Si v-ati dat neica cu presupusul nu gluma…

Asadar avem a face cu un proiect pentru un vanator de tancuri, sau tun autopropulsat, calibrul 100mm. Pe numele sau complet: „Tunul antitanc autopropulsat model 1985” sau TAA Md 85.

Din motive neimportante astazi proiectul a fost abandonat si pana la urma nu cred ca-i un lucru rau, vanator de tancuri cu tun de 100mm, in 1985 era, din punctul meu de vedere, un pic cam desuet, mai ales ca in acea perioada sovieticii trecusera deja la calibrul 125mm pe tancuri, iar occidentalii treceau si spre 120mm. Daca am fi avut un tun de 125mm, alta discutie.

Sasiul era, asa cum am scris, unul de MLI, iar tunul unul AT de 100mm, fabricat la Resita.

Mai multe detalii gasiti AICI.

PS Care v-a impins pacatul sa cautati pe Wiki (pe unii am vazut ca, rosi de remuscari, au marturisit 🙂 ) asta-i viata si ne mai intrebam de unde pacostea cu PSDul pe capul nostru? Pai uite de aici pacatosilor, ca va duce capul la furat pe Wiki si pacatul ne casapeste pe toti.

Aviz amatorilor! 🙂 🙂 ))))))))))))))))

GeorgeGMT& Andrei

 

 

17 comentarii:

  1. Daca era pe roti si mai mobil pe model centauro era de viitor

  2. Hmm, deja in anii ’80 tunul de 100mm antitanc se apropia de sfarsitul eficacitatii pe campul de lupta.
    Mi se pare bizar sa folosesti in rol de vanator de tancuri acelasi tun de 100mm cu cel de pe T-55 si TR-85, in timp ce tu pregatesti cal. 125mm si autoloader pentru TR-125.
    Sa nu mai vorbim de platforma in sine, und eiar nu inteleg de ce nu au folosit macar sasiu de T-55 daca nu de TR-85 (care era in plina productie).
    Probabil ca tinand cont de caracteristicile tehnico-tactice rezultate versus fondurile investite s-a ajuns la oprirea programului.

  3. Toata smecheria la un vanator de tancuri, e ca din cauza lipsei turelei (rulmentul), se putea monta un tun mai puternic decat pe sasiul original.

    Intr-adevar sa pui 100mm in 1985 e prostie clara.

    • Are rulemnt si turela, o sa fie postat tot brevetul

      • Da, am citit mai atent. „tun autopropulsat”. Deci nu au pornit de la ideea de „hai sa facem un vanator de tancuri cu tehnologia <>”, ci „hai sa facem cumva sa facem tunul asta (ca doar asta il avem si tinem cu dintii de el, nu ne gandim ca e depasit) mai mobil”.

        In ww2 germanii au avut amandoua directiile astea. Au pornit de la tun, si au cautat pe ce dracu sa-l puna ca sa se miste, si au rezultat tot soiul de PanzerJager (I, II, … etc ), pe toate platformele posibile.

        Sau au pornit de la a face un vanator de tancuri, deci platforma, si au rezultat JagdPanzer (..JadgPanther, JagdTiger, hetzer)

        Ghici care s-a dovedit solutia mai buna, ca astia in ’80 se pare ca nu s-au prins

  4. Wait wut….
    Asta trebuia sa inlocuiasca tunurile autopropulsate SU-76?!?!
    SU-76… in anii ’90… SU-76!!!!!111

      • „Comandamentul a specificat necesitatea fabricării în țară a 1716 exemplare care urmau să intre în dotare la începutul anilor 1990.”

        si

        „Autotunurile SU-76 au fost în dotarea Armatei Române între anii 1950 și 1998.”

        jesus…..

    • la revolutie au iesit cu T-34, asa ca …

    • Uite-te in pozele de la revolutie cum arata armata romana atunci, de la cum erau imbracati si echipati soldatii, pana la ecchipamente/vehicole.

      Si uite-te la filmuletele de doar 2 ani mai tarziu, cu armata americana in primul razboi din Golf. Teoretic (Doamne fereste) astia s-ar fi intalnit daca iesea cu bubuiala. Ce zici, mica diferenta, nu ?

      • pentru liniștea ta sufletească, România nu se pregătea atunci pentru războiul cu USA!
        dacă vrei să faci comparații compară cum erau îmbrăcați, dotați sovieticii atunci (ungurii și bulgarii erau cam la fel-cam ăștia erau posibilii inamici!)
        doctrina era atunci de apărare a întregului popor și se punea accentul pe rezistență, gherile (gărzile patriotice aveau un rol important!) și erau conștienți că nu ar fi ținut piept rușilor, dar i-ar fi făcut să plătească cât mai scump
        uniformele armatei române atunci erau la nivelul WW2, doar parașutiștii și trupele speciale aveau ceva care se apropia de ceva mai modern!

        • La catane am tras dupa regulamentul de tragere din 1985 .
          Am citit insa si editia anterioara .
          La editia veche tinta transportor blindat profil lateral avea silueta unui M-113 .
          La editia noua , 1985 , avea silueta unui BTR-70 .

  5. nu știu cât de desuet era un tun de 100 în 1985!
    israelienii au distrus tancuri T72 siriene cu 105mm L7 în Liban în anii 1980
    infanteria marină americană înarmată cu tancuri M-60 (tot tunuri de 105!) a distrus în război din Golf (1991) 100 de tancuri și blindate, din care jumătate erau tancuri T72! http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/iraq/timeline/022891.htm
    firește se poate spune că alea erau tancuri sovietice de export …

    • Pai toata ideea in cercetare/dezvoltare e sa creezi pentru viitor.
      Atunci in 85, 100mm poate era inca OK. Dar nu iei solutia „prezenta”, chiar daca acum isi face treaba, ca e evident ca va fi depasita

      Oricum discutam degeaba, nici asta nu s-a facut 🙂

  6. La nivelul anului 1985 tunul de 100 mm era inca un tun viabil pentru lupta AT si perfect pentru sprijinul cu foc apropiat al infanteriei .
    Tancurile operative americane M-1 Abrams , introduse in dotare in 1980 erau inzestrate in acea vreme cu tunul de 105 mm .
    https://en.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams
    Tancurile sud-coreene K-1 , intrate in dotare in 1988 erau dotate cu tunul de 105 mm , , in conditiile in care tunul, motorul , SCF-ul , blindajul au fost la inceput importate .
    https://en.wikipedia.org/wiki/K1_88-Tank
    Asa ca putem spune ca Romania avea un potential tehnic superior in domeniul blindatelor, atuu-urile fiin cercetarea proprie si capacitatea industriala .
    Si va rog nu-mi aduceti in discutie calitatea, in conditiile in care am reparat si comparat in 1990 si radiocaseton Blaupunkt , si Goldstar , si Electromures .

  7. Orice arma noua este binevenita da sa se faca cat mai e timp….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *