„Si in Romania indicatiile vin de la Moscova” Interviu cu un director de liceu din Tiraspol

download

Scolile romanesti din Tiraspol se confrunta cu probleme, numarul elevilor fiind intr-o continua scadere.

Directorul adjunct de la Liceul romanesc Lucian Blaga din Tiraspol, Raisa Padurean, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca este foarte greu sa rezisti intr-o zona ocupata de rusi, mai ales cand nu ai protectie deloc. „Mereu am fost ca o moneda de schimb”, spune ea.

Raisa Padurean este nemultumita de faptul ca romanii din Tiraspol nu primesc ajutor de la Bucuresti si, acuza ea, „si in Romania vin indicatiile de la Moscova. Unii lideri din conducerea Romaniei alearga mai bine la rusi decat sa vina aici, in Basarabia”.

 

In primul rand, as dori o mica descriere a situatiei scolilor romanesti din regiunea transnistreana si asta pentru ca cititorii nostri sa cunoasca mai bine problema. Cate scoli mai sunt, cati elevi sunt in acest moment, ce categorie de varsta acopera si cum este evolutia numarului de elevi de la sfarsitul conflictului si pana acum?

In regiunea transnistreana sunt 8 scoli romanesti, 5 licee si 3 gimnazii. In ele studiaza aproximativ 1.800 de elevi. Comparativ cu anii precedenti, numarul elevilor este in scadere. Motivul este cunoscut: presiunile permanente asupra tot ce se numeste ROMANISM. Conflictul continua si nu stiu daca se va mai termina candva.

Este foarte greu sa rezisti intr-o zona ocupata de rusi, mai ales cand nu ai protectie deloc. Mereu am fost ca o moneda de schimb. Atunci cand Tiraspolul doreste ceva, incep presiunile asupra elevilor si profesorilor din aceste scoli si Chisinaul cedeaza mereu. Nu stiu cand vom avea liniste pentru a activa in conditii normale.

 

Care este totusi ponderea cetatenilor de etnie romana fata de celelalte etnii in regiunea transnistreana?

 Nu s-a facut un recensamant ca sa stim datele exacte, dar populatia romana e mai numeroasa decat populatia rusa si ucraineana. In regiunea transnistreana, traiesc si cetateni de alte etnii: bulgari, gagauzi si alte nationalitati care sunt aproximativ 1%.

 

Care este motivul pentru care a aparut o scadere a numarului de elevi?

Presiunile din partea autoritatilor locale. Ideologia, politica murdara pe care o duc impotriva poporului bastinas. Sunt multi romani si nu numai, care doresc un viitor pentru copiii lor. Ei doresc sa studieze in limba romana, insa traiesc intr-un teritoriu ocupat de rusi, aici unde stationeaza pana in prezent armata a 14-a rusa, unde nu este niciun control din partea autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova.

Sigur ca ei, rusii, fac ce doresc si sunt convinsi ca nu vor fi pedepsiti. De aceea, nu o singura data au fost devastate scolile romanesti din zona. Dupa fiecare devastare, parintii iau copiii si-i transfera in alte scoli. Multi sunt persecutati la domiciliu, alti parinti sunt amenintati cu pierderea locului de munca daca nu-si transfera copiii la alta scoala.

Sunt si cazuri cand parintilor li s-a propus sa colaboreze cu KGB-ul de aici. Sigur ca in acest caz ei sunt nevoiti sa-si retraga copiii si sa-i duca la rude in partea dreapta a Nistrului. Alta problema este lipsa spatiului, conditiile in care activam nu sunt dintre cele mai bune, iar parintii doresc o scoala mai buna, mai moderna pentru copiii lor. Traim in secolul XXI, ne dam bine seama cum trebuie sa arate o scoala moderna, dar aici nu avem drepturi, nu suntem protejati, de aceea si avem ce avem.

Pentru cladirea in care activam, Ministerul Educatiei de la Chisinau achita sume enorme, ea nu ne apartine si maine, poimaine putem ramane in mijlocul drumului.

 

Pe 1 septembrie incepe anul scolar din Republica Moldova. Va asteptati la clasicele probleme create de separatisti si cam care ar fi acestea?

De fiecare data la inceputul si la finele anului de invatamant, ei ne previn sa nu intonam imnul de stat al Republicii Moldova si sa nu arboram drapelul tricolor. De fiecare data avem prezenti militieni si securisti imbracati in civil la aceste serbari.

Ei pot provoca orice conflict, de aceea ne straduim sa nu stricam sarbatoarea copiilor. Imnul il intonam, iar drapelul nu-l arboram, dar copiii poarta panglici tricolore la asemenea evenimente si ei sigur ca pana in prezent nu s-au aruncat asupra lor sa le rupa panglicile.

 

Stim ca la un moment dat salariile profesorilor au fost confiscate. S-a returnat acea suma sau cum s-a solutionat pana la urma problema?

 Am avut si asemenea „surprize” din partea Tiraspolului. Sigur ca banii au fost recuperati, ei au intors suma si am primit salariul pentru alta luna. La acest moment salariile sunt transferate pe card si ne este mai linistit sufletul ca nu ne vor fura banii iarasi.

 

Autoritatile nerecunoscute de la Tiraspol incearca sa impiedice procesul de invatamant al celor 8 institutii. Ce va mai imputa de aceasta data?

La indicatia Moscovei, ei pot face orice. Pot inventa diverse minciuni pe care le transmit si in presa locala pentru a atata spiritele. Pot minti ca nu achitam datoriile pentru servicii comunale, chirie etc. Pot inventa si fabrica dosare ca sa arate cetatenilor: uite ce fascisti traiesc pe teritoriul nostru. Provocarile pot fi si la ce nu ne putem astepta.

 

Poate statul roman sa va ajute mai mult in acest sens? Credeti ca daca piedicele sunt de natura materiala sau, indiferent de solutii, implimentarea nu va fi permisa?

Statul roman trebuie sa se implice pentru a ajuta aceste scoli. De ce Rusia achita salariile profesorilor din scolile rusesti? De ce Rusia doteaza scolile rusesti cu tehnica moderna, manuale, literatura, material didactic, dar Romania nu ar putea sa ajute? Sigur ca poate sa ajute cu tot ce este necesar pentru aceste scoli, plus la toate un adaos la salariu nu ar fi deloc rau.

Profesorii nostri au un salariu foarte mic. Romania poate sa procure si apartamente profesorilor care isi duc traiul in camine. Daca cineva de la guvernare ar dori acest lucru, sigur ca nu ar fi deoc rau sa primim si noi un ajutor cat de mic din partea statului nostru. Sunt cetatean roman, dar protectie din partea statului Romania nu am.

 

Spre ce institutii de invatamant se orienteaza tinerii din regiunea transnistreana dupa finalizarea cursurilor? Se regasesc acestia in spatiul romanesc comun Romania-Republica Moldova sau prefera o inclinatie spre Est?

Dupa absolvirea liceelor, absolventii nostri pleaca la studii in Chisinau ori in Romania. Avem absolventi care au facut si fac studiile in SUA, Canada si multe alte tari. Aici raman mai putini. Si tineretul rus pleaca din zona, aici nu are nici un viitor. Atata timp cat problema transnistreana nu va fi rezolvata, aici nu va fi liniste.

Apoi la universitatea din Tiraspol, unde se preda numai in limba rusa, studiile sunt de o proasta calitate.

 

Situatia in regiune se complica. Cum simt tinerii si parintii acestora tensiunea creata?

 Traim cu frica, suntem ingrijorati. Vedeti ce se petrece in Ucraina? Noi oare la ce ne putem astepta? Liderii de la Tiraspol promit una si fac cu totul alta. Nu avem incredere in promisiunile lor, suntem aici ca niste monede de schimb, cum am spus mai sus. Daca Tiraspolul nu poate rezolva vreo problema, noi suntem pusi in joc, ma refer la scolile romanesti din zona.

Ei ne pot lua copiii in armata lor. Am un vecin care a fost ridicat de acasa cu militia si inrolat in armata separatista. Ei pot inventa si provoca orice conflict impotriva noastra.

 

Au profesorii puterea de a continua?

Profesorii sunt cei mai puternici oameni din toate punctele de vedere. Continuam sa aparam ceea ce ne apartine, dar fara sustinere ne este greu. Uneori iti vine sa lasi totul si sa pleci. Acest lucru mi l-am propus si eu. Credeam ca termin anul de invatamant, imi retrag actele si plec la munca in strainatate, poate asa sa pot aduna un ban sa-mi cumpar o locuinta cat de mica.

Insa pe parcursul verii am meditat si am revenit la munca dupa concediu. E foarte greu sa lasi totul si sa pleci. La 1 septembrie implinesc 20 de ani de activitate in liceul roman din Tiraspol. Credeti ca este atat de usor sa lasi totul? Continuam sa muncim si sa luptam cu cei ce ne incalca drepturile. Dar este foarte greu.

 

Daca considerati ca Romania poate sa va ajute mai mult la nivel oficial, spuneti cinci lucruri unde ar putea interveni pentru a face viata mai usoara acestor tineri.

Daca cineva doreste, sigur poate sa ajute. Dar se pare ca si in Romania vin indicatiile de la Moscova. Unii lideri din conducerea Romaniei alearga mai bine la rusi decat sa vina aici, in Basarabia.

Daca Romania ar putea sa ajute tinerii romani din Transnistria, eu consider ca ar putea face astfel:

 

  1. Trebuie sa fie admitere la facultate numai la buget cu loc in camin asigurat tot gratis. De obicei, putini absolventi din Transnistria sunt admisi la buget. Mai multi sunt admisi la buget fara bursa, ori la taxa. Daca ati sti cat trebuie sa munceasca un profesor pentru a intretine copilul in Romania…

 

  1. Angajarea in campul muncii dupa studii la facultate. De obicei, tinerii care termina facultatile din Romania vin si completeaza randul somerilor.

 

  1. Acordarea cetateniei romane in regim de urgenta. Si in acest moment nu este atat de usor sa iti redobandesti cetatenia romana.

 

  1. Acodarea creditelor pentru a deschide o afacere ori pentru procurarea locuintelor.

 

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012

Ziare.com

 

 

4 comentarii:

  1. „Cum îi ajută Ponta pe Pupilul lui Putin și pe Tutorele de la Kremlin:

    Scena politică românească a sărit în aer când, în noiembrie 2013, Traian Băsescu anunța: „Următorul obiectiv de țară (al României) trebuie să fie unirea cu Moldova”. Cel mai tare s-a indignat Victor Ponta: „Dacă mai dăm multe declarații stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câștige alegerile”. După nici zece luni, Victor Ponta se sucește uluitor și, pe 12 septembrie, la Alba Iulia anunță: „Marea Unire este obiectivul nostru național”. Ba chiar avansează și un termen pentru unirea „cu cei de pe malul stâng al Prutului”…

    …continuarea: http://www.evz.ro/editorialul-evz-cum-ii-ajuta-ponta-pe-pupilul-lui-putin-si-pe-tutorele-de-la-kremlin.html

  2. Razvan Mihaeanu

    tonta este pupilul lui ilici iliescu asa ca ….

  3. Facultatea este facultate. Daca stii intri, daca nu stii nu intri. Mi se pare absurd sa admitem la buget toti copiii din RM sau Transnistria daca acestia nu au un bagaj din cunostinte. Camin de ce sa le dai gratuit? Asa bine cum platesc romanii 100 de lei pe luna banuiesc ca pot plati si ei. S-ar ajunge in situatia in care poate studentii romani nu ar mai avea loc in camine de cei moldoveni care nici nu ar plati.
    Angajarea dupa ce ies de la facultate. Daca studentul moldovean stie meserie isi gaseste de lucru la fel de bine cum isi gaseste si un roman. Nu inteleg ce vrea sa spuna cu asta. Dam afara romanii de la buget sa angajam tineri moldoveni?
    Acordarea cetateniei nu cred ca este foarte complicata nici acum, daca gasesc solutii pentru reducerea birocratiei sau costurilor, foarte bine.
    Acordarea creditelor. Statul roman nu-i nici banca, nici cutia milei. Daca esti angajat ia-ti credit cu prima casa sau stiu eu, daca nu nu. Cum sa dea statul roman credite fara acoperire?
    Romania nu-i Rusia sa-si permita sa modernizeze toate scolile din RM si Transnistria, sa le plateasca toate cheltuielile. Deabea ne permitem sa le intretinem pe ale noastre.
    Romania sa le plateasca salarii sau sa le cumpere apartamente? Mi se pare absurd.

  4. Mhm, acum sunt romani, nu mai sunt moldoveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *