Sisteme anti-drona

O data cu recrudescenta sistemelor aeriene fara pilot (si nu numai aeriene) si cu ieftinirea lor, au inceput sa fie dezvoltate si sisteme anti-drona din cele mai diverse.

De la drone special destinate sa doboare alte drone prin “sinucidere”, la sisteme de artilerie sau rachete auto-ghidate pana la dispozitive care folosesc pulsul electro-magnetic pentru a “praji” sistemele electronice de control al aparatelor tinta.

Astfel, un start-up a intrat in afaceri pentru dezvoltare de semi-conductori de generatie noua, bazati pe nitrura de galiu (GaN) – semiconductori care stau astazi la baza celor mai moderne radare AESA – si care pot genera un puls electro-magnetic mult mai eficient, oferind mult mai multa putere.

Putere care la randul sau este mult mai usor de folosit. Astfel, pulsul electromagnetic generat poate fi directionat precis catre o anumita tinta sau poate fi folosit, mai generalist, pentru a acoperi o anumita zona, anihiland tot ce tine de electronica si sisteme electrice pe o arie mai mare.

Pot fi blocate camioane si autovechicule, drone (roiuri) “sinucigase”, artilerie sau rachete (ne referim aici mai ales la rachetele sau proiectilele ghidate).

“Leonidas” – asa se numeste dispozitivul celor de la Epirus – a fost deja apreciat de Northrop Grumman, cele doua companii semnand un contract care prevede ca Northrop sa distribuie “Leonidas” pe piata interna americana sau la export.

Sistemul cu puls electro-magnetic va fi oferit intr-o familie de alte sisteme impotriva UAV-urilor, iar daca se va dovedi de succes, atunci viitor mare i se deschide in fata, aplicatiile fiind aproape infinite pe o piata pe care dronele sunt la foarte mare cautare.

Iar cei de Epirus au avut noroc sau sistemul lor este de mare viitor pentru ca Northrop’s Forward Area Air Defense Command and Control a fost selectata de Pentagon tocmai pentru a dezvolta sisteme anti-UAV. Anuntul a fost facut pe 8 iulie si are un buget semnificativ de 404 milioane de dolari, in faza de cercetare-dezvoltare, ca si de 83 de milioane de dolari pentru achizitia unor astfel sisteme in anul fiscal 2021.

Pentagonul a facut ochii mari si barierele pungi cu dolari si mai mari atunci cand sauditii de la Aramco s-au trezit atacati cu drone sinucigase (loitering munitions) in doua locatii: Abqaiq si Khurais, in septembrie 2019. De asemenea si transformarea unor banale drone civile (dotate cu explozibil la buric) in arme i-au facut pe americani sa-si dea seama ca o contra-arma este foarte necesara si nu poti mereu sa ai la dispozitie un tun, mult mai usor “o cutie”, o sursa de curent electric si un buton gata sa fie apasat oricand.

Sigur ca si dronele pot fi dotate cu protectie electromagnetica, doar ca in cazul unei drone aeriene greutatea este mai mereu o mare problema, mai ales in cazul dronelor de dimensiuni medii si mici.

Este un bun inceput sa-l vedem acum pe “Leonidas” pe front.

GeorgeGMT

32 de comentarii:

  1. Drones…wait for it…wait…

    4
    • Un film prost, poate doar „Fury” sa fie mai prost decat asta…

      7
      • Din toate 3 filmele seriei, chestia asta cu atacul dronelor mi s-a parut ceva mai „pamanteana”…de unde si faza cu articolul, contramasurile.

        Fury e ala cu tancul?…cred ca am vazut cam vreo 10-15 minute din el…meh…

        4
        • cam orice film cu bred a devenit o piedere de timp…
          dar nimic nu se compara cu super eroii nord americani corecti si apretati politic si societatile utopice ale holywoodului.

          7
          • Aici nu-i vorba de corectitudinea politica ci de prostie. La scena de lupta dintre patru Sherman vs Tiger, lucrurile au degenerat masiv doar ca sa arate eroismul soldatului american, de zici ca te uitai la un film sovietic.
            Patru Sherman ataca frontal un Tiger, iar tancul german ce face? Accelereaza si el si se apropie de Shermanuri. De ce? Tigerul nu avea nici un motiv sa micsoreze distanta pt ca tunul sau putea distruge un Sherman de la 2 km, pe cand Shermanul il putea distruge pe german doar de la 3-400 de metri si doar din spate…

            O scena hilara fara nici o legatura cu realitatea, Shermanurile nu atacau frontal Tiger/Panther ci chemau aviatia, iar germanii nu se apropiau de tancurile aliate pt a nu-si pierde principalul atuu: tunul de 88/75mm cu tragere la mare distanta.

            20
          • mai nou e cu ghiveci cu turme de super-eroi, ca nu mai stiu ce sa inventeze, nu mai stiu ce e ala un om normal care e erou prin ceea ce face…
            S-a ajuns la o degradare si un infantilism, si ce ma mira ca pe IMDB toate prostiile alea sunt cotate de la 7 in sus.

            12
      • Hmmm …. eu in fiecare dintre ele am gasit cate ceva interesant:

        1. Atacul cu Hercules … burdusit de armament operabil din postul de pilotaj;
        2. Sacrificiul elicopterului de escortă … chiar ma intreb daca au protocol pentru asta;
        3. Atacul cu drone.

        Toate „originale ….

  2. Cum orice sac isi are petecul, probabil in scurt timp vom asista la drone cu dirijare cele putin partial autonoma si cu electronica ecranata intr-o cutie de conserve. Mi se pare mai usor sa ecranezi electromagnetic o drona decat toate SF-urile alea de arme electromagnetice. Pt. ca nota bene…pulsurile alea vor praji si eventualele echipamente proprii/amice ca sa nu mai spun de cele civile. Cu dronele treaba va fi complicata.

    2
  3. Pentru drone….laser nenica. Evolutia tehnologica si miniaturizarea vor aduce lasere dedicate pentru asa ceva.

    1
    • @smaranda…o drona nu va fi problema. Problema e un roi (swarm) de drone dirijate terminal prin metode pasive (optice/IR) cu ajutor AI. Pe urma se pune problema detectiei, actualele drone inca sunt high-tech…viitorul dronelor e in zona low cost. Modele de dezvoltare gen SpaceX cu iteratii ultrarapide de proiectare (vazand si facand pe romaneeste) va face ca dronele sa fie mai mereu cu un pas inainte. Noi inca n-am vazut la lucru dronele intr-un conflict serios. In anii ’30 era o vorba: „the bomber will always get through”. Si asa a fost. Asa o sa fie si cu dronele.

      4
  4. Oerlikon Millenium mi se pare o solutie buna acum.
    O solutie economica pentru drone individuale, cat si pentru roiuri.
    Laserul cand va fi si sper sa fie cu bataie lunga.
    MADIS are o bataie scurta, 1000m gasesc in link-ul lui Alex. Poate are mai mult, nu stiu. Ar fi o solutie excelenta daca ar putea sa „puna stapanire” pe drona. Am mai vazut asta 🙂
    Pana la urma, orice sistem care poate dezafecta senzorii dronei este bun.
    Nu cred ca mai avem mult de asteptat pana cand dronele vor trimite date catre rachetele de croaziera.
    Vin vremuri frumoase …

  5. Mini dronele viitorului,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *