Camera de control sistem AEGIS, de pe USS Vincennes
Asa cum am mai sustinut pe RomaniaMilitary, modernizarea flotei militare a Romaniei are foarte multa legatura cu achizitia avionului multirol. Ce legatura ?! Pai hai sa vedem!
Intr-un articol dedicat Scutului anti-racheta de la Deveselu am mentionat in treacat, ca navele americane nu pot stationa in Marea Neagra mai mult de 30 zile, si cum Deveselu avea nevoie si de o componenta maritima mai apropiata decat USS Montery din Mediterana, singura solutie ar fi ca Romania sa-si monteze sistemul AEGIS pe proprile nave.
Dar…acest sistem, si radarul sau principal Master Spy -1, au nevoie de mult spatiu si o nava de un tonaj mare. Acesta este unul din motivele pentru care Marina Romana a optat pentru fregatele Tip 22, un altul fiind capacitatea acetui tip de nava de a vana submarine rusesti. De fapt pentru vanatoare de submarine au si fost gandite.
Departe de a fi un morman de fiare vechi,navele Tip 22, sunt printre cele mai agile si rapide nave de vanatoare din lume, avand capacitatea de a frana de la viteza de 30Nd, la 0Mm in trei lungimi de nava. Deasemenea capacitatea de a face “S”-uri, adica sa schimbe banda brusc si la viteza foarte mare, le individualizeaza printre celelalte vanatoare de submarine din flota NATO! Au fost o alegere excelenta intr-o Mare Neagra, dominate de marina rusa, si cred ca toata lumea stie ca forta de soc principala, la fel si cea de descurajare a rusilor, sta in submarine si nu in nave de suprafata, astfel ca alegera acestui tip de nava pare foarte logica. De altfel la incheiere tranzactiei Rusia a protestat destul de vehement.
Fregata Regele Ferdinand, nava amiral
Fregata AEGIS norvegiana cu nume imposibil…Fridtjof Nansen, deplasament 5300 tone. Se poate remaraca ca daca ii dam jos domul cu radarul este cam cat Regele nostru…
Acum, in anul 2008 Romania a cerut sa i se prezinte documente si informatii inalt clasificate despre sistemul AEGIS montat pe nave. SUA, la recomandarea ambasadorului american la Bucuresti , au acceptat destul de greu cererea noastra. Ambasada SUA la Bucuresti considera ca “Fortele Navale Romane sunt absolute capabile sa opereze, intretina si sa securizeze sistemul AEGIS”!
Asta ar fi un argument in favoare celor care sustin ca sistemul de aparare din Romania este performant si ca Servcile Secrete sunt macar bune, daca SUA ar fi gata sa ne ofere acces la cel mai performant sistem anti-racheta pe care il au, tinand seama si de faptul ca Rusia lucreaza zdravan pe teritoriul nostru… In conditile de acum, cand Romania a negociat cu SUA din primavara si pana la sfarsitul verii …nu stim exact ce, se pare ca s-a luat in discutie si instalarea acestui sistem pe fregatele noastre, in completarea sistemului terestru de la Deveselu…
USS Monterey, colegul de ….AEGIS al scutului de la Deveselu si posibil al fregatelor noastre…Se poate remarca radarul Master Spy-1
Si apropos de cei care se cainau ca vin americanii cu Scutul, iar biata Romanie, nu ar avea acces la sistem, asa cum am mai scris, rostul scutului anti-racheta de la Deveselu este protectia Romaniei si a zonei invecinate. Practic orice atac asupra teritoriului nostru s-ar solda cu riposta ferma si imediata a rachetelor SM-3, montate in Oltenia si a sistemelor navale de pe fregatele noastre. Practic va fi un sistem integrat atat la nivelul, excecutiv, rachete, cat si la sistemul de radare si control. Astfel radarul MasterSpy-1 din Oltenia va fi in retea cu restul radarelor romanesti si impreuna cu radarele de pe fregate, vor forma un imens inel de radiolocatie in saptiul aerian romanesc si nu numai…
In acest moment proiectul AEGIS se afla doar in faza de discutii, in principal din cauza lipsei fondurilor pentru modernizarea fregatelor. Daca acest sistem va opera la bordul navelor noastre este bineinteles o informatie pe care doar viitorul o poate confirma sau infirma, dar in mod clar intentia exista, la fel si bunavointa SUA.
Ar mai trebui mentionat ca AEGIS nu este foarte raspandit in lume! Doar cateva natiuni, considerate de americani sigure si aflate intr-o eventual prima linie al unui posibil conflict, beneficieaza de SM-3. Acestea sunt: SUA, Japonia, Norvegia, Australia, Spania si Coreea de Sud. Am face parte dintr-un club select, iar puterea Romaniei la Marea Neagra, s-ar tranforma efectiv intr-o forta credibila si posibil letala…
O alta sursa care confirma discutile aici .
Mai multe informatii despre sistemul AEGIS si radarul Master Spy-1,la fel si despre scutul de le Deveselu, gasiti in acest articol.
Navele Tip 22 sunt doar un morman de fiare vechi care au costat de parca ar fi fost noi .
Amerlocii ar trebui sa ne faca doua sisteme din astea Aegis cadou pe ce le gazduim scutul .
Gresesti in afirmatiile tale! SUA nu pot face cadou aceste sisteme deosebit de performante si sensibile. Dar au acceptat sa ne instruiasca personalul si -ceea ce spune multe despre noi si Armata noastra-sa ne vanda 2 asemenea sisteme. Asa cum a spus si GeorgeGMT in articol, navele Type 22 sunt rapide si sigure, ele aparand in urma experientei britanice din Malvine.
de ce crezi tu ca tipul 22 sunt doua mormane de fier vechi?navele alea atat de admirate noi „multirol”care au rachete ,de multe ori au caracteristici net inferioare,noi cum se stabilise initial avem nevoie de „trei flote”construite in jurul fregatelor,ai vazut ce pret are o fregata noua din clasa tipului 22,nu se poate compara o fregata cu o corveta,e ca si cum compar un clio cu un mercedes e class,amintesc ca tipul 22 au fost calul de bataie al nato impotriva submarinelor in atlanticul de nord,si avantajul lor e multimea de spatiu util pe suprastructura
Pai tipul 22 sunt date la casat iar tipul 23 a aparut ca urmare a experientei razboiului din Malvine .
Cat costa o fregata noua din clasa tip 22 ?
da sunt aparute in urma razboiului din malvine(tip 23)ptr ca sunt in principal antiaeriene,tip 22 sunt antisubmarin si de asta in malvine le-a mers rau,fregatele sunt nave de escorta(mai nou tind sa le faca multirol),dedicate antisubmarin sau antiaerian,cu foarte putine capacitati antinava(ptr asta erau distrugatoarele),deci in clasa de greutate si viteza a tipului 22 sunt cateva similare,la asta ma refeream ,ce pret au aste similare noi ,sistemele care se pun pe ele eu cred ca trebuie sa se discute aparte
Eu cred ca 4 fregate FREMM ar fi multe mai bune pentru Romania .
@romania inedit eu te intreb ce putem face cu 4 fremm,cat costa o clasa fremm si sa-l intrebam pe sarkozi daca ne-ar vinde la rusi,pe argentinieni franta i-a vandut in malvine
Eu ma indoiesc serios ca o sa ne razboim cu rusii de unii singuri ca „sa ne vanda” francezii .
treaba nu e daca ne razboim ,nu cred eu sa ne razboim cu nimeni ,dar uita-te putin la maroc ca au cumparat fremm
Bine punctata faza cu francezii care au obiceiul sa -si vanda clientii.Foarte bine spus!
Parca incepe sa se faca lumina. Sa traiesti Georgica , frumoase informatii si sa dea Dumnezeu sa se materializeze cat mai repede. Iar SRI-ul sa scoata cartitele vodcarilor din Romania.
SRI stie, face si tace! De multe ori este mai indicat sa-i supraveghezi si sa-i intoxici cu informatii false, pe cei deja deconspirati decat sa le cauti inlocuitorii…SUA apreciaza la superlativ Serviciile Secrete Romanesti, inclusiv DGIA (despre care-ti spun sigur ca-i tine la curent cu tot ceea ce fac „prietenii comuni”-rusii si ucrainenii), iar recenta vizita la CIA si Pentagon spune multe. Multe inca nu se pot spune, dar ultimele informatii sunt 100% reale! Acesta-i motivul real pentru care Romania a refuzat „fregate” de genul celor cumparate de bulgari.
Cred ca ar trebui sa pui una dupa alta imagini cu toate modelele de fregate-distrugatoare ce au sistem Aegis, si atunci realizezi ce modificari substantiale ar trebui facute pe ale noastre Tip 22.
Avem santiere navale in care se construiesc nave de razboi.
S-ar putea sa avem surprize in acest sens! Este foarte probabil ca viitoarele corvete si vanatoare de mine sa fie construite la noi. Santierul naval Mangalia are tot ceea ce-i trebuie in acest sens, iar dorinta SMFN este ca navele sa fie construite in Romania. Sa apara banii si vom vedea!
Sunt 2 variante.
1-In cazul olandezilor de la Damen Galati e o problema, daca fregatele de 6000 tone De Zeven Provincien cu sistem Aegis sunt perfecte (sa zicem 2), nu acelasi lucru pot spune si despre OPV-urile din clasa Holland de 3700 tone (sa zicem 4), ar trebui sa ia niste steroizi la bord pentru a acoperi flancurile fregatelor.
2-Daca mergem pe varianta coreana a celor de la Daewoo Mangalia, atunci ar fi distrugatoarele de 8500 tone (Dumnezeule!) din clasa King Sejong the Great (2 sa zicem) si 4 din clasa Inchon de 2300 tone.
Ar fi bineinteles si o a 3-a varianta, de impacat capra cu varza, 2 fregate mari De Zeven Provincien la Galati si 4 fregate mici Inchon la Daewoo Mangalia.
P.S. Bineinteles, distrugatoarele coreene au Aegis.
Eu intodeauna am fost un admirator al fregatelor din clasa De Zeven Provincien, mai ales ca sunt mai ieftine cu 100 de miliaone de euro decat fregatele din aceeasi clasa cu ele, fregatele din clasa Sachsen .
Pai nemtii sunt mereu mai complicati in tot ce fac, de aici si pretul 😀
Cred ca cea mai avantajoasa metoda ar fi totusi cu olandezii, Damen are in portofoliu si corvetele/fregatele Sigma cu capacitati modulare de armament/sensori/mentenanta, astfel am avea 2 „battle groups” (2 De Zeven Provincien si 4 Sigma). Daca am adauga si cateva OPV-uri din clasa Holland atunci Fortele Navale Romane ar face legea in partea asta a Marii Negre iar Galatiul ar manca o paine pe cinste.
eiii, aici mi-as dori sa „ne bage pe gat” americanii vreo 2 LCS-1 🙂
Dupa F-16, Lockheed din nou, huh? 😀 Poate peste 5 ani se poate vorbi de Freedom. E prea tanara, se laudau ca pun Aegis pe ea pentru sauditi (depinde de configuratiile modulelor MK 41), insa n-are sisteme pt. torpile si rachete antisubmarin. Daca reusesc sa puna asa ceva atunci LCS devine „Jack of all trades…(master of none)”, un fel de Defiant din Star Trek. 😀
Doar ca sa fiu inteles, nu ma refeream la capacitatile antisubmarin ale elicopterului de la bordul LCS, alea exista, insa o nava ca asta ar trebui sa fie capabila si singura sa se apere/atace impotriva lor.
Bre fratilor, mai intai sa ne vedem modernizate fregatele actuale cu…ce o vrea Dumnezeu si mai apoi sa poftim la alea, alea….poate isi fac americanii pomana si primim una-doua nave aflate in uzul marinei SUA, ca tot au anuntat ei taieri. Un Ticonderonga mi-ar face cu ochiul. Stiu ca sunt cam zalud, dar imi place mult tipul ala de nava. 🙂
Nu cred ca se gandeste cineva sa puna SPY-1B sau D, care au capacitate BMD, pe T22, au fost proiectate pentru nave mult mai mari si, chiar daca ar fi loc, suprastructura ar trebui reconstruita complet deci nu e ceva fezabil.
Insa ne putem uita la varianta mai mica SPY-1F, care este montat atat pe fregatele spaniole F100 cat si pe cele norvegiene Nansen.
Daca compari T22 cu Nansen o sa vezi dimensiuni apropiate si liniile generale foarte similare. Chiar s-ar merita de pus niste poze una langa alta 🙂
Pe de alta parte, daca ne uitam la componenta Aegis, este compus in principal dintr-un radar SPY-1B/D/F/K, un sistem de conducere a focului, rachetele SM-2 si radarele de iluminare terminala (SPG-62). Se mai adauga rachetele ESSM pentru apararea apropiata.
Am putea avea un sistem similar, care sa foloseasca exact acelasi armament SM-2/ESSM insa fara radarele SPY-1 / SPG-62, care sint principala limitare a sistemului si care vor fi inlocuite in curand de radare AESA.
Este ce au facut olandezii cu De Zeven Provincien si germanii cu F124 Sachsen care folosesc SMART-L si APAR avand capacitatea de a ghida SM-2 si ESSM.
Toate navele de mai sus au fost insa proiectate de la inceput in configuratia asta, nu stiu cat de usor ar fi sa punem pe T22 chiar si varianta „redusa” a Aegis, tip Nansen.
Daca ar fi sa ne uitam la niste programe de modernizare care au facut ceva similar, cel mai interesant ar fi cel pentru fregatele ANZAC, au schimbat intregul catarg radar cu unul care are doua radare AESA, CEA-FAR si CEA-MOUNT care au functii similare cu SPY-1F (ANZAC insa nu are SM-2, doar ESSM), deci varianta asta pare posibila.
Cred ca cel mai greu lucru ar fi sa gasim destul spatiu pentru lansatoarele verticale, initial am inteles ca T22 ar fi trebuit sa fie dotate cu MICA-VL deci ar avea spatiu pentru ESSM. Daca nu este insa spatiu si pentru SM-2, atunci nu prea ar avea sens discutia despre Aegis, ne putem multumi si cu ceva similar ANZAC.
Eu cred ca trebuie construite doua fregate noi ca sa punem Aegis, nu are rost sa mai modificam harburile type 22 .
@romania inedit:
Oricum vom modifica T22, o parte din senzori sunt cei ramasi de la englezi si erau programati sa fie inlocuiti. Modernizarea electronicii se va lua in functie de ce armament vrem / putem sa punem, discutia era daca teoretic T22 ar suporta Aegis sau ceva similar. Daca nu este spatiu, atunci decizia e simpla.
Eu vreau sa luam fregate noi, nu sa umblam cu vechituri pe care le tot modernizam, pentru ca lucrul nou e lucru nou .
La Deveselu americanii vor instrui ofiteri si tehnicieni pentru intretinerea si folosirea sistemulu . Cum instalalatile din Oltenia sunt si vor ramane proprietatea USA, rezulta ca ai nostri sunt pregatiti pt viitor.Care va fi viitorul si ce au de gand sa faca, vom vedea
alea norvegiene au la baza clasa f 1oo spaniola si sunt facute la navantia in ferrol,cred ca au aegis f,din cate am inteles norvegienii au o doctrina rara,ce-i obliga sa foloseasca „castelul”presurizat ptr nbc,cand sunt in misiune chiar si pe timp de pace
pai in acel razboi le au dat codurile avioanelor mirage la englezi.daca mi aduc bine aminte.
Confirmare oficiala a discutiilor pentru sistemul AEGIS pe fregatele romanesti modernizate:
http://www.thediplomat.ro/articol.php?id=2305
ziceam ca LM e interesata de barcutele noastre…….si am fost luat in ras
„… we would love to be able to provide some variations of the Aegis combat system for the Romanian navy at some point if Romania modernizes its existing frigates or buys or builds a new ship. We are definitely in discussions on that”
deci discutiile merg pe 3 directii : fregate modernizate , sa CUMPARAM sau sa CONSTRUIM una noua.
Chestia cu „buys or builds” poate se refera la cele 4 corvete noi, nu e nevoie sa le numeasca pentru ca sint singurele nave pe care le avem in plan sa le construim sau sa le cumparam „de noi” in urmatorii 10 ani (si ar mai fi vanatoarele de mine….)
Am avea de ales intre versiunea de buzunar al AEGIS, SPY-1K (ramane de vazut ce iluminatoare vom alege) si CEA-FAR/MOUNT.
Oricum, pentru corvete AEGIS nu e esential, nu cred ca vom monta SM-2, doar ESSM deci orice alt sistem compact care poate ghida ESSM poate fi ales fara probleme.
LCS-1 de care vorbeam / la care visam eu (si care datorita lungimii este clasificata drept corveta sau fregata usoara) are o constructie modulara in ceea ce priveste sistemele de armament in functie de misiunea de lupta aleasa-antisubmarin, antinava, aparare aeriana, deminare ( mines countermeasures- MCM 🙂 ).o nava care inlocuieste minesweeper-ele.(si nava de asalt).la ce capabilitati ofera si prefigurandu-se ca pretul sa scada sub 400 milioane $ nu ramane doar un vis al meu ci o varianta demna de luat in calcul pt marina romana.
cand am spus de LCS-1 pt marina romana era doar o banuiala de-a mea dar acum cand am confirmarea ca LM isi doreste contracte pt fortele navale afirmatia mea capata ceva credibilitate.e posibil deci….
sa ne cedeze uss monterrey.zic si eu nu dau cu parul.oare pe Marasesti se poate instala sistemul aegis?