Vazuta de sus, de foarte de sus, arata bine, viitorul este insa aproape de sumbru…
Ei bine, despre situatia noastra economica ar fi multe de spus, de la lipsa cronica a unei infrastructuri moderne: autostrazi, cai ferate de macar medie viteza, lipsa parcarilor in marile orase si a centurilor ocolitoare, la un guvern care a taiat aproape cu totul investitiile, la un cancer al nepotismului, coruptiei si birocratiei in tot ce inseamna aparat/companie de stat.
Aici avem cel mai recent exemplu in consiliul de adminstratie al TAROM unde gasim cateva fufe care cel mai probabil abia daca stiu sa-si scrie numele corect, printre care o fosta agenta de vanzari dintr-un magazine de telefoane (vanzatoare adica). Ce anume o intelege respectiva femeie din ceea ce inseamna o ditamai compania aeriana greu de presupus…
Iar TAROMul este doar o picatura intr-un ocean, asemenea indivizi gasim in absolut tot ceea ce inseamna stat, administratiile locale sau cea centrala si ne mai miram apoi ca ne merge prost. Ca doar ministrul apararii recunoastea ca MApNul duce lipsa de oameni care sa stie sa se ocupa de o licitatie.
Daca insa trecem peste toate aceste probleme, Romania – cu frana de mana trasa si doua roti pe pana, merge totusi inainte si a devenit deja un mic lider regional din punct de vedere economic. Ne putem doar imagina cum ar arata economia romaneasca daca nu ar fi sabotata de politruci, birocratie, nepotism si coruptie, daca cu toate aceste pietre de moara legate de gat reuseste totusi sa mearga inainte.
Aflam astfel, pe date statistice din tarile respective, ca la nivelul anului 2015 regiunile noastre de granita erau toate mai bogate decat regiunile omoloage ale vecinilor nostri, iar aceste date arata Romania ca pe o insula de prosperitate in regiune.
Discutam despre PIBul pe cap de locuitor la puterea de cumparare standard (euro PPS).
Dar sa incepem cu inceputul…
In 2015 Romania era pe locul doi in regiune la nivel de PIB per capita la paritatea standard a UE cu 16,5 mii euro (57% din media UE), dupa Ungaria cu 19,7 mii euro (68% din media UE) si inaintea tuturor celorlalti vecini.
Sursa: analizeeeconomice.ro
Pe regiuni de granita stam insa cel mai bine fata de toti vecinii, astfel
- Regiunea Vest 16,5 mii euro PPS fata de regiunea din Ungaria Del-Alfold cu doar 13,9 mii euro si fata de cele doua regiuni sarbesti (Voeivodina si Serbia de Sud –Est) vezi harta;
- Oltenia este mai bogata decat Serbia de Sud –Est si fata de regiunea Severozapaden din Bulgaria, iar Muntenia mai avuta decat regiunea bulgareasca Severentsentralen;
- Regiunea Sud-Est (14,6 mii euro PPS) este peste bulgarii din Severoiztochen (11,2 mii de euro) si mult mai bogata fata de regiunea Odesei din Ucraina (6,8 mii de euro);
- Regiunea Nord-Est (9,9 mii de euro) este peste Basarabia (6,5 mii de euro) si peste Cernauti (3,6mii de euro), cea mai saraca regiune a Ucrainei;
- Regiunea de Nord-Vest este mai avuta decat cele doua regiuni din Ucraina si cele doua regiuni din Ungaria.
Una peste alta, regiunile romanesti, si intreaga economie, s-au dezvoltat intr-un ritm mult mai alert decat tarile din jur. Daca despre Ucraina si Basarabia chiar n-are rost sa discutam, economia Ungariei a avut un ritm de dezvoltare mult inferior noua intre anii 2000 si 2017, de doar aproximativ 45% din PIB, in timp ce noi ne-am apropiat de dublarea PIBului in aceeasi perioada.
Ce ne trage pe noi puternic in jos, pe langa cele deja expuse la inceputul articolului, este “deceniul pierdut”, perioada 1990-2000, cand practic economia romaneasca nu numai ca nu prea s-a dezvoltat dar chiar a dat inapoi fata de 1989.
Mai este de remarcat ca exista o foarte mare discrepanta intre zonele economice din jurul marilor orase si restul tarii.
Si trebuie tinut cont ca din 2015 si pana acum diferentele dintre noi si vecinii nostri s-au mai modificat, tot in favoarea economiei romanesti. Romania este pentru Bulgaria si Ungaria printre cei mai importanti parteneri comerciali, turistii romani care merg in tarile din jur sunt din ce in ce mai multi.
Romania este un centru regional, economic in primul rand, pacat ca nu ne putem dezvolta pe masura potentialului avut.
Daca ne intoarcem acum privirea si spre programele de dotare ale armatei, programe care sunt anuntate in avalansa in ultima vreme, observam ca sumele necesare trec semnificativ peste cei 9,8 miliarde de euro anuntati oficial si se indreapta spre 14-15 miliarde euro.
Suma este enorma dar sustenabila daca acest lucru chiar se doreste. Ramane de vazut DACA chiar se doreste dotare sau este doar o alta perdea de fum a psdului, care psd are deocamdata ca singura dorinta certa – subjugarea Justitiei.
In acest moment Romania se imprumuta de pe pietele libere cu dobanzi variind intre 2,411% pe zece ani – cel mai bun randament obtinut vreodata pentru credite/obligatiuni pe aceasta perioada si 3,55% pentru perioade de 20 de ani, dobanda fiind si aici in scadere de la 3,93% in octombrie 2015 la lansarea imprumutului.
In acest an Trezoreria SUA ofera bani doritorilor cu 2,2% in standard, dar este posibil sa mai discutam daca, din nou, chiar se doreste acest lucru.
In 2017 guvernul are de rostogolit o datorie cam 53 de miliarde lei plus de contractat noi credite in valoare de 24 miliarde de lei – cam 5,4 miliarde euro – suma care reprezinta necesarul de imprumut in acest an, banii care acopera deficitul bugetar prognozat.
In trimestrul I al acestui an datoria publica a Romaniei era de 76,12 miliarde de euro.
Necazul nostru provine din structura cresterii economice, majoritar fiind aici consumul intern dinamizat de scaderea TVA si cresterea salariului minim, plus pensii si salarii pentru bugetari, care consum ar fi bun daca s-ar face din surse interne, adica daca produsele cumparate de romani ar proveni in majoritatea lor din Romania, dar din pacate cresterea de venituri s-a dus direct in importuri. Avem deficit si pe zona produselor alimentare acolo unde, intr-o lume cat de cat normala, ar trebui sa fim pe excedent. Ne lipsesc insa depozitele locale si regionale, fabricile de procesare, complexele zootehnice performante.
Ori acest lucru (deficitul) nu numai ca face praf balanta de plati externe dar genereaza de fapt o hemoragie de bani din economia romaneasca, miliarde de euro disparand in fiecare an din economie. Practic cu fiecare bun cumparat aruncam bani in afara tarii, extragand capital din propria noastra economie, un lucru care duce la decapitalizare si saracire pe termen mediu si lung. Mai apoi ne vom imprumuta pentru a inlocui banii pierduti (sustinerea deficitului si capitalizare). Cu fiecare produs de import cumparat noi insine punem practic presiune pe cursul de schimb, leul scade fata de euro iar puterea noastra de cumparare scade (atat prin inflatie cat si prin cresterea euro), pentru ca o crestere economica baza pe consum intr-o tara care importa prea mult duce de fapt la o hemoragie financiara si, in scurt timp, la scaderea puterii de cumparare, adica suntem intr-un foarte periculos cerc vicios.
Am lasat la urma cea mai mare problema care ar putea sa ne franeze drastic dezvoltarea economica pe viitor si care alunga deja posibile investitii. Problema se numeste forta de munca calificata. Deja unele companii, mai mari si mai mici, fac contracte cu scolile profesionale, ofera burse si material didactic doar pentru as asigura necesarul de forta de munca pentru viitor.
Problema fortei de munca, coroborata cu lipsa unei infrastructuri decente si terminand cu nepotismul, birocratia si coruptia ne pot trage in jos. Chiar foarte jos.
Deocamdata stam binisor, avand in continuare un imens potential, suntem insa pe buza prapastiei datorita in principal administratiei centrale si locale, administratii in care partidele fac legea si nu bunul simt, iar partidele sunt sursa ineficientei, a coruptiei, a hotiei generalizate si a tembelismului ridicat la rangul de sefi, directori, primari si ministri.
Din acest motiv nu putem atrage zecile de miliarde de euro de la UE si chiar cand le atragem nu facem altceva decat sa furam banii si nu sa-i multiplicam…
Cu alte cuvinte, noua globalizarea pare sa ne fi priit si probabil ca ne-ar fi priit si mai bine daca iliescu nu ne-ar fi infundat in „deceniul pierdut” 1990-2000 si daca puii lui nu ne-ar conduce – intr-un fel sau altul – din „89 incoace.
Romania nu s-a prabusit pana acum tocmai datorita potentialului sau imens, a bogatiilor sale nemasurate, a pozitiei excelente din punct de vedere geografic si, se vede foarte bine odata cu Crimeea, problemelor din Turcia, din Ungaria sau Bulgaria, pozitiei sale geostrategice colosal de importante.
Noi suntem chiorul rege in tara orbilor, cum spune o veche vorba inteleapta din batrani…
Sursa analizeeconomice.ro
GeorgeGMT
autostraziile,agricultura si turismmul..eu le consider vitale pt dezvoltarea romaniei in continuare.daca sa r pompa niste ,,melearde,, in aceste 3 prioritati..le consider eu..pe termen mediu si lung…vom atinge nivelul mediu al salariilor in eu. faraautostrazi nu cred ca ne vom mai putea dezvolta ..autostraziile sunt ca niste artere,vene pt organism..fara ele organul se necrozeaza si moare.autostrada transilvania(bors-brasov,ploiesti)..autostrada moldova,autostrada munteniacare sa lege sudul de bulgaria.
Degeaba suntem locul nr 1 la productia de porumb, floare si fruntasi la alte soiuri daca vindem materie prima pe care o cumpara olandezii, cresc porci si vite sini le exporta noua cuun pret mult mai mare. Valorificarea agriculturii este slaba, adaosul si valorificarea mic.
Degeaba ai paduri, daca exportam busteni sau lemn neprelucrat si importam mobilela care are adaos de plus valoare. Asta este tipic economiilor nedezvoltate exportul materiei prime ieftin di import de produse finite cu un plus de valoare si mai scump.
Importam baranza bulgareasca facuta din lapte praf, scandalul Josi…
Era sa imi bat odata nevasta cand a venit acasa cu niste sare din Belarus.Si suntem din Rm. Valcea la 10 km de salina Ocnele Mari.
S-au facut foarte multe Profi-uri pe la tara (stiu pentru ca apar cereri din satele mai mari pentru proiectarea lor).
Lactatele si mai toate produsele marca proprie (Proxi) sunt produse in Ungaria sau Polonia si au un pret undeva la 50% din cel al produselor normale din piata. (in orase e cam la fel la Lidl sau alte supermarket-uri).
Oamenii se uita la pret, nu la calitate sau doamne fereste la tara producatoare.
Unele produse au scris pe eticheta doar distribuitorul… (Snickers &altele).
Mai nou am vazut ca branza topita Hochland se face la noi… dar e 4,5 lei cutia, pe cand branza polonezilor Proxi e 2,4 lei.
Francezii au facut un scandal monstru in parlamentul european in 2016 ptr ca Romania a produs multa floarea -soarelui!!!
Francezii isi vor spune cuvantul din 2020!!!
Agricultura romaneasca s-a dezvoltat datorita fondurilor europene ptr utilaje agricole!Din 2020 adio ptr romania utilaje agricole mari!
ptr completarea statisticiii-in 2017 pana in luna august -CLASS ROMANIA a vandut 600 de combine!!
Stiti ce inseamna asta ???
enorm.
Agricultura mai are un avantaj, este in cavsi-totalitatea ei privata si acest lucru se vede cu ochiul liber.
Te contrazic la agricultura . Producem si inca foarte mult , dar cum industria agroalimentara nu este susținută producem produse premium care sunt prea scumpe pentru piața românească .
Magazinele noastre sunt pline de produse din import: legume, fructe, paine, carne si produse asociate etc Toate astea din mai multe cauze, degeaba produci daca nu-ti poti planifica vanzarile prin depoitare.
Degeaba produci daca nu poti asigura necesarul pt tot restul anului. Noi exportam cereale si importam carne.
Nu stiu la ce produse premium te referi, cert este ca avem un deficit record pe zona agricola.
Pe de alta parte productia la hectar este inca mica fata de Franta, Olanda etc. Adica n-avem productivitatea necesara, iar in agricultura se castiga mai ales printr-un volum mare per unitatea de productie.
Eu când merg la magazin (super sau hypermarket) cumpăr aproape exclusiv produse românești, chiar dacă plătesc mai mult în unele cazuri !
Bravo tie, dar nu rezolvam problema prin patriotism.
produsele pe care le cumperi pot fi etichetate ca fiind facute in Romania, din materii prime din import….ex : lapte, brinzeturi ale unor firme romanesti facute din lapte importat din ungaria/polonia. in timp ce la sate taranii vind vacile pt ca nu le convine pretul de achizitie al procesatorilor!!
Țăranii produc pentru consum propriu. Micii fermieri în schimb trebuie să învețe să își proceseze produsele. De ce să vândă laptele cu mai puțin de 1 leu când pot să facă caș? Există și mici fermieri care au învățat asta și le merge (pot da un exemplu local dacă vreți). În plus în Focșani există 2 lanțuri de supermarketuri locale (Paco și Zamfir) unde găsești și produse locale care sunt și bune și ieftine, la fel și în hypermarketuri (kaufland și carefour), dar aici mai puțin. Legat de produsele străine ambalate la noi…da, am auzit de asta, dar chiar și așa tot prefer să cumpăr unul ambalat la noi.
Oi fi eu patriot cum spuneți, dar mie îmi place să fiu așa. Mor de ciudă când merg la LIDL și toate lactatele sunt din Polonia !!!
Și ca să închei în același stil…cea mai bună Sana e aia făcută de Vranlact !
Matei, nu….taranii nu produc numai pt consum propriu, tu confunzi gospodaria de subzistenta, cu fenomenul ca taranii sa-si vinda surplusul de lapte catre procesatori si fac asta zi de zi, crede-ma….de fapt taranii care au 2-3-4 vaci cu lapte(poti sa le spui si mici fermieri, eu de astia vorbesc) sunt furnizorii de baza din care traiesc procesatorii….vorbesti de focsani, nu mai stiu ce este pe acolo,dar pot intreba,asa este si in vecini,la rm sarat,la buzau, sunt procesatori care colecteaza laptele din zona de deal si munte, e mare concurenta intre ei -isi iau taranii unul-altuia,dar cu productiile pe care le fac nu pot patrunde in lanturile de hipermarket-uri, cu atit mai mult sa mai si exporte……..
Si eu vând carnea la aurora care mai departe vinde si către Paco :))
@Matei @Checkmate si @berceamondialu chiar mai rau, au fost sute de cazuri in care produse cu eticheta fabricat in Romania au fost dovedite de autoritati ca fiind de fapt 100% din import. Si eu cumpar cu precadere alimente sau obiecte produse in Romania dar nu bag mana in foc ca rosiile alea chiar sunt din judetul Bistrita.
Au fost prinsi inclusiv in pietile locale asa-zisi „tarani” care vindeau prune cu eticheta „satul nu stiu care” dar care de fapt erau din Polonia… Ce sa ne mai miram atunci de cum ii prinde pe Carrefour, Billa, Profi, Kaufland sau Auchan.
Am haine, telefoane si alte electronice cu eticheta „made in Romania”, cumpar rosii, mere, prune, cartofi samd produse la noi dar scandalurile cu etichetele false ne arata ca tot degeaba… Am vazut la stiri inclusiv o marca de lapte pe care eu o cumparam fiindca era romaneasca si de fapt era lapte praf de import, am patit la fel cu rosii, cartofi, prune, etc. Macar anumite electronice cu sigla unor firme din Brasov si Bucuresti stiu ca cel putin au fost asamblate la noi, dar cu o floare nu se face primavara si in plus grosul cumparatorilor, pensionarii, se uita doar la pret, li se rupe de calitate sau origine. E doar o picatura in ocean ce facem noi.
Asta se intampla datorita coruptiei si incompetentei aparatului de stat care doar el ne poate apara de astfel de escrocherii.
George GMT, in momentul in care cumperi produse industriale ai cam semnat pactul cu diavolul. E vba de naivitate pt. cine crede ca in ziua de azi mai poate avea „produse 100% romanesti”. Chiar si pt. produse alimentare, de cele industriale propriu-zise nu mai spun.
Singura „solutie” ar fi o economie gen Coreea de Nord, restul e gargara/PR/vrajeala, cum vrei sa ii spui.
Toate fluxurile logistice sunt globalizate.
Daca vbim de productia agricola romaneasca, ea pleaca preponderent la export iar noi romanii cumparam in general din import. N-ai sa-i spui tu aluia cu 1000 de ha si care de scuipa in cap din „meleu” ca esti frate roman cu el.
Pe langa chestia asta, agricultura romaneasca e insuficient industrializata, nu are logistica, samd. In mare masura din cauza politicii lozincarde cretine impotriva „intermediarilor”. In mod normal acei intermediari trebuiau scosi de la negru la alb, sa fie multi, sa existe concurenta intre ei, samd. N-are cum ala care se ocupa de agricultura propriu-zisa sa aibe si silozuri proprii, si parc auto pe care sa-l foloseasca 10 zile pe an si restul sa stea degeaba, si facilitati de industrializare, samd.
Dar asta e cand se viseaza prea mult. Sau cand baietii destepti prostesc pe prosti.
stiu tot ce spui…solutia atunci este sa cumperi direct de la micul producator de acasa, dar produsele nu vor fi verificate sanitar/fitosanitar….sau ai solutia sa le cumperi direct de la micii procesatori, sunt prin toate judetele,dar trebuie sa-i gasesti si sa te duci la ei,mai pierzi timp…..ce scrie un post mai jos George GMT, va mai dura ,eu nu cred ca o sa apuc in viata asta….
uite gogu de la pascani a spus-o mai bine….de ce nu sunt adusi la suprafata toti intermediarii, de care sunt pline pietele si tirgurile si care nici nu platesc impozite la fel ca toti taranii=micii producatori,de altfel, daca incerci sa deschizi discutia de spre asta cu ei ti-i faci dusmani pe viata….si uite asa plingem ca nu avem din ca sa reechipam armata,sa facem autostrazi,etc
Egiptul are 3 recolte de cartofi pe an. Nu suntem competitivi!
Egiptul are 3 anotimpuri de mii de ani: Akhet, Peret si Shemu.
Darul latitudinii si al Nilului.
Are. Are și deșertul Sahara și Libian și precipitații cam cât ploua la noi într o luna. Vând cartofi și cumpără grâu. Ar vrea alții sa aibă ce avem noi ……
zaauuu?? si cu toate astea nu reuseste sa hraneasca din productie interna toata prostimea aia care este concentrata pe 10% din supraf tarii, restul este desert. cu delta nilului nu hranesti 100 mil ….
@gmt
adica n avem productivitatea necesara sa ne trimita o ora pe WC dupa o felie de paine din grau mega modificat genetic,cu continuturi proteice care ti dau sist digestiv peste cap.Fac naveta Germania-Romania,ok? Calitatea mancarii din magazinele romanesti este NET,NET superioara cal.mancarii din magazinele germane! Doar in Franta ,Spania si Italia poti manca la fel de bine,daca cumperi din piete!si aici ma refer la carne si branzeturi! Fructele si legumele sunt o chestie sezoniera,insa de fo 2 ani,la noi la Gorj au inceput afacerilecu rosiile de sera,asa ca avem rosii foarte bune si iarna!..
una peste alta:raportul calitate-pret in cea ce priveste mancare este de neegalat in Romania! Asta o spune nevasta mea care i rusoaica si este obisnuita cu jegu de mancare din Rusia precum si cu soriciul servit pe post de carnat in Lidl,Aldi sau chiar Edeka in Germania!
Mancarea in Ro este TOP.abia astept sa ajung acasa in septembrie sa sparg 2 cepe cu rosii,branza adevarat si slanina!
domnu” George, cine ii impiedica ,pe arendasii din agricultura sa-si faca depozite, ca in fiecare judet sunt citeva zeci care lucreaza de la 1k ha in sus?? nu vorbesc de zarzavagii ca aia sunt cu nasul in noroi si nu vad sitatia de sus
Nu-i suficient un depozit si eu nu ma refer la cei mari ci la legumicultori/pomicultori de familie, care au si ei cateva sute de metri patrati de solar sau o mica livada de cateva hectare. Ar trebui sa-si faca o asociatie, sa acceseze fonduri si sa-si puna la comun recolta, ca mai apoi sa poata face un contract pe cantitate mare cu supermarketurile si sa fie prezenti pe piata mai tot timpul anului.
Aici sunt fonduri europene si un program guvernamental dar nu se misca nimic si recoltele noastre, net superioare calitativ la ce vine din Turcia, Olanda etc, putrezesc pe camp si noi importam legume si fructe.
Prefer o rosie/mar/leguma romaneasca, prefer ca banii mei sa mearga in buzunarele romanilor.
si eu gindesc ca tine,dar….”o mica livada de citeva ha”, inseamna o munca serioasa,trebuie sa te dedici livezii,daca o muncesti cu familia, iti trebuie si ceva angajati din cind in cind,iar ca sa fii prezent pe piata tot timpul anului iti trebuie depozit corespunzator, sigur ca asociatie….si acum sunt prezenti in piete tot timpul anului, dar nu in hipermarket-uri….E mai ieftin pt hiermark sa ia de la un importator care le aduce din ….argentina-iarna la noi sau de la polonezi( depozitate de toamna),sa plateasca taxe vamale ( sa pp ca nu fura la taxe) si poate le scoate si mai ieftin ca la piata !!!
berceamondialu’ ii impiedica 2 chestii:
1. sunt f scumpe depozitele. 90% din visatorii care scriu pe aici nu deosebesc surubul de piulita si viseaza la „replici de MiG-21 facute la Bacau”. Depozitele de produse agricole sunt in ziua de azi o chestie pretentioasa. Ai idee ce inseamna ca strugurele de masa trebuie sa ajunga in 2-3 ore de pe butuc in depozit unde trebuie sa gaseasca 1 grad Celsius, plus minus jumatate de grad, nici mai mult, nici mai putin? Indiferent daca ai pana de curent in timpul anului, daca ai afara +40 sau -30.
2. ii impiedica principiul specializatii. In ziua de azi nu prea mai poti fi rentabil facand de toate. De obicei ca sa tii nasul si gura deasupra apei te specializezi si faci o chestie bine de tot.
Spune-i lu’ ministru Oaie ca pana nu ajunge cu recolta de 9 tone de grau la hectar – din burta – in Ins. Mare a Brailei, ca pe vremea lu’….sa nu mai behaie!
Si jos labele de pe Pilonu’ 2! (nu subestimati – cum am facut eu cu ceva luni in urma – capacitatea inepuizabila a PSD-ului de a gasi surse noi de taxare)
PS – ‘memba? I ‘memba! http://www.srr.ro/anii_80-11870
Pilonul II io zic ca-i mancat la ce foame au astia si la ce dezastru e la Pilonul I. Doar o chestie timp pana la nationalizare. Si uite-asa am ratat si privatizarea in timp a sistemului de pensii.
Nu-l pot naționaliza direct. Fiecare are un cont bancar acolo. E ”proprietar” pe contul său. Dacă-l naționalizează au probleme constituționale unde dreptul la proprietate e garantat chipurile…
Pot însă, ceea ce vor să facă acum, să micșoreze contribuția, să-i dea Volguței ceva zeamă pentru orgasm…
Criminali… își amanetează viitorul copiilor pentru ei…
Ne trebuie armată înzestrată să demonstrăm că suntem un stat puternic….
Ne trebuie investiții masive în infrastructură.. (feroviară, rutieră, gaz, electricitate), de ultimele două nu pomenește nimeni pe aici…. am vândut și am dat și ăia n-au investit mai nimic. Doar au muls…
Sincer… nu prea e roz. E gri spre negru.
Și am pe undeva presentimentul că, și mult trâmbițatele achiziții militare sunt la cacealma. Să dea Dumnezeu să mă înșel. Dar cum investițiile în ”infrastructură”
au scăzut cu vreo 18 % față de noninvestițiile pe care le-am avut până acum… mă aștept la rău…
Ba pot s-o faca pt ca juridic nu-i vorba de nationalizare. Practic statul opreste lunar un anumit procent din venitul brut pt pensie, dar banii nu-mi raman mie intr-un cont ci merg direct la plata pensiilor aflate in plata.
Cu Pilonul 2 statul s-a hotarat ca 5% din suma care i se cuvine s-o trimita spre administrare privata, dar oricand se poate razgandi. Daca Pilonul II se baza pe sume diferite fata de cele oprite oricum obligatoriu pt sistemul de pensii de stat, era alta discutie si atunci intradevar n-ar fi avut ce face, Nationalizare ar fi daca ar etatiza pilonul III, adica pensiile strict private.
George, nu pot nationaliza sumele stranse pana acum. Ticalosul de misa elucubra ca pune populatia sa le trimita ori la pilonul 1 ori la 3. In rest ai dreptate, si e ceea ce spuneam si eu. Pot juca la procente…. nu mai e 5.1 e 2.1 ….ies in strada….
Si eu ies, sper sa iasa toti romanii si pt pensii si impotriva pachetului legislativ care readuce justitia inapoi in 2004.
nu au din ce sa acopere deficitul de la fondul de pensii public…..excese de tot felul- vezi pensiile speciale si altele
Programe Radio Romania, 1980:
– tineretul primăvara ţării;
– la vetrele neatinse ale muncii;
– 1 Mai în conştiinţa tinerei generaţii;
– aici tinerii şi-au pus semnătura;
– meridianele tinereţii.
– „Tineret, angajare, responsabilitate”.
– „Sub flamura partidului, spre viitorul nostru comunist !”.
– „Spirit revoluţionar – înalta angajare patriotică”.
– „Partidul – arhitectul vieţii”.
…si ne mai miram ca generatia aia habar n-are pe ce lume traieste si ne distruge acum tara. Astia au trait ani buni in tampenia si propaganda aia.
de-ar fi doar ei..
Functionam pe principiul: ” Mancam si cacam apoi mai vedem”, iar cand nu ne mai ajung banii ne imprumutam.
Reteta sigura pentru faliment, pe model Grecia.
N-am invatat nimic.
Ok, daca articolul se doreste a fi corect, trebuie sa dea surse.
” de la lipsa cronica a unei infrastructuri moderne: autostrazi, cai ferate de macar medie viteza, lipsa parcarilor in marile orase si a centurilor ocolitoare”- un link catre un articol care indica orasele care au centuri, lungimea lor si cele in constructie. Si sa indice si orasele care nu au, daca vor sa faca si care au luat masuri in aceadta privinta. Idem si pt parcari, cate, unde, cate in constructie. Idem si pt cai ferate: cati kilometrii electrificati, cati din ei reabilitati, cati in curs de reabilitare. La fel pt cei ne-electrificati.
Esti intr-un tribunal. Dovedeste ce zici 🙂 . Altfel e doar un opinion piece cu nimic mai bun decat alea care spun ca rusii bat tot.
De asemenea: cam greu sa faci agricultura ca lumea cand majoritatea operatorilor economici sunt tarani de subzistenta. Care nu vor sa dea sau sa se asocieze. Si e dreptul lor.
Adica tu crezi ca noi avem infrastructura, sosele si cai ferate decente, parcari si centuri?! Eu stau in Bucuresti si toate astea nu exista. Link?!
Si eu am stat 2 ani in Bucuresti si stiu. Eu te cred. Dar altii nu te vor crede 🙂 . Si tocmai asta e scopul .
Care „ältii”?! toti romanii merg pe sosele, cu trenul etc, toata lumea cunoaste un lucru evident..
Iar in Elvetia nu cred ca ne citeste nimeni 🙂 .
„Idem si pt cai ferate: cati kilometrii electrificati, cati din ei reabilitati, cati in curs de reabilitare. La fel pt cei ne-electrificati.”
Si cu ce ajuta statistica kilometrilor electrificati daca pe multe din tronsoanele alea se merge cu o viteza medie de 30-40 km/h ?. Doar asa, sa ne minunam de niste date statistice fara relevanta reala? Reabilitarea e in urma rau. Pana se face cred ca se strica din urma jumate din ce s-a reabilitat…
Pt. starea infrastructurii rutiere nu e nevoie de nici o statistica. Orice om care a mers cu masina stie cum e: autostrazi practic inexistente, drumuri cu denivelari urate. Asta o zic din pct. de vedere al unei calatorii intre Bucuresti-N Moldovei sau Bucuresti – Ardeal. Nu mai zic de conexiunile ffff proaste/putine intre Moldova si Ardeal. Iar daca iesim de pe DN-uri si intram pe drumuri judetene si comunale deja ma gandesc sa caut nr. de service pt. masina …
„Si cu ce ajuta statistica kilometrilor electrificati daca pe multe din tronsoanele alea se merge cu o viteza medie de 30-40 km/h ?”
De unde stii ca se merge asa. Si de ce se merge asa. Si da-mi ceva oficial verificabil. Altfel : „Citation needed.”
„Reabilitarea e in urma rau.”
Citation needed.
„Orice om care a mers cu masina stie cum e”.
Nu am masina, deci ce zici tu pt mine e zvon 🙂 . Si pt oricine altcineva pe care as incerca sa il conving.
Nu vreau sa fiu avocatul diavolului si nici nu pot acum sa fac rezumatul a catorva sute de pe pagini de pe forumul peundemerg.ro, dar acolo „postacii” cu experienta au aratat cu acte in regula ca reabilitatea tronsonului de cale ferata Nadlac – Sighisoara e in urma cu vreo 7 ani, si 90% din vina apartine autoritatilor statului roman.
La tronsonul de autostrada Campia Turzii – Ogra, devenit apoi Campia Turzii – Ungheni (un orasel la 10 km mai la est de Ogra) a stat degeaba 3 ani de zile avand aprobare dar neavand finantare, iar dupa asta, a mai stat inca 2 ani de zile fara Autorizatie de Constructie. A trecut 2016 pe degeaba asteptand acte, acum a trecut si 2017 fiindca suntem la sfarsit de august si grosul tronsonului inca e nedecopertat, stiu ca am zburat peste el acum vreo 2 saptamani.
Cu centura Bacau la nivel de autostrada aceeasi chestie, a stat 3 ani pe degeaba din lipsa de fonduri, iar anul asta e un al an (al 4-lea, al 5-lea ?) tot nu au inceput lucrarile fiindca statul roman nu a avut vezi-Doamne cateva milioane de euro pentru asta. In schimb a avut cateva MILIARDE de euro sa mareasca pensii si salarii pentru niste …. *****.
Autostrada Pitesti – Sibiu se afla cu vreo 10 ani in urma estimarilor guvernului Romaniei care prevedeau ca lucrarile vor incepe in 2007. Suntem in 2017 si nu avem inca un SF (studiu de fezabilitate) bun, acesta va fi, PROBABIL, terminat in 2019 dupa care vor urma ani de zile de lictatii si contestatii plus eliberarea de AM (aviz de mediu) si AC (aviz de constructie), asa a fost la toate loturile de autostrazi din Romania. Asta inseamna ca lucrarile acolo vor incepe poate prin 2023. In mod normal ar trebui terminate in 3 ani, insa sunt loturi in tara care sunt cu 10 ani in urma la viteza de constructie, altele sunt cu 3 sau 5, alea sunt si loturi mult mai simple, eu zic ca nu vor termina constructia aia nici in 7 ani. Asta ne duce undeva la orizontul 2030. Eu nu am rabdare pana in 2030 ca statul roman sa faca un cacat de drum absolut necesar, vezi si comentariul cu portul Constanta.
La tronsonul de autostrada Bors – Suplacu de Barcau desteptii de romani au intrerupt constructia in 2009 fiindca s-au certat cu Bechtel. Prea bine, dar suntem in 2017 si dupa 2 ani de tergiversare cu un constructor care a castigat licitatia dar n-a facut nimic pe teren, acum pregatesc o re-re-re-licitare… alti ani pierduti, alta impartire in 3 segmente distincte care vor fi gata fiecare in alt an (la pariu ?), nici ala nu va putea fi dat in folosinta in 2020, te asigur cu semnatura pentru asta 🙂
La tronsonul Gilau-Nadaselu, un cacacel de 9 km rupt din planul Bechtel al tronsonului Gilau-Mihaesti de 22,5 km, s-a tergiversat constructia din 2009 pana in 2017,a sadar 8 ani de zile. Azi e gata dar au avut GRIJA sa necesite autorizatie separata pentru un viaduct de la capatul tronsonului care in cele mai bune conditii va fi finalizat doar in 2019 sau 2020, pana atunci nu se poate circula pe el fiindca nu are iesire, e un dead-end.
Pe partea cealalta a micului tronson rupt in doua, si anume Nadaselu-Mihaiesti de aproximativ 17 km se lucreaza cu viteza melcului si nici ala nu va fi gata mai devreme de 2020 ca n-are cum.
In cel mai optimist caz in care Gilau-Mihaesti, nu uita, doar 22 km amarati de autostrada, va fi gata in 2020 sau 2021 cati ani intarziere are fata de 2009 ?
Tronsoanele Ogra – Sighisoara – Fagaras – Codlea (adica Tg Mures – Brasov) au fost eliminare complet din Master Planul minunatei republici Romania de infrastructura pentru viitor si nu au asigurate absolut nici un fel de interes sau finantare pana in 2035. Asta inseamna ca daca dupa 2035 incepem sa facem SF de 2 ani de zile, poate-l facem din nou prost si dureaza 10 ani ca la Pitesti-Sibiu, dupa care urmeaza inca 3 ani de zile cu licitatii, contestatii, amanari, AM si AC, asta inseamna ca prin 2045 se vor apuca de lucru si vor lucra la el minim 5 ani in ritm romanesc. Anii astia nu includ eventualele amanari pe motiv de „nu sunt bani” cum au fost la celelalte tronsoane mentionate mai sus. Pe mine ca om ma doare fix in cur daca autostrada aia va fi gata in 2055, eu voi fi mort demult atunci. Pana in 2055, mor oamenii pe capete pe ruta aia. Dar cui ii pasa.
As mai avea exemple dar iar am scris prea mult 🙂
PS: a, la cale ferata, pe unele magristrale care traverseaza tara viteza medie e mai mica in 2017 decat era in 1939…………..
Suficient cat sa imi formulez dosarul de convingere:) . Multumesc!
@Che, Intra nene pe pagina CFRului si vezi acolo vitezele medii de deplasare…
in sfirsit cineva face publicitate pe aici la forumul PEUNDEMERG !! Acolo se afla multe din cele cerute de checkmate
le cam amestci sorin2:
-centura bacau -s-a reziliat contract cu constructorul turc (dehhh,ponta il curta intens pe urmasul lui Mahomed Cuceritorul, s-au tot contestat in licitatie pina cind afost dat cistigator un turc) care s-a apuct de treaba dupa vreo 2 ani…
– eeii, la pitesti-sibiu este marele merit al lui Cracanel (so si cu comarnic -brasov pe PPPva) valetul lui ponta,care a vrut sa duca finantarea PE FONDURI EUROPENE de la PI-SI la comarnic-brasov,nu i-a REUSIT(era imposibil sa inghita Comisia o asemenea escrocherie),apoi au vrut sa treaca finantarea europ pe sibiu-brasov-bacau PPP -1mild lucrarile platite de Romania in 30 de ani -vreo 8 mild, tun tataaa ,ce mai )….si asa sau mai pierdut vreo 3 ani……sa-i multumiti din inima Partidului !!!
Nu mai insist cu restul , e fff mult de scris…
p.s. In Masterplanul de transport al Romaniei a ramas cum a vrut Ponta: pe fonduri europene ( adevarat ca regionale,nu progr infrastructura mare)brasov-bacau-autostrada prin creerii muntilor…..
cracanel=SOVA
Imi amintesc tunul de 8 miliarde de euro, ar fi fost unul din cele mai mari din istoria noastra. La Pitesti-Sibiu au frecat-o cu SF-ul ala ani si ani de zile, timp pierdut, iar acum vor sa se apuce doar pe partile usoare, respectiv loturile 1 si 5 care nu rezolva mai nimic din adevarata problema a zonei, sunt cele mai usoare si in plus de asta pe Sibiu-Boita sunt probleme cu zonele prin care va trece autostrada si poate se va lasa cu scandal din partea localnicilor, proteste sau alte intarzieri.
Dar sa lasam detaliile astea, ideea e ca guvernarea PSD a taiat drastic din bugetele pentru infrastructura pentru a folosi banii respectivi la majorarea pensiilor si salariilor, iar aceste taieri combinate cu SF-uri prost facute si cu intarzieri la AM si AC exclusiv din cauza incompetentei autoritatilor statului ne intarzie constructia de autostrazi cu ani si ani de zile.
PS: forumul ala il urmaresc cat de des pot, aproape zilnic, ca si acesta, doar ca acolo nu postez ca n-am ce 🙂
Este necesara legarea Moldovei de Ardeal si implicit de autostrazile spre Vest. Vreau de asemenea autostrada spre Bucuresti-Constanta. Asta ca sa nu ramanem cu o Moldova subdezvoltata si evitata de investitori majori. Nu de alta dar in situatii din astea pot aparea simpatii pentru anumite tipuri de discursuri (il mai tineti minte pe Constantin Simirad si pe prietenul sau Gusztav Molnár?).
In afara de tronsonul Bucuresti-Constanta unde se circula cu 160 km/h, mai e vreo astfel de linie in Romania? Auzisem ca mai erau in curs de modernizare un tronson sau mai multe dar mai stiu pe unde si daca s-a finalizat ceva.
Eu inafara de Bucuresti, nu am mai fost pe nicaieri in ultimii ani.
Am gasit ca ar mai fi si tronsonul Bucuresti-Predeal.
Cu cca. 160 se circula de la București pana la Fundulea. Apoi mai incet. Pe tronsonul Fundulea – Fetesti garile / peroanele sunt neterminate (cu exceptia Medgidiei unde au lucrat niste nemți ) desi trebuiau incheiate de muuuulți ani. Este un dezastru. Nemții care au lucrat Constanța – Fetesti au adus o omida de vreo 150 m, mergea cu 2 km/h , scotea linia veche si lasa in urma una noua cu tot cu terasament refacut si membrana anticapilaritate. Repede si destul de bine. București-Fundulea a fost facut de greci(mari experti in domeniu?) cu utilaje inchiriate de la CFR si intr-un final cu omida mai sus menționată caci nemtii isi terminasera deja treaba. Cel mai lung sector Fundulea – Fetesti a fost” lucrat” de catre scuderia Astaldi. Au lucrat o „eternitate” cu 5 muncitori si 3 lopeti. Scandaluri, smecherii, nesimțire, canalii (si nu numai italienii). Aproape 2 ani trenul a facut 5 ore si chiar si 7 pe ruta Constanta București. Vreo 5 ani de chin pentru reabilitarea unei cai ferate de 200 km nu in jungla amazoniana sau in Tibet ci la şes….Ah si podurile peste Dunare au fost omise atunci si parca de vreun an lucreaza la ele niste „arheologi” dupa ritmul nebun. In nici o tara cat de cat civilizata nu s-ar fi acceptat bataia asta de joc. Concluzia? Uitați-vă la peroanele din Ciulnița si Fetesti…..S-a mai modernizat ceva, Bucuresti – Câmpina si se lucreaza prin Ardeal. Cand se termină acolo? In sha Allah vorba francezului. Rețeta româneasca este clara : incet scump si prost.
Checkmate unde traiesti omule?si in ce an?
Brasov, 2017. Eu stiu ca e adevarat, dar trebuie dovedita. Cu numere, fapte si studii, nu zvonuri si dovezi indirecte.
Stii care e problema mea? Acu 2 saptamani m-a vizitat un instalator. PSD-ist convins. Si de cate ori ii ziceam ceva facut de guvern rau, raspunsul era: „De unde stii? Cine zice?”. Asa ca ma inarmez pt urmatoarea data cand mi-i se mai strica o teava. Razi daca vrei, dar eu nu glumesc deloc. Principala problema a oamenilor de pe acest site e ca nu se chinuie sa schimbe opiniile celor din jur.Bunici, prieteni, rude, vecini, etc. E prea greu? Nu vreau probleme? Tough luck. Try harder.
pierdere de timp si resurse,un electorat de centru dreapta convins trimite ciuma rosie bubonica in posteritate.
Electoratul ala trebuie convins.
(Personal, cred ca Base a facut mai mult rau dreptei decat toti anii de comunism combinat)
wtf?!…de aici si viziunea ta asupra dezvoltarii tarii.
ai ales calea usoara a useleului.
Dat fiind ca e impotriva DNA-ului, nu stiu daca ma insel. La urma urmei, a avut oameni pe langa el care au facut prostii (Oprea, tuta ceea, etc).
O fi sprijinit el DNA-ul la inceput, da’ sigur nu din dorinta de a fi corect. Si daca era mai destept, incerca sa nu dea munitie adversarilor.
dna my moldavian ass,a fost dna acum e altceva…doar ambitia doamnei kovesi.
cand se intorc zeci de dosare inapoi si nu poti face o urmarire penala ca la carte ma indoiesc ca vorbim de profesionalism.normal ca e subiectiv cand ei intre ei stiu foarte bine ce au facut dar doar el,elenele si ioana sunt balacariti in public…clanul mitrea,nastase,hrebenciuc,etc. deja numai exista.
iar madam codruta cu coldea,maior,ghita,dragnea sunt in aceiasi tabara.
dar discutia era alta.
daca nu ai inteles ce a fost criza si ce a presupus ea si ca reforma inceputa de nevoie trebuia continuata nu oprita de dragul useleului,lui arafat sau al bugetarilor este treaba ta.atunci a fost sansa noastra sa ne rupem de trecut,am ratat si toti care ati fost de alta parere sunteti vinovati.
Eu vb strict de lupta anti-coruptie. Nu poti avea altceva decat incepand de acolo.
Criza economica a fost un fenomen global adancit de propriul nostru missmanagement. Si acei bugetari vor intelege ca statul nu le poate da cand….statul nu le va mai putea da 🙂 . Sau nu vor intelege. Lumii nu prea ii pasa de ce cred oamenii.
Ok, hai sa o spun altfel: ai intalnit vreodata un om in care sa ai incredere sa il lasi la putere? 🙂
e felia ta deturnarea discutiilor,si a altui domn cu vechime pe aici.
eu aici in moldova nu-mi mai permit fineturi si delicateturi de genul asta.
tu in brasov si ardeal poti,am vazut si trendul din ultimele alegeri.
voi vota orice om care propune reforma statului .
1) Cum am deturnat discutia? Vb de economie, yes?
2) Tu esti din Bacau, nu? 🙂
3) Ok, dintre oamenii de pe scena noastra politica/justitifica, care e dispus sa reformeze statul?
singurul care a vrut si incercat este marinarul.
si da sunt din bacau.
Pai si eu tot din Bacau (pana la facultate. Am fost la CN Ferdinand, mate-info). Deci nu te gandi ca vb cu un ardelean 🙂 .
Hai sa iti mai zic o istorisire: pe vremea 2010, au fost scosi angajatii Casei de Pensii la un meeting pro-whatever partid era la puterea pe atunci. Si nu era discutabila iesirea 🙂 . Pt ca directorul, unu’ pe nume’ Cretu, era de-al puterii (nu mai stiu ce partid era….UNPR, PDL, nu mai stiu). Ori asta mi-i se pare anormal in extremis. Si cred ca esti de acord.
deci ai fost mai degraba?
…spuneai ceva de brasov.
Traseul fu Bacau-Coventry-Hamburg-Bucuresti-Brasov
@CHE. Eu am intalnit unu, tot psdist convins, care nu vroia autostrazi. Astfel de oameni nu trebuie convinsi pt ca nu pot fi convinsi si nu cunosc puterea argumentului, nu merita sa incerci sa-i convingi.
Crezi ca instalatorul tau ne citeste pe noi? Sau crezi ca suntem pe lista de favoriti a multor votanti din aceiasi specie?!
Incearca.
@Checkmate tocmai aia ca nici unul din colegii mei care mai are parinti in viata nu a reusit sa ii convinga.
E o propaganda foarte puternica si foarte interesanta, ruso-comunista. A fost rafinata timp de zeci de ani de sute de specialisti, psihologi, sociologi etc. Atinge exact corzile care trebuie, functioneaza perfect, se raspandeste bine si prinde de minune la persoanele cu inteligenta redusa, adica majoritatea populatiei in orice tara. Treaba de expert !
E exact aceeasi atitudine, mentalitate si mod de actionare pe care il are propaganda ungureasca, si aia vin si imi zic ca ungurii sunt cel mai vechi popor din Europa ( 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ) si daca ii contrazici vin cu aceleasi intrebari, de unde stii tu, cine zice, esti manipulat, da-mi linkuri, ceee, enciclopedia britanica, aia e propaganda evreiasca, ceeee, library of congress, aia sunt toti evrei care au ceva cu ungurii, ceee, imperiul roman, aia minteau mult, ceee, statistici austriece, alea aveau ceva cu ungurii si vroiau sa se razbune pe ei, etc etc.
E exact ce face Ghita Bizonu’ aici pe forum, ii dai 5 linkuri de la 5 economisti si el iti spune ca aia toti sunt manipulati, sunt basisti, de unde stiu eu ca datele alea sunt adevarate, eee, e parerea lor personala, etc. Toata planeta zice ca Romania se indreapta spre faliment, doar pensionarii stiu mai bine ca tara o duce mai bine ca niciodata.
Din experienta mea si a cunoscutilor mei, incercarile astea de convingere sunt o pierdere de vreme, propaganda e facuta exemplar si sunt tehnici rafinate inca din anii ’30 nu de ieri de azi.
Uite, un exemplu: acum vreo 15-18 ani incercam sa conving un prostovan de 19 ani ca MISA si Guru Bivolaru sunt lucruri rele, am inceput sa-i spunem ca aia ii vor banii si casa, ca il pun la lucru pe gratis, ca Bivolaru nu e cel mai destept om din lume, etc etc. Raspunsul lui? Aha, e EXACT ceea ce Guru mi-a spus ca imi veti spune voi, sunteti manipulati, etc. Practic i-am dat confirmarea suprema, am actionat EXACT in modul si cu cuvintele si argumentele pe care i-a anuntat Guru ca le vom folosi, a fost confirmarea suprema ca Guru e cel mai destept om, ca stie ce zice si ca noi suntem toti niste zombie manipulati 🙂 Apoi si-a continuat viata lucrand gratis pentru ei, le-a dat toti banii inclusiv sume mari cerute de la parinti, a incercat ceva si cu apartamentul nu stiu daca i-a iesit, si dracu’ stie ce a mai facut sau cat pisat a mai baut. Ultima oara l-am vazut la televizor intr-un prim-plan la stirile zilei, era la un protest in Bucuresti prin 2003. Astia ziceau ca daca Romania nu recunoaste MISA si nu-l pupa-n cur pe Guru, nu va intra in UE. Ete, suntem in UE de 10 ani 🙂 Omu’ prost e om prost, te asigur… 🙂
Eu reusit sa-i conving pe ai mei. Unul nu a fost dificil (dar nu mai e printre noi), celalalt mi-a luat 4 ani de munca asidua 🙂 .
Depinde si de materialul genetic.
Am colegi foarte destepti care se cearta de ani buni cu parintii si pur si simplu n-au reusit si nu vor reusi nimic.
De obicei, omul cu cat devine mai batran cu atat devine mai capos. Asta se combina si cu faptul ca atat memoria cat si inteligenta si capacitatea de rationare scad pe masura ce treci de 60, 70, 80 de ani etc. Daca n-ai reusit sa convingi un om la 60 de ani, dupa 10 ani de argumente, nu vei reusi la 70 si cu atat mai mult la 80 de ani cand creierul lui se chinuie cu viata de zi cu zi, memoria e la pamant iar capacitatea de luare de decizii incepe sa semene cu cea a unui copil de 5 ani… Astea toate pe langa faptul ca sunt caposi si ca au trait ani buni in comunism, care i-a tampit si transformat in legume obediente, care le-a interzis accesul liber la informatie, etc.
din psd in usl.
Nush daca am inteles bine. Daca e menit comentariul a fi sarcastic, eu te-as intreba de ce dai ca….marocanul 🙂 …..si fugi?
Si a fost PSD-USL-PNL-USR (de ultimul ma mir si eu…..).Treb sa ii iei cu binisorul. In locul tau as zice bogdaproste ca ai inca un votant, nu m-as ratoi ca samantarul din fata blocului 🙂
suntem atat de tari cat cea mai slaba veriga.
s-a vazut in cazul usl,montruoasa coalitie impotriva firii care a deturnat tara.
din 2012 Dumnezeu si-a luat fata de la noi pentru ca suntem prosti si alegem somnul dulce pesedist si nu calea dreapta…munca,sacrificii si apoi succes si reusita.
binisorul numai este o solutie din anii ’90,cu binisorul ne-au condus pana acum.
in rest samantar sau nu stau drept in fata oricui in tara asta ,nu am primit nimic gratuit de la tara asta si am votat intodeauna cu gandul la ea,concetateni si familie.
intr-o zi veti intelege ce a insemnat usl pentru noi.
Bre, pe bune, eu nush de ce ma asociezi cu USL-ul. Nu am votat USL, nici PSD vreodata…. si nu am ratat decat un singur set de alegeri (eram in strainatate). In fine, cred ca am vorbit deja prea mult. Tine-ti opiniile politice. Te astept in Piata 🙂 .
Ce link oi fi vrând , nu stiu…
Bag vreo 6.000 km și câteodata mai mult în sud -estul tarii, si prin orașe ,și pe la „cucuieții din deal” de câțiva ani.
În afară de cârpeli, nu se face nimic vis a vis de drumuri, parcări, etc.
Și cârpelile alea, vai mama lor….
În urma cu 6 ani am mers cu trenul 250 km. E praf nene, gările mici/ haltele, arată de parcă am fi în vreun război….nu mai zic de viteza trenului….
Dacă îți cere vreun politician link, dă un semn , că îți dau nr meu de telefon , să mă sune pe mine, să îl pot înjura personal… 🙂
„E praf nene, gările mici/ haltele, arată de parcă am fi în vreun război….nu mai zic de viteza trenului….” 🙂 Exact impresia mea. Vagoanele aratau mai rau ca alea din anii ’30, ceea ce e de inteles avand in vedere preturile unor vagoane noi si faptul ca aproape nici un calator pe trenurile astea personale, mai nou „regio”, nu prea isi cumpara bilet, in unele zone ale tarii, pe unele tronsoane mai putin importante se circula inclusiv cu viteze de 40 sau 50 km/h, sinele sunt putin deformate iar imbinarile dintre ele destul de proaste, asta combinat cu „amortizoarele” vagoanelor (nu stiu cum le zice tehnic) fac ca vagonul sa se scuture si sa faca zgomote chiar si la viteze de 40 km/h, usile nu se inchid niciodata, weceurile arata ca o morga din Siria, banchetele sunt rupte, cosurile de gunoi smulse, garile arata ca in estul Ucrainei, haltele nu sunt la nivel si la fiecare din ele vezi femei in fuste, batrani si copii care se cracaneaza la maxim incercand sa urce sau sa coboare din tren si nu reusesc, uneori mai ies pe hol alti pasageri ca sa ii traga/impinga si sa ii ajute cu bagajele, insa cel mai rau lucru dintre toate mie mi s-a parut intotdeauna omniprezenta tiganilor si a grupurilor de tigani care urca si coboara cum si cand vor din tren, ori urca doar temporar cand trenul stationeaza in noduri de cale ferata sau gari unde se schimba locomotiva, astia au cutite la ei si sunt foarte agresivi si iti poti risca viata daca nu esti atent la ei sau nu le dai cativa lei ori un sandwich. Treaba asta e mai nasoala decat toate celelalte la un loc, siguranta in pe multe rute de cale ferata e o gluma proasta.
Apropo, stii ca Udrea avea un plan de-al ei probabil conceput dupa o noapte cu clientii in care vroia sa taie toate finantarile de la autostrazi si sa bage 4 miliarde de euro in reabilitarea DN-urilor, DJ-urilor si a drumurilor comunale, evident exclusiv cu fonduri de la stat?
Normal, de ce sa folosesti banii aia pt a co-finanta autostrazi pt care UE plateste 85% cand poti sa faci un cacat de DJ la 10 milioane pe kilometru cu bani pt care nu te verifica nimeni, evident DJ care va fi plin de gropi anul viitor deci va trebui refacut, hopa, alti 10 milioane pe km 🙂
Pt @ Checkmate….
Eroare [in]voluntara pe DCNews.ro
Punctul de pensie va ajunge la 1.775 până în 20120, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.
În ceea ce privește Legea pensiiloe, Liviu Dragnea a declaat că în acest moment sunt trei variante, variante care vor fi discutate în coaliție săptămâna viitoare.
https://www.dcnews.ro/liviu-dragnea-precizari-despre-punctul-de-pensie-si-despre-varsta-de-pensionare_555653.html
🙂
Daca am face macar o retea cat de cat decenta de autostrazi poate mai atragem o fabrica, doua de automobile la noi.
Ce ma enerveaza pe mine este ca o tara ca Bulgaria are mult mai multi turisti decat Romania. Nu zic ca Bulgaria nu are locuri frumoase de vizitat, dar Dumnezeule, noi avem Transilvania. Si orasele bulgaresti sunt sub ale noastre. Ei nu au Sibiu, Sighisoara. Sau Delta Dunarii. Care nici macar de romani nu e vizitata.
Ca tot vorbim de potential, trebuie sa facem ceva cu Portul Constanta. Niste potentiale mega-inventitii in Romania, pe langa reteaua de autostrazi ar fi reteaua nationala de irigarii, canalul Dunare-Bucuresti si aducerea in secolul asta al Portului Constanta. De mult se tot vorbeste despre amenajarea si utilizarea insulei din port, dar pana acum nimic.
Un lucru bun este ca se tot deschid terminale de grane, cereale, macar aici devenim si noi competitivi. Dar ca trafic, Portul Constanta nu prea apare deloc in statisticile europene.
Ok, hai ca poate sunt eu ignorant, dar….portul Constanta da catre ce? Catre Marea Neagra. Deci permite tranzitul marfurilor catre si dinspre alte zone riverane Marii Negre: Georgia, Rusia, Armenia, Azerbaidjan. Ucraina are cai terestre, Turcia la fel. „Dar Checkmate, marfuri din Mediterana….”. Da, dar daca vreau sa ajung in Austria, ma duc in Italia si acostez acolo.
Deci nu vad de ce e atat de importanta MN. De altfel, nici nu vad sa fie: nu e nimic dincolo de ea care sa fie dezvoltat, si nici nu se sichiseste cineva ca devine lac rusesc. Nu e cale navigabila importanta, decat pt noi.
Aici trebuie mentionat ca e un trafic de marfuri dinspre Asia / mai ales China care vine catre Europa pe o combinatie de cale ferata si sosea. Mai mic decat ala care vine pe oceane, dar suficient de mare incat sa ne uitam la el. Traficul ala atinge estul Europei prin diverse puncte cum ar fi Belarus/Polonia, Turcia sau Romania. Din ce am vazut eu pe CNN, BBC, EuroNews si foarte multe surse rusesti si chinezesti (care admit ca sunt 90% propaganda), se pare totusi ca traficul respectiv va creste puternic in urmatorii 20-30 de ani. Nu se va reface Drumul Matasii prin anusul lui Putin asa cum viseaza el noaptea dar traficul de marfuri va creste. Ce ar putea Romania sa faca e sa atraga cat poate de mult din acel trafic catre portul Constanta iar de acolo sa il trimitem catre vest prin trei medii: cale ferata, autostrada si cate ceva pe Dunare. Treaba asta se intampla deja dar la o scara prea mica datorita lipsei autostrazii complete pe coridorul Euro IV, a cailor ferate mai proaste ca-n 1939 si cam atat… Dunarea ar duce mai mult decat face acum dar nu cu mult mai mult.
Sa nu uitam ca pe vremea comunismului portul Constanta era al 4-lea din Europa, apoi in anul 2000 a ajuns al 6-lea, iar anul trecut am vazut mare stire tiganeasca la Pro TV in care Andreea Esca era entuziasmata ca acum e al 10-lea port din Europa… in ritmul asta, cand vom avea trafic bun de marfuri Asia – Europa noi ne vom trezi cu al 15-lea port din Europa. Tot in jos…
Intr-adevar in tabloul asta trebuie sa fim atenti la amenintarea rusa din Marea Neagra, una care e foarte scump de contracarat si sa ne gandim daca merita sa bagam miliarde si miliarde in nave, submarine, microfoane, torpile, avioane si elicoptere ca sa protejam toata treaba asta.
Dar daca in calcul mai bagam si viitorul gazului lichefiat care poate inlocui gazele rusesti si faptul ca portul Constanta poate deveni un hub est-european in care hoarde de nave sa aduca acest gaz din SUA pentru Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Moldova, Slovacia, Cehia, Austria etc… eu as zice ca merita bagati bani in zona aia in urmatorii 20 de ani.
PS: normal, daca se tot cacam pe noi cu autostrazile si caile ferate atunci totul e degeaba, si miliardele bagate in marina militara si miliardele bagate in port.
PS 2: parca mai sunt si ceva rezerve bune de gaze si petronl in MN… alt punct in plus
Rezervele alea de gaze si petrol sunt minuscule comparativ cu nevoile Europei. Iar daca SUA aduce gaz, il aduce prin Polonia sau Vest. Nu vad de ce ar inconjura Europa, mai ales prin potential ostila Dardanele.
Majoritatea transportului UE-China e oceanic. Ce nu e, pe cale ferata prin Rusia. Ce nu e nici ala, ar fi noul tau drum al matasii. Dar uitate-te pe harta: trece prin potential ostilul Iran sau prin niste -stan-e. Prin Iran, e exclus. Iar prin -stan-e, e suficient un singur atentat sau o serie de rapiri de camionagii/tiristi, ca sa nu mai trimita nici o firma de transport oameni pe acolo.
Dar sa presupunem ca nu se intampla asta. Unde ajung marfurile? Doua optiuni: Turcia sau Caucaz. Din Turcia, nu au nevoie de Constanta, marfurile se pot trimite mai departe cu camionul, au legaturi de drum. Nu ar avea sens sa ajunga din Turcia in Caucaz, pt ca ar face kilometrii degeaba. Direct in Caucaz, ar insemna sa tranziteze M. Caspica. Adica te duci pana in -stan cu camionul/trenul, descarci pe vapor, descarci de pe vapor in tren/camion, duci in „inserati port”, descarci de pe camion/tren pe vapor, transporti pana in Constanta, duci cu camionul/trenul. Ei bine, zi-mi ce transportator intreg la cap foloseste un asemenea lant 🙂 .
Bune argumente.
Pana la urma ramane la decizia autoritatilor cati bani vor baga in infrastructura economica din Dobrogea. La o asemenea decizie trebuie sa avem rapoarte foarte detaliate pentru ultimii 10 ani, cu firme, angajati, import, export, trafic auto, trafic feroviar, costuri de mentenanta la autostrazi si la cai ferate, la aeroporturi etc, toate astea completate de rapoarte suficient de groase de la SIE si alte institutii, ca sa avem tabloul complet si sa putem decide da domnule, bagam bani insa maxim 15 miliarde in 10 ani, sau nu bagam, sau bagam 40 de miliarde, etc. Noi aici doar discutam intr-o duminica pe un forum 🙂 Eu personal as incuraja privatii sa bage bani in portul Constanta pentru ce considera ei ca e profitabil si i-as sprijini cu impozite mai mici si cu banii statului in aeroportui, cai ferate si autostrazi. Privatii pot aduce trafic de marfa, constructii de fabrici sau turisti in zona aia, statul trebuie doar sa se abtina sa le dea in cap cu taxe sau legaturi moarte.
Am avut o discutie cu un prieten din copilàrie, foarte introdus în sferele puterii.
Reusise acum multi ani sà aibà acceptul UE pentru finantarea unei autostràzi litorale pornind din Bulgaria pânà la frontiera (actualà) ucrainianà.
Càcànàrii legate de oligarhii din Dobrogea a curmat istoria.
Normal, doar lor ce le iesea? 🙂 Asta e mentalitatea, mai bine ramanem fara autostrada aia daca firma nevestei nu poate asigura catering pentru muncitori, cu mancare proasta la 45 de lei portia.
Stii cumva cum se numea acel proiect, sau era doar i idee?
Nu, cu toate cà am discutat acum 3 luni. Chestia cà a mai venit o datà pe masà, în alte circumstante. Si tot o altà càcànàrie l-a anulat.
Tipul respectiv nu e mitoman, mi-a demonstrat în nenumàrate rânduri cà informatiile pe care mi le dàdea erau valabile.
Deci pana la urma se gandeau si altii la autostrada propusa de Eroul acum vreun an intr-un articol.
Ori asta ori Eroul o fi vreun mare mahar ale carui 300 de milioane de euro nu apar in Forbes si care a avut intrare la prim ministru pe vremea aia, dar i-o fi taiat-o Mazare 😉
Lol. E altcineva mitoman aici. CUM anume a fost acceptata o astfel de autostrada si prin ce document UE ?! Pentru ca daca ar fi fost un document, ar fi disponibil on line ca orice decizie UE. Si supriza incredibila ! NU E ! Nu exista asa ceva. Deci vorbesti prostii.
A, daca te referi la initiativa rusa a unei centuri in jurul Marii Negre, o gogorita ruseasca ca oricare alta, da, a existat , dar nu era un proiect UE si nici macar nu era in interesul Romaniei sa crreze un coridor Odesa-Bucuresti care sa ia din traficul portului Constanta, totusi cel mai mare port de la Marea Neagra. O magistrala de la Odesa la Bucuresti cu legatura in A2 ar fi fost concurenta la Constanta. In orice caz, Bugeacul e o mare mlastina cu drumuri la nivelul celor forestiere din Romania. Ceea ce presupune ca orice speranta de autostrada pe acolo e o prostie de vreme ce nu sunt drumuri de afluenta iar saracia e cumplita. Inainte de a visa cai verzi pe pereti nu mai bine am lega noi Iasiul si craiova de Romania si Ue cu autostrazi ?! Ca suntem de rasul lumii cu impotenta noastra administrativa ….
Crezi ce vrei. În tractatiile diplomatice, cà este Comisia europeanà sau Consiliul de Securitate, lucrurile se pregàtesc înainte de asa zisa consfàtuire, când este vorba de lucruri importante. Asta ca sà nu se aparà cu refuzuri jenante.
În 2007 a apàrut primul raport si recomandàrile pentru actiunile viitoare ale Comisiei europene cu privire la „sinergia Màrii Negre”. Inclusiv autostrada litoralà, fàcând legàtura din Grecia, prin Bulgaria si Dobrogea pânà cel putin la frontiera ucrainianà. Nu e vorba de un proiect rusesc.
MircicaS isi da cu odicolon rusesc de multa vreme.
Cica asa a ordonat madam Le Pen organizatiilor teritoriale.
C-o fi asa sau nu, nu stiu, poate ne lumineaza MircicaS, ca e membru.
🙂
Sà te lumineze Dumnezeu, cà ai nevoie. Nu sunt membru FN.
Ai aicea proiectul Comisiei europene, dirijatà binenteles de FSB, dupà unii neluminati.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/?uri=CELEX%3A52008DC0391
E un raspuns care te onoreaza 🙂
simplu: autostrada Marii Negre…..e un proiect discutat si rasdiscutat !!! nu stiu de ce ar trebui sa fie ala o prioritate pt Romania ,cind noi nu avem o leg decenta cu OCCIDENTUL prin coridorul IV( Sibiu – Pitesti–PiSi si Centura Bucuresti A0(inelul sudic)….a nu se confunda cu actuala centura pe 2 benzi largita la 4…..
aaa , mi-a scapat ceva …autostrada asta nu apare in Master Planul de transport al Romaniei ,ala pe care s-a batut palma la bruxelles cu Comisia ……e ceva supt de sub unghie, ca or fi intentii ale unora interesati,nu neg ….
sinergie MN ,TRACEKA asta era inainte de criza , de atunci multe s-au schimbat, ai mai auzit cumva ceva legeat de politica de convergenta, de ex???? autostrazile se vor face dupa Maserplanul de transport, ala sabotat de ponta&sova vreo 3-4 ani si scos tot cum au vrut ei ( amanuntele se pot gasi din plin pe net) ca sa le iasa si lor de o chewngâ ACOLO !!!
Ca sa intelegi, eu dezbat ideea ca MN e importanta, nu faptul ca infrastructura e optionala. Nu e, se stie ca aduce bunastare. Deci, din partea mea, cat mai multe legaturi 🙂 .
Ca nu va putea fi vreodata de nivelul Rotterdamului sau al orasului-port Singapore asta e alta treaba, cum ai mentionat si tu, totul tine de pozititia geografica.
Dar pentru noi este un obiectiv de interes national.
Mare parte din marfurile care intra si ies din tara asta trec prin portul Constanta. Ca sa dau un exemplu, mereu trec trenuri cu Dacii care sunt descarcate in port si urcate pe feribot.
O buna parte din exportul nostru trece prin port.
Constanta este printre primele cele mai importante porturi europene, mai ales pt zona de sud-est, dar daca tinem cont si de Dunare, plus canalul Rin-Dunare, importanta Constantei devine covarsitoare nu numai pt noi ci si pt toti vecini nostri, mai ales pt cei care nu iesire la mare.
Ungaria de exemplu isi exporta graul tot prin Constanta.
graul din ungaria….dar alte marfuri??? e mai ieftin si rapid, inclusiv pr timisoara ( ca si pt Europa Centrala ) sa aduca marfa cu camionul din trieste sau alte portiri din croatia decit din Constanta, vorbeste cu angrosistii din vestul tarii…..
cit dess=pre importanta Constantei la nivel global….tranzit cu China, Drumul Matasii, Proiectull Traceka,ETC, te rog sa urmaresti argumentele lui checkmate din postarea de la 15:22…. nu spun ca nu e importanta pt Romania…..
Importanta Constantei rezida si in accesul sau catre Dunare. Nu poti transporta cu TIRul decat anumite marfuri, altele merg pe apa sau cu trenul.
salut. totusi, nu s-ar putea face ca gazele lichefiate sa vina de la azeri, prin Gerogia si apoi la noi, la Constanta? Parca era un proiect!
AGRI, deocamdata nu se mai aude nimic.
scuze pt. offtopic
Chipp
25 august 2017 at 15:53
@Neamtu tiganu,
stii cumva despre ce este vorba in aceasta poza?
http://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2012/12/IAR_93.jpg
Pare a fi o macheta. Si in background este o Dacia Logan 1.
Pare sa fie o dezvoltare a avionului IAR-93. Si chiar este o Macheta. nu stiu la ce scara… dar destul de mare…
*******************
Fotografia e facuta in holul INCAS, in fundal se vede cladirea portarului, inainte era acolo si personalul. Este cladirea pe care e montat IAR 93 si care se vede din strada.
Fotografia e cam neclara si nu vad detalii pt. a-mi da seama de care varianta ar fi vorba. Oricum e doar o macheta de prezentare, au fost vremuri in care fiecare sefulet isi impopotona biroul cu cite o macheta.
e o varianta de preserie, nu are prelungirea dintre aripa si fuselaj pe bordul de atac.
avem la nivel de guvern acelasi discurs cu tigrul est european,economie solida si crestere economica ca inainte de criză.mai mult decat suficient pentru mine de a fi circumspect la aceste mesaje.diferenta este ca acum ne paste o criza auto-indusa de neîntelegerea mecanismelor economice de un partid adus constant la putere de votanti lipsiti de orice contact cu realitatea timpurilor.
ciuma asta de partid nu trebuie subestimata,se reinventeaza periodic si breveteaza noi metode de spoliere a banului public pentru propriile nevoi.
acest partid si votantii lui sunt manati in lupta de o ură patologica fata de romanii cinstiti si simplii care nu pleaca capul ,nu intind mana si nu inconvoaie coloana.
se simt lezati de tot ce inseamna spirit antreprenorial,initiativa,program de lucru,liber arbitru,responsabilitate ,raspundere,performanta,venituri dupa aceste criterii.
pentru ei suntem toti niste hoti !…asta e mentalul colectiv pesedisto-bugetar.
din pacate criza trecuta a trecut degeaba pe langa noi ,avem memorie scurta.prima reforma trebuie sa fie cea a statului si a sistemului bugetar,ce a inceput in criza trebuia continuat pentru ca acum acuzam aceleasi simptome.
statul roman in starea lui de fapt nu poate oferi nimic.nici autostrazi,nici economie competitiva,nici armata,nici justitie,nici nimic…doar ghesefturi si manevre gen pilonul 2 de la pensii.
partea cu adevarat nasola este ca nimeni nu sare la gatul lor(opozitia?) iar presedintele se gandeste doar la mandatul doi….sper sa iasa si sa explice atunci colapsul economic la care a fost martor.
Sa zicem ca stam inca bine ..statistic, dar mie im par la vecinii ucraineni ca stau mult mai bine, o fi avand o piata neagra mai mare dar sunt bogati ci duiumul. Masini straine la greu multe sate de-ale lor sunt conectate direct la gaz si sunt si mai civilizati decat multi romani.
Sarbii cam tot asa dar parca mai putin.
I a vedeti pe youtube cu masini sunt in marile orase ucrainene. Lazile lor au disparut cu totul.
Ucraina este saraca rau fata de Romania din absolut toate punctele de vedere.
Victor vorbeste de economia neagra care e greu de prins in statistici…..veniturile celor din zona de frontiera cu Romania unde se face trafic cu tigari,cu mijloace la care nici nu te gindesti ( cred ca au drone mai performante decit Armata Romana ) nu apar in statistici decit la comsum…
In istoria economiei se cunoaste ca asa-zisa „economie-neagra” saraceste de fapt statul pt ca ea traieste din neplata taxelor, nu plateste salarii, nu ofera stabilitate, nu plateste asigurare medicala sau pensie. Nimeni vreodata nu s-a dezvoltat pe sub masa ci dimpotriva…
Poate fi un factor partial compensator dar pt scurt timp dupa care economia subterana devine mafie.
perfect de acord cu tine, dar Victor vorbea despre opulenta afisata de unii de ex URSS, care este rezultatul economiei negre din zona. sa vezi ce case au aia din zona de frontiera, pe linga Siret sau dincolo in Transcarpatia ,peste Tisa…si nu vorbesc de capsunari( sunt si la ei) ci de vamesi si…..diversi baieti !!!!
Opulenta asta se vede si la noi si este tipica de fapt societatilor sarace si subdezvoltate. N-ai sa vezi asa ceva in tarile normale. Insa 90% din populatie, aia saracii, nu se vad tot asa de bine.
@Victor da dar asta e un semn rau.
Cand o tara e saraca in toate statisticile si de altfel si in viata de zi cu zi dar in acea tara vezi hoarde de masini de 100 000 de euro bucata e semnul ca tara aia a fost acaparata de mafie si e foarte, foarte greu s-o mai redresezi.
In urma cu vreo 20 de ani cele mai multe limuzine Mercedes de lux au fost comandate in Africa, iar la cativa ani dupa asta, in Rusia. Ambele zone sunt fara speranta pt omul de rand, dar pline de hoti, mafioti si politicieni super corupti. Cantitati uriase de limuzine de lux nu sunt comandate de catre clienti din Cehia, Olanda sau Norvegia 🙂
Chiar am revenit din concediu, si am trecut prin serbia si muntenegru, ca si infrastructura nu sunt departe de noi. Belgradul e cu mult peste. Am fost pe un drum judetean reabilitat in serbia, cu mult mai ok decat orice drum european de la noi,obiectivele tursitice sunt foarte curate si bine marcate… sunt mai putini hoti ca noi..si sunt peste noi cu toate ca au bugete mai mici. In schimb am vazut infulenta rusa peste tot, inclusiv magneti de frigider cu putin am vazut.
.
Sa va dau un exemplu concret de valoare adaugata de pe zf.ro
Ca sa faci 1 tona de soda caustica, produs important in economie, iti trebuie 1,5 tone de sare care costa 20 Euro. Acum, stiti cat costa tona de sida caustica???
450 Eur!!!!
Daca Romania exporta sare si nu soda, are o economie slab dezv, vanzind mat prima nu produs finit.
Corect Sorine si mai putem adauga gaze naturale vs ingrasaminte sau produse din plastic (vezi Oltchimul si alte combinate puse pe butuci), exportul de tabla, busteni etc.
Din 2012 nu se mai exporta buștean din România întrucât este interzis.
Am greșit , scuze . A fost un proiect de lege in 2012 sa fie interzis exportul de buștean însă a fost respins . Totuși conform Romsilva din 19 milioane de mc tăiați anual in România 0,5 mc se exporta brut , 12,7 mc se prelucrează in România in cherestea , furnir , osb , mobila etc iar restul sunt folosiți pentru încălzire .
Adica din 19 milioane de metri cubi taiati anual in Romania nu mai putin de 5,8 milioane sunt folositi pentru incalzire ??? Doamne cat de inapoiati suntem !!
Parca vad ca majoritatea banilor pentru acei 5,8 milioane de mc sunt veniti tot de la stat sub forma de ajutoare pentru incalzire.
Statul roman isi taie padurile pe bani proprii pentru a incalzi gratis sute de mii de oameni care traiesc izolat desi nu-si permit asta. Halal economie, halal strategie, zero viitor.
Si cheresteaua ce-i…daca nu export de lemn brut?!
Cheresteaua e considerată semi-finit .
Din propria mea experienta, la un container de 40″ de cherestea se exporta trei de bustean. Unde am lucrat eu, majoritatea mergea in… China. Maritim vorbesc. Putin in EAU sau Iordania. Terestru destul de mult, cherestea, in Turcia, putin in Ungaria. In occident spre deloc, pleca in schimb mobila. Desigur, nu generalizez. Vorbesc strict de ce am facut eu – vama, transport.
ptr informarea ta-soda oproduc polonezii la uzinele clorosodice Govora,Deci ei ia banii!!
Aia zice si el
Romania e cum e din lipsa TOTALA a unei strategii nationale de dezvoltare.
– partidele politice se fauteaza reciproc pentru simpla ambitie de a ajunge sa controleze acel buget de stat care e de vreo 50 miliarde euro echivalent. Sursa exclusiva a bunastarii unei mase de persoane care nu au habar de capitalism dar sint experte in socialismul pomeni contra vot.
-lipsa acestei strategii , nevoia perena de bani in plus pentru alimentarea clientelei face sa nu avem infrastructura , sa vindem sol , subsol , paduri si rezerve minerale , distrugem firme de stat profitabile.
– Ungaria si indiferent cine a guvernat , a dus inainte infrastructura . A modernizat orasele si fara statui inutile de risul lumii. A investit in sport ( vezi ultimul campionat mondial de innot). Agricultura lor a trecut de mult de faza de productie centrind nevoia de prelucrare autohtona . Noi tot la exportat rosii si importat suc de rosii.
-PIB romanesc e artificial. Cum e oriunde unde consumul asigura majoritatea procentelor din statistici. Fara o majoritate in procente obtinuta din productie , la prima problema economica , financiara se regreseaza in mod dur , abrupt si tragic.
– o guvernare cu cap spune clar cind face deficit pe ce merg banii. Adica imparte deficitul pe prioritati .x bani la infrastructura , y la scoli, sanatate . Nu exista asa ceva din 1990.
Efectele tuturor acestor probleme , cea mai mare cota a emigrarii din intregul continent. Depopulare masiva a comunelor , transfer peste hotare a fortei tinere. Avem oficial doar vreo 400.000 someri. ( platiti doar vreun sfert)
Unde ar fi Romania daca jumatate din emigranti ( peste 4 milioane de toti ) ar revenii ? La peste 1,5 milioane someri ? Bugetul ar exploda , revoltele ar fi de ordinul zilei si batutul la usa FMI cu caciula in mana , o necesitate.
Personal nu am nici o perspectiva optimista despre viitorul Romaniei. In 27 de ani am umblat mult constatind ca decalajul intre Ro si vicini a crescut , nu redus. La ochiul liber si fara sa citesti statistici.
( pe care le citesc totusi regulat)
proiect si program de tara cand un iti vine un puțoi ca macrou si iti ordona la tine in casa sa-i cumperi cateva elicoptere ca altfel…sau se umfla impotriva fortei de munca romanesti care vezi Doamne le fura locurile de munca francezilor care nici nu sunt interesati de aceste locuri,nici macar mult iubitii lor magrebieni nu le vor…ca ei sunt francezi in acte nu eiropeni de est.
de 27 de ani vestul creste pe umerii est europenilor si noi nu avem macar minimul curaj sa le reamintim acest lucru.
Observ si la comentatorii de pe Romania Military aceasi ura necontrolata contra PSD-ului,care seamana leit cu lupta Noii Securitati impotriva liderilor acestui partid,
Observ de aici de departe ca toti Premierii care au contribuit la dezvoltarea accelerata a Romaniei,Nastase,Tariceanu si Ponta au probleme cu dosare masluite inventate de Securitate,in schimb Basescu si Boc,cei care au ingenuncheat Romania din punct de vedere economic,financiar si uman sunt bine merci.
– Despre Pilonul II,Statul poate sa faca exact ce doreste cu el,fiindca este contibutia obligatorie a fiecarui angajat la Sistemul de Pensii,din care Statul opreste pentru el doar 5,4% iar restul de 5,1% merge la Pilonul II,administrat de privati,dar care in caz de faliment nu ei vor raspunde ci tot Statul.
De aicea vine imensul deficit de la pensii si nu din cresterea lor accelerata.
Despre economia Romaniei care este din nou lider in UE,o pot spune nu vorbele ci ceea ce se vede efectiv.Si oricit ati incerca sa diminuati rolul avut de PSD in relansarea economica realitatea va infirma.
Am fost in Romania pentru o luna in concediu,din care 7 zile le-am petrecut la Sovata.Cae am vazut anul acesta m-a socat de-a dreptul.
Toate spatiile de plaja de la toate cele trei lacuri erau pline inca de la ora 10,terasele pline ochi atit la prinz cit si seara.
Apoi in Baia Mare,de unde ma trag la fel tersele,barurile si piscinele pline ochi.
Am vazut de asemenea si imagini de pe litoral si marturisesc ca atita lume adunata la plaja nu am vazut in viata mea.
Apoi despre economia romaneasca dar si despre cea europeana vorbeste de la sine suprasaturatia autostrazilor europene de camioane de transport marfa,dintre care cele cu numere de Romania reprezentau o buna parte.
Vad ca s-au inceput si achizitiile de tehnica militara moderna,deci eu zic ca Romania este pe drumul cel bun.
La Sovata spatiile alea sunt arhipline de cand ma stiu eu, am fost in zona incepand cu anii ’80 cred ca de cel putin 40 de ori. In fiecare an cand era vreme buna era exagerat de plin, ala nu e un indicator bun al nivelului de trai. Unde mai pui ca o buna parte din oamenii de acolo sunt veniti din Ungaria deci nu au legatura cu cresterea economica din Romania.
Terasele in Romania sunt pline – si – de oameni de 20, 25, 30, 35 de ani fara loc de munca, care traiesc din banii parintilor sau din banii trimisi acasa de vreo ruda care lucreaza in strainatate. Cunosc personal sute de persoane care nu lucreaza dar sunt in baruri, restaurante si la terase aproape tot timpul, mie mi-e greu sa tin pasul cu ei si nu castig minimum pe economie. Asta e alt indicator care nu trebuie luat ca indiciu bun pt crestere economica.
Idem si la mare. Numarul turistilor pe litoral si aglomeratia de pe plaje se afla pe o panta usor ascendenta de cel putin 10 sau 15 ani de zile. O mica, repet, mica parte din ei, poate vreo 3 la suta, sunt adusi si de catre stat prin programe de semi-asistenta sociala gen „litoralu’ pentru oricine, ca statu’ plateste”.
Statul poate decide acum sa modifica sau sa elimine contributia la pilonul II dar nu poate confisca banii deja acumulati, banii aia sunt ai mei personali si nu ai statului, daca mi-i ia acum se numeste furt. Oricum nu-mi convine sa platesc 26 la suta pentru pensie, e un procent nesimtit de mare avand in vedere ca nu voi mai prinde pensia, statistic vorbind voi muri la serviciu, iar daca toti cei 26 la suta merg in conturile actualilor pensionari atunci as prefera sa lucrez la negru si sa impart suma economisita cu angajatorul.
Economia romaneasca creste pe credit si pe comert cu produse din import, asta e o bula care se va sparge foarte urat, cat de curand. Nu asa se conduce o economie si nu asa se construieste un viitor, dubland pensii si salarii pe bani imprumutati de la banci. Asta e fix ca si aia cu credit doar cu buletinul, in care tu dai 10 000 de euro credit unui prostovan cu salariu de 100 euro/luna pt ca el sa-si cumpere o plasma cu diagonala de 3 metri. O asemenea banca va da faliment, exact cum va da si statul roman cu mizeriile pe care le face acum.
„Achizitiile” de tehnica militara nu sunt deloc pe drumul cel bun, NU S-A SEMNAT NIMIC iar licitatiile deschide de guvernul Ciolos anul trecut au fost anulate. Suntem mai rau ca-n 2016, nu mai bine.
Cat despre dosarele masluite ale lui Nastase, Tariceanu si Ponta banuiesc ca exista dovezi, nu? Pe care dorim sa le vedem si noi. Ura pentru Basescu si Boc e de inteles pentru cineva caruia i s-au taiat foloase necuvenite si bani nemunciti, sper ca in curand sa se taie pensii si salarii cu un procent mult mai mare, altfel tara va da faliment si vom ajunge ca Venezuela.
ură sinceră si bine intenționată…din inima cu dragoste❤️❤️❤️
au nenorocit țara asta intr-un hal încat si comuniștii hardcore pălesc in fața lor.
au stricat sangele romanilor ,au omorăt romani,au batjocorit romani,predica saracia si umilinta din vile si domenii,varsa lacrimi de crocodil din masini de zeci de mii de euro cumparate din salarii de romania.
sa se duca dracului toti !..si cine crede in demagogia lor.
prin comparatie ceilalati par niste sfinti.
Mai Xanadu, ca esti rusofil si psdist e clar pentru oricine.
Problema este cum de le-ai cuplat 🙂
Mai Xanadu,cred ca nu compari Romania cu Polonia in materie de transport ,polonezii au de zeci de ori mai multe camioane ca noi,au angajat din toate tarile rusofile soferi cu toate ca ei au milioane,despre ce vorbim?!
Ce face psd-ul acum este genocid curat,astia trebuiesc executati la zid fara drept de apel!!!
Ii poti executa. Aia care le iau locul vor fi la fel 🙂 .
De altfel, ce draq vorbim, ca in 89 s-a intamplat exact asta….. Off, deschide o carte de istorie….
poftim?! in ’89 au venit rândurile 2-3-4 din partid care nu puteau sa-si cheltuie valuta ca se uita urât cârmaciul la ei.astia l-au omaorât,ai lui.
atunci s-a nascut oligarhia romaneasca care a devalizat țara.
Pai eu ce am zis…..?
corect?
Hai sa va explic cum sta treaba cu agricultura . Producătorii romani de materie prima nu sunt ajutați suficient prin subvenție drept urmare au doua posibilități : agricultura BIO cu pret mare de desfacere neaccsebil pieței din România sau culturi tehnice , in special rapița pentru biodiesel . Producătorii străini vin cu o serie de avantaje : credite primite ieftin in țările de origine , subvenție mare din țara de origine chiar daca cultiva in România etc . Drept urmare ei își permit sa cultive grâu , porumb etc pe care le exporta in țara de origine sau le prelucrează in România in produse premium de asemenea neaccesibile pieței din România ( Boromir este un ex concret ) . Asa ca romanului nu ii rămâne decât sa cumpere ieftin din țările care subvenționează masiv agricultura .
Am uitat sa Menționez . Producătorii străini mai fac un artificiu prin care fentează statul roman . Își exporta producția doar pe acte dupa care o importa iar ca furajeră . Daca vrem sa avem produse românești la prețuri accesibile agricultura trebuie subvenționată masiv de către statul roman .
Paaai…. daca o subventionez masiv din taxele mele si ale tale…. se mai cheama ca o cumparam ieftina de pe raft?
Cere răspunsul asta de la francezi , germani , spanioli , italieni
Au dreptul sa folosesca credite din tarile de origine aici?
Da . In special in țările arabe care au in deficit agricol net.
E drept european?
Juridic nu știu . Însă si in UE sunt Bănci care oferă credite pentru o afacere in alt stat membru UE.
Nu e o problema de drept European, e strict legat de politica bancii respective. In mod normal, e considerat un risc mai mare sa finantezi o activitate in alt stat decat acolo unde actionezi direct din mai multe motive: mai greu de verificat valoare activelor, mai greu de recuperat ceva daca afacerea nu merge bine, mai greu sa verifici utilizarea banilor. Dar daca banca doreste sa isi assume riscul, e treaba lor. Cel mult poate fi o problema de legislatie locala (in tara bancii, e posibil sa existe legi care sa interzica finantarea activitatilor externe, sau sa impuna niste creiterii mai restrictive).
” prelucrează in România in produse premium de asemenea neaccesibile pieței din România ( Boromir este un ex concret )”–asta inseamna ca Romania exporta produsele alea premium,nu??
Da . 30% din produsele BIO din UE sunt românești .
Bre, iti zic ce i-am spui lui George…da si tu un link. Un studiu, o poza, o diagrama placinta….
@Andrei Cristinel Negru esti sigur ca 30% din produsele bio din UE sunt romanesti?
In urma cu vreo 4 ani am inceput o afacere in domeniul bio cu cateva persoane, una in care am bagat multa munca si niste bani, dar din care pana la urma n-a mai iesit nimic, partial din cauza autoritatilor romane (coruptie + delasare + neprofesionalism + intarzieri + „nu-ti dau autorizatia pana nu-mi dai 10 000 de lei”, etc), partial din cauza partenerilor (doar erau romani, lipsa de seriozitate e la ea acasa), partial din cauza lipsei infrastructurii combinata cu taxele mari (cam scump sa produci la noi si sa exporti in Germania la taxele si drumurile existente), etc.
Important e ca Europa de Vest e PLINA de produse bio si te asigur ca nu sunt fabricate in Romania, doar in Germania sunt afaceri de foarte multe miliarde de euro cu produse asa-zis bio, fie ele reale sau cu certificari masluite, fie ele produse in UE sau produse in China si lipit eticheta cu „Made in EU” pe ele, etc. Ideea e ca nu cred ca o treime din produsele bio din UE sunt romanesti, n-au cum sa fie, as fi dat de ele la tot pasul la vremea respectiva. E drept, asta era acum cativa ani, am inteles ca romanii au crescut mult pe zona asta, dar o treime din UE nu cred ca sunt.
si mie mi se pare exagerata cifra….30% ????? ca si cum astia din UE ar fi din rwanda …
Corect Andrei.
Ungurienii au suspendat legăturile diplomatace cu Olanda retragandu-și momentan ambasadorul, după ce ambasadorul olandez la Budapesta i-a comparat cu ISIS. :)))))
Oare se trezeste Europa in privinta ungurilor, dupa sute de ani de inchis ochii?
Miram-as, dar e un inceput bun.
Un alt mit este cel al productivității romanilor . De fapt productivitatea in România in general este cea mai mare din UE. In industrie de ex. productivitatea a crescut de 3 ori fata 1989 , iar in agricultura producția pe hectar sa dublat . Soluția pentru valorificarea integrala a potențialului agricol este in consilierea si ajutarea țăranilor in accesarea fondurilor europene . De ex la mine la țara foarte mulți cultiva pe terenuri de 0,5-1 ha porumb . Daca ar cultiva legume , pomi fructiferi sau plante tehnice atunci ar avea o sursa constanta de venit .
? productivitate in Romania? Mare ??
Productivitatea este mica, in special in comparatie cu tari din Asia (ex. Vietnam, etc). Te ingrozeste cand vezi diferenta de disciplina si productivitate dintre noi si ei in industrie, si aici ma refer la sectorul privat.
Si noi nu avem productia la hectar mai mare ca in tarile vest europene. Nu trebuie sa crezi tot ce se spune la partid cu depasirea productiei la hectar.
In industrie avem cea mai mare productivitate din UE. La agricultura m-am referit strict la perioada de inainte de 1989 .
Cea mai mare productivitate in industrie din UE??? Serios, o sa ridic chestiunea la urmatoarea sedinta, sunt convins ca managerii de la JCB ori dau in dambla, ori…crapa de ras… :)))
fata de vest stam foarte bine.
Costurile la ha de Grau sau porumb sunt mai mici decat Cele pt ha de legume, pomi fructiferi. Stau pe langa Buc am si pomi in curte si solar pt legume. Consumul de apa si curent CA sa o scoti din put sunt cheltuieli importante iar daca oamenii sunt saraci nu si le permit. Mai ai Costurile de infiintare al acelui ha de legume sau pomi fructiferi.
Exista fonduri europene in proporție de 100% care te pot ajuta sa îți faci o sera modernă cu panouri solare si recuperare energie termică din deșeuri . Caută un expert serios si in maxim un an primesti banii .
Mda, maxima asta…in MAXIM un AN…si iti vinzi un rinichi si corneea pana atunci?
Sau esti cumva vreun expert si cauti clienti? Stai linistit ca am job de zi cu zi…Solarul si mini-livada mi le-am facut pentru autoconsum, sa nu mai halesc pesticide turcesti, unguresti si de oriunde altundeva.
Nici pe departe . Eu am accesat fonduri europene si am primit prima transă in 11 luni .
De acord cu comentariile voastre, dar cauzele sunt imposibil de eliminat.
In tara asta, grosul populatiei este format dintr-un amestec de pensionari aiuriti si spalati pe creier, crescuti toata viata in spiritul „ne da”, ca totu’ e pe gratis – casa, concediu prin sindicat, pachete cu portocale, etc, combinati cu angajati la stat care freaca menta toata ziua si fac prost in 6 luni ceea ce un privat ar face bine in 3 zile, plus o gramada de asistati social care voteaza cu dom’ primar fiindca primesc scutece gratis pt plozi, iar ciorba asta infecta e condimentata cu sute de mii de cocalari si pitipoance de 20 sau chiar 35 de ani care n-au lucrat in viata lor fiindca mami si tati le cumpara tenisii roz si le dau bani de McDonalds.
Asta e majoritatea absoluta a populatiei Romaniei si toti oamenii astia au drept de vot.
Cum naiba sa aduci un parlament sau un guvern mai de Doamne-ajuta cata vreme la o populatie de 19 milioane de locuitori vreo 15 milioane sunt cei de mai sus si abia cateva milioane sunt angajati la privat sau antreprenori (PFA, SRL, actionari, ii, AF) care ar vota pentru taxe mai mici, infrastructura, comunicare digitala cu autoritatile statului, etc.
Avem asa:
– aproximativ 5,3 milioane de pensionari
– aproximativ 1,3 milioane de angajati la stat
– undeva pe la 2 milioane de persoane cu varsta intre 18 si 35 de ani care nu lucreaza si nici nu au lucrat undeva in ultimii 3 ani, sunt practic persoane fara ocupatie. Cocalari si pitipoance.
– un numar necunoscut de persoane care primesc ajutoare de la stat de orice fel, si ajutorul de incalzire e tot ajutor de la stat fiindca din taxele altora tu primesti bani pt lemne chiar daca ai pensie, deci esti ASISTAT. Aici statisticile oficiale se contrazic intre ele cu estimari intre 700 000 si vreo 2-3 milioane iar cele mai mari estimari private sau din presa duc cifra asta undeva la 7 milioane de persoane !!! Atentie, nu toti traiesc doar din ajutoare
Deja avem 8,6 milioane de persoane cu drept de vot (pensionari + stat + fiu’ lu’ tata) pe care ii doare fix in cur de cat e impozitul pe salariu, pe profit sau cate ore faci pe drum intre Cluj si Oradea. La astia se mai adauga numarul necunoscut de persoane care primesc tot felul de ajutoare, sigur or fi minim 2 milioane si din astia.
De partea cealalta avem aproximativ 3,3 sau 3,4 milioane de angajati la privat, statistica actuala a guvernului dar care cred ca include si anumite companii de stat gen TAROM care numai „privat” nu inseamna, e facuta in mod rautacios si voit dezinformator. Parca in 2008 erau in Romania vreo 700 000 de firme si am citit ceva articol recent in care se zicea ca azi mai sunt vreo 500 000. Sunt si firme cu mai multi patroni, nu stiu cati patroni sunt acum in Romania dar as zice ca mai mult de 400 000 probabil nu sunt…
La astia mai adaugam un numar foarte mic de PFA / II (intreprindere individuala) / AF (asociatie familiala). Eu aveam in jur de 30-50 de cunoscuti cu PFA, vreo 10 familiile care stiam ca au AF si cateva persoane cu II. Azi nu mai cunosc decat un singur om cu PFA, toate familiile cu AF au dat faliment iar cu cei cativa oameni cu II pe care ii cunosteam n-am mai vb, nu stiu daca mai sunt in tara. Nu cred ca mai sunt in Romania in 2017 mai mult de 200 000 de asemenea persoane, s-au inchis PFA-uri MASIV dupa masurile lui Ponta de acum cativa ani.
Asadar pe de-o parte avem 10-12-13 milioane de oameni care voteaza pentru mariri de pensii, salarii, ajutoare si pachete gratis, iar contra lor se opun maxim 4 milioane de persoane, cu toata indulgenta, care voteaza pentru autostrazi, mediul de afaceri si eliminarea cozilor de la ghiseu.
Cata vreme e democratie in Romania tara asta nu are cum sa isi revina, statistic vorbind.
De vreo 2 ani a inceput un val nou de imigrare, masiv, eu am spus aici in comentarii iar la vreun an doi dupa asta au inceput sa apara si articolele in presa plus ceva statistici oficiale care au confirmat. E evident pentru toata lumea ca nu pleaca masiv pensionarii, asistatii sau angajatii din Primaria Bacau ci pleaca taman angajatii din privat, urmati de fostii PFA si AF plus un numar nesemnificativ de patroni.
Asadar, raportul de forte se inrautateste. Eu nu vad nici o solutie, poate vedeti voi…
Uite un caz de imbunatatire: pensionarii mor (si mor mai repede in lipsa unui sistem de pensii si medical bun), iar cocalarii pleaca daca statul nu are ce sa le dea. Sau aleg sa nu mai voteze pomeni.(ala care statea degeaba va avea o surpriza neplacuta in urmatorii ani) La urma urmei, chiar daca statul ar vrea sa le faca pomeni, trebuie sa aiba si de unde. Si pomenile sa ii satisfaca.
Dar pana se intampla lucrurile astea mai trec 5 – 10 ani timp in care Romania va da faliment, apoi vor urma 10 ani de munca asidua pe bani putini si in conditii proaste (lipsa credite sau dobanzi mari, abuz la serviciu din cauza investitorilor putini, etc) pentru a reface tara… parca dupa ce am pierdut 10-15 ani din viata aici n-as vrea sa mai astept alti 10 ani pentru a putea fi sclav inca 10 ca sa refac tara 🙂 Uite asa trece degeaba o viata de om din cauza unor prostovani care vor fi demult morti prin 2030 cand se termina ciclul asta. N-o sa-i pese nimanui in 2030 cum era viata in 2000, cat de greu a fost in 2010 sau cat de sclavi eram in 2020 cand reconstruiam tara, la fel cum nici azi nu le pasa oamenilor si tinerilor de problemele din 1960 sau 1970.
Intre timp, fostii mei colegi si vecini emigrati in tari mai bogate locuiesc in case cu 5 camere, au doua SUV-uri si merg in concedii exotice de 2 ori pe an.
Merita… ?
Poate ca sunt eu dubios, dar pt mine merita. Din motive complicate, dar daca e sa vb de chestii personale, eu imi fac griji pt Occident.
Oricum nepotilor mei nu le va pasa despre cum a fost viata mea, asa ca de ce sa ma plang si sa actionez de pe acum din cauza asta? E o chestie de viata, valabila pt orice generatie dintotdeauna.
Personal, imi pasa foarte putin de confortul meu. Crek aici e marea diferenta. Pe mine nu ma deranjeaza sa merg pe bicicleta, nu ma misca banguielile vecinilor si privirile pline de dispret (pe care eu oricum niciodata nu am reusit sa le dibuiesc). Oi fi avand Asperger si nu-mi dau seama 😀
Poate avem filosofii de viata diferite, poate avem dori si asteptari diferite, etc. Pt mine asta nu e o problema, e chiar bine, suntem diferiti si discutam. In momentul asta din istorie, vara lui 2017, pentru mine personal nu sunt sigur ca merita sa-mi sacrific existenta pentru a plati pensii si salarii exagerate unor milioane de romani care oricum ma cam dispretuiesc. Nu vad sensul 🙂 Dar cum am spus, nu exista cale buna si cale rea, fiecare vede lucrurile altfel.
„poate avem dori si asteptari” = „dorinte si asteptari”
Nu merita sa iti sacrifici viata pentru a plati pensii si salarii pentru unii.
Pe langa contractul scris referitor la pensii mai exista si un „contract social” care are urmatoarele clauze:
1. traiesti maxim 3 ani dupa ce ai iesit la pensie
2. faci 2.1 (asta e un numar statistic) copii ca sa aiba cine sa munceasca dupa tine sa iti plateasca pensia
3. te straduiesti sa lasi o tara mai buna decat cea pe care ai primit-o de la parintii tai.
Referitor la angajatii de la stat, si toti angajatii la modul general tot ce vreau sa spun este ca e datoria ta sa iti faci treaba in cel mai eficient si cel mai bun mod posibil. Daca voua vi se pare ca angajatii de la stat sunt buni si eficienti…
Si atunci daca toti in jurul tau fura, spoliaza si nu isi fac treaba, atunci tu de ce ai munci ca prostul ??
Checkmate, poti sa dezvolti mai mult,te rog, sunt fff interesat!!!!
uiti ca mama prostilor e intodeauna gravida.
Daca ii face in alta tara, nu-mi pasa 🙂 .
nu vorbeam de alta tara.
eventual in ungaria
Mai nea sorinache2, sa stii ca nu toti pensionarii sunt aiuriti si spalati pe creier.
Pulimea care voteaza constant cu psd are o structura bine definita ce apartine anilor ’90.
A-i ingoba pe toti e dovada de prostie.
A folosi cerebelul, atunci cand postezi, nu e un lucru rau 🙂
eu as zice 80-90 cel putin.
Posibil. Dar e bine sa fii precaut. Asa cred eu ca trebuie sa o faca un politician care are treaba cu politica.
@Gabriel majoritatea sunt, eu vorbesc pe majoritati. Cand vorbim de mase mari de oameni trebuie sa ne referim la majoritati, adica la regula, nu la exceptii.
Daca luam 300 de ingineri si 300 de soferi, per total inginerii sunt mai destepti, nu? Daca in masele astea de oameni tu gasesti 2 soferi care sunt mai destepti decat 2 dintre aia 300 de ingineri, nu inseamna nimic, astea sunt exceptia dar regula se pastreaza.
Asadar nu e dovada de prostie, poate dovada de prostie e sa confuzi regula cu exceptiile.
Eu nu folosesc cerebeul cand postez, fiindca cerebelul se ocupa de astea:
Funcțiile cerebelului
Arhicerebelul are rol în păstrarea echilibrului static și dinamic.
Paleocerebelul reglează tonusul muscular.
Neocerebelul coordonează mișcări fine comandate de scoarța cerebrală.
„Dar e bine sa fii precaut. Asa cred eu ca trebuie sa o faca un politician care are treaba cu politica.”
Ce treaba am eu cu un politician care are treaba cu politica, nu stiu. Poate nu mi-am folosit suficient cerebelul 😉
La treaba cu pensionarii ar trebui un pic detaliate treburile. Afirmațiile astea generaliste nu fac bine. Totuși, pensionarii ăștia au plătit contribuții la vremea lor. E dreptul lor să beneficieze de pensie după ce au cotizat cît au lucrat. Unii au muncit „pe bune” o viață iar la bătrînețe nu le ajung banii pentru mare lucru, deși ar trebui să aibă o viață senină se zbat în greutăți. Își dau un exemplu: tatăl meu. A ieșit la pensie și tot mai lucrează. Cînd au fost „ajustate” pensiile de către guvernul Boc a fost foarte revoltat. Nu înțelegea de ce i se reduce un drept pentru care a muncit și a plătit. Și are dreptate. Și ca el sînt mulți. Ai putea vorbi de cei care au pensii speciale, foarte mari ca sumă și obținute la vîrste „fragede”, cum ar fi parlamentarii. D-aia eu nu-i pot pune într-o oală pe toți pensionarii. Au muncit sau nu la locul de muncă, cei care au avut servici au cotizat la sistemul de pensii.
@Stefan vezi, asta nu intelege lumea…
Nu contesta nimeni ca au dreptul sa primeasca pensie. Problema e ca ei nu primesc bani dintr-un cont care a fost tinut undeva timp de 30-40 de ani iar acum luam banii lor pusi deoparte in 1975 si le dam inapoi cu taraita.
Pensiile sunt platite din contributiile angajatilor din ziua de azi, ni se ia un procent MARE din salariu (26 la suta, in Germania de ex. e 18 la suta si si aia se plang ca e foarte mare) si din banii aia se dau pensii la pensionari. Deja avem o problema si anume procentul exagerat de mare care se ia din salariile oamenilor, e drept, de niste ani incoace o parte din ei merg la Pilonul II dar ideea ramane.
Problema adevarata pe care o expun eu si motivul pt care spun ca trebuie sa scada pensiile e ca sumele astea stranse la buget din salariile noastre (cu taxe mari !) nu ajung pt a le plati pensiile iar statul se imprumuta, astfel pensiile sunt umflate, anul trecut erau cu 27,5% iar anul asta cu mai mult, lumea zice de vreo 50%. Asta tot spun eu aici, nu inteleg de ce nu e clar si de ce nu intelege lumea.
Asadar, pensiile ar trebui taiate la jumatate astfel incat ele sa fie platite din contributiile alea uriase ale angajatilor si statul SA, NU, SE, MAI, IMPRUMUTE pentru a plati sume in plus la ele!
Toti pensionarii vin cu replici gen „am pensia 1400, crezi ca e mare? crezi ca imi ajunge”, domnule, e irelevant cat ai in clipa in care doar 700 de lei se strang din contributii (repet din nou, uriase!) iar restul de 700 sunt luati imprumut de statul roman care se afunda in datorii pana la faliment. Da vina pe sistem, da vina pe pensionarile la 50 de ani din anii ’90, da vina pe tinerii tradatori care au plecat din tara si contribuie altundeva, ideea e ca problema exista si ramane.
Referirile astea la cat de mica e pensia sunt doar deturnarea discutiei, asta e manipulare, e fix ca discutia aia ca cineva zice „ma, hai sa dam 4 miliarde pe Patriot” si tu vii si spui „bine dom’ne, sunt multi copii saraci in judetul Calarasi”. Da, sunt, si…? Copii saraci sunt in toate judetele si in orice tara, asta inseamna ca nu mai cumparam in veci nimic? E doar deturnarea discutiei, la fel si aici, „domnule, pensia e mica”, e mica? Pai jumatate din ea nici nu ar trebui sa existe, jumatate din banii pensiei sunt imprumutati de statul roman pe langa contributiile alea care oricum sunt mari.
Asadar da, putem baga pensionarii in aceeasi oala fiindca ei voteaza orbeste cu oricine le promite marirea pensiilor care deja sunt pe deficit, unde o sa ajungem, sa avem pensii triple fata de cati bani se strang ele la buget? Sau poate dorim sa impunem un impozit de 60% pe salariu, crezand in mod naiv ca astfel vor creste si sumele stranse si scapam de deficit? Toate pensiile sunt umflate. A, ca unele pensii (speciale) n-ar trebui sa existe sau altele (tot speciale) sunt foarte mari comparate cu varsta pensionarii, da, pensionarii speciali au deficit imens fiindca majoritatea n-au contribuit cu nimic, deci mai rau, insa toate pensiile sunt umflate fiindca toate pensiile contin si acei bani care nu sunt stransi din contributii si sunt imprumutati de catre stat! Pana unde merge „modelul” asta economic? Pana in Venezuela.
Reducînd, simplist, oamenii și-au plătit contribuțiile, trebuie să beneficieze de dreptul lor. Nu ei au cheltuit banii, nu e i-au împărțit. Iar cînd tragi linie, după o viață de muncă, și vezi că bătrînețea nu ți-e liniștită nu mai poți discerne. Crezi pe oricine îți promite că te rezolvă.
Ei trebuie sa beneficieze de sumele care se strang azi din impozitul pentru asigurari sociale.
Iar sumele respective spun ca pensiile lor ar trebui sa fie considerabil mai mici. Faptul ca ei au pensii mai mari decat cati bani se strang pt ele inseamna ca diferenta vine de undeva, iar acea diferenta vine din imprumuturi care nu aduc nimic pentru viitor decat datorii mai mari.
Deja situatia era foarte proasta, Romania se imprumuta de ani buni de zile cu sume mari (miliarde de euro de-a lungul anilor) pentru treaba asta, iar banii aia nu ajuta cu mare lucru tara fiindca sunt cheltuili in lanturi de magazine straine si pe marfa de import.
Acum, pensiile au fost marite din nou, crescand si mai tare acel deficit. Asta e reteta sigura pentru faliment si ne arata ca in loc sa se imprumute pentru infrastructura, Romania se imprumuta pentru profitul Kaufland sau al distribuitorilor de mere din Polonia.
„Crezi pe oricine îți promite că te rezolvă”
Iar asta ce spune despre un asemenea om… ?
psd vine cu ineptii patriotarde impotriva bancilor si capitalului privat cand problema este la nivel de aparat de stat.nu se implementeaza programe,suntem luati la misto in ue din cauza fondurilor neacesate,nu exista viziune si apasare pe nevoile reale ale economiei si ale contribuabilului,nu exista facilitati de tot sortul pentru a stimula investitiile.ca tara ne stropsim la multinationale dar toleram pierderi colosale si venituri nesimtite in tot sistemul bugetar.
Avem cea mai mica absorbtie de fonduri europene din ultimii 10 ani de cand suntem in Uniune, refuzam co-finantare europeana de 85% pentru proiecte de infrastructura (magistrala M5 metrou Bucuresti sau autostrada Pitesti-Sibiu) doar pentru a cheltui miliarde din bugetul statului ca sa poata fura in liniste firma nevestei, furam avutia altora (pilonul II pensii, banii MEI) ca sa putem da la ciorditorii din ziua de azi, apoi colac peste pupaza ne laudam in public ca vrem sa trimitem investitorii straini acasa, ca sug sangele poporului.
Si totusi, pensionarii si angajatii la stat aplauda… cum naiba sa-ti sacrifici viata ca sa platesti pentru astia?
Buna. Nu am mai scris pe acest website, dar urmaresc articolele si comentariile de ceva timp.
Suntem luati la misto de UE pentru ca SUNTEM VARZA la ORICARE DOMENIU. Pana si la nivel academic suntem luati 11 metri (nu ca nu ar avea motive…). Din cate reusesc sa vad, in Romania se creeaza o bula cu o realitate care nu are de aface cu realitatea generala, in care traim astazi. Spun asta pentru ca toti vorbesc, spre exemplu, de medicii care pleaca. DAR nimeni nu vorbeste de faptul ca foarte multi dintre cei care pleaca habar nu au mai de nimic. La facultatile de medicina din Croatia, personalul academic, isi pune mainile in cap cand au de aface cu studenti romani si se stie clar ca cei care fac Erasmus-ul in Romania se duc acolo pentru a trece usor examenele.
Totul pleaca de la educatie. Pentru ca daca educi si ai o populatie educata, intregul trai se ridica automat, dispare „las’ ca merge si asa”, dispare si clasa politica actuala, si atunci am avea si infrastructura, si industrie si de toate. Dar nu o sa putem face nimic pana cand nu o sa avem persoane educate.
Ah, si vorbind de industrie…in Romania nu mai exista industrie(ceea ce a ramas nu se poate califica precum industrie…), si nu o sa fie pana cand nu o sa avem si cercetare proprie. Ceea ce implica sa formam oameni cu viziune, care sa CREEZE ceva NOU.
Da, dar astea dureaza si costa bani. In orice tara, e foarte greu de convins populatia sa bage bani in lucruri ale caror rezultate se vor vedea peste 20 de ani.
E foarte usor sa arati la TV un reportaj cu o familie saraca din judetu’ Giurgiu, sa-i filmezi pe aia cum stau 6 intr-o camera, bucataria minuscula a casei de chirpici in care mama gateste intr-o oala veche pentru toata familia, tatal care plange in timp ce spune ca nu-si gaseste de lucru ca e saracie in satul Salcia Vesela, comuna Bogdaproste, faci zoom pe fata lui plina de lacrimi, copiii care spun ca vor sa devina doctori sau piloti da’ n-are tata bani sa-i trmita la scoala, faci zoom si pe ochii lor mari de copii, apoi inapoi la mama care spune ca si-ar da viata pentru copii si ca ii iubeste, apoi iar la fetita cea mica, o filmezi cum se joaca cu un cal de lemn rupt ca n-a avut tati bani de jucarii, etc.
Apoi tu vii si le arati telespectatorilor un alt reportaj, tot de 10 minute, in care un domn in costum le va arata grafice si proiectii, spunand ca daca de maine bagam examene serioase la profesori astfel incat sa ajunga in scoala doar oameni bine pregatiti, le dam salarii de 6000 de lei pe luna ceea ce inseamna X milioane de euro/an in plus la buget, bani luati cu dobanda de 2,2 la suta din strainatate, atunci in 20 de ani vom avea Y sute de mii de specialisti pregatiti in scolile romanesti care vor produce un PIB de Z miliarde de euro din care statul poate lua impozite de dublu-H 😉 miliarde euro cu care poate plati creditul initial si iesim toti pe profit. Apoi iti mai arata niste grafice cu nivelul infractionalitatii la persoanele needucate si cel la persoanele educate, mai baga un citat cu „cea mai importanta investitie e cea in educatie”, arata niste imagini din Tokyo, apoi un mic interviu cu un profesor de la Yale si gata.
Ce intelege telespectatoru’ ? Ca a vazut 10 minute o familie sarmana din Giurgiu, cu copiii aia mici si draguti care „n-are bani” da’ care „vrea sa devina doctori” si care trebuie ajutati urgent, acum, cu bani, sa le trimitem bani, sa le facem casa, sa le dam haine, etc, iar dupa aia a vazut un fraier in costum care a vorbit degeaba 10 minute si ne-a aratat niste grafice si a zis ca tre’ sa luam bani imprumut sa le dam salarii de 6000 de lei la profesori, dreq sa-i ia.
Decizia poporului va fi foarte clara 🙂 🙂 E natura umana, n-ai ce face…
Chestia asta nu se va intampla vreodata cu votul poporului, ea trebuie IMPUSA de la centru, de un guvern tehnocrat care va alege sa bage banii in educatie si infrastructura in loc sa ii dea la ajutoare sociale, in ciuda vointei populatiei tarii care vrea fix invers.
Cat timp avem un guvern de stanga care a fost votat tocmai fiindca a promis dublari de pensii si salarii, mai multe ajutoare si „o banana gratis pt toti copiii defavorizati”, iar apoi pt a plati pentru toate astea ia tocmai banii care ar putea fi bagati in educatie si autostrazi, ne taiem singuri craca de sub picioare si ne omoram singuri viitorul. Nu evreii malefici, nu grupul de la Bil-bel-berg, nu tancurile rusesti, ci noi, poporul roman. Iar avand in vedere ca in Romania sunt vreo 8-10-12 milioane de oameni care vor banane gratis si doar vreo 4 milioane care vor facultati tehnice, cat timp votul e egal si universal nu vom schimba situatia… ca n-avem cum 🙂
Sunt de acord cu tine. In plus, in ultimul timp, incep sa ma gandesc din ce in ce mai mult la faptul ca „votul este un drept al tuturor” e, un pic, o prostie. Intr-o tara in care jumatate din populatie este formata de pensionari si asistati sociali, inseamna, practic, ca ei decid viitorul tarii. Deci, cand se vorbeste despre o decizie importanta, e deajuns ca unu sa faca exempul pe care l-ai facut tu 😀
Problema sta in faptul ca cei care inca mai au capul pe umeri trebuie sa incerce sa-i convinga si pe cei din jurul lor; prin a le da exemple, prin a incerca sa-i faca sa ajunga singuri la aceeasi concluzie – fara a incearca de a impune propriile idei.
Intr-un fel, viitorul tarii a ramas practic in mainile celor care sunt inca in tara si inca gandesc cu propriul cap; de aceea trebuie sa faca gura mare si sa incerce sa schimbe ceva. Si pentru ca, vina pentru care suntem in situatia de acum este a politicienilor. dar, in realitate, tot a noastra pentru ca le-am permis anumite lucruri. Viitorul ni-l cream noi, nu altii. Nu o sa vina nimeni sa ne bage mancarea in gura.
Spun aceste lucruri pentru ca educatia sta la baza bunei functionari a unui stat. Nu poti avea NIMIC daca nu ai si persoane educate. Daca ai meseriasi pregatiti, daca ai profesori bine pregatiti, totul vine de la sine. Avem acasa BitDefender-ul…gandestete ceea ce s-ar putea face intr-o perioada de 15-20 de ani daca se investeste in mod inteligent in educatie si in IT. Ca sa tot dau un exemplu… Estonia, o tara cu un milion si jumatate de locuitori, tare extraordinara si care ma mira tot timpul cum de inca mai este pe fata pamantului dupa ceea ce au patit cu rusii… lucreaza in mod extraordinar. Au startup-uri, la strazi 4 muncitori lucreaza cat 40 s.a.m.d.
Viitorul sta in mana celor care sunt acasa. Pentru mine, unicul lucru care ar putea scoate din c***t, este crearea unui mediu in care se pot face schimbari. Asta pentru ca, indiferent de salariu, o sa ai persoane bine pregatite de afara care o sa se intoarca in tara pentru a incerca sa faca ceva. Fara acest lucru, doar a sa regredim si nu o sa putem aduce inapoi adevaratele valori pierdute. Nimeni, dupa ce a invatat afara si s-a chinuit pentru a ajunge undeva, dupa ce a castigat totul prin munca cinstita, nu o sa se intoarca in tara sa lucreze pentru cineva care si-a cumparat examene la facultate, care a ajunt in anumite locui pe pile… practic, este ca si cum ai scuipa pe munca facuta, per efortul depus de tine si pe parintii tai care s-au sacrificat perntru a-ti permite sa faci un Master sau un Doctorat.
Imi place cum gandesti Bogdan N. Asta tot zic si eu pe aici, ca a da fiecarui om drept de vot, sau drept de vot egal desi eu personal n-as vrea voturi diferentiate ca „greutate”, e hiba democratiei. In orice tara oamenii mai prostuti ii depasesc numeric pe cei putin mai destepti, asadar majoritatea va fi mereu usor de manipulat si usor de prostit. In unele tari ii prostesti dand vina pe imigranti, in alte tari le oferi 200 de lei in plus la salariu, dar ideea e la fel, canalizezi ura sau lacomia majoritatii pentru a ajunge la putere si a face ce vrei,
Asta zice si Checkmate aici pe blog, sa convingem si sa discutam cu alti oameni, eu din experienta personala am tras concluzia ca nu prea are randament metoda aia, nu trebuie sa va luati dupa mine, daca sunteti tineri si aveti rabdare + energie, incercati. Eu m-am lovit de (prea multi) oameni cu care degeaba vorbesti, poate voi veti avea mai mult noroc. Si da, viitorul si-l creeaza fiecare om si prin extensie, fiecare popor. Si germanii au fost „sparti” in 1946 si uita-te la ei in 2017, japonezii au fost dupa mintea lor „umiliti” in 1945 si uita-te unde e Japonia azi si unde sunt tarile abuzate, furate, violate si masacrate de ei atunci (de ex. Filipine). Estonia pica tot in categoria asta de exemple, pur si simplu unii si-au luat soarta in maini si au tras caca-lu’ 😉 la caruta in timp ce altii molfaie seminte in fata blocului si striga „evreii-s de vina, it’s a conspiracy” 🙂
BitDefender e exemplul meu preferat, stiai ca principalul lor concurent, Kaspersky, a devenit jucator cu greutate pe piata mondiala doar dupa ce a ajuns acolo un roman? Plecat, da… cam tot de la BitDefender.
Estonia foloseste azi unele din metodele digitale propuse de mine cu ani de zile inainte sa le implementeze ei, in viata reala multi oameni m-au facut nebun sau visator iar aici pe forum cativa prin 2011 si 2012 mi-au spus ca aberez, acum tot ei se mira cum de in Estonia poti plati taxe online, poti obtine autorizatii online, iti poti vedea istoricul financiar, si asa mai departe.
Se pot face chiar mai multe lucruri, mie mi s-ar parea normal sa vad la 2 noaptea pe calculatorul din locuinta mea o defalcare a taxelor mele si procentual vorbind, cam la ce le-a folosit statul roman. Sa mi se arate clar da domnule, anul trecut ai contribuit cu 23 455 de lei, din banii astia, 4 321 lei au ajuns la pensii, 42 de lei in constructia de autostrazi noi, 211 lei in ajutoare sociale, 0 lei in cai ferate, 380 de lei in pensii speciale si tot asa. Sa vedem si noi pt ce platim.
Nu e utopie, e ceva realizabil, dar nu intr-o tara in care platim sute de mii de cacanari prin diverse institutii la care trebuie sa stam la coada pentru a lua o stampila, apoi cu hartia aia te duci in alta parte a orasului unde depui o cerere, atasezi o copie dupa buletin si dupa 3 ore de stat la coada obtii o semnatura, cu care te duci nu stiu unde si ti se da o adeverinta cum ca esti fiinta umana si nu cal !! Toti oamenii astia n-ar avea loc de munca si toate miliardele bagate in cladirile alea, incalzire, aer conditionat, birouri, scaune, mochete, controlul accesului, supraveghere, etc ar fi economisiti ! Asta pe langa costurile uriase cu salariile lor.
Dar normal, atunci sutele alea de mii de oameni nu ar mai vota un partid care le promite X lei in plus la salariu, asa ca de ce sa facem, mai bine ramanem asa si salivam la Estonia in timp ce ne plangem ca pensia e mica si nu vin investitorii. Sau ma rog, daca totusi vin, ii dam afara ca sug sangele poporului, ca sunt canadieni si nu romani, ca ii cheama Deschampes si nu Popescu, ca au figura de chinez si nu de roman, etc…
Romanii din strainatate nu se vor intoarce in tara chiar daca salariile vor urca cu 100 euro/luna, cel putin aia care conteaza nu se vor intoarce, faptul ca se intorc tractoristii din Bergamo ca sa fie tractoristi in Ramnicu Sarat nu e culmea progresului economic. Aia cu o oarecare calificare nu vor doar salarii ceva mai mari ci vor o birocratie mult mai mica si o coruptie ceva mai redusa, ori tocmai astea nu se pot intampla cat timp platim sute de mii de bugetari pentru o semnatura si o adeverinta, si tocmai bugetarii aia creeaza niscaiva coruptie cand iti spun „frate, da-mi o mie de euro si te rezolv in 2 zile, altfel dureaza o luna jumate”. Iar pe astia cine sa-i dea afara, tocmai partidul votat de ei? De-aia spun ca ne invartim in cerc iar cat timp castiga aia cu voturi mai multe, e foarte clar ce vrea majoritatea populatiei in Romania: nu vor baze de date, vor mariri de pensii si salarii combinate cu locuri de „munca” unde nu faci nimic si mai ceri si spaga. Normal, fiindca daca ar lucra la Kaufland ar fi pusi la lucru, acolo nu merge sa stai 2 ore la servici si sa ceri spaga clientilor care intreaba unde e sectorul cu legume…
Exact. Daca cumva ai vorbi de „voturi cu greutate”, practic nu mai vorbesti de democratie; care, chiar daca e cum e, e unicul lucru care ne mai mentine liberi. Problema cea mare este clasa politica care a inteles ca la oameni le place cand cineva le canta in struna si, deci, le spun ceea ce vor sa auda.
Normal ca nu are randament. DAR, daca ai vorbit cu 100 si 2 dintre ei incep sa inteleaga, ei la randul lor o sa vorbeasca cu altii; si uite asa, poate fiecare sa faca alti 2 sa inteleaga. Deja ai 4 persoane si, cum este firesc, fiecare o sa continue sa vorbeasca cu altii si ajungi la 8-10 fara probleme. Numar mic? Okay, dar incep sa fie mai multi, cu zece ori mai multi, decat la inceput cand erai doar tu. Omul nu-i prost; e lenes. E divers. Faptul ca-i lenes il face sa se indobitoceasca. Tocmai de aceea trebuie sa ai pe careva care sa-ti dea cu bata in cap din cand in cand (la figurat, nu la propriu 😀 ) pentru a te face sa te intorci la realitate.
Si am vrut sa dau Estonia, sau tarile baltice, ca exemplu pentru ca am cam fost in aceeasi oala si, din potriva lituanienii si estoni au avut mai mult de indurat cu rusii decat noi; in plus sunt situatii concrete, pe care le stiu, perntru ca am fost deseori pe acolo si continu sa mentin contacte cu persoanele pe care le cunosc. Deci da, ca popor trebuie sa-ti iei destinul in propriile maini. si aici a fost gresala romanilor. Pentru ca dupa revolutie au lasat la putere anumite specimene care timp de 27 de ani au prins radacini. Da, situatia geopolitica a fost care a fost, comunismul la noi a fost cel care a fost. Dar sunt toate scuze; pentru ca na, e mai usor sa gasesti scuze decat sa accepti ceea ce s-a intamplat si sa-ti asumi responsabilitatile.
Nu am stiut ca un roman s-a carat la rusi 😀 Intr-un fel, onoare BitDefender-ului pentru ca reuseste sa faca ceea ce face; si-l face extraordinar de bine, inca.
Estonii sunt nebuni cu tehnologia…au wifi gratis pana si in padure… 😀
Deja de prin 2010 aveau un sistem, incredibil, digitalizat si se vorbea de buletine si vot digital…
Sistemul despre care vorbesti ar fi ceva extraordinar de normal, si mi se pare si corect ca cetateanul sa vada unde taxele sale se duc. Dar norrmal…cum poti arata la o persoana ca practic aproape toti banii lui se duc la pensi speciale si aproape mai nimic la infrastructura, educatie si sanatate? E ca si cum si-ar taia craca de sub picioare.
Stai asa. Hai sa vorbim despre hartia igienica pe care numarul EXORBITANT di stampilari o folosesc cand merg in baie, in institutia X. Hai sa punem ca 6 role costa 6 RON si ca avem, intr-un oras, o institutie care are 50 de stampilari si care folosesc 6 role pe zi. In plus, hai sa spunem ca sunt astfel de institutii in 42 de localitati diferite in toata tara. Ceea ce inseamna 50*42 =2100 de stampilari care zilnic folosesc 6*42=252 de role de hartie igienica, care costa 252 RON pe zi. Multiplicand pe…cate zile lucratoare sunt? circa 300? hai sa punem 280….vine 70 560 RON. Cu banii astia ce poti face? Poti dota fara probleme 2 – 3 biblioteci in zone defaforizate. Atentie, nu zic ca ulul sa inceapa sa taie din toate, dar o distibutie inteligenta a personalului ajuta sa nu faci risipa inutila. Si tot omul de rand, cel care contribuie la bugetul de stat, nu ar trebui sa permita „celor de sus” sa faca tampenii.
Acum ca ma gandesc, nici nu vreau sa-mi imaginez cati bani sunt aruncati pe geam, degeaba, din cauza birocratiei excesive.
Se vor intoace. Nu toti. Chiar daca sunt doar cativa, sunt o gura de aer proaspat. Chiar daca ar fi o birocratie excesiva, daca le dai posibilitatea sa o poata schimba, ei ar faceo. Normal, ar fi un lucru care s-ar extinde pe o perioada de 10 ani; dar nu ar face nimic altrceva decat sa atraga alte persoane.
In plus, mai este o alta problema. Cartitele astea ies in pensie si tocmai de accea incearca sa-si asterne covorul. Si acesta ar fi momentul cel mai ideal pentu a le taia craca de sub picioare. Depinde doar de noi.
Da, asta e limitarea democratiei iar daca te atingi de ea in orice fel, indiferent cat de mica e limitarea la vot sau cat de logic pare criteriul, deja nu mai e democratie si lasa deschisa posibilitatea unor modificari viitoare care pot duce situatia la un nivel urat.
Sa zicem ca noi azi decretam ca doar persoanele cu minim 8 clase terminate pot sa voteze. Bun. Dar daca peste 10 sau 20 de ani vin altii si spun ce domnule, scoala tampeste, astia cu facultate spun numai prostii si uite, a saracit tara, de azi inainte doar cei cu MAXIM 12 clase pot vota. Tu o sa te rezolti dar ei or sa spuna mai tata, si tu ai eliminat drept de vot pe criterii de studii acum 20 de ani, deci avem dreptul s-o facem si noi azi, doar ca am schimbat baremul 🙂
De asta am spus ca eu vad viitorul Romaniei ca fiind foarte sumbru fiindca in tara asta nu vad cum sa depaseasca numeric cein din tabara angajatii la privat + afaceristii + pfa pe cei din tabara pensionari + angajati la stat + asistati, iar asta ne spune ca orice partid le va promite si le va da mariri, ajutoare si beneficii pentru a ajunge la putere. Democratic vorbind, e un meci pierdut.
Exemplul cu Estonia e interesant fiindca in urma cu 15 ani multi ii considerau bananieri iar azi tara e data ca exemplu inclusiv in SUA, pe forumuri americanii spun ironic „mda, pt ca idealu’ in viata e sa ajungi ca Estonia, wtf, aia e tara, cine a auzit de ea?” dar aia mai cu cap dupa ce vad niste cifre nu le vine sa creada; cum, cine sunt astia, cum au reusit, cum de taman acolo, nu-mi vine sa sa cred ca am fost depasiti de o tara de dimensiunea unui oras de a carei existenta nici nu stiam, etc.
Exemplul cu banii irositi pe stampilari poate fi extins la toate celelalte costuri, eu ma gandesc la cladiri uriase care trebuiesc mobilate, incalzite iarna, racite vara, alimentate cu curent electric, conectate la internet (pt ca au !), dotate cu calculatoare, servere, fotocopiatoare, imprimante etc. Si stim cu totii cum se fac contractele pt toate astea, adica pe langa ca sunt multe, le mai iau si scump prin contracte cu dedicatie. Sunt miliarde irosite doar acolo, iar de stampilatorii aia chiar nu e nevoie… dar, ei voteaza. Promiti 20% in plus la salariu daca castigi si deja ti-ai asigurat 1 milion de voturi. Mult mai greu decat sa obtii 1 milion de voturi de la cei cu SRL sau PFA, fiindca alora trebuie sa le reduci taxele iar asta necesita planuri economice elaborate, exemplificate cu cifre, etc. E greu, pe cand o marire o poti promite in 10 secunde, la televizor, fara sa vii cu nici un „plan de afaceri”.
Din experienta mea personala plus cele ale colegilor si prietenilor, nu prea reusim sa facem votantii de stanga sa intelegea lucrurile astea. Ei doar repeta ca pensia e mica si trebuie marita, sau ca ea lucreaza la primarie pe 500 de euro dar aia din Germania au 1500 de euro si e normal sa aiba si ea cat au ei, etc. Cifrele, graficele si exemplele cu Grecia si Venezuela sunt nefolositoare, ei vor vota mereu cu cine le mareste salariul sau pensia si cu asta basta 🙂
In 2002 ,cand am inceput sa lucrez pe 185 lei salariu net,un l de ulei costa 6 lei,in rest preturile la branza,carne+alte produse alimentare erau cam la fel..tin minte ca ouale de la tarani din piata le cumparai cu 5000 de lei…de paste ajungeau si la 1 leu! Taica miu castiga 4 milioane-400 de lei,la fel si muma.mai aveam 2 frati la scoala,bunicu cu gradina,vacile si pasarile la tara-aveam nuci,mere,pere ,faceam tuica,mergeam la coasa,la fan,vara dupa raci prin ragaliile de pe Sohodol-traiam!
2017-satele s aproape moarte,mai traiesc casele,unele nou renovate,altele cu lacatul pe usa-raci se gasesc din abundenta,cu cazanul se mai face inca tuica buna,merii i am vopsit merele sunt la fel de bune…carnea de vitel nu o mai gasesc la mine in sat,ma duc in satul vecin sa cumpar-cu masina,nu cu caruta! dau 30 de lei pe kg! acu 15 ani dadeam 250-300.000!….fac naveta intre germania si romania platind 300 de lei dus ntors-zbor direct,fara escala!…la bani astia,acu 15 ani iti ajungea sa te duci la bucuresti cu autocaru dus intors si sa ti ajunga de neste pateuri!
Intre timp,al batran castiga 2300 de lei net,a batrana ia o pensie de 1950 lei(pe caz de boala-nu mai aude de loc+nu mai vede bine cu un ochi).frate miu e grafician,castiga4000 p luna,un salariu ok,nevasta sa ceva mai putin!sor mea tot pa acolo! ne plimbam prin tara,vizitam locuri pline de romani cu copii,locuri care acum 10-15 ani erau pustii!
Vara incing cate un gratar cu prieteni vechi si noi,unii dintre ei cetateni vestici care nu se mai satura sa manance ceafa de porc la 10.50 lei caserola de 1 kg.sare+piper= gust fantastic.comparativ,kg de ceafa in germania costa dublu,si are un gust puternic de uree si miroase ca atunci cand facea bunica sapun in bucatarie! cine nu crede,sa mi dea adresa ca i trimit un kg pe atlasib!(din germ.poti trimite in ro,invers nu-ca sa vezi egalitate :)…)
Romania traieste o perioada de prosperitate necunoscuta in toata istoria sa!
Hai sa mai vedem si jumatatea plina a paharului! deschideti ochii si scoateti pozele vechi de prin albume si amintiti va cum traiam atunci! ma rog,aia care n au fost stabi pe la gaze carbune si petrol!..sau pe la renel…!
Hai noroc si mult curaj! Azi e 27 august! Traiasca Romania Mare si Glorie eterna celor care au murit pt ea!..pt ei,un pahar de tuica pe vatra ncinsa de langa cazan!
Nivelul de trai creste dpdv statistic pe toata planeta dupa WW II.
Nivelul de trai a crescut considerabil in Romania dupa anul 2000 iar o foarte mare parte din treaba asta se datoreaza direct sau indirect Uniunii Europene, chiar daca n-au prea reusit s-o faca bine, ei au tinut totusi o presiune constanta pe coruptii nostri si in unele cazuri i-au mai temperat. Inainte de 2007 am primit bani de la UE ca fonduri de pre-aderare iar dupa 2007 am primit miliarde bune ca fonduri de coeziune.
Daca coroboram lucrurile astea cu faptul ca noi inainte de 2000 eram si foarte jos, eram sub nivelul din 1989 care a fost unul al foametei si al revolutiilor, al lipsurilor (nu erau nici macar pungi !!), cresterea asta de nivel de trai mi se pare normala si naturala. Adica, mai pe romaneste, chiar n-avea cum sa fie mai rau!
Problema e ca tu in comentariul tau compari doar viata de mai demult (anii ’80, aia cu foametea, frigul si lipsurile si anii ’90 aia cu scadere economica, emigrare, cresterea infractionalitatii etc) cu viata din 2017. Normal ca a crescut. Problema e ca la politicile actuale Romania se indreapta spre prapastie cu viteza supersonica, probabil asta nu se vede dintr-un restaurant dar se vede in toate statisticile, eu o vad din ianuarie si am anticipat-o din noiembrie.
O alta problema e ca daca ne comparam cu alte tari (sa zicem cu Franta, sau cu Polonia), cresterea asta uriasa de nivel de trai e cacat pe bat fata de cum pare cand o comparam cu viata noastra din 1988 sau 1992.
Am crescut, MULT, foarte mult, asa zic si eu ca in Romania e cea mai buna viata din istoria noastra recenta, cel putin ultimii 200 de ani, dar in primul rand cresterea asta nu e mare lucru comparata cu ce au avut alte tari, in al doilea rand nu e mare lucru daca ne uitam de la ce nivel de fomisti am pornit, iar in al treilea rand totul se poate duce dracului in 6 luni daca continuam cu „masurile” astea economice.
@sorin2
hai sa nu intelegem„normal cu a crescut„ ul asta ca ipso facto! Ai o Ucraina saraca,niste Balcani in criza,o Ungarie cu crestere economica mediocra,o Bulgarie cu un PIB nominal subt cel al Bucurestiului! In 5-7 ani posibil sa ai 2 vecini;Serbia si Bulgaria cu un PIB adunat subt cel al Bucuresiului!
Inclusiv pe forumul asta s-a tot pus intrebarea de ce Romania n a putut sa creasca si sa sporeasca in perioada anilor 90!Ca noi n am putut mai mult e o constatare.Ca alti n au vrut ca noi sa putem mai mult e o alta!Problema este ca ni s-a si impus sa nu vrem!E bine ca s a putut dupa 2000,desi in 2008 ne a trecut glontul Georgia pe la ureche!-Nu mai era mult in 2006 si mutau aderarea in 2008! Daca ar fi fost sa fie 2008-adica ramneam in Balcani dupa episodul Georgia!…
Istoria e plina de momente ca cel de astazi,27 august sau ca cel de la 23!Sunt oportunitati istorice pe care doar oportunistii le pot specula 🙂
Tara asta a avut intotdeauna inspiratia sa ia decizile care trebuia luate atunci cand au trebuit luate.Noi nu trebuie sa ne comparam cu Franta Polonia Germania etc.Nici nu trebuie sa gandim ca ei.Ar fi periculos de altfel.
Putem foarte bine respira aerul inaltimilor pastrand insa siretenia si diplomatia Bizantului renascut la nord de Dunare!Important este ca spiritul ce ne a facut natiune,sa ramana in continuare caracteristica principala a cea ce se cheama Romania! vb aia,„Moldova nu e a noastra….„ despre viitor putem spune exact acelasi llucru 🙂
„Inclusiv pe forumul asta s-a tot pus intrebarea de ce Romania n a putut sa creasca si sa sporeasca in perioada anilor 90!Ca noi n am putut mai mult e o constatare.Ca alti n au vrut ca noi sa putem mai mult e o alta!Problema este ca ni s-a si impus sa nu vrem!”
Scuze de stanga, mihule, scuze penibile!
Rade Polonia de tine.
@Mihaeanu
referitor la cresterea romaniei in perioada anilor 90,cele 2 constante sunt clare:
1.n am putut mai mult pt ca avem ca orice alt popor limite!
2.am fost impiedicati sa putem din cunoscutele cauze geopolitice care nu ne au lasat sa avem pe langa economie si o armata capabila! nu sunt scuze penibile,sunt realitati mentionate inclusiv in tratatele de preaderare!
defineste stanga politica in romania 🙂
Polonia nu i un punct de referinta prea fericit al istoriei!..parerea mea e ca Polonia a invatat de mult sa nu mai rada!
ahhhhh, ce optimist esti,te invidiez….trebuie ca esti un tip robust daca faci naveta Rom-germania, nu stiu la cit timp, pe mine un drum paris-bucuresti ma scoate din circuit ziua urmatoare….sa o tii tot asa cit ai energie !!!
@ bercea
1 data la 2 luni,cel mult 1 data pe luna!cat de stresant sa fie 2 ore jumate de zbor cu avionu? stiu ca nu tutorora le place zborul….paradoxal in cazul tau 🙂
in rest am 2 copii care tre sa manance si gura lor ceva-o dedui pentelesu tau 🙂
Chiar asa,te lasa astia sa iesi din parnaie fara probleme? te felicit totusi pt faptul ca te ntorci de buna voie ! chapeau!
ce o fi avand comentariul ala de l bagarati la moderare………
Nu l-am bagat l-a agatat spamul din motive doar de el stiute.
Nu economia e totul…. sa tinem de ce-i al nostru, traditiild noastre, datini, obiceiuri, ca restul vin si pleaca…. Cautati imparagia Cerului si toate celelalte se vor adauga voua
Mergeti un pic in Europa occidentala cu traiul lor cu tot si vedeti care e starea spirituala a lor
uite ce fac rusii
http://m.adevarul.ro/international/rusia/zapad-2017-peste100000-rusi-portile-nato-simplu-exercitiu-amploarea-1_59a2555b5ab6550cb85af8bf/index.html
Hai sa ne înțelegem cu productivitatea . Daca o măsuram asa cum vor nemții , francezii etc ( cam toți cei care ne fac puturoșii Europei ) da suntem la coada . Dar hai sa calculam in mod real . Productivitate inseamna practic costul pe produs finit . Între 2000 și 2017, productivitatea medie din UE (toate țările membre în prezent) a crescut cu 18,7%. Bulgaria este pe locul al doilea, cu 63% creștere. Iar România este pe primul loc, cu o creștere a productivității de 135%! La ora actuala se considera ca productivitatea in România este de 60% din media europeană . Sa luam un ex . Un neamt este plătit cu 2000 euro pentru a fabrica 100 de șuruburi pe luna . Asta inseamna un cost per șurub de 20 de euro . Un roman este plătit cu 350 de euro pentru a produce 60 de șuruburi ( productivitate de 60%) . Asta inseamna un cost per șurub de aproape 6 euro . Deci unde este productivitatea mai mare ? De fapt problema noastră sunt salariile si aici va vorbesc din experiența proprie . La ferma mea satul de angajați care nu își făceau treaba am decis sa plătesc unui inginer zootehnist 7000 lei salariu lunar iar el a angajat personal care a muncit inainte in Italia cu 3-4000 lei lunar . La sfârșit de an cand am tras linie am constatat ca profitul firmei a fost cu 37% mai mare.
@GeorgeGMT
Amicul MirceaS a depasit limitele bunei cuviinte, injurand de mama.
Sper ca va fi interzis pe acest blog.
În schimb cei care mà trateazà de curvà (si care au început) sunt bine venit!.
Iar ca nuantà, nu te-am bàgat. Am spus textual „dacà continui sà mà insultii”. deci încà nu te-am „onorat”.
V-am sters la amandoi insinuarile de insulte si sper sa va opriti aici si sa treceti la un ton mai civilizat!
N-am insultat pe nimeni in mod direct.
Spre deosebire de MircicaS.
„…sà stie lumea ce curve sunteti”, într-un ràspuns adresat mie, nu e insultà directà si imediatà ? Nu cred cà ai probleme de gramaticà.
În schimb eu am folosit „dacà” cu aspectul lui conditional.
Asta consideri tu.
Eu am vazut ce ati scris amandoi si am décis sa va dau sansa sa reveniti la dialog civilizat.
Si noi cu ce ne amuzam?
????
sunteti de belea!!!
sa veniti cu parintii la sedinta.
E mai greu …
tunsi ZERO…
Pentru agricultura BIO . In România sunt 460 000 ha arabile plus inca circa 700 000 ha de pășune certificate ca fiind BIO dintr-un total 12 milioane la nivelul întregii UE. Exporturile BIO din România din România au fost de 840 milioane de euro la care se Adaugă si piața interna cu 200 de milioane . Piața totala din UE este de 9,5 miliarde euro . Atenție vorbesc de produse certificate BIO si nu de produse naturale . Exista o diferența destul de mare între ele . Datele sunt de anul trecut .
Deci avem 1,15 milioane de ha dintr-un total de 12 milioane si producem de 1 miliard de euro dintr-un total de 9,5 miliarde.
Frumoase cifre, foarte frumoase! Multumesc pt informatii, nu eram la curent cu ultimele evolutii. Deci nu e 30% dar se pare ca e totusi 10%, eu o consider o MARE realizare, nu am crezut ca vom ajunge in 2016 sa avem 10% din produsele certificate bio la nivel de UE.
Eu m-am lovit peste tot de produse germane, ma rog, „germane”, nu stii cumva cat la suta din produsele bio din UE sunt clasificate ca fiind germane?
In realitate germanii astia sunt niste schemeri si jumatate, importa industrial din China dar si din alte tari gen Ungaria, Romania samd, masluiesc actele si apoi pun eticheta Made in Germany, sunt curios la cat au ajuns in statistici.
Partea cu masluirea de acte nu e neaparat necesara in toate cazurile deoarece cel putin cu produsele din Ungaria si Romania germanii le duceau fara acte in Germania si le procesau acolo, nu stiu exact ce scriau in acte, probabil ca materia prima a fost culeasa pe teritoriul Germaniei sau poate duceau 4 tone de ceva acolo, in acte ziceau ca e doar 1 t si iete-culmea, au iesit atatea pastile din doar 1 tona de produs, vezi ce eficienti suntem ? 🙂
Si noua ni s-a propus sa vindem la pret de dumping materie prima in Ungaria iar ea sa primeasca stampila de Made in Hu pentru ca ei au deja totul in regula (fabrica, acte, ceritificari, etc), am refuzat cu totii. Apoi ni s-a propus tot asa s-o trimitem in Germania, eu am zis ca ar merge pentru o tura – doua ca sa ne facem un minim de capital si sa ne punem fabrica la punct, smecherii au zis nici vorba, asa va fi mereu… atunci sa va f****-ti Germania voastra. Apoi am primit inclusiv o oferta din China, tot asa, trimitem materia prima acolo, ea va primi eticheta de Made in China si va fi exportata in toata lumea, era entuziasm maxim, de parca pe mine m-ar incalzi unde va fi exportata pe urma. Din alte surse am aflat ca nici macar aia nu va fi, ci chinezii intentionau sa o vanda la un pret mult mai mare tocmai germanilor 🙂
Ma rog… am vrut sa-ti spun niste chestii ca sa stii de ce sunt atat de interesat si de ce tot pun intrebari. Sunt foarte curios, ai date despre Germania? Aia cu produsele lor, „germane” 😉
Nu . Eu îmi vând producția de carne către un producător local , iar cea de lapte la Vranlact . Singurile date găsite de mine au fost alea .
Făcând un rezumat . Economia României va continua sa crească indiferent de guvernele României . Momentan nu avem autostrăzi dar începem sa avem primari . Cum e de ex BOC care a cerut Ministerului Transporturilor sa ii dea lui cei 7 km rămași din Autostrada Transilvania din centura clujului ca sa ii finalizeze . Sau cum este primarul de la mine la țara care a angajat un expert in fonduri europene la primarie . Rezultatul : 46 de stranieri întorși acasa cu afaceri in agricultura si comerț prin fonduri europene . Un plus de 7 miliarde de lei vechi la bugetul primăriei din taxe si impozite si circa 70 de angajați noi . Dar daca vrem sa ne ajutam țara cel mai bun lucru este sa ii informam pe toți asupra posibilităților reale pe care le au . De unde pot lua credite , experți in fonduri ue serioși etc.
Sau mai avem primari vrednici la Oradea, Alba, Arad, Sibiu etc
Azi zis ca nu se face treaba, da sa stiti ca-n vest se misca trdburile, cat de cat. Daca de la Bucald nu prez avem sperznte mari, bine ca local sd mai face Ceva.
Ref la evolutia ec a Ro dupa 89, bai fratilor voi nu intelegeti problema. tot ziceti ca s-a distrus etc
S-a si distrus so furat, nu zic nu, da cum vrei sa te bati economic cu firmele occidentale, care au un avans tehnologic imens, noi jn 45 de ani am invatat sa cantam tricolorul, ei invatau sa munceasca sa fie mai eficienti, productivitate, capital, bani, investitii private, sunt tari capitalists cu EXPERIENTA!!!!! noi suntdm niste BOBOCI!!!!
nu ai cum!!! ravnim la niv lor de trai, da ei nu au au avut comunismul nostru, ei s-au dezvoltat incontinuu, perfectionat spre o economie libera de piata, noi inca invatam cjm se face!
Treziti-va! Am lucrat cu polonezi, cehi si nu sunt superiori noua! La ei in tara acrleasi metehne incredibil ca la noi, cehii nu vor sa lucreze cu cehii, polonezii nu te lasa sa iesi la jntersectii doar daca esti eventual blonda ? si altele
Guvernele sunt decise de primari . Când se va forma o masa critica de primari care își fac treaba atunci vom avea si guverne competente .
http://m.hotnews.ro/stire/21971892
nu suntem singurii care simt ca ceva e putred.
Hotnews si Pantazi sunt cunoscuti ca anti psd-sti notorii….nu ca nu ar avea dreptate, dar toate ideile de acolo sunt compilate de la altii, nimic propriu !!!
Pe indivizii rusofili, adepti politicii Kremlinului, nu am de gand sa-i menajez, si nu i-am menajat nicicand.
Ca MircicaS este un adept al lui Le Pen e clar ca lumina zilei.
Cititi postarile lui.
Nu l-am injurat de mama, pentru ca, spre deosebire de el, nu sunt un golan ordinar.
Cu toate acestea, spre suprinderea mea, Marius Zgureanu ne pne pe acelasi picior de egalitate.
Ca eu am avut diferende cu Mircea Zgureanu e o problema, dar sa m pui pe aceeasi pozitie cu un rusofil, e o mizerie Zgurene.
Se pare ca administratorul Zgureanu are alte optiuni.
@Gabriel
Am spus sa va opriti aici!
Nu cred ca ai dreptul sa decizi cine pe cine pune in SPAM. Daca il doresti, adreseaza-te lui George sa ti-l dea. Astazi am incercat sa-l scutesc pe George de anumite treburi. Comentariile voastre nu au fost sterse complet, asa ca ceilalti admin le pot vedea.
Cat despre rusofilism, fiecare are dreptul sa se exprime, atata timp cat nu lezeaza sau insulta alte persoane.
Si nu cred ca e cazul sa ma acuzi ca iau partea la rusofili.
Cat despre „Zgurene”, ar trebui sa-ti supraveghezi adresarea. Atat am de zis.
Sa ma opresc unde ?
„Cat despre rusofilism, fiecare are dreptul sa se exprime, atata timp cat nu lezeaza sau insulta alte persoane.”
Adica sa injure de mama ??
„Cat despre „Zgurene”, ar trebui sa-ti supraveghezi adresarea. Atat am de zis.”
Cand accepti ca cineva sa fie injurat de mama!!! Esti o jigodie Zgurene !
Stiu ca vrei sa ma pui la „ban”, nu e nimic nou. E razbunarea ta de om prost!
Ai m-ai facut-o atunci cand nu am fost de acord cu ideile tale. Ce sa spun, atitudine de idiot.
Te pun eu.
Tu l-ai facut curva rusofila LePenista pe MirceaS, iar el ti-a raspuns ca te injura de mama daca mai faci chestia asta.
Singur ai ales! N-am timp de mizeria unor frustrati! E duminica!
Du-te si varsa-ti mizeria altundeva!
eu nu ti-am facut nimic. Singur te excluzi!
Nu esti un golan ordinar, esti un golan extraordinar.
Cà sunt un simpatizant al Frontului National, fàrà sà fiu membru et treaba mea. Asta nu mà împiedicà sà am liberul meu arbitru fatà de politica lui, mai ales de la linia Philippeau.
Nu sunt rusofil, doar cà nu latru cu turma. Nu sunt adept al politicii Kremlinului, mai ales când vine în contradictie cu interesele tàrii mele.
Continua sà mà insulti, îti rezerv un câine de la càteua mea (dicton francez).
Nu am insultat niciodatà pe nimeni pe forum, doar ca ràspuns la insulte precedente (de exemplu chiar acum cu „golanul”), exact cum fac în viata realà, nu mà las niciodatà càlcat în picioare, indiferent de situatie.
Mà voi abtine sà mà uit pe site câtva timp, ca sà nu replic, din respect pentru administratori si contributorii acestuia.
Circul pe Antena 3 acum…Dragnea si Radu Tudor…
Sper ca ati urmarit. Dragnea e maestru in a insulta inteligenta cetateneasca.
Radu Tudor putea sa fie mai incisiv, dar cand iti asumi in emisiune rolul de avocat economic al diavolului si doar stapanesti superficialitati, logoreea lui Dragnea te face praf…din pix. E ceva sa fii capabil din gura si pe hartie sa zici/demonstrezi ca negrul e alb cand e vorba de motivul furtului banilor (si a comisioanelor, atentie! 🙂 din Pilonul 2 – cu „randament” – in Pilonul 1 – aka. „gaura neagra”.
M-am uitat doua minute cum dragnea scria cu markerul pe o tabla si se dadea mare economist. Zicea ceva de pensii. A scris 1400 lei pe tabla aia si am schimbat programul. Mai mult nu am rezistat. Nu stiu ce a debitat, ma enervez doar cand le vad meclele.
se numesc mingi aruncate la fileu,interviu platit,aranjat,comandat…campanie de PR
toata lumea e in campanie electorala.
Potentialul economic romanesc va fi valorificat la maxim daca industriile Romaniei vor fi refacute, pentru a oferi locuri de munca asistatilor social si celor 5 milioane de romani din strainatate.
Ce are domnilor Marine Le Pen? E nationalista, antiglobalizare, anticip, impotriva casatoriilor gay, antimasoni, antiimigranti. Ce nu va convine? Ca a vorbit cu Putin? Si ce?
Nu are nimic. Literalmente. Zero solutii si constructii economico-sociale.
E doar „anti”, ca orice copil, suparat si constient ca nu se pricepe la nimic.
Gargara populista.
Stangista. „Extrema dreapta” a fost si va fi mereu de stanga cand vine vorba de conducerea statului.
Afinitatea pt. Putin e doar bonusul anti-UE rusesc care prinde de minune in vest.
Le Pen a fost si ramane doar un idiot util.
Atunci va disparea de la sine, precum Vadim Tudor. Nu avem de ce sa ne facem griji.
In Franta nu va disparea niciodata afinitatea pentru „Rusia salvatoare”. Este incetatenita adanc in colectivul si genele natiei franceze: caderea Bastiliei si infrangerea lui Napoleon in Rusia sunt de vina.
Franta mereu va avea nevoie de o justificare-scuza-dezvinovatire pentru aceasta afinitate: chiaburii, cine altcineva?
Intreaga existenta si prestigiu politic global ale Republicii Franceze se bazeaza pe Bastilia, lupta impotriva opresorilor. Asta e sursa, baza, „blueprint-ul” statului francez, si e considerat produs de export si pentru fondarea altor state moderne-contemporane.
Mereu trebuie cautat un vinovat.
Adica dupa 50 de ani de Cortina de Fier si regimuri comuniste proruse in jumatate din Europa, francezii nu au invatat nimic? Ar fi jalnic din partea lor.
„Avantajul” Cortinei de Fier pentru Vest (euro-atlantici) a fost enorm in a doua jumatate a secolului XX: a cuantificat, a facut vizibil pericolul stangist, prin „balaurul” URSS.
Dupa caderea acestei cortine rezultatul in numai o generatie (25 de ani) se vede in Vest: stanga marxist-progresista se dezvolta, e pe val, domina!
Cu precizarea ca in Franta si „dreapta” e tot stangista.
„stanga marxist-progresista se dezvolta, e pe val, domina!”
Am inteles. Poate ca va veni vremea ca si vestul Europei sa experimenteze marxismul, comunismul, noua ne-a ajuns cat am trait sub oranduirea marxist-leninista.
Sunt „lenesi” din acest punct de vedere pentru ca vesticii au iesiri la ocean si Mediterana. Ei se prind mai greu prin King’s Landing. Noi insa la Zid suntem trecuti prin mai multe.
Ca sa ajunga in Vest marxismul si comunismul, trebuie iar sa treaca pe la noi…
Nu, merci. Mi-a ajuns…
Ce are Bastille cu rusia,asta chiar nu inteleg, si nici cu Bonaparte, amintirea cazacilor in Parisul începutului de sec XX(LA 100 DE ANI) era INCA vie,(cred ca stii de unde vine denumirea de BISTRO(u)) motiv pt o parte a presei sa conteste alianta in Antanta cu Rusia…..Mai degraba jocul cu recunoasterea Frantei Libere de catre Stalin,cultivarea lui DeGaulle si faptul ca France Libre si URSS aveau un dusman comun in Germania……”Rusia salvatoare ”vine de la ultimul razboi cind oricine era in razboi cu Germania era prietena Frantei !!!!
pai asa era si Vadim, ca Marine Le Pen ….
@Razvan Mihaeanu
singurii -anti- de pe scena politica europeana,mai nou si americana sunt antifa!
populist era si Cezar si Octavian,si fratii Grachi tot populisti erau! de altfel,orice delimitare sau caracterizare radicala a unui fenomen politic,fie el de stanga sau de dreapta,tot populist te face! 🙂 La nivel global,traim intr o lume din ce in ce mai…populista…
AntiFa e Fascista. Adica tot de stanga. Si profund antidemocratica prin autoproclamata ideologie „antifascista” 🙂 si actiuni.
Pentru ei, a dialoga cu cineva care are idei diverse/opuse, este echivalent cu infrangerea.
Nu accepta nici un fel de element democratic, daca nu e ca ei inseamna ca esti „fascist” si nu meriti nici macar sa traiesti, violenta fizica fiind chiar „recomandata” in gandirea lor „antifascista”.
AntiFa = Garzile Rosii ale lui Mao, Brigazile Rosii italiene din perioda „anilor de plumb”. Same red crap!
Ce nu va pricepe niciodata stanga e ca Democratia nu garanteaza victoria/succesul ci doar competitia onesta (perfectibila).
Este o infantilitate, o marota de baza a stangii: egalitatea/echitatea sociala/economica, care e doar un vis cretin, bazat pe furt/trisare; sa iei de la cei care au mai mult doar pentru ca ai mai putin (nu esti capabil de mai mult). Stanga triseaza prin numar (la vot), dreapta prin conditie sociala/avere (taxare). Dar nici una din ele nu are garantata victoria in Democratie. Efortul face diferenta. Doar tiraniile (in statele moderne ele sunt intotdeauna de stanga, indiferent de populismul si metodele carrot and /or the stick) garanteaza victoria/succesul in viata! Insa doar pentru minoritatea care conduce statul (politica, ideologica, religioasa, de cumetrie, dinastica etc..nu conteaza). Cetatenii votanti de stanga sunt doar idiotii/copiii carora li se arunca cate ceva pentru a supravietui, fiind insa incapabili de competitie. Dar propagandistic li se asigura victoria prin pensii, salarii bugetare, asistenta sociala..cu 1 (una) conditie insa: sa ignore derapajul statului (la noi se numeste coruptie, dar „e buna” pentru ca „e patriotica”).
„Lasa mama ca fura si ei, dar mai dau si la oameni”. De fapt de la oameni fura in primul rand si „le dau” niste firimituri.
Mihule, n-ai decat sa te uiti la situatia Venezuelei: cand nu ai alternanta stanga-dreapta (asta din urma care sa te scoata din balamuc pentru o perioada, indeajus incat sa reia vrajelile, basca dand vina pe ei ca nu-s patrioti si urasc oanenii pentru ca „nu le dau”) si conduci neingradit numai pe cretinitati infantile ideologice de stanga macar pentru un deceniu..uite ce patesti cand vine plata scadentei!
🙂
Am mai spus-o: Ponta trebuia sa ne conduca cat ne-a condus Ceausescu. Ajungeam din nou in aceeasi situatie (recte Venezuela de azi…sau Grecia) si..tot nu invatam nimic.
Imbecilitatea stangista e eterna si ciclica. Nu scapi de ea. Carne de tun infatila care sa adere la ea e mereu disponibila: tinerii sub 25 de ani si pensionarii peste 65.
@ mihaeanu
Sunt absolut de acord cu tine, nu mi spui nimic nou?
anfifa e o stanga anarhista folosita abil in spatiul public occidental.
Musoiu,poti sa faci o lista scurta a industriilor care ar trebui sa fie refacute ,dupa parerea ta, te rog ??
Industria grea, navala (avem nevoie de o noua flota comerciala), constructoare de masini, industria agroalimentara, industria textila etc.
ind grea,pe subramuri ,poti sa incerci mai detaliat ???
Mineritul….. Mineritul aurifer in special. Ceva industrie metalurgica mai departe…
Sub un fel de masca”nerentabil, domne” s-au strecurat niste soparle, interese…
Stocul de aur al BNR dupa revolutie s-a refacut cu aur achizitionat la pret admnistrativ, pe lei tramvai, mancati de inflatie…..
Dar BNR-ul evalua pe pret international ce aveau…..
Povesti lungi, si la minereuri, si la petrol….
@Gabriel. Te rog lasa calificativele aiuristice,MirceaS se afla de mult timp pe blog,are cunostinte vaste in domeniul tehnicii militare si nu numai. Stie ce vorbeste si nu-i deloc rusofil. Si dac-ar fi care-i problema atat timp cat nu jigneste Romania,romanii si armata romana? Deci,te rog lasa supozitiile fiindca te inseli!
@MirceaS. Ramai alaturi de noi,am invatat multe de la tine,chestii care m-au ajutat la redactarea articolelor.
@Gabriel. Fara jigniri sau invective de-acum incolo,ok?Sazicem ca unii dintre noi suntem mai pasionali si ramanem prieteni.
mie imi place Marion 🙂
Citesc de ceva ani articolele de pe sait. Nu e singurul cu acest specific dar are un format atragator (comenturile se intind pe latul paginii cu un font lizibil….). Pt. injuraturi s-a inventat FB – să se sâmţască şi proştii bine. Mie imi place Mircea S., si alaturi de moderatori , sunt convins ca macar aici trebuie pastrate paginile curate. Repet, s-a inventat FB.
Avem cea mai mare crestere de PIB din intreaga UE.
Cum de avem cea mai mare scadere de activitate in constructii din aceiasi UE ? Adica – 6,3 % comparat cu aceiasi luna a anului trecut dar si – 11 % comparat cu acelasi trimestru ( 2) far din 2016 ?
Date eurostat.
Vom recupera la iarna la minus 15 grade ? 🙂
Pai simplu … construim mai putin si consumam mai mult…
Referitor la cea mai mare crestere din UE – sper ca realizati ca de exemplu daca avem o productie de 100mld EUR si mai imprumutam 5mld EUR si ii cheltuim pe votca, o sa avem o productie (GDP) de 105mld EUR – adica o crestere de 5%. Asta ca idee…
nu, papam si ca–m tot, nu construim nimic, ca poate vin rusii si ne ocupa 🙂
Daca ati vedea care e ponderea IT-ului in economie si la cat va ajunge, deja comparatia cu agricultura nu isi mai are rostul.
Eu zic ca pt noi ar fi de marsat in zonele cu valoare adaugata mare.
Papica e baza…Daca intelegem ce potential avem in acest domeniu, o sa ajungem departe. in max. 20 ani o sa inceapa razboaie din cauza foamei. Suntem prea multi pe planeta asta…Iar tara asta chiar are potential, spuena cineva ca ar putea hrani 80 milioane de oameni…Iar atunci cand va fi fomete, ne vom ruga sa avem armata puternica sa nu tabare altii pe noi.
ba nu de 6 ori populatia actuala, adica avem potential sa hranim 120 milioane
v am citit pe toti. acum e tarziu. nb.
Sunt peste 200 de mesaje la acest post dar nimeni nu pune in discutie urmatoarea problema:
Cat din terenurile arabile si paduri mai apartin romanilor ?
S-a cumparat masiv de catre entitati si persoane non-romane. S-a restituit masiv catre mostenitori ne-romani, mai ales in Transilvania.
Parerea mea este ca ar trebui facuta o analiza foarte serioasa vis-a-vis de ce mai dispunem in mod real ca si tara ,ca si natiune.
Aceasta crestere economica despre care se tot vorbeste, s-a facut in primul rand pe vanzare de resurse (din tot spectrul,inclusiv militare) si abia apoi pe productie (vedeta fiind IT-ul) si asta este o problema.
Toate apartin romanilor!
Toate terenurile arabile si padurile? Nu chiar. Suficiente paduri au fost „retrocedate”, cu acte reale sau false, urmasilor unor unguri iar unii dintre ei nu au cetatenie romana, sunt pur si simplu unguri din Ungaria.
La terenurile arabile nu sunt la curent cu ultimele cifre dar cred ca cel putin 2-3 milioane de ha din cele 11 milioane (Andrei Cristinel Negru vorbeste de 12 milioane) apartin in acte unor cetateni straini sau unor firme cu actionariat strain. Pe site-urile conspirationiste cu tricolor in antent se vorbeste de 5 milioane, ce site-uri citesc eu spun 4 milioane, de aceea am folosit sintagma „cel putin 2-3 milioane”. Ideea e ca nu apartin nici toate padurile si nici toate hectarele arabile romanilor.
Asta in sine nu ar fi neaparat un lucru rau, prefer o ferma de 300 ha detinuta de o firma italiana care sa produca si sa exporte decat 600 de parcele a cate 0,5 ha fiecare detinute de 600 de cetateni romani, terenuri care nu produc si implicit nici un exporta nimic.
Pericolul aici apare in 2 cazuri, primul, cand dai terenuri vaste unor unguri iredentisti care si le compacteaza si fac ad-literam un culoar catre Ungaria, si al doilea, cand te trezesti in situatia in care de exemplu 10,5 din cele 11 milioane de hectare apartin unor indivizi sau firme straine, aia e deja prea mult.
Unde e limita? Nu stiu, habar n-am. Fiecare zice altceva, iar opiniile variaza de la „totul ar trebui sa fie privat, chiar daca e 100% strain” la extrema opusa „nu cedam nici o palma de pamant !!”. Eu cred ca ambele idei sunt gresite, nu vreau sa traiesc intr-o tara in care absolut fiecare hectar de teren arabil sau padure e detinut de straini, dar nici intr-o tara in care absolut nici un hectar nu e detinut de nici un strain, stam si le tinem degeaba doar ca sa fie in proprietatea lui Ion sau Gheorghe 🙂 Adevaru’ o fi undeva pe la mijloc, unde se seteaza limita sa hotarasca expertii in agricultura, eu cu siguranta nu sunt unul dintre ei.
Daca maine as fi pus dictator si obligat sa iau o decizie pe loc, probabil as spune ca maxim 70% din suprafata arabila si 30% din suprafata impadurita a tarii pot fi detinute de cetateni sau firme cu actionariat strain si asta e. Poate e o decizie gresita dar asa vad eu situatia acum. Deocamdata eu zic ca maxim 4 milioane din cele 11 milioane de ha teren arabil sunt detinute de straini, eu as zice ca nu e cazul sa ne facem harakiri pt asta mai ales ca tocmai fermele alea produc si exporta, e eficienta capitalista, asta e. Mai bine asa decat parcele de 0,5 ha pe care cresc buruienile. La paduri nu stiu ce sa zic ca e mai sensibila treaba, tocmai de-aia am si ales un procent mai mic pe care fi dispus sa-l las pe mana unor cetateni sau firme straine 🙂
Repet, nu sunt specialist in agricultura dar asa vad eu situatia, nici panica nationalista „ne iau italienii tara” cand aia produc si noi o tinem degeaba, da’ nici extrema Moise Guran „vindem totu’ pe bursa”, e teritoriul nostru si un minim de control trebuie sa pastram.
Toate aparțin Romanilor . Când esti proprietar ai dreptul la doar 10 m sub tine . Restul aparține statului deci noua .
Adica tot statului, nu noua.
Statul are drept constitutional (Art.44 dar mai ales Art.136) de a le „externaliza” prin concesionare si inchiriere cui vrea muschiul sau.
Exemplu babesc: stii ca ai petrol sub pamantul tau? N-ai voie sa te atingi de el, vine statul si „ti-l nationalizeaza” (prin concesiune unei corporatii de extractie, primind doar niste redevente de nimic, tot de stat stabilite).
Halal „apartine statului deci noua”.
Știu , dar nu il poate vinde . Ce vreau sa spun este ca pe mine nu ma deranjează ca cumpara x naționalități pământ in România . Ma deranjează ca nu oferim o posibilitate ca romanii sa se folosească de pământul pe care il au .
In unele cazuri e si vina romanilor. Cand cineva cere 40 000 de euro pe 0,5 hectare de teren de relativa proasta calitate, departe de orice drum, nu e vina strainilor ca romanii nu fac agricultura 🙂
@mihaeanu
Pai si statu cine e?
”Statul e Ei”.
Aia carora le-ati permis prin Constitutie sa inventeze taxe de cate ori au chef, fara sa ai un cuvant de spus ca cetatean, ”Ei” comportandu-se mai ceva ca un portar de bloc cu dichis care – dupa ce isi da banii pe curve, droguri si jocuri de noroc – iti intra in apartament si iti ia din banii de pe policioara (sau din seif, dupa cum are chef).
Pentru ca asa ai semnat matale in Contractul Constitutional din 2003:
Art.74(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.
@razvan mihaeanu
„le ati permis?„`ca ai participat sau nu la vot,ai votat pro sau contra,responsabilitatea rezultatului si efectele ce incumba, te cuprind si pe tine!
Daca Romania ar fi inconjurata de jur imprejur de un lant de munti cu inaltimi de peste 4000 de m, si ar avea arsenal nuclear in dotare ca sa si permita s-o doara n c..r de restu lumii,atunci poate ca democratia directa n ar fi o idee proasta! din nefericire nu se poate!
@Mihaeanu
fie vb intre noi,in 2003 aveam 20 de ani,si in ziua referendumului ma ntorceam cu Normandia de la Timisoara unde fusesem sa vizitez pretena….ma dure n p..a de Iliescu si referendumu lui..eram mult prea beat atunci si chiar mi se rupea!
Eu pe suprafata pamantului astuia nu cunosc decat Statul ca forma de organizare politico administrativa!-mai mult sau mai putin centralizat! mai sunt si alte forme?
Ai trinitatile supravietuirii adultilor prin sistemul numit Civilizatie:
-3 Contracte: Lege (Constitutie), Vot si Taxe;..care permit functionarea a…
-3 Puteri: Legislativa, Executiva si Judecatoreasca;..care permit garantarea a…
-3 Proprietati/”drepturi umane fundamentale”: Viata, Copiii si Libertatile.
Insa doar 2 Contracte sunt expresii ale Suveranitatii Cetatenesti: Constitutia si Votul.
Nu si a 3-a: Taxele.
Cand vom avea/vota in Constitutie ca ”problemele fiscale” vor fi create si modificate – pe timp de pace – exclusiv prin vot cetatenesc/referendum (local sau national, in fct. de taxe locale sau nationale), atunci si numai atunci sa spui ca…
”Statul suntem Noi”.
@Razvan Mihaeanu
Si referendul asta sa l organizeze cine?tot NOI? Cine stabileste care sunt problemele fiscale etc?tot NOI?cum stabilesti tu,cetatean de rand ca taxele la nivel local sau national sunt juste sau nu? prin campanii de„informare„..`?facute de cine?in interesul cui?
„trinitatile supravietuirii adultilor prin sist.numit Civilizatie„-suna mai romantic decat materialismu istoric a lu Marx unde Marx zice ca :
„There is no royal road to science, and only those who do not dread the fatiguing climb of its steep paths have a chance of gaining its luminous summits”
-cu alte cuvinte,mai lasati ma n plm cu cercetarea,e de ajuns sa pun in practica ziua ce visez noapte,efortu e pt prosti…
tu vb de fapt despre mult cunoscuta „democratie directa„care functioneaza doar in Elvetia, si in cateva alte state americane.Un proces interesant care de ex,a reusit performanta sa acorde dreptul de vot femeilor din cantonul Appenzel Innerrhoden undeva prin anul 1990!
In secunda doi dupa introducerea in Constitutie ca problemele fiscale sa fie rezolvate de noi,nu va mai exista stat,vom exista doar NOI! …in interiorul sau exteriorul altui Stat….orice forma golita de continut,se umple din nou, sau dispare ..e o lege simpla a naturii!
Da, ai vreo problema cu taxele stabilite prin vot?
De cate ai nevoie?
Cate sunt necesare?
Cine stabileste ”cuantumul” si pe ce criterii?
Ai impresia ca in secunda doi cetatenii se vor prezenta la vot si vor vota niste taxe de nimic incat statul isi inceteaza existenta? Ai vreun exemplu istoric concret in aceasta privinta?
De unde si pana unde aceasta adorare de-a dreptu ”stangist-religioasa” a capacitatilor statului?
E simplu: daca in democratie se considera ca cetatenii sunt in stare sa-si voteze Constitutia si sa-si voteze reprezentantii prin alegeri peridocie-libere-corecte si sa voteze si la referendumuri de alta natura..de ce n-ai incredere ca-si pot vota si taxele?
Constitutia = generalitati (statul se ocupa cu detaliile – legile organice si de alta natura).
Votul = generalitati (statul/reprezentantii se ocupa cu detaliile).
Taxele = generalitati (statul se ocupa cu detaliile: colectarea si folosirea lor)
Vezi? Cetatii se ocupa cu generalitatile, statul cu detaliile. Asta a fost ideea inca din preistorie…
Motivul pentru care inca avem prin legile fundamentale (nici SUA nu face exceptie) prevederi ca cetatenii nu-s capabili sa-si aleaga taxele, e doar o angoasa a altor secole trecute, cand nu aveai dezvoltate tehnologiile de comunicatie si de..numarare a cetatenilor. Azi insa, scuza asta nu mai tine.
Ai 27 de ani de democratie, toti am vazut cum taxele nu inseamna absolut nimic din punct de vedere al onestitatii in relatia dintre proprietate (statul) si proprietar (cetateanul).
Pe scurt, sunt scoase din burta!
Ti se pare romantica realitatea celor acelor trinitati?
De ce? Nu-ti place numele de ”trinitati”? Poti sa folosesti tu altul.
1-Vrei legi (bangul pistolului) egale pentru toti? Si eu.
2-Vrei voturi (linia de start) egale pentru toti? Si eu: vot universal, 1 adult = 1 vot.
3-Vrei taxe egale (linia de finish) egale pentru toti? NU! Nu vrei. 🙂
Votul universal in democratie mereu avantajeaza stanga. Dar nu-i garanteaza victoria, in ciuda ”puterii prin numar”.
Taxele egale (cote unice) in democratie mereu avantajeaza drepta. Dar nu-i garanteaza victoria, in ciuda ”puterii prin avere”.
Iar Legea (Constitutia) e aia din mijloc.
Asa functioneaza: democratia nu garanteaza victoria, ci doar competitia onesta: realizarile mele in viata nu vor fi furate si nici eu nu voi fura din proprietatile altora.
Asa ca te intreb din nou: ce argumente ai tu pentru continuarea in secolul 21 a acesti imbecilitati numita ”statul e singurul responsabil pentru stabilirea taxelor”? Teoriile penibile economice predata la ASE si ISE-uri ca prin schimbarile repetate de taxe statul isi dramuieste…ce? Ce-si dramuieste? Urmatoarea doza? Statul e un ”Junkie” si nimic mai mult.
Uite un exemplu babesc: vrei sa maresti ora de parcare in spatii publice amenajate de la 2 lei pe ora la 3 (sau 5…etc..daca esti o zona turistica sau mai stiu-eu-ce).
Cum o faci?
Simplu, supui la vot, faci referendum local:
-”Sunteti de acord cu marirea orei de parcare la x lei?”
sau:
-”Sunteti de acord cu marirea ore de parcare la x lei, aceasta putand fi modificata cu maxim 100% la fiecare 5 (sau alta cifra) ani?”
sau:
-”Sunteti de acord cu o taxa unica pentru servicii locale de transport, gunoi, parcari…etc.. de x lei sau x% din venituri?..”
sau:
-supui la vot un ”Cod Fiscal Local” in care bagi toate taxele care ti se par necesare (cu siguranta ar fi consultari partinice, cu cetatenii, sindicate, patronate, etc..) si..se voteaza!
Mare scofala!
Dar macar ai predictibilitate, stii ca pentru un anumit numar posbil de ani, nu se schimba nimic. Deci poti sa-ti aranjezi planul de afaceri local, investitiile, volumul de colectari…samd…
Iar autoritatile locale, pe baza acestui cod, isi pot incerca abilitatile de manageri si vor lua decizii care vor favoriza investiti sau alte metode de atragere de bani.
🙂
A sunat ca dracu ultima, nu? Normal, pentru ca presupune efort si inteligenta din partea autoritatilor locale (si nationale, sa nu uitam). Ceea ce e cu schepsis in zilele noastre, unde, daca nu mai ai bani la nivel local, te apuci si cersesti intr-o anumita masura la Centru sau ..ta-ta-ta-taaam!..inventezi noi taxe!
🙂
Vezi care e de fapt ”pericolul” acestor taxe stabilite prin referendum (local sau national)?
Statul e fortat sa propuna alegatorilor drept candidati niste reprezentanti ceva mai…destepti!
Aste le pute de fapt!
🙂
@Razvan
hahahaaa,mi-a placut „autoritatile locale isi pot exercita calitatiile de manageri„… :)))) a fost buna asta
mhmm:1 in conditile descentralizarii fiscale nu mai poti vb de autoritati locale ci de..nush..colegii administrative judetene-ceva de genu.o poti tine asa pana ajungi la feudalism.cum?sunt smecher,merg la sala,am fost in legiune,smecherii s ai mei,tata e primar!(vb de romania,nu de cantoane izolate de jodleri din Elvetia)
2.capacitatarea unor manageri in-incercarea-de a jonglacu finantele colectate la nivel local-chiar suna ca dracu! ai dreptate aici :))!
In plus,politica fiscala a unei tari se cladeste nu separat ci pe structura sociala si in concordanta cu caracteristicile cultural istorice ale societatii tinta!
Noi ,poporul roman,suntem adaptati unei format cultural istoric bazat pe principiul reciprocitatii!dpdv antropologic poate fi definit ca o „panza de interdependente care pornesc de la nivelul celulei care este familia pana la autoritatea centrala„
Ne chinuim de cateva decenii sa adaptam opusul acestui dat social incercand sa l inlocuim cu spiritul juridic german,Ottonian,reglementator al miscarilor frunzelor de vant din padurile germane si al evidentei perfecte al numarului vaselor de terra sigilata!
Nu reusim! nu numai noi,nici ei germanii nu reusesc,nici licuriciul,Marele Licurici,simbol al democratiei si egalitatii in drepturi unde senatorii si deputatii din camerele congresului si senatului se pupa in public si promit luna de pe cer magnatilor(special group of interest)locali in prag de alegeri !
In Germania,acum in toi de Bundestagswahl 2017,conferintele lui Schuld si Merkel sunt finantate de Axel Springer,VW,etc…
.do ut des ul roman,acest paienjenis de relatii interumane din care am fost plamaditi si noi, a cucerit lumea….e uman,e dulce si este definit ca…rational self interest.noi ii spunem coruptie 🙂
Macrou tocmai ce a anuntat o noua ordine mondiala! ghici pe ce o sa fie bazata… :)… exportul democratiei de tip Bernard Kouchner a apus!
Restul sunt visele si sperantele nascute dintr o tranzitie care ne duce in mod triumfator inapoi la societatea de care am tot incercat sa fugim. 🙂
Sa nu uitam ca aceasta asa zisa crestere economica a venit la pachet si cu „exportarea” a peste 4 milioane de romani activi care au trimis in tara sume uriase, probabil echivalentul unor imprumuturi FMI nerambursabile.
Uite imi pare rau ca nu am notat datele dar am vazut o analiza comparativa din care reiesea ca in ani buni (ultimii doi ani de ex. n-au fost „ani buni”) romanii din strainatate trimiteau anual mai multi bani in tara decat aduceau investitorii straini si totodata mai multi decat suma cu care se imprumuta Romania ca stat in anul respectiv.
Normal, banii trimisi de ei la rude in tara sunt cheltuiti in Kaufland si in Media Galaxy pe produse de import, in timp ce banii adusi de investitorii straini sunt bagati in fabrici si firme, dar asa comparativ a fost foarte interesant sa vad cifrele respective.
Nu ma mira ca PSD-ul tot cauta metode sa-i taxeze pe romanii din strainatate, au vazut miliardele si vor sa ia si ei macar 10% din sudoarea romanilor care chiar lucreaza in Vest, pentru a folosi banii aia la pomeni pentru lenesii care iau ajutor social in tara. Putine lucruri pot fi mai dezgustatoare decat o asemenea actiune…
Majoritatea banilor trimiși de afara se duc in piața materialelor de constructii . Aici avem avantajul ca 70-80 % din produse sunt românești .
Macar atat, insa datele pe ultimul an arata ca sumele alea incep sa scada incet incet. Probabil de-a lungul anilor rudele ramase in tara au murit, ori s-a mutat cam toata familia si unii dintre ei nu mai au cui trimite bani in tara.
Eu cred ca pe viitor trendul asta va continua, e de ajuns sa scada cu 5 la suta pe an si in niste ani nu vor mai insemna prea mult banii astia trimisi acasa de romanii din strainatate, iar asta va afecta putin economia Romaniei.
PS: ms de raspunsuri si mai sus
Nu in general au cam terminat de construit si ce mai trimit se cheltuie in finisaje si in consumul părinților .
N-am inteles o treaba: ce reginea este „Sud-Muntenia” si „Sud-Vest Oltenia” ? Eu stiu ca regiunile alea lui Nastase sunt 3 Sud Est si mai stiu eu ce Nord Vest. Cand apare „Oltenia”, deja apare si „Banatul”… la scurta distanta in spate apare „Transilvania”…. si iara incepe scandalul.
Suplimentar, cred ca datele sunt oarecum temporale in sensul in care ne bazam pe o fluctuatie de conusm. O economie puternica nu-i neaparat una care dubeaza pibul tarii ci una care nu permite fluctuatii uriase in timp de plus economic vs recesiune.Lucru care nu este valabil in Ro. Va aduc aminte 2008 cand de la „duduie” economia am ajuns la -25% fonduri de salarii iar pentru militari a fost catastofa efectiv pe langa acel minus adio si sporuri.
A nu se intelege ca am ceva cu cresterea, dar aici trebuie sa fie o alternata de crestere economica in care se fac investitii in economie nu in pensii si salarii/solde si o perioada de minus economic care nu este resimita atat de puternic de populatie tocmai datorita investitilor facute in perioda anterioara de plus econimic.
Reducand la o simplitate, cand ai bani pui deoparte pentru „zile negre”. Noi in 17 ani relativa crestere economica nu prea am priceput-o.
La fel nu cred ca ii cea mai buna comparatie cu zona noastra geografica. Singura tara din proximitate cu reale tendinte vestice este (era pana a venit Orban Bacsi) Ungaria. Poate noua ne-ar fi o comparatie cu Polonia mult mai utila, de la optiuni economice, la conceptia administrativa la decizile militare pe termen lung.
Foarte frumos spus domnule locotenent. Cand vorbesc de angajati la stat repet ca ma refer la majoritati si nu la ad-literam fiecare persoana in parte.
Din pacate majoritatea oamenilor nu vad dincolo de aparate, dincolo de o marire de pensie sau salariu care este apoi anulata de inflatia inevitabila ce o urmeaza, si tot din pacate investitiile pe termen lung (ani de zile la o autostrada sau 20 de ani sa reformezi educatia) nu au rezultate palbabile si imediate asa ca omu’ prefera „20 la suta in plus” la nu stiu ce in loc sa bage banii in ceva folositor, si tocmai de-aia ne invartim in cerc toata viata si ne plangem ca suntem saraci…
Ungaria a fost model si nu prea, aparent a fost dar daca ne uitam mai atent ei au o datorie externa undeva pe la 80% iar infrastructura din tara lor nu reflecta astfel de sume imense, au luat si ei multe imprumuturi degeaba, acum au ajuns la plafon si s-au blocat. Ungaria nu prea mai are cum sa creasca ca un tigru de acum inainte, si de acolo pleaca tinerii chiar daca nu ca la noi dar pleaca.
Eu consider ca Romania ar trebui comparata cu Polonia, chiar daca are populatie dubla dar in rest sunt tari comparabile, au avut cam acelasi start in 1990 (lor li s-a iertat o datorie imensa, noi am platit-o, dar deh…), avem mentalitati si apucaturi similare, suntem tari ex-comuniste, o vreme am avut salarii minime comparabile, situatii economice comparabile, ambele tari au fost inconjurate si rupte de inamici, ambele tari au pierdut sute de mii de oameni in mainile bolsevicilor etc. N-are rost sa ne comparam la toti parametri cu Franta sau cu Hong Kong.
Deocamdata Ungaria a derapat rau de tot si e interesant de urmarit ce va urma acolo, au luat-o si aia la vale si acum e momentul sa ne venim in fire si sa-i depasim (la salariul minim, la venitul pe cap de locuitor, la nivel de trai, la speranta de viata, la HDI, etc). Dar nu prin dublarea peste noapte a salariului minim, urmata de un curs de 6 lei/euro, ci prin masuri economice.
Sa sti ca si mărirea salariului minim este o măsura buna . Nu spun ca guvernanți noștri sau gândit la asta căci pe ei ii interesează doar mai multe taxe la stat . La ora actuala in România exista un blocaj . România nu mai are forța de munca , economia poate plăti salarii mai bune dar totuși nimeni nu o face pentru ca ar avea un dezavantaj . Sincer ca sa scăpăm de blocajul acesta salariul minim pe economie ar trebuii sa fie pe la 2500 lei .
E o masura buna pana la un punct, pana cand depasesti prea mult un procent din venitul pe cap de locuitor.
Avand in vedere ca noi avem impot pe salariu de 54%, eficient era ca odata cu fiecare majorare de salariu minim sa scada si din impozitul ala, mentinand oarecum la acelasi nivel suma incasata la stat dar scazand presiunea pe firme. Ori ei au facut asta doar o data cand au scazut de la 59 la 54, dar si atunci aia 59 au fost impusi cu niste ani inainte. Pacat, era o sansa buna sa reducem din taxe.
La PIB-ul si populatia Romaniei in ziua de azi nu avem cum sa impunem salariul minim de 2500 lei, la 1450 cat e acum e cam la limita iar la anul daca il urca peste 1550 o sa cam inceapa sa se devalorizeze leul.
Uite un grafic interesant:
http://www.curs-valutar-info.ro/images/charts/xevolutie-EUR-RON.jpg.pagespeed.ic.qaMVuk21H8.webp
Multumesc de apreciere. La fel si din partea mea. Un punct foarte bun ati pus in tema aici, slarizarea bugetarilor. Eu nu sustin ca bugetarul trebuie platit prost. Sa platesti medicul si profesorul prost este egal cu o prostie colosala, iti bagi efectiv bata in spitele de la bicicleta natiunii si mai apoi te miri ca ai picat in cap. Cu toate acestea nu cred ca ar trebui sa platesti de la stat mai mult de un 15000 ron spre exemplu. Nu cred ca merita cineva mai mult. Pensia maxima, cu tot respectul cate stele au avut unii in activitate, cat de presedinti de comitete si comitii au fost, 10000 Ron este arhisuficient. Asta nu pricepe romanul, vrei mercedes te duci in privat.La stat ii cu daruirea, cu oamenii din comunitate si cu dacia, duster full options daca o duci mai bine.Am ajuns sa uram oamenii bogati ca sigur a furat el ceva pe cand ar trebui sa aplaudam un om ce a facut multi bani corect anteprenorial iar pentru orice altceva ar trebui o lege 18 modificata si adusa la zi cu prevederile.
Si bugetarii trebuie plătiți bine , dar sa își facă treaba nu sa ne enerveze pe noi si sa plimbe o hârtie de colo colo .
@lt(rez) de acord pe toata linia.
ei iata ca dupa 2 zile de discutii grele(288 DE COMENTARII) ati ajuns la concluzia ca masura de crestere fortata a salariului minim,aplicata de psd este buna si necesara !!
Really?..Whishful thinking much in your fantasy world?
____________________________________
An – Mediu brut (RON) – Minim brut (RON) – Procentaj
2006 – 1108 – 330 – 29,78%
2007 – 1410 – 390 – 27,66%
2008 – 1742 – 510 – 29,28%
2009 – 1889 – 600 – 31,76%
2010 – 1902 – 600 – 31,55%
2011 – 1980 – 670 – 33,84%
2012 – 2066 – 700 – 33,88%
2013 – 2163 – 771 – 35, 64%
2014 – 2360 – 875 – 37,07%
2015 – 2559,5 – 1012,5 – 39,56%
2016 – 2886,91(6) – 1183,(3) – 40,99%
__________________________________
Pana la cat il vrei marit? In ce moment realizezi ca munca trebuie platita/onorata mai mult decat simpla existenta?
Nu e problema in sine marirea salariilor si a pensilor. Problema e cum o faci.
Daca maresti la toti cu 20 % e o timpenie.
Ala cu 1.500 lei vede doar 300 lei in plus . Ala cu 15.000 lei lunar obtine + 3.000 lei.
Adaugati ca tinarul cu salariu 1.500 plateste 16 % impozit dar pensionatul cu 4.000 lei lunar are impozit de doar 8 %. Deoarece primii 2.000 lei sint scutiti de impozit.
Daca adaugam ca in 2017 ies la pensie generali cu virste de 45 de ani sa vedem si la ce varsta poate iesii la pensie civilul.
Sa vedem si ce diferente abisale sint in modul de calcul a celor doua pensi. Civila si speciala.
Doar privind in asamblu se vede privilegiu obtinut de unii in detrimenul majoritatii la majorari generalizate.
Astea sint problemele care dau bugetul peste cap.
Majorari la gramada si unde partea leului o fac bugetarii deja bine platiti si pensionarii speciali.
NU! nici poveste sa fie o masura buna cresterea salarilor decisa politic intr-un birou de niste neni care pricep economie la nivelul unui copil de clasa a 7-a. Pai cand spui ca pensile de stat au <> mai mare decat cele private ti-ai dat cu economia in cap la nivel de guvern.
In principiu exista doua modele economice in materie de salarizare. Un model este cel al asa numite mingi de fotbal american( mai pe rugby la noi) in care marea masa a salarizarii este mijlocie ca suma existand doua extreme. La ambele capete beneficiarii acestor venituri sunt putini adica putini au minim pe economie, putini au maxim cat poate oferi statul. Formula asta este satisfacatoare si ofera o anume echitate. Mai exista modelul piramidal practicat si Romania unde exista o mare masa de persoane platite cu minim pe economie si un varf care se sprijina pe acesta „platforma”.
Masura cresterii salarizarii minime ar fi fost buna daca se facea prin inghetarea veniturilor peste un anumit plafon si o crestere economica bazata pe altceva decat consum.Adica, daca dupa bula asta economica se faceau investitii in IT&C spre exemplu ce insemna reducere de personal datorita automatizarii, eventual un 10%.Acum ai doar o crestere decisa politic pe un fundament care poate disparea oricand.
Vorbeam de salarizarea bugetara, ca pentru privat e alta discutie.
Ca idee, daca vroiau cu adevarat sa mareasca salarile in primele 3 masuri era plafon de crestere( peste 8000 nu creste nici un venit), plafon de chestuieli cu administratia ( suma maxima pe care administratia centrala si locala o poate atinge in exercitiu bugetar cu posibiliatate der rectificare sub 5%) si investii in infrastructura IT astfel incat sa reduci personalul.Dar cum sa iti faci petereceri sa iti asiguri bazin electoral si sa iti platesti baronetul asa?