Si din nou despre Rosia Montana…

Iata ce avem, si n-avem voie sa stim…

 

Din 2005, Romania nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zacamintele sunt epuizate. Totusi, opt firme straine au primit licente de exploatare in zonele epuizate, care s-au dovedit a fi foarte bogate: contin aur in valoare de 54 de miliarde de euro. Explicatia: Au avut hartile geologice ale statului roman, ne-a spus dr. ing. Florea Neagu.

Zacamintele de aur din Romania, majoritatea situate in patrulaterul aurului – adica perimetrul Baia de Cris, Sacaramb, Zlatna si Baia de Aries, din Muntii Apuseni – dar si in Maramures, sunt exploatate, cu eficienta, de foarte mult timp.

Pe timpul lui Ceausescu se scoteau intre 14 si 20 de tone de aur pe an. Dar, dupa 1990, extractia a scazut dramatic,iar in 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus ca sunt epuizate, a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectari Miniere, omul care a proiectat si realizat mine de aur in patrulaterul aurului.

1

 

Un eveniment interesant s-a petrecut in anul 2000, cand Banca Nationala a refuzat sa mai cumpere aur de la minele romanesti pe motiv ca nu poate avea o rezerva mai mare de metal pretios decat 15% din tot ce inseamna rezerva valutara. Cum aceste mine nu aveau voie sa vanda metalul extras decat Bancii Nationale, au dat, cum era de asteptat, faliment. Daca vechile firme romanesti care se ocupau de metalul pretios au disparut, in locul lor au venit, in mod ciudat, opt companii straine care au cerut in concesiune parcele pentru prospectiunea si exploatarea zacamintelor de aur, tocmai de unde acestea se terminasera.

2

 

250 de tone, doar la Rosia Montana

Potrivit declaratiilor facute pentru DailyBusiness. ro de reprezentantii firmei Gabriel Resources, la Rosia Montana s-a gasit un zacamant de aur in valoare de 11 miliarde de dolari, adica de aproximativ 250 de tone de metal pretios. De asemenea, firma Carpatian Gold a gasit la mina Barza, in Muntii Zarandului, inchisa pentru ca nu mai era rentabila, un zacamant de aur in valoare de 12 miliarde de dolari! Recent, Stefan Marincea, presedintele Institutului Geologic Roman, a declarat ca in tara noastra mai sunt zacaminte in valoare de cel putin 54 de miliarde de dolari. Interesant este si faptul ca toate firmele straine au mers la punct ochit – punct lovit, adica au obtinut licente de prospectiuni si exploatare exact pe zonele cele mai bogate  … Cum?

 

Inca este mult aur in subteran

Firmele straine nu au descoperit nimic, datele apartin scolii de geologie din Romania. Am fost directorul Institutului de Proiectari Miniere si am realizat mine de aur in Apuseni. Scoteam si productii de 40 de kilograme de aur pe tona de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot sa spun ca inca este mult aur in subteran, dar nu stiu de ce nu le exploateaza direct statul. Pe vremea mea, informatiile aveau caracter secretdar acum le are toata lumea. Firmele straine ォau gasitサ metale pretioase in Romania consultand hartile geologice realizate pe vremea lui Ceausescu. Acum, statul, prin reprezentantii sai, a stiut perfect ce da in concesie, ne-a spus dr. ing. Neagu.

4

 

Prima harta a ォbogatiilor romanesti dateaza din 1925

In 1925, in Romania s-a realizat o baza solida de date privind toate zacamintele nationale. Scoala romaneasca de prospectiuni geologice a crescut constant.

Zacamintele din tara au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialisti si inregistrate pe profile, adica sectiuni desenate ale ariilor prospectate geologic. In 1968, toate aceste date au fost inregistrate si intr-un calculator adus de la americani si instalat intr-unul din sediile Intreprinderii de Prospectiuni si Foraje Geofizica, in strada Biserica Amzei din Bucuresti. In 1971, cei de la prospectiuni au mai cumparat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor. A fost instalat in alt sediu, in strada Coralilor din Capitala, unde se gaseau si profile geologice realizate in toata tara. Pe baza acestor informatii, Ceausescu facuse un plan de extractie pana in anul 2050. Dupa 1990, in imobilul din Coralilor s-au lucrat primele numere ale ziarului Adevarul.

Ulterior, imobilul a fost cumparat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfasoara activitati in domeniul prospectiunilor geologice etc. In fine, in 1992 a izbucnit un scandal in sediul din Coralilor: disparusera toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat in institut ne-a spus ca pretul vanzarii documentatiei secrete a fost de 10.000 de dolari…

 

Privatizarea rezervelor este tinuta la secret

Am cerut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licentele primite de firmele straine pentru exploatarea aurului pe teritoriul Romaniei. Raspuns:

Informatiile solicitate nu se incadreaza in categoria informatiilor de interes public. (…) Sunt documentatii care fac parte din categoria informatiilor clasificate.”

Iata ce scrie in Constitutia Romaniei, art. 136: Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Iata ce spune Legea 544/2001: Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei.

5

Datorie externa, 92,1 miliarde 

In decembrie 1989, Romania nu mai avea nici o datorie externa. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Conform datelor Bancii Nationale, publicate cu patru luni in urma, tara noastra a acumulat, in ultimii 20 de ani, o datorie externa de 92,1 miliarde de euro.

 

Record pentru pretul aurului

Aurul a inregistrat un maxim istoric de 1.505,4 dolari pe uncie (n.r.-unitate de masura egala cu 35 de grame) miercuri, fiind tranzactionat la 1.502,96 dolari, fata de 1.493,9 cu cat fusese vandut marti. Economistii apreciaza ca pretul aurului a crescut cu 5% in aprilie, iar trendul ar putea continua, metalele pretioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.

 

 

Secretele zacamintelor de aur, vandute pe 10.000 de dolari

22 Aprilie 2011

6

Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, unul dintre cei mai cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur

======================

 

Un studiu recent asupra exploatarii zacamintelor de aur din Romania arata ca suntem in elita mondiala a metalelor pretioase. „Ocupam locul cinci in lume la extractie, in decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, autorul cercetarii. Cu toate acestea, Romania mai are 6.000 de tone de aur in zacaminte. Cat inseamna asta? Daca ne raportam la cursul BNR de vinerea trecuta, cand un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totala a zacamintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Si aceasta in conditiile in care poporul roman se lupta cu saracia si cu nesiguranta locurilor de munca.

Mineritul aurului pe teritoriul Romaniei este o traditie multimilenara. Cele mai vechi podoabe de aur gasite la noi au fost descoperite la Moigrad, judetul Salaj si apartin epocii pietrei, adica au o vechime de 6.000 de ani. Inca de atunci, stramosii nostri cunosteau metalurgia aurului.

7

 

Suntem pe locul cinci in lume

„Din stravechime pana acum, din Carpatii Romaniei s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plaseaza pe locul cinci in lume, dupa Africa de Sud, Canada, Statele Unite si Australia. Dupa cum se vede in grafice, cea mai mare parte a fost folosita de altcineva decat poporul roman. Vestea buna este insa ca mai avem, in sediment, de trei ori cat s-a exploatat pana acum, adica vreo 6.000 de tone. Ramane de vazut cum vor fi folosite. Deocamdata, pe noi, pe specialisti, nu ne intreaba nimeni nimic”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur.

 

Tara noastra primeste prea putin pentru zacamintele pe care le concesioneaza

Conform Legii minelor, modificata in 2009, Romania primeste din partea companiilor care exploateaza bunurile subterane o redeventa de doar 4% din tot ce se extrage . Adica, daca se castiga 100 de milioane de euro din extractia aurului, statul incaseaza 4 milioane, iar restul merge la firma care exploateaza mina.

„Eu cred ca aceste redevente sunt in defavoarea tarii noastre, care primeste prea putin pentru zacamintele pe care le concesioneaza. Sigur ca investitorul trebuie sa castige, dar o afacere trebuie sa fie reciproc avantajoasa, adica trebuie sa castige si Romania, sau Romania in primul rand, pentru ca este proprietarul”, ne-a spus prof. Gheorghe Popescu.

De mentionat este faptul ca in Africa de Sud redeventa pentru aur este de 20%. 

Avem 6.000 de tone de aur, adica 250 de miliarde de euro!
Sorin Golea 14 Noiembrie 2011,

 

 

 

24 de comentarii:

  1. Astia ne iau tot, da tot. In 23 de ani, ca natiune, am pierdut pe toate planurile. Si economic, si social chiar si cultural.
    Cine nu vede, amin!.

  2. „Si aceasta in conditiile in care poporul roman se lupta cu saracia si cu nesiguranta locurilor de munca.”

    Bai fratilor, AVEM CEEA CE MERITAM!!! 😉 Am scapat sau, mai corect spus, ne-au scapat (rusii) de un tembel cu ceva tendinte vizionare dar depasit rau de tot de vremuri & trenduri, si am dat de o gashca de securisti / activisti comunisti &, hoti si incompetenti.
    De 24 de ani, fara nicio intrerupere, SE FURA, SE FURA, SE FURA si, SE VA MAI FURA!!!
    Marea noastra problema consta in faptul ca NU AVEM ELITE INTELECTUALE, elite care sa creioneze si sa porneasca o puternica si influenta miscare de schimbare a societatii. Unde-s „creierele” tarii asteia??? Pai, sunt pe nicaieri!! Si-au luat „tainu” (vb unui „stralucit” conducator) si-au pus botu` la ciozvarta !!!
    Am sperat si vom mai spera mult si bine……oricum, tot cu speranta vom ramane pt ca deh, si speranta asta-i ca o frantuzoaica: e frumoasa si teribil de perversa….

    250 de melearde de ieuroi zice nenea asta ca am avea pe la subsol??? Pfffff, voi va dati seama cate ieF-8speuri ne-am putea cumpara? Sau cu cate batalioane de Leopard 2 A7,8,9,10,11 ne-am putea dota??? Pffff, da` va dati seamna ca NIMIC din toatea astea NU vom avea? 😀

    Hai sa „carpe diem” ca restu` nu prea mai conteaza!!! 😉

    PS

    GSG-uleeeee, baga si tu ceva optimist, in stilu-ti propriu, ca tare mi-i dor de realismu` lu` matale! 😀 Slainte, bre! 😀

    • daca tu gandesti si vezi greselile inseamna ca ai fi capabil sa opresti greseala ,hotia si sa o valorifici tu ,,,esti o parte din elita,,,,,elita suntem toti ,nu unul sau doi ,ci fiecare pe ramura lui isi aduce contributia,,,idea este toti in acelasi sens pentru binele comun….sa vezi si sa nu iei atitudine si mai ales cand nu se respecat legea si iti tufleste chesti ca „confidentia ,sau ultrasecret ” e vrajeala si prosti noi ca o acceptam,,,e simplu alb e alb ,negru e negru ,,,poi ce naiba suntem copiii de gradinita ca sa „stai sa vezi ca e asa si pe dincoa”…nu domnilor,avem minte si impreuna putem face ca sa fie totul mai bine,,,dar d ne ferim ca ne arde pe unul de ne ustura curul atunci nu os a facem nimic ,,,totul trebuie sa fie la comun,,,,asa ceva nu vrem si punct ,nu ca vom fi deschisi la tratative,,,bai tata ,demisia si gata ,ce la deal la vale,,,,,oricine dintre noi dc isi face origanizare poate conduce mai bine si in profitul lui bogatiile tarii….si buni ca conduce mai bine ca astia si nu glumesc……educati si cu mintea buna ne lasam prostiti ca vin astis cu legiile …e cacat ,,,poi astia fac legii pt ei ,de cand ,,,,e inuman,e ilegal si orice mai vreti voi …asa ca intelectuali suntm noi….pic cu pic face lac…si unde e apa barajul nu pres rezista ,cedeaza .

  3. Hmm…”Muntii nostri aur poarta./Noi cersim din poar…/”.Oare de ce RMGC a ales Romania?Oare daca pe vremea „raposatului” scoteam 40 kg/tona,acuma,cu aceeasi oameni,nu mai putem scoate nimic?Oare de ce i s-a dat voie la RMGC sa faca expropieri unde vrea muschiul lor?Ca mie de aia mi-e ciuda,nu pentru cianuri.Ca e cianura,ca e TNT,ca e folosita de canadieni sau de romani,tot toxicitate si moarte se cheama.Dar lasa-ma mai Guvernoiule in casa mea,in curtea mea,in …pana lui Penes Curcanul!Sunt pentru exploatarea aurului NUMAI de catre statul roman si NUMAI in folosul Romaniei.Ca il pastram,ca il exploatam,este numai treaba noastra,a romanilor,f…i Aprozarul lui de Guvern!!!In concluzie:NU ezploatarii aurului din Muntii Apuseni de catre RMGC sau alte companii straine!!!

  4. Einstein a definit prostia ca ceva fara limite in comparatie cu universul insa sunt convins ca nu a ajuns prin tara noastra. NU cred ca putea da o definitie prostiei romanesti. Il depasea!

    • ASTA nu e prostie,e premeditare ,e planuit dinainte,prea multa migala au treburile care se desfasoara ….analizati mai bine ,pt ca mai tarziu nu va mai fi nimic de analizat ….islanda a dovedit ca prin unitate se poate si nu avem cum sa fim hapsani dc se respecta ideiile si metodele care aduc mai mult bine si randament societatii……prostie e atunci cand iti stapanesti mintea care observa de teama repercusiunilor,,,ei bine si cand stai si privesti ai parte de repercusiuni …si iata-le le simtim si gustam din plin……poi avem salari de 10 ori mai mici ca UE dar taxe egale,,,,,,cum rezolvam asta ,simplu .dc guvernul nu dispune de bani pt majorare atunci sa micsoram taxele de 10 ori ca raportul salariu – taxe UE -Romania sa fie egal…atunci e corect……dar faptul ca nu sunt bani e vrajeala,,,la alte inistere de stat sunt bani ?…si pt ce ,pt a bate tarani la pungesti ininteresul chevronului a carei firme actiune sa dovedit a fi extrem de toxica la nivelul apei si solului …si cumlea se extrage doar in zonele unde se face agricultura al nivel mare si acolo unde se extrage pamantul e nenorocit pe veci ,,,,as ca domnilor exterminare prin fomete ca in affrica ,va f legea junglei …..pt un gaz ,nu o sa mai avem nici lemne sa ne incalzim nici iarba ,apa ,animale care sa se hraneasca si se vor interzice emigrarile si poftim ….sau mai bine otraveste si pleaca ei singuri si noi extragem pamantul pe care il vor da gratis, la cati bani se scot de aici ne vor da voie sa intram in tara lor ,dupa ne dau afara in suturi,,,o sa fim tara bananiera ,desi suntem dupa cum au semnalat unii oameni batrani si destepti de la noi din tara

  5. Rusii primesc bani grei ca sa nu exploateze prea mult aur. Daca si noi si rusii am da drumul in forta la exploatari, pretul aurului ar scadea vertiginos si sunt multi baieti destepti care nu vor asta. Cand pretul va ajunge la nivelul pe care-l vor, atunci vor vinde masiv, se vor face profituri monstruoase, apoi se va da drumul la exploatari, pretul va cadea, baietii vor cumpara, iar spirala va continua.
    Tin minte in 2000 cand a iesit nea Nelu, a aparut hotarat la tv spunand ca este nevoie de sange proaspat si un suflu nou la BNR. Ei ce sa vezi, in cateva zile a reevaluat subit problema si a spus ca este totusi nevoie de continuitate. Cred ca a primit ceva telefoane convingatoare. Isarescu e cam singurul din cate stiu care are acces la intrunirile Bilderberg…dar poate sunt eu paranoic.

  6. Peste toate ar trebui sa adaugati continutul de elemente rare adiacente care teoretic ar trebui sa ramana in haldele de „steril” si de care RMGC s-a obligat sa ne „scape”. In primul rand ar trebui sa vorbim de titan, crom, nichel, vanadiu, telur si probabil ca lista ar putea continua. Cateva surse indica foarte scurt ca valoarea de piata a acestor resurse „ramase” in haldele de steril si de care RMGC nu vorbeste dar doreste sa ne „scape” de ele este undeva pe la 400 de miliarde de dolari in acest moment. Multe din aceste metale (minerale) sunt de importanta strategica. Sa ne amintim ca pentru proiectul merigan SR-71 s-au importat pe cai foarte ocolite cantitati considerabile de minereu de titan care apoi au fost rafinate in USA. De la noi se ajungea sa fie luate gratis. Alte materii prime intra in componenta multor sisteme electronice ce ghideaza arme si vectori sau care pot detecta pana si mult prea laudatele F-22 si F-35 (cica) stealth.

  7. Trista este realitatea pe care o duce poporul roman de 23 de ani incoace ne-au furat,ne fura ,si ne vor fura in continuare daca nu ne constientizam fiecare sa nu ne mai lasam inselati de mafia politico-economica
    De ce am ajuns in situatia asta cand resursele tarii sant vandute pe bani de nimic este ca noi oameni de rand nu am actionat nu ne-am manifestat nu am protestat si nu ma refer la protest de 1000 de oameni ci intreaga tara ar trebui sa faca acest lucru dar romanul este las si nu il intereseaza de ceilalti lui sa-i mearga bine acest fenomen se cheama pasivitate si pasivitatea asta ne omara si indatoreaza intraga tara.
    Nu stiu daca careva isi aduce aminte de cuvintele lui Petre Roman(evreu) referinduse la industria romaneasca inainte de 89 ca este un morman de fiare vechi.

    Solutii pentru iesirea din acest impas care dureaza de 23 de ani

    1 trebuie facuta o nationalizare la nivel general a tuturor companiilor strategige pe care le poseda staul roman: trenuri, sosele, aeroporturi, compania de telefoane romtelecom, industria de armament, industria alimentara medicina etc.
    2 trebuie judecati toti politicieni care sau perindat la putrere dupa 89
    3 introducerea pedepsei capitale pentru anumite cazuri : delapidare economica tradare inalta tradare coruptie etc
    4 eliminarea de la bugetul statului a cultelor religioase si finantarea de partide politice din banii statului.
    si solutiile pot continua

  8. in continuare.
    5 confiscarea tuturor averilor facute in mod ilicit pentru ca marile averi care sau facut in romania dupa 89 sau facut prin distrugerea economiei tarii guvernele iliescu roman constantinescu nastase basescu etc.

  9. Perfect de acord cu tine domnule @preda paul. Sunt sigur ca destul de curand vor aparea cativa contestatari ai punctului 4. Ar fi bine sa se abtina daca nu cunosc ce buget a avut BOR pe 2013 din bugetul de stat. Le spun eu … peste jumatate de miliard de euro asta fara a cumula bugetul pentru Catedrala Omorarii si Ingroparii Neamului.

    • Eu contest punctul 1.
      Iar dvs. domnule Tinculas va contraziceti. Pana nu demult, sustineati mediul de afaceri romanesc. Nationalizarea e una, privatizarea in interes national e alta.

      In ceea ce priveste punctul 4, sunt un mare sustinator al acestuia, cu o completare. Nu doar ca ar trebui exclusa de la buget, dar BOR a trebui sa fie impozitata pe veniturile pe care le obtine din turism, comertul cu obiecte de artizanat, etc.

      Despre catedrala am mai scris. Si dincolo de cheltuielile facute intr-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, puteau macar sa faca un proiect inspirat din arhitectura romaneasca traditionala si nu un palat tiganesc (daca tot au vrut un simbol cu care sa contrabalanseze influenetele de afara).

      • Ai dreptate domnule @Adrian … Orice afirmatie trebuie argumentata.
        Parerea mea personala si subiectiva …
        Nationalizarea nu are de a face cu mediul de afaceri romanesc. Eu personal sustin re-nationalizarea acelor privatizari ale platformelor industriale „mostenite” de la regimul socialist de dinainte de ’89 care cam in proportie de 90 % nu au fost corecte. Cam imposibil de realizat (recunosc !) dar fiind ca „obiectul muncii” nu prea mai exista. A FOST TAIAT SI DAT LA FIARE VECHI ! Nationalizarea si urmaririle penale care ar trebui sa ii urmeze pentru a recupera prejudiciul adus prin respectivele privatizari nu ar trebui sa afdecteze initiativa privata romaneasca de buna intentie si realista.

        Daca prin „nationalizare” se va urmari jefuirea firmelor infiintate dupa ’89 care nu au avut de a face cu capusarea platformelor industriale de dinanite de „lovilutie” atunci nu sunt de acord cu asa ceva.

        „(Re-)Nationalizarea” asa cum o vad eu (si sper ca si domnul @preda paul sa o fi imaginat-o ca mine) este pentru a recupera prejudiciul adus natiunii (nu neaparat statului – reprezentat prin politichia actuala) care in cei 24 de ani de „democratie de tranzitie” (catre ce dracu am tranzitat nu stiu ca tot intr-un fel de comunism traim chiar mai scarbos din toate punctele de vedere decat cel de pana la venirea la conducere a lui Ceausescu si cum comunismul s-a dovedit tot o forma de capitalism salbatic si inuman …) a reusit performanta sa ne dez-industrializeze pana la un nivel pe care Romanica il mai avea doar pe la 1877 sau chiar mai inainte de anul respectiv.
        Asadar … Re-Nationalizarea ar trebui sa aiba drept scop re-industrializarea Romaniei. Nu este un proces care sa fie facut peste noapte ci in niste zeci de ani, un proces complex in care rolul principal ar trebui sa il aiba justitia si care s-ar sfarsi prin reconstruirea unui stat democratic realist cu o economie bazata pe un mediu privat sanatos in care si administratia centrala (statul) trebuie sa aiba un cuvant de spus atunci cand in joc sunt drepturile viitorilor sai cetateni cand vor capabili sa aleaga. Acest aspect deriva din faptul ca nici un stat nu poate supravietui cu un buget realizat doar din taxe si impozite oricat de prospera i-ar fi economia si oricat de responsabili (si integri astfel incat sa nu fure prin comisioane si „cu acte in regula”) ar fi cei alesi sa reprezinte o natiune si sa gestioneze si sa administreze bogatiile comune si indivizibile si acea parte din economie necesara pentru formarea, intretinerea si apararea (viitorilor / actualilor) cetateni.

        Spuneam odata ca un stat ar trebui condus ca o afacere. Da, ca o afacere si asta pentru ca este vorba de a produce un „soi” de capital mult mai important si mai scump decat orice forma de capital financiar sau de resursa : CAPITALUL UMAN !!!

        De ce spun asta ? Pentru ca intotdeauna vor fi „rebuturi umane” in proportii destul de mari care nu vor deveni „producatori de plus-valoare” nici direct, nici indirect si nici ca auxiliari. Ca mai putin de 50 % dintr-o populatie sa fie predispusa la infractiune ai nevoie de un sistem educational, de sanatate, social si administrativ foarte bine pus la punct cu bugete de cheltuieli bine definite si argumentate si care sa poata fi acoperite de la un buget capabil. In felul asta cercul argumentelor se inchide.

        Intrebarea este : „Ce ne dorim ca natiune ?” Raspunsul poate fi simplu : „Bunastare !” Calea este mai complicata. Daca ne asteptam ca bunastarea sa ne pice din cer data de o divinitate din mituri semitice s-ar putea sa ne trezim ca n-o sa vina niciodata. Chestii cu „iertarea gresitilor nostri” nu mai tine. De 24 de ani „gresitii nostri” ne tot gresesc pentru ca s-au crezut „jjjmecheri” si cred ca ne pot fraieri la infinit. Trebuie sa invatam din ce am gresit fiecare din noi in primul rand si apoi sa recuperam ceea ce „grestiti nostri” ne-au „gresit” cu buna stiinta si sa ii „recompensam” sever si corect.

        Re-Nationalizarea ar trebui sa fie o actiune prin care se recupereaza paguba jefuirii unei natiuni de bogatiile sale indivizibile si nepersonalizabile. ASTA NU TREBUIE SA IMPLICE BLOCAREA INITIATIVELOR PRIVATE !!!! Teoretic trebuie sa duca la o piata concurentiala normala si controlabila.

        EXEMPLU !!!!! Bulgarii sunt „invadati” de producatorii agricoli romani in zona Vidin. Bulgarii se gandesc sa impuna un sistem protectionist care sa ajute producatorii agricoli bulgari !

        Romanii au fost „invadati” de produse agricole turcesti, dar nimeni nu s-a gandit sa impuna un sistem protectionist care sa ajute producatorii agricoli romani ?

        Cine greseste aici ? Cei care introduc un sistem protectionist sau cei care se lasa „invadati” de concurenta neloiala ?

        Problema privatizarilor platformelor industriale este cumva identica. Concurenti economici pe piata mondiala cumpara pentru inlaturarea neloiala a concurentei si apoi isi dizolva – la propiu – concurenta din Romanica. Prejudiciul adus natiunii romane este imens : deposedarea de facilitati economice indivizibile si nepersonalizabile. O renationalizare clasic capitalista (in nici un caz in stil cominternist) nu mai este posibila datorita disparitiei „obiectului muncii” – platformele industriale pre-’89. Trebuie insa realizata pentru recuperarea prejudiciului.

        Stiu ca este un caz ideal si ca in realitate situatia este mult prea maronie (sau galbena) si „umeda”. Totusi vorbeam de situatia ideala catre care trebuie sa tindem.

        Pentru @ion … Orice popor respecta doar biciul daca este salbaticit cu forta si uita cat de comunist era Tutea cand ii convenea si cumpara Pravda ca pe sfintele moaste.

        Elite nu mai avem de cand un anume Horia Sima a devenit „Capitanul”. Comunistii cominternisti au definitivat macelul si cand nu le-a mai convenit revenirea nationalistilor patrioti la conducerea natiunii (si aici nu vorbesc de Ceausescu ci de cei care au tinut piept KGB-ului CIA-ului si altor servicii secrete sa nu ne destabilizeze) au pozat repede in dizidenti. Gura pacatosului adevar graieste … Tutea cu gurita lui a recunoscut cat de comunist a fost. Apoi a devenit legionar si membru al guvernului legionar cand „Capitanul” era criminalul de Horia Sima (agent Abwehr, KGB si ulterior CIA dupa ce la sfarsitul WWII a „zburat” catre SUA. Poate ca legiunea arhanghelului mihail a fost absolvita de crimele comise, dar Horia Sima nu. petre Tutea a facut parte din guvernul legionar al lui Horia Sima.

        Sa reamintesc domnule @ion ca in Masacrul de la Jilava ironic dar legionarii nu-i masacreaza pe dusmanii lor „ideologie” – comunistii – ci tocmai elita vremii pe care cel putin teoretic o sustineau.

        Dupa 1964 noua generatie de patrioti amnistiaza ce a mai ramas din Elita Romaneasca. Noua generatie de hoti are timp sa apara dupa ’89 si sa ne fraiereasca.

        Un ultim punct controversat pentru dumneata domnule @ion. Petre Tutea nu a fost un ortodox fervent din moment ce a dorit sa fie inmormantat in cimitirul greco-catolic din Blaj. Intr-adevar, nu i-a fost indeplinita aceasta ultima dorinta … Asta e o enigma pentru care nu sunt curios sa o dezleg.

    • Domnul Tinculaş vă solicit să vă abţineţi în a comenta ceva despre care aveţi informaţii eronate. Bugetul de 500 milioane de euro alocat de statul român BOR este o invenţie! Iar dacă susţineţi în continuare că informaţia dvs. este corectă vă solicit să indicaţi surse serioase nu baliverne de presă!

  10. poporul roman respecta doar biciul ca asa a fost obisnuit dpdv istoric.
    iar cand vede un individ de genul Petre Tutea il pun la rece definitiv… ca asa e invatat.

    deci e o problema de mentalitate bre ! nu ca nu avem Elite ! Avem, dar pleaca ca nu-s nici respectate si nici platite !!!

    klar ?

    • Problema consta in inte4gerea pe care o dam cuvantului „elita” – numa filozofarzi, poetasti si critici de arta !!!!
      Niciodat un specilaist de mare valoare. Unu care stie ce face!!! Care frace ceva… Hai sa detaliez – la noi „elita” ar fi automat Tutea si Noica .. Dracu a auziat5 de ei ?! Ni9ci el daca zisu dom divaol sat pe malurile Seniei!! Si noi zbieram ca nu am avema si nu am avut elita.. Ana Aslan? Ceine a fots aia ? Unca cre in comunism ..”stim” noi mai bine!! Ca ziaa Aslan era star in domeniul gerontologiei – propaganda comunista!! Sau dacotrii Minovici – i9 anioi 1910-1930 Minovici de la Bucvresti era suprema autoritate in medicna legala. In lume. Dar „noi” stim ca astea erau „mitt” comunist!!
      Cati dinrer cei care zbiara „nu avem” si „nu am avut” stri de Gogu Constatinescu? De Basgan? De Carafoli? Ha .. ia un alt exemplu excelent – in 1990 Caius Iacob nu se „numara” printre cei din „elita” doar cel mult in calitatea sa de senato0r taranist. . Ca „eitaq” la care cadcvam gura erau Liiceanu, Plesu, Palller samd . Insa odata junsi la Paris sau Londra pe lanag colegii lor … „elitat” era necu8nsocuta. Ins a la congresele moidniale de matematica .. Caiu8s Iacob era printre vedete !!! Deci cine era leita si cine nu?!

  11. 1. Poate vreti sa spuneti 40 GRAME/TONA nu 40 KILOGRAME/TONA. La 40 kg/tona copii de gradinita pot sa-si cumpere munti de bomboane doar jucindu-se cu lopatelele in pauze.
    2. Resursele trebuiesc exploatate in functie de pret. Daca pretul e foarte ridicat, hai sa exploatam. Cind pretul e mai jos, putem sa o lasam mai incet.
    3. Poluarea a existat si pe vremea lu’ Caisa. Cu grija se poate opera mult mai curat si cu riscuri mai mici. Daca se vrea.
    4. Chestia cu aurul e al urmasilor, nu prea are rost discutata. Daca am un singur copil as prefera sa-i asigur conditii de viata bune si o educatie decenta acum, ca in viitor cine stie cine va popula Romania.

  12. GGGG ! dar stiu ca a vut ceva de munca @ovidiu cu copy-paste. Teoria Constipatiei in floare.

  13. Cum vor unii sa inoculeze poporului ideea ca noi nu ne putem exploata resursele si trebuie sa vina firma lui peste sa faca locuri de munca”. Imi aduc aminte de reclama aia de-a dreptul imbecila cu Gabriel pentru Romania. Ii doare fix in paispe pe actionari de noi in general si de oamenii de la Rosia in special.
    Ma intrebam mereu care e publicul tinta la reclamale alea? Intr-o vreme credeam ca sunt doar un test, un fel de scuza in fata natiunii pentru jaful care avea sa urmeze.
    S-au gandit ca e prea de tot, prea dur sa inceapa asa tam-nisam, sa sondeze mai intai terenul.

  14. Adica tioata afacerea a inceput cu bunavointa noastra : hai sa ne prefacem ca suntem prosti si ca jmecheii e cinstiti!!!
    Cam toata lumea de pe strada auzise ceva ca de fpat rezervele de aur sunt mai mari .. chiar mult mai mari insa erau „tinute” in rezerva. Si ar maio fi fots ca se asteota epuizarea minelor in functiune urmand ca la epuizare mineri sa fie mutati nitel mai incolo la un nou zacamant. Se exploata gosdpdareste … sa fie sa ajunga si8 ptr nepoti.
    Acu e lata moda : sa scoatem totul acum sa luma vile si merxzane sa ne facem, de cap .. si mai ales aa imbogatim pe cei „destpei”.
    Ma rog din varii motive altii fac [pe prostii si „cred” ca unii au venit si au exploatat asa l;a intamp[lare.. „uitand” ca de fpat ani de zile s-au facut exploatari geologice .. Iar hartiler hartile .. au ajuns la cine trebe !! Ca deh „privatozare” da nimeni nu a scos arhilele – asa ca nu mai stiu cine s-a trezit ca avea si panurile a nu stiou cator rafinarii din Irac, Algeria, si Iran!! Rafinarii conbsrtuite de „partea romana” dupa planuri ale „partii romane”

  15. Rosia Montana ca Rosia Montana da’ retrocedarile ILEGALE catre bozgori le intrece absolut pe toate………………….

  16. În plus, acesta suspectează faptul că demiterea sa are legătură cu poziţia sa fermă împotriva proiectului Roşia Montană. „Cred că aici declaraţiile mele ar fi putut să deranjeze”, a subliniat Marincea.

    http://www.realitatea.net/eful-institutului-geologic-a-fost-demis-din-cauza-declara-iilor-legate-de-proiectul-ro-ia-montana_1294410.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *