VIFORUL
Din pacate nu ne putem inca mandri cu sisteme anti-aeriene foarte performante, mai ales dincolo de sistemele cu raza scurta. Volhovul este antic, KUB-ul desi inca decent, nu a fost modernizat si poate conduce in continuare doar o singura racheta spre tinta. De prognozata achizitie de rachete AA cu raza medie si lunga….deocamdata nimic concret.
Rachetele de tip OSA, inca bune, nu vor mai putea fi nici ele folosite prea mult timp, iar HAWK-ul olandez, zace nefolosit, pe motiv de nemodernizare, langa Bucuresti. Singurul capitol la care puteam sa spunem ca stam bine, si la nivel NATO, este capitolul de aparare AA cu raza scurta(4 km), si anume apararea generata de baterii de tunuri rapide : “Viforul” si GDF 003!
“VIFORUL”, este acum un sistem AA cu raza scurta, tractat, destinat sa lupte impotriva tintelor aeriene lente sau rapide, manevriere sau nu (drone, rachete, etc) si este de asemenea extrem de mobil si poate fi trecut, foarte repede, din pozitia de mars in cea de lupta.
Un divizion de de tunuri “Viforul”, cuprinde:
–radar tip Shorar TCP
–8 tunuri (fiecare cu cate doua guri de foc, 2 x30)
–4 sisteme de conducere a focului Gun Star Night (GSN)
Dupa cum se poate observa, fata de sistemul elvetian GDF003, aflat si el in dotarea Armatei, “Viforul” are 8 tunuri cuplate la un radar si cate doua piese de artilerie la un FCU, sau mai pe romaneste, unitate de control al focului . Sistemul are o cadenta de 550 lovituri/minut.
Bataia maxima (achizitie tinta) a radarului Shorar este de 25 km, iar raza de actiune pe sistemul “punct ochit, punct lovit”, este de 4 km, iar pe sistemul GSN raza de achizitie a tintelor este 8km., indiferente de zi sau noapte, in orice conditii meteotologice.
“Viforul” are doua moduri de functionare:
–in regim radar –detectarea tintei si identificarea IFF
–ochire
–evaluare pericol
Radarul shorar TCP destinat sistemului Viforul
–in regim GSN –ochire independenta sau impreuna cu GSN
–coordonarea focului
Aparatul pentru conducerea focului Gun Star
Radarul de tip SHORAR TCP, poate opera independent sau impreuna cu GSN si asigura urmarirea automata a tintei.
Sistemul Gun Star Night poate duce lupta in orice conditii meteo, ziua sau noapte, are in dotare telemetrul laser si camera IR.
Desi destinat luptei impotriva tintelor aeriene, “Viforul” este foarte util si inpotriva tintelor de la sol, prin capacitatea foarte mare de angajare in lupta a unitatilor de infanterie motorizata sau mecanizata inamice. Cu o foarte mare putere de foc, poate face zob orice TBT sau MLI, practic aproape orice vehicul inamic cu exceptia tancurilor. De asemenea poate folosi si munitie dedicata anti-vechicul, de tip “sageata”, dezvoltata deja in alte tari ale Aliantei.
Cu un numar de aproximativ 300 de subsisteme (tunuri) aflate in dotare, “Viforul” este una dintre cele mai letale si moderne arme din arsenalul romanesc. Intarit si cu cele 72 de tunuri (36 de baterii) GDF 003, la nivel de aparare cu raza scurta stam bine.
O descriere a modului de functionare a sistemului: AICI
Avem niste sisteme AA cam slabute .
Sistemele antiaeriene bazate pe tunuri de 20-35 mm s-au dovedit cele mai eficiente in conditiile unui bruiaj activa foarte puternic, practic este mult mai greu sa le scoti din lupta si sa le bruiezi fiindca sunt dispersate pe un teritoriu foarte vast si pot fi mutate repede. In Serbia in timpul conflictului din Kosovo si in Irak aceste sisteme de tunri antiaeriene au reprezentat cea mai mare amenintare pentru aviatia USA si NATO, Romania era normal sa ia masura modernizarii rapide a acestor sisteme, modernizarea este eficienta financiar, si la ce vecini aveam in anii aia ne puteam astepta ca sistemele radar sa ne fie bruiate in caz de conflict si rachetele antiaeriene sa nu functioneze si safie inoperabile.
ai dreptate cu chestia cu bruiajul,trebuie tinut cont ca la un relief ca al romaniei si sisteme de alerta radar bune ,artileria antiaeriana moderna pur si simplu impide unei ipotetice aviatii agresoare inamice sa opereze sub 4000 m,cu orice sistem de rachete oricat de bun ar fi nu poti inlocui in totalitate artileria antiaeriana,in plus au si rol defensiv ptr unitatile de rachete antiaeriene ,atat terestru cat si antiaerian
O cale de upgrade comuna a HAWK si KUB ar fi ESSM. Raytheon a demonstrat deja integrarea ESSM pe lansatoarele SA-6, in colaborare cu WZU Polonia la MSPO 2011 si se asteapta si participarea Cehiei. In plus, ofera ESSM pentru modernizarea HAWK.
http://www.shephardmedia.com/news/defence-notes/sea-air-space-2011-raytheon-outlines-gro/
Cum Romania are atat SA-6 cat si HAWK, ar fi o ocazie extraordinara de a simplifica logistica si moderniza echipamentul dintr-o lovitura. In momentul asta nu vad o alta cale, decat daca se upgradeaza HAWK-ul cu NASAMS/ SL-AMRAAM si SA-6 este inlocuit de MICA-VL, o durere de cap dpdv logistic si al costului (MICA-VL).
Un pas in plus ar fi upgrade-ul la SL-AMRAAM-ER, practic ESSM cu radarul activ al AMRAAM, superioara atat MICA-VL si SL-AMRAAM cat si IRIS-T SL, Spyder-MR etc..
Buna remarca asta KUB-ul SA6 ar trebui modernizat daca are suficienta resursa de functionare si nu vad de ce nu ar avea, rachetele rusesti in conditiile in care le ti la zi cu electronica si le dublezi cu sisteme radar si de detectie bune sunt eficiente inca, nu in aceeasi masura ca un sistem nou dar totusi realizezi o economie substantiala de bani care ii poti folosi pentru altceva.
„acest tun a fost printre primele sisteme de armament modernizate. In primul rand calibrul armei a crescut de la 30mm la 35mm”
Nu s-a modificat calibrul:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Tun_antiaerian_calibru_2x30_mm_model_1980
Oerlikon erau si sunt superioare.
Am cautat destul de mult informatii cu calibrul si nici acum nu sunt sigur daca prin sistemul Viforul, Armata intelege 2X30 romanesc sau 2×35 adica GDF-ul. Am gasit, inclusiv in buletine de achizitie publica, sintagma „modernizare sistem Viforul 2×35”! Pai ce dracu au modernizat la GDF?! Dar da ai dreptate 2X30 ala romanesc si-a pastrat calibrul „sovietic”!
Prin Viforul se refera la tot sistemul antiaerian (tunuri, GSN si SHORAR-TCP). E compatibil cu ambele tunuri antiaeriene romanesti aflate in uz (A436 si GDF-003) si cu tunuri de 20mm, 23mm, 37mm si 40mm. Merge si cu CA-95 din ce-mi amintesc.
Se gasesc mai multe informatii, desi nu neaparat mereu precise, in Jane’s Land Based Air Defence. Din ce stiu, din Elvetia am cumparat tunurile GDF si sistemele SkyGuard. „Modernizarea” banuiesc ca se refera la Gun Star Night, un proiect romano-elvetian.
Diferenta dintre GDF-003 si GDF-005 este sistemul de ochire autonom (Gunking 3D), generatorul intern, reincarcarea automata si alte mici imbunatatiri. Se pot aduce 003 la 005 prin kituri de upgrade.
Se poate vedea simplu care e 003 si care e 005: primul necesita 3 servanti, ultimul doar tragatorul. Am cateva poze cu Oerlikon la Capul Midia (sunt cateva poze si pe wikipedia in engleza cu sisteme romanesti in timpul tragerilor urcate de mine de pe forter): avem trei servanti la fiecare tun, deci… e cam clara treaba. In plus, arata si altfel tunul la o analiza mai atenta.
GDF-005 cu un tragator: http://www.youtube.com/watch?v=tcjtdz55U3w
GDF-003 cu 3 servanti: http://www.youtube.com/watch?v=zzUeQcwkaUM
3 servanti adica tot echipajul (2 incarcatori si un tragator), sa nu se-nteleaga gresit.
Multam de lamuriri, chiar ma intersa diferenta sau apropierea dintre 2X30 si 2X35 ca si modul de operare.
MA DA’ TOTI VA PRICEPETI LA RACHETE.PROFESORI NU ALTA,,,,,,,,,,,,,,, NUMA’ PARERI DE PE NET LUATE SI DIN,, PRICEPERE IMAGINARA. LASATI TAINA SI VEDETI CA SUNT NUMAI COMISIOANE SI NUMAI CAPUSE DE FIRME. NU AVEM INDUSTRIE DE ASA CEVA, NICI NU AM AVUT VREODATA SI NICI NU O SA AVEM IN 90 DE ANI . DUPA CE CA NU SUNTEM IN STARE SA REALIZAM CEVA DUPA UN PROIECT CARE STA IN PICIOARE, MAI DAM BANII SI LA STRAINI SA PUNA BORD DE OLTICT PE TRABANT,, VARZA. UTI, PLUS ALTII VOR LUA NISTE DE LA STATUL ROMAN SI CERCETATORII NOSTRI FAIMOSI NU VOR REUSI NICI SA IMITE CE AU FACUT POPOARELE PRIETENE DE LA,,, VEST. DECI VARZA.PACAT DE CEI CARE SE CHINUIE SA________________ */
UTI, PLUS ALTII VOR LUA NISTE B A N I M U L T I DE LA STATUL ROMAN
Comentarile care nu contineau nimic altceva decat link-uri catre sit-ul lui SRS, au fost sterse din simplul motiv ca acest domn nu este suficient de respectabil pentru a fi citat. Si am fost foarte eufemistic in exprimare…
🙂
aflasi bre? 🙂
adica e vorba de nenea ala cu cele mai corecte stiri?
🙂 Aflai bre, aflai…Adica e vorba de ala de a torpilat achizitia de Mistral si Vl Mica si a lovit in toate achizitile Armatei. Ala de a fost prins santajand pe alti pentru bani. SRS este un gunoi si nu vrem sa miroasa pe aici.
Ăsta a băut gaz.
Combinate cu electronica, radare/detectie si niste rachete SHORAD sistemele astea sunt foarte ieftine si isi fac treaba foarte bine pe raza scurta, inclusiv impotriva la rachete de croaziera subsonice, ca si C-RAM si alte alea. Dar trebuie sa fie puse bine la punct si integrate toate componentele. Altfel ce ai sunt niste arme dispersate unde ai nevoie de personal dublu sau mai mult plus ca nu le folosesti la potentialul lor maxim. Imi place ce au facut aia cu Skyshield spre exemplu.
Poate vom prinde vremurile cand VIFORUL va fi format din 6 tunuri + e lansatoare rachete mistral, fiecare tun cu câte un Gun Star Night
Pingback:URL