Sisteme SHORAD: astăzi Iron Dome

Preambul

Această serie de articole se dorește a fi o campanie de informare a cititorilor noştri vis-a-vis de sistemele SHORAD disponibile în lumea occidentală. Toate articolele seriei vor conţine date şi informaţii disponibile în spaţiul public şi, uneori, câteva modeste concluzii.

Iron Dome

După cum spune şi titlul, astăzi vom aborda sistemul Iron Dome. Mărturisesc că, înainte de a scrie acest articol, nu ştiam mare lucru despre Iron Dome. Serialul Fauda, discuţiile pe marginea programului SHORAD în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru achiziția de 21 de sisteme, aprobat de Parlamentul României anul trecut şi preferinţa majorităţii celor care comentează pe site pentru sistemele americane, m-au determinat să caut… alternative. Şi sunt destule, credeţi-mă!

Sistemul

Sistemul Iron Dome este alcătuit din (i) interceptorul Tamir, (ii) radarul Elta EL/M-2084 şi (iii) un sistem de management şi control al focului.

Tamir
Iron Dome

Interceptorul Tamir Sursa: wikipedia

Interceptorul Tamir are următoarele specificaţii:

  • greutate – 90 kg
  • lungime – 3 m
  • diametru – 16 cm
  • plafon – 10 000 m
  • viteza – 2,2 Mach (700 m/s)
  • manevrabilitate – aripi, nu există informaţii cum că ar avea tracţiune vectorizată. Limitele G nu sunt cunoscute
  • raza de acţiune – de la 2 până la 40 km
  • cap de luptă – 11 kg, focos cu fragmentare, senzor de proximitate laser
  • cap de ghidare – inerţial, senzor electro-optic, actualizări ale direcţiei în zbor, radar propriu

Un lansator are 20 de rachete iar preţul unei rachete variază, în funcţie de sursă şi de anul ei, de la 20 000 USD până la 150 000 USD. Preţul unei Tamir mi se pare imbatabil, în condiţiile în care costă aproximativ cât un Stinger şi mai puţin decât un Mistral.

Iar asta în condiţiile în care multe dintre caracteristicile sale sunt superioare celor două rachete menţionate şi chiar la paritate cu rachete dintr-o clasă superioară.

Radarul Elta EL/M-2084

Este produs de Israel Aerospace Industrie (IAI) şi este un radar AESA ce lucrează în bandă S fiind unul din atu-urile sistemului Iron Dome. Rolul lui în cadrul Iron Dome este să localizeze locul de lansare al rachetelor sau proiectilelor, să le urmărească traiectoria în zbor şi să calculeze o soluţie de interceptare urmând a dirija racheta până la punctul de la care radarul acesteia preia misiunea de interceptare. Prin urmare, capacitatea de a urmări până la 1 100 de ţinte este mai mult decât binevenită. Poate localiza până la 200 de locaţii de lansare a rachetelor pe minut cu un CEP de 150 m la circa 50 km depărtare fiind capabil să acopere o arie de 150 kmp. Practic, atunci când este folosit pentru Iron Dome, radarul are până la şapte secunde ca să facă achiziţia ţintei, lansarea interceptorului survenind în secunda următoare. Mai multe informaţii despre radar puteţi găsi aici. Sau puteţi viziona filmul de mai jos:

Un aspect important este că acest radar poate şi este deja folosit şi pentru alte tipuri de sisteme antiaeriene, nu doar pentru sisteme C-Ram, fiind un radar multi-misiune.

Sistemul de management şi control al focului

Este complet automatizat dar IDF-ul (Israel Defense Forces) preferă să introducă omul pe traseul decizional. Rolul său este, printre altele, să folosească datele primite de la radar pentru a determina dacă racheta inamică se îndreaptă sau nu către o zonă populată sau de importanţă strategică. Dacă traiectoria rachetei inamice indică faptul că urmează să lovească o zonă populată sau de importanţă strategică, sistemul lansează unul până la două interceptoare Tamir pentru a o doborî. Datorită îmbunătăţirilor aduse succesiv sistemului, în acest moment IDF foloseşte un singur interceptor Tamir pentru fiecare ţintă inamică, cu excepţia rachetelor trase spre Tel Aviv, unde în continuare se folosesc câte două rachete Tamir pentru fiecare rachetă inamică în vederea maximizării şanselor.

 

Ceea ce se vede mai jos sunt filmări reale, cu trageri reale, filmări făcute de diverse persoane ce locuiesc în zonele atacate. Aici nu vorbim de filmări în mediu controlat şi nici de trageri de test. Ceea ce se vede este pur şi simplu Iron Dome în misiune de luptă reală.

O baterie este de obicei instalată pe camioane 6×6 și poate fi mobilizată și dislocată rapid pentru a apăra obiective dintre cele mai diverse. Este compusă dintr-un radar, un sistem de management și control al focului și trei unități de lansare cu câte 20 de rachete fiecare. Bateriile pot opera autonom iar sistemul de management comunică pe o linie securizată cu lansatoarele.

Iron Dome

Sistemul de management şi control al focului containerizat Sursa: wikipedia

În ultima vreme se vorbește tot mai mult de integrarea Iron Beam cu Iron Dome pentru a scădea costurile de interceptare. Pentru că, deşi este un interceptor ieftin, Tamir este în continuare mai scump decât rachetele neghidate folosite de Hamas sau Hezbollah.

Iron Dome

Sursa: jewishpolicycenter.org

Costuri, finanţare, controverse

Sistemul a fost dezvoltat de Israel în prima decadă a secolului XXI şi a beneficiat de o infuzie generoasă de fonduri inclusiv din partea SUA, circa 1,3 miliarde USD de-a lungul timpului. Toate aceste investiții au condus ulterior la un transfer de tehnologie către SUA, partenerul industrial principal fiind Raytheon.

Testele finale au fost efectuate în iulie 2010, sistemul fiind declarat operațional în 2011. A fost modernizat succesiv de-a lungul timpului, fiind creditat cu o rată de succes care variază, în funcție de surse, de la 85 până la 90%. Impresionant având în vedere cantitatea pe care se bazează acest procent: peste 1500 de ținte în condiţii de luptă de-a lungul timpului. Evident, au apărut și contestatari, însă argumentele lor se bazează pe analiza filmărilor disponibile în spațiul public, ceea ce, în opinia mea, nu constituie o metodă tocmai științifică. Așa că aleg să-i cred pe cei din IDF dar şi pe localnicii din zonele afectate care tind să aibă o părere foarte bună despre sistem, mai ales că beneficiază direct de performanțele lui.

Prețul unei baterii este estimat la 50 000 000 USD, conform surselor publice. Un indiciu asupra costurilor vine de la recenta achiziție a SUA: 373 000 000 USD pentru două baterii care vor include 12 unități de lansare, două radare, două sisteme de management și control al focului și 240 de interceptoare. Este o baterie ușor atipică în sensul în care avem un număr dublu de unități de lansare per fiecare baterie.

„The Iron Dome system provides the best value to the Army based on its schedule, cost per kill, magazine depth, and capability against specified threats,” a spus şeful achiziţiilor din US Army, Bruce Jette, într-un raport către Congres. „Additionally, the Army assessed the key benefits of the Iron Dome system as its magazine depth of 20 interceptors per launcher and the proven capabilities of the Tamir Missile. The fielded interceptor is battle tested and Israeli Qualified.”

Iron Dome

Lansator Sursa: wikipedia

Planurile americanilor par a fi pe termen lung deoarece US Army a cerut Congresului să investească 1,6 miliarde USD până în 2024 în vederea integrării interceptorului Tamir cu propriul lor sistem IFPC Inc 2-I.

Câteva concluzii

Compania Rafael, producătorul sistemului Iron Dome, a fost prezentă la BSDA 2018 cu sistemul Spyder care ar urma să folosească trei rachete: Tamir (Iron Dome) pentru C-RAM, Python 5 (IR) pe rază scurtă și Derby (RF) pe rază medie. Mai mult decât atât, cu ocazia BSDA 2018 Romaero și Rafael au semnat un Memorandum, compania israeliană poziționându-se astfel în vederea participării la programul SHORAD al României.

Prin urmare, israelienii înşişi ne propun un mix de rachete confirmând teoretic faptul că, doar Iron Dome singur, nu este suficient pentru a face SHORAD. De altfel, oricine dă un search pe Google va constata că acronimul cel mai des utilizat în cazul Iron Dome este C-RAM care înseamnă în engleză: Counter Rocket, Artillery, and Mortar. Însă, ce mi s-a părut interesant, a fost faptul că, din ce în ce mai multe surse publice vorbesc şi despre SHORAD atunci când se referă la Iron Dome deşi capabilităţile de tip C-Ram par să fi furat lumina reflectoarelor.

Programul nostru pentru achiziţia de sisteme SHORAD este evaluat la 1,4 miliarde euro de autoritățile române. Importanţa sa este foarte mare, fiind parte integrantă a sistemului naţional de apărare antiaeriană. Propria noastră bulă A2/AD, că tot este la modă termenul.

Motiv pentru care, în opinia mea, ar trebui să încercăm asimilarea în producția internă a principalului său consumabil – interceptorul Tamir. Aşa cum ar trebui să facem şi cu rachetele sistemului HIMARS, cu excepţia ATACMS.

Chiar dacă Iron Dome este renumit pentru capabilitățile C-Ram, atât interceptorul Tamir cât și radarul și sistemul de management al focului sunt suficient de capabile și de performante astfel încât să fie adaptate pentru a putea face și SHORAD. Argumentele în acest sens sunt simple și nici măcar nu-mi aparțin: SUA vrea să integreze interceptorul Tamir în propriul sistem IFPC, destinat să lupte inclusiv împotriva a ceea ce ar fi principala amenințare a României – rachetele de croazieră Kalibr, radarul Elta EL/M-2084 este folosit și în cadrul altor sisteme anti-aeriene iar sistemul de management și control al focului are o capacitate foarte bună de reacție şi, până la urmă, este un soft. Unul foarte complex ce-i drept.

Cum nouă ne place tot ce-i cu stars and stripes, Raytheon ar putea prelua un astfel de proiect urmărind și integrarea acestui potenţial sistem SHORAD, gândit special pentru nevoile României, cu sistemul Patriot. Pentru că nu ne-ar strica un interceptor ieftin.

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 4,17 din 5)
Încarc...

Nicolae Hariuc

 

Surse:

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5447797,00.html

https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Wheres-Davids-Sling-and-why-wasnt-it-used-to-intercept-Irans-missiles-578377

https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Watch-Israels-Iron-Dome-defense-system-gets-an-upgrade-482306

https://www.raytheon.com/sites/default/files/ourcompany/rtnwcm/groups/ids/documents/content/missile-defense-pdf.pdf

http://www.cissm.umd.edu/sites/default/files/Future%20Challenges%20for%20Israel%E2%80%99s%20Iron%20Dome%20Rocket%20Defenses%20021618.pdf

Iron Dome Air Defence Missile System

The Iron Dome defense

https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Dome

https://www.defensenews.com/land/2018/03/12/tamir-and-mini-hit-to-kill-are-among-missiles-offered-to-army-to-protect-against-indirect-fires/

http://fullafterburner.weebly.com/terrain-battle-machines/iron-domes-tamir-missile

Iron Dome (Israel)

http://missiledefenseadvocacy.org/missile-defense-systems-2/allied-air-and-missile-defense-systems/allied-intercept-systems-coming-soon/iron-dome-israel/

https://www.raytheon.com/capabilities/products/irondome

https://www.armyrecognition.com/israel_israeli_military_missile_vehicles_systems_u/iron_dome_defense_system_against_short_range_artillery_rockets_technical_data_sheet_specifications.html

https://pdfs.semanticscholar.org/f6de/c243dfe04bafa98b32f906089d13a4ca8652.pdf

31 de comentarii:

  1. conform producatorului raphael(pe propriul site) sistemul spyder sr este dotat cu rachetele derby(ghidare radar activ) si python-5(ghidare infrared).racheta tamir este dedicata sistemului iron dome.au ei damblaua de a expune la saloanele de armament toate rachetele din portofoliu pe aceeasi panoplie(derby sr&mr,python sr&mr,tamir,cateodata si stunner).nu prea imi este clar ce sistem de ghidare are tamir-ul.unii afirma ca are senzori electro-optici(greu de crezut dupa partea frontala a rachetei),raphael afirma ca racheta face achizitia tintei cu radarul propriu(radar active homing).foarte ciudat tinand cont de pretul rachetei si de tipul tintelor inamice(rachete artizanale cu pretul de cateva mii de dolari).in general rachetele cu ghidare RAH sunt f. scumpe.mai credibil este un sistem de ghidare ACLOS.

  2. Trebuie să mărturisesc că am o slăbiciune pentru Iron Dome. Mi se pare mai de buzunarul nostru. Iar dacă am avea offset pentru Tamir ar fi minunat.

    • de fapt nu este chiar atit de bun ….. este usor de „inecat” de 3-4 vectori lansati in acelasi timp si unde fiecare vector lanseaza cca 40 de „sageti” rapid rotative din material metalic usor ablativ si cu miez din material dens. prin frecarea cu aerul timp de cca 20 de secunde fiecare sageata lasa pe radare o puternica semnatura radar dar si termica pentru alte dispotive . nestiind care dintre lovituri este cea reala inamicul te obliga sa ridici cam tot ce ai local ca sa aperi de exemplu orasul respectiv.

      la lansarea fiecarei sageti sunt 2 secvente – prima in care sageata capata miscarea de rotatie transformind o parte din energia cinetica in energie centripeta si a doua secventa incepe cind conul sagetii odata vaporizat dezveleste materialul ablativ metalic (aluminiul de exemplu) care formeaza o mica „umbrela” ce reflecta undele radar. semnatara termica este usor de realizat prin combustia aluminiului care dealtfel creaza si aparenta de vector autentic pt ca semnatura radar coboara practic odata cu „sageata” – aluminiu arzind formeaza alumina care este dispersata rapid in citeva milisecunde.

      conditia de baza evident este ca „sageata” respectiva sa aiba cel putin 800 -900 m/secunda viteza de coborire.

      1
  3. rachetele trebuie asimilate….tot ce e mult cantitativ trebuie sa poata fi produs in tara..

  4. Stiam de ce este in state din clipuri video da astept continoarea cu urmatoarele articole si de ce nu si sisteme de la „est” sa stim si noi ce au si aia

  5. Se referea la referendumul tinut anul trecut… lol

  6. Irom Done e un sistem de luat in seama pentru noi. Este clar ca pe langa a fi un C-Ram este si un interceptor de rachete de croazieră. Tamir este punctul forte a acestui sistem mai ales prin prețul imbatabil la acest moment.
    Avem nevoie de un astfel de sistem, mai ales pentru Constanța (cu portul si MK), Mangalia, Bucuresti, Cernavoda, Fetești, Câmpia Turzii, Bacău-probabil cele mai atractive ținte pentru Kalibr.
    Ref la produsele israeliene, pana acum am avut programe de succes cu ei: de ex Lancer si Larom. Acum ca turela Elbit trage prin balarii, cred ca se va rezolva pana la urma.
    PS: nu stiu cat costa o Kalibr, dar nu are cum sa coste sub 500.000 de usd=> Cat cel puțin 5 Tamir. E un raport foarte bun. Asta ar cântării foarte mult intr-un eventual conflict

  7. Pai in cazul Iron Dome, adevaratul C-RAM VSHORAD este Iron Beam, pe cand susnumitul este mai degraba un sistem SHORAD.

    Cat despre Tamir, e posibil sa fie ghidat prin datalink de radarul bateriei si doar pe sectiunea finala sa foloseasca senzori E-O.
    https://archive.is/20130121175948/http://www.defpro.com/daily/details/791/?SID=6d05fabeebdf586624038c7d43da8b0d

  8. Iron dome a fost conceput pentru mortierele Hamas, cu urmatoarele objective de atins:
    -sa fie ieftin
    -sa fie mult
    – sa fie ieftin si mult.
    Fiind conceput pentru interceptia unor proiectile ce se misca pe traiectorii balistice predictibile… Asta poate inseamna inclusiv un interceptor cu agilitate limitata. Fiind conceput impotriva Hamas, probabil ca nici ECCM-ul nu e prea de soi.
    Ieftineala trebuie sa vina de undeva.

  9. interesant, dar nu se pune problema ca Romania sa ia un sistem de aparare anti-aeriana non-NATO, si mai ales din Israel, care e acum, cel putin pe moment pana il dau aia jos pe Netanyahu, in grupul anti-occidental pe linia Putin-Orban etc..

    Competitia e intre echipele Lockheed, Saab, Diehl cu Falcon contra Kongsberg+Raytheon cu NASAMS si MBDA cu sistemul bazat pe MICA.

    Pana la urma vom vedea ce ofera fiecare. Tinand cont ca sistemul SHORAD nu va fi de capul lui ci va trebui sa lucreze cu Patriot, destul de sigur ca francezii nu au sanse mari si se vor bate cele doua grupari americano-europene pe contractul acesta.

    Culmea e ca sunt exact opuse – unii cu radar si sistem de comanda european si racheta americana, iar ceilalti cu sistem de comanda american si racheta si radar europene.

    Ar fi interesant de vazut si strategia pentru VSHORAD.

    • de ce un SHORAD si un VSHORAD trebuie neaparat sa conlucreze cu Patriot? Si ce inseamna „conlucrarea” asta?

    • @Alex3
      „Israel, care e acum, cel putin pe moment pana il dau aia jos pe Netanyahu, in grupul anti-occidental pe linia Putin-Orban”

      America a trimis o baterie THAAD in Israel chiar saptamana trecuta iar asta nu prea rezoneaza cu „Israel in grupul anti-occidental”. Poate te-ai uitat prea mult la Rares Bogdan. Cel putin eu doar pe-acolo am vazut vanturata gogoasa asta tot timpul.

      • @Analistul…Israel nu înseamnă Netanyahu…S.U.A își sprijină în continuare aliatul, după ce în timpul guvernării lui Obama a existat o oarecare „răceală” între cele două administrații. (atunci vinovatul principal, era administrația Obama) , acum rolurile sunt inversate : Donald Trump cu ale sale legături personale cu statul evreu este extrem de galant și curtenitor cu Israelul, deși Netanyahu cam „flirtează” cu rușii, în numeroase situații… Încă îi sunt trecute cu vederea, deocamdată, dar sunt convins că dacă continuă pe linia asta de îndepărtare de S.U.A, va fi taxat… Netanyahu nu degeaba este prieten cu Dragnea, pun interesele personale in fața celor naționale, sunt curios doar când vor înțelege și de la Casa Albă că Netanyahu joacă la două capete…

        • Netanyahu e prieten cu rusii pentru ca vrea sau nu vrea are nevoie de ei, sunt la granita lui – rusii sunt in Siria, sunt oarecum prieteni cu Iranul, influenteaza si Libanul iar mai nou avanseaza in Arabia Saudita.

          In plus, daca nu ai suportul rusilor, nu prea poti sa castigi alegerile in Israel – rusii sunt acum 40% din populatia Israelului (majoritatea lor fiind evrei foarte diluati sau chiar de-a dreptul falsi, ceea ce a si dus de ex. la explozia vanzarilor de carnati de porc…)

          • Arunci cifre neadevarate si exagerezi.

            Populatia de origine ruseasca este de 14%. Cam departe de 40%. Dintre acestia o mare parte (60%) sunt „ex-sovietici” si nu „ex-rusi”, dintre ex-sovietici o parte provind din alte state decat Rusia; bineinteles (ca in orice alte tari unde au emigrat sovieticii) ca o buna parte din imigrantii acestia nu au sentimente pozitive fata de Rusia,

            Majoritatea vorbitorilor de rusa din Israel sunt de fapt evrei care traiau in URSS si apoi Rusia, si nu „falsi”. Este si normal dat fiind ca URSS/Rusia avea/are cea mai mare populatie evreiasca din afara Israelului.

            Israelienilor vorbitori de limba rusa nu le pasa de Rusia si Putin; la ultimele alegeri (2018) „rusesti” mai putin de 10% din cei cu drept de vot au fost la urne; procentul obtinut de Putin a fost acelasi ca si in Rusia (76%).

            Shalom!

        • @VICEroy
          Contractul pt F-35 a fost semnat cu Obama si Netanyahu in functie. La fel si ajutorul de 38 de mlrd de $ pe 10 ani. Au avut loc si exercitii militare comune.
          Daca asa e la raceala, ce-o fi la gripa… 🙂

          Cum s-a indepartat Netanyahu de SUA?
          Ce interese personale pune in fata celor nationale?

          Interesul Israelului e sa castige aliati in interiorul UE, ca contrabalans la tarile vest europene care tind sa adopte pozitii contrare intereselor israeliene (sa nu zic anti-Israel) pe anumite dosare.

          Asa trebuie inteleasa „prietenia” cu Dragnea.

          In fond, Netanyahu il numea si pe Boc „bunul lui prieten”. Daca mai ramane in functie asa il va numi si pe Orban/Ciolos/sau oricine va fi viitorul premier.
          Cred ca daca ne uitam in arhive vom vedea ca pe atunci se isteriza Gadea impotriva lui Boc+Netanyahu cum o face acum Rares impotriva lui Dragnea+Netanyahu… pt ca asa sunt la noi lucrurile politizate pana la prostie.

          • Dragnea pune în pericol parteneriatul României cu S.U.A, în această zonă strategică a SUA.. Acum te întreb, tu ca premier israelian, aliat al SUA poți accepta și trece cu vederea acest lucru, continuând să îl susții pe unu că ăsta?! Netanyahu sprijină PE FAȚĂ indivizi cu retorici anti-americane, bănuiți de relații mai mult decât „amicale” cu Rusia…Orban in Ungaria, înființează bănci rusești, Dragnea în România… și sunt convins că mai sunt și alții… Înțeleg că interesul Israelului (și al SUA) este slăbirea U.E, câștigarea unei influențe în această parte a lumii, însă trebuiesc trasate niște linii roșii, pe care unii le-au cam depășit…

            • „Dragnea pune în pericol parteneriatul României cu S.U.A, în această zonă strategică a SUA. Acum te întreb, tu ca premier israelian, aliat al SUA poți accepta și trece cu vederea acest lucru, continuând să îl susții pe unu că ăsta?!”

              Ca premier israelian ma uit in primul rand la fapte. Parteneriatul respectiv e in picioare sau nu? Este. A rupt America relatiile cu Romania sau altceva dramatic de genul asta? Nu. Are Israelul o relatie bilaterala cu Romania? Are. Avem interese pentru ca aceasta relatie sa continue? Avem. Atunci n-am de ce sa-mi auto-limitez politica externa. Voi continua sa cultiv relatia bilaterala cu Romania indiferent de cine e la putere in Romania. Nu este treaba mea cum isi regleaza America relatiile cu alti aliati ai sai, cat timp raman aliati.

  10. Ma indoiesc ca Iron Dome poate fi eficace contra rachetelor de croaziera, cel putin cat radarul e bazat la sol (ceea ce e normal pentru C-RAM).
    Contra rachetelor de croaziera noua ne-ar trebui un radar aeropurtat (preferabil pe aerostat) in banda decimetrica, gen AN/APY-9.

    • @Tzupy, de acord ca AN/APY-9 ar fi extrem de util si eficace impotriva rachetelor de croaziera. Aici as adauga EL/W-2085 si el un radar aeropurtat excelent.
      Dar, totusi Iron Dome este un sistem cu baza la sol si trebuie sa aibe in primul rand un radar la sol, EL/M-2084 fiind un radar excelent. De la Patriot pana la S300 si S400 toate au radar bazat la sol… si nu sunt C-RAM. Sau poate nu am inteles ce vrei sa spui

      • De acord ca si Elta 2085 pe Gulfstearm 550 ar fi o optiune, dar cred ca nu ar fi mult mai ieftin decat E2D Advanced Hawkeye, care e foarte scump.
        Si ca sa acoperi 24h din 24h trebuie sa ai mai multe, asa ca problema pretului se agraveaza. Eu ma gandeam la un radar pe aerostat, din perspectiva micsorarii numarului de unitati necesare.
        Israelienii au pe noile corvete Saar6 Barak8, pe care le vor folosi contra rachetelor de croaziera anti-nava, cat si C-Dome contra rachetelor de artilerie.

  11. Iron Dome a intervenit în urma cu jumătate de ora deasupra Tel Aviv-ului.

  12. Iron Dome nu e sistem SHORAD e C-RAM. E proiectat sa intercepteze rachete destul de neinteligente care au in general o traiectorie balistica, nu esciveaza. Si e facut sa faca fata la asa ceva si sa fie foarte ieftine interceptoarele ca sa nu-i rupa Hezbollah la buzunar prea tare. E o solutie foarte specifica pentru o nevoie foarte specifica.

    Treaba cu AA e ca trebuie sa faca fata la foarte multe tipuri de amenintari si foarte multi vectori de atac. Din cauza asta ca sa te acoperi foarte bine impotriva la toate tipurile de amenintari costa fenomenal de mult. Americanii au inteles asta asa ca nici nu si-au batut capul sa dezvolte prea multe sisteme AA. In general au instalate sisteme AA gen Patriot doar sa-si apere bazele din zone de mare risk. Ca doctrina SUA se bazeaza mai mult pe aviatie si suprematie aeriana decat pe sisteme AA. Au ajuns la concluzia ca ies mai ieftin si mai acoperiti asa plus ca aviatia e mult mai flexibila poti s-o folosesti in mai multe scenarii decat niste sisteme AA.

    Rusia in schimb are alta doctrina, au dezvoltat mult mai bine partea AA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *