Soarta Pirahna 5 in Spania, pe muchie de cutit

Dragon 8×8 (Pirahna 5 varianta spaniola) in teste

In timp ce in Romania GDLS a anuntat ca incepe productia Pirahna 5, in Spania lucrurile sunt mai neclare, ministrul apararii (interimar), Margarita Robles, a anuntat de curand ca competitia pentru dotarea armatei cu o mie (348 in prima faza) de transportoare blindate, in cadrul programului VCR – Vehiculo de Combate sobra Ruedas, va fi redeschisa, oferta GDLS (prin subsidiara sa din Spania – Santa Barbara Sistemas) nefiind conforma din mai multe puncte de vedere si a fost respinsa.

„This is a program that will not fall into oblivion, but next year we will give it more momentum and more strength,” a declarat Robles, adaugand ca guvernul regreta situatia. „That a company like Santa Barbara, has backed down at the last minute, and has not fulfilled the contract.”

Iar o sursa din interiorul companiei spaniole a comentat: “There has been no breach of Santa Barbara Systems because there is no contract, just an offer request.It cannot be said, therefore, that Santa Barbara Sistemas has backed down. It has presented an offer that responded to the technical requests contained in the specifications and to the economic requirements, and that it what has been rejected.”

“We understand that there is an insufficient budget to cover the scope and the solutions defined in the specifications.”

Transportorul blindat Pirahna 5 a castigat competitia pentru programul VCR 8×8 in iulie 2019, iar prima faza a proiectului avea in vedere construirea (in Spania ) a 348 de vehicule in 13 configuratii diferite.

Costul final al programului a  fost estimat la 3,84 miliarde de euro pentru o mie de vehicule.

Mai multe amanunte despre intentile spaniolilor in programul VCR gasiti AICI.

Deocamdata sa pare ca GDLS a pierdut contractul, ramane doar sa vedem daca aceasta competitie se va redeschide sau vor avea loc noi negocieri intre parti. Conform surselor GDLS nici guvernul spaniol n-ar sta prea bine cu banii.

Conform graficului initial, negocierile dintre ministerul apararii spaniol si compania Santa Barbara Sistemas ar fi trebuit sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an, dar o sursa din cadrul ministerului apararii a declarat ca oferta este inacceptabila din motive economice, tehnice si operationale.

Cei de la Santa Barbara afiseaza inca un optimism politicos declarand ca discutiile cu guvernul sunt in desfasurare iar o redeschidere a competitiei nu este o obligatie rezultata din legislatia spaniola, lucrurile putand ajunge intr-un final la un numitor comun. Putin probabil, dar baietii sunt, cum spuneam, politicosi.

De asemenea compania spaniola, detinuta de GDLS, ar cam cere o prelungire a termenului pentru semnarea contractului, dar in linii mari niciuna dintre parti nu debordeaza de optimism.

GeorgeGMT

166 de comentarii:

  1. Foarte interesant. Prețul s-ar apropia destul de mult de prețul pe care îl plătim și noi, 3.84 milioane față de 3.94 pe transportor. Iar diferența mică poate veni din structura ofertei și variantele comandate. Ceea ce nu inteleg este altceva: cum n-ar corespunde oferta tehnică? Nu au fost selectați după o ofertă tehnică? Oferta operațională neconformă o înteleg poate, siesta e lungă și băieții nu pot respecta termenele din gant.

    5
    • Inca nu cunoastem amanunte, dar cred ca are legatura mai mult cu fabricarea in Spania a transportorului decat cu TBT-ul in sine. Aia, se pare, nu prea s-au inteles la bani.

      2
      • Tinand cont ca Piranha V e un TBT excelent, si eu cred ca are legatura strict cu partea de productie. Probabil nu s-au multumit spaniolii sa vopseasca doar stema la ei in tara si au inceput sa faca mofturi si figuri. ?

        5
        • Nope, elvetienii au capacitatea full, pe de alta parte GDLSul fabrica si Ajaxul britanicilor in Spania, deci nu-i vorba ca n-ar putea sau n-ar vrea. Chestie de costuri pare a fi…

          5
          • Cea mai mare bataie de cap Este ca vor motor si trasmisiune spaniole.

            3
          • Cred ca incearca sa integreze prin companii Spaniole cat mai mult. Doua probleme: transferul de tehnologie si agreearea acelor companii ca si furnizori. GDLS (ca si alti producatori dealtfel) nu accepta asa usor orice companie sa ii fie furnizor (chiara daca de exemplu acesta produce inclusiv pt concurenta). Iti auditeza sistemele de fabricatie, procesele de productie, produsele in sine, lantul logistic, resursele (financiare, umane, etc) astfel incat sa se asigure ca livrezi la timp, de calitate si conform cu specificatiile lor. Nu ca anumite companii spaniole nu are putea trece prin astfel de audituri, insa e chestie de timp: dureaza ! In plus ar putea sa si coste sa te conformezi cerintelor impuse de GDLS pt furnizorii sai.

            2
        • In orice tara civilizată contractul este contract
          Guvernu spaniol spune clar ca ofertantul spaniol nu a dat o oferta care sa corespundă economic, tehnic si operational
          Asa ca logic oferta nu corespunde
          Oferta aia e un angajament ca vei realiza x, y, z bucăți la o luna , 6 luni, 1 an, 1,5 ani, etc de la semnarea contractului si in ce conditii – grad de integrare a productiei in tara beneficiara, productie subansamble in tara, etc.
          Ăstia cu p5 isi inchipuie ca vind crucisatoate galactice si ca nu se poate fixa nici un termen pt astfel de produse

          Chiar si la noi productia este întârziată cu mai mult de 1 an
          Da noi avem conducători răbdători, in special la armata,
          S-a dat ceva amendă si aia e
          Ca nu asteapta pe banii lor

          Ca efect al politicii eficiente de marketing si menajament s-a lansat ideea cum ca ar fi fost rapiti din tara toți sudorii de o forta supranaturală
          Sau ca sudarea p5 ar insemna obtinerea nu stiu ce calificări peste alea in gaze tare, etc.
          Poate si la spanioli, cine stie, or fi fugit cine stie ce muncitori sau portari de la fabrici din țară
          Asa ca normal nu se poate realiza p5

          Sa speram ca la noi va fi finalizată, pana la urma proctia
          Integrarea la noi va fi asamblare
          Ăstia is conducătorii
          Bine ca au fost avansări in termen iar unii vor lua pensiile marite, la timp, daca tot au trecut in rezerva

          4
        • Oare Piranda 5 este chiar un proiect de succes?
          Hmm … eu am rezerve mari .

          2
          • Orice armament care nu e testat in lupta e de „succes. 🙂

            E bun sau nu, se putea mai rău. Poate că se putea și mai bine dar la alți bani și o dăm în altele deja.

            GDELS cred că o să facă treabă OK. Deja au adus ceva echipamente in „uzina” aia ceea ce e ceva.

            3
    • Nu stiu de unde si preturile. La noi da, Este 3.94 pe transportor, dar la ei este 5.9, primul contract era de 2.1 mld euro pentru 348. Fa calculul.
      Discutia la ei este de ce nu au pretul la cele pentru Romania. Ca nu au nevoie de Ferrari 8×8. Nu stiu cine a facut caietul de sarcini la ei dar au 13 versiuni, din care una cu turela UT-30mk2 si una cu Samson mk2 30mm. Tampenie curata. Se intreaba de ce nu iau doar cu turela UT-30, este deja integrata de Romania si Costa mai putin. La fel se intreaba de ce trebuie sa se faca la ei 100%, cand pot lua componente mai ieftine din Alte parti.

      5
      • Calculasem suma finală la nr. final din articol. In rest, citind articolul postat de tine s-au mai lămurit din lucruri
        Multumesc pentru raspuns.

  2. eu zic ca nu sia luat ElRey shpaga de Natal si uite ca e coibila el situasionn ..
    poate nu stim noi ceva , poate au aflata ceva nasstty im teste..
    Sper sa fie OK transportorul ca avem nevoie de el..
    la cat de yare avem nevoie pot sa mareasca comanda spre 500 ca ne ajunge acush 2030 in plma si noi tot cu alea sovietice tot cu alea..
    sperr sa fie totusi problema la bani la eii mofturi de taverna .
    La mukti ani fratilor..
    va doresc multa sanatate tuturor si la anu sa fim cat mai aproape si cat mai uniti – acasa in Romania Mare toti gramajoara toti Uniti SuB al nostru Tricolor

    8
    • Chestiile tehnice ..sunt aruncate in media ..ca sa se justifice unele decizii politice
      La ei e stiut ca partidul popular e cu americanii ..si se stie buna relatie de pe vremea lui Aznar
      In schimb partidul socialist e cu germania , franta si programele astea comune
      Militarii ..pragmatic sunt ptr armament american , sunt multi ce critica alegerea tigrilor in detrimentul apache ..multi au criticat cumpararea de lince in loc de urgentarea achizitionarii de blindate 8ori 8 ..multumiti au fost doar de rg31 ..ca era necesar in anumite zone
      Asa ca popularii au incercat sa refaca relatia cu americanii dupa Zapatero ..au obtinut acorduri ..au dat drumul productiei de fregate ( navantia era intr-o situatie nasoala in lipsa acestor contracte)
      Militarii ..din programele astea nationale sunt multumiti cu leopardul…se pare ca f18 face treaba foarte buna
      Acum ca se pare …ca au in sfarsit guvern ..de la stanga , extrema stanga ..pana la independentistii moderati catalani ..e posibil sa se puna putin pause ..ca sa vada ce le scriu pe hartie nemtii ..e de asteptat sa isi sincronizeze mai mult programele ..in favoarea alora comune
      Uitati-va la britanici ..de asemenea ..si ca nu mai merg pe mana americanilor preponderent
      In europa asistam …de moment ..la o ascensiune a partidelor de extrema ..intrarea lor la guvernare , situatia e destul de eterogena ..unii chiar de merg pe programe militare comune ..nu sunt ptr o mai mare integrare europeana
      Poate de asta vorbea si @Flogger ..vedem o deschidere a rusilor spre detensionare in zona de est a Ucrainei ..ptr Moldova ..Romania ar trebui totusi sa deschida discutii cu Rusia ..ar trebui sa pierdem aversiunea fata de minoritatea rusa din Moldova ..sunt cetateni ai acestei tari ..si cu Rusia putem discuta despre o normalizare , de o respectare a drepturilor minoritatilor ..si ca abordarea in Moldova sa nu intre in coliziune una cu intetesele celeilalte parti ..sa se mearga pe o abordare in interesul dezvoltarii Moldovei..fara contrapartide
      Scuze de offtopic
      Spania are deja prin filiala sa ..santa barbara sistemas ..ca si producator parte a general dinamics ..chestia era ca si decisa ..doar orientarea noului guvern fiind incognita

      3
      • „detant ” in relația cu rusia….nu a durat mult.

        1
      • @ Niko Doar cu incetarea aversiunii fata de minoritatea rusa din Moldova sunt de acord din ce zici ( la care i-as adauga si pe gagauzi). Doar ridicarea nivelului de trai in Romania le va mai taia si alora – minoritarilor din Moldova – romano-fobia cultivata ani de-a randul de sovietici si apoi de de-astia de-al de Didoneata. Oamenii obișnuiți sunt oameni obisnuiti peste tot in lume. Toti au aceleasi frici, asteptari, sperante sau retineri, in conditii similare. Cat despre ” normalizarea” relatiilor cu un statul agresor din zona, sa fim serioși!
        Si ceva „on topic”: eu nu mai cred demult in zicale gen ” la anu sigur!”. Stie cineva cat timp trebuie sa mai treaca ca sa-i mai curentam pe baietii de la GDLS cu inca o factura de penalizari?

        • La normalizare ma refer strict privind republica Moldova
          Nu la chestii „de ale noastre”..privind relatia directa

          1
          • pai normalizarea s-a facut prin 99 la istambul daca rusii faceau ce au promis pana in 2002 nu exista nimic de impartit acolo dar se pare ca din 2000 putin a inceput sa aiba viziuni de grandoare si de atunci nu s-a intamplat mai nimic chiar s-a agravat situatia ,avand in vedere amenintarile facute in Ucraina din transnistria

            1
      • În tarile vest europene, partidele naționaliste câștiga masiv electorat datorita imigrației africane și musulmane, impusa de liderii politici vest europeni. Contează ce vrem noi, în Relația cu Rusia, când conducerea acestei tari are o gândire ca în perioada sovietica? Când în loc sa recunoască greșelile trecutului, liderii rusi o dau înainte cu sloganuri sovietice pe care le auzim și vedem periodic, gratie oficialilor rusi? Crezi ca polonezii nu ar vrea relații normale cu Rusia? Se poate asa ceva când Putin acuza Polonia de fascism și relații politice cu nazismul? Da, Polonia a făcut o greșeală, anexand în momentul ocupării Cehiei de către Getmania, o anumita regiune. Rusia nu tine cont de dorința ta, ca tara mica și slaba, ci doar de aspirațiile sale fata de tine. De aici și abordarea diferita pe care o are Rusia fata de Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia, tarile Baltice, România, Serbia. Ce vrea cu adevărat de la noi, actuala conducere a Rusiei? Ca România să redevina în aceeași poziție de vasalitate ca în perioada 1947-1958.

        1
        • Faci 2 lecturi gresite
          Prima e ca ascensiunea extremei drepte in unele tari ..nu e datorata imigratiei din nordul africii si orient
          Asta e doar justificarea lor
          Chestia e pozitionarea ptr viitor prin recuperarea controlului frontierelor si a politicilor imigrationiste
          Si daca o sa observi aceste doua aspecte ..nu sunt necontrolate ..in raport cu cetatenii veniti din afara granitelor UE
          Atat frontiera externa ..e controlata ..cat si pe politica imigrationista au parghii ..din moment ce tu nu poti accede la piata muncii sau sa ramai mai mult de cele trei luni drept turist ..in nici un stat membru
          Problema ptr multi a fost migratia masiva in interiorul UE ..si pierderea unor state a controlului ..asupra acestor 2 aspecte
          Circulatia libera si accesul pe piata muncii
          Si aici o sa fac o paranteza ..de cum partidele de extrema se beneficiaza ..de castigarea electoratului ..batand seaua pe aspectele astea ..ptr a promova politici contrare interesului comun ..de multe ori secesioniste ..ce pot servi altor mari puteri ..fara a exista vreun fel de relationare directa intre acestea si respectivele partide
          Vedem cum in Spania ..mai recent ..pe fondul unor nemultumiri acced in parlament ..atat partide de extrema dreapta ..cat si de extrema stanga( dupa mine ambele la fel de nocive)..la fel in Italia au blocat formarea de guvern , ascensiunea in Franta ..in M Britanie ..chiar de nu e de o extrema ideologica ..Boris ..are inclinatii spre a face politica de felul asta
          Acum , nu mai aduc in discutie modul de a „securiza” ..scena politica si informatia publica
          Si pe fondul politicilor progresiste si a bunelor intentii ..toti favorizeaza secesionismul ..ori in regiuni ce apartin statului de unde provin ori in proximitati
          Ori asta socaveaza bazele UE ..si ..chiar si a NATO ..care e un bloc militar..nefiind asa de sensibil la miacarile politice
          Ascensiunea acestor partide pleaca pe de o parte(cele de extrema dreapta)..de la nemultumirile legate de valul de imigranti ..alte teme exploatate de catre ei cat si (extrema stanga)de exploatarea deteriorarii mediului social si economic ..si exploatarea temelor legate de coruptie ..care vin tot pe valul de nemultumire legat de viata economica
          Dupa mine ..si deja sunt semnale ca e asa ..valul emigrationist in cadrul UE …s-a stabilizat ..e de asteptat sa scada ..nu mai sunt de asteptat miscari spectaculoase
          Totusi partidele traditionaliste ..s-au ferit de tema ..pe de o parte ptr a nu deranja statele membre ..pe de alta parte ptr a nu merge in cintra politicii de libera circulatie promovata
          De asta nu sunt nici pesimist ..nici optimist ..daca o sa asistam la o buna abordare din partea partidelor traditionaliste. .o imbunatatire a mediului social si economic e de asteptat ..ca sa inceapa din nou orientarea spre politici convergente si spre o integrare mai mare a UE . si e posibil sa adere mai multi la programele comune militare in pofida pozitiilor contrare a unora ..sau a contestatarilor in unele tari
          Cu Rusia ..am mai spus se face de multe ori o lectura gresita de altfel
          Ia exemplul cu SUA ..care sub Trump mizeaza pe un comert controlat ..relocarea productiei ..si in general o politica economica protectionista ..care sa dea prioritate intereselor SUA
          E o abordare diferita fata de predecesori ..care nu are a face cu aparatul economico militar al SUA ..cu interesela sale in lume ..care nu mi se pare mie sa se fi schimbat
          De asta mentionez ..ca o posibila schimbare a administratiei ..cand o veni e posibil sa aduca o reorientare..sau poate nu
          Acum ..puneti in oglinda Rusia ( si nu dati exemplul cu ce facei acasa ..unii ce fac comert cu ei nu importa modul lor de a face lucrurile acasa)
          Si o sa vedeti ca promoveaza un schimb cat mai liber si amplu( si din nou ..sunt de acord ca o fac cu ce au ei ..in special materii prime si sectoare in care economia lor se poate extinde)
          Ori ..vazut de pe dinafara ..si de departe ..pare o inversare a politicii ce a colapsat Urss si a dus occidentul unde e
          Asta nu inseamna ca noi trebuie sa dam cu trenul din gard in gard ..ci sa navighezi cu grija pastrand orizontul
          Si asta nu inseamna ca noi daca ne-am aseza cu ei ptr a discuta problemele din rep Moldova ..abordarea lor ..am capitula ..sau ne transformam in gubernie ..sau luam de maine su 57 cu discount
          Din contra ..mi se pare ca am avea o perspectiva echilibrata ..si dialoganta ..cu celalalt actor ce influenteaza viata rep Moldova
          Si ca am avea o abordare ..care sa permita dezvoltarea infrastructurii ..a vietii politice si a ce decurge din asta la ei
          Restul ..cu retorica unora ..am mai spus de multe ori ..cine urmareste de obicei retorica..declaratiile politicului ..urmareste de fapt codita soricelului ..nu unde se indreapta asta
          Asta ..daca intelege cineva…vreodata ceva din declaratiile lui Trump
          Am mai spus ..vedeti in spatele usilor ..ce fac de fapt ..nu ce spun

          3
          • În Germania, partidul AfD a câștigat voturi în special datorita exodului de imigranți musulmani. Dacă nu ar fi existat acel exod de imigranți musulmani, azi, AfD nu ar fi în parlamentele de land sau parlamentul național. Dacă o sa discuți cu un cetățean german, nativ german, dacă acel om nu aparține ideologic, bazinului electoral al Die Linke, Verzi, o sa vezi, chiar dacă este membru SPD, ca principala problema interna a Germaniei sunt imigranții musulmani care refuza sa se integreze și islamul. Pe termen lung, este indicata aceeași problema. Când a apărut AfD acesta a criticat, pe buna dreptate, construcția greșită a UE, care nu a ținut cont de diferențele culturale dintre popoare și modul greșit cum este gestionata criza economica din Grecia. AfD a fost înființat și are și acum nucleul dur, inclusiv conducerea, formata din foștii membri și simpatizanți CDU nemulțumiți ca sub mandatul lui Merkel, CDU este cu adevărat un partid identic cu SPD(socialiștii). Cu adevărat, în Europa de Vest, toate vechile partide parlamentare nu mai au, cu adevărat, nicio treaba cu valorile de dreapta.

            4
  3. Eu cred ca-i repozitionare fata de USA, …..un viraj mai strans catre nemti asa cum au facut de ceva vreime si italienii…eu cred ca va fi BOXER

    2
    • Am mari dubii ca Boxerul iese mai ieftin decat Piranha 5.

      • E vb de unde vine banu’ iar banu’ vine de la mh…UE.

        Mai mult , la Bruxelles se vb in continuare de Armata UE, tancul UE, avionul UE asa ca eu ma astept ca multe tari sa procedeze la fel ……de bunavoie sau nu.

        Sincer ma asteptam la miscari similare, oricum tipul asta de actiuni va deteriora si mai mult relatie dintre UE si USA, exact ce asteapta Rusia

      • Dar nu spunea numeni ca-i mai ieftin…..ideea era doar ca vor inlocui P5-ul cu ceva iar eu prevad ca va fi BOXER

        1
  4. Pacat, cred ca la ora asta Pirania v este cel mai bun transportor pe roti din lume

    1
    • Nici vorbă , calea pe care merge conceptul Piranda 5 este un drum închis definitiv .
      Este un concept tehnic defectuos , destinat lumii a treia , sau mai jos …

      2
      • Incercam si niste argumente in acest sens? 🙂 Intreb pentru un prieten. 😉

        7
        • Argumente ?
          Păi trebuia îngropat Agilică , sper că mai țineți minte acel nume … aici ar trebui o listă cu factorii de decizie la care sa le treceți pe acatist mortii și vii …
          De aia urăsc ( emoțional ) orice se încearcă sa ni se bage nemestecat pe gât , ca fiind soluția minune .
          Cât despre Piranda 5 , nu este amfibiu , și nici nu protejează împotriva cal 30 mm .
          E mare cât troleibuzul și degeaba , părerea mea .
          Și scump .

          5
          • sincer eu nu stiu cate forte armate au stanag 6 pe majoritatea transportoarelor blindate ,iar piranha 5 din cate stiu eu are protectie modulara pt a ajunge la stanag 5 varianta pe care o avem noi probabil ,ce te face sa crezi ca nu poate fi crescuta protectia la nevoie la stanag 6 poate si de aia a fost ales si nu alte variante de transportor blindat ,iar cand sa anuntat achizitia lor s-a anuntat si achizitia probabila si de tab care tocmai datorita faptului ca trebuie sa fie amfibiu probabil o sa aiba stanag inferior avand in vedere de ce se vaita spaniolii este posibil ca ai nostri izmenari chiar sa isi fi facut treaba ,daca mai punem la socoteala amenda si testele refacute cu turela in norvegia si elvetia

            2
          • Hanarnistule, stii prea bine ca este o alegere politica. Emotia nu are ce cauta aici. Totusi nu e ca si cum am fi luat ultima gioarsa de pe piata.
            Si mie mi-a placut ideea de Agilis dar n-a fost sa fie. Tot pe motive politice. Partea proasta e ca au blocat singura companie romaneasca capabila realmente sa faca ceva pe aici in materie si anume Moreniul. Viziune romaneasca, ce sa mai….
            Inteleg ca se pregateste insa si ceva amfibiu.
            Am vazut si eu P-5-ul si da, e cat un troleibuz. Degeaba nu cred ca e, totusi…
            Sa lasam emotia la o parte, nu face bine la ten. 🙂

            6
          • Cum sa comparam Pirahna 5 cu Agilis? Sunt doua chestii foarte diferite, ca am fi putut avea un AGILIS greu, la nivel de P 5 si o varianta amfibie, este adevarat.
            Agilis a murit din vina ambelor parti, sa vedem daca va avea un urmas.

            3
            • De ce sa nu comparam ?
              Eu doresc un super NAMER sub coaja unui Agilică , evident și transportabil aero , dar și amfibiu .
              Probabil că toți dorim nivelul ăsta de performanță , iar acea zi nu e departe .
              Poate nu știați 😉 ( dar știu că știați ) dar există materiale deosebite : aramide , grafen , carbură de bor etc .
              Ușoare și exagerat de foarte rezistente .
              Am folosit superlativul absolut că sa evidentiez calitățile fizice deosebite ale acestor materiale .
              Dacă ar exista cercetare … Agilică ar fi primul in top 3 .
              Până atunci așteptăm să producă școala românească sudori pentru grafen 😉 😉 😉 .
              Pe cine sa înjurăm pentru înapoierea economică și tehnică ?

          • Unde ai gasit info de incredere despre nivelul de protectie?
            Aici zice ca protejeaza la 30mm:
            https://www.army-technology.com/projects/piranhav/
            http://www.army-guide.com/eng/product4198.html

            Aici ca nu:
            http://www.military-today.com/apc/mowag_piranha_v.htm
            https://en.wikipedia.org/wiki/Mowag_Piranha_V

            Pe site-ul GDELS nimic de protectia la calibre.

              • E ceva sursa oficiala? Daca chiar asa e, eu zic ca e cam nasol la 30+ tone sa oferi doar asta. Mi se pare ca si Patria amfibie avea tot 4, la vreo doua zeci si ceva de tone.

            • Bre , am citit tot ce e public despre troleibuzul Piranda 5 .
              Zice că protejează la unghi de impact de max 30 grade fata de direcția de mers , cu protecții add-on care crează o protecție suplimentară de tip blindaj spațiat .
              Și care protecții add-on cântăresc mult .
              Și costă mult , deoarece nu intra in pachetul de bază .
              E posibil sa fie disponibile doar pentru varianta grea , adică doar pentru tracțiune 10×10 !

              Adică varianta 8×8 nativa , nu rezistă !
              Pe românește .

              Marketingul mincinos este pentru factorii de decizie din lumea politică , nu pentru cei ce pricep cum stă treaba .
              In schimb , absolut toate târâtoarele sovietice ( cu roți sau senile ) au tunuri de cal 30mm , și îți garantez că nu vin cu raportorul să măsoare unghiul unde au voie să lovească , ca să nu-ți strice bunătatea de troleibuz ( Piranda 5 ) .
              Vom vedea , sper sa vedem teste balistice reale , nu simulări pe bucăți de blindaj .
              Știu că am supărat deja multa lume , dar vreau scris că rezistă la cal 30 mm minim , într-un unghi de 65 grade fata de direcția de mers , fără protecții add-on , varianta 8×8 .
              Declarație trebuie scrisă pe site-ul lor și link-uri YouTube cu testele reale de la elvețieni .
              Așa , 65 grade , ca să luam un exemplu numeric de la o turelă sa spunem , de T90 .

              • nivelul stanag e un nivel folosit de Nato pt standardizare
                pt protectii blindate se foloseste STANAG -4569 sursa aici : https://en.wikipedia.org/wiki/STANAG_4569
                modele piranha ca numar model 3 /4/5 fac referire la tipul de protectie stanag maxima ,protectia e modulara ,protectia de baza este pt piranha 5 fara addon e STANAG 4 deci actualele piranii cumparate au nivelul de baza stanag 4 si addonurile o aduc la stanag 5 pt varianta pe care george zice ca o ofera GDLS ca amfibie spune ca este STANAG 4b

                nu ne trebuie surse secrete pt ca suntem in Nato

                toate noile transportoare 8×8 produse pt Nato folosesc conceptul de realizare al blindatului la fel pornesc de la STANAG 4 si adauga atat Boxer cat si Patria si Piranha ,daca Patria se lauda ca are protectie modulara STANAG 6 ,probabil ca nu va fi foarte greu ca la nevoie si GDLS sa ne o furnizeze si noua bineinteles pe bani ,si chiar daca au „absolut toate” taratoarele rusesti tun de 30 mm mai trebuie sa si traga cum trebuie, ca nu prea am vazut videoclipuri cu ele tragand din mers in tinte, ca la protectie majoritatea nici la tunu de 25mm nu rezista pe arcul frontal numai vorbim de altceva

                3
              • Asta-i nivelul de protectie cam la toata lumea, ma refer la aceasta familie de transportoare grele neamfibii, si tot la toata lumea nivelul poate urca, dar creste greutate.
                Pt un grad de protectie mai mare treci de 40 de tone si atunci discutam despre MLI-uri veritabile pe senile.

                3
                • Off , deja ați ” înțeles ” de ce IVECO a fost ales de marinerii americani … Protecție împotriva loviturilor de cal 30 mm , superioară unui troleibuz monkey model 😉 cu care poți defila pe sub Piatra Crăcănată de 01.12 !
                  De aia troleibuzul Piranda 5 ( destinat lumii a 3 -a sau mai jos ) nu a fost ales de marinerii americani , în avantajul absolut al italienilor …
                  Nu putem arunca în public vorbe grele , dar cine pricepe ce și cum , va trage concluzii pertinente .
                  Troleibuzul Piranda 5 este un echivalent funcțional cu ceea ce au produs sau vor produce rușii , nicidecum ceva superior , la nivelul IVECO .
                  Cel puțin așa pare în prezent , conform analizei datelor publice .

                  • Pirahna 5 nici n-a participat in competitia americana ca nu-i flotabil! Si, am mai scris Pirhana 5 este similar cu Boxer sau VBCI-ul francezilor. Si alea tot monkey modeles pt lumea a III-a sunt?

                    4
                    • @Habarnistul, cum sa zici domle ca Piranha e destinat lumii a 3-a? Cum e comparabil un Piranha 5 cu un BTR?

                      6
                    • Fix de aia am considerat ca troleibuzul Piranda 5 este un concept tehnic deficitar . Cu siguranta Agilică nu ar fi avut compromisuri la acest nivel … ah , glontul patriei ar fi o onoare pentru tradatorii astia …

                    • #Habarnistul. Tu ai avut curiozitatea sa citesti ceva despre programul Agilis?! Agilisul era spre 26-28 de tone si un nivel de protectie 3.
                      Despre ce dracu vorbesti, cu USMC si Pirahna 5, compari Agilis cu P5, dar tu n-ai avut macar curiozitatea sa afli ce nivel de protectie trebuia sa aiba Agilis.
                      Si apropos de americani, unde ai vazut tu ca noul transportor al USMC are gradul de protectie la nivel 6?!?!
                      Iveco SuperAV, din care noul este derivat ACV are un nivel de protectie 3 :”able to protect the crew from small arms fire, artillery shell splinters, landmines, and IEDs. Add-on armor kits are available.”

                      Asa ca nu mai vorbiti prostii doar ca sa va auziti vorbind. ACV-ul este proiectat mai mult impotriva IED-urilor decat impotriva poriectilelor de calibru mijlociu.

                      #AlexIS. Pirahna 5 este la ani lumina in fata BTR-urilor rusesti, poate Bumerangul sa fie ceva cand va fi, in rest ani lumina. Iar Bumerangul, stimate domn, are fix acelasi nivel de protectie ca si Pirahna 5 – si ma refer aici la Bumerangul IFV, adica ala neflotabil – echivalent Stanag 4, rezista la 14,5mm. Boxer, VBCI, Freccia, etc toate transportoarele blindate pe roti neamfibii au nivel de protectie 4 in standard, putand urca pana la 6 cu blindaj adaugat.

                      Asta ca sa terminam odata cu municiunile si dezinformarile.

                      8
                    • @George, da cand vreodata am insinuat eu ca BTR-urile sunt similare ca nivel de protectie cu Piranha, Boxer sau VBCI? ?
                      Nu ma intereseaza Bumerang vs Boxer/VBCI ca nu-mi plac TBT-urile de nici un fel. ?

                      PS Daca matale zici ca dezinformez cand am fost singurul care a argumentat cu surse si detalii…? no comment ?

                      7
                    • #AlesIS:”cum sa zici domle ca Piranha e destinat lumii a 3-a? Cum e comparabil un Piranha 5 cu un BTR?”

                      Ai ajuns clasic in viata, esti citat, acum, eu zic sa nu ne jignim inteligenta unii altora, fraza de mai sus este de fapt o ironie la adresa Pirahna 5 intru sustinerea aberatiilor scrise de #habarnistul. Asta pe de-oparte, pe cealalta, propozitiunea finala, apoteotica as spune, se referea mai mult la #habarnsitul, tu fiind doar tangential luat in vizor, probabil din obisnuinta 🙂 .

                      Eu asa o inteleg si asa i-am raspuns.

                      1
                    • @George, nu asa stimabile..
                      Intrebarile adresate @habarnistului nu erau deloc o ironie. Stimabilul coleg gandeste in modul lui si vroiam sa-i aflu parerea. Daca te uiti matale in sus pe pagina vei vedea ca am scris ca Piranha 5 este un TBT excelent, si nu am zis-o degeaba, ala nu are cum sa fie un TBT de lumea a 3-a cum a ajuns sa fie BTR-ul. Singura obiectiune a mea la adresa proeictului Piranha este ca mi-as fi dorit sa fie asimilat mai bine in industria noastra si sa fie dotat cu mai multe acareturi (de ex 4 x Spike). Atat.
                      Nu e o problema ca incerci sa imi explici, nu e profi cand se aduc acuzatii total nefondate, in opinia mea. Pe astia mici, copii care nu au habar ce e un tanc ii inteleg, da pe matale uneori nu. ?
                      Nu poti acuza de dezinformare din moment ce mi-am sustinut afirmatiile aducand ca sursa printre cele mai credibile publicatii din lume precum The Military Balance al Janes, CIA sau carti.
                      La fel de lejer as putea spune ca toate articolele scrise pe aici care nu au informatii oficiale ar putea fi incadrate lejer la propaganda, minciuna sau dezinformare ori eu sunt convins ca nu e asa, ca va citesc de multa vreme.

                      PS Decat sa fiu citat de necunoscatori prefer sa fiu contrazis de profesionisti in domeniu. ?
                      PS2 Obisnuinta asta de a lua in vizor e cineva doar pentru ca gandeste intr-un mod diferit e discriminatorie, comunista si total antidemocratica, alte exemple mai sunt @Stu, @strumpf, @MirceaS, @Roland sau alti baieti cunoscatori de calitate care au si ei o opinie, alta decat a majoritatii. Nu vad nimic gresit in asta.?

                      10
                    • Cum adica luati la ochi cand toti cei enumerati de tine sunt liberi sa-si exprime opiniile?
                      Era ironie…

                      4
                  • „Nu poti acuza de dezinformare din moment ce mi-am sustinut afirmatiile aducand ca sursa printre cele mai credibile publicatii din lume precum The Military Balance al Janes, CIA sau carti.”

                    Uite cine vorbeste de dezinformare. Te-ai apucat sa ne dai un link catre opinia unuia care stie anumite lucruri despre motorul J58 si despre rezistenta materialelor in general.

                    http://www.sandv.com/downloads/1005mitc.pdf

                    Te-ai apucat sa-i modifici/manipulezi textul omului pentru a fi in concordanta cu teoria ta de rahat ca conul respectiv avea o functie de racire a motorului. (Documente atat de la P&W cat si NASA-publicat de tine demonstreaza falsitatea acestei „teorii”)

                    „“Analytical predictions for the performance of the original J58 showed that at Mach 2.5 the exhaust pressure was equal to the inlet pressure, the compressor was deep in surge, and there was no cool air to the afterburner liner that would therefore melt”

                    Textul original al omului mai jos.

                    „With conventional engines “at Mach 2.5, the exhaust pressure equaled inlet pressure, the compressor was deep in surge, and there was no cool air to cool the afterburner liner that would therefore melt.”

                    Deci cum stam cu manipularea si minciuna?

                    3
                    • Ai crezut ca ai gasit tu singurul lucru de care sa te iei. Bravo.
                      Dar nu asa domle’. Pune toata afirmatia mea, nu face slalom printre jaloane ca sa faci sa para altceva:
                      Ma citez:
                      „In concluzie (eu) nu avem deloc motive sa credem ca 12N360 este un motor prost, ca nu ar fi suficient de puternic sau alte chestii, ca ar fi ca si comparatia aia cu motoarele Mig25-ului care se topesc la 3.2 mach din cauza “tehnologiei lor inapoiate” sau “aliajelor proaste” cand aceleasi motoare de pe SR71 s-ar topi la 2.5 mach (este studiu facut de americani, l-am pus la un articol) daca nu ar fi venit cu improvizatia aia de con in fața admisiei, care ii ofera acestuia un alt mod de functionare.”
                      https://www.rumaniamilitary.ro/probleme-cu-motorul-mah#comment-375193

                      „Era vorba de principiul de functionare, toate motoarele cu reactie au problema asta, daca nu se implementeaza ceea ce au facut americanii cu brevetul nr 3,344,606, o mica modificare tehnica care il transforma intr-un motor pentru viteze mai mari.”
                      https://www.rumaniamilitary.ro/make-the-mig-great-again#comment-362707

                      Deci am scris clar ca motoarele J58, fara conul de admisie si modificare cu patentul numarul „3,344,606” s-ar topi la o viteza mai mare decat mach 2.5.

                      Uite fraza exacta care spune ca se topeste la mach 2.5 si vorbeste chiar despre J58, pe care tot incerci tu sa o sucesti:
                      „Re-design for Mach 3.2: Analytical predictions for the performance of the original J58 showed that at Mach 2.5 the”exhaust pressure was equal to the inlet pressure, the compressor was deep in surge,and there was no cool air to the afterburner liner that would therefore melt””

                      Sursa: https://www.scribd.com/document/429109593/GROUP6-4AAE – pagina 3 din 7

                      Altele:
                      „The SR71 used a pair of powerful jet turbine engines to get to Mach 2.5. Above that speed, cones in front of each engine steered airflow away from the main jet turbine core, compressed it and injected into a chamber to be burned with fuel. This bumped its top speed up to Mach 3.
                      „But a scramjet can only kick in above Mach 3, while the top speed of a jet engine is Mach 2.5.”
                      Sursa: https://www.newscientist.com/article/dn24532-going-hypersonic-spyplane-could-jump-to-mach-6/

                      „With conventional engines “at Mach 2.5, the exhaust pressure equaled inlet pressure, the compressor was deep in surge, and there was no cool air to cool the afterburner liner that would therefore melt. This is not good. It took me seven months to convince my boss that the recover-bleed-air concept would work, he convinced Bill Brown (head of engine design) in a few minutes, Brown called Kelly Johnson (chief of Lockheed Skunk Works) on a Monday in April 1959, and Kelly flew to Washington that day and got the funding by Friday. The airplane flew with J75 engines two years later and three years later with my J58s! ”
                      http://www.sandv.com/downloads/1005mitc.pdf

                      Lista poate continua, dar ma opresc aici ca e suficient. ?

                      Incercati sa scapati de mentalitatea asta cum ca unii ar umbla cu minciuni si manipulari, acuze aduse tocmai celor (singurii de altfel) care aduc surse cu care sa isi sustina afirmatiile. Eu cred ca suntem aici sa schimbam idei, opinii si sa invatam cate ceva, nu sa ne injuram si sa ne cautam nod in papura.

                      PS1. Sunt unii care in timp ce ii acuza pe altii de manipulare si de troleala intrunesc tocmai ei caracteristicile de trolling si flaming:
                      https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll
                      https://en.wikipedia.org/wiki/Flaming_(Internet)
                      PS2 In felul acesta au ajuns unii sa nege si probele vizuale. Noroc ca ca altii au fost mai destepti si au pus camere din mai multe unghiuri.
                      PS3 Aici nu cred ca umbla nimeni cu metoda CIA – „We lied, we cheated, we stole. We had entire training courses. It reminds you of the glory of the American experiment.” – Mike Pompeo https://www.youtube.com/watch?v=DPt-zXn05ac

                      6
                    • Quit trying to shit a shitter. O tot tii cu polologhiile astea care de fapt nu it sustin idea respactiva. Vorba unui clasic in viata: You’re so full of shit your eyes are turning brown.

                      3
                    • Daca iti scrie mare acolo pe limba ta despre J58 ca s-ar topi peste mach 2.5 fara conurile alea si tu tot te dai rotund si atotcunoscator dar de fapt esti banana, ce pot sa iti recomand este sa joci şotron pe scarile rulante si sa renunti la metoda CIA că nu ține cu mine. ?

                      5
                    • Bubi ai schimbat textul, iar aluzia respectiva se refera la motoare conventionale (J75). Deci de ce continuam sa ne facem iluzii de logica? Inca un lucru; vezi ca textul ala de la Universitatea din Ouagadougou, Nigeria este copiat din studiul NASA is cel P&W. Daca ai fi fost un strop mai inchizitiv, ambele studii se folosesc de acelasi tabel sa-ti explice cum este chestia cu temperatura – de fapt tabelul respectiv il gasesti si in copia nigeriana. In afara de asta iti explica foarte clar ca funtia conului nu are nimic de a face cu racirea motorului : “The SR71 used a pair of powerful jet turbine engines to get to Mach 2.5. Above that speed, cones in front of each engine steered airflow away from the main jet turbine core, compressed it and injected into a chamber to be burned with fuel. This bumped its top speed up to Mach 3.” Functia conului este de a contracara efectele Fenomenului Bernoulli si nu de a racii motoarele. Duh?

                      3
                    • Baiatu’

                      Cum pana mea sa spui ca eu am modificat paragraful cand am copiat mot-a-mot textul din linkul de mai jos? Vezi ca studiul alora se bazeaza pe carti, ai jos la bibliografie, nu fac acuma disectia J58-ului si studiul materialelor.

                      “Re-design for Mach 3.2: Analytical predictions for the performance of the original J58 showed that at Mach 2.5 the exhaust pressure was equal to the inlet pressure, the compressor was deep in surge,and there was no cool air to the afterburner liner that would therefore melt”
                      https://www.scribd.com/document/429109593/GROUP6-4AAE
                      Despre ce vorbesti tu acolo?

                      –-

                      Uite aici cum functioneaza J58 si ce relevanta au conurile respective:
                      https://ibb.co/bzrgtGz
                      Sursa: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.694.7883&rep=rep1&type=pdf – pagina 35

                      Sau, mai detaliat gasesti in video de mai jos unde explica baiatul ala pas cu pas:
                      https://www.youtube.com/watch?v=F3ao5SCedIk

                      Astia iti spun clar prin alte publicatii pentru ce sunt conurile alea:
                      „“The SR71 used a pair of powerful jet turbine engines to get to Mach 2.5. Above that speed, cones in front of each engine steered airflow away from the main jet turbine core, compressed it and injected into a chamber to be burned with fuel. This bumped its top speed up to Mach 3.
                      “But a scramjet can only kick in above Mach 3, while the top speed of a jet engine is Mach 2.5.””
                      https://www.newscientist.com/article/dn24532-going-hypersonic-spyplane-could-jump-to-mach-6/

                      Tu practic incerci sa te contrazici cu toti oamenii de stiina incercand sa spui de fapt ca motorul J58 putea atinge mach 3 fara conuri si fara alte mici modificari, pentru ca stii tu asta.
                      WTF?!?!
                      Nu inteleg ce e atat de greu de inteles.

                      4
                    • You seem to be having a problem with the English language. The cone has not cooling functio. Quit looking at that Nigerian study. It’s nothing more than a copy of the NASA and P&W studies and a very bad one. Look at the original studies. That reference is made about the J75engine and not the J58.. Back to taking the TOEFL.

                      2
                    • @Alex ls
                      Pai acolo spune ca afterburner liner …would melt
                      Adica postcombustia …nu tot motorul
                      Deci …manipulezi
                      Nu scrie pe nicaieri ca tot motorul s-ar topi

                      1
                    • Bre..lasa-ma cu TOEFL si lingvistica. Noi vorbim de J58 al SR-71.
                      Repet, motoarul J58 are o constructie care il face un fel de hibrid intre un turbocompresor normal si un ramjet. Conurile din fata plus alte elemente il fac sa atinga viteze mai mari de mach 2.5, altfer nu ar fi depasit, ti-o spun aia peste tot.
                      De altfel, daca motorul ala fara conuri ar fi putut atinge viteze mai mari de 2.5 mach atunci nu le-ar mai fi montat. Doooh!

                      @Niko, ce bullshit scrii tu acolo? Tu stii ce inseamna postcombustia la un motor turboreactor? WTF?!?!
                      Motorul ca sa functioneze in parametri normali ar trebui sa aiba toate componentele intacte.
                      Uite ce inseamna postcombustia:
                      http://slideplayer.com/slide/4179686/14/images/1/Basic+Turbojet+Engine+%E2%80%93+Inlet+2+%E2%80%93+Post+compression.jpg

                      La turbine si un singur surub daca cedeaza poti spune adio la motor.

                      3
                    • @Niko, la orice motor daca se topeste sau deterioreaza o componenta importanta el ori nu va mai functiona deloc ori nu va mai functiona in parametri si se va avaria in scurt timp.
                      Iti dau niste exemple:
                      Motor cu ardere interna, daca se topesc/deterioreaza: supapele de admisie, de evacuare, segmentii, cuzinetii, camasile de cilindru, axele cu came, vibrochenul etc
                      Motor cu ardere externa: palele oricarei turbine (ventilator, compresor de joase/inalte, turbina de intalta/joasa presiune, peretii camerei de ardere, sau axele de joasa/inalta presiune, ajutajul ba mai mult chiar si un singur rulment.

                      Cred ca ai auzit ce inseamna atunci cand se gripeaza motorul masinii, cand se indoaie supapele sau cand intra orice obiect (praf, pietricele, pasari) in turbocompresoarele avioanelor..

                      2
                    • Ca sa rezumam
                      Cat timp poate merge sr 71 cu al sau motor la viteza maxima ?
                      Cat timp poate merge mig25 cu al sau motor la viteza maxima?
                      Cand o sa ai acces tu la masuratorile si testele alora de au facut motorul …sa te umfli cat poti tu si sa te dai rotund pe aici
                      Pana atunci faci doar supozitii..si ai fi in aceeasi postura ..chiar de ai avea 3 diplome la harvard
                      Nu degeaba construiesc astia facilitati de testare ..si platesc sutele de ingineri …ca sa vina unul ..pe baza unor principii teoretice( nici atat) ..basice ..sa le desfaca tehnologia in doua
                      Cand motorul migului o sa poata sa duca mai mult de cateva secunde la viteza maxima sa vii sa spui

                      2
                    • @Niko
                      „Ca sa rezumam
                      Cat timp poate merge sr 71 cu al sau motor la viteza maxima ?
                      Cat timp poate merge mig25 cu al sau motor la viteza maxima?”

                      De aici iti reiese ca tu nu ai urmarit discutia fara sa cunosti dezbaterea.

                      Uite ce am spus eu pana acum:

                      „Motorul Pratt & Whitney J58 care este un motor superb si inovativ ca si concept, datorita faptului ca americanii au avut o idee pe care russi o aveau doar pe hartie si nu au pus-o in practica, deci au fost putin mai ingeniosi americanii.”

                      “Era vorba de principiul de functionare, toate motoarele cu reactie au problema asta, daca nu se implementeaza ceea ce au facut americanii cu brevetul nr 3,344,606, o mica modificare tehnica care il transforma intr-un motor pentru viteze mai mari.”
                      https://www.rumaniamilitary.ro/make-the-mig-great-again#comment-362707

                      ––

                      „ar fi ca si comparatia aia cu motoarele Mig25-ului care se topesc la 3.2 mach din cauza “tehnologiei lor inapoiate” sau “aliajelor proaste” cand aceleasi motoare de pe SR71 s-ar topi la 2.5 mach (este studiu facut de americani, l-am pus la un articol) daca nu ar fi venit cu improvizatia aia de con in fața admisiei, care ii ofera acestuia un alt mod de functionare.”
                      https://www.rumaniamilitary.ro/probleme-cu-motorul-mah#comment-375193

                      ––

                      „Un alt exemplu este viteza maxima efectiva a avioanelor:
                      Mig25 – Mach 2.8 in conditii normale, 3.2 in conditii extreme
                      Mig31 – Mach 2.8 in conditii normale
                      Sr71 – Mach 3.2 cu ajutorul unor modificari in designul motoarelor”
                      https://www.rumaniamilitary.ro/probleme-cu-motorul-mah#comment-375338

                      PS Terminati odata cu manipularea si invarteala asta ca nu ajuta la nimic. Nu imi atribuiti afirmatii pe care nu le-am facut vreodata.

                      3
                    • Ok , nu am urmarit dezbaterea de la inceput ..ci de la comentariile unde ai returnat tu discutia ..cum ..ca rusii nu fac voit mai durabil motorul de pe armata
                      Nu conteaza ce concept au folosit americanii ..din moment ce sr71 poate zbura sustinut la vitezele alea
                      Orice aliaj extraterestru de ar fi folosit ..daca nu e facut sa functioneze in ” temperatura sa” ..parametrii nominali…tot ar duce la rupere , topire ..etc
                      Prin linkurile alea puse de tine spune de ansamblul postcombustiei ..tu vii si imi spui de suruburi si altele ..dar corecteaza-ma daca gresesc ..dar postcombustia ..nu are vreun organ mecanic in miscare ..in fluxul ala de fluide..deci nu are a face cu materialele folosite in constructia paletelor ..a axului ..are a face cu ..constructia efuzorului …ori la tipul asta de motor fluxul ala de aer parca „ocolea camera de ardere”..ptr ca aerul sa fie ” reintrodus” in efuzor ..in postcombustie ..ori conul ala controleaza cum se comprima si curge aerul ..de la vitezele alea de 2,5 mach in sus ..si e normal sa aiba legatura cu racirea camerei postcombustiei ..dar nu are vreo legatura cu „core”-ul motorului
                      De aia am spus ca manipulezi
                      Si daca am gresit esti liber sa ma corectezi

                      1
                • Deci doar Puma sau Lynx ofera protectie frontala pentru 30mm?
                  Pai daca si amfibiile la 20+ tone si neamfibiile la 30+ tone ofera protectie la 14,5 mm, dar nici care nu ofera protectie la 30 mm, iar adversarii nostrii probabili nu au nimic intre, de ce am ales noi sa cumparam un transportor mai mare/greu si implicit ceva mai scump, dar neamfibiu?
                  Asta daca intr-adevar P5 nu ofera un asemenea nivel de protectie.

                  • contra a ce a asta uitate la minutul 6 precizia de pe tunul de 30mm al BTR 82A absolut toate taratoarele rusesti nu ?tragere de pe loc in ditai btr advers la 500m ,jumate din cartusele trase se duceau in pamant https://www.youtube.com/watch?v=MCfJurkrD_A cand tu nu ai certificat turela pana nu tia executa tragere din mers pe tinta in mers de la 1,5 km cum am mai zis trebuie sa si nimereasca ca de tras toate trag si t72 tragea in irak dupa abrams ,sau numai tragea ca deja era distrus pana intra in distanta de angajare abrams

                    1
              • @Habarnistu – corect ce spui insa:

                1. Piranha 5 nu sunt luate pentru aparare in Romania, ci pentru plimbare in Irak, Afganistan, etc. Se vede asta din faptul ca nici nu sunt amfibii – ori asta era o cerinta obligatorie in Romania, care e plina de ape.

                2. In tarile unde se duce nu va fi atacat de rusi si in general de nimeni cu arme de 30 mm. Talibanii si ceilalti nemancati au arme de calibru mic.

                3. Toata ideea e sa fie confortabile pentru transportul de trupe, sa aiba aer conditionat si sa ofere ceva protectie la bombe artizanale si la foc de calibru mic.

                4. Achizitia e cam neroada – intai iti asiguri necesarul pentru apararea ta si pe urma te gandesti la forte expeditionare – la noi e invers, ne luam masini care merg doar pentru afara iar cele pentru intern le vom lua cu alta ocazie.

                2
                • Pirahna 5 n-au nici o legatura cu teatrele de operatii, acolo – stie oricine – transportoarele blindate nu prea sunt folosite, in TO se folosesc MRAP-urile. Unde ai vazut tu in Afganistan transportoare blindate?
                  In TO principala arma a insurgentilor este IED-ul, iar un transportor nu prea rezista la asa ceva. Asa ca ia explica-ne si noua ce sa faca militari cu P5 in A-stan?! Lumineaza-ne si pe noi…
                  Pirahna 5 are acelasi nivel de protectie cu Boxer sau VBCI asadar nu este deloc naroada.

                  Si Franta este plina de ape, si Olanda (care are Boxer, si olandezii sunt narozi?!), Germania la fel.
                  Hai sa fim un pic decenti in comentarii ca radea lumea de noi…

                  7
                  • Pai asa s-a justificat si achizitia de Piranha 3, ca trebuie pentru teatre. De altfel, au trimis TAB-uri in teatre si au fost si destule victime cu ele.

                    Romania are ca cerinta oficiala ca transportoarele sa fie amfibii. Pana una alta, Piranha 5 nu sunt.

                    Se justifica in mod logic achizitia lor doar daca le iei pentru protectia superioara la IED, de unde cerintele mari pe domeniul asta, la care raspunde foarte bine Piranha 5.

                    Cand te aperi de rusi, la tine acasa, nu ai nevoie de protectie contra IED – tu ar trebui sa fii cel care le baga la aia din astea.

                    Logic, rezulta ca Piranha 5 nu sunt luate sa fie folosite la intern.

                    Aici trebuia sa fie acel Agilis care inteleg ca e blocat.

                    1
                    • Logic nu rezulta ce crezi tu, atat timp cat aceasta tendinta cu TBT-uri grele exista in toata Europa. Olanda, o care este amplasata practic in delta Rinului si pe langa care Romania pare o tara desertica, este coproducatorea Boxer, Francezii au si VBCI (tot greu si neamfibiu, polonezii si-au impartit si ei flota de Rosomak (Patria) in doua – transportoare amfibii si TBT mai grele, cu nivel de protectie spre 4,neamfibii. Rusii au Bumernagul, in doua variante: amfibiu si neamfibiu.
                      Programul AGILIS era si el impartit in doua: transportor amfibiu si TBT mai greu, doar ca s-a luat decizia ca TBT-ul (MLI pe roti asa cum a spus generalul Nicolae Ciuca) sa fie Pirahna 5.

                      La Piarhana 3 asa au stat lucrurile, a fost o magarie, nu este cazul la Pierahna 5, vehicul care va fi folosit pe post de MLI.

                      Logica nu se justifica, protectia impotriva IED-urilor la Pirahna 5 este inferioara unui banal MRAP si nu ai de ce sa trimiti TBT-uri pt patrulare pe sosele in Afganistan, Pirahna 5 nu poate primii setul anti-mina montat in fata MRAP-urilor, este si prea scump pt asa ceva.
                      Pirahna 5, repet sa priceapa toata lumea, in varianta achizitionata de armata romana are nivelul de protectie 4b, asta inseamna nivel 4 la carcasa si nivel de protectie sporit impotrima minelor „b”.

                      Tu crezi ca Romania va trimite in Afgansitan 227 de Pirahna 5? Ai idee cate batalioane inseamna 227 de masini de lupta? 🙂 🙂

                      2
                  • nerozia consta in faptul ca din cele 2 proiecte s-a dat drumul la Piranha 5, care intr-adevar e nepotrivit la intern – si nu la Agilis, care trebuia sa aiba prioritate mai mare, fiind cel pentru apararea nationala.

                    a intervenit probabil Dragnea, care se certa cu europenii pe tema coruptiei si a stricat afacerea cu nemtii, incercand sa cumpere bunavointa de la americani – care insa nu au nimic pe Piranha 5 si nu il considera de-al lor. Ar fi avut chiar mai mult continut american pe Saur 2, ca ala venea cu motor si cutie americana.

                    2
                    • Asta cu apararea nationala si „la intern” este strict opnia ta, n-am auzit-o exprimata de absolut nimeni altcineva si nu mi-ai raspuns de ce Olanda a cumparat Boxerul, si aia tot nerozi? Germanii la fel, tot pt Afganistan? Da francezii cu VBCI-ul lor la fel de greu, numai pt Mali? Tu nu ai remarcat ca tendinta in toata lumea este sa creasca gradul de protectie al vehiculelor in dauna flotabilitati?

                      Si apropos de SAUR 2, de unde dracu ai scos-o pe asta cu motor si transmisie americana pe SAUR 2?! Nu s-a pus niciodata problema de asa ceva, absolut nicodata! Cunosc SAUR 2, l-am vazut, l-am promovat, m-am urcat in el etc, n-are ce spui tu ca ar fi avut>

                      Afacerea cu nemtii s-a stricat cand au cerut 230 de milioane de euro pt 2 prototipuri, n-a vrut nimeni sa semneze de frica DNA si bine au facut.

                      3
                    • Pentru George GMT :
                      Cum sa fie folosit troleibuzul Piranda 5 pe post de MLI ?
                      Păi nu prea poate sprijini cu foc tancurile , că nu are rachete pe turela teleoperabilă .
                      Nu rezistă la lovituri frontale de cal 30 mm , luptătorii nu pot deschide focul din interiorul transportorului ( bine , asta e dobitocie sovietică , dar e pe listă ) .
                      OK , rezistă la lovituri de cal 12,7 mm si cal 14,5 mm pe 360 grade , dar și la schijele unui proiectil exploziv de cal 155 mm la 80 m distanța pe 360 grade .
                      Aici e absolut decent .
                      Nu e amfibiu și în continuare am mari îndoieli că Pirandele pot fi transportate aero cu mijloacele proprii ale României …
                      Că doar nu-ți închiriază nimeni Antonoave ca să deplasezi Pirandele la locul faptei 😉 .
                      Singurul fel în care poate fi folosit acest troleibuz este sa plimbe în excursie spre linia frontului câțiva trupeți .
                      De aia burtoșii noștri au hotărât ( de data asta corect 😉 ) că nu merită decât o amărâtă de mitralieră teleoperabila de cal 12,7 mm .
                      E pe post de autobuz de babe turistice , în pelerinaj la mănăstirile Moldovei , aflate in post și rugăciune , cu pomelnicul de acatiste și lumânări în stânga , că , cu dreapta își fac sfânta cruce 😉 , între două guri de apa sfințită !.

                      Sper că înțelegeți neputința noastră , din motive de lipsă de oferte decente . Metalul de pe Rin a simțit că lipsește un TBT greu , amfibiu de pe piața de profil .
                      A crezut că îi merge șmecheria cu finanțarea pe banii noștri , dar sunt convins că lucrurile nu au rămas la nivelul ăsta .
                      Probabil că peste ceva timp , vor oferi conceptul Agilică , produs integral de Metalul de pe Rin .
                      Ghinion , cum ar spune unul pe care nu l-am votat …
                      Chiar daca ne supărăm , ne zbatem , nu avem încotro .
                      Nu există nimic mai bun in domeniul ăsta , pentru noi .
                      Poate pe la englezi …

                    • treaba cu nerozia era doar faptul ca nu au dat intai drumul la Agilis, care avea mai mult sens pentru nevoile de aparare reale si ajuta si industria relevanta.

                      eu asa am inteles, ca vor Piranha 5 cu specificatii anti-IED pentru forte dislocabile, aflate la dispozitia aliantei.

                      altfel, intr-adevar, cum zice Habarnistu’ se stie ca Piranha 5 sunt mai vulnerabile la atacuri, sunt foarte inalte, detectabile, nu sunt amfibii, etc.

                      insa defectele astea nu sunt relevante daca scopul lor e sa se plimbe in Afghanistan, unde nu se vor lupta cu adversari sofisticati si nu vor fi atacate cu arme de calibru mare iar ape nu prea sunt pe acolo deloc. Daca achizitia are o logica, asta e. Altfel, ar fi fost o prostie si mai mare.

                    • N-au dat drumul la Agilis pt ca s-au cerut 230 de milioane de euro in avans si nimeni n-a vrut sa dea banii astia.
                      Nu stiu unde ai auzit tu ca Pirahna 5 are rezistenta sportita la IED si ca va pleca in Afganistan. Nu are protectie sporita, nu mai mult decat Boxer sau VBCI, are protectie sporita anti-mina, ceea ce este cu totul altceva mai ales din punct de vedere tactic.
                      Batalioanele care vor fi dotate cu Pirahna 5, unele dintre ele, vor fi la dispozitia NATO ca forta de reactie rapida, iarasi cu totul altceva decat trimiterea in A-stan.

                      Pirahna 5 vulnerabil la atac? Asa zice #habarnistul? pai acel domn nu stie prea bine ce vorbeste, el inca crede ca P5 este dotat cu o mitraliera de 12,7mm. Inalt? Tu ai avut curiozitatea sa vezi ce inaltime are Boxerul germano-olandez?
                      Este detactabil? pai cum ar fi sa nu fie detectabil? Exsita vreun transportor din clasa lui mai mic si nedetectabil? Ce inseamna „nedetectabil” la un transportor blindat? sa fie stealth?
                      Amfibiu? Pai de ce sa fie daca nu se vrea sa fie? Boxerul este amfibiu, sau si Boxerul este tot o mizerie de transportor, inalt, detectabil si neamfibiu?

                      Si pana la urma de ce Pirahna 5 este o prostie si Boxerul olandez nu este, incearca sa-mi explici in termeni simpli de ce Olanda a ales bine Boxerul si Romania a ales prost Pirahna 5? Ca sa intelegem si noi care-i prostia facuta sa n-o mai repetam inca o data…

                      9
                    • @habarnistul, si parerea mea fara indoiala este ca Piranha 5 reprezinta unul dintre cele mai bune transportoare blindate la nivel mondial, un raport excelent intre protectie, mobilitate, putere de foc si pret de achizitie.
                      Putem sa ne mandrim ca suntem cu un pas inaintea americanilor si rusilor la capitolul TBT-uri! (nu e nici un fel de ironie)

                      PS. P5-urile noastre au tun de 30mm, acelasi calibru de spuneai matale ca sparge tancurile. ?
                      Sa speram ca pe viitor o sa le puna si spike-uri.

                      7
                    • @GeorgeGMT – avans s-a platit si la Piranha 5, cam la fel – deci nu asta e motivul.

                      Eu cred ca a fost politic – Dragnea se certa cu europenii pe legile anti-coruptie si stia ca nu merge sa le cumpere bunavointa cu achizitii – Germania, Franta, Olanda au fost dure cu guvernul PSD desi aveau ceva interese la achizitiile militare.

                    • Noi poate nu vorbim aceeasi limba romana, la Pirahna 5 s-a platit avans pentru transportoare, la Agilis era vorba de bani pentru dezvoltare a 2-3 prototipuri. Spaniolii, pt cinci prototipuri urmau sa plateasca 100 milioane de euro, noi dadeam 230 de milioane de euro pt 2…

                      Si inca nu ne-ai lamurit de ce Olanda gandit bine achiztia de Boxer, iar noi am fosr prosti?
                      Primul program a fost cel al Agilis, dar sumele cerute de germanii au fost colosale, mult prea mari pt ca cineva sa semneze.

                      5
                    • Nu cunosc suficient ce face Olanda cu Boxerele si nici de ce vrea MApN in mod oficial transportoare amfibii – probabil se gandesc la Dunare si alte rauri care separa fizic tara. Olandezii nu or avea problema asta, probabil poti sa ocolesti canalele in cateva zeci de km. La noi daca esti in Sud si vrei sa ocolesti Oltul trebuie sa mergi sute de km.

                      Insa nu sunt neaparat un fan al afacerii respective, si nici nu consider ca Boxerele erau neaparat o treaba buna – asta a fost concluzia MApN, nu a mea. Eu le vad ca fiind prea scumpe insa pare totusi o idee buna sa facem unele mai ieftine, care indeplinesc cerintele nationale si au o probabilitate mai mare de succes la export.

                      Revenind la Agilis – eu eram foarte sceptic cand am auzit ideea ca MApN va plati dezvoltarea (cele 200 de milioane nu erau pentru 2 prototipuri ci pentru reproiectare si romanizare) si ca se va produce un transportor in Romania. Dupa 1990 nu s-a mai facut niciun proiect de marimea asta in Romania iar MApN a platit niste maruntis, gen 1 milion de euro, pentru dezvoltarea unui prototip de transportor de catre UTI mi se pare.

                      Teoretic, cu Agilis, avand pe nemti ca prima mana riscurile erau moderate. Apoi, transportorul ala, sa zicem un Boxer mai usor si mai ieftin, ar fi avut mari sanse la export.

                      Insa scepticismul meu venea vazand actorii implicati de partea romana – guvernul PSD (MApN si MEcon), Romarm, etc. Ma gandeam ca le vor da bani cu taraita, cate 10-20 de milioane pe an, si va dura 10 ani pana ajung aia sa termine proiectarea si sa faca prototipurile.

                      Faza mai tare e ca lucrurile au mers chiar mai prost decat atat – nu le-au mai dat niciun leu si le-au zis (vezi declaratie Les) ca MApN vrea sa faca aia transportorul pe banii lor iar (ca sa nu cumva sa le treaca prin cap asta la nemti) – cand e gata o sa poata participa la o licitatie si abia atunci o sa primeasca o comanda, daca cumva si castiga.

                      Deci:

                      1. Promitem, cu surle si trambite, un program de dotare cu un tranportor german facut in Romania, pe cerintele romanesti, din care noi comandam cateva sute si apoi facem si export.

                      2. Se face un JV intre firma de stat si partenerul strain.

                      3. Se promit bani, aia se antreneaza pe margine asteptand inceperea proiectului.

                      4. Nu se mai promit bani – se spune faceti-l pe banii vostri

                      5. Nici nu se mai promite cumpararea cand ar fi gata – ministrul zice ca bine, faceti-l voi pe banii vostri iar daca se conformeaza cerintelor armatei, o sa tinem licitatie si mai vedem.

                      Concluzia e ca Romania e condusa de niste oameni complet neseriosi, cel putin pesedistii au reusit sa se bage cu mafia lor si in zona achizitiilor militare si au facut o varza din acest program si de altfel din toate celelalte pe care le-au atins – nu mai intru aici in corvete ca se stie ce e si pe acolo.

                      1
                    • Pai daca in Romania trebuie sa ocolestii „sute de km” in Olanmda tre sa pleci acasa, Olandezii, in caz de invazie,isi cam inunda singuri tara, ar avea asadar nevoie de un amfibiu mult mai mare decat noi.
                      Motivul pt care absolut toata lumea a trecut la TBT-uri neamfibii este gradul de protectie mai ridicat. Astazi TBT-urile amfibii sun exceptia. S-a schimbat doctrina, omul conteaza mai mult decat manevrabilitatea.MApNul n-a facut decat sa adopte si el doctrina NATO, pastrand insa o parte din flotade TBT amfibii.

                      Agilis. Banii aia, 230 milioane de euro, era o magarie, transportorul exista deja, avea la baza SAUR 2, sistemul de pup-jet de pe SAUR 2, germanii veneau cu solutiile deja existente pe Boxer.
                      Toata cercetarea-dezvoltarea era marginita la asamblarea finala facuta la Moreni si in final aveam doua prototipuri la 230 milioane de euro. Exact aceeasi reteta ca in cazul Pirahna 5, asamblare si ceva sudura, sablare etc . Drive-line-ul venea de la nemti, tabla de la nemti, optoelectronica la fel, armele, la fel.
                      Repet, Spania avea fix aceleasi cerinte ca si noi, ma spaniolii vor motor si transmisie facuta la ei (e deja alta mancare de peste) si Pirahna 5 spaniol ar fi costat cam 100 de milioane pt cinci prototipuri.

                      Suma ceruta de germani a fost cam astronomica. Dar vina se imparte, evident…

                      Cu concluzia ta si eu sunt total de acord.

                      2
                    • @George GMT

                      Nu stiu cine ar invada terestru Olanda, dar noi am fi de mult sub apa daca s-ar intampla asta…

                      La noi nu as merge pe ideea de rezistenta la IEDs – pentru ca tocmai noi ar trebui sa plantam chestiile alea daca ar veni vreunii pe aici sa ne invadeze. Nu inteleg cand ne-am confrunta noi cu problema aceasta, in afara de participarile din Afganistan. Noua ne trebuie transportoare cu profil mic, nu troleibuze, vorba lui Habarnistu, si cu rezistenta la foc de 30 mm cel putin.

                      Problema cu Agilis sau TBT sau Saur 2 e neseriozitatea guvernului – nu a finantat niciodata proiectul cu adevarat. Moreni a produs un prototip pe banii lui, cam asta poate face industria, mai departe trebuia finantata treaba. Saur 2 nu e chiar perfect, insa e destul de bun si la un pret la o treime fata de astea de import – iei 3 in loc de 1 – si vorba lui Stalin, cantitatea e calitate.

                      Nu eu am zis ca Agilis/ TBT/ Saur 2 sunt lucrui bune si necesare, ci guvernele Romaniei, care au tot promis comenzi. Daca dai in spate pe site-ul asta pe care scriem de altfel, vezi comenzi anuntate de la MApN pe vremea lui Dusa pentru Saur 2 (cica initial le da sa faca 10 bucati), apoi tot felul de alte promisiuni

                      Daca era dupa mine nu mergeam neaparat cu germanii, Patria era o optiune mai buna, insa dar daca tot i-au ales, trebuia ca statul roman sa se tina de proiect.

                    • @George GMT

                      Proiectul de transportor romanesc nu era nici pe departe gata, o carcasa explodata e un inceput, mai aveau mult pana departe – nici nu stim exact cum ar fi aratat acel transportor – ca un Saur 2, ca un Boxer? Probabil ca altceva.

                      200 de milioane nu e o suma mare pentru dezvoltare, proiectarea unui transportor special pe cerintele romanesti si pregatirea de fabricatie, plus fabricatia si certificarea a doua prototipuri.

                      Problema e insa cine ia riscul, daca dai 200 M si nu iese nimic? Detaliile astea trebuiau clarificate.

          • Mai baieti, va rog sa ma luminati un pic, ca ametesc!
            Se tot vorbeste de Agilis si cat de potent ar fi putut sa fie. Urmaresc discutiile pe site de ceva vreme (si numai aici), insa din ce imi aduc eu aminte este ca a fost produsa si testata o carcasa care a rezistat cu success la vre-o 10kg TNT (ceva de genul… scuze daca gresesc!). Din cate stiu eu, cam asta a fost totul – „cutia”, si asteptam sa vina nemtii sa rezolve magic orice alte problemele. A fost dezvoltat indigen orice altceva in afara de asta? Macar pe planseta?
            Ma refer la motor, transmisie, suspensie, armament usor si greu, generator si management energetic, communicatii, logistica, ergonomie, protectie aditionala etc
            Ca pana la urma una este conceptul si alta este detaliul & productia si implicit performanta…
            S-a testat rezistenta la 30mm (cu toate unghiurile de care vorbiti in comentarii – ca sa fim corecti in comparartii)? Dar la RPG? Ori ceva rachete AT? Teste cu carcasa pe roti, incarcata cu tot tacamul (full load) in repaos si in miscare? Dar teste de trageri la fel in repaos sau din mers?
            Cum zic americanii – please advise!

            1
            • Testul ala cu carcasa nu stiu la ce e bun, dar ce e drept a fost spectaculos.

              Insa nu are niciun sens sa testezi o carcasa goala. Nu e la fel daca ai o explozie la un transportor complet, cu o gramada de piese, motor, etc., pe roti, cu o anumita greutate si comportament – fata de una cu o carcasa goala.

              1
              • Testele au avut legatura cu solutiile de protectie ale carcasei si, cred eu, ca inginerii de la ACTTM stiu mai bine cum se face un astfel de test (au fost vreo trei). Ca si in cazul aviaonelor, testele se fac pe componente, n-am auzit sa bage in tunelul aerodinamic tot avionul, cu rachete agatate de aripi.

                3
                • posibil sa fi fost o prima etapa, validarea unui design de carcasa initial.

                  Insa nu e relevant daca vrei sa stii cum s-ar comporta un transportor intreg intr-o explozie.

                  ce e sub carcasa – piesele – intr-o explozie pot deveni proiectile care o pot penetra.

                  mai era de testat la treaba asta inainte sa fie proclamata un succes.

                  insa proiectul Agilis nu stiu daca are ceva in comun cu carcasa aia.

                  • 🙂 Sub carcasa unui TBT rezistent la mine, cu podea in „V” sau „W” nu este absolut nimic care sa poata fi poriectat in sus, m-am uitat si la Patria, si la Pirahna 5 si la Iveco SuperAV, doar rotile si planetarele, care la explozie sunt aruncate inspre afara.
                    Acum, eu nu stiu excat ce presupun testele de omologare si nici nu stiu daca este necesara aruncarea in aer a unui TBT full echipat.
                    Zic eu ca se fac simulari pe calculator, dupa ce componentele, inclusiv carcasa, au fost testate in mod real.

                    2
                  • sa nu fiu prost inteles – cel putin e bine ca mai face cineva cercetare.

                    rezultatul a fost prezentat ca un succes, dupa care MApN nu le-a mai dat niciun ban, o treaba complet neserioasa.

                    un program trebuie finantat si trebuie sa vedem lucrurile – comanda, finantarea, cercetarea, productia, livrarea.

                    Noi avem pe unii care testeaza o carcasa, in caz ca va vrea cineva un TBT, apoi armata anunta niste specificatii pentru noul TBT, le da la industrie. Se selecteaza un model strain care sa fie adaptat, se semneaza un JV – dupa care armata decide sa importe un alt tip de transportor care nu raspundea deloc la cerintele pe care le povesteau, dintr-o data nu mai e necesar sa fie amfibiu, etc.

                    e vorba de amestecul politicului – asta e rezultatul, ceva fara sens, fara cap si fara coada.

                    sa vedem ce face Ciuca, care teoretic ar trebui sa fie mai capabil – pe Les, Fifor si Tutuianu i-am vazut ce i-a dus mintea.

                    • Cam asa e… Mai trebuie adaugat ca povestea cu TBT-ul e mai lunga:
                      – prin 2006 s-au trezit unii ca vor ceva mai protejat pentru teatrele de operatii
                      – aparuse SAUR1 si se pregatea Saur2;
                      – in selectie, Saur 2 nu a fost primit la depunerea de oferte si s-a ales Piranha IIIC, pentru care Moreni semnase un memorandum de productie interna, dupa livrarea unui prim lot produs in Elvetia. In 2 martie 2011 se anunta: “si 24 Piranha IIIC 8×8, urmand sa mai primeasca alte 91 de Piranha IIIC 8×8. …Romania a facut si ea un contract pentru 242 Piranha IIIC 8×8″
                      – Piranha IIIC a fost cumparat fara kit-ul de protectie suplimentara antimina.
                      protectia de baza la PIIIC era nivel 2 STANAG 4569 (echivalent 6-8kg exploziv sub podea), cat are si SAUR2, dar care costa sub 1 mil. euro. Trebuiau achizitione kit-uri suplimentare de blindaj, la aprox. 100.000$ bucata pentru a creste la nivel 3 (rezista la 8kg exploziv, iar niv. 4 la 10-14kg exploziv, insa kit-urile nu au mai fost cumparate).
                      https://www.rumaniamilitary.ro/teste-mowag-piranha-v
                      http://www.corectnews.com/node/52077/save/pdf

                      – Saur 2 a fost omologat abia in 2012, cand armata a anuntat prin Gabriel Oprea ca vrea un nou program national pentru dezvoltarea TBT 8×8…

                      2
      • Și care ar fi după tine, acum, cel mai performant transportor blindat pe roti?

      • „Concept tehnic defectuos”? Asta-i chiar noua, atat timp cat absolut toata lumea pe merge pe acelasi concept defectuos: Boxer, VBCI, Patria AMV.

        2
      • Uite aici concept defectuos.
        Contract semnat in August 2016, pana acum doar 2 livrate cu intarziere, Alte 15 respinse din cauza defectelor, poate o sa fie livrate in ianuarie februarie 2020 dupa 3 ani jumate.
        La noi, contract semnat in Ianuarie 2018, in Februarie 2020, dupa 2 ani, o sa avem 36 vehicule complet operationale, fara defecte.
        Ai dreaqu americani.
        https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1128625/lithuania-s-boxer-ifv-deliveries-delayed-due-to-faults

        7
        • Contract semnat Boxer pentru UK in Dec 2019,
          523 bucati plus 5 prototipuri pentru £2.8 billion.
          Deci 6.2 milioane Euro pe bucata, 5 variante, Fara turela de 30mm.
          Prototipurile livrate teoretic in Iunie 2022, primele productie de serie incepand din Nov 2025 din Germania, deci dupa 3 ani.
          Dupa aia o sa fie ASAMBLATE in UK cu motoare MTU si turele de 12.7mm norvegiene.
          quote de pe site-ul Occar:
          As a first step, the prototypes will be manufactured in Germany by the main-subcontractors of ARTEC, the companies Krauss-Maffei Wegmann and Rheinmetall.
          The first phase of series production will be conducted on the German production lines of both companies. Workers from the UK will be trained on how to assemble the vehicles and after the necessary knowledge transfer, the production will be transferred to new facilities in the UK.
          https://www.occar.int/uk-joins-boxer-family

          https://www.gov.uk/government/news/28bn-armoured-vehicle-contract-secured-for-british-army

          Asta pentru iubitorii de Boxer care vorbesc fara sa stie cu ce se mananca.

          5
  5. Salut. Interesanta situatie, adevarul o fi pe la mijloc. La Multi Ani cu sanatate si fericire tuturor.

  6. In Spania e headquarter-ul lor, va dati seama de situatie? La romani programul este cu un an intarziere, ceva nu se leaga….

    1
  7. Ne iau spaniolii de exemplu pe noi ?

    Bai sa fie ! Asta chaiar nu ma asteptam !

    3
  8. Multumesc de articol si LA MULTI ANI !

    1
  9. Raspunsul e foarte simplu la problemele GDELS in Europa: Managementul prost. Lucru asta s-a vazut cel mai bine in cazul Romaniei, pe urma a iesit la iveala in cazul Spaniei, asa brusc. Pur si simplu compania americana a „inghitit” mai mult decat putea digera. 300 de vehicule in Danemarca cu 227 (poate mai mult) ptr Romanica si pe urma 3000 (!) in Spania. Nu au stiut prioritizeze contractele, nu au stiut cum sa pregateasca productia, mai ales in cazul Romaniei si Spaniei… Probabil ca succesul facil pe piete dominate in general de producatori europeni cu traditia s-a urcat un pic la capul conducerii de peste ocean. In orice caz, fosta conducere a fost trimisa la pascut, iar contractul cu noi a fost renegociat si regandit. Spania, e ceva mai complicat. Remarcabil succesul german cu Boxer: Germania, Olanda, UK, Litunia, Australia… Aproape 2000 de vehicule…

    5
    • asta a fost si teama mea cand am semnat pentru P5… prea multe comenzi aflate la inceput, de desfasurat in paralel. Chiar si transferul tehnologic sa produci in alte locatii ia cativa ani buni.
      George stie, ca am discutat asta in mai multe randuri, insa nu am mers pana la a pune in articol asa ceva…
      Problema e ca au renuntat la cel mai mare contract.

      3
  10. Sapaniolii nu-s romani, probabil vor totul transferat local, ceea ce in viziunea americanilor niciodata nu s-a ,,putut,, si au profitat de aceast fapt schimband macazul catre nemti cu care ei au cele mai importante proiecte indistriale!!….oricum cred ca e si de bun simt acest fapt tinand cont si de faptul ca, cantitatea ce ar fi trebuit comandata e enorma produsul fiind unul strategic.
    Din pacate unii de pe la noi nu prea inteleg ce e aia strategic, o conditie necesara a ceva ce e strategic e sa dispui singur cand vrei si cat vrei de capacitatea respectiva de productie ceea ce cu GDLS nu se va intampla, vom depinde in momente de criza de americani si de elvetieni lucru care nu-i extraordinar de ok….d*aia iubeam eu Agilisul.
    Colaborarea cu Rheinmetall ar fi adus un transfer important de tehnologie pe care ai fi permutat-o si in alte ptoiecte industriale in schimb astia de la GDLS se plang ca n-au vopsitori, era necesar un singur robot sa faca treaba asta ….

    5
    • In santierele navale sablarea , vopsirea , pregatirea ptr vopsire ..aduce printre cel mai mare volum de munca ..ptr angajatii santierului
      Si nu prea se face cu roboti
      Nici aici nu e mare diferenta
      Un motor vine asamblat si ptr cei din elvetia ..nu se mai ocupa cu asa ceva
      In ziua de azi nimeni nu mai mentine turnatorii diverse , diferite tipuri de uzinare ..fabricatie de de toate sub aceeasi structura ..in aceeasi locatie
      Volumele mici nu fac viabile ..investitiile ptr a produce anumite piese
      Nu mai mistificati atat alte administratii ..nici ai nostri nu sunt negri ..nici altii albi , sunt numai nuante de gri ..probleme sunt in orice tara pe programele de achizitii..si oricum astea nu multumesc pe toti

      9
      • Hai sa nu fim carcotasi ca sa nu spun altfel……in industria constructoare a autovehiculelor de prin anii 70 se utilizeazafrecvent roboti pentru sudura, debitare si vopsitorie….de unde Doamne iarta-ma ai scos-o pe asta cu vapoarele….e vreun termen de comparatie la capitolul gabarit, cum sa vopsesti un vapor cu roboti?!….

        Cand e vb de constructia de autovehicule de volum musai folosesti roboti daca astia-s mai ieftini ca poporu daca nu , nu, faci cum face Dacia ca sa-si pastreze marja investind la minim in capacitatile de productie comparativ cu concurenta.

        Pe noi ca stat ce ne intereseaza , doar crearea si pastrarea unor locuri de munca prost platite sau si atragerea de tehnologie inalta?….cred ca doar prima varianta si nici aia atat timp cat traim din remiterile si investitiile celor din diaspora…

        4
        • Veniamine Franqueline

          Robotii nu sunt mai ieftini decât muncitorii români. Sunt mult mai scumpi.

          1
        • In industria auto organizarea proceselor e total diferita
          E mai apropiat vopsitul de pe un santier naval cu ce s-ar face la transportoare ..decat ..cum e in industria auto
          Acolo vin rulourile de tabla ..se taie tabla pe bucati , se decapeaza , se taie in sabloane , se preseaza ..se sudeaza , se trece din nou ori prin baie din aia de curatire cu acid ..se trece prin solutia aia ionizata negativ , se da primul strat ..trece prin cuptor , se da alt strat..iar cuptor
          La un transportor masele ce trebuiesc miscate ..nu face posibil folosirea de linii automatizate …decat la unele procese
          Debitarea se face prin procedee intalnite mai usor la vapoare ..nu ai prese de debitat ci aparate cu plasma samd..ca pot fi cu taierea sub apa ..etc
          Miscarea bucatilor se face cu macarale carusel intre sectii , nu ai conveioare ce merg pe banda ..cel mult conveioare ce le deplasezi liber prin fabrica ..trase de vreun utilaj din asta micut
          Placile de tabla mari ..nu se decapeaza ..ele se sableaza ..ai nevoie de sectii mari de sablare ..ca e un proces dificil
          Vopselurile folosite nu sunt de acelasi tip ca in industria auto
          La fel ..sunt mai apropiate cu cele de la vapoare
          Pana si asamblarea e mai apropiata ..una e sa misti o masina de 800 kg fara interioare si restul ..alta e sa misti 15 tone
          Daca americanii ..chiar investesc aici ..si e posibil ca umb-ul sa faca si transportoare ..nu poate sa fie decat de bun augur
          Ceea ce tu denumesti tehnologie inalta ..o gasesti prin hale pe la producatorul de tractoare de la reghin ..de pe la craiova ..si pe la altii ..nu e tehnologie spatiala
          Vezi ca la magurele e in functiune un laser ..care e chiar tehnologie spatiala
          E vorba de a reintoarce in ciclul economiei o parte din banii cheltuiti pe echipamente foarte utile ..dar fara o finalitate pe ciclul vietii lor utile ..care sa influenteze in ciclul economic
          E modul de a face armata sustenabila
          Si ne mai intereseaza ..ca sa se lege „fabricile astea de meserii” ..dar pe bune ..cu practica adevarata ..cu mediul de invatamant
          Asa se reface si resursa umana ..de la mic ..nu au un numar important de angajati ..dar orice graunte conteaza

    • Atata vorbarie degeaba. Numai minciuni sau prostii ai scris. Spaniolii vor sa faca tot si de aceea a iesit asa scump. Americanii ii lasa sa faca tot, au si motor si transmisie spaniole.
      Unde ai vazut ca au schimbat macazul spre nemti? Citeste articolul pe care l-am postat mai sus, Este vorba de renegociere.
      Unde se plange la noi GDELS ca nu are vopsitori? Se plange ca nu are sudori. Din cauza noastra nu se face carcasa aici.
      Au spus ca au trimis cabine de vopsit si de sablat de Ultima ora. Ai vizionat si tu un pic video de pe hotnews sau iti place sa arunci fake-uri?
      Ce transfer de tehnologie in plus fata de acum iti aducea colaborarea cu nemtii cand scria mare ca motorul si transmisia sunt aduse din import? Nu mai depindeai de americani, depindeai de nemti.

      5
      • Vom trai si vom vedea, eu cred ca-i chestie politica de aia am zis ca-i repozitionare dar si din cauza ca spaniolii nu sunt foarte multumiti de proiect.

        Si mai scuteste-ma cu GDLS si cu americanii in general (nu mi-e rusine nici de frantuji insa!) am vazut cat le-a luat la Craiova sa scoata un model acatarii si adaptat pietii europene…….la mai bine de 10 ani.

        Intotdeauna voi compara inestitiile facute de francezi si americani in Ro cu investitiile facute de nemti in HU, CZE si SVK si ma refer aici la capacitatile de productie si tehnologia utilizata.

        Si da, GDLS s-a plans ca n-are sudori dar au inceput s-o dea si pe aia ca ai nevoie de nu stiu cati ani sa formezi un vopsitor daia am adus argumentul robotilor, pur si simplu astia bat apa-n piua degeaba dar noi ne facem ca ploua.

        Cat despre partea cu cutia blindata crede-ma ca sunt cateva firme private-n RO destul de importante care pot confectiona asemenea constructii metalice!!!

        2
        • Pai ideea cu carcasa blindata este: ori o iei de-a gata de la producator si este mai ieftina, ori o faci la tine si Este un pic mai scumpa. Nu contest ca exista o gramada de firme in Romania care sa faca cutia blindata, chiar Moreni, dar dupa tine, daca dai la a treia entitate sa produca cutia, iese mai ieftin sau mai scump transportorul?

          1
          • Am mai zis, interresul strategic al statului roman este cat se poate de simplu, sa integreze cat mai mult din produs astfel incat sa se creeze un gen de offset indirect dar si conditiile de fabricatie rapida a noi transportoare in caz de necesitate cat si transfer de tehnologie INALTA de care noi nu dispunemla aceasta ora care sa poata fi utilizata in proiecte noi gen MLI, un MBT usor pe viitor etc deci pretul platit ,,un pic ** mai mare ar fi meritat cu prisdosinta daca s-ar fi luat in calcul aspectele de care vorbesc eu….cel putin asa sa procedat la Moreni pt licentele de BTR 60, 70 si 80 si nu stiu daca s-a gandit rau tinand cont ca s-au exportat mai multe dacat s-au fabricat pt intern.

            Dar vad ca noi printre care si unii ca tine tot o trag cu COST KILLER de parca in caz de rezbel te duci cu contabilii, mai mult atitudinea conducatorilor din Ro e tipica sauditilor …..cumparam tot ca avem din ce plati cu………la aia cu petrol iar la noi cu noi imprumuturi ma tem !

        • Pai tu compari mere cu portocale. De ce nu compari investitiile americane in Romania cu investiitiile germane in Romania, sau investitiile DE in RO cu investiitiile DE in HU.
          O singura data si dreptate, ca e chestie politica.
          Si mai lasa-ma tu cu nemtii cei corecti care cereau 200 si ceva de milioane sa faca un prototip cu motorul si transmisia lor, fata de americanii cei hrapareti care fac prototipul pe banii lor.

          6
          • Sa lamurim o treaba cam ametita pe aici – transportoarele Piranha nu sunt facute de o firma americana si de altfel nu au nimic american in ele, sunt un produs european.

            GDELS e o firma europeana, cu sediul la Madrid si cu o firma subsidiara care are o fabrica de transportoare in Elvetia (Mowag). De altfel, cand a fost cu Piranha 3 luate in 2006 nici nu au aparut pe aici aia de la Madrid (GDELS) sau actionarul principal (GD), ci au fost vandute direct de elvetieni. Acum pare o treaba unde isi pun mai multi cate un adaos pentru management de proiect.

            Firma mama, actionarul GDELS este GD, incorporata in SUA – actionarii fiind entitati care investesc prin bursa.

            Adica, la sfarsitul anului daca GDELS face ceva profit ar putea sa il trimita la firma mama care sa-l distribuie la actionari – dar profitul ala e taxat in Spania si Elvetia, nu in SUA. Cam asta e cu Piranha.

            2
            • eu stiu ca si pe pagina Gdels spune clar ca este o subsidiara a general dynamics din USA unde sunt incorporate toate firmele la care General Dynamics este actionar majoritar in europa ,adica Mowag ,Santa Barbara Systemas,Steyr,a dezvoltat fabrica in Cehia pt pandur ,in Romania dezvolta pt Piranha ,aia daca ii lasam, ca sediul general al sucursalei din europa este in spania asta e da asta nu inseamna cu firma nu este patronata de americani ,ca de aia toti le zice americani cum si toti la patronii de la dacia le zice francezi nu romani ca are majoritate ,cu toate ca corporatia e asociere japonezo-franceza mai recent ,si nu cred ca un contract ca cel din Spania e negociat la un anumit nivel fara ca aia din america sa nu aiba nimic de spus pt ca totusi e ditamai contractul

              • Asta am spus si eu. GDELS e o firma spaniola, cu actionariat GD, o firma incorporata in SUA. Mowag e o firma elvetiana cu actionariat GDELS si pe filiera mai sus GD, listata la bursa americana.

                Dar americanii nu vad mai nimic din aceasta afacere, nu e treaba lor, nu se produce la ei nimic iar dividende nu stiu daca dau la actionari – care si aia pot fi chinezi, sauditi si oricine are bani sa ia actiuni.

                Treaba cu Piranha 5 e o afacere elvetiano-israeliana, ca si cea cu Piranha 3. Acum insa pe fiiliera Dragnea.

                I-au bagat pe americani la inaintare ca sa nu mai tipe lumea ca e un smen, ceea ce de fapt chiar e.

                2
                • Cum sa nu fie treaba lor cand este vorba de capitalul lor? Chiar daca nu prea vad dividente, comenziile subsidiarelor se reflecta direct in pretul actiunilor pe bursa, iar acetea sunt de multe ori mai importante decat dividentul.
                  Pretul unei actiuni, valoarea companiei pe bursa, este dat in mai mare parte de comenzile primite decat de dividentele distribuite, doar semnarea unui contract important poate duce la cresterea pe bursa.

                  1
                  • treaba a fost deghizarea comenzii sa nu mai apara Mowag, dupa scandalurile cu livrarea din 2006, sa para ca e complet altceva.

                    altfel, comanda romaneasca pentru o firma elvetiana, detinuta de o firma spaniola, detinuta de subsidiara europeana a GD – are probabil un impact pe actiunile firmei mama – insa e atat de mic incat nu cred ca l-a observat cineva. chiar o sa verific daca macar au anuntat comanda si ce s-a intamplat cu pretul actiunilor.

                    aici a fost careva care i-a bagat pe americani la inaintare, desi nu prea aveau nicio treaba – niciun loc de munca in USA, iar dividende nu cred ca au ajuns pentru ca la nivel de grup au nevoi de umplut in Elvetia, Spania, UK – nu stiu ce a ajuns la actionarii americani din afacerea aia, probabil nimic.

                    Insa eu nu ma ingrijoram de faptul ca trebuie sa imbogatim niste actionari de la bursa ai lui GD – ci comentam propaganda din presa, ca s-au luat transportoare americane – nu, realitatea s-au luat transportoare europene, facute in Elvetia, la Mowag.

                    doar ca astia se feresc sa zica Mowag ca de ciuma.

  11. Nu e Pirahna, nici Pirania, nici Piranda. E Piranha.

    5
  12. ,,Din cauza noastra nu se face carcasa aici.**….in sfarsit si un adevar in comentariul tau, contractul trebuia sa stipuleze clar ca , carcasa blindata si suspensia se va faceobligatoriu in RO impreuna cu asamblarea grupului motopropulsor si al transmisiei pe langa asamblarea finala.

    Ne cacam pe noi atat, in conditiile actuale de industrializare-n Ro mai bine le luam dracului la cheie daca tot era asa mare graba si pana la urma ce sa vezi, programul are intarzieri deja de peste un an!!!

    1
    • Pai contractul stipuleaza clar carcasa blindata se face in Romania, numai ca nu au avut cu cine. Am mai spus, dar vad ca nu s-a inteles, deocamdata s-a preferat sa se continue cu carcasa sudata in Elvetia decat sa se faca la alta entitate in afara de UMB.
      Apropo de nemti cu Boxer, uite ce bine merge contractul pentru 88 buc cu Lituania.
      Ca un Maybach nu alta:
      https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1128625/lithuania-s-boxer-ifv-deliveries-delayed-due-to-faults

      7
      • La 15 transportoare cu defecte găsite in timpul verificării la QC, nu mă așteptam de la nemți.

        2
      • daca era economic mai viabil le faceau in Romania carcasele, dar probabil nu au gasit muncitori la pretul la care se asteptau ei ,e greu sa angajezi pt o perioada foarte scurta niste persoane la un pret care nu e competitiv pe piata muncii ,ca nu cred ca au oferit ce au facut companiile primariei Bucuresti in constructii ,adica sa ofere salarii cu 30-40% mai mari decat piata muncii in momentul in care sau apucat de angajari

        • Nici macar nu e vorba de salarii. E vorba de faptul ca educatia este varza si nu produce mana de lucru pentru TOATE domeniile necesare noua.

          Sa nu uitam ca pana acum cativa ani erau la moda facultatile de drept, finance-banci, relatii internationale (ce kkt o mai fi si aia?), si numai vrajeli d-astea. Mai mult de atat majoritatea care au absolvit facultati d-astea lucreaza in alte domenii acum.

          Pur si simplu nu avem oameni care sa faca munca adevarata fizica (care e de viitor si se plateste si bine).

          • Situatia se va rezolva dar cum lucrurile sunt la pamant este nevoie de timp. Carcasa va fi facuta in Romania, mai dureaza insa. Au fost si niste magarii facute de ai nostri, prin Romaram, promisiunui fanteziste, picioare-n gura, dar americanii si-au revenit. Vedem ce va urma…

            1
          • aloo patriotule meseriasii bunii niciodata nu ti ia calificat sistemul de invatamant nici macar in vremea ta aia de aur cu ceausescu in frunte un analfabet ,vrei sa ii ai ,platestei nu te mai plange ,vrei meseriasi buni sunt la 35-45 de ani dar nu lucreaza pe salariu minim ca e capitalism aia e problema Romarm este de stat si nu da salarii ,si a ramas cu organigrama comunista ,ca daca dadea era coada la poarta de la primul anunt dar in sistemul privat poate meseriasul ala castiga cat un maistru la UMB ca nimeni nu lucreaza din patriotism la piranii nici in elvetia

            3
        • Veniamine Franqueline

          In zece ani polul industriei mecanice românești va fi pe axa Pantelimon/Berceni/Oltenița. Începând dela la utilaje.energetice nucleare pana la subansamble navale si armament greu

      • Auzi stii ce?!….mai da-l dracu de contract !!…, pai daca stipula clar ca, cutia blindata se face-n Ro de ce nu se respecta conditia?….a , stai ca mi-am devenit, de fapt cate contracte au fost respectate-n Ro ca sa fie respectat si asta?!…probabil niciunul!….mai ales negociat probabil in conditie de forta.

        De fapt vorba cuiva de pe G4media, tara asta nu-i a noastra, a noastra e Austria, Germania, Franta, Belgia, UK etc iar probabil in curand a mea va fi Danemarca asa ca nu cred ca are rost sa-mi bat capu cu al’de tine care au pareri in genul doar altii pot si au dreptul iar noi nu!….cat depre autoritatile statului in general……..

        • comentariu’ pt zamolxis

          • Bai Serghey, du-te mai repede in Danemarca, oricum tara asta nu are nevoie de astia ca tine, ca sa iti raspund in stilul tau. Nu ai inteles nimic din tot ce am spus.
            Tu te legi de mine si de americani cand americanii au fost aia corecti in toata treaba asta si ne-au dat sa facem si carcasa si idiotii de politicieni si alti prosti, dupa cum a spus si George mai sus, au tot pus bete in roate.
            Unde am spus eu ca altii pot si au dreptul si noi nu?
            Eu vreau sa se faca 100% transportorul in Romania dar in zilele noastre nu mai este posibil.
            Exemplul spaniol este cel mai bun, ei vor cu motor si transmisie spaniole si cu sistem informatic de la Indra si iese 8×8 de 5.9 milioane bucata.
            Crezi tu ca vreun dobitoc de politician roman dadea 5.9 milioane pe Piranha 5? Eu dadeam daca eram prim ministru, eu vreau ce este mai bun pentru Romania.
            Daca nemtii au cerut 200 si ceva de milioane pentru cateva prototipuri eu sunt convins ca iesea mult mai scump decat Piranha 5, in conditiile in care avea motor Liebherr si transmisie germana.
            Polonezii pe care ii lauda toata lumea tu crezi ca transportorul AMV este facut la ei 100%? Motorul este Scania importat, turela este Leonardo si tunul este americam.

            3
            • concluzia mea este, si am terminat pe subiectul asta si am terminat si discutia cu tine, a fost cea mai buna idee sa se faca Piranha 5, sper sa se faca si Piranha amfibiu cu Moreni. Cu nemtii nu trebuie sa avem nicio colaborare pe echipamente militare, vad ca toti ati uitat teapa cu Gepard, dupa vreo 10 ani ne-au dat ca offset vreo 3 Bergepanzer armoured recovery vehicle din 1900 toamna.

              5
          • #Serghey. Pirahna 5 daneza este cam cheala fata de ce am cumparat noi. Transportorul romanesc are cam full option, de la nivel de protectie, la senzori, plus turela, care la danezi nu intra in pret, plus ca la noi transportorul vaf fi fabricat partial aici. N-are rost sa comparam preturile.

            2
            • George, nu am contestat nici pret, nici versione de echipare, nici protectie, nici faptul ca nu-i anfibiu nimic de acest fel!!….contest doar faptul ca ai nostri ca hotii sugarnici si obedienti grabnic trecuti de la pupatul curului rus la pupatul curului american au uitat de interesul national si de faptul ca bocancii, tinuta, echipamentul de protectie, armamentul individual cu munitia aferenta, vehiculele de transport blindate si neblindate plus o mare parte din munitia necesara in caz de razboi sunt necesare sa se faca-n tara musai din considerente strategice…..

              Ma astept macar tu sa intelegi daca altii nu pot, eu ma astept ca pe langa pulberi, table, asamblare si fabricatie effective in cativa ani sa importam si materia prima pt tunuta si bocancii..poate si sireturile si capsele !!!

              La Multi Ani tuturoara!

              • Serghey, crede-ma pe cuvant, distrugerea industriei nationale de aparare n-are a face cu americanii sau europenii, in 90% din cazuri ne-am devalizat singuri-singurei, cum facem si acum. Am acum mai multe amanunte pt Pirahna 5 ca sa putem observa ca macar in acest caz particular, GDLS s-a comportat mai patriotic decat cei de la Romarm. Sti ca la un moment dat nu mai primeau curent electric de la uzina?

                Toti au interese, dar cel mai mare distrugator al industriei romanesti (si civila si militara) suntem chiar noi, adica cei care au codus tara pana acum…
                Si ca sa intelegem cu totii unde suntem, cand ACTTM a executat testele balistice pentru TBT, tabla a fost importata, noi nu mai putem produce asa ceva. Stiu asta pentru eram la Romarm (cu treaba) cand tabla a sosit in vama si aia se dadeau de ceasul morti pt nus ce hartie uitasera sa faca.

                Aia e…

                13
                • Si atunci dracului ce e de facut, sa ne luam toti campii si sa plecam din tara asta?!……chiar nu gasim o mana de oameni care sa inceipeze in govern si care sa faca in proiect de tara pentru Ro?….in conditiile astea oare mai merita sa-ti maninci amarul aici sau sa fugi din mocirla asta?….intreb si eu vb lui Nicolae pt un prieten !

                  Si rogute , posteaza-mi dreptul la replica pt ,,zeul” zalmoxe….

                  • De facut este sa speram ca vom scapa de incompetenti si poate vom reusi sa mergem mai departe.

                    PS Nu ai nici un comentariu in spam, asa ca daca n-a aparut te rog sa-l mai postezi odata. Cateodata mai apar probleme.

                    2
                    • hai sa nu ne mai punem cenusha in cap.. din cauza unor incompetenti care ingrehneaza proiectele. .. Hai sa nu mai scaotem discursul cu „valiza ” ” eu gata plec ” din cauza unor prosti …ce facemmecam toti in pula mea ??
                      eu nici macar ju am ajuns in Romania vu adevarat – Pe noi inca te nit in vama la Prut..
                      lucrurile se schima usor , mai ales ca ju mai suntem in anii „90 – sunt bani- se deruleaza programe importante..
                      oamenii trebuie schimbati – la toate nivelele.
                      daca voi nu vedeti va zic eu , de peste Prut se vede bine..
                      nu trehuie sa bagam discursul de cacat cu valiza PLMea.
                      valiza trebuie sa fie pregatita pentru aia care nu iubesc Romania de loc – boszorii secuii . tiganii, rusii Ungurii.Bulgarii altii gagauzii ,ucrainenii si alti emigranti
                      la fel cu totate javrele nascute aici si care nu respecta Romania.. astia au toate conditiile sa plece la dracu undeva in Vest si sa ne lase pe noi sa ciocanim tabla noastra..

                      4
                    • Salut Igor,

                      In general i-ti apreciez majoritatea comentariilor mai putin apetenta ta spre,, PLM-MEA** dar nu-ti pot judeca modul de gandire si exprimare , fiecare cu……

                      Si totusi exact cu ai spus , tu inca n-ai trecut Prutul sa vezi cum e cu adevarat viata in Ro, probabil ca daca esti din Guinea Bisau si vii in Ro cu siguranta aici vei gasi un adevarat Eldorado…..dar intrebarea persista, de ce oare Ro este singura tara dupa Siria in care emigratia e cea mai mare iar la noi slava Domnului nu-i razboi!

                      I-ti voi raspunde simplu, Ro este o tara probabil extraordinara daca esti bugetar in general (mai ales in structurile de forta!), lucrezi intr-un oras mare unde sansele sa-ti gasesti un job conform calificarii si studiilor pe care le ai la o firma importanta si unde remuneratia este pe masura in schimb in provincie lucrurile nu stau extraordinar sa stii.

                      Eu personal nu ma plang in schimb am foarte multi cunoscuti carora le este destul de greu sa se intretina cu veniturile din Ro iar daca nu era aderarea la UE insotita de libera circulatie a bunurilor, capitalului si persoanelor situtatia in Ro sigur era mai precara.

                      De acord ca in Ro lucrurile evolueaza doar ca exista intotdeauna o constanta numita TIMP iar unora cum sunt si eu aceasta constanta nu prea le e favorabila…..

                      Ca sa extrapolez, daca diaspora n-ar fi existat cu siguranta si viata romanilor ar fi fost mai grea, cel putin la ora actuala diaspora-i cel mai mare investitor direct in Ro…..gandeste-te ca multe state cum sunt USA, Australia, Canada etc au fost infiintate de imigranti…..emigrarea nu este intotdeauna un lucru rau si nu inseamna lipsa de patriotism, pur simplu inseamna ca vrei sa-ti cladesti un viitor asa cum vrei tu intr-un loc din lumea asta unde consideri ca-i posibil.

        • RoMilitary a anuntat in premiera nationala si internationala 🙂 ca Pirahna 5 va fi in armata romana, oamenii credeau ca am innebunit si era vorba despre P3C. Adica stiu ce spun, Romarmul i-a pacalit pe astia de la GDLS anuntand ca au cu cine, conditii etc, cand elvetienii au intrat in hala, au ramas cu ochii pe geamurile sparte. Prima echipa de sudori trimisa in Elvetia trebuia sa contina 20 si ceva de membrii, americanii au gasit doar SASE sudori si aia la 2-3 ani de pensie, s-au prins ca au fost pacaliti si s-au apucat de treaba.
          Faza a fost urmatoarea: Romaramul s-a aruncat cu capul inainte sa nu piarda contractul si pur si simplu a mintit, GDLS-ul s-a grabit si ea, sa nu piarda contractul si n-a mai verificat, a semnat pe mana celor de la Romarm, din aceasta cauza au platit penalizarea fara sa cracneasca, era semnatura lor acolo, dar americanii au achizitionat deja linia tehnologica pentru sudarea carcasei.

          Mai apoi GDLS-ul a incasat mizerii multe de la Romarm vis UMB, dar acum au pus piciorul in prag si vor face ceea ce au semnat sa faca. Multe mizerii si pt ca au refuzat sa colaboreze cu anumite firme neaose si bine au facut. De exemplu sistemul de comunicatii, a scris presa ca nu functioneaza, l-au luat de la o companie agreata de ei si au avut motive bune sa fac acest lucru. Si al dracului functioneza foarte bine, la standardele anului 2020, nu la standardele anului 2000 cum vroiau unii.

          Sigur, nu trebuie sa ma crezi neaaparat, nu am dovezi acum, dar cred ca de-a lungul timpului s-a vazut ca stim ce vorbim si rareori am gresit cand am anuntat ceva.

          Moreniul va avea, daca vrea MApN-ul, Pirahna 4+ adaptat nevoilor si cerintelor noastre, nu este nevoie de bani dati in avans ci doar de o decizie a armatei sa cumpere transportorul.

          15
          • Până la carcasă, trebuie o licenta pentru tunul de 30 mm. Da, am auzit si eu de magariile legate de sistemul vechi de comunicatii care era „dorit” initial de MApN. Ce liceu tehnologic bucureștean sau școală de arte si meserii din București mai pregătește azi sudori?

            • Dezavantajul major al GDLS este ca s-a legat la cap (i-a fost bagata pe gat) cu UMBul subordonat Romarm. O hala gaseau si ei prin Romania, angajau singuri personal, il plateau ei, dar au fost pacaliti, in conditiile in care UMB nu ofera astazi absolut nici o facilitate, este doar o piatra de moara.
              Solutia au gasit-o deja cei de la Damen, Fincantieri, Turbomecanica etc, o intelegere cu o unitate de invatamant, de stat sau privata, si trei ani de scoala cu contract si angajarea garantata.
              Turbomecanica ofera pana la 1000 de lei pe luna (si cazare gratuita pt copiii din provincie) tinerilor care vor sa mearga la scola profesionala. Au incheiat intelegeri cu doua unitati de invatamant si-si faceau reclama prin metrou.

              Dar cei de la GDLS au prins ideea cu pacaleala si au fost sa vada ei cu ochii lor uzina de la Mizil. S-au crucit de ce-a ramas dar macar nu vor mai avea astfel de surprize.

              4
            • inainte de revolutie se faceau la scoala profesionala sudorii acum se fac la scoli private de meserii iar daca nu invata cum se sudeaza cum trebuie acolo invata la munca iar cand vrei suduri speciale nu califici sudori ,ii angajezi cum au facut si aia la Sky Tower ca daca stateau aia cum stau astia la UMB si acum era doar groapa sapata ,ca e de rasul curcilor sa vrei sa angajezi sudori si sa nu gasesti in Bucuresti ,poate doar daca angajezi cum angajau si comunistii sa aiba la numar si sa faca maldaru de rebuturi mare

              2
              • Nu-i de rasul curcilor, GDLS nu stiu daca poate angaja, americanii lucreaza cu personalul pus la dispozitie de UMB, iar UMB ofera niste salarii foarte jalnice.

                6
                • eu sper ca de problemele pe care le-ai descris cu GDLS sa nu sufere si alte programe de inarmare cu obligatii de productie interna ca degeaba e ieftin daca se intarzie mult pt ca intreprinderile alea vechi nu au conducere competenta

                  • GDELS sau mai precis Mowag s-a bagat cu UMB la sugestia lui Tudose, care fusese ministrul economiei si ii ramasese in cap sa revitalizeze aceasta fabrica.

                    cand au vizitat aia au vazut diverse, hale, echipamente, iar oamenii de acolo au dat asigurari ca pot sa faca de toate. E si in Bucuresti, unde totusi poti sa gasesti forta de munca daca vrei sa angajezi – eu nu cred treaba aia ca nu gasesc – ci mai degraba ca nici nu au incercat. Nu imi amintesc de vreun anunt de angajari de la UMB – dar daca o fi pe undeva si il gaseste cineva, OK.

                    nu mi-e clar daca s-a facut un audit industrial, dar parca nu as crede ca elvetienii sunt atat de prosti incat sa semneze in alb ca vor face transportoare cu unii despre care nu stiu nimic.

                    probabil ca s-au gandit sau au fost asigurati de niste binevoitori ca vor scapa de cerinta de productie locala. Inca nu e timpul pierdut.

                    • Alex sa nu o dam in teoria conspiratiei,o sa ansambleze si sa vopseasca,integrare turela si testare aici,e greu sa iei o hala comunista de sta sa cada sa te apuci direct de ultima generatie de TAB elvetian,uite te ce in varsta sunt angajatii UMB ,e OZN Piranha 5 pt ei,Nu se poate bate din palme ca Nu produci galeti pt concentrat pt gaini

                      https://youtu.be/DFKPPKeI1cM

                    • Romania nu e asa de varza si demografic. Cei 6 milioane este o cifra falsa, in primul rand am vazut in pandemie ca sunt 1,6 milioane sezonieri (strang bani in afara si traiesc aici)

                      in al doilea rand cetateniile din moldova 1,5 mil, umfla inutil statistica de oameni in afara granitelor

                      in al treilea rand, sunt defapt 3,6 mil plecati si dintre ei o majoritate sunt muncitori, nu specialisti

                      in al treilea rand nu se vorbeste despre imigratia IN romania care numera 440k persoane, (150k moldoveni stabiliti permanent, 50k italieni, 50k francezi, 50k spanioli, 30k americani 30k britanici)

                      si in penultimul rand, momentan lucreaza 270k muncitori nepalezi, sri lankezi aici

                      ultimul rand, salvarea demografica e unirea… (2,5-3 milioane locuitori noi ca popa… ii integram pe banii UE)

                      1
  13. Eu nu inteleg ce putem face cu o cantitate minimala doar 230 de piranha v.Eu cred ca si 400 ar fi putine.Cred ca ar trebui luata licenta ca sa fabricam noi 40 de ani transportoare si alte derivate si in special licenta la motoare ,cv,punti…caci cuti putem face si noi dar motoare niciodata.

    1
  14. S-ar putea face o aparatoare pentru tunul lui Piranha ca acela de Oerlikon-ul de pe Boxer, parca arata cam naspa teava aia,sau nu se mai poate face nimic?

    https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-JaMR1mz023o%2FUkYIx-VwSqI%2FAAAAAAAABqw%2FxMuRffFJ-5k%2Fs1600%2F2013-09-28_JPW_Rheinmetall%2BMedium%2BCalibre%2BDay%2B(Mk2).jpg&f=1&nofb=1

    • Aia nu e apărătoare balistică neapărat , ci un manșon termic .
      Micșorează variațiile termice , astfel încât dispersia proiectilelor in țintă sa nu fie foarte dependenta de încălzirea bruscă a țevii la foc prelungit … nu cred că mă fac înțeles prea ușor , dar am incercat 😉 .

      1
  15. Chiar credeti ca s-a vrut dotarea cu transportoare blindate a armatei romane ? Formulez cateva intrebari si raspunsuri, unele mai generale si altele mai applicate la P5.
    – S-a formulat macar, in cei 30 de ani, un program de tara ? Nu. psd-ul are un tratat cu Moscova semnat de Iliescu iar ceilalti au guvernat doar 5 ani(cu multe framantari).
    – Pana in present, a dorit vreunul din aliatii potenti, inarmarea Ro ? Nu. Pe de o parte 1-2 mild$ nu erau un cap de tara pt industria lor, pe de alta parte SUA avea baza pe Turcia( poate acum sa-si schimbe parerea) si Polonia. Franta pluteste in incertitudini interne si externe. Germania este mai legata de unguri si de rusi pe care chiar nu vrea sa-i supere(sau nu mai poate).
    – Nu s-a vrut un tb ! Daca se voia nu se alegeau halele goale(de utilaje si oameni) dela UMB ci Morenii cu dotare tehnica si oameni destui si calificati ! Valabil si pt „Agilica” !
    – Pretul cutiei blindate poate (?) este mai scump facut in tara dar daca se scad diferentele de salariile (mai mici cu 50% la noi), impozitele, asigurarile (intra la buget) si ajutoarele de somaj, plusul la economie pe orizontala, etc ?? A facut cineva un pret ? Nu !
    – Dar avantajul strategic ?
    Atata timp cat nu exista responsabilitate penala ministeriala nu se va face nimic ! Inainte de razboi (si in timpul) unii vinovati se mai si sinucideau ! Acum …..
    @Ka Cu licenta se pot asimila motoare, chiar si in 2 ani. „Inainte” se produceau peste 10 tipuri de motoare Diesel in Ro.

    6
  16. Veniamine Franqueline

    Robotii nu sunt mai ieftini decât muncitorii români. Sunt mult mai scumpi.

    • da, dar sunt mult mai eficienti, nu cer actualizari la cresteri salariale si in plus nu cer cafea & pensie etc … Asta e chestie generala, nu neaparat legata de Romania
      Si sunt precisi, ceeea ce nu prea e cazul la factorul uman

      2
  17. Păi acu’ vă plângeți că nu aveți cu cine ?
    FMM de patroni analfabeți și nenorociți cu salariile pe care vreți voi sa munceasca sclaveții …
    Incompetenta și delăsarea vin din îmbuibarea unor factori de decizie , iar lehamitea muncitorilor vin din lipsa satisfacțiilor de orice fel .
    Oare cum se face că bețivii , puturoșii și hoții de muncitori români devin brusc harnici și supercalificati după ce trec granița și refuza sa mai vorbească limba română ?
    Vă dați seama cat este de stricată societatea în acest moment ?
    Atenție , istoria e ciclică , să nu vă mirați de rebeliuni ultranaționaliste care vor pregăti terenul pentru comunism , exact ca acum 100 de ani … vom cădea dintr-o extremă in cealaltă .
    E posibil orice .
    Doamne ferește de rele …

    5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *