Conform sursei citate, proiectul dragoarelor maritime realizat de ICEPRONAV Galați în anii ’80 a cuprins și 12 dragoare radiodirijate, de dimensiuni mai mici, denumite Ambarcatiuni Complementare Prova (sau „Pui”), câte 3 pentru fiecare dragor denumit navă pilot sau navă „Mamă”.
Un complet era compus din 3 „Pui” teleghidati de pe nava „Mamă” și forma Sistemul de Dragaj „Trident” care era destinat pentru activități de dragaj acustic și magnetic. “Puii” puteau lucra simultan sau independent unul față de celălalt, într-un anumit sector maritim, sub supravegherea și teledirijarea navei “Mamă”, de la distanță. Au fost planificate 12 Ambarcațiuni Complementare Prova, dar, din motive financiare, s-au realizat doar 3, care au fost repartizate la Dragorul Maritim cu numărul tactic (de bordaj) 29 – Locotenent Dimitrie Nicolescu.
Pentru mai multe detalii despre acest sistem și posibila sa revitalizare vă invit să citiți restul articolului pe rnhs.info accesând acest link.
@nicolae
Mulțumesc pentru lectura plăcută!
A mers la fix!
Părerea mea, hâc…
Ma bucur ca ti-a placut!
Nu va doresc sa stati in apropiere sub apa cand pornesc acele vibratoare pt dragaj acustic.
Ciudata afirmatie… De ce un om normal si sanatos la cap, ar face asa ceva?
Hai sa iti zic de ce :pt ca esti „cazat” pe o nava care se afla in apropiere, iar cazarma de pe nava e sub nivelul apei. La 25 de metrii distanta de „scroafa acustica” eram toti pe punte, nu ne mai ardea sa o frecam prin paturi.
Ai servit pe așa ceva?:)
Interesant articolul, am accesat si linkul. Idee novatoare pentru anii 80. Aveam și oameni deștepți.
Pe fluviale. Mai mici dar principiul cam acelasi.
Puii Dancu face declarati cum ca suntem gata sa sprijinim RM dar nimic despre Corvete ,nimic despre dotarea noastra , nimic zero. Multumim in alta ordine de idei Partidului ca ne-a lasata dotarea comunista de care ne bucuram si acum, incredibili suntem nu putem face nimic azi nici macar sa intretinem ce am avut. Anul Marinei. bun articol de citit la cafea, multumim
Mulțumesc, încă o fila de istorie navala, ce am fost și ceam ajuns mama lor de politruci…
Mai exista ICEPRONAV Galați in anul 2022 ?
https://www.icedesign.info/about-us/
da, a fost cumparata de la avas si fpp2 in 1999 de o firma din insula Man, Sutton
se cheama acuma icepronav engineering (partea romana) si fac proiecte in continuare – am vazut ceva nave specializate pentru marea nordului, or mai fi avand
https://www.icedesign.info/about-us/
Am vazut prima data despre aceste nave un filmulet la „ora armatei” prin anii 90 🙂 Cred ca semnalul de telecomanda acum se poate bruia usor 🙁
https://www.thedrive.com/the-war-zone/27215/u-s-navy-turned-a-british-amphibious-ship-into-a-mine-clearing-sea-base-packed-with-drone-tech Multumim
PS ineresant Taiwan
https://www.thedrive.com/the-war-zone/taiwan-trains-to-use-naval-mines-designed-a-century-ago-against-china
Eu din ce am auzit, acest sistem nu prea a fost apreciat de marinari. Acum nu am detalii de ce, dar expresia faciala a fost destul de elocventa.
Poate cu o modernizare a sistemului de comanda și control….
Frumos ar fi fost sa-ti spuna si de ce… Banuiesc ca erau probleme cu sistemul de ghidare. In plus, mai banuiesc ca nu era apreciat pentru ca ii punea la treaba, vezi mai jos din articol:
„poziţia geografică a navei pilot va fi determinată cu o precizie de o secundă de grad[3], aceasta constituind originea axelor de coordonate a sistemului în care se efectuează telecomanda şalupelor dragoare;
determinarea poziţiei curente a navei pilot se va face la un interval de maxim un minut pentru a permite efectuarea oportună a corecţiilor originii axelor de coordonate; aceste corecţii se introduc automat.”
In conditiile tehnologiei de astazi, ghidarea s-ar putea face cu mult mai multa usurinta.
Din păcate eu nu am insistat și nu am mai aprofundat subiectul. Dacă știam ca vine articolul asta… ?
Cred ca orice modernizare posibila este bine venita! Oamenii oricum sunt cam disperați și frustrați.
Dragaj magnetic… Dragaj acustic…
Recunosca ca nu prea stiu ce inseamna. Exista vreun link de la care as putea citi ceva despre metodele astea? Multumesc!
Incepe cu asta: https://rnhs.info/razboiul-minelor/
Thank you!