Skyranger 30 pe toate cele

Rheinmetallul face ce face si cocoata sistemul  Skyranger 30 pe orice are suficiente roti sau senile. Pana acum avem Lynxul, Pandur 6×6, Boxer si mai nou si pe Pirahna V. Iar lucrurile sunt intr-o continua evolutie. Nu cred exista cineva care sa conteste seriozitatea sistemului in sine, cu atat mai mult cu cat germanii au experienta in domeniu cu Gepard 2x35mm.

Pana acum, asa cum scria si Marius in articolul de luni, Austria a comandat 36 de sisteme – Pandur 6×6, Germania – 19 sisteme pe sasiu de Boxer 8×8, Danemarca – 16 unitati pe sasiu de Pirahna V si Ungaria care deocamdata n-a comandat nimic ci doar finanteaza integrarea Skyranger 30 pe un sasiu de Lynx, ungurii ar avea in vedere o posibila comanda de 18 unitati.

In linii mari, Skyranger 30 are la baza un tun rapid de 30mm –  Oerlikon KCA – care ofera o raza maxima de 3km sau un tun de 35mm. Dar sistemul in sine poate integra si rachete AA cu raza scurta, 2 sau 4 bucati, rachetele ofertate pana acum fiind Stinger si Mistral. Nemtii au prezentat Skyul 30 si dotat cu mini-racheta anti-drona – Small Anti Drone Missiles, bazat pe racheta celor de la MBDA Deutschland – Enforcer.

Radarul este deocamdata SPEXER 2000M 3D MkIII care ofera o raza maxima de detectie de pana la 36 km in cazul elicopterelor care zboara jos sau 6-9km in cazul dronelor, in functie de marimea lor. La radar se adauga doi senzori optici.

Conceptul in sine nu este nou, germanii fiind chiar cei care l-au folosit cel mai mult atunci cand si-au dotat unitatile mecanizate cu Gepard SPAAG. Mai apoi ideea n-a mai interesat pe nimeni si daca razboiul din Ucraina nu s-ar fi declansat, astazi nu am fi avut despre ce vorbi.

Dar realitatea frontului arata ca fara o protectie anti-aeriana pe toate palierele, o protectie care sa fie extrem de mobila si gata de riposta la secunda, vei inregistra pierderi mult mai mari decat iti poti permite, iar razboiul dronelor din Ucraina arata ca desi Skyranger 30 ar putea fi o parte a solutiei el nu este un panaceu universal mai ales datorita consumului foarte mare de munitie (scumpa si mare dpdv al dimensiunilor) – 1250 proiectile pe minut, iar solutia trebuie sa fie una care sa tina mai mult de razboiul electronic si mai ales de viitoarele arme cu energie dirijata.

Acestea din urma nu sunt nici ele perfecte atat timp cat consumul de energie este foarte mare, dar macar nu mai trebuie sa te tii cu camionul de munitie dupa ele, nu au nevoie de reincarcare ci doar de combustibil pentru generator. Un sistem Skyranger 30 are 300 de proiectile gata de tragere, mai apoi trebuie sa reincarce.

Lucrurile sunt complicate si de multe ori avem senzatia ca solutii din vechime pot fi si astazi scoase de la naftalina si prezentate ca fiind viitorul. In realitate, s-ar putea ca Skyranger 30 sa nu fie decat o solutie din familia – “facem ceva macar sa creasca moralul”, atat timp cat costurile cu munitia sunt foarte mari, nevoia de munitie este enorma in cazul unui atac cu roiuri de drone, timpi morti cu reincarcarea destul de multi si destul de lungi.

Probabil ca mult mai eficient ar fi un binom intre sisteme de razboi electronic si arme cu energie dirijata, dar pentru asta mai avem de asteptat. Deocamdata, reinventam arme care erau eficiente in razboiul de ieri, astazi, la cat de ieftine sunt dronele si cat de scumpa munitia, lucrurile se schimba. Sa nu uitam ca Gepard 2x35mm a fost gandit pentru respingerea atacurilor la joasa altitudine, executate cu aviatia, sau impotriva elicopterelor de atac si atunci costul munitiei nu conta deloc si nici timpii de reincarcare, pentru ca avioanele si elicopterele nu ataca in roiuri de zeci de unitati si costa ceva mai mult de cateva mii de euro per bucata, hai sa spunem cateva zeci de mii.

Asta nu inseamna ca artileria anti-aeriana cu raza scurta nu-si are inca nisa ei de supravietuire. Pentru un anumit numar de ani de acum incolo, va avea o paine de mancat mai ales ca sistem “point-defense” pentru obiective de mare importanta. Deocamdata pare ca atacul (adica dronele) sunt cu un pas in fata defensivei.

Pretul din ce in ce mai mic, usurinta in constructie si posibilitatea de a ataca in grup fac ca dronele sa fie astazi in avantaj, iar odata cu dezvoltarea sistemelor de zbor autonome performante acest avantaj va creste pana cand armele cu energie dirijata si sistemele de razboi electronic vor putea sa readuca echilibrul pe campul de lupta.

Astazi sistemele de tip SPAAG si-au cam pierdut obiectul initial al muncii: elicopterele le pot distruge cu rachete dirijate de la distante la care SPAAGul n-are nici o sansa, iar aviatia nu mai trebuie sa zboare la rasul solului pentru ca foloseste bombe ghidate.

Skyranger 30 pare o solutie arhaica intr-un razboi modern, dar este singura in acest moment dar cum este arhaica, scumpa in folosire si are o eficienta limitata, este de asteptat ca ea sa devina rapid desueta atunci cand armele cu energie dirijata vor intra in forta pe linia frontului, cel mai probabil in cativa ani.

Merita sa investesti bani in astfel de sisteme? Este o intrebare la care merita sa cauti un raspuns. Daca le ai in curte atunci le vei folosi in continuare, daca nu poate nici nu merita sa te gandesti prea mult la ele.

 

GeorgeGMT

64 de comentarii:

  1. Ar fi util ca fiecare batalion de PV sa aiba 6 jucarii din astea in dotare, iar cele de MLI tot asa (eventual varianta de 35mm)…

    2
    • Are 300 proiectile cu care poate da jos câteva zeci de drone, dar nu e nevoie sa opereze singur. Unul trage, celalalt reincarca. Evident, nu e panaceu universal, și nu os a aibă niciodată eficienta de 100%
      Oare ne permitem sa nu avem asa ceva?

      9
    • @Anonimus
      Batalioanele luptătoare primesc, în sprijin, de la batalioanele de ap.AA, câte o baterie de Gepard, CA-95, tunuri 2×35/2×30, depinde de ce are la dispoziție comandantul AA și de dotarea batalionului de ap.AA.
      Batalioanele luptătoare au în statul de organizare o grupă de lansare, cu CA-94, momentan.
      Părerea mea, hâc…

      7
      • Eu cred ca ar trebui la nivel de batalion. La nivel de brigada, batalionul AA sa aiba artileria 30/35 tractata si VSHORAD, iar la nivel de divizie regimentul sa aiba SHORAD/Patriot.
        Dar in acest moment cred ca e asa cum spui…nu te contrazic…

        1
    • Mie nu – mi este clar , există vreun sistem de armament antidrona care să funcționeze pe principiul puștii de vânătoare ( muniție alice ) ?

      • Da.Pusca cu alice,cu munitie pt rate.Dar care are si ceva munitii dedicate anti-drona.In esenta alicele au legate fire de kevlar ce formeaza o plasa.Bataia eficace e 50-70m.

        Varianta hi tech e munitia AHEAD folosita pe tunurile discutate in articol.Google e amicul tau pt detalii.

        4
      • Este si mai bun: proiectilul explodeaza imprastiind fragmente cu proximitate de
        tinta. Problema ramane daca tinta e
        „vazuta” de radar si daca e la distanta
        de achizitie al tunului.

  2. Ăștia au luat o cu toții razna?? Tunuri extrem de scumpe,cu muniție așișderea,puse pe „autobuze” 8×8 să dai jos drone de câteva zeci de mii de 💰 in cel mai bun caz. In caz că au uitat ezistă GAU-19, cal .50 cu bătaie de aproape 2km și câteva mii de proiectile/ min. Proiectile ieftine. Sau ptr pretențioși M-61 cal.20mm,6tevi,6000proiectile/ min la 3km distanță. Ambele suficient de ușoare sa le pui pe un humvee,oshkosh l-atv sau un mrap din parcul rece. Și care ar face,zic eu, treabă bună împotriva bazaitoarelor. Dar nu,vestul se aruncă,că de obicei, la scule scumpe de zeci de milioane💰,comandate în cantități farmaceutice,și deci,incapabile să acopere porțiuni mari de front.

    16
    • Trumfule…. tot clown ai rămas

      6
    • Strumf,ce spui nu se sustine.Rusii au testat tunurile lor AA in 2020.Cu ce aveau pe Pantir si Tunguska au reusit sa vada rareori dronele la 3-4 km,iar consumul de munitie era de vreo opt mii de proiectile pt a avea 50% sa loveasca o drona.Nu 100%.
      Dupa ce trageau niste tone bune de metal,poate reuseau,poate nu.
      Motiv pt care artileria AA rusa nu a avut treaba cu apararea contra dronelor.

      Trecand peste costul astronomic,apare problema cu aprovizionarea si cu faptul ca un intreg batalion trage toate munitia pt 50/50.

      De aia nu-s convins ca ce avem noi,sau mitraliere de 12.7 ori 14.5 ar fi vreo mare scofala.Daca erau ar fi fost folosite in masa pe front deja.Cu mitraliere au incercat de acum 2 ani,nu a functionat.Au trecut la pusti cu alice.Alte arme individuale,la fel,au functionat mai mult din intamplare.

      Folosirea tunurilor astora se bazeaza pe radar,ceea ce in sine e o idee proasta in era noastra la apropierea de front pe care o au sistemele astea.Ce trebuie e o retea de sisteme pasive integrate cu centrul de comanda al bateriei.Aparatura electro-optica vede cat vede,dar daca la 5km de piesa exista alt pandar care observa, raza de detectie creste .Daca e cu aparat un obiectiv fix in adancimea proprie,evident nu e o problema radarul.

      Munitia AHEAD trebuie pt ca nr de lovituri per piesa e limitat,iar probabilitatea de lovire trebuie sa fie macar 50%,a.i cu 2 lovituri sa ajungi la 100%.

      Timpul este foarte scurt,o drona ordinara parcurge 3 km in 2 minute jumate.

      Pt o drona e suficient timp,dar intrebarea e cate drone pot fi combatute in cazul in care vine roiul de drone?

      Ce au israelienii pe cap nu ne intereseaza,nu se aplica.Pe noi ne intereseaza ce va fi in cativa ani,impotriva unui adversar capabil sa produca numere mari de drone.

      9
      • Mihaistoian, nu tunurile „vad”. Cine
        vede e radar asa ca conteaza mai putin
        ce tun trage ca intai e nevoit sa „vada”
        Poti sa chemi un tun maciuca, important
        e sa tinteasca ce vede radarul. Vasazica
        orice tun care merge in jurul 3000
        de metri radius cu ~200RPM in coordinatie cu un radar sensibil face
        treaba. Conditia e sa aiba aceasta drona
        in radius efectiv.

        2
      • ie vidio dar nu vede multi poate e interzis pt anumite ip nu e doar teoretic e si practic si aia e durerea

    • Că fapt divers,Teutonia vrea 49 „sisteme” Skyranger30 care îi vor costa 650 mil.💰. Cam 14 mil.💰 bucata. Ptr a da jos Lancet uri de 5k💰 sau Geran de 50k💰!! Sau FPV uri de 500-1000 coco. Și în caz de bum bum aceste 49 sisteme vor fi primele atacate cu Tornado sau chiar Iskander. Merită să dai cu 🚀 de 1,5-2 mil să faci fărâme o sculă de 14? Eu zic că da!!

      2
      • Strumf,Iskander et co nu s-au acoperit de glorie.Pt ele exista restul armelor,pt ca apararea AA e integrata sau nu e deloc.

        Ca producatorii mai pot lasa la pret e alta discutie. Sau sa caute solutii mai ieftine.

        Partea buna e ca exista solutii in vest,ce pot fi imbunatatite.In est nu exista. 🙂

        5
  3. Interesant, sunt curios sa vad o comparatie cu turela Elbit si cu aceea a lui Rafael si chiar si cu altele fc a rasarit era turelelor.
    Mi se mai pare ca tendinta e si
    la preschimbarea tunurilor in turele,
    adica acceasi turela poate primi cateva calibre de tun si nu chiar de la acelasi producator.

    1
  4. Sa presupunem ca tehnologia prezentata devine depasita cu timpul. Se poate monta pe aceeasi turela ori pe alta un sistem laser si ai rezolvat problema.

    • Ce exact rezolvi chiar daca ? Care
      problema ?

    • Rheinmetall lucreaza la modulul Skyranger HEL ( High Energy Laser ) , care poate fi integrata pe turelele Skyranger 30 si 35.

      https://www.asdnews.com/NewsImages/b/71286/73509_O.jpg

      5
      • Si ? Crezi ca laser a rezolvat ?
        Laser nu trece prin nori.
        Laser mai mare decat 7Kw are nevoie
        de ditamai generator.
        Singurele beneficii ale lui e costul
        de nimic per tragere si reincarea
        fara sfarsit cu trageri dependibil de
        furnizare electrica.
        Solutie ? Nada .

        2
        • Romania are deja Gepard. Ori apdatezi Gepard-ul la standardul Skyranger 30 cu HEL ori cumperi ceva nou.

          1
          • Nu re face daca n ai radar sau
            alt mijloc de achizitionare mai bun.
            Procentajul de doborare in ziua de fata
            e cam 60%. Daca te ajuti si de avioane
            ajungi cam la 80%.
            Nu conteaza prea mult ce fel de tun AA
            ai la indemana.

            1
      • Romania are deja experientza cu tunurile AA calibrul 30 mm tractate M-1980 si cu tunurile AA calibrul 35 mm tractate si auto-propulsate.
        Turela asta AA Skyranger-30 dar pe care se poate pune si tun de 35 mm, nu este rea si cred ca ar fi buna si pt ArmRo…..pt ca poate fi instalata cam pe orice vehicul mai puternic shenilat sau pe rotzi.
        Personal nu cred ca se pot monta si rachete AA gen Stinger, Mistral,Strela/Igla, Chiron, STAR-80 L, pe aceasta turela si nu cred ca poate lua locul unei turele gen Gepard cu 2 tunuri de 35 mm dar are nisha ei de utilizare, adica fiind mai ushoara poate ajunge acolo unde Gepardul nu ar putea si fiind mai ushor de deplasat. Skyranger-30/-35 pe shasiu vehicul 6×6 https://www.rumaniamilitary.ro/pandur-evo-cu-skyranger-30 sau pe M-113, MLVM-modernizat poate proteja trupele de VM din ArmRo.

  5. Eh, macar acum stim ca se poate si pe P5..

    7
  6. Ca un neofit ageamiu ma gândesc așa: înțelepciunea populara spune cui pe cui se scoate…
    Probabil soluția de moment și accesibila este urmatoarea: fiecare cu norul lui de drone, unele ataca, altele le kilaresc. Deci mărimea contează, nu cum spun de complezenta femeile, cine are norul mai mare câștiga 😊

    7
  7. Și dacă vin cu muniții dedicate și cu licență, adică tte’ să iei numa’ de la firma X, din Elveția sau Jermania, care face nazuri când tu vrei să o folosești împotriva rușilor sau să o împrumuți Ukrainei, nu mai bine te lipsești. Ori firmele astea se democratizeaza, ori vor pierde clienții. De chestia asta cred că s-au prins primii coreenii buni.

    6
    • Io nu stiu de ce va bateti voi capu cu nemtii, cand politicienii nostri nu isi ma bat capul cu achizitii de la ei de mult, acu e la moda coreea turcia israel cu livrari cand nu e urgenta la aia, asa ca nu va mai bateti capu cu ele ca oricum nu stiu nemtii ce e alea tunuri ei se luptau cu arcuri si sageti pe la 1800 cand krupp si vickers dominau campurile de batalie

      1
  8. Ar fi ele capabile să doboare bombele ghidate lansate de la distanță?

  9. Singura soluție care ar fi mai eficientă, sunt drone contra drone. Cu ajutorul IA pot la fel de bine să fie roiuri care protejează obiective sau unități.

    1
  10. Fac si eu ca-n reclamele din anii 50: „Drone prea multe? Prea mici si ieftine? Ai rachetele prea scumpe ca sa merite sa le faci praf? Ramai fara griji, avem solutia pentru nevoile tale imediate: KPV in 14.5mm. Munitie mai mica dar la fel de rea, cea mai ieftina din depozitul de arme, si, bonus, iti poti revigora industria militara. Pentru detalii, contactati-ne la XXX-XX-XXX”.

    1
    • ,,Combining operational experience and innovation, MARSS has designed an AI enabled autonomous Interceptor that offers an intelligent, cost-effective and low collateral solution to neutralise hostile drones. Designed to address threats in all environments, this high-speed craft is capable of defeating Class I & II drones head on from up to 5km+.”
      https://marss.com/products/interceptor-mr/
      ,,The Interceptor is unlike any other drone combating system out there. Its aerodynamic design fused with AI powered software is the first of its kind to detect, monitor, track and defeat enemy drones, sometimes even multiple, with speed and efficiency”

      • Și cât costă interceptorul? Că quadcoptere chinezești îți pot cumpăra la 300$ bucata.

        1
        • Cu toate ce auzi aici la asa zis specialisti,
          nici interceptorul dar nici radarul perfect
          inca nu s a inventat. Inca o data: stratul
          din pricina e sub Iron Dome asa ca odata
          merge cu el si odata nu. Inca una, radarele
          vad si pasari ca drone posibile, vezi toamna cand pasarile incep migratia.🙂

  11. Inainte de toate ar trebui vazut ca Skyranger 30 si Skyranger 35 nu e chiar unul si acelasi lucru. Nu e doar o diferenta de calibre / tunuri . Skyranger 30 are radarul SPEXER 2000M 3D MkIII in banda X sau radaul AESA Multi-Mission Radar (AMMR) in banda S pe cand Skyranger 35 are doua radare unul de identificare / urmarire al tintei in banda X si unul de tragere in banda Ka
    S-a mai discutat pe aici: solutia nu este una valabila pt toate situatiile. O arma cu laser (variant HEL ce se preconizeaza a fi montata pe Skyranger 30) nu va putea opera in optim in conditii de ceata, ploaie, ninsoare, nori (la altitudini inalte exista si aceasta posibilitate). La variant HEL absolut va fi necesar un generator mai mare, astfel incat foarte probabil turela va fi montata pe sasiuri mai mari (camioane sau APC-uri cu 4 punti / 10×10).
    Deasemenea va fi utila si varianta cu lansatorul de rachete fie ca add-on pe turela (cred ca un asfel de model a fost propus celor de la Pindad), fie pe alte vehicule, focul fiind condus de pe un Skyranger sau din Skynex.
    E de asteptat si de vazut in final ce se va achizitiona (in special de danezi, elventieni si eventual de unguri). Momentan este inca in faz infantile, asa ca nu e cazul sa ne grabim decat daca se arata un deal bun prin sistemul de ringtausch: dam ghepardurile ucrainienilor versus Skyranger, si cei de la Rheinmetall le integreaza cu Skynex

    7
    • Tocmai de aceea n-al folosit termenul de „laser” ci „energie dirijata”. Aici putem discuta si despre radiatii electromagnetice in alte lungimi de unda cu grad mai mic de absorbtie in atmosfera decat laserul clasic.

      5
  12. In teste facute cu 35mm AHEAD,a rezultat 6 proiectile pt 8 drone.Depinde cat sunt de apropiate dronele unele de altele,ca sa fie prinse in conul de alice.In conditii reale sa zicem 2 proiectile pt o drona.Amu,costul cu munitia asta e probabil la 1000 euro bucata,tinand cont ca europenii sunt cam nesimtiti.

    Probabil la comenzi de zeci de milioane de proiectile pretul ar ajunge la jumatate,ceea ce dpdv economic e cam la limita eficacitatii.Sa zicem ca pt moment,usurinta de producere si costul al munitiei ar putea egala costul unei drone.Mai e costul bateriei in sine,ceea ce e alta discutie.

    Problema e sa fie produse destule sisteme AA pt a putea combate destule drone simultan.

    Inainte nu erau destule arme AT.Acum nu sunt destule sisteme AD.

    Ce inseamna un minim?Cat sa faca fata unui atac concentrat cu drone mici,de nebruiat.Cat se poate concentra depinde de cati operatori pot fi concentrati in raza a 10km de zona X in care astia isi concentreaza efortul.Daca zona de strapungere este
    de 1-2 km,rezulta probabil cam 1000 de drone simultan deasupra fasiei de rupere.De aici reiese ca ar trebui probabil 2 btn AD de brigada,pe langa alte sisteme.Daca ar apare minunatii de arme cu microunde care pot distruge drone in masa,poate ar merge si un btn,cum e acum.

    Fapt e ca daca ar ajunge aia raii sa se descurce cu arme combinate,ceea ce pana acum nu reusesc,trebuie o combinatie pt a respinge doar atacul dronelor.Doar razboi electronic nu ajunge,pt ca ar fi neutralizat de artilerie.Doar arme cu laser sau microunde iar nu ajung,pt ca artilerie.Iar jucariile astea SF sunt scumpe cu spume si vor ramane asa.

    In mod normal,toate guvernele ar trata chestiunea asta ca pe o prioritate,pt ca daca UA,o tara rupta in fund produce milioane de drone anual,ce ar produce China,inamicul nr 1 al Vestului ar fi din filmele SF.

    4
    • Foarte dezlânat ce-ai scris. Macar faci efortul sa gândești, doar că pe baza unor date false.
      E AA, nu AD.
      AD poate la arma hipsteri.
      „1000 drone simultan pe fâșia de rupere”, da, ce ușor o fi, ne pricepem toți.
      Star wars, here we come.

      3
  13. Nu e niciun sistem, sistem e in bula marketingului și a cui ia nemestecate poveștile de adormit copiii ale combinatorilor de la achiziții
    E un tun AA pe o platformă. O instalație ca în toată istoria armelor AA, AT etc. Tun AA autopropulsat, atât.
    E mai cooleanu sa ne murdărim la gura cu ce zice marketingu, „sistem”. Tot e sistem in mintea odihnita a unora.
    Praștia aia de vrăbii de 30 mm poate fi la fel de bine definita ca sistem, că nu e numai o teava.
    Cu sistemele astea o sa ajungem ca la abonament. N-ai platit, nu-ți mai funcționează tunu, pardon, sistemul, fraiere. Și fiecare upgrade,apps, costa, ce credeai?

    La noi cu astea ar fi comic, deși acum sunt mai multi puștiulici tech savy. Dar erau destui și inainte și mult mai bazați pe meserie. Și acum mă apucă rasul când îmi amintesc de pățaniile cu „eurlikonurile” când au trecut primii antiaerieni pe ele. Le era dor de autohtonele de 30 mm, ca-s mai simple, mai bune, ziceau unii.
    Plus că pe-alea le puteau șurubări când nu trăgeau bine.
    Cu astea țiplă tehnologie star wars ti se defectează, ai pus-o.
    Au și software, na belea, daca n-ai „service” cu niste ochelariști pricepuți.

    7
    • 04 05
      Battery level
      On the battery command level, the Oerlikon Skyranger ®
      Control Node 2 (Skyranger CN2) is responsible for command
      and control of all tactical units and the chain of command
      towards the higher echelon.
      The battery level organization includes all mission support
      tasks and V/SHORAD specific logistics elements. Generic
      logistics support elements will be provided by the super-
      ordinate battalion level organization of the artillery battalion
      where the V/SHORAD battery is integrated

      https://www.rheinmetall.com/Rheinmetall%20Group/brochure-download/Air-Defence/B327e0823-Oerlikon-Skyranger.pdf

    • pai e si sistemul disponibil ca e in dezvoltare doar, LVS NNbs ,dar nu pt romani ca romanii fac ei sistemul din parti,radare americane, rachete coreene, tunuri germane modernizare sa vedem ce luam la shorad dar ca de obicei ne carpim probabil promit unii productie la noi de avioane tractorase masinute si luam la sfantu asteapta cand o termina aia razboaiele ca doar la noi nu e graba si tre sa avem deficit mic

  14. Americanii nu par impresionați de testele cu laserul de 50 kW pe Stryker
    https://breakingdefense.com/2024/05/army-soldiers-not-impressed-with-strykers-outfitted-with-50-kilowatt-lasers-service-official-says/

    „Acum descoperim care sunt dificultățile legate de energia dirijată, la diferite niveluri de putere”, a declarat Bush miercuri membrilor subcomitetului Senatului pentru serviciile armate. „Acest nivel de putere [de 50 de kilowați] reprezintă o provocare în ce privește disiparea căldurii, cantitatea de electronice înglobate într-un vehicul care trebuie să se deplaseze în mod constant într-un mediu tactic față de o locație fixă”.

    Și americanii așteaptă laserul de 300 kW, care e montat pe ditamai camionul. Deci scapi de camionul de muniție, și te alegi în schimb cu camionul în care pui generatorul de curent electric. https://news.lockheedmartin.com/2023-10-10-US-Army-Selects-Lockheed-Martin-to-Deliver-300-kW-class-Solid-State-Laser-Weapon-System

    Și merită menționat că Lockheed și-a făcut un site special pentru armele cu „energie dirijată”, nu cred că avea până acum, iar în josul paginii web, copyright e într-adevăr pentru acest an, https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/directed-energy.html

    1
    • Pai ce spun eu in mod constant de la inceput ?
      Nu conteaza fie laser, fie tun AA de orice calibru daca e afara de perimetru, are obstaclu vizibil sau are un radar orb in perimetru sau
      nu merge in tandem cu interceptorul fie sa fie ca sa produca o interceptie valabila 100/100. Asta este in cateva cuvinte.

      1
    • Deci in momentul de fata, ori e locatie fixa, ori e montat pe navele maritime. Unde probabil poti avea generator atomic si un laser pe masura. Se merita? Proabil ca doar pe termen lung, ca tot trebuie sa se avanseze si in zona asta.

  15. În momentul de față nu există nimic care să te apere de roiuri de drone, care te atacă în valuri!

    1
  16. So, recurgem la muttual destruction assurance, desigur, redus la nivel de drone mici si multe.
    Daca exista pericolul ca adversarul sa te atace cu drone mici si multe, atunci si tu trebuie sa ai drone mici si multe pe care sa le utilizezi impotriva lui.
    Daca, va folosi, cum zice cineva mai sus, 1000 drone pe „zona de rupere”, trebuie sa ai si tu in zona, sau foarte aproape, suficiente drone cu care sa-i distrugi mijloacele de lupta cu care vrea sa faca ruperea liniei, inclusiv sistemele de sprijin cu foc (artilerie, MLRS).
    Chiar daca iti va franjura linia de aparare prin atacul cu drone, tot trebuie sa trimita trupe si echipamente sa curete si sa ocupe teritoriul, iar acelea sunt tinte foarte bune pentru dronele tale. In acest mod il pui si pe el sa-si creasca cheltuielile ptr apararea antidrona si sa-si puna aceleasi intrebari privind costurile.
    Privind apararea unitatilor impotriva dronelor, probabil se va ajunge la un ghiveci de sisteme de aparare pentru ca niciunul, luat separat, nu-ti va asigura protectie 100%.
    Legat de ce incearca nemtii cu Skyranger, probabil se va ajunge la o turela pe care sa stea si un tun automat cu munitie AHEAD, si 2-3 rachete gen Stinger/Mistral, si un laser si niste containere de lansare pentru drone anti-drona iar sasiul masinii sa fie suficient de incapator sa primeasca si echipajul, si munitii de rezerva, si un generator suficient de puternic pentru laser sau poate ptr emitator cu microunde.
    Nobody knows now, dar opinia mea este ca va fi un ghiveci de echipamente plus un BMS destept care sa aleaga automat solutia optima dvpv efect la tinta si costuri.

    2
  17. Părerea mea că drona vs drona e contraproductiv..pierzi personal inutil. Dronele sunt in general de atac..nu defensive..

    Blindatele de ultimă generație sunt dotate cu turele RWCS vezi Eurotankul MGCS cu mini-turela Nexter ARX-30 etc.

    Plus Trophy hard kill..plus sistemul de bruiaj sau alte soft-kill-uri..

    Presupunând ca dronele scapă și de astea..bine ar fi sa ai in jur grupa de soldați cu 2-3 puști jammere anti-drona (raza eficienta 2-5 km conform marketingului) gen SkyWiper, Skyfend, Nerod etc.

    Asta că sa îți protejezi posibilele ținte mobile..tancurile..pt fixe niste SPAAG uri gen Skyranger/C-RAM și jammere și asta e..

    In război nimic nu e infailibil..

    Dar oricum acum că toată lumea s a prins de drone..soluțiile anti drone devin din ce in ce mai tari..

    Articol foarte recent..

    https://www.defensenews.com/global/europe/2024/06/19/small-drones-will-soon-lose-combat-advantage-french-army-chief-says/

    1
  18. Alții mai isteți ca noi, prin alte părți, au adaptat mitraliere AA cal 14,5 și aga (echivalent aga-40) la misiuni anti-drona, prin simpla introducere a muniției cu destinația asta și câteva retușuri la instalația existenta.
    E o soluție la îndemână, mult mai ieftina, evident, daca exista muniția respectiva moderna, că armele respective sunt de multa vreme.
    Dar nu e de import și nu ies comisioane, așa că probabil iar o să fie mai „simplu” sa luam „sisteme” străine cu tot cu munitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *