SiAW, inlocuitorul HARM

Dupa ce batranul AGM-88 HARM a ajuns sa fie folosit in Ucraina de avioane sovietice surubarite sa il poata lansa, iata ca se pregateste si urmasul acestuia!

Fortele Aeriene ale SUA au ales Northrop Grumman pentru un contract de 705 milioane de dolari pentru un program de trei ani de dezvoltare și testare a armei de atac „Stand-in” (SiAW), o racheta aer-sol supersonica cu rol de suprimare a apararii antiaeriene inamice (SEAD) si a tintelor de mare valoare.

In faza 1 competitorii alesi in afara de Nothrop fusesera L3 Harris si Lockheed Martin, urmarindu-se pe durata a 5 ani dezvoltarea si apoi productia SiAW cu livrare catre unitatile operationale de F-35 si B-21 pana in 2026.

Actualmente Northrop au 3 ani in care sa realizeze:

  • dezvoltarea
  • integrarea platformei
  • prototiparea rapida
  • testarea

Majoritatea lucrarilor se vor efectua la instalația companiei din Northridge, California, precum și la instalatia de integrare a rachetelor „fabrica viitorului” din cadrul Laboratorului de balistica Allegany din Virginia de Vest

Contractul acopera aceasta a  doua faza a programului, un efort de achizitie nu foarte consistent, finantarea USAF in anul fiscal 2023 fiind de 283,3 milioane USD, fiind planificat un varf de finatțare de 718,2 milioane USD pentru 2026.

Northrop SiAW se bazeaza pe racheta ghidata avansata anti-radiatii (AGM-88 E AARGM), care este si ea o evolutie a AGM-88 HARM (High-speed Antiradiation Missile).

HARM a fost dezvoltata in anii 1980 si este echipata cu un senzor radar pasiv pentru a detecta sursele radar si apoi a le lovi cu viteza Mach 2 cu ajutorul unui cap de lupta exploziv de 68kg. Racheta are trei moduri de lucru:

– Pre-Briefed (PB) – preprogramat inainte de zbor pe anumite coordonate (este singurul mod in care poate fi folosita de MIG-29 ucrainene);

– Target Of Opportunity (TOO) pentru a lovi tinte identificate de senzorii aeronavei sau ai rachetei in timpul zborului;

– Self-Protect (SP) – lansat ca raspuns la iluminarea aeronavei de un radar.

HARM poate fi utilizat pe F-16 echipat si cu un container AN/ASQ-213 HARM Targeting System (HTS), care permite identificarea si urmarirea surselor radar.

AGM-88 E AARGM (Advanced Antiradiation Guided Missile) este produsa de Orbital ATK pentru U.S Navy si Italia si integreaza algoritmi avansati de recunoastere a tintelor si ghidaj pentru cazul in care sursa radar este oprita, beneficiind in plus de senzorul radar pasiv si de un radar activ in banda milimetrica, capabil sa vada tinta si lipsa undelor radar, dupa intrarea in mod pasiv a tintei. Racheta poate lovi si tinte in miscare si costa aproximativ 900.000 USD bucata, fata de aproape 300.000 $ pentru varianta de baza, initiala.

Raytheon au dezvoltat propria varianta evolutiva cu capacitati echivalente, AGM-88F HARM Control Section Modification (HCSM), pentru U.S. Air Force si Taiwan, Bahran si Qatar, ultimele 3 state cumparand AGM-88B cu retrofit pentru capacitatile variantei F.

Ultima varianta dezvoltata, dezvaluita de Orbital ATK in 2016, este AGM-88G HARM-ER, cu diametru crescut (de la 254 la 300mm) pentru a putea acomoda noul motor racheta-ramjet cu combustibil solid pentru raza de actiune dubla fata de variantele anterioare (300km fata de 148km) si viteza Mach3, dar si noua sectiune de ghidaj si control cu suprafete cu rezistenta redusa la inaintare. Racheta pastreaza pachetul de senzori si algoritmii variantei E. Racheta a intrat in productie in toamna lui 2021, atingerea capacitatii operationale initiale fiind planificata pentru anul acesta. Este integrata pe platformele F-16, F-35A/C, EF Typhoon, P-8 Poseidon iar U.S. Navy studiaza si lansarea de la sol.

Revenind la SiAW, potrivit producatorului Northrop acesta este destinat a combate tinte cu capacitate antiaeriana relocabile rapid, dar in mod oficial gama de tinte va include o paleta extinsa de tinte:

  • centre de comanda si control
  • rachete balistice si lansatoare de rachete de croaziera
  • sisteme de bruiaj GPS/ razboi electronic
  • sisteme anti-satelit
  • alte tinte cu valoare mare.

SiAW va fi mai rapid decat HARM si cu raza de actiune dubla, Northrop sustinand ca sistemul va adresa „lacunele create de amenintarile de dupa 2025”. Potrivit terminologiei „stand-in”, arma va fi capabila sa opereze in spatiul aerian inamic. In plus de senzorii existenti pentru HARM, dar adusi la zi, SiAW beneficiaza si de navigatie bazata pe GPS.

Arhitectura deschisa va permite upgrade-uri rapide ale subsistemului la capacitati ameliorate in teren”, potrivit Northrop.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Air Force Picks Northrop Grumman for New Stand-in Attack Weapon (airandspaceforces.com)

 

9 comentarii:

  1. O groază de bunătăți la Unchiu’ în ogradă. Oare chinejii ce fac? Gândesc și ei, sau profită de faptul că fraierii de occidentali permit inginerilor cu ochii oblici să lucreze la aceste proiecte?

    4
  2. Cati ingineri cu ochi oblici care lucreaza la aceste priecte cunosti?
    Deocamdata majoritatea proiectelor „reversed engineered” de comunistii galbeni sunt sovietice/rusesti. Numai ca, rusii fiind o natie de sclavi betivi degenerati, chinezii au inceput sa-i depaseasca, au avut ceva probleme cu motoarele, dar au trecut peste, nu o sa vezi asta cu tehnica vestica (poate cu 2-3 generatii in urma).

    • pl 11 e o clona aspide, z20 e o clone blackhawk s70, z9 e o clona europter dauphin, supre frelon ala francez iar are o copie nu mai stiu cum se numeste in china, red arrow 12 e o clona de javelin etc etc.

      e adevarat ca nu or fi ele ca originalele si nu or fi state of the art dar au facut si clone dupa astea vestice.

      nu m-as grabi sa pun egal intre china si urss, urss nu a avut niciodata economia globala chineza si companiile de electronice si software chinezesti. china chiar este un pericol.

      3
  3. Siaw nu o să-i ajute cu nimic pe SUA an față rusiei care dețin Kinjal și zircon plus Orejnic avangard Sarmat,Brahmos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *