Situatia sistemelor Patriot romanesti

Ei bine, lucrurile s-au mai clarificat un pic si nu sunt atat de bune pe cat speram, dar nici foarte rele.

Astfel, pe data de 12 decembrie, cea de-a treia baterie Patriot, din cadrul Regimentului 74 Patriot “Mihai Bravu”, a fost declarata operationala dupa ce in perioada 2-12 decembrie au fost executate trageri reale de lupta in poligonul Capul Midia, in cadrul exercitiului F.A.PATRIOT SPARK 24.11.

De amintit ca operationalizarea Patriot a durat ceva timp, dar odata demarata, lucrurile s-au miscat destul de rapid. Astfel, primul sistem Patriot a ajuns in Romania septembrie 2020 si se spera sa devina operational in anul urmator, dar acest lucru s-a intamplat abia la sfarsitul lui 2023. Cea de-a doua baterie Patriot si-a intrat in paine la mijlocul lui 2024.

Am fost probabil mult prea optimisti cu privire la operationalizarea Patriot, dar lucrurile odata pornite si-au intrat in ritm.

Vestile mai putin bune tin de faptul ca Bucurestiul isi dorea sapte astfel de baterii, din care am primit patru, una fiind donata Ucrainei in 2024 si nu stim cand vor sosi celelalte patru unitati.

Situatia, in acest moment, sta in felul urmator: pentru sistemul PAC 3 donat Ucrainei aliatii vor achita contravaloarea lui si vom primi altul din Statele Unite. Deocamdata nu avem un calendar si stim doar ca Norvegia a anuntat ca va sustine achizitia cu 127 de milioane de dolari.

Pentru restul de trei sisteme situatia este un pic neclara, in sensul in care, generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armament, a declarat in cadrul unei emisiuni ProPatria din noiembrie 2023 ca contractul pentru cele trei baterii Patriot a fost semnat la jumatatea lunii noiembrie 2023, ramanand acum ca doar cel de-al saptelea sistem (cel care va inlocui bateria donata Ucrainei) sa mai fie comandat. Insa nu avem un calendar asumat si nici n-am vazut ordinul de demarare a fabricatiei, lansat de americani.

Pe unele surse apare informatia ca abia dupa 2027-2028 sistemele noastre vor ajunge pe linia de fabricatie, datorita prioritizarii aprovizionarii Ucrainei.

Partea cu adevarat proasta este ca suntem un pic in aer, in sensul in care mai avem de cumparat inca 3 sisteme Patriot (1,85 miliarde de dolari) si noi inca nu am lansat programul de dotare cu sisteme anti-aeriene cu raza medie, acolo unde se pare ca MApN are nevoie de 27 de baterii. Nu fost ales inca fabricantul, iar suma implicata este mare – peste 2 miliarde de euro la preturile de acum cativa ani, inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina – si se adauga sumelor necesare pentru restul de trei baterii Patriot.

Dar, cu toate ca situatia finantelor statului nu este una stralucita, revenirea la Casa Alba a lui Donald Trump este de asteptat ca bugetul MApN sa ramana pe 2,5% si macar unele achizitii sa fie accelerate. Daca mai tinem cont si de faptul ca Bucurestiul are o linie de credit de 12 miliarde de dolari, deschisa de Washington (4 miliarde credit direct de la guvernul american si 8 miliarde credite pe care Romania le poate lua cu garantii guvernamentale americane) este de asteptat ca contractul pentru Patriot sa merga inainte, iar pentru sistemeul de aparare anti-aeriana cu raza medie, NASAMS sa fie favorit macar pentru ca are finantare asigurata de americani.

Cum suntem practic la sfarsit de an 2024, ramane sa vedem care este executia bugetara pentru MApN si daca macar anul acesta am depasit 2% din PIB, pentru ca 2,5% imi pare inca prea optimist.

Din punct de vedere financiar s-ar putea sa nu ne mai incadram in 2024 in cele 3,9 miliarde de dolari aprobati initial pentru Patriot, dar n-ar fi rau ca noul radar dezvoltat de Raytheon – Lower Tier Air and Missile Defense Sensor (LTAMDS) – sa fie avut in vedere desi contractul nu-l prevede.

PS Vineri, 13 decembrie, au sosit inca trei aeronave F-16MLU din Norvegia pe Baza Aeriana Campia Turzii. Odata cu acest ultim lot din 2024, Romania a primit din Regatul Norvegiei 15 aparate, restul de 17 urmand sa fie livrate in 2025 . Avioanele vor face parte din cea de-a doua escarila F 16 romaneasca – Escadrila 48 Vânătoare.

GeorgeGMT

16 comentarii:

  1. Emisiunea Pro Patria de ieri: https://www.youtube.com/watch?v=uQ3Qsdh8uOQ

    La minutul 8:32 spune ca in mai-iunie 2025 vor operationaliza al patrulea sistem Patriot.

    5
  2. Imi trece mie in cap un gand in legatura cu echipament militar:
    Nu vizuinam, sapam noi civilii cam prea mult in
    particularele armatei ?
    Si daca nu, unde se traseaza o linie ?
    Nu stiu acei militari profesionisti ce fac ?
    Politicienii care i controleaza?
    Unde gresim, daca gresim ?

    3
    • Îs banii noștri. Nu există „prea mult”.

      Greșeală e că nu ni-i se explică cu lux de amanunte.

      11
      • Agreez „banii nostrii” dar intrebare e daca noi
        intelegem/pricepem de exemplu ce inseamna
        si ce trebuie de exemplu pt acoperirea unui sistem
        ca Patriot, exersarea cu un specimen care costa
        1 milion de dolari ? Nu i mai bine sa lasam responsabilitatea
        asta unor ofiteri specialisti care singura lor ocupatie
        e operationalizarea sistemelor ?

        4
        • „specialisti” am avut in Min Sanatatii si in spitale si s-a vazut la Colectiv cat de buni si in slujba cui sunt
          „specialisti & speciali” am avut si avem in MAI si s-a vazut la 10 August (si in zeci de alte ocazii) in slujba cui sunt si cat de specialisti
          „specialisti” avem in sistemele de supraveghere aeriana si s-a vazut in 2014 la avion cazut in munti si gasit dupa 6h cu ciobani si jandarmi montani
          „specialisti” avem in combaterea criminalitatii – si se vede! nicio sansa sa se gaseasca vinovatii crimei de la Arad, si imi bag degetele in foc ca statul roman nu vrea si nici n-are coh*es sa se puna cu baietii despre care se spune ca l-au lichidat pe omul ala.
          „specialisti” avem in Sec. cibernetica si apararea constitutiei – mai este cazul sa discutam?

          Exista doua doamne de societate dorite de mai toti, pe numele lor Reputatie si Incredere. Zambetele lor ironice oare nu se spun nimic?

          6
          • @VladM
            Dăcât de crima de la Arad vreau să spun, că urla presa acum vreo lună despre vinovată și complici. De restul nu mai spun, că e prea grele…
            Mai citim și noi câte ceva înainte să dăm cu dejtele-n taste?
            Părerea mea, hâc…

            2
        • Bine înțeles!
          Profesioniștii trebuie să decidă,nu politicul, nu populația.
          Cine poate spune dacă o corvetă Damen este sau nu superioară unei corvete Gowind?
          Și dacă Romania are sau nu nevoie de corvete?
          Dar nu ,mulți trăiesc cu impresia că se pricep la toate și pe lângă faptul că greșesc mai sunt și foarte vocali pe net creeind o atmosferă de neîncredere în armată ușurează munca trolilor ruși.
          Exemple :
          Discuția despre f16 norvegiene.
          Reacțiile după ce sa anunțat donarea sistemului Patriot
          Reacțiile după ce sa semnat contractul pentru f35.
          Oamenii care nu se pricep și nici nu au suficiente informații se erijau în formatori de opinie.
          De ce ?
          ,,pentru că sunt banii mei”

          4
  3. La anul Incicas zboară daca nu vine Nicu la butoane, că e coada la rand pt combinatii și lista celor care vor „sa se facă utili” politicii e lunga. E pe duca oricum, se apropie pensionarea și nu mai e de neinlocuit. Așa că interesul e sa negocieze pe ffwd și alte contracte până vine alta conducere la Cotro și baga un audit in „peștera hoților”.

    2
  4. Indiferent de cum sta treaba, patriot-ul era ceva la care nu visam acum 10 ani. Si uita-ne aici. Roata se invarte cu un sut puternic, si unchesul Sam.

    5
  5. Cred că nici numai contează starea armatei când tu ești vândut total ca țară, unde datoria ta publică crește ,unde am aruncat cu banii pe fereastră ,cu alegerile, cu acest sistem bugetar. Unde oamenii mor în spitale ,economia e la pământ, cu inconștiență clasei politice . Nici nu e de mirare că încă avem atâția oameni nostalgici după comunism . Avem 3 sisteme operaționale, ei bine e un pas mare înainte. Să ajungem să vedem și F35 cu concordă ro si iar e o mulțumire. Când alții vor fi folosit gen 6 noii deh…totuși e bine că măcar declarativ dorim sa avem o dotare decentă. În noul an 2025 ,greu vom misca ceva , și pe viitor la fel . Pentru că noii suntem incapabili a ne eficientiza și a realiza că Ursul de la Est e acolo. În rest sărbători fericite tuturora.

    2
  6. Da ai dreptate lt 🙂 e un pas mare înainte, totuși e ceva ,sa fim și realiști ,nu vom putea demara noii programe în anii următorii ,nu cu situația economică, politică cu alegeri și în 2025 . Probabil ca vom plăti contractele semnate și aflate în derulare și cam atât cel puțin în următorul mandat al noului Parlament. Vorbim de banii ,și noii tocmai asta nu avem banii . Vom vedea :)) totuși sună bine 3 sistem Patriot , decât 1 sau 2.

    2
  7. Se vor face achiziții mari și în anii ce vin, bugetul armatei v a fi mai mare și în niciun caz mai mic ca acum. S au învestit în economie miliarde și de la anul încet, încet PIB ul o să crească. Politicienii spun ca 1 Euro învestit se face 8 Euro, eu sper ca măcar 4 să se facă și tot vor veni miliarde. România a pierdut 22 miliarde de euro în 13 ani în afara Shenghen, practic peste 1 miliard și ceva pe an. Logic de la anul ar trebui sa se simtă la buget niște bani, plus ca trebuie sa între bani din PNRR ca mai sunt niște jaloane, pe care PSD//PNL nu le a îndeplinit din foame de ciolan și în viitoarea coaliție guvernamentala, nu mai e loc de ciordeala. Așa că viitorul suna bine… Dor președinte pro-vest mai trebuie sa se concretizeze ce spun eu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *