SPAD – Self-Propelled Air Defense system – sunt sisteme anti-aeriene de foarte mare mobilitate care sunt menite sa insoteasca trupele aflate in miscare si sa duca lupta anti-aeriana in mod independent sau in retea.
Ideea care trebuie sa fie inteleasa este ca acest tip de sisteme anti-aeriene, sau mai nou si anti-drona, sunt in general compacte, tunurile/rachetele si radarul fiind pe acelasi vehicul sau, in cel mai rau caz, pe vehicule separate dar care intotdeauna vor fi unele langa altele.
Trecerea din pozitia de mars in cea de lupta este foarte rapida, iar in anumite cazuri SPAD/SPAAG-urile pot deschide focul chiar din miscare.
Aceasta familie de vehicule este una veche si foarte onorabila, armata germana in WW2 a folosit astfel de sisteme, adevarat destul de primitive, montand efectiv tunuri AA de calibru redus pe camioane, uneori chiar fara protectie pentru echipaj.
Astazi, armata rusa este campioana la detinerea de SPAD/SPAAG, europenii si americanii au cate ceva, nu foarte mult insa.
Romania detine doua astfel de sisteme: OSA AKM de sorginte sovietica, sistem de foarte mare mobilitate tactica, amfibiu, si Gepardurile primite ca donatie din Germania.
Wirbelwind 4x20mm
Germania insa nu mai are in dotare sisteme SPAD (au uitat cat de utile le-au fost in Europa) dar exista sanse ca acest lucru sa fie in sfarsit adus in parametri normali odata cu intrarea in dotare (intr-un viitor nu foarte indepartat) a sistemului SHORAD IRIS-T SLS „MK III”.
IRIS-T SLS MK III este un sistem anti-aerian dezvoltat recent si care inglobeaza experienta castigata in realizarea sistemelor IRIS-T SLS MK I si IRIS-T SLS MK II. Armata suedeza a cumparat de la Diehl Defence sistemul AA cu IRIS-T SLS pe senilate, denumit de producator MK I, iar armata norvegiana a cumparat sisteme AA cu IRIS-T SLS, denumit de producator MK II. Ambele achizitii au fost prezentate de site-ul nostru. Dupa cum vedem, portofoliul producatorului de SPAD cuprinde deja sistemele complexe MK I, II si III, dar din informatiile noastre exista deja un prim client, altul in afara armatei federale germane, care a comandat un sistem asemanator lui MK III, denumit IRIS-T SLS Mobile Air Defence, sistem configurat dupa preferintele clientului si care se afla in curs de livrare.
PORTOFOLIU SPAD
Daca pana in urma cu 2-3 ani aceste sisteme erau in mod clar anti-aeriene, recentele evenimente din Siria si razboiul armeno-azer arata ca necesitatea apararii anti-aeriene, mai ales pe palierul luptei impotriva dronelor, a crescut exponential.
Astazi nu mai este nevoie neaparat de elicoptere de atac scumpe sau de aviatie de lupta pentru a te trezi atacat la sol, o poti pati cu cateva drone (foarte ieftine fata de un aparat de zbor clasic) si daca nu esti capabil sa te aperi, atunci ai soarta armenilor.
Astazi, razboiul anti-aerian si impotriva dronelor se duce in prima linie si are nevoie de sisteme de foarte mare mobilitate si care sa fie gata de lupta intr-un timp cat mai scurt. Tunurile sunt si ele bune dar raza extrem de scurta in raport cu rachetele anti-tanc sau alte tipuri de munitie ghidata le face sa fie utile doar ca ultima linie de aparare, un fel de C-RAM sau sistem CIWS terestru.
Prima linie trebuie sa-ti ofere (la fel ca in lupta tanc vs tanc) o alonja mai mare decat a inamicului, sa poti detecta si lovi primul, inainte ca drona sa te vada, sau daca te vede sa fii in afara razei de actiune a armamentului de la bord.
Necesitatea existentei unor sisteme SPAD nu mai este doar la nivel teoretic ci ceva fara de care nu prea mai ai sanse in fata nimanui.
Daca nu te poti apara eficient in fata unor atacuri cu drone (roiuri de drone) mai bine nu mai pleci la lupta, oricum vei fi nivelat fara prea mult eroism.
Astfel ca, in final, armatei germane i-a venit mintea la cap ca doar ea a fost cea care a inventat sistemele de aparare anti-aeriana de mare mobilitate.
Sistemul SHORAD IRIS-T SLS „MK III” a fost prezentat de catre Diehl cu ocazia DSEI 2021.
Dar hai sa vedem ce contine SPAD-ul/(High Mobility Shorad Squad) propus de Diehl Defence Bundeswehr-ului.
In primul rand avem platforma cu rachetele antiaeriene denumita SWS (SLS Weapon system):
SLS WEAPON SYSTEM
- Stim ca radarul va fi unul de la HENSOLDT. La fel ca sistemul GBAD, MK III este un sistem deschis, putand include orice alt tip de radar sau sistem C2;
- Sistemul de comanda si control este produs de Diehl Defence in cooperare cu AIRBUS;
- Rachetele vor fi IRIS-T SLS, cu bataie de 12 km si vor asigura o protectie in altitudine pana la 8 km. Am mai spus aici pe site, ca aceste rachete sunt folosite si in varianta aer – aer de catre norvegieni pe F-16, si de catre toti utilizatorii de GRIPEN;
- Toate acestea vor fi instalate pe platforme DINGO 6×6 de la KMW si pe o masina pe senile bazata pe PMMC G5: „The new Armored Combat Support Vehicle (ACSV)” produsa de FFG (Flensburger Fahrzeugbau GmbH).
In al doilea rand, avem sistemul care va integra SWS-urile:
- Un CPV (Close in Protection Vehicle) care va asigura protectia bateriei mobile (High Mobility Shorad Squad) impotriva UAV-urilor si infanteriei. Ca armament va avea un tun de 30 mm si rachete antitanc;
- Un REL (Reloader) care va transporta cate doua plinuri aditionale de rachete, munitie de infanterie, consumabile, etc, si va fi capabil de autoaparare;
- Un CCL (Control, Command & Liaison) care va fi unitatea de comanda a Squad-ului si va asigura legatura cu esalonul superior dar si cu alte baterii similare.
HIGH MOBILITY SHORAD SQUAD
P.S.
- Dupa cum vedem, prin achizitia de sisteme Mk III, se pare ca Bundeswehr-ul doreste sa faca un pas inainte si sa iasa din blocajul modernizarii apararii AA, blocata in prezent prin respingerea din motive de pret exagerat a ofertei TLVS, despre care noi am mai scris aici pe site.
Dar daca luam in considerare ultimele evolutii in productia de rachete antiaeriene si anume, dezvoltarea de catre Diehl Defence a doua noi rachete din familia IRIS, respectiv IRIS-T SLX (cu bataie de pana la 100 km si acoperire in altitudine de 30 km) si IRIS-T HYDEF (IRIS-T Hypersonic Defence) putem extrapola faptul ca Bundeswehr-ul va trebui sa modifice cerintele TLVS, solicitand introducerea in etape a celor doua rachete mentionate. Prima care va aparea pe piata, foarte probabil in 2025, va fi IRIS-T SLX, a carei realizare solicita doar un know-how extins al familiei de rachete aflate deja in productie. In ceea ce priveste racheta hipersonica IRIS-T HYDEF s-ar putea sa mai asteptam ceva, pentru ca nu stim in ce masura o companie privata ar fi interesata sa investeasca din buzunarul propriu pentru o astfel de racheta, in timp ce politicienii de la Bruxelles reclama sus si tare ca sunt interesati de apararea europeana dar nu fac nimic si nu dau un ban pentru domeniul acesta.
Ceea ce ma intriga la arhitectura MK III, detaliata mai sus, este neincluderea (inca?) unui sistem de lupta impotriva UAV-urilor in conditiile in care, dupa cele aflate de noi, Diehl Defence a primit comenzi si va livra, incepand cu 2022, sistemul HPEM (High Power Electromagnetic) denumit SkyWolf. Acesta este menit sa contracareze UAV-urile din clasa 1 (cele mai mici) si are o raza efectiva de actiune de 1 km, atat in bataie cat si in altitudine.
- Polonezii au priceput si ei lectia razboiului dintre armeni si azeri si au in dezvoltare un vehicul dotat atat cu tunuri cat si cu rachete, similar conceptual cu Gepardul, mult mai modern insa.
GeorgeGMT
Păi să se bage și românii la dezvoltarea rachetei HYDEF ca să primească drepturi de autor. Astea îs vise. Până la vise, GEPARD ce vor să facă cu ele? Le mai dau un luciu și le plimbă de 1 Decembrie sau….. sau le scot de 1 Decembrie? Singura schimbare, mimoza blondă care salută mumos.
Nu au scos pentru drone,,etc , nemtii Skynex ?..
Pai Skynex-ul este Self-Propelled Air Defense? Skynexul este un point-defence si atata tot…
Pe langa Ghepard și Osa aș adăuga și sistemele CA-95 (48 de bucăți). Mai merita aduse Ghepardurile la zi (digitalizare, radar, senzori) și integrat pe ele rachetele Stinger ? Parca testaseră și cu Stinger și cu CA-94. Mai avem de unde sa luam, că sa le creștem numărul și șasiuri pentru canibalizare ? La fel, se poate și merita sa tragem de CA-95 și OSA (mai ales că sunt rusești)? Eu zic că nu mai merita acum, poate merita acum 10-20 de ani. Varianta IRST mai e cum mai e, dar varianta SWS îmi pare greoaie și complexă, nu prea aduce a SPAAG. Dupa denumirile noi, la SPAD se poate încadra toate sistemele AA ce se pot muta pe roti sau senile, doar că sunt mai compacte. Că idee, mie îmi place varianta sud coreeană de SPAAG, K30 Biho, pentru apărarea șenilatelor. Oare merge pus pe Pirande (3 sau 5) un sistem tip Avenger (rachete) + 1/2tunuri GDF ? Ar acoperi protectia celor pe roti. Repet, sistemele de tip SPAD îmi par o țigănie, niste sisteme AA de raza medie (prin împărțire, radar, comanda, lansator) castrate. Sa nu uitam că nemții tot dezvolta sisteme AA (SysFla-MANTIS/LFK NG) ce nu prea prind la „public”. Până și IRSTul a mers greu și nu poți zice că e un mare succes.
Subscriu în totalitate.
Ideal ar fi niște platforme ușoare și mobile cu rachete cu rază de acțiune suficientă dar costuri mici (dacă vorbim de drone nici nu prea trebuie să fie foarte sofisticate, momentan) și eventual și un tun sau două pt amenințările din apropiere ca să nu dai cu 2 rachete de sute de mii de euro pe o drona mică și ieftină care are doar o bombiță dedesubt.
Între noi fie vorba pe o platformă precum JLTV probabil că poți să pui toate astea (posibil să nu încapă și lansatoarele și senzorii pe același vehicul) și ai ieși mai ieftin per total. Ar merge probabil integrat și pe Eagle de la GDELS. (asta pentru noi dacă vreodată am alege așa ceva)
ar fi o prostie sa reuntam la Gheparduri acum. Daca ar fi dupa mine le-as moderniza doar cat sa poata primi date de la reteaua noastra de radare si le-as folosi in retea (poate cu niste Giraffe). Sunt ideale pt ambuscade, pot surprinde drone si elicoptere care se apropie de tinte strategice
Amuzant: https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/08/03/nato-is-desperate-for-front-line-air-defenses-romanias-old-gun-vehicles-are-the-best-its-got/
A circulat mai demult…
SK are in dotare si Crotale NG, tot pe senile, o combinatie foarte reusita impreuna cu K30 Biho, cu astea 2 sisteme acoperi cam tot ce ai nevoie pe short range air defense…
Pe zi ce trece ne dam seama ca distanta noastra, fata de o aparare moderna, creste in progresie geometrica fata de 1990 ! Iar in de ziua de azi suntem inarmati cu bate fata de 1941, cand aveam chiar si ceva artilerie.
Dronele au aparut de peste 20 de ani, anul trecut an vazut ce salt urias au facat si ce potential au. Noi, nu ca n-avem drone dar n-avem NIMIC impotriva lor,
Totdeauna pun o intrebare : unde’s banii ? (Americanii zic „urmareste banii ! „) In cei 30 de ani se strang usor peste 35-40 mld $ pt aparare : undes banii ? Cate rachete at si aa producem ? In caz major, la un consum de cateva mii / zi n-o sa asteptam sa vina peste Atlantic ! Dar cat praf de pusca producem ? Ca sa nu mai zic de drone ! Nu vreau sa mai zic de regimentele de generali, colonei si fufe in intretinere…superbanoasa.
FFF : ” Necesitatea existentei unor sisteme SPAD nu mai este doar la nivel teoretic ci ceva fara de care nu prea mai ai sanse in fata nimanui.” QED – Armenia, Siria, etc
Urmareste banii 😀
Inainte sa postezi prostii pune-te si studiaza alocatia bugetara din astia 30 de ani
Nu-mi par prea mobile chestiile alea care arata ca niste masini de la fan-curier blindate. Sunt curios cum se descurca o dracie de-aia prin munti cand e zapada de 1m. Sau daca au de trecut urgent Siretul sau Prutul si nu-i prin preajma ala cu podul de pontoane.
Problema mare nu e alocatia, ci ce faci cu banii aia multi-putini…un bun gospodar se chiverniseste, un altul…gen ministerul de somn…parca e un betiv care mai are si mania pacanelelor. Ia vezi cati bani se duc pe burtile lor si cat efectiv pe achizitii si mentenanta anuala. Saraci, saraci dar cu pretentii sa fie platiti ghinararii la nivel de echivalent dintr-o tara vestica (cu buda in casa si care a devenit prietena cu apa si sapunul).
S ai dreptate in ce spui insa dronele sunt mai vechi de 20 de ani , prin 1986 am citit intr-un numar a revistei Modelism un articol despre un avion fara pilot de dimensiunile unei motorete dezvoltat de R. S Cehoslovaca in colaborare cu R.P Ungara care avea o autonomie de vre-o 150 km si era capabil sa fotografieze diverse obiective din aer .
E-50/ Sojka
https://aero-space.eu/2021/03/16/for-pilots-with-both-feet-on-the-ground-czech-uav-history/
https://aero-space.eu/wp-content/uploads/2021/03/Sn%C3%ADmek-obrazovky-2021-03-16-v-13.00.26-768×470.png
„The Sojka UAV was adopted by the Czech Army in 2000 and served for about 10 years. The Sojka III/TVM3.12 was even fully compliant with the NATO standards. With the capability to fly up to 200 km from the control station with 4,000 m ceiling and 5 hours endurance, it was comparable to many foreign projects. Later, around 2008, a new generation UAV called Manta (full system including ground control station and pneumatic catapult was called Mamok) was introduced by the VTÚLaPVO in a cooperation with the Aveko company.”
mie imi place asta, ca tot aveam noi licenta Kamov 126:
https://aero-space.eu/wp-content/uploads/2021/03/Sn%C3%ADmek-obrazovky-2021-03-16-v-13.01.06-300×212.png
Marius vehiculul din revista Modelism era mai rudimentar decat Sojka chit ca arhitectura nu era mult diferita .
E-50 era initialul… Sojka e deja o evolutie.
Ce ziceti de asta? L-am avut si noi, Ceausescu vroia sa scoata racheta de croaziera din el: https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-143
https://www.youtube.com/watch?v=x2DD0shnNxU
Sunteti siguri ca nu vorbim de doua articole diferite ?
Pentru ca eu imi amintesc de un UAV in aceasta formula de cooperare dupa 1990 din revista TTM ( tehnica si tehnologie militara ) , editata tot de dr.ing. Cristian Craciunoiu ?
http://www.aeroflight.co.uk/wp-content/uploads/2012/05/tmm.jpg
https://images.okr.ro/serve/product/3ff30e8c9b401762551dd54f32ec875b-2467957-235_235_10
ha? aia o am inca undeva, la cutie 🙂
O prupunere pe tema articolului.https://www.youtube.com/watch?v=pb5_F4_Eod8
daca iar adauga 4/8 rachete si sal puna pe 8×8 ar fii ideal
nu are rost sa mai inventam roata inca o data
rusii au experienta multa cu astfel de vehicule si tot ce trebuie sa faca vesticii ii sa copieze pantsiru folosind electronica vestica si rachete vestice
cateodata copiatul ii cea mai buna solutie
sau macar tor-ul
am citit mai demult intrul articol (nu mai stiu unde) ca in razboiul din iugoslavia sistemele aa cu raza scurta au fost mai eficiente decat cele cu raza lunga pt ca erau mai mobile
trageau si fugeau , pe cand cele cu raza lunga era statice si piloti puteau fie sa le evite fie sa le distruga
si sar putea sa avem si noi nevoie de sisteme de astea
https://www.defenseromania.ro/ungaria-testeaza-dronele-turcesti-in-timp-ce-analizeaza-posibila-achizitie_613755.html
Vehiculele de tip SPAAG, acum 20 de ani erau considerate ineficiente. Astazi, un sistem SPAAG, dotat si cu rachete de raza scurta pentru defensiva AA sunt o adevarata mina de aur….Avand in vedere ca nu avem cel mai mare buget, o modernizare a sistemului Ghepard, care sa includa un nou sistem de control al focului, radar nou si rachete de raza scurta AA ne-ar putea acoperii acest palier de protectie AA de raza scurta, foarte mobil. Si de ce nu, sa vedem cate Ghepard mai au nemtii prin curtea lor, sa le primim gratis, dar sa le modernizam prin companii germane…
Gheparzii (SPAAG-urile in general) mai au avantajul (descoperit de rusi si sirieni) ca-s eficiente in lupta urbana, sunt mai agile, au viteza in travers si elevatie f mare, fac saturatie la tinta, proiectile programabile, pot face chestii pt. care tancurile sunt greoaie iar MLI-urile n-au putere de foc suficienta.
yep, si mai au si protectie similara cu a tancurilor, deci le pot urma in lupta indeaproape. Un MLI clasic nu poate face asta.
De unde a rezultat familia BMPT…
cand am primit lotul actual de Gheparzi, revitalizarea si modernizarea trebuiau facute in Romania cu asistenta KMW (dupa primele bucati pentru care se executa in Germania, ca sa se poata invata pentru transfer).
Cineva de la noi s-a razgandit, tocmai cand primii ingineri de la UMB se pregateau sa plece in Germania…
Cineva ala, trebuia împușcat demult.
Glonțul înseamnă milă. Tragerea pe sub chilă, lent ar trebui sa fie pedeapsa.
https://www.youtube.com/watch?v=ChIMspuvb50
Am vazut ca unii aici fac referire la costul unei rachete fata de costul munitiei/armei adversarului. La nivel simplist teoretic, ii dau dreptate. Si eu as vrea sa dobor cu 50 bani o racheta de 5M $. Ce uita este ca in ecuatie mai intra o alta variabila mult mai importanta si anume valoarea pagubei (omeneasca, materiala, morala). In caz de atac nu te mai uiti ca racheta costa de 5-10 ori mai mult decat drona (oricum e cam exagerat factorul), ci analizezi marimea pagubei (omeneasca, materiala, morala) si consecintele unui posibil succes al acesteia. Asta daca esti normal la cutiuta… 🙂
Am uitat sa mentionez paguba unui intelligence de succes al inamicului. Scuze!
la mintea mea de pasionat, nu de exper, cred ca cea mai utila combinatie pentru noi ar fi ca pe un sasiu de SAUR2/Pirnha 4 (oricum, ceva amfibiu) sa se monteze sistemul Skyranger. Poate ca e scump, dar la capitolul asta zic ca nu putem face rabat de calitate din cauza pretului.
iar ca solutie de avarie, modernizarea actualelor Gepard prin dotarea cu rachete sol-aer, parca de Stinger se vorbea.
Se ridica tot mai vocal si influent curentul care spune ca viitorul razboi se decide in urban,nu in rural,asa ca fi si asta ar fi un motiv pentru atata nepasare pentru aa de aproape.La noi si prin alte parti din lume.
Si este o scuza perfecta pentru multe.Nu schimba acum vechiturile in care te impusca in rural de departe,le mai poti folosi in urban.Mai asteapta cativa ani pentru orice,sa vezi ce intampla.
Cuvantul magic este drona.Nu incerca sa spui ca nu-i exact ce-ti trebuie tie si la pretul care-ti convine.Mai asteapta,peste cativa ani o sa fie.
Daca contabilul neamt se simte in siguranta,relaxarea europeana este totala si scuza perfecta pentru burtosii in uniforma ca sa nu faca nimic.
Daca nume mari o lalaie,de ce vrei tu sa misti ceva ?
Noroc de americani ca se mai tiganesc cu europenii pe aparare,ca ar fi si mai rau.
Asa ca esti batut pe umeri intelegator si trimis la plimbare,sa te mai racoresti.Mergi la o bere ca doar mai ai de asteptat ceva ani ..
Diferente de doctrina militara. Americanii(si nato in general) merg pe castigarea superioritatii aeriene. Asta insena ca pe linia frontului adversarul nu prea e deasupra trupelor tale. Si, deci, nu ai de ce sa te aperi cu spaag uri si alte dracovenii. Rusii, constienti de inferioritatea lor in domeniul aviatiei, au dezvoltat enspe mii de sisteme care sa protejeze terestrii de aviatia inamica. Asa ca, acum sunt tatici in domeniu. Problema vesticilor este ca, se arunca sa dezvolte sisteme nu extraordinar de mobile si care se bazeaza pe interceptori al dracu de scumpi(aprox 1 mil $/buc). Nu ai nevoie de mica ng, iris slm sau caam, capabile de 30-60G la zeci de km distanta sa dai jos un ucav sau o LACM care vine ca vita fara sa faca loopinguri sau tonouri. Mai ales ca, in general, o interceptare necesita lansarea a min 2 interceptori. In acest moment, din ce dezvolta vestul, IM Shorad mi se pare cel mai de bun simt. Rachete cu raza acceptabila si relativ ieftine, sistem de detectie pasiv optoelectronic(+ciudatenia aia de radar fix gen aegis marin) +in ultima instanta tunul. Aici as fi ales ceva mai potent(calibru+cadenta). Restul, sunt niste aiureli costisitoare, greu de folosit si achizitionat in nr suficient.
Ce pot eu sa constat (poate gresesc) este ca exista tendinta de a trece SPAD pe roti, inclusiv la rusi, vezi Pantsir. Americanii au ales IM-Shorad pe sasiul de Stryker, dar o versiune a acestuia merge si pe JLTV. Turela de la IM-Shorad poate sa fie pusa practic cam pe orice, inclusiv pe o masina de lupta a infanteriei sau pe un sasiu de tanc daca tii neaparat. Skyranger la fel. La cat de protejate au ajuns unele MLI-uri si la ce resurse energetice au, si tinand cont de cat de grele au ajuns tancurile, nu vad de ce ai face un Gepard 2 pe sasiul Leo 2.
Senzorii si unitatile de control de azi sunt mult mai usoare, nu mai ai nevoie de un sasiu de tanc ca sa instalezi toata sandramaua. Mi-ar placea ceva de genul: https://pbs.twimg.com/media/E_elo3VWEAIWWH7?format=jpg&name=orig
Ptr ca in acest moment un 8×8 este aproape la fel de capabil in off road ca un senilat. Dar ofera avantajul costului mai mic si al mobilitatii in on road. Nu depinde ptr distante mari de trailere rutiere sau CF. Cat despre Pantsir, desi cred in continuare ca a fost conceput ca un sistem ultra specializat(anti Harm, lacm, etc) in momentul de fata reprezinta solutia ideala ptr un sistem anti drona. Combinatia de rachete mici, ieftine, nu foarte manevriere(manevreaza la 8-16G din cate imi amintesc) cu dirijare ieftina ACLOS radio(UCAV urile nu prea au sisteme de bruiaj) nu radar activa sau IR(mica, caam, iris t) cu tunuri de cadenta f mare, pe un sasiu 8×8(camion nu vehicul blindat) este ideala. Ceva de genul Rapier(UK) sau crotale(Franta). Chiar sunt curios cum le iese noua versiune Pantsir. A defilat la moscova acum doi ani, pe urma, liniste. Dupa experienta Libia si Armenia am inteles ca au facut un nou interceptor mai ieftin(!!!) si mai mic(intra 4 intr un tub lansator) fix impotriva UCAV urilor. Adica, un singur lansator sa duca de ex. 8 rachete cu raxa de +30km, 16 interceptori anti drona(10km), doua tunuri ultra rapide cu 4km raza si restul angaralelor. Si mai trage si din mers. Repet, de partea noastra(vestica) cea mai buna varianta momentan, este M Shorad, eventual pe un sasiu mai ieftin. Si cu posibilitatea in viitor de a inlocui vechile Stinger si Hellfire cu ceva mai potent si la fel de ieftin. Hellfire urile alea puse in turela imi arata situatia grava in care s a ajuns prin ignorarea acestui segment zeci de ani. Efectiv nu au un interceptor capabil ptr zona 0,1-10/15 km!!
pai tocmai in articol se vorbeste de o racheta cu raza de 12km
Doar ca inculpata iris-t e o scumpete de fata. La propriu. Juma de milion verzisori. Te doare sufletul sa arunci doua dupa un ucav sau lacm. Sau cariciopter. Hellfire si stinger de pe M Shorad costa un pic peste 100k$ si tot cam pe acolo bat(hellfire cel putin). Doar ca nu manevreaza la 60G.dar nici nu au nevoie. Ar fi ideala o inlocuitoare gen Rapier. Mica, rapida, dirijata ACLOS si mai ales, IEFTINA!!
mai este racheta care este folosita pe rbs 23
un rbs70 cu booster
raza 15km plafon nu mai stiu exact dar undeva la 9km
Razboaiele nu mai au de ceva timp tendinta de a fi vazute ca treburi rurale.Daca pana nu demult orasele au fost vazute ca o problema de fortele militare care avanseaza ori le eviti ori le asediezi,avenit momentul cand asemena clisee simple trenuie evitate.
Europa e zona urbana,iar peste vreo 10 ani o sa avem in lume 660 orase cu un milion,iar vreo 40 cu 10 milioane.Bine,ne intereseaza zona noastra.
Daca o sa luptam mai mult pe campie nu e mare diferenta intre Polonia,Germania si Romania si cumperi aceleasi echipamente care functioneaza mai bine pe camp deschis.Daca insa e un mix,trebuie sa ai si chestii mai bune pentru urban.Asa ca poate unii sovaie si prefera sa amane achizitii noi pana se mai clarifica lucrurile.
Este un cliseu cand ti se spune ca esti iresponsabil,ba chiar criminal daca lasi in urma un oras cu niste rezervisti,niste tunuri vechi si cateva tancuri ruginite.Vine ala cu divizia si-i toaca rapid in lupta de uzura.
Totusi aia sant statici la asediu,iar aa lor e de divizie.Daca te-ai inteles dinainte cu aliatul,vine saturatia de rachete si cand vede ca-i distrugi aa se imprastie rapid,ca sa nu o pateasca si mai rau.
Este doar una din multele variante si posibilitati.
Asa incat,ocazional,mai am si eu un gand de intelegere pentru burtosul ala care sovaie ce trebuie sa faca.E doar atat de clar pentru noi toti ..