Si ne-a fost Unirea!

Iertat fie-ne articolul tarziu, de seara!

Au trecut 166 de ani de cand, intr-un moment de aliniere a astrelor in geopolitica internationala acompaniat de o sclipire de geniu a clasei politice din principatele romanesti ale Moldovei si Tarii Romanesti, am izbandit sa facem Mica Unire, alegand-ul pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor entitati statale din acel moment.

Sa dea Dumnezeu sa mai avem idei de geniu, degraba, ca tocmai trecem printr-o astfel de aliniere a astrelor… Dara, mai suntem datori cu o unire macar!

Sa mai apuc sa o vad si pe asta!

 

11 comentarii:

  1. Deocamdată rușii din Transnistria joaca murdar și acuza Chișinăul ca nu lasa sa treacă gazul pe care l-a tăiat Putin. Fac pe victimele jigodiile împuțite… ăștia si gagauzii sunt singurii care se vor opune următoarei uniri. Dar cine știe… Doamne ajuta!

    6
    • Daca statele ar funziona maine, Romania s-ar pricopsi cu rusi sau afiliati 0,3-0,5% din populatie, majoritatea gramada in cateva regiuni.

      Fara deschidere pentru incluziunea minoritatilor, cu mindset-ul asta de agresivitate si negare ne batem singuri cuie in talpi. Nu ar recunoaste nici dracu unirea daca abordarea fata de rusofoni ar fi aia pe care in fundul lui de lume o are Erdogan fata de kurzi.

      Incluziunea presupune in afara de joarda, zaharel, investitii in educatie si mobilitate a populatiei, integrare economica a zonelor defavorizate ca sa nu ajunga si aia o enclava de frustrati extremisti cum e trendul prin secuime.

      Cu atitudinea asta de ce sa nu ne unim si cu Bulgaria, cu Grecia si cu Paraguay de-odata, daca tot avem PIB-ul ranga ?

      La multi ani si la mai multa minte.

      1
  2. Interesantà hartà.
    Pentru prima data vàd Buceagul integrat în România, singur, fără restul Basarabiei.

    Trăiască România Mare !

    4
  3. Si altà paricularitate a hàrtii, se vede o insulă de pământ românesc înconjurat de trei imperii.
    Stiu că România era „de jure” încorporată în Imperiul otoman, dar nu era sub ocupație și administrație turcă.

    2
  4. Sa apucam sa vedem si Moldova de peste Prut unita cu tara, după cum e normal si firesc. Sa ne dea Domnul pace, ințelepciune si prosperitate!

    1
  5. Cu „patrioți” cu 4 clase și creier de maimuță o să fie mai greu să ajungem unde ne dorim dar, totuși, vom ajunge.

    2
  6. Eu sunt mai pesimist și îmi doresc măcar sa nu pierdem ce avem – sau ca sa reformulez – măcar da reușim da gestionam ce avem , ca mai mult nu cred ca putem …

    4
  7. “Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române.
    Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor!”.

    ,,Ofiţeri, subofiţeri, caporali şi soldaţi!
    Această zi va fi una din cele mai însemnate din datinile noastre.
    Steagurile cele vechi aduceau aminte suvenire triste, de vreme ce ele înfăţişau ţările despărţite.
    Astăzi, voi primiţi din mâinile noastre steagul ce întruneşte colorile ţărilor surori, aşa precum voinţa unanimă a românilor a unit pe capul nostru coroanele ambelor ţări.
    Steagurile voastre totuşi au fost martore de întâmplări care doresc a fi păstrate; ele vor împodobi, dar, Arsenalul român. Primind steagurile cele două, aduceţi-vă pururea aminte că vă încredinţez coroana ţării.
    Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri.
    Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României!
    Într-un cuvânt, steagul reprezintă toate datoriile şi toate virtuţile militare care se cuprind în cele două cuvinte săpate pe vulturii români: Onoare şi Patrie!

    Ofiţeri, subofiţeri, caporali şi soldaţi!
    Juraţi să păstraţi cu onoare şi fără pată steagurile voastre şi astfel veţi corespunde încrederii şi aşteptării ce am pus, cu ţara întreagă, în oaste.
    Juraţi a le apăra în orice întâmplare, ca un sfânt depozit ce încredinţez bravurii şi patriotismului vostru!
    Să trăiască România!”

    Domnitorul Alexandru Ioan Cuza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *