Sistemul de artilerie Daisy

Acum un, an la MSPO, ucrainenii de la UkrOboronProm venisera cu conceptul ZRN-01 ″STOKROTKA DAISY”, in parteneriat cu  polonezii de la WB Group, prezentati si ca si proprietari ai sistemului. In fapt ucrainenii produc rachetele S-80 si lansatoarele (lansatoare B8V20 si rachete cal. 80 mm RS-80P), destinate si platformelor MI-24 iar polonezii asigura integrarea cu sistemele de detectie si conducere a focului TOPAZ (radar + senzor E/O).

Iata si un video recent, de la prezentarea MSPO 2018:

de remarcat ecusoanele servantilor!

Ramane de vazut daca reusesc sa gaseasca un prim client, pentru spart gheata…

Se pare ca si rusii de la Tecmash pregatesc un sistem multiplu de rachete oarecum similar (calibrele 50 respectiv 80mm), capabil sa dea jos bazaitoare la distante de pana in 2km.

De STAR-80L se mai aude ceva? Vreun interes din partea MApN, sau tot ioc?

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

. https://militaryleak.com/2018/09/06/stokrotka-daisy-artillery-rocket-system/

19 comentarii:

  1. Jalnic. Sunt la concurență cu rebelii libiieni. Și ei montau lansatoare PRND de aviație pe SUV-uri.

  2. Rachetele astea sunt ieftine și poți să le tragi rapid, într-un număr mare, pe o zonă restrânsă.

  3. „… prezentati si ca si proprietari ai sistemului”. Salut ce înseamnă construcția „și ca și”? O folosești regulat iar efectul ei e năucitor pentru mine.

    • de obicei, ca sa eviti posibile cacofonii 🙂 in loc de „si ca curu'” scrii „si ca si curu'”.. in cazul de mai sus o fi ramas dupa ce am schimbat elemente de fraza.
      „si pe post de proprietari”… „si ca si proprietari”

      • Mda dar cacofoniile nu sînt greșeli gramaticale, doar deranjează auzul cînd se produc, pe cînd „ca și „e o invenție care nu rezolvă nimic. Nu era nimic greșit dacă lăsai ” cu polezii că proprietari” nu era nici o cacofonie.

  4. Mi-a placut mult articolul de pe Rumaniamilitary cu sirienii care foloseau butelli de aragaz ca si bombe de mortier. Cand o sa se implementeze si la ucrainieni sistemul si eventual si la noi???

  5. Mie mi se pare că sunt lansatoare PRND puse cu capul in jos.
    Iar afirmația că „pot primi” module de dirijare intre în aceeași categorie cu România „poate construi” 1000 de km de autostradă in 3 ani.

    • Deja focoasele sunt programabile la lansare, cu informatiile date de radar. Sud coreenii folosesc si munitie ghidata pe Hanwha-ul lor…
      noi avem in productie STAR-80L dar pentru tinte terestre, pe exact acelasi calibru. Americanii au Fletcher cu cal.70mm ghidate dar si un lansator Spike cal. 57mm ghidat SAL.

  6. totusi ca arma in sine pare cam rudimentara, cel Putin luata in sine. mi se pare a fi o arma croita pentru tipul de razboi sovietic, mai Putin pentru razboiul modern bazat, printre altele, pe mobilitate sporita si viteza. adica ei sunt mobili pentru ca sunt pe camion, insa si inamicul este foarte mobil si in viteza. Cel mult pot fi folosite adiacent la alte sisteme de artilerie. decat un de-asta, mie mi-ar placea pentru Armata Romana o doza rezonabila de artilerie autopropulsata. ATROM stiu ca a murit, dar poate ne luam si noi ceva, eventual cu proiectile ghidate. Archer mai exista?!

  7. Conceptul folosirii PRND-urilor ghidate, mai ales impotriva dronelor, nu e rau, sunt ieftine si fiind de asteptat proliferarea UAV-urile e normal sa se studieze astfel de optiuni

    Problema este ca e o cheltuiala prea mare sa ai o masina de lupta doar pentru asta si atunci lovirea indirecta a unor tine sau chiar suportul cu foc de la o distanta sigura devine dezirabila…pentru motivele astea cred ca ar fi mai intelept sa fie montata pe o platforma blindata cum am incercat noi cu Star 80L.

  8. Pentru puncte de comanda, infanterie si coloane, Larom are putere de distgugere mai mare. Pentru UAV ai Vifor, mai ieftin, sau poti lua un Stinger (ma indoiesc ca o salva de 80, programabila si cu ghidaj, sa fie mai ieftina la doborat o bazaitoare. Eu asa vrea 150 de Larom pe langa Himars si Viforul urcat pe platforma DAC, cu aducerea la GDF006 AHEAD si integrare cu Stinger, atat pe Vifor cat si pe Gepard

    • asta e mai multirol, poti lovi cu cal. 57mm sau 80mm selectiv, tinte terestre sau aeriene (focos programabil) si poti folosi ghidaj SAL. In plus rachetele sunt aceleasi calibre si containere cu cele ale fortelor aeriene, deci poti muta munitia in functie de nevoie.
      Un Stinger e bine mai scump decat 3-5 lovituri neghidate, iar ghidate SAL sunt probabil/ per lovitura tot pe la 25% din pretul unui Stinger.

    • LAROM e artilerie cu raza lunga si pentru arie mare, asta ar fi pe scurta/medie si pentru lovituri de precizie.

      Viforul e un tun bun insa cred ca se apropie de sfarsitul vietii operationale. cred ca are limitarile lui. L-as moderniza dar pentru linia a doua si aparare puncte fixe dar nu ne dau banii fara din casa dar probabil daca tot o sa facem camioane ar merge.

      Sunt si eu curios ce vor face cu LAROM-urile. Sunt inca moderne si putem fabrica munitie. Vor face o a doua brigada de artilerie, una de rezerva, antrenament etc?

    • Dap, Larom e complet bruiabil, trebuie să stea la 35-40 km în fața Himars (Gmlrs), e rachetă sol-sol , vezi raza de acțiune, iar omul vorbea de conducerea unui foc AA.
      Eu asi vrea 150 de GDF006 pe langa Himars și cât mai trăiește LAROM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *