarul romaniei dintodeauna.ei sunt sursa principala de coruptie si drenare a banului public.
    ganditi-va ce o sa devina copiii de politisti,doctori ,profesori,educatori,functionari,etc…vor deveni TOT politisti,profesori,functionari,etc, pentru ca nesimtirea si hotia se transmit din generatie in generatie si trebuie sa fi de-al lor ca sa intri acolo.si devii odata ce ai platit mii de euro pentru un job remunerat cu sute de lei(exceptiile nici numai conteaza in contextul actual).
    Fuck You All !!

    • „Îmi doresc pentru Ministerul Economiei să începeți, domnule ministru, cu revitalizarea industriei de apărare. Avem în buget 2% pentru apărare. Mi-aș dori ca marea parte a acestei sume să fie cheltuită în România astfel încât astfel încât să putem să ajutăm industria națională de apărare”, a spus Grindeanu la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Economiei.
      Revitalizam industria de aparare prin taierea si abrogarea tuturor contractelor.
      Abrogam contractul pentru corvete sa revitalizam industria de aparare .
      Haos , declaratii contradictorii , una spune dragnea pe la tv in tinp ce grindeanu vrea revitalizarea industriei de aparare . . Ca la spitalul de nebuni .

  35. mda , zii de doliu pentru noi , cu Ciolos am facut un pas inainte cu dragnea 2 inapoi … n-am ce sa zic e vina acestui popor ca nu ia atitudine fata de acesti oligarhi .

    • Ciolos zice:

      „Hotararea de Guvern, la care se face referire in spatiul public, nu a fost si nici nu a intentionat sa fie o decizie de achizitie publica privind cumpararea unor nave militare marine. HG-ul respectiv nu reprezinta un contract semnat sau aprobat, ci stabileste doar procedura care urma sa se desfasoare pentru achizitia acestor nave militare marine.
      In conformitate cu prevederile legale existente, initierea achizitiei publice ar fi avut loc numai dupa aprobarea conditiilor de achizitie de catre Parlamentul Romaniei.”

  36. Mai dragilor suntem obositori,

    Chiar nu intelegem pe ce lume tram ???
    Nu intelegem ca, noi aceia ce ne bagam in seama pe aici, un contam deloc !

    Sistemul legal „PSD – Partid unic” se bazeaza doar pe numarul de VOTURI, caci IQ individului nu conteza in contabilitatea democratica !

  37. O sa fie haos economic, dar eu tot sper ca bugetul asta hiper-optimist o sa fie pentru PSD ce a fost negarea crizei pentru PDL.

    https://republica.ro/alarma-la-finante-incasarile-in-ianuarie-sunt-cu-5-mai-mici-decat-in-ianuarie-2016-pe-cand-bugetul-prevede

    P.S. Nu mai bine stergeti toate postarile lui Calin? Cred ca toata lumea si-a dat seama ca e un trol, nici macar postac, iar eu nu vad de ce trebuie sa tot dau scroll peste zeci de de comentarii inutile care oricum nu spun nimic.

  38. Nu intele de ce reactionati asa in ultimul hal , cu toti stiam ca asta se va intampla .

  39. Reactiile noastre sunt din cauza lui Ciolos. Guvernarea tehnocrata cea infierata a dat totusi ceva devastator pentru PSD: un strop de normalitate. Atat. Normalitate, ca guvernul Ciolos nu era ceva exceptional. Era doar un guvern european standard. Ei, dar oamenii au prins gustul acelei normalitati. Iar acum, vor mai mult. Absolut devastator pentru partidul monolitic.
    Dpdv geopolitic, e ultimul hurrah! al Rusiei. In 6 luni max se termina fondul suveran (aviz amatorilor). Va urma un crash de toata frumusetea. Ei TREBUIE sa o vad le Pen aleasa, sa asigure haos in SUA si sa aibe grija sa fie tarile estice slabite. Altfel, pierderile URSS vor fi mic copil. Ei bine, cu tot riscul de a fi moderat, ma pis pe planurile lor. Si daca e sa mor de foame sau glont, sa fie. Am avut un parinte cu dubla amputatie cu necroza, diabet indus, insuficienta renala si hepatita intraspitaliceasca. Lung chin. Asa ca nu ma tem de moarte prin plumb. Sunt cai mai nasoale de a te duce 🙂 .
    E pacat de risipa de energie si potential…dar daca vor sa murim de gat cu ei, asa sa fie. Alea iacta est 🙂 .

  40. Mda ,e exact ce trebuiau sa faca ! Salutara decizie ,la fel ca cea cu padurile , nu se dezmint , isi arata adevarata fata !
    Asta va insufleti olecuta nervozitatea si iesitul in strada ceea ce e de bine
    Deocamdata ceea ce fac tovarasii cu salariile bugetarilor e doar o strategie a chilotului maro pt. a impiedica folosirea celei mai puternice arme a unei tari impotriva unei dictaturi , si anume Greva Generala . Adica mai mituiesc pe ici pe colo sa nu cumva sa se trezeasca cu sindicatele in strada , cam la atat se reduce ”marea facere de bine ”
    Dar sacul fara fund nu va functiona multa vreme ,sa speram ca mult mai putina decat estimeaza tovarasii , angoaseala se aduna si poi va fi bairam pe cand da caldurica …

    • Wow , s-au suparat americanii ca vor romanii sa construiasca nave si TBT -uri in tara cu olandezii si nemtii . Eu cred ca pe astia ii intereseaza in primul rand sa ai aia doi la suta din PIB si sa-i cheltui cu cap si pentru aparare, sa-ti modernizezi armata si sa fi pregatit .
      Chirieac , alt lingau ca si personajul din fotografia de mai sus .

    • Am citit până la partea cu sursa : dcnews. După aia am închis tab-ul. Nu se merita sa îmi pierd timpul.
      Astea sunt povesti din alea gen vizita lui Dragnea si copilu(aka Grindeanu) la Trump.
      Melescanu se cearta cu Klemm in public (si in diplomatie asta arata ceva rupturi, mai ales cand te pupi pe bot cu ambasadorul Russiei in timp ce te dai ocupat când vor vesticii sa vorbească cu tine) si asta zice de americanii care ii iubesc. Yeah right. Si marmota…

    • Insa SUA piede cel mai mult …

      Ar fi trebuit sa urmariti mai cu atentie ce a zis Trump in diferite ocaziii – nu numai 2 la suta, dar si ca au dat abnii Iranului (bani blocati din 78!) si Iranu cumprara din Eruopa.. ca prodctia din MExic ruineaza SUA, ca nu mai m,erge asa, samd etc.
      Asa ca daca voi credeti ca Trumo si gasca vor fi fericiti ca Plandezii primesc peste 1 mld, ca germanii alt miliard va inselati. Mai ales ca este vorba despre furnituri de armanent – unicul domeniu in care SUA exceleaza … nu ca in doemniul limuzinelor, al electronicii samd etc.

      Asa ca daca eu as fi Gubernu’ as face scurt un contractel ptr cca 32 de Vipere cu ce le mai trebuie cu optiune de inca 64 as ruga un mic cadou din „stock” ul de rezerva (vreo … 8 F 16) si as studia cum ne pot inarmna ei fregatele … (au niste rachetele destul de rele) ….
      In finer as da bani ptr prelungorea resuirsei Pumelor.

      • Chirieac abereaza, si nu pentru prima data.
        a)Interesul nr 1 al SUA este sa aiba aliati puternici economic si militar; corvetele alea sunt in interesul lor.

        b) US Navy nu are corvete; industria lor nu se pasioneaza de asa ceva. Daca ar fi sa ne forteze mana ar faceo pt alte sisteme.

      • Ghita, US exceleaza in mai multe domenii, nu doar al armamentului.

  41. George GMT, Radu,Razvan Mihaeanu

    ref la nelamurirea voastra in ce priveste afirmatia mea :„Nivelul d dezviltare nu tine neaparat de coruptie …”cate pagini suportati sa cititi?
    Dar „restul publicului intelctual” ala care nu stie ce este aia „studiu de fezabilitate” si incurca tunul cu obuzierul si aruncatorul de mine ba uita ca existau candva si mortiere ??

    In rest j’y consaisse sufisament le francais pour dire que impossible c’est pas francais …
    Aveti MARE grija ce va doriti …

    • @Bizonul Atotstiutor, am folosit expresia „tun autopropulsat” ca fiind traducerea din engleza a self-propelled gun, de acum inainte voi folosi SPG ca sa imi scurtez comentariile (etern prea lungi !). Cine pana mea a confuzat un tun anti-tanc cu un tun autopropulsat si apoi cu un aruncator de mine?

      Cat despre ura ta fata de intelectuali, aia o stim demult, la fel si limbajul tau suburban, „priceperea” ta in absolut orice subiect si rapiditatea cu care iti arati adevarata „valoare” si te dai la atacuri personale.

      Ai un mare, mare noroc ca ne adresezi insulte si jigniri intr-un mediu virtual unde iesirile tale de mahala sunt tolerate.

  42. Domnilor,nu am pretentia ca sunt a tot cunoscator, dar nici dumneavoastra n ar trebui sa aveti .Constat ca unii se pricep la toate ,invatamant, pensii ,economie, sanatate si ce sa mai vorbim de geopolitica si geostrategie.Vad afirmatii stupefiante ,, clientela de partid a psd ului,bugetarii si pensionarii,,.Sau ,,prostii care muncesc in privat sunt singurii care aduc plus valoare,, etc. Un pic de decenta nu strica. Sau, niste studii postuniversitare in domeniu. Comparati va rog structura economiei romanesti cu cea a …Greciei si o sa aveti un soc. Grecia are13% pondere a industriei in PIB, 3,4% informatii si comunicatii si doar 5% activitati tehnice stiintifice si profesionale fata de 26% ,6,4% si 8,3% Romania. Se vorbeste mult ca in Romania statul este prea puternic in dauna sectorului privat, dar DOAR 11,% din PIB este creat de administratie,aparare,educatie,sanatate si afaceri sociale.In Suedia ponderea este de 23,8%,in Grecia 20,% etc. Pe de alta parte in Germania ordinea si siguranta publica inghit 3,6% din cheltuielile statului iar la noi 6,3%.In schimb la noi sanatatea si injurata educatie consuma impreuna 19,4% din cheltuielile totale in timp ce media in UE este de 25,1%, lucru care se reflecta direct in salarizarea acestor sectoare . Acestea fiind spuse n am citit in presa germana afirmatii jignitoare la adresa pensionarilor sau bugetarilor venite din mediul privat. Cu stima ,

    • @Andreica cc…ce are su la cu prefectura???…A venit primavara…mai bine iesi tati in parc si te plimba!

      • ,,ingineru,, de Petrosani ?

      • Constat ca devine o politică generală să-i dați cate un șut în fund oricui are o altă opinie decât cea generala a articolului sau chiar a blogului și care poate sa nu fie chiar cea mai corectă. Poate un plus de tolerantă chiar si ceva politete in plus nu ar strica.

        • Imi asum observatia, pe de alta parte rara s-a intamplat ca cineva sa fie banat doar pt idei diferite. Banarae are a face cu limbajul si cateodata cu lipsa oricarei logici in comentarii.

          Suntem muuult mai toleranti decat imensa majoritate.

        • @karadeniz cred ca devine o politica generala din partea unora sa se dea etern victime, atunci cand nu pot veni cu cifre contradictorii.

          „Comisarul european Pierre Moscovici asteapta „anunturi credibile” din partea Guvernului Grindeanu: Estimarile noastre arata ca Romania va depasi tinta de deficit bugetar in acest an si in 2018″

          Toti astia sunt niste prosti, nu-i asa? Doar @Ghita Bizonu’, @calin si altii ca ei stiu adevaratele cifre, care sunt secrete dar vi le-a spus un general SRI.

          Cat despre politete, nu-mi amintesc sa te fi jignit vreodata, sper ca si reciproca sa fie valabila indiferent de opiniile prezentate. Pana acum, ai postat rar si pe un ton superior si sarcastic, ceea ce nu e prea recomandant sa faci atunci cand vorbesti cu strainii pe internet. Nu de alta dar poate nu sunt toti vreun angajat din nu stiu ce institutie a statului, cu examene trecute stim noi cum sau avansari primite stim noi de ce.

          Daca ai opinii contrare, te rog eu frumos sa ni le impartasesti folosind cifre. Te rog sa ne arati adevaratul deficit si de asemenea sursele bugetare prin care se vor acoperi toate aceste mariri de salarii, pensii, ajutoare sociale, bugete ale primariilor, pensii speciale si asa mai departe.

          PS: uite, alti prosti, amatori din mediul privat, care se ocupa de prostii in timpul lor liber: http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-21630472-asociatia-pro-infrastructura-rezultate-dezastruase-ale-companiei-autostrazi-licitatii-anulate-sau-intarziate-contractarea-studiilor-pentru-autostrazile-importante-amanate-ele.htm

          Economistii romani, specialistii din BNR, Comisia Europeana, Eurostat, toti sunt niste prosti care nu inteleg ca modelul economic „sparge tot” promovat de Dragnea/Grindeanu va functiona de minune.

          Lor ne alaturam noi, incapabilii din mediul privat, prostii aia cu termene-limita dese, care nu pot fi ratate, aia care n-am fost in stare sa ne angajam la stat si sa ratam cu 3 ani jumate un termen de livrare. Din cauza asta am ajuns in privat unde lucram cu clienti straini, la contracte castigate in negocieri aprige in detrimentul multor alti executanti din lumea intreaga, contracte livrate la timp unor clienti satisfacuti. Niste prosti domnule, niste amatori si niste incapabili, unde mai pui ca nu ii respecta pe profesionistii de la stat care rateaza si distrug totul, in schimb le platesc salariile. Macar referitor la ultima afirmatiei au dreptate, suntem cam fraieri.

          • Acesta este un site axat pe problema armatei și apărării țării. Chestia cu cifrele e la matematică nu demonstrăm teoreme aici ci facem cel mult predicții, interpretări asupra unor fenomene complexe și cu multe variabile. Guvernul Grindeanu va face ce au făcut fără excepție toate guvernele post decembriste, nimic bun pentru țară în ansamblu ei și pentru apărarea ei.
            Nu-i vorba ca eu m-am simțit jignit, nu sunt chiar așa sensibil, ci doar am observat că de ceva vreme se cam pune destul de ușor pumnul în gură celor care au alte opinii decât cea generală de aici iar la acest articol au fost bruscați cel puțin trei useri. E dreptul celor care se ocupă de acest site să-și stabilească regulile precum și al celor ce formează familia rumaniamilitary să aibă conduita pe care o vor , iar cei nedoriți pot fi excluși sau li se poate cere să evite implicarea dar cred eu că și acest lucru se poate face într-o manieră mai elegantă.
            Referitor la postările mele, în mod sigur nu am vrut să fie pe un ton superior și sarcastic și chiar îți mulțumesc ca mi-a spus că așa par. Nu postez de regulă decât atunci când am ceva de spus care cred eu că poate fi util și pentru alții, mai ales privind marina unde am lucrat aproape întreaga carieră.
            Mie, de exemplu, nu-mi place acest conflict tot mai acutizat între stat și privat. Păcătuiți unii dintre cei de aici prin generalizarea excesivă a unor situații criticabile din sectorul, ce-i drept prea umflat, de stat. La fel se critică, uneori fără excepție, coloneii și generalii armatei române. Călit și antrenat pentru a suporta multe chestii de acest gen totuși primesc dureros în plex astfel de bocanci. Înțeleg ca majoritatea sunteți tineri, și conflictul între generații este mai acut acum ca oricând la noi, că eu trecut deja de 6o de ani probabil intru ân categoria boșorogilor cu care nu ai ce discuta.
            Înteleg și ideea ca efortul principal privind apărarea trebuie făcut pe partea de dotare și înzestrare dar nu sunt de acord cu transformarea a zeci de mii de militari scoși afară din sistemul militar după 89, în biscuiții verzi și nici aruncarea anatemei asupra noastră pentru orice e rău în sistemul militar. Armata este doar un instrument în mâna politicului, nu cred că la privat muncitorul merge la patron sau acționar și-i stabilește el politca managerială sau regulie interne. Oricât ați fi de frumoși, tineri și liberi, stăpâni pe magia cifrelor și satisticilor, ancorați în realitățile vremurilor de azi și fauritori ai vremurilor viitoare, sunteți totuși oameni nu zei și puteți greși si voi la fel ca și cei pe care-i blamați.

            • @karadeniz
              „Referitor la postările mele, în mod sigur nu am vrut să fie pe un ton superior și sarcastic și chiar îți mulțumesc ca mi-a spus că așa par.”

              Din punctul meu de vedere nu cred ca este cazul… Ori nu-mi aduc eu aminte, ori sunt mai nesimtitor din fire…

              „Nu postez de regulă decât atunci când am ceva de spus care cred eu că poate fi util și pentru alții, mai ales privind marina unde am lucrat aproape întreaga carieră.”

              Ca pasionat de tot ce pluteste, pot spune ca am invatat multe din postarile dvs. si poate, uneori, ar trebui sa postati mai des… 🙂

              Am si eu acasa un „bosorog” de peste 60 de ani care provine din aceeasi tagma adeseori criticata pe aici, mai aveam unul in familie, dar acela nu mai este printre noi (a facut un bine si a „usurat” mai devreme bugetul de pensii), insa am dezvoltat un obicei de a da „ignore” in astfel de situatii.

              Ceea ce nu inteleg multi este ca e un mare pacat sa nu invatam din experienta/experientele celor batrani. Asa ca postati mai des, sunt convins ca avem ce invata de la dvs. (in termeni de marina si marinarie si nu numai)… 🙂 Si corectati-ne ori de cate ori o luam pe aratura, in felul asta putem creste nivelul de cunostinte al site-ului.

            • Inteleg, si nu te-am facut niciodata bosorog sau persoana cu care nu am ce discuta; – „probabil intru ân categoria boșorogilor cu care nu ai ce discuta”

              Problema nu se pune la modul absolut, cum ca noi (sau cu atat mai mult eu) as detine vreun adevar absolut, ci pur si simplu suntem complesiti, asaltati din toate partile de atacuri fara precedent cam de la mineriada din 1990 incoace.

              Eu nu cred ca guvernul actual, fie el condus de Grindeanu sau de o alta persoana impinsa in fata, va face la fel de mult bine sau rau ca alte guverne de dinaintea sa, ci cred ca va face cu siguranta mult mai rau.

              Partidul actual de guvernamant impinge tara foarte brusc si pe toate caile pe o directie sinucigasa. In doar 2-3 luni de zile, ne-a de-credibilizat o justitie a carei imagine s-a creat in 10 ani si care era prezentata ca un model catre toate tarile din jurul nostru. Tot ei doresc desfiintarea DNA, sa nu uitam ca Tariceanu dar si altii au dorit de asemenea desfiintarea ANI (Agentia Nationala de Integritate) acum cativa ani.

              De cand sunt la putere, ei au taiat peste 100 de taxe absolut fara nici o noima sau discernamant. Eu sunt cel mai mare adept al taierii de taxe de pe aici, dar cu cap! Adica, nu vii asa de pe-o zi pe alta si reduci sau elimini tot, fiindca intri in faliment.

              In paralel cu taierile si reducerile de taxe, au majorat exagerat de mult pensii, salarii si alte beneficii. Ce inseamna exagerat de mult: noi am avut o crestere economica de 4 si ceva la suta, insa incasarile la buget s-au redus. Daca ele s-au redus, cum sa cresti pensii si salarii la stat, apoi, daca esti mincinos si le cresti, sa le cresti cu 4 la suta cu cat a crescut economia, nu cu 16% la salarii si respectiv cu 25% la pensii (crestere medie).

              Pensiile din 2016, ma refer la totalul lor pe tara, aveau un deficit de 27,5 la suta, asadar un pensionar obisnuit din Romania primea o pensie cu 27,5% mai mare fata de cat ar permite sistemul. Erau deja cat se poate de privilegiati. Dupa cresterea de anul acesta (cresterea punctul de pensie plus eliminarea CAS-ul) ajungem la un deficit de aproximativ 27,5 + 25 = 52,5 la suta… Hai sa-l rotunjim putin in jos, asadar, ***pensiile romanilor de azi sunt cu 50% mai mari fata de cat ar trebui sa fie!***

              La partea cu angajatii la stat, treaba e clara, Romania de acum 25 de ani avea 23 milioane de locuitori si 900 000 angajati la stat, si nu era informatizata. Totul se facea pe hartie, cu stampile, declaratii si adeverinte. Azi, in era calculatorului, internetului si a bazelor de date, la o populatie de 19-20 milioane de locuitori, noi avem 1 300 000 angajati la stat… „ne-am informatizat”. Asa ceva e de neiertat iar comentariile sunt de prisos.

              La privat muncitorul intr-adevar nu merge la patron sa-i stabileasca regulile, insa sunt doua aspecte aici 🙂 In primul rand, muncitorul isi negociaza contractul inainte sa-l semneze la angajare. Eu nu-mi amintesc sa fi fost de acord cu impozite de 54% pe salariu date la stat, alea mi se iau cu forta si fara drept de apel. Iar in al doilea rand, la privat, daca nu-ti convine situatia iti dai demisia si pleci. Cu statul roman eu nu pot sa fac asta, sunt obligat sa cotizez la bugetul public de pensii si la cel public de sanatate, desi nu vreau. Pensia mi-o fac eu cum ma duce mintea, iar la sanatate vreau asigurare privata, de ce sunt obligat sa le platesc la stat? Asadar, nu putem compara… Statul vine, stabileste el niste taxe (sa zicem 54%, acum doi ani erau 59% !) si ti le ia din buzunar fara sa il poti refuza sau negocia, dupa care iti ofera servicii de rahat iar daca nu-ti convine, n-ai decat sa platesti a doua oara, la privati, pensie privata sau spital privat. Pai… imi pare rau, dar nu e ca la patron…

              Colonei si generali cu un minim de profesionalism mai sunt, dar sunt cam minoritari… asta o spun inclusiv cei din sistem. Apoi, indiferent de nivelul de profesionalism sau cum au ajuns pe pozitia respectiva, nici unul dintre ei nu protesteaza asupra conditiilor de lucru. In Polonia comandantul fortelor speciale a cerut insistent 4 elicoptere si cand a fost refuzat a N-a oara, si-a dat demisia de pe post. Vezi? Asa ceva la romani, eu nu am vazut…

              Nu am vazut nici un sef de stat major sa-si dea demisia fiindca nu vin F-urile, nu vin corvetele, nu vin camioanele etc. Nu conteaza metoda de protest, conteaza sa protesteze si sa fie in public. Se poate in Polonia, se poate in SUA, se poate in Anglia sau Germania, la noi nu se poate. Generalii romani accepta orice amanare, orice anulare etc, intre timp isi tin discursurile mincinoase cu „armata e perfect capabila sa…”, isi iau salariile si apoi se pensioneaza.

              Pensiile lor de 8 000 de lei pe luna le platesc eu. Dupa cum spuneam mai sus, nu eu am ales sa le platesc serviciile si pensiile si nici nu am negociat suma de 8 000 de lei, acestea sunt decise peste capul meu iar banii mi se trag din venit fara drept de apel.

              In acelasi timp, eu negociez la sange la locul meu de munca, trag ca un cal la 6 carute deodata, sunt la concurenta cu multe tari de pe lumea asta, livrez intotdeauna la timp, nici macar 1 zi intarziere ca iti pierzi slujba, totul merge perfect, calitate maxima, accept si mici insulte de la clienti fiindca n-ai voie sa raspunzi obraznic, samd. De ce eu, profesionist adevarat, sunt obligat ca din banii produsi de mine sa platesc 1 300 000 de persoane din care marea majoritate au diplome false (doctorate, grade luate pe sustache, promovari dubioase, etc) si nu sunt deloc profesioniste la nivel mondial, isi stabilesc singuri salariile, isi stabilesc singuri pensiile iar apoi daca ajungi pe mana lor poti muri (spitalele noastre…) ? De ce… daca stai si te gandesti la rece, iti scoti din cap realitatea ca tu esti sau ai fost angajat la stat si te gandesti doar la intrebarea de mai sus, trebuie sa admiti ca e greu sa dai un raspuns coerent…

              Asadar, nu suntem zei si nu umblam cu pumnalul in mana pe strada sa prindem vreun pensionar sau vreun politist si sa-i taiem gatu’, dar trebuie sa ne intelegi frustrarile… care cresc! La ei, e vesnic cu pensionare devreme, mariri de salarii, locuinte la pret redus, drepturi, concedii, prime etc dar pe banii din taxele noastre, taxe pe care tot ei le stabilesc. Nu suna prea corect, nu? Probabil daca as fi chelner sau sofer iar ei ar fi eficienti ca in Germania n-as zice nimic, dar eu ma bat cu concurenta la nivel mondial (vorbesc serios) iar „profesionalismul” lor se vede zilnic, de la spital la primarie si de la parlament la directia silvica. Pe militari nu-i deranjeaza ca lucreaza cu SA-2, cu T-55 sau cu ARO 244, in schimb ii intereseaza foarte tare varsta pensionarii, cumulul pensiei sau o eventuala marire de salariu. Daca mai adaugam si faptul ca multi dintre ei au doctorate obtinute prin plagiat, au beneficiat de promovari rapide si dubioase, „se imprumuta” din combustibilul unitatii, isi deconteaza chirii fictive si asa mai departe, atunci mi se pare normal ca respectul societatii pentru ei sa nu fie la 100%.

              Iar userii de aici… unul dintre ei de ex. m-a facut de nenumarate ori „prost”, „tampit”, „cretin”, „bolnav psihic” si „handicapat” si nu a patit niciodata nimic. In schimb daca cineva il insulta in vreun fel este imediat admonestat si banat. Pai ori ne putem injura reciproc, ori deloc, eu nu suport sa intru aici si sa fiu luat la balacareala tot a 2-a zi si cu atat mai mult de catre o persoana cu pseudo-calificari, care a frecat buha prin ceva fabrica comunista iar apoi s-a pensionat la 50 de ani. Cred ca e de inteles… Azi, intr-adevar, a fost o zi in care a inceput sa mai si primeasca, nu doar sa dea, insa per total crede-ma ca inca detine avantajul la scor.

              Poate te-am judecat gresit si atunci imi cer scuze, intri rar si de obicei ai avut replici zeflemitoare si sarcastice, asa ca mi-ai lasat impresia unei persoane artagoase si arogante, imi cer scuze din nou daca te-am judecat gresit. N-am nimic cu tine personal, nu ma deranjeaza varsta ta si „surpriza”, nu ma deranjeaza nici faptul ca ai fost toata viata angajat la stat.

              Insa tara asta se scufunda, si se scufunda datorita unui partid votat in principal de pensionari si angajati la stat, persoane momite cu mariri nerealiste de venit si ***care nici in ziua de azi nu inteleg ce au facut, ba chiar mai au si tupeul sa ne faca handicapati***, asa ca uneori ne iesim si noi din fire si dam inapoi. O zi buna iti doresc.

              • E mult adevăr in acest rechizitoriu al societății noastre actuale. Trec peste partea cu PSD și Dragnea că nu sunt simpatizantul lor iar un dialog pe teme politice ocupă mult spațiu.
                Referitor la protestele coloneilor și generalilor există în legea 90, statutul cadrelor militare, o secțiune referitoare la ”Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți” și se referă la cele constituționale pe care le are orice român ân afara lor, pe lângă cele specifice regulamentelor militare , de ierarhie strictă, de subordonare și executare necondiționată a ordinelor. Când iei un adolescent de 14 ani și-l bagi intr-un sistem militar în care totul este condiționat și îngrădit și vrei după ce ajunge la 45- 5o de ani colonel să faci din el un Nelson Mandela nu prea poți. Un surdomut va comunica prin semne dar poate cantaca Pavarotti. Demisia șefului SMG inseamnă automat scoaterea din sistemul militar și pensionarea sa. De când a fost schimbat Mircea Chelaru pentru niște declarații reale nu și-a mai permis nici unul vreo ieșire publică mai ales că sunt numiți pe criterii politice nu de competențe militare.
                Pe militari ii interesează cu ce armament și tehnică lucrează pentru ca ei mor cu ea, uneori și la pace dar sigur la război. In interiorul armatei au fost proteste, poate nu destule dar au fost. Crezi că dacă ai fi pensionar nu te-ar interesa vârsta de pensionare ( la militari e in medie cu vre-o 5 ani mai mică iar la unele arme și specialități militare chiar mai mică, undeva pe la 63 de ani). Mai toată lumea când vorbește de apărare se referă la MApN fără a sesiza că armata e o chestie insgnifiantă de vre-o 73 de mii de oameni care-i încurcă pe toți și care ar fi desființată dacă apartenența la NATO nu ar obliga statul român să o mai finanțeze, macar partea utilizată de către alinață. In schimb în așazisele structuri de apărare intră și alte instituții, MAI personalul din peniteciare, SRI-ul STS, SPP bine dotate, bine platite și exagerate numeric, comparativ cu alte state la care ne raportăm sau cu armata română.
                Nici una din acestea nu prea va avea alte sarcini la război decât la pace, nu vor muri pe front ci eventual la fel ca populația civilă. Rolul lor este însă esențial pentru protecția oligarhiei politico-financiare românești nu în fața rușilor, că nu de ruși se tem politicienii noștri ci de români. Iar pentru protecția bogătașilor și bogățiilor nu ajung doar structurile astea bugetare ci la apărare contribuie și mediul privat. România are statistic peste 16 mii de firme private de protecție și pază cu peste 107 mii de oameni. Într-o țară săracă puțina bogăție trebuie să fie bine păzită. Și așa am ajuns la mediul privat, care cel puțin pe partea de protecție și pază face bani, la nivelul patronilor, tot din bugetul de stat.
                Dacă cei din privat critică pe bună dreptate numărul exagerat de bugetari, salariile și pensii mai mari decât ar permite bugetul ( referitor la pensii nu doar în România bugetul asigurărilor sociale este completat din bugetul de stat) și multele biruri puse pe toată lumea și cei de partea cealaltă critică privatul. Pe vremea comuniștilor, mandatarii, cei din zonele necolectivizate și artișii erau priviți cu invidie de cei ce traiau in sistemul de muncă si retributie socialistă de stat. După revoluție aceași oameni ai muncii, acum pensionari, atribuie sectorului privat doar pe buticarii anilor 90, arendașii, micii întreprinzători și companiile străine, italienii și spaniolii căpșunari. In accepțiunea lor privatul însemnă afacere, bogăție și li se pare corect să fie taxati. Probabil că unii dintre ei vor muri cu această concepție, pot fi blamați dar asta nu schimbă prea mult lucrurile.
                Țara asta se scufundă si eu regret acest lucru mai multe decât alții dintre noi dar din păcate nu doar PSD-ul e de vină ( deși el are susținerea de care vorbești) ci mai toate partidele, dacă peste un an sau doi va fi dat jos de la cașcaval o să vezi cum se face replierea multor PSD-șiti sub sutana celor care ajung la putere.

            • @karadeniz. Stiti probabil ca aveti tot respectul meu personal si sunteti mai mult decat binevenit pe aici, dar probabil ca si dumneavoastra stiti care este marele meu OF…
              Tocmai pensionarii militari, care n-au miscat un deget sa-si apere tara si armata in aceste vremuri grele. Copii, mame, tineri si tinere, pensionari, cu mic cu mare, oamenii cu slujbe, am iesit in strada nu sa cerem ceva pentru noi ci sa aparam un concept, o notiune abstracta: justitia.
              In acelasi timp pensionarii militari n-au iesit niciodata sa denunte distrugerea Armatei Romane.
              N-ar risca nimic. Ce sa inteleg eu din asta, ca atat timp cat pensiile bune vin la timp totul e ok?!

              • Divizarea unei societati prin antagonizarea claselor sociale este o metoda veche folosita din plin de comunisti . Acum apar frictiuni intre bugetari si asistati si cei privati, In socialism se spunea ca muncitorii sunt cei care produc si TESA (cei de la birouri) doar beau cafele. Am cunostinte care au pensii de 12 000 – 15 000 lei/luna fara sa fi facut ceva deosebit pentru societate. Cati tineri trebuie sa munceasca cu salariul minim ca sa plateasca o astfel de pensie ? Restul cu pensii mici abia isi duc traiul dupa o viata de munca .Cred ca toata problema de fapt, este doar modul defectuos de conducere al PSD, care foloseste manipularile in mod cinic. Sunt metode facute doar pentru a putea avea puterea , fara nici un gand spre viitor.
                Conflictele intre tineri si pensionari, bugetari si privati nu fac decat sa abata atentia de la cauza raului : adica gasca care a preluat conducerea in PSD si in guvern .Practic am devenit o tara condusa de doua persoane : Dragnea si Tariceanu . Ca au ajuns acolo democratic, mintind electoratul mai naiv , este de fapt tot o frauda : inselaciunea. Daca indivizii nu sunt dati la o parte , se vor adanci in mod inutil toate tensiunile intre diverse categorii sociale, iar economia si relatiile externe vor fi pe butuci. Cum pot fi schimbati ? Greu . Intre timp o sa faca mult, mult rau.
                Oricum pot sa va spun ca suntem intr-o situatie mult mai buna decat la inceputul anilor „90, cand poporul nu putea nici macar concepe ca se fura in halul asta. Acum cel putin exista o mare masa de romani care inteleg ce se intampla si incearca sa ii opreasca.

              • Nu despre respectul față de mine e vorba aici. Oful dumneavoastră este și al meu. Militarii prin însăși formarea lor, prin îngrădirile și limitările constituționale, prin legile și regulamentele militare nu sunt făcuți pentru proteste. Probabil aveți impresia că plecând din armată prin demisie sau trecere în rezervă gata am devenit civili. Legea 80/ 1995 statutul cadrelor militare, Art. 4
                ”Cadrele militare se pot afla in una dintre urmatoarele situatii:
                a) in activitate, cind ocupa o functie militara. Calitatea de cadru militar in activitate se mentine si pe timpul cit acestea sint eliberate din functii pentru a urma diferite forme de pregatire in interesul serviciului, precum si atunci cind sint puse la dispozitie: in vederea incadrarii sau trecerii in rezerva ori in retragere; pentru cazurile de boala stabilite prin hotarire a Guvernului; pe timpul cit sint in captivitate.
                Pot fi ofiteri, maistri militari sau subofiteri in activitate persoanele care au numai cetatenie romana;
                b) in rezerva, cind nu ocupa o functie militara, dar intrunesc conditiile prevazute de lege pentru a fi chemate sa indeplineasca serviciul militar ca rezervisti concentrati sau mobilizati, iar la nevoie, in calitate de cadre militare in activitate;
                c) in retragere, cind, potrivit legii, nu mai pot fi chemate pentru indeplinirea serviciului militar.”
                Deci teoretic ești militar până mori iar dacă aceste restricții ți-au fost aplicate vreme de 40- 45 de ani și au intret in reflex este greu să nu te conformezi.
                Incercări precum CADA în 90 sau mitingurile pensionarilor din structurile de apărare organizate de istoricul militar ( mai mult Istoric) Dogaru au consolidat și mai mult această reținere.
                Nu e o scuză ci pur și simplu o constatare. Probabil armata nouă, formată după 1990, dacă se va mai schimba și legislația vor fi mai implicați in viața civică a țării.

            • Cine-i patronul armatei ?? Vreau sa stiu a carui intefese le serveste armata ?

              • Pt .Karadenitz .

                • Bag de seama că dacă nu stau în banca mea am devenit ținta piept numărul 6 și se trage asupra mea cu toate calibrele din toate pozițiile.
                  Cum nu cred că v-ați referit la cel spiritual, patronul este cel prevăzut la art. 118 din constituția țării POPORUL ROMÂN, doar că, la fel ca în cazul în cazul relației credincios- Dumnezeu intre armată și popor se interpun niște sfinți.
                  Președintele în calitate de comandant a forțelor armate, Parlamentul cel care dă legile în baza cărora funcționează armata, guvernul car prin ministrul civil al apărării împreună cu vre-o trei consilieri, tot funcții civile, comanda efectiv armata, primul ministru care, ca șef al guvernului, este șef și peste ministrul apărării și la nevoie chiar îi ia biroul, CSAT un organ colectiv ce cuprinde cam toți reprezentanții de vârf ai poporului.

            • Karadeniz,

              Imi cer scuze anticipat daca raspunsul va fi deranjant.

              Sint un platitor de taxe si impozite iar in aceasta calitate am cel putin trei drepturi si solicitari:
              – sa cer (si sa se intimple) ca banii pe care ii cotizez sa fie folositi pentru a lua masuri de dezvoltare
              – sa cer (si sa se intimple) ca administratorii lor sa faca lucrul acesta cu buna credinta, constienti ca nu sint bani virtuali (banii electronici se cheltuie mai usor pentru ca nu sint tangibili) ci bani munciti
              – sa fiu informat prin documente publice care sa reflecte adevarul ce se intimpla cu bugetele alocate si care este situatia din domeniile de stat

              Sectorul de stat isi are rolul sau, insa daca devine impovarator pentru sectorul productiv cred ca ceva este gresit in ansamblu si ar trebui luate urgent masuri.

              Evident, veti spune ca sint idealist.

              Legat de Minister (da, MApN; folosesc termenul de Minister ironic sau sarcastic):
              1. Nu exista conceptul de responsabilitate sau tragere la raspundere (in engleza conceptul este ‘accountability’). Toate auto-evaluarile sunt ‘Foarte bine’, nu exista transparenta (personal cind am solicitat mai multe informatii in cel mai bun caz am fost ignorat sub pretextul ca sunt ‘civil’). Angajatii Ministerelor (interne si aparare) fac parte din doua caste superioare noua, plebeilor. Haida de. Bugetul Misiterului se bazeaza pe taxele platite de persoane fizice si juridice. Ce se ascunde in spatele atitudinii superioare si raspunsurilor vagi? In domeniul privat numim aceste atitudini incompetenta, fuga de raspundere. Daca ai alt nume, astept sa fiu corectat.
              2. Situatia din Minister, din punct de vedere al dotarii, este trista (este un eufemism). Nu am vazut nicaieri luari de pozitie ale pensionarilor MApN sau presiuni ale lor pentru imbunatatirea dotarii tehnice sau macar aducerea la un nivel bun a dotarii celor care merg in TO (veste antiglont, uniforme, casti, lenjerie, chiar si absorbante). Nu am vazut luari de pozitie publice ale cadrelor active, chiar si cu riscul trecerii in rezerva. Au contraire, aflu mereu cu surprindere ca MIM-23 Hawk este un sistem modern si performant, ca HMMWV este un vehicul modern adaptat misiunilor efectuate. Asa cum primesti dureros criticile generale si eu, personal, consider ceea ce imi spune Ministerul un scuipat dispretuitor in obraz. Nu intunericul, secretele si minciunile ne elibereaza, ci adevarul si lumina.
              3. Continuind pe tema dotarii, este hilar si de necrezut ca un grup de pasionati sa faca presiune asupra Ministerului (ne scuzati, avem iluzia soarecelui ca tropaie tare pe pod – sper stii gluma) si sa vorbeasca de situatia reala, in timp ce comandantii de UM canibalizeaza tehnica si vind ce mai au prin batatura la fier vechi, pe tacute, fara sa spuna nimic iar DPA are grija sa taie frunza la ciini (eufemistic, din nou, am multe de spus despre ei).
              4. Disproportia majora intre numarul de functii de conducere (de la colonel in sus) si personalul condus. Astept o explicatie pe aceasta tema.

              Pot constata doar ca generalizarile sint rezultatul imaginii pe care o are Ministerul si consecintele actiunilor lui. Pentru a schimba ceea ce primesc ‘forurile de conducere’ ale MApN din partea noastra, a ‘civililor’ (sau cel putin din partea mea) trebuie ca atit pensionarii Ministerului cit si cadrele active sa isi schimbe mentalitatea, actiunile.

              • Nu sunteți idealist prin ceea ce cereți dar dacă nu veți găsi, nu singur, o modalitate ca cererile sa fie onorate, veți deveni un idealist.
                Și eu plătesc taxe și impozite și când spun eu mă refer și la familie, și eu aș vrea să știu cum se cheltuiește acest buget sau să văd efectele benefice ale acestor cheltuieli , și eu vreau ca la nevoie ai mei, ca toată țara asta, să fie apărați și din acest motiv sunt aici cu opinia mea, greșită poate, partizană, cu spirit de castă cum ziceți, arogantă, cum constat că pare unora, și fără să contest părerea contest intenția.
                Referitor la MApN:
                Există de asta avem inclusiv justiție militară ( în cazul meu ironic nu sarcastic) . Transparența nu face casa bună cu nici o armată cu atât mai mult a noastră unde sub scutul energetic al secretului militar se pot ascunde multe neputințe și neîmpliniri.
                Legat de autoevaluări când ai ceea ce (n)ai nu-ți poți propune prea multe și cam realizezi ceea ce ți-ai propus. când analizezi o structură militară analizezi munca oamenilor și ce au obținut cu mijlocele din dotare. Am participat ca militar activ și am conceput părți din astfel de autoevaluari și acolo unde era de criticat la factorul uman nu se făcea rabat. Referitor la dotare nu pot sa critic racheta P15 ca nu e supersonică și nici că nu zboară până la Sevastopol .
                Nu amestec apărarea cu alte structuri din așazisa apărare. Au uniforme grade, armament, unii civili fiind devin prin metamorfoză militari la pensie, dar avem roluri diferite, armata ar trebui să apere țara dinspre exterior, și la ordin, de voie, de nevoie, vom muri încercând, cu puțin folos, acest lucru. Ceilalți trebuie să apere pe unii din fruntea țării chiar de însăși țara deci deși aparent aceiaș i avem roluri diferite și oarecum incompatibile. Există un spirit de castă/breaslă ca în orice profesie nu pot să neg acest lucru și probabil că o parte dintre militari se consideră superiori să zicem civililor. Că extrem de puțini dintre ei au și ceva dreptate e altă treabă. De ascuns se ascunde cam tot ce ați spus și neputința și acea secretomanie specifică domeniului militar peste tot, exagerată la noi.
                Armata este condusa de civili de foarte multă vreme, miniștrii și consilieri de stat sunt civili, și fac parte din eșalonul superior șefului SMG. Deci ascunsul asta e o politică a statului civil care conduce si comandă efectiv armata.
                Am spus și în răspunsul către Sorin 2 cum e cu luările de poziție publice ale militarilor. Și după ce ieși la pensie ești tot militar nu se anulează nici jurământul nici prevederile statutului cadrelor militare.
                Să luam cazul corvetelor, același civil PSD-ist, secretar de stat în MApN anul trecut sub guvernul Cioloș, a stabilit cu ministrul, prim ministrul și parcă și CSAT demararea contractului pentru corvete, iar acum același civil ajuns ministru stabilește împreună cu premierul și șeful de partid să anuleze ce a început anuk trecut . Dacă ați fi fost șeful SMG prin vara trecută și printr-o demisie spectaculoasă ați fi contribuit la demararea achiziței corvetelor și acum ași fi văzut anularea cum v-ați simți ? Merită sacrificiul zadarnic de a-ți opri o carieră spre final de activitate cu un astfel de rezultat.
                Referitor la disproporția de care vorbiți nu este normală dar nici nu e vre-o ilegalitate flagrantă.
                Reducerea armatei s-a făcut prin reducere unităților luptătoare. Chiar dacă batalionul are acum doar doua companii se conduce la fel ca și când ar avea 3 mai ales că la mobilizare apare și a treia, ca e mai slabă poți suplini prin comanda profesionistă. Nu ai cu să reduci și nu doar anumite funcții care sunt unicat. Cum la eșaloanele mari funcțiile sunt mari și nu prea le poți reduse, iar când poți te gândești la camarazii tăi și nu-și vine sa-i sacrifici, căci un ofițer scos înainte vreme din armată nu prea mai are unde activa decât în altă armata iar noi avem doar una.

                • V-am respectat si inainte pentru comentariile si analizele dvs, de acum pot sa spun ca va respect chiar un pic mai mult. Mi se pare gresit sa aruncam anatema global si cred ca putini de pe aici doresc asta, solutia progresului nostru ar fi sa sprijinim punctual oameni si situatii care ne pot duce spre un progres.

                  Eu l-am apreciat pe Ciolos si nu regret asta, actiunile lui (fireste nu toate ca nu e Superman) ne-au aratat ca se poate face si altfel politica/guvernare in Romania. Exemplul actualului ministru al apararii ne arata ca oamenii fara sira spinarii sunt inca prea multi.

                  Probabil ca mai avem de asteptat …

                • este o culpa cel putin egala la mapn . in momentul in care tu ofiter superior accepti venituri sigure consistente la schimb intorcand privirea la ce se intampla in interiorul acestui minister vital nu esti cu nimic superior politicianului care conduce ministerul.mai mult,tocmai acest comportament elitist superior al militarilor a condus la controlul civil …civili care platesc scolirea,veniturile si conditiile din viata militara activa,dotarea si pensionarea militarilor.aceiasi civili care crapa pana in 65 de ani fara sa apuce pensia pentru care a cotizat ca un sclav zeci de ani…lasa ca se bucura altii de speciale,anticipate si de sporuri de tot felul.problema este falsa ,politicienii si sistemul public (inclusiv armata) niciodata nu au fost dusmani.dimpotriva,s-au sprijinit reciproc pe spatele prostilor din economia reala.
                  chiar ne facem ca uitam ce inseamna viata in armata romana?!
                  Dumnezule,m-am oripilat recent cand am auzit ce inseamna sa fi sofer pe camion in armata romana..sau maistru militar,etc.
                  iar pe vremea lui nicolae era cel putin la fel de bine.
                  la lasa rece laxrimile de de crocodil pe care unii le varsa pe aici ,eu stiu ca niciodata ala cu satul nu o sa-l creada pe cel flamand.

                  • Bravo acesta este adevarul. Armata i- si serveste propriile interese, avand grija sa nu-i deranjeze pe cei de la varf care pot lua hotarari abrupte in ce o priveste. Chestia romantata cu servirea poporului este vrajeala aruncata pt. Imbrobodirea tugulanilor. Inzestrarea mai buna si
                    mai variata presupune, o mai mare raspundere. Pai in atare conditii ( in bunul stil romanesc) de ce sa te legi la cap daca nu te doare. Asadar cum apara poporul roman, fiind dezarmata? Deci revin: sunteti sigur domnule Karadenitz ca armata romana serveste intereresele poporului(patronului care o plateste) ?

                    • Chestia cu servirea poporului român este prevăzută în Constituție. Armata este o insituție a statului român ca oricare alta, nu ea iși decide nici numărul de militari și nici dotarea, poate cel mult, când e întrebată să estimeze un necesar funcție de scenariile pe care statul adecide să le ia in considerare.
                      Dacă statul român a decis că o armată de 75 de mii de oameni e suficientă pentru apărarea țării și că armamentul și tehnica cu care au dotat-o sunt suficiente ce ar putea face armata decât să se conformeze. Militarii nu pot face grevă, nu poate protesta public sau în grup, nu pot sări peste eșaloanele ierarhice. Dacă 10 generali vor să raporteze in scris președintelui țării o problemă nu o pot face împreună ci individual.
                      Au o singur soluție la dispoziție și aia tot individual, demisia, dar și asta doar pe timp de pace
                      Dumneavoastră credeți ca mie îmi convine ca în caz de război să mor datorită faptului ca nu mă pot apăra?
                      Dumneavoastră credeți că amata primeste un sac de bani și-i cheltuie cum vor generalii și coloneii, că merg la piață și zice șeful SMG nu luăm tancuri că-s scumpe, luăm ATV-uri și de restul dăm prime de paște și luăm stilete de aur la ofițeri?
                      Desigur este și soluția să nu mai fie plătită la nivelul actual, ci eventual pentru cât poate face.
                      Mare parte din cadrele militare, mai ales cei trecuți de jumătatea carierei, ar rămâne și cu soldele la jumătate că nu prea au ce face cu profesia lor pe piața muncii, dar militarii angajați care nici acum nu se înghesuie ar pleca pe capete. Se poate găsi o soluție și aici serviciul militar obligatoriu.

                • karadeniz,

                  In primul rind imi cer scuze pentru intirzierea raspunsului si va multumesc pentru toate raspunsurile si tot timpul petrecut in ultimele doua zile pentru a ne arata si o alta viziune asupra situatiei.

                  Apoi as dori sa lamuresc doua aspecte administrative: acest raspuns va include si referinte la celelalte raspunsuri ale dumneavoastra si, apoi, sper ca nu v-a deranjat faptul ca in mesajul anterior am folosit persoana I singular (sint de parere ca respectul nu se arata neaparat prin formalism, ci mai ales prin capacitatea de a schimba idei, pareri, cunostinte in mod civilizat si rational, folosindu-ne de IQ si argumente reale).

                  Acestea fiind spuse, sa merg spre tema discutiei. Insa unele din aspectele de mai jos sint doar dileme/dilematice sau un flux al constiintei.

                  Probabil ati aflat de-a lungul timpului, din postarile mele, pozitia fata de structurile internelor (S**, Militie, Garda locala, etc) si nu o voi relua acum. I-am inclus strict pentru a ma referi la o atitudine de superioritate pe care am intilnit-o. Legat de numarul de companii si angajati din industria privata a securitatii consider ca explicatia este extrem de trista: este nevoie de aceste servicii deoarece institutiile care ar trebui sa asigure siguranta publica (cele care tin exact de interne) au esuat lamentabil (avind alte scopuri, nedeclarate), astfel incit piata, antreprenoriatul rezolva necesitatea, cererea.

                  Inteleg din cele expuse de dumneavoastra asupra autoevaluarilor ca asteptarile sint realiste si ca ofiterii sint constienti de conditiile existente. Pe de alta parte, imi doresc ca aceste asteptari realiste sa fie dublate si de o conectare la realitatea globala (am aici ca prim exemplu ACTTM care a studiat in 2010-2011 – daca imi aduc bine aminte – un sistem de comunicatii IP VPN; imi cer scuze catre ACTTM dar eu personal foloseam asemenea sisteme din 1999, fiind in productie pina in 2005). Am, totusi, nelamuriri personale, in continuare. Evaluatii nu sint initiati si intr-o mare taina, faptul ca ei sunt acolo si ‘ard’ banii contribuabililor, astfel incit este de datoria lor sa faca lucrurile cit mai bine cu putinta? Ce ne facem cu exemplele oferite de sorin2 si RTI si cu cei pe care ii cunosc si eu personal? Ce ne facem cu sistemul de cunostinte si relatii care functioneaza ca uns? Atunci cind vorbeam de evaluari ma refeream si la aceste aspecte. Ce facem cu faptul ca scriptic totul e roz, faptic legea este incalcata (legea 80/1995, art 8, litera e. ‘sa actioneze pentru intretinerea regulamentara si mentinerea in stare de operativitate a tehnicii si armamentului si pentru folosirea si administrarea eficienta a bunurilor din dotare’)?

                  Trecind din nou pe la secretomanie, Ministerul nu intelege ca o multime de informatii – considerate secrete de eminentele lor – sint secrete publice de fapt si ca ar trebui sa revizuiasca informatiile secrete pe care le detin. Sa luam exemplul furnizat de dumneavoastra cu P-15 Termit. La intrebarea ce tip de antena si ce raza de actiune are aceasta racheta adresata Ministerului se va raspunde ca aceste informatii sint secrete, daca vor raspunde. Antena este un reflector parabolic (cu sistem monopuls probabil) iar Wikipedia spune ca 80 de km (tind sa o cred, deoarece Termiturile germane au ajuns dupa 1990 in US pentru teste si evaluari, trecind de atunci 25 de ani). Deci tocmai am facut publice doua informatii secrete pentru care as putea fi arestat chiar miine. Continuind cu acelasi exemplu (P-15), probabil am fost inteles gresit. Este normal sa va doriti o racheta care sa ajunga la Sevastopol si sa fie hipersonica si nu puteti sa criticati din acest punct de vedere P-15. Este insa gresit ca Ministerul sa aduca la parada de 1 decembrie 2016 aceasta racheta despre care nu eu, un amator, ci dumneavoastra sau colegi ai dumneavoastra, profesionisti, ar trebui sa spuna ca e cazul sa fie schimbata cu ceva adecvat anului 2016 (are un RCS cat al unui avion, altitudine de zbor prea mare, viteza mica, raza de actiune prea mica, este victima sigura a ECM, poate fi eliminata chiar cu MANPADS). Personal, consider un afront aceste actiuni ale Ministerului (mai exact prezentarea tehnologiilor din anii 80 sau mai de demult ca ultramoderne si ultraperformante). Se poate considera ca nu a fost pastrat secretul sau confidentialitatea informatiilor doar spunind un lucru cunoscut public? Nu este mai periculos falsul sentiment al sigurantei indus de Minister decit a cunoaste adevarul? Daca legea nu prevede nimic referitor la avertizorii din Minister (si nu permite din cite stiu) poate ar trebui schimbata deoarece este in interesul nostru, al tuturor.

                  Referitor la tema demisiei in calitate de SMG, aveti probabil dreptate referitor la inutilitate. Personal cred ca as fi facut-o, insa la un moment propice pentru ca cei care vor ramine sa aiba un beneficiu cit mai mare. In plus, nu doar protestul public prin demisie al sefului SMG exista ca posibilitate de actiune. Ca intodeauna, exista o multime de nuante intre alb si negru, in cazul nostru sustinerea unitara a unor pareri de toti cei implicati. Ofiterii mai comunica si prin interviuri, emisiuni, reviste. Daca trebuie sa intram in categoria subtilitatilor, la Pro-Patria se poate spune, de exemplu ca Volhov este un sistem din 1960 si ca electronica nu mai corespunde cerintelor actuale. Ce este mai gresit si mai pedepsibil, prezentarea lor si calificativele FB obtinute in utilizare in scenarii ireale sau a spune lucrurilor pe nume?

                  Multumesc pentru clarificarea referitoare la disproportia de personal.

                  Mai sunt multe lucruri de spus, insa pentru moment ma voi opri aici. Poate data viitoare, daca veti mai avea timpul pentru dialog.

    • Bine ca ne luminați dvs. cu 2 exemple edificatoare:
      -Grecia care trăiește pe datorie si chiar si in cazul asta trăiește doar fiindcă e in zona euro si astfel nu e lăsată sa cada de tot.
      -Suedia care are un pib/capita de 50.000 dolari. Sa il comparam cu 8.900 al României…. Se știe doar ca un miliardar si unul care trăiește pe salariu minim au aceeași structura procentuala a cheltuielilor….

      Niste exemple care au darul sa ne scoată din întuneric.

      • Erata: si pt ca suntem pe un site cu specific militar adaug la Grecia si rolul pe care il are de a tine in șah Turcia.

      • Da domnule armata romana (cu cateva exceptii care confirma regula) este o gluma proasta : dotare precara, pregatire jalnica, lant de comanda supradimensionat si incompetent care NU poate sa isi respecte rolul prevazut in Constitutie. O adunatura de asistati sociali (cu unele exceptii) care pe timp de pace nu fac nimic (ca nu e nevoie) si pe timp de razboi vor face tot (nimic) pentru ca nu au cu ce, asteptand cu jind momentul pensionarii. Da sa isi dea demisia in grup sa iasa in fata si sa spuna adevarul, nu pot ca nu le permite legea ? Sau pentru ca isi pierd beneficiile ? Cat pretuieste statalitatea Romaniei si patriottismul militarilor ? Din pacate in genere cam cat solda si pensia. Ce fac tinerii pensionari (scapati de „constrangerile profesiei”) ? Surpriza, cer pensii mai mari. Sa ne vaietam pe noi ca platim propria noastra pieire.

        • Fiecare cu imaginea lui despre armată. Posibil sa aveți dreptate, cum sunt si mulți alții care trag aceleași concluzii, poate e timpul pentru o inițiativă in acest sens . Reducerea armatei doar nivelul minim impus de participarea la angajamentele și obligațiunile asumate în cadrul alianței.
          In fond ce mai avem de apărat, 1,3 milioane de bugetari și 5,2 milioane de pensionari. Industria, agricultura, infrastructura sunt in mare parte private și au investitori/acționari externi iar bună parte din ele aduc profit unora ce aparțin chiar unor state posibil agresoare, așa că o astfel de acțiune le-ar afecta lor mai mult decât nouă investițiile și profitul. Banii alocați fără folos armatei pot fi mult mai utili și benefici pentru viitor în sănătate, învățământ, cercetare.

          • Nu imi doresc desfintarea armatei, nu, imi doresc ca ea sa devina puternica. Initiativa ar fi, mai usor cu mistocareala (1,3+5,2 ce „aroganta”- fraierii de platesc tot in tara asta sa fie aparati de multinationale, nu ?) solutii sunt daca se vrea, dar nu se vrea si chiar daca nu doriti sa recunoasteti asta este adevarul. In scurte cuvinte, nu esti interesat de o discutie serioasa pentru ca esti constient va nu ai argumente.

            • Și asta e o concluzie. Nu e nici o miștocăreală și nici aroganță, dar soluția propusă ca ”asistații aia sociali”, cum îi numiți pe militari, să se dea singuri afară, să iasă în stradă, ca la parada de 1 decembrie, solicitând să și dea demisiile unii din ei iar ceilalți să muncească gratis și din banii de solde să se cumpere armament și tehnică, este mult mai miștocărească decât soluția mea.
              Reformarea și dotarea armatei este atributul clasei politice. Chestia cu jde mii de colonei burtoși și puturoși e doar așa pentru răcorirea celor nemulțumiți.
              Șeful SMG este născut în 1967, avea 22 de ani în 89 și era locotenent de 2 ani deci nu prea era contaminat de socialism are peste trei ani cursuri de pregătire in armatele altor țări NATO, inclusiv un master la colegiu de război al trupelor de uscat ale SUA, și un an in teatre de operații din Irak și Afganistan. Majoritatea ofițerilor armatei române sunt formați după 1990 în democrație, libertate și capitalism, și mulți sunt cu stagii de pregătire în țări NATO, Germania, Franța, Turcia, Marea Britanie, SUA, Canada. Dacă au învățat ceva pe acolo sau prin teatrele de operații cum e posibil ca în țară sa fie preocupați doar de solde, grade și pensii, cum e posibil să nu-și dorească o dotare tehnică cum au văzut pe acolo pe unde s-au instruit sau au luptat. Ce virus le întunecă mintea și cum de nu înțeleg ceea ce patrioți și oameni cu dragoste de țară ca cei de aici ( și nu este nici un dram de ironie în această afirmație ) le transmit.
              Și eu aș vrea o armată și un stat puternic, nu prea se poate una fără alta, dar sunt conștient că înjurând clasa politică și pe militari nu se rezolvă nimic nici cu țara nici cu armata, decât ce-l mult imi creez o falsă disculpare de genul ” Eu v-am zis dar nu m-ați ascultat”
              Cât despre lipsa de interes pentru discuții serioase nu cred ca mi-ați oferit elemente și argumente in fața cărora să mă eschivez ori să le contest justețea.
              Aveți impresia ca sunt un masochist care intră pe acest blog ca să-i provoace pe unii și să-l umple de flegme virtuale.
              Aveți impresia că după zeci de ani în uniforma armatei române pot înghiți, ca pe pastile, lecții teoretice despre patriotism și sacrificiu suprem.
              Aveți impresia că timp de 16 ani am participat zilnic la ridicarea drapelului acestei țări, cu stemă sau fără, la picul pupa al navei doar așa din ura față de țară, ca un Bastus trădător, sau doar cu gândul la pensie?
              Veniți la Mangalia și intrați în cimitirul de lângă Muzeul Marinei și veți vedea că majoritate celor din parcela militară au trăit sub 63 de ani. Aveți alături și parcela civilă și puteți compara speranța de viață a a celor care au lucrat în alte domenii decât armata.
              Eu nu mi-aș permite niciodată sa-i spun unui interlocutor virtual ” să cânte la altă masă”. Chiar dacă respectul pentru cel in cauză ar fi minim, respectul pentru mine nu mi-ar permite așa ceva.
              O zi buna va doresc !

              • In primul rand, dati-mi voie sa va multumesc pentru comentarii si pentru serviciu (si pentru maniera placuta in care vorbiti).
                Acum, sa incerc sa va fac sa intelegeti de ce lumea de aici are frustari legate de cadrele militare: Aveti dreptate cand ziceti ca o armata puternica depinde de un stat puternic. Cele doua nu prea merg separat.
                Noi, in Romania, ne chinuim sa schimbam felul in care functioneaza societatea tarii de mai bine de 27 de ani. E mai complicat decat pare, pt gandirea de gubernie, de feudalism si pupat mainile fanariotilor, e mai veche decat comunismul. E de trei secole cel putin.
                Totusi, se pot vedea posibilitati de schimbare. De creeare a unei societati unde munca sa fie pretuita la justa ei valoare, sa aduca beneficii populatiei. Dar…trebuie o sclipire. Trebuie un exemplu lucid pentru a convinge populatia ca „merge si asa e” e o deviza care trebuie condamnata la ghena istoriei. Armata ar putea oferi aceasta sclipire.
                Vedeti, populatia nu stie starea reala a armatei. De fiecare data, de 1 Decembrie, auzim texte care pe mine ca tehnologist ma fac sa plesnesc. Temutul TR-85M, puternicele fregate, maretele forte aeriene. Ei ne dau aceste texte pentru ca stiu ca daca armata devine subiect de discutii, e grav. Se chinuie sa ne faca sa uitam ca exista aceasta institutie. In engleza ar fi „to take it for granted” 🙂 . Romanul se simte muult mai nesigur cand stie ca armata e o gluma, si poate iesi in strada sa ceara schimbare. Ba, mai rau pt actuala clasa politica, isi poate schimba mentalitatea.
                Iar scanteia acestei schimbari e chiar armata. Un grup de ofiteri care ies la rampa si spun lucrurilor pe nume, chiar cu pretul carierei. Care ies si fac valuri. Nu vedeti ca romanii cauta scantei?
                Iar daca nu vor sa isi sacrifice cariera…cum am putea sa le cerem sa isi sacrifice la o adica viata? :). Ce fel de armata ar fi asta in care „valoarea” tine loc de principii?
                Imi veti spune „nu toti sunt asa”. Si eu intreb: pai cei diferiti unde sunt? Lor li se cere sa se sinucida in caz de razboi. Ei unde sunt? Unde sunt militarii onorabili de care pomeniti?

                • Tot în România trăiesc și eu chiar dacă mai plec periodic acolo unde urmașii mei și-au ales o altă țară în care să trăiască.
                  Ințeleg ce doriți, armata, prin capii ei militari, să facă un protest public prin care să atragă atenția populației. O chestie ca cea făcută de lt. Gheorghe acum câțiva ani dar care să fie inițiată de militari reprezentativi.
                  Un astfel de demers ar avea ceva ecou, nu cel pe care-l așteptați ci doar ceva ca după Colectiv.
                  Problema e cum îi convingem pe cei in cauză ca la 55-55 de ani să se sinucidă social, să-și pericliteze viitorul lor și al familiilor lor pentru un ipotetic posibil beneficiu național. Pentru încălcarea statutului cadrelor militare a regulamente lor militare , a constiuției, acești oameni pot fi nu doar degradați la gradul de soldat dar și condamnați penal. S-ar lua niște măsuri exemplare de pedepsire a vinovaților pentru a tăia orice elan pe viitor. Nici un stat din lumea asta nu-și dorește o astfel de armată. Avem exemplul Turciei, un stat militar prin definiție în care armata ere reprezentată in organismele statului cu drept de a interveni cand statul o ia razna și care a intervenit chiar și fără drept când a considerat necesar. Și iată că și această armată, care era efectiv stat in stat, a fost pusă la colț și multă vreme de aici incolo va sta cuminte in banca ei.
                  Care dintre cei de aici jură cu mana pe biblie că ân situația in care ar fi șeful SMG ori a uneia din categoriile de forțe sau un locțiitor al acestora ar ieși la acest protest știind consecințele pentru următorii 20-25 de ani de viață?
                  Dacă mâine începe războiul, ca militar, chiar și rezervist, sunt chemat să-mi apăr țara și să mor pentru ea și chiar dacă nu aș avea conștiința necesară, poporul, prin reprezentanții săi, are suficiente pârghii să mă motiveze. Un protest public in schimb nu are nimic cu apărarea patriei cu onoarea și demnitatea de militar ci înseamnă chiar încălcarea jurământului depus ”Jur să respect legile țării, să execut întocmai cerințele regulamentelor militare și ordinele comandanților și șefilor mei”
                  Probabil că nu va place răspunsul meu cu toată bunăvoința altul nu am. Nici eu pus în situația lor nu aș putea face așa ceva

                  • „Ințeleg ce doriți, armata, prin capii ei militari, să facă un protest public prin care să atragă atenția populației. O chestie ca cea făcută de lt. Gheorghe acum câțiva ani dar care să fie inițiată de militari reprezentativi.”
                    Yep. Sper ca ai inteles si de ce.

                    „Un astfel de demers ar avea ceva ecou, nu cel pe care-l așteptați ci doar ceva ca după Colectiv.”
                    Cred ca acum 2 saptamani am dovedit ca raspunsul e pe masura incertitudini creeate.

                    „Problema e cum îi convingem pe cei in cauză ca la 55-55 de ani să se sinucidă social, să-și pericliteze viitorul lor și al familiilor lor pentru un ipotetic posibil beneficiu național. Pentru încălcarea statutului cadrelor militare a regulamente lor militare , a constiuției, acești oameni pot fi nu doar degradați la gradul de soldat dar și condamnați penal.”
                    Condamnati penal? 🙂 . Pai asta e nimic. In caz de razboi li se va cere sa moara. Si sa castige murind.

                    „S-ar lua niște măsuri exemplare de pedepsire a vinovaților pentru a tăia orice elan pe viitor.” Ofiterii armatei regale au facut parnaie cand au venit comunistii. Ma astept la sacrificii similare.

                    „Avem exemplul Turciei, un stat militar prin definiție în care armata ere reprezentată in organismele statului cu drept de a interveni cand statul o ia razna și care a intervenit chiar și fără drept când a considerat necesar. Și iată că și această armată, care era efectiv stat in stat, a fost pusă la colț și multă vreme de aici incolo va sta cuminte in banca ei.”
                    Spre ghinionul turcilor…. 🙂
                    Au avut dreptate sa incerce sa-l dea jos pe sultan.Au incercat si au murit sau suferit incercand. Adica exact job-ul lor. Pacat ca nu au reusit. Acu vor trebui alti membrii ai societatii civile sa o faca. Ca va cadea Erdogan, e inevitabil.
                    Dar eu nu cer o lovitura de stat. De ce comparati merele cu perele? (Sper aici ca nu va ganditi la ideea ca e mai bine cu Romania corupta, dar macar unita, decat Romania dezbinata de conflict social si pe moarte. Am mai auzit textul asta. Romania corupta e oricum pe moarte, doar o moarte mai lunga si agonizanta. Vezi plecarea tinerilor si plonjonul natalitatii. Luptam pt ca nu avem nimic de pierdut. Daca nu luptam dispare. Daca luptam, dar tot nu putem schimba Ro, dispare. Dar daca reusim sa schimbam ceva, ea nu dispare. Alegerea e simpla. Decat sa o las sa moara lent, prefer sa ii dau foc, si sa sper ca se curata in felul asta, fara sa se naruiasca. Peace be dammed!)

                    „Un protest public in schimb nu are nimic cu apărarea patriei cu onoarea și demnitatea de militar”. Nu? 🙂 . Pai si in caz de razboi ce fac? Emigreaza? Lipsa de dotari impiedica atingerea scopului armatei, aceea de a apara tara sau muri incercand. Aceea de a asigura o sansa la victorie. Militarul trebuie sa isi maximizeze aceasta sansa. E singurul lucru de care ar trebui sa ii pese.

                    ”Jur să respect legile țării, să execut întocmai cerințele regulamentelor militare și ordinele comandanților și șefilor mei”. Si cand ordinele comandantilor si sefilor se bat cap in cap cu cele ce tin de bunastarea poporului…ce faci? 🙂 Soldatia e simpla cand nu ai conflicte morale. Sper ca am trecut de momentul 89, cand la ordine de sus se intra cu TAB-ul in plin in multime. Soldatul are un creier, ar fi bine sa il folosesca. Ar trebui sa invete asta de la americani daca tot face stagiul cu ei….

                    „Nici eu pus în situația lor nu aș putea face așa ceva”.
                    Pacat. Inseamna ca ati pierdut niste ani din viata intr-o meserie nepotrivita. E bine, macar, ca nu ati prins vremea cand armele incep sa vorbeasca.

                    Mai sus practic am facut o lista. Sa ma repet:
                    1)In caz de razboi li se va cere sa moara. Si sa castige murind.
                    2)Militarul trebuie sa isi maximizeze aceasta sansa. E singurul lucru de care ar trebui sa ii pese.
                    3)Soldatul are un creier, ar fi bine sa il folosesca. Mai ales in materii de onoare si moralitate.
                    Daca nu le indeplineste pe cele de mai sus, nu e buna meseria de soldat pt el.
                    80.000 de oameni si niciunul nu le indeplineste? 🙂

              • Domnul meu sa ne intelegem. UNDE am spus eu sa isi cumpere armament din solde ? Atributul clasei politice este sa asigure fortelor armate mijoacele necesare scopului pentru care au fost infiintate, NU sa asigure DOAR solde si pensii. Unde am spus EU „puturosi si burtosi” si Da avem prea multi „instelati” pentru efectivele noastre. Gresit, seful SMG este contaminat fie si involuntar de comunism ca avea 22 de ani nu 2 ani (deja era un om matur care intrase in sistem, nu neg capacitatea sa sau bunele intentii ori educatia dar in mod involuntar esti tarat de educatia si experientele traite). Dar nu astaceta discutia, nu ? Faptul ca au studiat si in afara nu garanteaza ca si sunt capabili sa reformeze sistemul ( este limpede ca nu ci sistemul ii reformeaza pe ei ) iar pana anul 2000 a fost democratie destul de ne puss la punct, nici acum nu avem o democratie functionala ferita de tarele trecutului. Abia cei nascuti dupa Revolutie sau foarte mici atunci nu mai au „spaimele” trecutului. Cata experienta de lupta in TO au cei cca. 45.000 de cadre, nu au au,doar o mica parte din ei, care se rotesc si o fac pentru bani, da pentru bani si mai dau si spaga sa ajunga acolo (sa nu mai vorbim ca o parte din politi nu agresza parteneriatul cu SUA, politicul ala de zici ca are atribut de reforma). Nu domnule nu am impresia, sunt convins si mai mult de atat, ar trebui sa va fie macar jena ca inca aparati un sistem care nu poate sa isi indeplineasca scopul existentei sale. Puteti sa jurati cu mana pe inima ca armata romana, in caz de conflict, este capabila sa apere integritatea tarii si sa isi protejeze cetatenii, nu sa incerce ci sa aiba sanse chiar sa o faca ? Si nu vorbesc sa dea cu Rusia de pamant de una singura? Credeti ca dotarea actuala, pregatirea, personalul si comanda sunt ce trebuie ? Eu zic sa va calamati orgoliul si sa cititi atent ce scriu si apoi sa raspundeti. Nu imi satrnesc nici respect nici mila,o uniforma care acum este batjocorita de politicieni iar propritarii ei stau si se caciulesc in fata lor. Serviciul in slujba patriei a fost rasplatit si erati perfect constient si de riscuri. Nu cred ca a-ti intrat in Marina din obligatie ? Respect omul care isi face treaba competent indiferent de domeniu de activitate. Referitor la cimitire, nu cred ca doriti sa intram in discutia asta, chiar nu va avantajeaza. Este o diferenta intre eroii (care au murit pentru toti- in genere tot din cauza politicului care, numai el, are „competenta”) si celilalti, or fi murit ei la datorie ( Dumnezeu sa ii ierte pe toti) dar para e un pic de diferenta. Noi civilii la munca nu primim nici onoruri nici pensie speciala, norme de hrana sau haine ori chirie si nici noua nu ne garanteaza nimeni siguranta sau ca apuca amarata de pensie ori 63 de ani. Totul se castiga inclusiv respectul, dar daca esti invatat sa crezi ca „se cuvine” e mai greu.

                • Imi cer scuze nu ați spus nimic de solde și armament și burtoși dar am in urechi de-a valma multele reproșuri la adresa armatei facute de mai multi useri. Atributul clasei politice/statului este să stabilească o doctrină și o strategie de apărare și să creeze un cadru adecvat, in care armata este o componentă importantă, dar nu singura, precum și resursele materiale și umane necesare pentru realizarea acestora.
                  Armata, cu forțele, mijloacele și înfrastructura pusă la dispoziție, își organizează pregătirea și instruirea pentru a răspunde sarcinilor primite, i se crează un cadru legal și regulamentar pe care trebuie să-l respecte și odată acesta pus la punct armata devine un robot colectiv în care conștiințele individuale nu mai primează și-mi vine în minte un exemplu, nu tocmai adecvat, piloții camikaze și ofițerii SS printre care erau oameni culți, cu un nivel al conștiintei peste medie.
                  Nu-i poti reproșa armatei dotarea pe care tu ca tară nu i-o dai. Dacă i se poate reproșa ceva este nivelul de instruire, capacitatea de a folosi la potențialul maxim armamentul și tehnica din dotare.
                  Armata română este deficitară la dotare, pregătire este bună, dar limitată la dotarea pe care oare, comanda e mai greu să o apreciez după atâti ani în afara sistemului dar după cea ce vă și aud nu sunt probleme. Avem foarte multe aplicați la mai toate armele și eșaloanele cu parteneri NATO și s-ar vedea rapid deficiențele de instruire și de comandă .
                  Spuneți ca armata are prea mulți înstelați pentru efectivele ei. Ce date și argumente aveți că în armata română este un exces de grade.
                  Referitor la contaminarea armatei cu concepții din vechiul regim dacă s-a dorit o armată nouă, la restructurarea pentru aderarea la NATO se mai puteau da afară, pe lângă cei peste 30 de mii de ofițeri, încă 10-15 mii și aveam acum o armată născută și crescută după 89, necontaminată, in care abia peste vr-o 5 ani avansam primul general.
                  In actualele teatre de operații, unde inamicul nu este reprezentat de o armată regulată bine instruită și dotată, experiența de luptă căpătată de militari este mică, mai mult o acomodare cu mediul de război și o experiența tactică limitată chiar și la eșaloane mici pluton, sau companie, deci nu are o relevanță decisivă intr-un eventual conflict care ar opune o altă armată regulată. Plecatul pe pile și pe bani în TO a fost la inceput, acum sunt alte reguli și acum e cam invers sunt mulți cei care nu vor să plece.
                  Nu am afirmat că armata romană este capabilă să apere integritatea țarii in orice situație ci că se poate opune oricărei agresiuni cu forțele și mijloacele avute la dispoziție. Dacă inamicul care ne atacă este mult superior în efective armament și tehnică, armata va fi înfrântă sau va suferi pe lângă pierderile materiale și pierderi umane uriașe.
                  Folosiți cuvinte dure, despre o realitate de care o nu o cunoașteți ci o intuiți eronat, din exterior, gen faptul ca nu am intrat în marină din obligație. Eu nu vă intreb de ce munciți din greu la privat și nu sunteți patronul unei multinaționale ori șeful statului sau al partidului de guvernămant ca să modelați țara aste cum doriți. Nu aveți ca mine tare și racile ale vechiului regim ci trăiți într-o democrație absolută în care ” American dreams„ poate deveni realitatea oricui, nu aveți nici o îngrădire de drepturi și libertăți ca militarii și puteși deveni inclusiv președinte
                  Am invățat de mult să nu aștept nici mila nici respectul altora deci nu m-ați atins cu aceste cuvinte dacă asta ați dorit. Referitor la cimitire nu m-am referit la cei morți prin teatre nici la eroii neamului ci la faptul ca și in condiții de pace militarii au o speranța de viață mai mică decât media pe țară, probabil ca traiul prea bun îi face să moară de fericire .
                  Referitor la ”noi civilii” aveți dreptate, doar militarii, nu numai cei români ci cei din toată lumea primesc gratis norma de hrană, norma de haine, pensie militară (pensie specială au altii care nu sunt militari) și nu li se cere decât sa fie la dispoziția armatei nonstop, (armata este singura categorie din țara asta plătită la zile nu la ore de muncă). Consider că am spus cam tot ce a fost de spus in acest dialog și mă voi opri aici.

                  • Se accepta. Statul nu este capabil sa traseze nici cadru legal nici strategie si in genere cam nimic. Iar daca statul nu face nimic pentru armata si militarii sunt constienti de carente armatei, este o problema (au fost oameni care au spus adevarul si au fost ostracizati-daca erau mai multi poate se schimba ceva). Problema ce niciodata nu va fi rezolvata de politic in mod benevol. Nu are rost sa ne mintim, armata se lasa mituit si nu pune presiune pe decidenti, ei inteleg saracia noastra si isi sacrifica bugetul, o absurditate din punctul meu de vedere. Care ar fi problema ca un general „nou” apare dupa 2020 ? Ai sa fim sinceri se poate mai devreme dar nu e loc de dinozauri. Experienta in TO chiar daca impotriva unor desculti este TOT ce au, aplicatiile sunt doar jocuri si in plus razboiul se pare ca se indeparteaza de era inainte. Am spus, domnul meu, ca nu cer aberatiibde genul sa frangem rusii pe genunchi de unii singuri. Eu zic sa mai cititi inca o data partea cu ” din obligatie”. Saracii militari mor pe capete, credeti ca are legatura si cu alcoolul ? Mai incerc o data , ai ales cariera militara iti asumi si riscuri si beneficii punct. Mai bine ca te opresti deja imi este jena de rusinea pe care o simti.

            • @RTI. Hai sa pastram un limbaj cat mai decent!

    • @ prostacii lucreaza. Tovarasa, ai uitat un lucru. In Germania si Suedia (ca tot le mentionezi) exista si un sistem privat al asigurarilor sociale. Transmite asta si tovaraslor de la partid. Nu face comparatie cu Grecia, ca noi nu avem un procent asa de mare de venituri din servicii … Daca tot aduci in discutie, geopolitica si geostrategie …
      P.S. Nu avem studii, dar cunoastem cum se umfla statisticile.

      • N am fost tovaras cu dumneata. Este un pas inainte sa recunosti ca nu ai studii. ,, Un destept poate sa recunoasca un prost, invers este mai greu,, Ma bucur ca sunteti destept. Imi pare rau de mine ca sunt asa cum ati spus ,,prost,,-tac.

    • @Andreica C.
      Ce-i stupefiant in „clientela de partid a psd, bugetarii si pensionarii”?! Nu asa au castigat alegerile?! Dar este o afirmatie destul de generalista nu foarte inexacta insa, puteam sa fiu chiar mai dur si sa ma aplec si asupra studiilor votantilor psd (mai ales a nucleului dur), putem sa fac o disertatie si asupra veniturilor, etc, dar am zis sa nu jignesc oamenii….

      Eu nu am cum sa compar structura economica a unei tarii care traieste din perfuzii cu Romania pt ca nu vreau ca Romania sa ajunga asa, pe de alta parte este „stupefiant” sa compari doua economii atat de diferite ca structura.
      Grecia nu are ind extractiva, ind prelucratoare etc, iar noi nu avem turismul lor si nici transporturile navale. Ei traiesc in general din servicii, noi nu.
      Asadar nu sunt deloc socat…

      Pai ati auzit cumva prin presa germana ca guvernul sa aiba in discutie doua salarii minime garantate, unul la privat, mai mic, si unul la sta, mai mare?! Ati auzit ca guvernul germna sa ameninte companiile?!
      Faceti-mi va rog un hatar si vedeti care sunt procentele – in Germania – intre bugetari, pensionari si personalul angajat la privat.

      In orice tara din lumea asta plus-valoarea este adusa de sectorul privat si de companiile de stat: agricultura, industrie si exportul de servicii. Tot PIBul unei tarii sta exact in acesti trei piloni.
      Bugetarii „produc” servicii pentru populatie, nu si bani si credeti-ma nu am nimic cu aceste categorii sociale, sunt doar dezamagit ca nu-si vad decat viitorul de peste o luna, pa la viitoarea pensie sau salariu si nu observa imaginea de ansamblu. Nu vad ca banii in plus pe care-i primesc sunt de fapt un furt al viitorului acestei tari, nu neaaparat suma in sine ci dreptul pe care ei il dau psdului sa distruga Romania inca patru ani.

      De unde poate un guvern sa creasca cheltuielile bugetare daca nu are venituri? Si de unde sa aiba venituri daca nu investeste?!

      Logica economica este clara: mai intai faci bani si apoi incepi sa-i imparti.

      Pe de alta parte afirmatia jignitoare este ca eu fac astfel de afirmatii! Eu nu am facut decat sa constat ca pensionarii voteaza in majoritate cu psdul. A mintit? Intodeauna a fost asa…

      Stiti cati pesnionari si bugetari sunt per fiecare angajat intr-o ind direct productiva, adica aia care efectiv produc bani?1 Va las placerea sa gasiti singur cifra…

      • George, aici gresesti masiv.

        Angajatii la stat impreuna cu asistatii sociali considera ca lor LI SE CUVINE mai mult decat ce primesc in momentul de fata. Ei sunt cei care muncesc pe niste salarii de nimic si EI MERITA mai mult.
        De ce merita mai mult? Pai simplu, pentru ca un programator are un salariu de 3-4 ori mai mare decat ei si asa ceva nu este corect, ca muncesc la fel si ei si el.
        Asta este modul de gandire socialist care a distrus europa si astia sunt oamenii de tip nou pe care i-a creat comunismul la noi. Cu oamenii astia nu ai ce discuta, sistemul lor filosofic si de perceptie a lumii asta e: ei merita la fel de mult ca restul lumii deoarece nu sunt mai prosti ca restul lumii si muncesc la fel de mult ca restul lumii (adica stau 8h la munca la fel ca restul). Ca sa iasa din paradigma asta ar insemna sa recunoasca ca ei sunt niste ratati. Pe parcursul vietii am incercat sa discut cu astfel de persoane si niciodata nu am reusit sa ii fac sa admita ca sunt niste ratati. Asa ca nu mai incerc, ii las in durerea lor.
        Un alt mit urban este cel al egalitatii oamenilor. Daca ii iei la intrebari o sa afli ca in constitutie spune ca oamenii sunt egali. Sunt ferm convins ca daca facem un sondaj, inclusiv aici pe site membrii cred ca in constitutie scrie ca oamenii sunt egali (in drepturi). Nimic mai fals, in constitutie scrie ca oamenii sunt egali in drepturi IN FATA LEGII. Adica noi toti suntem egali daca ajungem in fata unui judecator. Cu accentul pe DACA AJUNGEM IN FATA UNUI JUDECATOR. Ca e posibil sa nu ajungi in fata judecatorului desi ar trebui din punct de vedere practic – exemplu pe care l-am mai dat aici este ce se intimpla daca sutem 5 in masina si ne opresc 2 politisti ca nu am acordat prioritate unui pieton la zebra? Logic ar fi sa depuna marturie cei 2 politisti si cei 4 pasageri din masina+ soferul si sa fie declarat soferul nevinovat pe baza marturiilor. Dar primul lucru care se intimpla este ca cei 4 pasageri sunt exclusi din proces si nu au voie sa depuna marturie deoarece ar fi „martori cointeresati”. Sau pusa problema altfel, politistii sunt mai egali in drepturi decat cetatenii cand vine vorba de „in fata legii”. Cu alte cuvinte practica e ca justitia sa se pise pe constitutie , pe drepturile oamenilor etc etc etc.
        De ce tot preambulul asta cu egalitatea in drepturi? Deoarece „egalitatea in drepturi” este o idee fixa a socialistilor. Daca vrei sa tai dreptul de vot la pensionari, nu le mai asiguri „egalitate in drepturi”, daca vrei sa tai din drepturile celor care lucreaza la stat, iara lucrezi la „egalitatea in drepturi”. Egalitate care nu exista in practica nici macar in legislatie (care este oricum mai mult o chestie declarativa) deci legea nu spune niciunde ca nu poti sa diferentiezi intre categoriile de persoane. Toti suntem egali in drepturi in viziunea socialistilor cand e vorba ca unii sa primeasca niste chestii „pe care nu le merita”. Evident ca „egalitatea in drepturi” nu functioneaza cand e vorba sa platesti bani. De ce Tiriac nu plateste sa zicem aceea suma fixa ca impozite pe luna ca orice cetatean din tara asta pe motiv de „egalitate in drepturi”? Ce, el nu are dreptul sa plateasca la fel de putin ca restul lumii ?
        Ia puneti intrebarea asta la un socialist si sa vedeti ce va spune…
        Ironic este faptul ca daca vii cu teoria ca oamenii nu sunt egali si in consecinta trebuie sa ii tratezi diferit aceeasi socialisti o sa iti zica ca esti fascist – marota lor. Dar daca o bagi pe aia cu Tiriac, nu e nici o problema sa tratezi oamenii diferit. Chestia asta arata clar ipocrizia acestor oameni si incoerenta sistemului lor.

        • @Lion. Nici asistati sociali si cu atat mai putin bugetarii nu sunt niste ratati. Unii dintre asistati sunt pur si simplu ghinionisti, altii nu a ce face pt ca statul nu investeste in zonele sarace, iar altii or fi cum zici tu.

          Bugetarii nu sunt deloc niste ratati ci dimpotriva sunt oameni cu o pregatire peste medie, captivi insa unui sistem sclavagist si clientelar si corupt. Oamenii care nu au unde sa plece pt ca economia nu merge cum trebuie tot datorita statului.

          • pe bune?! le place la nebunie sistemul asta si nu ar schimba nimic niciodata.nu sunt deloc captivi,stiu foarte bine ce fac si unde stau.nu fac fata nicio secunda in economia/romania reala psihic,fizic si moral.

      • ,,Voi lupta pana la ultima mea picatura de sange ,ca sa ai dreptul de a nu fi deacord cu mine,,I. Ratiu parafrazand ul pe..Voltaire. De aici ar trebui sa plecam in discutii, fara sa avem intentia de a supara.Eu nu am.Nu cred ca ,,bugetarii,,sunt clientii PSD ului si nici ca sunt ,,omul gras purtat in spate de un sfrijit,,.Sigur , in unele sectoare sunt prea multi si ar trebui restructurati,dar nu toti sunt ,,clientii,, partidelor. Nu au intrat in serviciu asa cum spunea pe aici cineva,, stim noi cum,,.Unii chiar au sustinut examene si sunt competenti.

        • Sa clarificam!
          Bugetarii
          Merita salarii mult mai mari decat ceea ce au in prezent, merita niste sefi competenti si nu numiti politic, merita sa aiba sansa sa avanseze pe merit. problema nu este ca ar merita toate aceste lucruri ci faptul ca in acest moment economia are nevoie de investitii, de cresterea mediului direct productiv, etc.

          Pensionarii
          Si merita un trai mult mai decent decat ceea ce au in prezent. Nu toti, unii merita direct un sut in gura, unii mai..speciali, dar cei care si-au castigat pensia muncind merita mai mult. Din pacate o parte semnificativa cred ca banii pe care-i merita vin de la un partid sau altul si nu inteleg ca ei vin din economie, se lasa prea usor pacaliti.

          La manifestatiile contra guvernului au fost pensionari destui, oameni ca noi…

          Si poate ca ai dreptate si ar trebui sa spun lucrurilor pe nume, votantii psd sunt aia cu mai putine clase din toate clasele sociale, oameni pt care ganditul pare dureros…

          Total de acord cu comentariul de mai sus.

        • @ANDREICA C.

          Imi incalc promisiunea facuta fata de mine insumi, si am sa dau un exemplu. Sper sa fie si ultima oara cand imi incalc promisiunea, fiind un forum public nu se stie cine citeste, dar pentru unii care au impresia ca sunt mari profesionisti si ca merita mai mult, doresc sa relatez urmatoarea poveste.

          Eram undeva cu niste angajati la stat, hai sa zicem dintr-un minister asa, mai de interne. Unul dintre ei ne tot repeta ceea ce ne mai repetase de cateva ori inainte, si anume ca pe data de X a Z-a anul curent va avea loc un examen, la care unii pe numele lor A, B, C si D vor pica iar altii pe numele lor E, F, G, H, I si J il vor promova si astfel vor obtine o marire in grad.

          L-am intrebat personal ce il face atat de sigur pe el ca aia enumerati vor pica si ceilalti il vor trece, de ce, nu au invatat, sau nu pot trece baremul etc, evident ca m-a facut prost (ha ha !) si mi-a spus ca e totul stabilit demult, examenul se tine doar fiindca asa trebuie tinut. Am mai atins tangential subiectul de cateva ori, dupa care n-am mai vorbit o vreme.

          Intamplarea face sa ii cunosc personal pe cativa dintre ei, atat din grupa „care vor trece” cat si din cea cu cei „care vor pica”.

          A venit data e X a Z-a din anul respectiv, si surpriza surpriza !!!!, toti cei enumerati inainte cum ca vor promova au promovat, si toti cei enumerati inainte cum ca vor pica, au picat.

          Intelegi acum de ce toate gradele si titulaturile voastre de la stat nu inseamna nimic pentru noi cei din privat? Sunt grade, titulaturi si posturi pe care vi le dati voi intre voi. Colegii mei s-au dus in Germania si au dat un examen de 6 ore pentru care s-au pregatit timp de 6 luni inainte, seara si in weekend fiindca la lucru nu se aloca timp pt asa ceva.

          Te rog sa te duci si sa le explici ca diplomele si titulaturile luate de ei la acele examene sunt la fel de serioase si reale ca diplomele si titulaturile luate de voi la stat, cu examenele voastre si diversele simboluri pe care vi le acordati reciproc.

          Si cu asta chiar ca nu mai dau exemple personale ca in ultimele luni am dat prea multe si n-am nici timp nici nervi sa fiu chemat prin vreuna din institutiile astea ale voastre sa dau declaratii. Oricum e un forum public si fiecare poate spune ce vrea, nu avem responsabilitate juridica aici.

          Dar mai terminati odata cu comparatiile astea, voi chiar traiti intr-un univers paralel… si o faceti pe banii nostri. S-o crezi tu ca poti pleca la un examen ADEVARAT intr-o tara straina si sa faci acolo ce faci in institutia de stat unde lucrezi acum, sunt „convins”, intr-un ritm infernal pe care noi nu l-am suporta 🙂 🙂 🙂

          A mai fost cineva aici, pe numele lui userul @Gefreiter, care ne-a spus ca suntem oligofreni si ca nu i-am invata meseria nici in 10 ani.

          Tot ce sper eu e sa-mi dea macar 20 de ani la dispozitie, cine stie, poate asa voi reusi.

          Semnat: un oligofren care iti plateste salariul, stabilit de voi, nu de mine.

          • Problema cu bugetarii si cu toti angajatii de la stat, primarii, agentii, companii, etc, sta in felul urmator: Unii, majoritari, sunt sunt pe nivele de salarizare mici, nu reusesc sa avanseze, profesionisti, de bine de rau duc tara mai departe, Altii, din ce in ce mai multi, sefi de birouri, consilieri, neica-nimeni cu diplome cumparate sunt angajati din start pe nivele de salarizare maxime, practic nu fac nimic si nici nu sunt in stare.

            Lumea angajatilor la stat se imparte in cele doua categorii: aia de muncesc, cel mai prost platiti si aia de nu muncesc, politruci si pui de politruci mai bine platiti dar buni de nimic.
            Birocratia a crescut, neoptismul a explodat.

            Ca un banc, dar absolut real, s-a intamplat sa cunosc pe una care parea simpatica si in general ok, cand am aflat ca este consiliera (la 24 de ani) a unui director dintr-o companie de stat n-am rezistat si am spus ca ori e curva ori a angajat-o taticu”ori partidu”si cel mai probabil nici sa citeasca bine nu stie…
            Am ras cu toti, dar asta este imaginea acestor capuse.

            • Asa e…

              O alta problema e ca singurii care ar avea autoritatea sa faca ordine in acest sistem, adica sa dea afara capusele sau sa reduca bugetele sunt fix aia care sunt in plus.

              Cum asa ceva nu se va intampla vreodata, din punct de vedere legal sau democratic suntem legati la maini. Noi tot contribuim iar ei isi tot angajeaza rudele si isi maresc salariile, marind apoi taxele noastre pentru a plati noile „facturi”.

          • Superioritatea din limbajul dv. nu inseamna ca sunteti depozitarul adevarului.Am intrat in serviciu acum 21 de ani ,printr un examen national. Intre timp am sustinut si alte examene. dumneata nu mi platesti mie nimic. poate ti platesti contributiile la stat , poate. Am lucrat in ultimii 7 ani si in mediul privat unde am reveni la cerea patronilor dupa o pauza de 6 luni( fiind bine platit, sigur de niste incompetenti in opinia dv. care s au lasat fraieriti de examenele si diplomele mele).

            • comentariul este pentru ,,sorin 2,,

            • Cu toate astea nu ma puteti contrazice per ansamblu…

            • Nu am superioritate in limbaj, poate parea asa fiindca intr-adevar s-a umplut paharul !!!

              Daca lucrezi la stat, atunci eu si altii ca mine iti platim salariul prin contributiile noastre. Doar nu crezi ca ti-l platesti singur sau ca pica din cer, avem o varsta, nu?

              Eu imi platesc contributiile la stat, nu ca „poate”. Stiu ca pare greu de crezut dar nu toata lumea fura. Soc si groaza. Nu e Primarie peste tot.

              Poate imi spui totusi ce ai facut ca sa meriti aceasta majorare cu 20% a salariului, ca eu unul sunt foarte curios.

              • Nu lucrez la primărie.Nu aveţi competenţa de a judeca ce mă indreptaţeşte la un salariu mărit.Nu suntem toţi hoţi.

                • Cred ca sint in dezacord cu dumneavoastra.
                  Pentru noi, cei fraieri, piata este cea care determina un pret; putem considera ca piata este un judecator obiectiv, nu? In cazul angajatilor la stat, cine are competenta de a face aceasta judecata?

                  • Societatea.Problema este ca un popor needucat nu va aprecia corect necesitaţile societaţii. Este uşor de manipulat.Răspunsul constă în educaţie.Cu respect.

                    • Uite o problema de moralitate economica.
                      psdul are pentru 1 ianuarie 2018 trei variante de crestere a salariului minim, doua dintre ele prevad un salariu minim diferit pt bugetari si pt privat, in ambele variante salariul va fi mai mare la stat.

                      Nu comentez moralitatea si legalitatea unei astfel de idei, unice in UE, dar am doua ipoteze:
                      – prima ar fi ca guvernul vrea sa-si loializeze bugetarii
                      – a doua ar fi ca vrea sa-si loializeze bugetarii dar nu vrea sa creeze prea mari probleme in economia privata, astfel ca acolo va veni cu un salariu minim mai mic.
                      Moral? Marsav! Legal? Se rezolva si asta…

                      Corect unii fata de altii?!
                      Asta-i, dpmdv, invrajbirea pusa la cale de psd, sau ma rog una dintre masurile la care s-au gandit.

                • @Andreica C. nu am competente sa judec, in schimb sunt obligat sa platesc.

                  Stii, fix la fel e si in privat… te duci la patron si ii ceri 20% marire, iar daca intreaba pentru ce, ii spui ca nu are competente sa judece, doar sa-ti dea

                  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

                • In primarie salariile sunt intradevar mizere, aia de acolo nefiind bugetari.

                  • ha ha ha.
                    dar sa ne intrebam ce si cat se munceste in primarii,feude personale ale primarilor care se trezesc stapani pe taxele colectate de la cetateni.
                    niciun angajat la primeria oricarei lovalitati nu pleaca de acolo,dimpotriva isi securizeaza locul de munca prin slugarnicie pentru a putea sa-si aduca neamurile si prietenii tot acolo.in orice primarie totul se misca prin spagi,atentii,pile si relatii incepand de la portar si termonand cu primarul.
                    taxe si impozite locale,cadastru,politie locala,salubritate,urbanism,etc….toate acestea sunt pline ochi de functionari care vamuiesc orice persoana fizica si juridica venita sa solicite informatii si servicii gratuite prin lege.
                    ma repet,plangeti de mila niste oameni care si-au asumat statul de sluga atunci cand au dat spaga consistenta pentru a plimba niste dosare pentru salar de cateva sute de lei.oare de ce nu pleaca de acolo ?!…nu fac fata nicaieri si de fapt doar pozeaza in calici,ma repet.

                • Nu dl. Andreica, nu toti sunt hoti, unii sunt doar complici, ca se fac ca ploua fiindca le tremura curul, nefiind in stare sa faca fata in privat, cu scuze de genul : am o varsta, trebuie sa ma recalific, etc.sau prefera „un leu la umbra decat doi la soare”. PS. La fel este peste tot in sistemul de Stat.

          • sorin2,

            1. Miine sa treci pe la sectie. Te asteptam sa dai citeva declaratii. 🙂
            2. Ti-ai dracu voi astia din privat care credeti ca tineti tara in spate. Sorosisti internationalisti, asta sinteti toti. 🙂

            • 1. Ma voi prezenta numaidecat la sediul Militiei, sectia Agitatori Contra Sistemului. Cunosc deja coridorul si numarul incaperii

              2. Pana la urma au si ei dreptatea lor, banii produsi de cei din Consiliul Judetean, Consiliul Local, Senat si Camera Deputatilor sunt folositi la plata salariilor noastre, astia cu SRL, PFA sau angajati in SRL ori SA.

              Soros deja imi datoreaza banii pe ieri, tie ti-au intrat? Aia de azi intarzie si ei, daca nici luni nu primesc nimic voi depunde plangere. Se vede ca-i evreu…

              • Dom’le uite ceva imbucurator. Uneori te poti intelege cu tinerii de azi, chiar daca au mereu aroganta aia specifica virstei, aroganta la care ajung prin validarea reciproca pe care o au cu anturajul. Dar aroganta se scoate prin metode specifice, avem o alta incapere pentru asta.

                PS: scrie la fel de lung. Pina de curind ma simteam singur si stingher. 🙂

                • @Iulian daca la mine te refereai cu tinerii, nu sunt chiar atat de tanar 🙂 Si sa stii ca nici arogant… Insa sunt ardelean, noi avem „faima” in Romania de a fi blegi, insa stii tu, si cand explodeaza mamaliga 🙂 🙂 Poate de-aia dau impresia arogantei, dar nu e cazul. In viata de zi cu zi sunt modest, uneori insa mi se umple paharul de catre unii care fac din alb negru si din negru alb.

                  Ms de aprecieri, si eu te citesc cu placere.

              • Sa nu uiti sa iei si cainele cu tine cand te prezinti la sectie. Trebuie sa dea si el declaratie!

        • Corect nu toti, doar 90%.

  43. George GMT, Radu,Razvan Mihaeanu

    ce fac? Incep sa scriu studiul ala ?
    v
    Ghita Bizonu’ 24 februarie 2017 at 11:02

    • Nea Ghita nu te obosi pent” ca gresesti amarnic. prin anii „30, cand in State coruptia era in floare, un economist de la Harvard a creat o tara fictiva in desertul Arizona si impreuna cu studentii sai a incercat sa vada ce metode (si cu ce rezultate) ar putea gasi pentru dezvoltarea economica si sociala a unei tari practic fara nici o resursa….
      Socat ai fi sa afli ca tara respectiva a devenit in doar 100 de ani mai bogata per capita decat SUA.
      Cheia?! Lipsa coruptiei…
      Totul a avut la baza scenarii dezvoltate matematic. Mai tarziu, dupa WW2, o parte din metodele dezvoltate cu acea ocazie au fost implementate de Suedia si Norvegia, doua tari sarace, bogate doar in peste, dar practic necorupte.

      Bineinteles ca nu ma crezi, dar eu sunt baiat giopsi si nu vreau sa muncesti degeaba, asadar iti dau exemple:
      –Rusia, cea mai bogata tara in lume – corupta, vai steaua ei. Tarile Americii de Sud, majoritatea fertile si bogate in resurse minerale, vai mama lor – corupte, etc, etc

      –Tari sarace cu clima foarte rea, dar bogate – fara coruptie: Danemarca, Suedia, Finlanda, Elvetia.

      Inainte sa te apuci de studiul ala gandeste-te la un singur exemplu de tara saraca dar ne-corupta. Nu vei gasi, in acelasi timp cvasi-majoritatea tarilor bogate stau foarte bine la capitolul anti-coruptie.

      • Japonia, nu uita Japonia. Pe langa lipsa de resurse minerale de tot felul(cred ca astia stau cel mai rau), mai au si o populatie numeroasa care trebuie sustinuta intr-un fel sau altul. Sa luom una asemanatoare insa corupta si sa le comparam…..Bangladesg! Poate asa intelege si @Ghita Bizonul ca daca ai parte de coruptie, ai parte de saracie….elitele o duc bine, populatia sufera!

      • Mda …
        George insa ca cum sa iti spun si comunismul este glorios .. in teorie. Ca in exemplul dat de tine (SUA 1930) se strecoara o mica inadvertenta” asa corupta cum era SUA .. in anii aia era deja prima putere economica si industriala. Ca desi Tammany Hall, a fost pana in anii 20 „templul coruptiei” neconstestat … New Yorku a crescut constant sub ultracorupta sa conducere … insa ultracinstitele (fara nici o nunat de misto) comunitai de genul amish nu prea au prosperat ….

        Ninepntes; ca si Rusia are o istorie egala cu a Angliei. Ca si Danemraca a fots bantuita de tatari pana prin 1770 sica Brazilia nu a fots nicodata o colonie.

        Hai ma beieti ma zice-tyi sa ma car de aici si nu va mai exibati lipsa de gandire proprie si credinta in idei pure si solutii ideale.
        Sau rercunoastei ca intrebarea voastra a fost pur retorica si ca pe voi va aranjeaza mitul cu „coruptia” si „asistatii”

        INsa dupa cum demosntrati stiti foarte bine ca EU , Bizonu, presupus idiotizat de A3 pot sa fac demosntratia a ce am scris …

        Si Cezar nu incerca sa iti inchipui cum gansesc eu. Pentru asta ar trebui ca dintai sa fii tu in stare sa gandesti. Dovada find mseajul tau de la 24 februarie 2017 at 13:55

        A si sceanriui dezvoltate matematic. Da.. cica „a fptys greu pana nea- venit ideea sa aproximan calul cu o sfera”

        • @Nea Bizoane, las-o asa ca macane, bre!

          Te-au spalat Gadea si Badea pe cortex si tot nu iti vine sa crezi!!!

          • PS Ce nu intelegi matale si nici nu ai cum sa iti dai seama vreodata de lucrul asta, e ca voi, astia de va maltratati creerul uitand-va la mizeriile alea de televiziuni, ati capatat cam acelasi tip de exprimarea a ideilor vis a vis de anumite subiecte. Ca de acolo va adunati cu totii informatiile si va intra in subconstient poluarea mediatica. Iohannis, multinationalele, Soros….astea sunt trecatoare, urmeaza altele. Inainte au fost basistii, au trecut si aia odata cu debarcarea de la putere si pactul lui cu dracu impotriva justitiei, acum sunt astia si roata se tot invarte, mister…….in schimb voi sunteti tot acolo gata sa le incasati voluntar si din plin, masa de manevra!

            RTV si A3 sunt doua wc-uri media care nu merita aceasta titulatura. Ce ma uimeste pe mine e ca matale, desi om citit, te apleci catre automutilarea intelectuala aplenand la acele scursuri propagandistice. De parca o televiziune impartiala, asa cum este Digi 24, va face rau. Dar ca minciuna mediatica e ca drogul….rau cu ea, mai rau fara ea!

            • Puiutzu daca datioruta televizunii impartialwe nu stii ce este aia „stidiu de fezabilitate” si crezi ca trebe faxcut unu la 3 ani … scuze da tu ai creierii spalati nu eu!

              Si inca ceva … Azi sunt nspe televizuni. Urm,aresti ce vrei.
              Si findca eu am unele cunostinte generale – de ex stiu ce e aia „de ferzxabilitate” nu urmaresc Digi 24…

              • @Ghita Banuiesc ca seara esti la portita.La Cotroceni.

              • Domnu’ Ghitza. Dumneavoastra spuneti ca studiul de fezabilitate e bun ala care e facut. Buuun. Daca e bun ala DE CE PUII MEI(©Bendeac, sa vina de la trustul antenelor) NU SE APUCA SA CONSTRUIASCA CEVA? Ar trebui sa treaca la treaba. Mai ales ca ne-au batut aia din UE la cap sa il facem si ofereau si bani pt. asta. De ce nu se apuca de investitii? Nu ziceau ei ca or sa faca investitii record bla bla bla.Deci despre ce discutam aici?
                Asta asa ca sa nu ne mai pierdem in discutii inutile.

                • Pai de ce sa faca? MAi fac inca un stidiu si inca un stidiu si .. uote asa se duc banii.
                  Da stii ce este dragit? Banii se dfuc in sitemul privat!

                  De ce sa faca? Ce le cere careva sa faca? Si dac ale cere arunca ei ceva cu „baosorogii care sug sangele boborului” si BASTA!!!!! Alerga titi cu limab scoasa.

                  Hai sa iti zic una buna rau…

                  In 1997 un ministrui al transporturilor a zis ca va scoate aitsotrazile din capul roamnilor. Si basta cu autostrazile!!!

                  In 2004 ace;asi ins candda pa presedentie. A lasat de intels ca el promite ca nu va face autostrada Bechtel. Ca nuxem autistrada Bucursti-Brasov. ZERO. Nada. Canciu
                  Toata lumea multumita. S-au cheltuit groaza de bani si ??! Ma rog unu si-a fraccut vila ca un palat, altui a cumprat un palat sisi-a facut heliporturi, toti injura Bechtelu fara sa se intr4eb ca cum in alte parti face raoid austztrazi.. dar nu in Romania.Altii zic ca oriocum nu se merita cheltuiala ca jmecherii din Bicale sa aiab pe ce merge la Sinaia .. (si as fi de acord cu ei daca nu maps gandi ca mai sunt si TIRuri .. ) … sititu este o galagie …

                  Insa stii ce ma distreaza? Dam in fiecare duminica pe Soseau Melcului tanspira si injura aia care in 2004 au votat sa nu se faca autostrada si inevitabuil sunt nemultumiti .. insa daca ar fi din nou sa voteze pe ala care are fobie si aleergie la auitrstrazio in Romania .. ei bine l-ar vota maine !!!

                  Asa ca draga Io de ce sa mai si faci autostrazi?
                  Nu e mai bine sa refaci odata la 3 ani studiul de fezabilitate?!(planul de contructie nu.. ca este mai greu de facut. Ins astidul de fezabilitate.. mai iei d eici, mai iei dde colo , mai iei ceva de la studiile de anii trecuti, schimbi fontul, culoarea graficelor samd si iei bani buni!!)

                  Cum scrima lata data copilul care nu tipa nu primeste tata. Insa la noi „copilul” nuz boara ca vrea tata .. nu el nu vrea el vrea „morlala” si apoi se mira ca nu primeste .. tata!!

            • Doar citit.

        • Amish?! Ba aia chiar au prosperat, matale vrei sa zici ca nu au progresat, dar definitia amish tocmai asta e: „NU tehnologiei”.

          • Curios ins asi noi am dezindustraualuizat in 97-2000 desi nu devenisem amishi.
            Dar apopos ai auzit de Tammany Hall?
            Apotibega cumva ca preacirotele SUA din anuu 30 erau prima putere econimica si tindau sa denina prima putere tehnologioca si stiintifica?

            A da ca ai mai scris Totul a avut la baza scenarii dezvoltate matematic. Mai tarziu, dupa WW2, o parte din metodele dezvoltate cu acea ocazie au fost implementate de Suedia si Norvegia, doua tari sarace, bogate doar in peste, dar practic necorupte. Hm . din ce stiu Suedia sui Norvegia au avut politici extrem de „sociale” Cumva asta a recomandat Harvardu? SI cum astrfle de politic s-ar „lipi” cu lda dracu asistatii, babele si mosii care dupa voi ar trebui sa „iasa din sistme” cat mia pronto?

            • Batrane in anul de gratie 1930 Tammany Hall isi pierduse mult din influenta tocmai datorita sporirii puterilor atribuite guvernului federal care ii luase in colimator si care le-a taiat sursele de finantare. Nu incerca sa aplici ce s-a intimplat cu/la Tammany Hall la restul Americii. Exemple asa pot sa dau si yo destul de multe, dar uiti un singur lucru. SUA a fost in totdeauna guvernata de principiul „rule of law” (domnia legii mai pe romaneste), un principiu care nu a fost aplicat vreo data in Romania moderna, in ciuda mai multor incercari.

              • Lasa abureala.
                Este sau nu advrata ca desi corput pana in strafuncuri NY a prosperat?
                Si ca nu era singirul pras care a prosperat prin ciruotioe? Ai auzit dde orase „deschise”?

                • New Yorkul n-a prosperat prin coruptie ci datorita comertului. Dadea mafia de lucru, platea asigurari de sanatate, taxe catre primarie, genera slujbe? Cum dracu ar putea ceva sa prospere prin coruptie? Ca si cum ai spune ca un caine plin de capuse este puternic si fortos. Coruptia este o boala sistemica care, tehnic vorbind, trage resurse din locul unde ar trebui folosite si le indreapta catre alte scopuri. Coruptia genereaza incompetenta.

                • Acelasi argument il pot folosi si yo despre guvernele liberale ale lui Guta Tatarascu si pot sa pun aceasi intrebare. A prosperat Romania sub Guta Tatarascu? Sigur…intr-un anumit fel. Erau Guta si ai lui niste hoti si niste jeguri precum estropiatii asta care se numesc clasa politica a Romaniei contemporate? DA!

                • Nea Ghita, te informez cu regret ca ai formulat un non sequitur, adica un „nu decurge (din)”.

                  Daca:

                  a) In New York exista multa coruptie (ma rog, „multa” este mereu un termen subiectiv)
                  si
                  b) New York-ul a prosperat si s-a dezvoltat

                  nu rezulta sub nicio forma ca b) s-a intamplat datorita lui a)

                  La fel daca o tara, localitate sau firma corupte progreseaza cu x% intr-un interval de timp cine poate sa spuna daca nu cumva intr-o forma atenuata de coruptie cresterea nu era 2x%?

                • confunzi cu Gotham. Da’ ala e un film. NY e real.
                  sper ca nu ai ajuns la concluzia ca fatatoarea firea e un fel de CatWoman

    • @Ghita Bizonul inainte sa scrii studiul, gandeste-te te rog la lista de mai jos:

      1. Tari bogate in resurse, dar sarace ca state (nivel de trai, moneda, infrastructura, salarii, servicii medicale, inovatie, sanatate, etc)

      – Venezuela
      – Africa de Sud
      – Nigeria
      – Rusia
      – Brazilia
      – putem adauga si Romania pe lista, chiar daca e dintr-o alta categorie

      2. Tari sarace in resurse, unele nu au nici macar suficienta apa pt populatie, daramite mancare, in schimb bogate ca state:

      – Japonia
      – Singapore
      – Lichtenstein
      – Luxemburg
      – Taiwan

      Acum te rog sa imi spui care din cele doua grupuri de tari sunt corupte si care sunt mai putin corupte.

      Daca nu coruptia face diferenta dintre aceste tari, unele sarace in resurse dar care o duc bine (Singapore, nu au nici macar suficienta APA) iar altele bogate in resurse dar niste jeguri din lumea a III-a (Nigeria, sau Venezuela unde azi se moare de foame), atunci ce?

      Conspiratii cu evrei? „Oculta mondiala”?

      Sau faptul ca degeaba esti bogat in resurse, daca esti corupt pana in maduva oaselor?

      • ‘Conspiratii cu evrei? „Oculta mondiala”? ‘

        Pe aproape. „Agenturile straine” 🙂

      • @Sorin2,

        Hai ca m-am prins cum sta treaba:

        @Ghita Bizonul are acceasi gandire precum Dragnea si restul pesedeilor, de asta fac ceea ce fac. Adica daca sa furi nu aduce saracie tarii, de ce sa ne oprim din furat? Doar ca asa zice legea si ne pandeste DNA-ul….scapam si de astia da-i dracului, modificam legile si furam legal.

        Cred ca asta e rationamentul din spatele actiunilor astea, gandirea precum a lui Ghita Bizonul, nu fac deloc misto!!!

    • Ghita, personal te rog eu frumos, scrie-l. As vrea sa iti cunosc argumentele.

    • Nea Ghita, eu ti-am zis ca te astept cu degetul in spasme pe F5! Doar ca azi am fost foarte ocupat, scuze de raspunsul intarziat!

  44. gata, le-am luat si p-astea, ce mai, ne-am inzestrat la greu, exact ca in documentul istoric publicat de niste strangari :

    https://www.youtube.com/watch?v=tzL4STLW3AM

  45. pana nu ii impuscam nu se potolesc

  46. Melescanu merge la Budapesta, Se va intalni si cu Orban . Dupa intrevederea cu ambasadorul rus mergem la cei mai buni prieteni ai rusilor din EU si NATO . Vad ca mergem din bine in si mai bine

  47. Coruptia este evident o problema si ea trebuie combatuta mai ales la nivelul mare, caci aia e cea care afecteaza cel mai mult dezvoltarea tarii (la fel, cea din domeniile foarte importante precum sanatatea). Birocratia stufoasa si piedicile puse intreprinzatorilor autohtoni trebuie eliminate, la fel trebuie un sector bancar autohton care alaturi de stat sa sprijine intreprinzatorii romani. Inclusiv serviciile de spionaj ar trebui sa faca asta. Adica sa zicem ca fura nus ce super model de chipuri de calculator, le aduc in tara si le dau gratis unui producator local, care apoi le da o parte din profit, si in plus statul cumpara primul la pret preferential calculatoarele respective. Sau hackerii romani fura procesul tehnologic prin care compania X din statul Y face nu stiu ce chestie. O dau apoi unui producator local care face produsul ala la fel de bun, dar mai ieftin, si ii scoate pe ailalti de pe piata, face profit si ii plateste si pe oamenii aia de le-au dat planurile (sau chiar ideile despre ce sa faca si ce se cere si cum sa negocieze pentru a lua fata altora). De ce sa faca doar altii d-astea? Siguri, nu prea te bagi peste doi-trei aliati de baza, decat in cazuri cu totul exceptionale. In rest, toata lumea trebuie sa fie o tinta (fair game, cum zic in engleza)

    Apoi vrand nevrand cand vorbim de coruptie la nivel mare de multe ori vorbim si de implicarea unor straini/companii straine. Pana nu intri si in aia nu faci nimic. Si mai la obiect, pana cand nu vom depasi stadiul de „s-a intalnit hotu cu prostu” in care suntem de multe ori in relatiile internationale, nu vom progresa prea mult.

    Avem un exemplu elocvent la Vlad Dracula. In vremea aia tara era sfasiata de lupte pentru putere atat intre cele doua ramuri ale familiei domnitoare cat si intre ele si boieri. In plus puterile straine profitau de asta iar diversele tabere interne se intelegeau cu respectivele puteri pentru a avea la nevoie ajutor din partea lor, in luptele interne.
    In schimb le plateau diverse si le permiteau avantaje economice majore in tara. Cei care sufereau cel mai mult erau oamenii de rand. Ca si azi, si atunci existau si campanii de propaganda si „fake news”.

    Vlad a trebuit de voie de nevoie sa actioneze in forta. I-a linistit pe boieri (inclusiv prin niste executii in masa, ca de asa erau vremurile) apoi le-a interzis comerciantilor sasi din Ardeal sa treaca prin Valahia sa ia marfa de la Giurgiu, mai ales ca aia nu plateau nici taxe (in schimb sprijineau cu bani si arme pe ce domn ii lasa sa-si vada de afaceri). De acum puteau cumpara marfa din Orient doar de la comerciantii romani, in targurile de granita.
    Comertul est-vest era facut in buna parte prin Tarile Romane la data aia, ce venea din Asia si Turcia si ce venea din zona germana, Polonia, Ungaria etc, iar comerciantii lui Vlad au devenit intermediarii dintre zonele astea, isi taiau de acum o parte buna din profit si vistieria tarii a inceput sa se umple.
    Vlad a construit cetati, a mutat capitala la Bucuresti unde iarasi a ridicat ceva palate si constructii, a intarit armata (a fost unul din primii care a folosit in mod creativ si eficient armele de foc individuale in armata lui, la fel ca si varu-su Stefan cel Mare, in vremurile alea ne orientam foarte repede catre orice putea aduce un avantaj militar dat fiind ca eram si in inferioritate numerica de cele mai multe ori, si inconjurati de state mai mari si mai bogate).

    Orice incercare de a schimba directia a fost rezolvata de Vlad in mod brutal si eficient (prin campanii militare care au distrus atat moralul cat si buna parte din baza materiala si umana inamica, incepand cu campaniile fulger din Transilvania).
    In doar cativa ani Tara Romaneasca a ajuns dintr-un stat haotic si dezorganizat intr-unul relativ prosper si capabil sa atace si sa respinga invazia a probabil celei mai mari puteri a vremii la acea data (cel putin in zona europeana si a orientului apropiat).

    Cum se zice ca historia magistra vitae, parerea mea e ca trebuie sa fim mult mai indrazneti dar si duri. Dotarea cu arma nucleara (si/sau cu cea biologica, mai ales ca in ziua de azi ingineria genetica a progresat mult si se pot face tot felul de virusi tip himera, din diverse combinatii) este primul si cel mai necesar lucru.
    Coreea de Nord, Pakistanul, India, Israelul au asa ceva si nu au sau nu aua vut la data cand le-au realizat cunostinte mai multe decat noi.

    Odata ce ai asa ceva treci la etapa urmatoare si ceri tribut de la vecini. De la EU, de la Rusia chiar (daca nu tribut in bani cel putin retragerea din zona si plata unor despagubiri, altfel ameninti cu inarmarea nucleara sau biologica a Georgiei si cu razboi in Transnistria, si cu distrugerea reciproca (adica a partii europene a Rusiei, unde e oricum grosu populatiei, oricum dupa asta fiecare va trage in fiecare).

    Tarile UE vor fi veriga slaba care va plati sa aiba pace, si isi si permite sa plateasca destul fara sa simta foarte tare asta. Nimeni nu va risca sa ne atace pentru ca un schimb de lovituri care ar face praf Europa ar face praf si economia mondiala si probabil ar duce si la un razboi la fel de devastator in Asia. Cand armele sunt scoase si unii incep sa traga toti vor trage in toata lumea pentru a fi siguri ca nu vor fi mancati de altii care au stat pe tusa si au atacat apoi pe aia raniti si slabiti.

    In plus am putea impune si modelul civilizational romanesc, care e superior, un amestec de crestinism dar si toleranta, de bun simt si traditionalism dar si de libertate, de spiritualitate adanca dar si de inovatie tehnologica.

    Daca Ceausescu nu era prea taran ci era ceva mai indraznet si parsiv am fi fost azi mult mai aproape de situatia asta. Si el a incercat sa joace la nivel foarte mare, combinand industria petro-chimica romaneasca cu resursele Libiei si Irakului (Iranului, in ultima parte). S-ar fi format un cartel care ar fi dominat (sau ar fi fost una din principalele puteri) piata mondiala.
    Atata doar ca a amanat prea mult realizarea unui arsenal serios de arme de distrugere in masa (nucleare in special). Iar cand l-a putut realiza a fost prea tarziu pentru el.

    Probabil tre sa nu mai scriu cand sunt ametit hehe

    • „Probabil tre sa nu mai scriu cand sunt ametit hehe”

      Probabil ar fi trebuit sa pui asta la inceput. Sa stim si noi ce urmeaza sa citim.

      • Care „noi” ? Tu vorbesti in numele mai multor cititori, ai personalitate multipla sau te referi la tine la persoana a treia, ca regii aia dusi putin cu pluta hehe? Ca tot vazui ca ai „Io” ala de era folosit de domnitori in trecut, daca tot am pomenit de Vlad Dracula Tepes.

        In plus nu vad care e problema cu ce am zis? E una morala? Tehnologica? Politica? Ideologica?

        • Exprimarea folosind persoana a treia. Folosita de unu’ cu personalitate multipla.

          Absolut nici o problema, continua, esti pe drumul cel bun ?
          Eu pun semn de carte sa mai citesc in continuare.

    • Acuma na, astazi fiind „Ziua Mondiala a scrisului pe scurt” o sa incerc si eu sa ma adaptez:

      1) As incepe prin a ruga comunitatea de hackeri romani sa fure proiectul alcooltestul cu conectare pe usb, sa-l faca o firma romaneasca la un pret mic si aici pe site sa modificam un pic butonul de „publica comentariul” in „sufla si daca nu esti beat mort poti sa publici comentariul”

      2) Eu cred ca daca aduni amenintarea militara a rusiei cu presiunile lui Trump ca se retrage din NATO si cu umilintele gen atacul asupra Libiei unde francezii si-au terminat rachetele dupa 2 zile si i-au chemat pe americani, tot nu s-ar compara ca stimulent cu amenintarea Romaniei cu arme nucleare si biologice. Parca o si vad pe frau Merkel cum deschide scrisoarea de la livlad dracnulea in care acesta ii cere tribut si-o ameninta cu virusul himera format din ciorapii lui de polistiren purtati 2 saptamani pe la parlament macerati in saliva dintre cariile frontale.
      Bah, deci sa moara Bibi, daca nici dupa umilinta sa-ti ceara Romania tribut nu te pui pe inarmare, chiar nu mai exista cale sa-i duca pe astia la 2% din PIB pentru aparare!

      Oricum, nu stiu cum ar suna scrisoarea dar sfarsitul ei ne este deja relevat o idee mai sus:

      – Plateste fa, da-te dreaq ca ai de unde fara sa simti foarte tare asta. Sa moara mutter, iti fac un serviciu fa, adica iti impun „modelul civilizational romanesc, care e superior, un amestec de crestinism dar si toleranta, de bun simt si traditionalism dar si de libertate, de spiritualitate adanca dar si de inovatie tehnologica”.

      3) Ma astept pe cale de karma oglindita sa apara si un user RD2, libertarian economic, globalist pur sange si 110% tolerant cu opiniile altora. Dar cred ca mai degraba ne plateste UE tribut decat sa se intample asta!

      • E o vorba interesanta la americani, go big or go home.
        Unii insa sunt dresati precum cateii lu Pavlov sa go very small or go to their cotet (scuze ca nu-mi vine in minte amu cuvantu din engleza). Apoi se plang ca nu e bine. Da asteapta tot un fel de stapan (considerat mai bun) sa vina sa le arate lumina si sa ii ocroteasca.

        Tu, fara suparare, esti un exemplu elocvent, desi probabil nu te deranjeaza, ti se pare normal sa fi o persoana supusa, mioritica (in sensul deturnat in mod stupid dar care a prins la unii din „publicul educat”) dar si cu ceva influente de cocalarism clasic (ala cu sa facem misto, sa ne radem de ceva, eventual de glumele de le zicem chiar noi) si care nici macar nu viseaza mai sus de locul lui. De asta ne caciulim tot timpu pe la inalte porti, ne vaitem precum babele despre cum ne vad strainii, sa nu ne vada rau, ca vorba aia, gura satului (chiar daca aia zic ceva la misto sau fac propaganda) si de asta suntem la coada UE desi avem potential de mult mai mult, de asta nu exista nici macar ceva gen planul cincinal realizat in 3 ani jumate din vremea lu Ceasca, ca ceva proiecte grandioase de tara nici nu poate fi vorba.

        Sa nici nu gandim cu capu nostru si sa nu indraznim nimic, sa nu avem planuri B sau C sau D, sa stam cuminti la mana nemtilor, rusilor, chiar a americanilor, oricui o fi, pentru ca romanu nu e bun. Adica in loc de aliati si parteneri (juniori, nici chiar eu nu sunt absurd sa spun ca suntem egali cu unii precum SUA, caci pe astia ii vad ca aliati principali) sa fim slugi.
        Am mai vazut conceptia asta la niste amarati care sareau cu gura la Ciolos cand a zis ca Romania nu va semna acordu ala UE-Canada pana nu ridica aia vizele. Vai, cata indignare, ca nu se poate asa ceva, da cum ne permitem, da ala e nebun, da cum se poate ca Romania sa ridice glasu, da aia sunt Canada, nu asa, da ce o sa zica UE, blablabla.

        Noroc ca s-a mai trezit un pic lumea acum (din pacate nu inca destula, si sa speram ca va si tine asta)

        • Nu merge. Daca ar afla de arma nucleara inainte sa o construiesti, ai fi penalizat economic.
          Daca ar afla dupa….ai fi penalizat economic 🙂 .
          Ostracizat de intreaga comunitate internationala. Un rogue state a la Coreea de Nord.

        • Eu n-am de ce sa ma supar in legatura cu parerea ta despre mine, presupun ca e bazata pe aceleasi fundamente solide ca si restul gandurilor pe care le-ai scris in mesajul initial.

          Voiam doar sa-ti spun ca eu renunt la partea mea din tributul pe care il vei obtine de la Rusia, UE si Federatia Galactica ceea ce mi se pare o veste buna pentru tine, vei ramane tu cu mai multi bani!

    • @radu2

      Efectiv am ras cand am citit postul de tributul platit de Rusia catre noi!!!

      Doamneeee, vreau si eu sa fumez ce fumeaza baiatul asta :).

      • eh, roata istoriei se invarte neincetat si nici un imperiu nu e vesnic. Din pacate nu cred ca noi (sa-l citez pe Io) putem avea o discutie cu voi (sa-l parafrazez pe acelasi Io), pentru ca imi dau seama ca avem viziuni si cunostinte istorice diferite. Insa in seara asta ma simt marnimos si desi ma trage cineva la pat pot sa-ti acord cuvantu, desi raspunsu nu e sigur chiar acu

  48. La mine in familie bugetarii sunt singurii care isi fac… vile!!! Bugetari din institutii „da forta ba” (inclusiv armata).
    Cei din familia mea care lucreaza la privat (inclusiv io) nu isi permit asa ceva. Unii s-au saturat si au plecat din tara, unii lucreaza pe salarii mediocre. Nici unul nu-si permite luxul asta. Poate ce-i care au plecat din tara, peste ani si ani.
    Parerea mea e ca cei care ii plang pe bugetari se inseala amarnic. Bugetarii o duc bine. Poate nu toti, dar media. Aviz bizonilor care plang pe umerii bujetarilor sarmani.

    • Daca ai fost „fraier” si nu ai stiut „sa te orientezi” acum esti bun de cotizat, deh ghinion de nesansa pentru noi civilii, pentru majoritatea dintre ei : Hai pensionare !

      • Stiu. 🙂 Eu doi ani nu mi-am luat concediu pentru ca criza, insolventa, alea-alea. Bugetarii din familia mea in timpul asta – concediu anual in Delta vara, ski in Fagaras iarna etc. Cu reduceri ca sunt parte din sistem. Tare nu? Saracii bugetari, plang noapte de noapte cu gandul la viata lor nasoala. NOT! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *