Cercetarea stiintifica nationala in domeniul dezvoltarii tehnicii militare a realizat multe. Din pacate, in ultimii ani pare sa fi intrat aproape in extinctie, datorita slabei materializari in practica a rezultatelor. Este doar o aparenta, caci inca lupta, poate pentru un razboi dinainte pierdut. Ori pentru ca nu a parasit-o speranta, ca pe noi toti. In ultima vreme realizari mai modeste, dupa buget.
Sisteme de protectie NBC, UAV-uri, roboti terestri de supraveghere, sistem unic de control pentru ROV-uri aeriene, terestre, submarine. Si multe altele. Sau un nou sistem mozaic pentru uniforme, unic in lume. Ca un viitor simbol al armatei romanecamuflaj, alaturi de Tricolor.
Dar ceea ce m-a impresionat mai tare a fost exoscheletul, aflat in faza de dezvoltare. Este destinat deocamdata imbunatatirii performantelor soldatilor debarcati din vehicule, in sensul cresterii capacitatii de transport a echipamentului individual, reducerii gradului de efort. Nu s-au observat pe prototip echipamente pentru manipularea incarcaturilor grele.
Dar este doar un prototip de cercetare-dezvoltare, baza unor realizari tehnice ulterioare. Personal, mi-as dori mult sa-l vad produs in serie, in tara, si intrat in dotarea infanteriei, mai ales in dificilul teatru de operatii din Afganistan .
Foto: Eduard Borhan
Totul despre IAR-95!
Surse :
– Observatorul Militar nr.31/2012
– http://www.ipcsit.com/vol8/4-s1.7.pdf
– http://www.rft.forter.ro/_wsn/2012_3/07-arm/imagini/05/galerie/4.htm
– http://www.rft.forter.ro album Expomil 2011
Nicusor
Sa speram ca aceste proiecte chiar se vor materializa in productia de serie. Deosebit de interesante! Imi place mult camuflajul disruptiv, ce a fost realizat dupa ce s-au cercetat mai multe zone specifice teritoriului national, testandu-se totodata mai multe variante de colorit. Pe langa mascarea vizuala a soldatului, costumul, prin materialele folosite, ascunde amprenta termica, avand si protectie antibacteriana. Conform cercetatorilor de la ACTTM, costumul nu costa mai mult decat cel actual, dar este mai rezistent, mai ergonomic, mai adaptat conditiilor climatice din Romania. Despre exoschelet, n-am cuvinte. SUPER! Multumim, Nicusor!
Despre exoschelet , nici eu n-am cuvinte .Date , cu atat mai putin . 🙂
Speram….
Dar am sperat si ne-am bucurat si pentru TBT ….
Corect, ne bucuram ca niste copiii pentru orice noutate! Ne-am mai bucurat degeaba, de data asta sper sa fie altfel. Poate cineva, un binevoitor, ne va da si ceva date despre exoschelet. Eu ii multumesc inca de pe acum! Important este ca inca se face cercetare, chiar pe chestii la care nici nu ne-am gandi (despre exoschelet am aflat intr-un reportaj american, ca fiind ultima gaselnita aflata in studiu pentru US Army. Deci, ceva fff fierbinte…). Ar cam fi timpul sa apara si in dotare rezultatele cercetarilor, Armata asteapta! Despre noi pasionatii, nici nu mai vorbim.
Vezi tu WW, cateodata ma gandesc ca nu ne bucuram singuri . Macar realizatorii se bucura odata cu noi . Cei care ar trebui sa dea OK-ul la trecerea in productie, nu stiu …
in Franta acest sistem este functional in special ptr transportul unor elemente grele,am vazut in direct ,aveam impresie ca sunt in fata unui ciborg ,,era mult mai complex ce arati aici in poza e pistol cu apa
http://www.dpa.ro/rp/infopres/20120813/OM_31_2012_pag11.pdf
cateva detalii in plus
Mie nu-mi place deloc camuflaju in comparatie cu ce este pe piata
Dupa cum vezi, e si original si eficient .
Si nu se vad pe el petele de cafea , bere sau slanina afumata 🙂
Un soldat american spunea despre al lui : mi-a fost folositor o singura data – cand eram intr-o groapa cu pietris .
Si era sa uit : petele fiind rectangulare , tesatura se poate realiza din fire prevopsite , mai rezistente la spalare .Pe forumuri , militarii romani se plang de decolorarea tinutelor : de la prototip la realitate a fost cale lunga .
Chiar si cu primul model de tinute in culori de mascare , cel din 90 , s-a facut la un moment dat un experiment , cu coloranti, stabilizatori , substante pentru hidrofobizare si impermeabilizare cumparate din Elvetia . Rezultatele au fost bune , dar din lipsa de fonduri , a cazut totul.Ani multi dupa , uniformele ba s-au decolorat , ba s-au facut ciuciulete . Tesatoriile s-au inchis pe motiv ca nu scot produse de nivel mondial , dupa care s-a importat
tesatura rip-stop pentru noul model de tinute .Dar una e tweed-ul inglizasc si alta brocartul de Stambul …
Si pentru a ne dumiri ca totusi se poate si la noi , aruncati o privire si la http://www.certex.ro
Eu inteleg ca relieful/vegetatia este variata si este greu de gasit o varianta viabila dar se presupune ca, camuflajul actual este bine ales, deci prin deductie cel digital ar trebui sa fie cel putin asemantor, ceea ce nu se intampla in cazul de fata. Exemplul prezentat aici este bun doar pt 50% din suprafata Romaniei, in zonele de padure/dealuri inalte/munti il vezi de la o posta…
In mod normal , cercetasii erau dotati mai demult, cand am catanit eu , cu combinezoane de mascare de diverse culori si desene ,conform zonei si anotimpului . Ca nu se respectau cerintele , ne dam seama privind aberatiile din fotografiile acelor vremuri , unde apar echipati ca la meci .Aceasta in general pe motiv ca … nu aveau destule .
Sunt ferm convins ca sunt necesare 2 tinute de uz general in noul model de camuflaj , una in culori de vara si alta de toamna .Si inainte , si acum , pentru fiecare militar se asigura 2 tinute in mod normal .
Dar .. ” NORMAL este un program pentru masina de spalat ” .. uite ca plagiez si eu .
In plus , ar trebui realizat un model pentru teatrul de operatii din Afganistan – Irak , in culori specifice .
Pai si care sunt cele 2? Eu stiu doar acela cum il au englezii (in afara de cel de desert care este alta discutie)
Pai asta e problema. Macar partea de tinuta care se imbraca pe timp rece ar trebui realizata in culori distincte , tinand seama de culorile toamnei – ma rog ,nu cele romantice sau melancolice.
Costumul izotermic kaki ( sau alte culori la alte arme )care se imbraca in mod normal pe sub uniforma, care costa si el , ar putea fi inlocuit cu o tinuta vatuita in culori de camuflaj de toamna-iarna
Caci asa e cum spui tu : acum sunt in serviciu cele 2 tipuri de camuflaje englezesti , unul de padure, unic pentru tot anul , si celalat de desert.
COMANDO PRIN PLOAIA TRISTA… 😉
Super tare…
Sharky , din cati am intrebat eu , nimeni nu a citit cartea, nici aici in Spania , si toti se minuneaza la auzul ” maximei ” – mai ales ca in ultima vreme se potriveste tot mai mult .
Insa nici acasa in Romania tinerii nu mai vor sa citeasca , si mi se pare ca acesta e ” drumul spre pierzanie ” .
E super tare cartea..o am acasa, din pacate, si nu cu mine…Din fericire, fac parte din una dintre ultimele generatii care a trebuit sa citeasca(la greu). 🙂
Practic sau „look”?
Parerea mea de exemplu, e caa, culorile nu trebuie sa fie „vii”/tari „cu mullt contrast” (nu stiu cum sa spun exact) :), ci, culorile sa fie cumva mai „sterse”, adica, ce pare a fi negru, sa nu fie negru pur si simplu, sa fie mai deschis/ inclinat spre alta culoare, e greu de explicat 😀
Cine stie chestiile de baza in photoshop, de exemplu, negru sa nu fie #111111 ci un #333333 indreptat spre alta culoare.
A inteles cineva ceva? 😀
Oricum, ideea in general ca mereu am facut si noi ce au facut si restu’ e bine, da se pune in practica?
Ma intreb ce prioritati are dobrita…
Cat despre exescheleton…mmmm, daca va fi achizitionat si facut un NOU promo pentru armata cu tatii sheli buni sediile de recrutare ar fi invadate 😀
Nu-i nevoie de promo . Somajul ajunge .
” Numele Mariei-Tale e destul tun „
Istoria cu negru nu prea negru era aplicatà si pe avioanele germane din ultimul ràzboi mondial, pentru camuflajul nocturn. Negru 100% se putea discerne mai bine.
http://www.youtube.com/watch?v=mO0xNI3xpmE
http://www.youtube.com/watch?v=CfpCkO1w9-k
„Coulson”, pe post de prezentator. 🙂 Mkay, atunci Hulc (cu „c”, nu „k”) ce zice?
http://www.youtube.com/watch?v=rnOnFh89lcU
http://www.traditia-militara.ro/forum/YaBB.pl?num=1253390347
Prima uniforma de serviciu in culori de mascare propusa pentru intrarea in dotarea armatei romane inainte de ´89( de care am eu cunostinta ).
De fapt uniforma normala de dinainte de 1989, la care in loc de doc kaki se folosea un doc imprimat .Cam maronie dupa parerea mea , amintindu-mi ca in acel timp docul era folosit la uniformele de vara .
Sau era … mai luati o haina pe voi .. pe dedesubt ?
Oricum, la distributie ,ar fi fost pe intrecute atunci . 🙂
Ce parere aveti despre asta? http://www.srvv.org/en/surpat/
Totusi , parca al nostru imi place mai mult .Ai incercat cumva cu Photoshop-ul sa vezi fiecare tip de camuflaj cum se incadreaza in context ?
la ce rezolutie au pozele…(si cele originale, nu numa’ astea puse de George)
„presamil” continua sa avanseze………..
Era o fotografie la rezolutie mai mare pe Resboiu , dar numai cat s-a terminat o campanie de presa privind un plagiat 🙂 .
http://i47.tinypic.com/2hfkyza.jpg
http://i47.tinypic.com/2vj25xw.jpg
Comentariu in asteptare?
Mie nu-mi place galbenu ala sau ce vrea sa fie…
pai ,cred ca mai sunt frunze si galbene
chestia e ca mai exista si plasele de camuflaj(sau ar trebui sa existe)
in loc unii sa dea ex de scheme(pattern-uri) de culori ,s-ar uita la sayereti
plasele ,mai pui un bat in ele o fuza,un boschet(bine sa nu-ti incomodeze nvg daca ai)
dupa aia mai trebuie sa „pacaleasca”,tocmai si nvg-urile sau intensificatorii de imagine
eu am niste poze cu fostii gspi acvila ,se gasesc si pe military photos cu costume tip gillie ,pe pietre stau si te costa sa-i vezi cu ochiul liber
eu cred ca nu culoarea sau paterrn-ul folosit ptr vara ,toamna e problema
sa fie panza de calitate ,din ce se vor face,durabila …si sa mai luam si de la noi,nu de pe la altii
la fel am citit ,o multime de pareri cu pusca de asalt noul model
de ce nua u facut alt paterrn,alta schema ,bull-pup …toate cele?
un akm il pot face bull-pup usor
acum daca te uiti la prototip ,are selector de tir pe ambele parti
calibrul nato 5,56 are cartusul mai lung,se vede de la incarcator ,deci cutia mecanismelor la noul trebuie sa fie dimensional complet diferita
eu cred ca daca decidc sa-i dea drumul ,poate fi mult imbunatatita ,..la nivelul detaliilor
sa folosesti un paterrn cunoscut nu e un defect,intotdeauna…de multe ori permite o familiarizare foarte usoara cu ceva cu ce deja esti obisnuit
Interesant. e un lucru bun ca facem si noi ceva original, sa nu mai copiem dupa altii…In prima poza se pierde destul de bine in peisaj noul patern…Cind e lasat singur, ca la Expomil, galbenul ala e cam tipator , si sare in ochi…te cam de gol…Sunt de acord cu M.C. … culorile ar trebui sa fie mai palide, mai sterse..sa se piarda…nu sa sara in ochi..Ar fi fost interesante si niste poze cu acest nou model de camuflaj si pe alte fonduri..padure, campie, desertic…acolo s-ar fi vazut mai bine calitatile si defectele acestui nou model…Ma intreb…oare aceasta poza nu s-a facut cum se face de obicei la noi, hei-rupist??? Am gasit un fond pe care se potriveste noul model, si i-am dat gata pe romani… 🙂
Sharky, macar atata sa avem si noi original , de-al nostru .
” E octopod, e d-al nostru saracul ” .
Gheorghe Braescu iti place ?
apropo camuflajele altora nu se ascund singure ,nici se spala singure
Si ca sa inchei o duminica petrecuta in fata calculatorului, cum nu am avut demult , si in care am comentat mai mult eu 🙂 pun pe rand mai multe link-uri relativ la camuflajele romanesti
( asta ca sa nu intre la comentariu in asteptare ):
http://www.camopedia.org/index.php?title=Romania
http://iacmc.forumotion.com/t481-romanian-camo-stuff
http://iacmc.forumotion.com/f80-romania
🙂 lasa bre ca nu ai mai comentat de mult. Problema este ca nici eu nu am acces prea mare la net, conexiunea slaba, ca sunt in vacanta, departe. Doar dimineata merge bine, la o cafea in holul hotelului. In rest telefonul, sa-l tie Dumnezeu cu bateria plina…da merge al dracului de greu.
„” George GMT on august 19, 2012 la 21:33 said:
lasa bre ca nu ai mai comentat de mult „”
George tata, stii cat mi-a luat sa invat sa nu comentez ?
1 an si 4 luni de armata si 18 ani de casnicie
🙂 Da bre da cred ca la casnicie ai invata in primele doua-trei luni! Este?! 🙂
Tot cautand pe net , mai gasit un proiect de exoschelet ( pozitia 424 ) aflat in stadiu de cercetare in cadru national.O fi buna, o fi rea aceasta dispersare a eforturilor ?
2 colective vor avea de 2 ori mai multe idei bune ?
Vor rezulta 2 proiecte fiabile , unul medical si unul militar ?
http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/PARTENERIATE/Competite_2011/PCCA%202%20-%20Eligibilitate%203.pdf
Bre, pot sa scoata cercetatorii prototipuri pe banda rulanta ca nu intereseaza pe nimeni! Traim in Romania,ati uitat?
Oricat se chinuie unii si altii sa inventeze ceva nou: MARPAT, ACU, UCP, SURPAT etc., adevarul este ca le este tarsa tarilor de azi sa recunoasca ca cel mai bun camuflaj inventat vreodata este camuflajul german FLECKTARN care este de fapt combinatia celor doua camuflaje precursoare din WW2 si anume Erbsenmuster si Leibermuster.
Are rost sa zic ca M1990 este de fapt un Erbsenmuster cu petele negre nu asa de alungite? Dati un search la imagini si se poate vedea asemanarea de culori.
Flecktarn este considerat si azi ca fiind THE BEST si cred ca as fi mers pe el poate doar cu culorile foarte usor schimbate ca sa arate o idee mai diferit dar sa fie la fel de eficient (la fel au facut si alte tari).
http://www.dpa.ro/despre/sistemul-integrat-de-management-al-achizitiilor-pentru-aparare/programe
http://www.dpa.ro/despre/sistemul-integrat-de-management-al-achizitiilor-pentru-aparare/programe/17-programe/627-boreal
http://www.dpa.ro/despre/sistemul-integrat-de-management-al-achizitiilor-pentru-aparare/programe/17-programe/626-arma556
http://www.dpa.ro/despre/sistemul-integrat-de-management-al-achizitiilor-pentru-aparare/programe/17-programe/625-tbt8x8
@nicusor
Ideea e sa se si tina de proiectele astea si sa le scoata la capat (ma refer in special la TBT care promite sa fie foarte bun si cu ceva indrazneala si inteligenta ar putea merge si la export). Nu ar strica sa termine toate testele la anu si din 2015 sa inceapa deja sa-l introduca in dotare si sa-l ofere si la export.
O varianta 4×4 ar fi si ea buna, sa inlocuiasca TABC-74 desi cred ca pentru aia merg in multe cazuri si Humvee-urile si ce masini blindate mai au (Vamtac).
Sper sa fie ceva bun si cu pusca aia, adica sa aiba o greutate cat mai mica si fiabilitate similara cu vechiul AKM. Nu stiu cum sta cu ergonomia, am vazut ca are un sistem de armare diferit, mutat mult in fata.
Eu unul as fi facut altfel pornind de la arma asta (pe care o vand cei de la Cugir in SUA)
http://farm9.staticflickr.com/8254/8662671541_12c67b9818_b.jpg
http://i6.photobucket.com/albums/y211/kadiindo/014-8.jpg
As fi pus doar o sina deasupra, prinsa pe capacul cutiei mecanismelor, cum e la arma de la Expomil, cu acelasi sistem de deschidere, as fi mutat foita inaltator (sau as fi inlocuit-o cu alt sistem de ochire (cum au pus sarbii la noul lor AKM de ex), as fi pus o prelungire sub parghia de siguranta asa cum e ea la AKM clasic, pentru a o putea manevra cu degetul de la tragaci (sunt parghii din astea facute la comanda prin SUA, pentru aia de acolo, mi lene sa caut amu poze).
Si as fi facut ca portinchizatorul sa ramana blocat in pozitia deschis dupa ce s-ar fi tras ultimul glont (ca la PSL) si as mai fi pus o parghie micuta sau un buton (de fapt doua, stanga si dreapta) mai in spate, pentru a elibera portinchizatorul dupa ce ai introdus un nou incarcator, si asta ar fi intordus si cartus pe teava fara sa iei mana de pe manerul tragaciului.
Sper sa publicam in urmatoarele saptamani ceva interesant despre modernizarea Kalash-ului…
Cred ca un reportaj despre aceasta ar fi binevenit ,pentru ca de la reportajul Pro Patria despre experimentarea armei multe nu s-au mai auzit , nici fotografii de la Expomil nu am vazut .Poate isi face George pomana si pune vreuna 🙂 . Daca e despre modernizarea Kalasnikov-ului in general , in lume, va fi si acela primit 🙂 .
@Radu2
Radule , eu as fi introdus in inzestrare pusca automata model 1997 cal.5,56×45 mm , in complet cu aruncatorul de grenade 40×46 mm NATO , PSL-ul si pusca cu luneta cu repetitie ambele in cal.7,62×51 mm NATO , la data la care au fost realizate . Demult . Cand mai aveam si industrie orizontala. Spre exemplu , otel aliat nu stiu daca se va mai produce la Targoviste , care este acum in insolventa , la Campia Turzii in mod sigur nu se va mai produce niciodata .
De semnalat noua editie a site-ului ACTTM
http://www.acttm.ro/
Pozitiv , s-a imbunatatit accesul la revista Tehnica Militara :
http://www.acttm.ro/revista-tehnica-militara/
Negativ , a disparut capitolul infrastructura-servicii , unde era prezentata Expozitia permanenta de tehnica militara , speram ca va fi reintrodus pe masura completarii site-ului – sunt inca pagini in constructie
Ca noutati ,
” SISTEM DE PROTECŢIE ÎMPOTRIVA EXPLOZIILOR ŞI IMPACTURILOR CU ENERGIE MARE FOLOSIND MATERIAL POROASE ÎMBIBATE CU LICHIDE – PROTHEIS ” , – materializat pe moment sub forma unei structuri flexibile compozite pentru diminuarea traumatismelor in cazul lovirii vestei antiglont
” SISTEM DE PROTECŢIE A VEHICULELOR LA ACŢIUNEA LOVITURII CU GRENADĂ ANTITANC TIP PG-7 ” – mai multe modele experimentate
http://www.acttm.ro/ctecsa/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare/
” PRODUS X7004 ” – echipament de criptare pentru protecţia informaţiilor clasificate vehiculate între LAN-uri interconectate
http://www.acttm.ro/ctecssic/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare-2/
LOVITURĂ TERMOBARICĂ PENTRU ARUNCĂTORUL DE PROIECTILE REACTIVE CAL. 122 mm – s-a mai discutat despre ea recent pe forum
EXPLOZIV NANOSTRUCTURAT CU SENSIBILITATE REDUSĂ – e bine ca se continua cercetarea in domeniu , pacat ca nu vin vesti bune despre partea de productie
http://www.acttm.ro/ccsacbrne/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare/
SISTEM DE INSTRUMENTARE A COMPLEXULUI DE RACHETE SOL-AER SA-2, S-75M3 VOLHOV, PENTRU TRAGERI REALE ÎN POLIGONUL CAPU-MIDIA – e bine ca nu se cumpara totul la cheie
TESTAREA ŞI EVALUAREA DE ACCEPTANŢĂ A AVIONULUI F-16A/B MLU 5.2 – oarece lamuriri dupa discutiile contradictorii de pe forum 🙂
http://www.acttm.ro/cciz/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare/
SISTEM DE EVALUARE TEORETICĂ ŞI EXPERIMENTALĂ A PARAMETRILOR BALISTICI PENTRU SISTEMELE ARTILERISTICE NAVALE – e bine ca se continua dezvoltarea bazei de cercetare-evaluare intr-un domeniu in care chiar avem realizari
http://www.acttm.ro/ccsfn/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare/