Situatia sistemelor Patriot romanesti

Ei bine, lucrurile s-au mai clarificat un pic si nu sunt atat de bune pe cat speram, dar nici foarte rele.

Astfel, pe data de 12 decembrie, cea de-a treia baterie Patriot, din cadrul Regimentului 74 Patriot “Mihai Bravu”, a fost declarata operationala dupa ce in perioada 2-12 decembrie au fost executate trageri reale de lupta in poligonul Capul Midia, in cadrul exercitiului F.A.PATRIOT SPARK 24.11.

De amintit ca operationalizarea Patriot a durat ceva timp, dar odata demarata, lucrurile s-au miscat destul de rapid. Astfel, primul sistem Patriot a ajuns in Romania septembrie 2020 si se spera sa devina operational in anul urmator, dar acest lucru s-a intamplat abia la sfarsitul lui 2023. Cea de-a doua baterie Patriot si-a intrat in paine la mijlocul lui 2024.

Am fost probabil mult prea optimisti cu privire la operationalizarea Patriot, dar lucrurile odata pornite si-au intrat in ritm.

Vestile mai putin bune tin de faptul ca Bucurestiul isi dorea sapte astfel de baterii, din care am primit patru, una fiind donata Ucrainei in 2024 si nu stim cand vor sosi celelalte patru unitati.

Situatia, in acest moment, sta in felul urmator: pentru sistemul PAC 3 donat Ucrainei aliatii vor achita contravaloarea lui si vom primi altul din Statele Unite. Deocamdata nu avem un calendar si stim doar ca Norvegia a anuntat ca va sustine achizitia cu 127 de milioane de dolari.

Pentru restul de trei sisteme situatia este un pic neclara, in sensul in care, generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armament, a declarat in cadrul unei emisiuni ProPatria din noiembrie 2023 ca contractul pentru cele trei baterii Patriot a fost semnat la jumatatea lunii noiembrie 2023, ramanand acum ca doar cel de-al saptelea sistem (cel care va inlocui bateria donata Ucrainei) sa mai fie comandat. Insa nu avem un calendar asumat si nici n-am vazut ordinul de demarare a fabricatiei, lansat de americani.

Pe unele surse apare informatia ca abia dupa 2027-2028 sistemele noastre vor ajunge pe linia de fabricatie, datorita prioritizarii aprovizionarii Ucrainei.

Partea cu adevarat proasta este ca suntem un pic in aer, in sensul in care mai avem de cumparat inca 3 sisteme Patriot (1,85 miliarde de dolari) si noi inca nu am lansat programul de dotare cu sisteme anti-aeriene cu raza medie, acolo unde se pare ca MApN are nevoie de 27 de baterii. Nu fost ales inca fabricantul, iar suma implicata este mare – peste 2 miliarde de euro la preturile de acum cativa ani, inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina – si se adauga sumelor necesare pentru restul de trei baterii Patriot.

Dar, cu toate ca situatia finantelor statului nu este una stralucita, revenirea la Casa Alba a lui Donald Trump este de asteptat ca bugetul MApN sa ramana pe 2,5% si macar unele achizitii sa fie accelerate. Daca mai tinem cont si de faptul ca Bucurestiul are o linie de credit de 12 miliarde de dolari, deschisa de Washington (4 miliarde credit direct de la guvernul american si 8 miliarde credite pe care Romania le poate lua cu garantii guvernamentale americane) este de asteptat ca contractul pentru Patriot sa merga inainte, iar pentru sistemeul de aparare anti-aeriana cu raza medie, NASAMS sa fie favorit macar pentru ca are finantare asigurata de americani.

Cum suntem practic la sfarsit de an 2024, ramane sa vedem care este executia bugetara pentru MApN si daca macar anul acesta am depasit 2% din PIB, pentru ca 2,5% imi pare inca prea optimist.

Din punct de vedere financiar s-ar putea sa nu ne mai incadram in 2024 in cele 3,9 miliarde de dolari aprobati initial pentru Patriot, dar n-ar fi rau ca noul radar dezvoltat de Raytheon – Lower Tier Air and Missile Defense Sensor (LTAMDS) – sa fie avut in vedere desi contractul nu-l prevede.

PS Vineri, 13 decembrie, au sosit inca trei aeronave F-16MLU din Norvegia pe Baza Aeriana Campia Turzii. Odata cu acest ultim lot din 2024, Romania a primit din Regatul Norvegiei 15 aparate, restul de 17 urmand sa fie livrate in 2025 . Avioanele vor face parte din cea de-a doua escarila F 16 romaneasca – Escadrila 48 Vânătoare.

GeorgeGMT

67 de comentarii:

  1. Emisiunea Pro Patria de ieri: https://www.youtube.com/watch?v=uQ3Qsdh8uOQ

    La minutul 8:32 spune ca in mai-iunie 2025 vor operationaliza al patrulea sistem Patriot.

    13
    • Pai de unde al-4-lea sistem? Noi avem 3 deoacamdata, si inca 3 comandate si inca unul e cel donat catre Ukraina care va fi teoretic inlocuit de aliati dar nu se stie cand. Are cineva idee de unde vine al-4-lea sistem pana in mai anul viitor?

      5
      • De la Raytheon, de unde sa vina, este unul din cele trei deja comandate. Asta inseamna sa s-au facut plati deja.

        19
      • Din alea 3 pt fortele terestre ca doar ai deja platite din ele

        3
        • Poate stiu eu ceva gresit, dar conform a ce stiu eu situatia sta in felul urmator:
          Au fost livrate catre noi 4 sisteme dintre cele 7 comandate. Dintre astea 4 unul s-a trimis in Ukraina deci au ramas 3. Sistemul trimis Ukrainei va fi inlocuit dar nu stim nimic referitor la data cand se va intampla acest lucru. Pt cele 3 sisteme nelivrate eu stiam ca s-a anuntat ca livrarile vor fi intarziate deoarece ce scot acum se livreaza doar Ukrainei. De asta intrebam eu de unde al-4-lea sistem. Inseamna ca s-a schimbat ceva si ori ni se livreaza sistemul donat mai repede ori unul dintre cele 3 sisteme care mai ramasesera.

          5
          • „deoarece ce scot acum se livreaza doar Ukrainei” – cine a zis asa ceva? Eu stiu ca se refera STRICT la rachetele interceptoare nu la siatemele PATRIOT.

            „The U.S. plans to give Ukraine priority in the delivery of newly produced air defense missile systems. Other customers will have to wait – potentially including Switzerland.”

            Ar fi nebunie sa doneze toate sistemele PATRIOT produse Ucrainei cand SUA a donat doar o baterie lol. Am inteles ca Raython poate produce mai mult de 4 baterii pe an.

  2. Imi trece mie in cap un gand in legatura cu echipament militar:
    Nu vizuinam, sapam noi civilii cam prea mult in
    particularele armatei ?
    Si daca nu, unde se traseaza o linie ?
    Nu stiu acei militari profesionisti ce fac ?
    Politicienii care i controleaza?
    Unde gresim, daca gresim ?

    5
    • Îs banii noștri. Nu există „prea mult”.

      Greșeală e că nu ni-i se explică cu lux de amanunte.

      20
      • Agreez „banii nostrii” dar intrebare e daca noi
        intelegem/pricepem de exemplu ce inseamna
        si ce trebuie de exemplu pt acoperirea unui sistem
        ca Patriot, exersarea cu un specimen care costa
        1 milion de dolari ? Nu i mai bine sa lasam responsabilitatea
        asta unor ofiteri specialisti care singura lor ocupatie
        e operationalizarea sistemelor ?

        7
        • „specialisti” am avut in Min Sanatatii si in spitale si s-a vazut la Colectiv cat de buni si in slujba cui sunt
          „specialisti & speciali” am avut si avem in MAI si s-a vazut la 10 August (si in zeci de alte ocazii) in slujba cui sunt si cat de specialisti
          „specialisti” avem in sistemele de supraveghere aeriana si s-a vazut in 2014 la avion cazut in munti si gasit dupa 6h cu ciobani si jandarmi montani
          „specialisti” avem in combaterea criminalitatii – si se vede! nicio sansa sa se gaseasca vinovatii crimei de la Arad, si imi bag degetele in foc ca statul roman nu vrea si nici n-are coh*es sa se puna cu baietii despre care se spune ca l-au lichidat pe omul ala.
          „specialisti” avem in Sec. cibernetica si apararea constitutiei – mai este cazul sa discutam?

          Exista doua doamne de societate dorite de mai toti, pe numele lor Reputatie si Incredere. Zambetele lor ironice oare nu se spun nimic?

          40
          • @VladM
            Dăcât de crima de la Arad vreau să spun, că urla presa acum vreo lună despre vinovată și complici. De restul nu mai spun, că e prea grele…
            Mai citim și noi câte ceva înainte să dăm cu dejtele-n taste?
            Părerea mea, hâc…

            14
            • hai mai Sharky, serios ? tocmai tu, care indemni la gandit in 5 din 4 postari! Acum ma trimiti la ce urla presa. Cum ramane pana la urma, luam cu unt si gem ce vedem in presa sau mai apelam si la filtre de gandire proprie?

              deci cam singura crima din Romania ultimilor multi ani, facuta la vedere in plina zi in centrul unui oras mare, in plina zi fara grija victimelor colaterale, cu bomba (conform presei la care ma trimiti: „ce se gaseste doar in unitati militare”) este planificata de o ochelarista aia obosita, fiica unui patron milionar care doar vroia sa ramana cu banii.
              OK, inghit asta – dar ca fapt divers asa, ceva ceva despre executanti? ca sa stie si pulimea din care onor fac parte, daca mai adaug un cui in cosciugul numit Calitatea Vietii ?
              nu de alta dar parca prin Romania se reglau conturi cu rangi si cutite pe camp, departe de ochii lumii, nu?

              Gata, case-closed s-a arestat dupa 3 ani o ochelarista supra-ponderala si am rezolvat?
              c’mon…

              6
              • @VladM
                Pe bune???
                Ai tu mai multe informații legate de speța respectivă?
                Ia, uimește-ne, bagă niște detalii din culise acilijea, deschide-ne mintea.
                Dacă nu, ne comportăm ca ăia de la colț, cu coji de seminte-n colțul gurii, care dezbat relațiile cu extratereștrii și formula vaccinului ARN mesager.
                Cu chestiile de genul ăla nu se joacă nimeni, pentru că dacă le mușamalizezi, riști să le pierzi de sub control. Și nu vrea nimeni ca niște băieți cu aptitudinile alea să umble liberi pe străzi. Mai ales politicienilor le e frică de băieți de genul ăla.
                Părerea mea, hâc…

                4
                • Am scris mai sus, cu ceva greseli de tastare (mea culpa) dar cred ca destul de coerent. Nu trebuie sa ai informatii si nici culise, este la mintea curcanului sa faci niste conexiuni simple. Interlopi cu state vechi, din vremea lui Ceasca se taie cu sabii in afara oraselor pana la spitalizare si brusc! Apare in Arad o duduie demna de taraba cu leustean in piata, dornica de imbogatire prematura, care face ditamai atentatu a’ la Napoli in anii de mizerie, ziua in amiaza mare. Caz unic de 30 de ani in Romania din cate stiu eu. Ce sa vezi, s-au trezit borfasii romani sa ucida oameni in plina strada cu risc de victime colaterale…. Vorba ta, „hai ca nu e greu”.

                  Eu n-am afirmat nicaieri (si ma cred destul de stapan pe cuvintele scrise) ca baietii cu aptitudini sunt lasati liberi sau ca se „joaca cineva” cu ei. Pur si simplu am convingerea ca nu vor fi gasiti. Ca n-ai cu cine si n-ai cu ce.
                  Si astept cu palmele in semn de ruga sa mi se dovedeasca ca n-am dreptate.
                  Cred ca nu e nevoie ca unu’ din pulime (ca mine) sa le spuna flacailor lui Bode: cautati baietii cu gunoaiele, tigarile sau combustibil transfrontalier. Nu alea cu facturi…

                  Ce legatura are are cu colturile cu seminte si extraterestrii, tu stii. Dar subiectul e offtopic si ma opresc.

                  4
          • @VladM

            Hai sa nu cadem in extrema cealalta.

            7
          • Vorbești niste tampenii demne de un sosocar
            Tot ce și enumerat e din perspectiva RomaniaTv.
            Iar tu fără sa le treci prin vreun filtru al vreunei gandiri,le vomiți aici
            Și ne miram ca a câștigat Georgică !

            1
            • n-am vorbit nimic agariciule, doar am scris. Daca vorbeam, nu-ti putea arunca tu laturile asa cum faci mai mereu pe aici fara sa spui nimic. Expresia este „c.t cu ochi” nu „cu urechi”.

              2
          • @VladM – zic doar de accidentul din 2014. Arunci în derizoriu, că a fost găsit cu „ciobani și jandarmi montani”. Oriunde în lume în situațiile astea căutările se fac de instituții împreună cu voluntari locali. Vezi că au fost voluntari locali „ciobani”, cum le zici tu (apropo, cine să cunoască zona mai bine?), salvamontiști, club de off-roading. Ăștia tot răi au fost?
            Bun, au avut bîlba cu localizarea apelurilor că baliza nu a mers. Dar să nu îmi spui că noaptea, pe ninsoare, în munți, nu le trebuiau ore să ajungă.

            Am avut experiența personală a unui accident de aviație, undeva în Europa de Vest la mulți ani după YR-BNP. Te asigur că atunci cînd am sunat la 112, pentru localizare mi-au cerut what3words.
            Și cum nu aveam și nu știam codul poștal al satului, mi-a luat minute bune să îi conving să caute aerodromul de lîngă sat, că era unul singur.
            Echipaj de pompieri a sosit abia poate în 20 de minute, cu stație de pompieri la cam 5km, drum asfaltat și vreme superbă. Pentru că fizica…

            Așa că să mai gîndim și noi înainte să tastăm.
            Zice Dov mai sus ceva elegant și cu argumentație, merită să stăm un pic pe gînduri să ne întrebăm ce citim înainte să sărim.

            3
            • Arsenie Breahnă

              „Celor trei salvatori care au ajuns primii la locul accidentului, la ora 21:13 – Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu și Gheorghe Trif, locuitori din comuna Horea (satele Petreasa și Dârlești) le-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al județului Cluj”. Acești oameni obișnuiti, săteni de la munte, merită toată considerația.

              Nu aruncă cu nimic în derizoriu, Andrei. Acestea sunt faptele.

            • n-ai inteles mare lucru Andrei.
              ca info: sunt alpinist, viata mea este pe munte si am participat la actiuni de salvare. Esti intr-o teribila confuzie daca tu crezi ca-i „depreciez” pe oamenii aia, te sfatuiesc sa recitesti mesajul

              1
        • Bine înțeles!
          Profesioniștii trebuie să decidă,nu politicul, nu populația.
          Cine poate spune dacă o corvetă Damen este sau nu superioară unei corvete Gowind?
          Și dacă Romania are sau nu nevoie de corvete?
          Dar nu ,mulți trăiesc cu impresia că se pricep la toate și pe lângă faptul că greșesc mai sunt și foarte vocali pe net creeind o atmosferă de neîncredere în armată ușurează munca trolilor ruși.
          Exemple :
          Discuția despre f16 norvegiene.
          Reacțiile după ce sa anunțat donarea sistemului Patriot
          Reacțiile după ce sa semnat contractul pentru f35.
          Oamenii care nu se pricep și nici nu au suficiente informații se erijau în formatori de opinie.
          De ce ?
          ,,pentru că sunt banii mei”

          28
  3. La anul Incicas zboară daca nu vine Nicu la butoane, că e coada la rand pt combinatii și lista celor care vor „sa se facă utili” politicii e lunga. E pe duca oricum, se apropie pensionarea și nu mai e de neinlocuit. Așa că interesul e sa negocieze pe ffwd și alte contracte până vine alta conducere la Cotro și baga un audit in „peștera hoților”.

    7
  4. Indiferent de cum sta treaba, patriot-ul era ceva la care nu visam acum 10 ani. Si uita-ne aici. Roata se invarte cu un sut puternic, si unchesul Sam.

    22
  5. Cred că nici numai contează starea armatei când tu ești vândut total ca țară, unde datoria ta publică crește ,unde am aruncat cu banii pe fereastră ,cu alegerile, cu acest sistem bugetar. Unde oamenii mor în spitale ,economia e la pământ, cu inconștiență clasei politice . Nici nu e de mirare că încă avem atâția oameni nostalgici după comunism . Avem 3 sisteme operaționale, ei bine e un pas mare înainte. Să ajungem să vedem și F35 cu concordă ro si iar e o mulțumire. Când alții vor fi folosit gen 6 noii deh…totuși e bine că măcar declarativ dorim sa avem o dotare decentă. În noul an 2025 ,greu vom misca ceva , și pe viitor la fel . Pentru că noii suntem incapabili a ne eficientiza și a realiza că Ursul de la Est e acolo. În rest sărbători fericite tuturora.

    6
  6. Da ai dreptate lt 🙂 e un pas mare înainte, totuși e ceva ,sa fim și realiști ,nu vom putea demara noii programe în anii următorii ,nu cu situația economică, politică cu alegeri și în 2025 . Probabil ca vom plăti contractele semnate și aflate în derulare și cam atât cel puțin în următorul mandat al noului Parlament. Vorbim de banii ,și noii tocmai asta nu avem banii . Vom vedea :)) totuși sună bine 3 sistem Patriot , decât 1 sau 2.

    5
  7. Se vor face achiziții mari și în anii ce vin, bugetul armatei v a fi mai mare și în niciun caz mai mic ca acum. S au învestit în economie miliarde și de la anul încet, încet PIB ul o să crească. Politicienii spun ca 1 Euro învestit se face 8 Euro, eu sper ca măcar 4 să se facă și tot vor veni miliarde. România a pierdut 22 miliarde de euro în 13 ani în afara Shenghen, practic peste 1 miliard și ceva pe an. Logic de la anul ar trebui sa se simtă la buget niște bani, plus ca trebuie sa între bani din PNRR ca mai sunt niște jaloane, pe care PSD//PNL nu le a îndeplinit din foame de ciolan și în viitoarea coaliție guvernamentala, nu mai e loc de ciordeala. Așa că viitorul suna bine… Dor președinte pro-vest mai trebuie sa se concretizeze ce spun eu….

    29
    • Noi nu am dat bani pt dezvoltarea lui doar polonezii ,fiind o cerinta a lor speciala altfel nu cumparau patriot

      2
      • Pe viitor toate sistemele Patriot vor veni cu noul radar !

        3
        • LTAMDS, e adus in Romania pentru „fineturi,reglaje,testari”, nu au anuntat ei un asemenea sistem atunci cand incercau sa ne convinga sa donam unul, cand aveam doar 2 buc. operationale ! Acum. „hopa”, dupa ce avem 3 sisteme operationale, au gasit ei unul pe care nu l au dat Ucrainei „uitat intr-o magazie sa il aduca la noi” , vezi bine pentru intarirea flancului estic ?

          6
          • Ai cumparat an / mpq 65, 7 bucati pt patriot conform dsca.mil vei primi cea mai noua varianta a acelui radar nu alt radar ,ghost ey sunt alte modele de radar,polonezi il primesc pt ca l-au cerut special si au platit dezvoltarea lui tu ai cumparat 7 sisteme cu an/mpq 65
            Dar ce sa cerem de la cineva care posteaza link care ne duc dupa 3 art la sursa informatiilor un art aici pe site de acu 3-4 luni

            2
            • Ca de obicei comentezi si nu ai treptate ; Conceput pentru a se conecta perfect în sistemul integrat de comandă a luptei pentru apărarea antiaeriană și antirachetă (IBCS) al armatei SUA, LTAMDS înlocuiește radarele AN/MPQ-53/65 utilizate în sistemul Patriot, oferind capacități sporite de apărare împotriva amenințărilor aeriene moderne.

              Dezvoltarea LTAMDS a început pentru a moderniza și înlocui radarele AN/MPQ-53/65 ale sistemului Patriot. În 2019, Raytheon a fost selectată pentru a proiecta acest radar de nouă generație, integrând tehnologii avansate. Cele cumparate de noi le vom fo;osi la sistemele Shorad/VShorad, NASAMS, care le vom primi din SUA pentru fosrtele aeriene…la fortele terestre e posibil sa luam ceva europen, ca trebuie si Europa sa manance o paine…

              4
              • https://www.rumaniamilitary.ro/august-2024-permiteti-sa-raportez#comment-587769

                2 like fara articol pe Romil, cum a publicat defense ro un rahat cum il inghititi cu totu

                • Sterge te la gura, ca mananci mult rahat !Î „n octombrie 2017, armata a anunțat că radarul Raytheon Lower-Tier Air and Rachete Defense System (LTAMDS) a fost selectat ca noul radar al sistemului Patriot. Spre deosebire de radarul anterior, care putea urmări doar o parte a cerului la un moment dat, în primul rând pentru a detecta rachete balistice, LTAMDS are o acoperire de 360 ​​de grade pentru a detecta dronele care zboară și manevrează joase și rachetele de croazieră. [ 5 ] Designul are o matrice principală mare flancată de două matrice mai mici, cu panoul principal încă concentrat pe amenințările la altitudine mare și panourile laterale, care au jumătate din dimensiunea cu putere de două ori mai mare decât setul radar anterior, capabile să detecteze amenințări mai lente de la distanță considerabilă. Raytheon a primit un contract de 383 milioane USD pentru a construi primele șase radare care vor intra în funcțiune în 2022.” Ce ti am pus aici nu e de pe Defence, ca vad ca ai ceva cu ei….

                  3
            • Un astfel de radar costa aproape 130 milioane……

              2
              • Ce beneficiari are contractul LRIP pt Ltamds acordat in 2 augustsi de ce autoritate contractanta e acordat,si cine participa cu fonduri pt cercetare la un contract de cercetare acodat unei universitati americane privind Ltamds in 2023,sursele sunt publice la prima mana nu a 5 pe site DoD

                2
      • In octombrie 2023 Polonia a semnat pentru achizitia se 12 radare….https://www.rtx.com/news/news-center/2024/11/11/rtx-raytheon-lower-tier-air-and-missile-defense-sensor-excels-at-latest-most-complex-live-fire-test, Americanii s au apucat de constructia lui in 2019, cu banii lor nu a polonezilor. Polonezii doar au avut posibilitatea sa opteze pentru acest radar, pentru care noi nu am avut la acea vreme, ca nu exista. Tinan cont ca rusii au sisteme de aparare cu radare la 360, normal ca si vestul sa isi doreasca.

        3
  8. de citit, cu bagare de seama :
    „Raportul serviciului secret al Republicii Moldova pe care trebuie sa îl citească orice român. SRI si SIE, voi de ce nu ați putut emite așa ceva? Firul roșu al tâmpeniilor de la noi”
    https://ziardecluj.ro/raportul-serviciului-secret-al-republicii-moldova-pe-care-trebuie-sa-il-citeasca-orice-roman-sri-si-sie-voi-de-ce-nu-ati-putut-emite-asa-ceva-firul-rosu-al-tampeniilor-de-la-noi/

    3
  9. Intrebarea mea este daca Patriotul poate face fata la aceasta racheta hipersonica ruseasca cu capete multiple, parca M.I.R.V li se spune; dar Deveselu?

    Multumesc anticipat.

    1
    • Auzi , ce umbli cu cioara vosita pe aici?!
      …Patriotul si Deveselu daca face fata noi rachete rusesti…sugerezi ca sunt imbatabile.
      Chipurile !
      Flacau, cert este ca Atacams, Scalp zburda in voie pe unde doreste Tomahawk, Minutemm….ca sa nu mai vorbim de :Dark Eagle,Glide Body,IRPCS… pe astea le oproti in somn.
      Probabil, cred unii ,in masturbarea lor intelectuala ca n- ar primii un raspuns promt, devastator!? Saraci cu duhul,pai propaganda asta nu mai tine nici in Siria….

      19
      • Multumesc Yo-yo. Un raspuns prompt si la zi! Insa asta nu este masturbare intelctuala!

        Deci, acum inteleg din raspunsul tau – nu avem nici o sansa!!

        1
        • N- ai inteles!
          Constientizati odata realitatea: amenintarea nucleara , nu sperie pe nimeni!N-are nici un efect.
          Este ” masturbare intelectuala” atunci cand crezi, c-ai arme” imbatabile” si ceilalti nu-ti vor raspunde ….
          Cand pui intrebari de genul: „Ce veti face voi in cazul in care utilizam „x” capabilitate?
          Despre ce vorbim?
          Cand un F16 este pe cer ,nici un Su ,nu se apropie de zona respectiva….
          Ce veti face voi cand F22, F35, F15X….s- ar implica , fie si numai conventional…?!
          Lasati vrajeala ieftina si hai sa vorbim despre PACE! A sosit momentul, nu-l scapati….Este un sfat prietenesc…..

          Ps. Ro este membra a UE/ NATO/ USA…gogoasa cu neutralitatea, ca altfel vom fi anexati edemonstreaza PROSTIE CRASA si are efectul contrariu!

          0
    • MIRV = multiple independently targetable reentry vehicle.
      Hipersonic – peste Mach 5.

      Toate acestea sunt caracteristici ale uneri rachete balistice încă de prin 70’s. Prima a fost Minuteman-3.
      PAC 3 poate lovi ținte hipersonice, iar SM-3 Block 2 pe cele raza intermediara .

    • Patriot nu,au doborat ukrainski ceva kinjaluri dar oreshnik e alt lvl si pentru cotetu ala reambalat care e defapt derivat dintr.o racheta rubezh nimic nou la rusnaci doar reânfoliata este leac la deveselu se numeste THAAD😀 un terminal de mare altitudine care chiar face minuni cam de prin anii 95 il tot testeaza muricanii si il si imbunatateste ,da se ocupa si de Mirv.uri e una dintre specialitati👍

      1
  10. „Situatia, in acest moment, sta in felul urmator: pentru sistemul PAC 3 donat Ucrainei aliatii vor achita contravaloarea lui si vom primi altul din Statele Unite. Deocamdata nu avem un calendar si stim doar ca Norvegia a anuntat ca va sustine achizitia cu 127 de milioane de dolari.” În fapt nu știi nimic. Declarația primului ministru norvegian este departe de a clarifica ceva pentru că sună așa: „‘Norway will provide NOK 1.4 billion in funding to expand air defence systems in Ukraine. Together with other countries, Norway is providing funding that will enable Romania to send a Patriot air defence system to Ukraine,’ said Prime Minister Jonas Gahr Støre. 29.10.2024” Iar declarația este data în 29.10.2024. Adică e făcută la aproape 4 săptămîni de la momentul în care donația ajunsese în Ucraina. Lucru confirmat atît de ministerul apărării din Ucraina cît și de purtătorul de cuvînt al MAPN în 03.10.2024. Declarația primului ministru norvegian e cel puțin interesantă în condițiile în care, în momentul de față, Ucraina dispune de 6 din cele 7 baterii Patriot de care ar avea nevoie și inițiativa germano-olandeză de a pune pe picioare un al șaptelea sistem din donații de componente de către țările care folosesc a intrat în impas din lipsă de oferte. Vom vedea.

    3
  11. Asa sa nu mai spuna lumea ca nu vor veni investitorii coreeni. ewsweek.ro/international/romania-prima-din-europa-produce-obuziere-k9-va-avea-cel-mai-eficient-sistem-de-artilerie

    6
  12. treci minciuna prin trei filtre ca sa para un adevar, interesant.
    maestrii ai dezinformarii

  13. Partea proasta e totul, de la neamtul la putere pana la finante. Au tot urlat ca le-am platit in avans ca multe altele, acum iar nu sunt bani. Mixerabili guvernanti, ca de 20 ani armata a cheltuit intre o,9-1,1 din acei 2% alocati! Unde sunt restul hotilor ?

    9
  14. Hunter (Scythia Minor)

    Suntem pe drumul cel bun. Mereu am tendinta de a compara situatia actuala a Armatei, cu cea din urma cu 10 ani. Din punctul meu de vedere lucrurile se misca, doar ca de multe ori nu se face tam tam si de aici se instaleaza ceata. N-am scapat inca de secretomania mostenita in perioada comunista. Faptul ca Trump a castigat alegerile in USA, e un castig pentru Armata Romana… :))))
    Doamne ajuta!

    3
  15. Vesti despre achizitia sisteme shorad vshorad, cine credeti ca va castiga contractul??
    Mistral 3 mi se pare o gluma in aceasta licitatie, sincer
    https://m.defenseromania.ro/vesti-despre-inzestrarea-armatei-romaniei-cand-se-semneaza-pentru-sistemele-shorad-vshorad-si-ce-mega-program-va-fi-lansat-curand_631659.html

    • Pana la urma costul estimat e de 185 milioane, restul de 190 milioane fiind cele 48 de rachete ! Daca imparti 185 la 3 buc nave, avem 61,6 milioane de nava . Pana la urma eu cred ca se merita, nu avem ce sa discutam de cei 190 milioane pentru rcahete, ca oricum trebuia sa i dai sa iei pentru navele noi. Una peste alta rusii au bagat bani si au modernizat de vre o 20-25 ani o nava de razboi cu propulsie nucleara de prin 1988 , „crucisator greu zic ei” o fi rezistand la 2 buc NSM ? Asa ca nu are rost sa ne mai plangem de ala noastre ca sunt vechi..

      3
  16. Ministrul Apărării a confirmat la începutul anului viitor va demara procedura de achiziție sisteme shorad vshorad.
    Credeti ca 7 sisteme patriot suplimentate de 18 sisteme shorad vshorad, vor fi suficiente pt apararea spațiului aerian romanesc?
    Deoarece publicatiile spun ca va fi „mai bun” ca iron dome🙄
    https://youtu.be/k2efPfiCFbE?si=-PXpi1KupBXN8lo5

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *