Și pană la urmă Algeria este primul client

Algeria este primul client al Su 57

Nu unul mare (14 aeronave), nu unul prestigios (algerienii nu au fost implicați în mari războaie) dar este primul, ceea ce pentru Moscova e lucru mare.

Televiziunea de stat din Algeria a anunțat că s-a semnat un contract prin care țara nord-africană va achiziționa 14 aparate Suhoi Su 57E (varianta de export). Piloții algerieni sunt deja în Rusia la pregătire, iar livrările sunt excepțional de rapide: primele șase avioane până la sfârsitul acestui an, încă șase în 2026, iar restul de două aparate în 2027. Este chiar uimitoare viteza cu care rușii livrează…

Alegerea este una logică și nesurprinzatoare atât timp cât Algeria are o flota aeriană compusă din avioane rusești – Su-30MKA și MiG 29, în timp ce apărarea anti-aeriană are la baza S 300. Relațiile foarte bune dintre Moscova și Alger sunt de notorietate, africanii mizând pe armamentul rusesc aproape în totalitate, atât la forțele aeriene cât și în cadrul celor terestre sau navale.

Cu această ocazie, rușii izbutesc primul export al avionului pe care ei îl consideră de generația a V-a și deși numărul inițial de unități nu este foarte mare, un export este un export. Pe de altă parte, înțelegem mai bine și dorința Marocului de a se dota cu F 35A americane.

În prezent nu știm dacă Su 57 este pe deplin operațional sau încă mai are probleme, cert este că deocamdată aparatul zboară tot cu motoarele Su 35S –  Saturn AL-41F1 și nu are disponibile motoarele dedicate – Izdeliye 30.

Dar Su 57 vine și cu o premieră pentru avioanele rusești, fiind dotat cu primul radar AESA la bordul unui avion de vânătoare, până acum rușii fiind mai conservatori (sau neavând încă capacitatea tehnologică să-și doteze avioanele cu radare AESA), preferând radarele PESA, dar Suhoi Su 57 sparge gheața cu radarul AESA Sh121, care de fapt constă în mai multe dispozitive electronice: radarul AESA principal – N036-1-01, radare AESA dispuse pe aripi pentru supravegherea spațiului aerian la 360* – N036B-1-01.

Acum, dacă ținem seama că în lume radarele AESA au ajuns ceva destul de banal dar rușii încă nu le-au folosit prea mult, rămâne să vedem dacă așteptarea a meritat sau radarul Su 57 se înscrie și el în familia radarelor sovietice-rusești, adică super-bune pe hârtie, ceva mai modeste în realitate.

În privința semnăturii radar, rușii recunosc că Suhoi 57 nu este la nivelul competiției dar spun ei că aparatul compensează prin supermanevrabilitatea cunoscută deja că fiind una de excepție a liniei Suhoi. Nimeni nu constestă super-manevrabilitatea avioanelor rusești, întrebarea care se pune este cât mai contează aceasta în condițiile în care inamicul te vede de la o distanță de la care ori de câte ori te-ai da tu peste cap cu Suhoiul și ai face balet pe cer, chiar nu contează: te vede, lansează racheta și mai apoi e treaba rusului cum scapă de ea.

Acum, cu o prima jumătate de victorie (jumătate pentru că Algeria este aproape un client captiv al Moscovei și are de ales doar între avioane rusești și chinezești), Moscova speră la mai bine și și-au reluat presiunile asupra Indiei.

GeorgeGMT

33 de comentarii:

  1. Ce e îngrijorător după întâlnirea dintre Modi și Trump la Washington este ca Trump și-a exprimat disponibilitatea sa vândă F35 Indiei , ca sa ia fata vânzării de către Rusia a SU57 …

    7
    • La hinduși e un pic mai altfel. Ăștia au un fetish cu Made in India. Iar muricanii,never Forever,nu vor da fabricația pasaroiului in India. Ivanii in schimb s ar putea să o dea. Bașca, până la un moment dat hindușii au fost implicați în dezvoltarea rusoaicei. In plus,au nevoie de ele,ieri !! Chinezii deja au +300 J20 și de anul ăsta bagă în fabricație J35. Ei au doar câteva Rafale.
      PS. Otomanii au rămas fără F35 pe motiv de S400 care „îi fura ” secretilii.Desi erau țară parteneră in program.Și hindușii au S400! Ăsta nu mai fură secretilii micuțului?? Mare curvă e politica asta !!

      8
      • Fetish-urile se mai si trateaza la psiholog dar daca au nevoie de ele ieri nu prea vad cum le vor obtine asa repede decat daca le cumpara SH.

        1
        • Încă o dată tot ce au luat hindușii in ultimele 3 decenii a fost cu integrare locală. Rafale, Su30,rachete,tancuri,ifv uri,sub uri,fregate,tot. Iar Trumpeta nu o să le dea nici măcar asamblarea „lego”. In plus,repet,Triumf urile hinduse nu pot fură secretele pasaroiului precum cele otomane ?? Au deja operaționale 2-3 regimente din alea 5 comandate.

          2
    • Și mai este o chestie. Trumpeta a amenințat țările BRICS cu taxe vamale de 100%. Crezi că vor lua un avion care”raportează” totul la mother ship de la o țară care poate deveni inamic oricând??

      4
  2. Pe mine ma intereseaza mai mult care sunt capacitatile de razboi electronic pe langa AESA ca radar cu scanara electronica are si Gripen E si F 16V si Rafale si Typhoon si F 15E si Super Hornet si lista poate continua.
    Si cel mai interesant este care sunt capacitatile de prelucrare semnal si distribuire la terti a informatiei de la si spre Su 57. Cat privete invizibilitatea radar probabil ca in final la varianta de serie pe care inca nu am vazut-o o sa obtina probabil ceva similar cu J 20-ul chinezesc adica asa cum spun analistii vestici undeva aproape de amprenta lui Typhoon T4 sau Rafale in configuratia a 4-a.
    Pe IRST-ul rusesc nu mizez de asemenea ca este ceva mai evoluat de ce exista pe aparatele europene de generatia 4.5 si aici mai vine iarasi intrebarea ce procesor prelucreaza semnalele si cat de rapid in Su 57.

    4
  3. Io zic că dacă iese duomnul nostru Kremlin Jeorjescu să facem o afacere cu rușii. Ioti ci repede livrează suhoaiele. Bănuiesc că pentru arabetii din Algeria le mai fac o revizie la alea pe care le au, o vopsea nouă și gata, pachet livrat.

    6
  4. O mica observatie cu privire la asta: „(algerienii nu au fost implicați în mari războaie)”
    Razboiul lor cu Franta n-a fost deloc usor: https://en.wikipedia.org/wiki/Algerian_War
    Si multi ani la rand s-au implicat in razboaiele din Sahara de vest iar relatiile diplomatice cu Marocul nu’s chiar prietenoase. Marocul este sprijinit de… Franta. Poate si de aici preferinta pentru armament sovietic/rusesc.

    6
  5. Principalele probleme identificate și documentate au fost problemele structurale interne ale primelor prototipuri (aliajul utilizat nu era suficient de rezistent la anumiți factori de sarcină) și problema Izd.30, a cărui dezvoltare și fiabilitate au durat mult mai mult decât se prevăzuse.

    Se spune că avionul are probleme cu dezvoltarea sistemului său de arme, în principal din cauza faptului că are atât de multe radare diferite. Principiul conform căruia radarele de bandă L sunt capabile să identifice mai mult sau mai puțin exact avioanele vlo și apoi să direcționeze un flux mai mare de energie de la radarul lor principal către o zonă vizată le-ar permite, pe hârtie, să anuleze avantajul tehnologiei vlo.

    De asemenea, radarele de pe flancuri ar permite dezangajarea prin adoptarea unor unghiuri de scăpare mult mai mari, continuând în același timp să urmeze o traiectorie pe care a fost lansată o rachetă.

    Volumele de date care trebuie prelucrate ar face ca electronica și calculatoarele să aibă de suferit, la fel și energia electrică necesară, iar răcirea tuturor acestor antene, chiar dacă nu sunt utilizate în același timp, ar pune probleme (ar fi capacitatea mai mică de generare electrică a Izd.117 în comparație cu Izd.30, cu un dispozitiv proiectat în jurul acestuia din urmă).

    3
    • la putera de calcul pe langa radare mai se adauga restul de senzori :

      [[N036]] – front radar
      [[N036B]] – side-looking radar x2
      [[N036L]] – IFF array x2

      101KS E/O: System
      [[101KS-V]] – IRST sensor
      [[101KS-U]] – UV missile warning sensor
      [[101KS-O]] – unknown sensor
      [[101KS-P]] – IR imaging sensor
      [[101KS-N]] – targeting pod
      [[L402 ECM]] – electronic countermeasure pod

      si infinal mai sunt si cobtroulul sistemelor de zbor dintre care probabil cel mai complex este cel de thrust vectoring

      https://bulgarianmilitary.com/amp/2023/11/14/second-stage-engine-known-as-izdeliye-30-is-fitted-to-the-su-57/

      7
      • sau poate fi total independent controlul TVC si Fly by Wire de computerul responsabil cu radarul si restul senzorilor si sa mai existe un alt computer de armament, toate chestiile astea sunt greu de gasit la avioane de generatia a 4-a dar la un pasaroi de generatia a 5-a (wanna be).
        Si totusi s-ar putea sa avem mari surprize – sa nu uitam ca un procesor de smartphone din prezent este mult peste ce putea un PC din anii 2000 in materie de putere de calcul.

        3
    • „aliajul utilizat nu era suficient de rezistent la anumiți factori de sarcină”

      scuze, dar o asemenea afirmatie il bate pe Giga.. Mi-e jena sa argumentez de ce! De altfel nici nu merita efortul pe acest site!

      5
      • Personal sunt curios „de ce”! Daca dvs sunteti suparat pe cititorii sitului si nu doriti sa explicati, rog pe cei care v-au dat inimioare, in cunostinta de cauza(stiintifica), sa o faca. Cu multumiri.

        4
      • Era un site rusesc. Poate traducerea automată (nu vorbesc rusește) o fi fost deficientà.
        Erau comentarii între slujbașii din industria aeronautică rusească.

  6. Nu e nicio minune în viteza de livrare. Au comandat inițial pentru ei o serie limitată de aparate, după teste și puțin primblare prin Ucraina au înțeles că-s degeaba. Le fac downgrade (cât de amuzant sună asta) și le trimit în Africa.

    2
  7. Se stie cu ce motoare va fi livrat pasaroiul catre algerieni? Am citit articolul, dar nu cred ca algerienii sa accepte motoarele Saturn, care ar face ca aparatul sa fie nici macar gen 4.5.

    1
  8. Inseamna ca nu vor mai avea nevoie de ele in meciul cu Ucraina! Algerienii puteau sa fie mai destepti dar sunt plini de ura pe Occident.

    3
  9. Salut, fraților Trump spune ca toate statele membre NATO sa creasca cheltuielile la 5% pib pt aparare!
    Problema e ca ,el si echipa sa , sustin AFD in Germania, care sunt împotriva inarmarii Germaniei!
    Deci nimeni numai intelege nimic, ce au in cap oamenii astia!

    4
    • lasa ca si Hitler a spus inainte de alegeri ca va aduce buna stare in Germania – asa e si cu AfD-ul care nu va investi in armament. Nu te duce dupa fenta, s-a mai intamplat si in trecut, si comunistii aduceau numai bunastare….dar lor si aparatului de partid, nu si celor de la talpa tarii.

      6
    • s o crezi tu ca un partid nationalist german, cel mai popular in fosta prusie(cat a a mai ramas ea), e anti inarmare :)))

      3
  10. Vasile Băcăuanul

    Este și un aspect pozitiv în toată afacerea: poate vedem o confruntare directă între tehnica vestică și cea rusească. Fără reclame, direct fight.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *