Uitându-mă pe fesibucurile ministerului am vazut că au depus jurământul niște contingente de rezerviști voluntari, prin urmare revenim dragi cititori cu subiectul rezervei militare, și al rezervei voluntare un subiect foarte important după părerea mea.
Poate și aici am avut o sincopa de-a lungul timpului și de-a lungul acestei lungi serii a noastre, că nu am explicat de ce este un subiect important. Din start poate va trebui sa-mi cer scuze pentru un articol un pic mai tehnic pe parte de R.U.
Discutam aceste subiecte încă din 2017 când apăruseră normele metodologice de aplicare a legii date în 2015. Ministerul, care a și propus legea, i-a trebuit 2 ani de zile să redacteze norme pentru ceea ce a produs tot el. Norme importante spun eu după fatidicul an 2014. și de aici cred eu că trebuie să începem argumentația importantei. Pana în 2014 toti trăiam intr-un fel de Woodstock, eram semi-hipioți și cheltuielile pentru armata deveniseră ceva comic. în anul 2014 am revăzut ceea ce face Rusia tot timpul, orice forma statala a avut. S-a apucat să anexeze teritorii. Cu absolut nimic diferit fata de ceea ce au făcut timp de 1000 de ani. Acel eveniment trecut prea ușor cu vederea de Romania mie personal mi-a dat fiori. în fapt, o invazie terestra de anvergura versus noncombatul cetățenilor Crimeei, întâmplător sau nu, șefii apărării regiunii ucrainene respective devenind și oficial ofițeri ai armatei ruse după 2014. Drept urmare, era clar faptul că avea să se întâmple ceva major, deja nu mai era o intrebare de „dacă” ci de „când”. Crimeea a fost un simplu preludiu. În acest context dificil de securitate și în lipsa unei armate obligatorii care producea an de an contingente de rezerviști, diferite specialități și arme, avem o armata profesionista unde trecerea în rezervă înseamna de facto pensionarea sau părăsirea sistemului prin demisie. Nu dam nume, dar scrie mai jos. Ultimul contingent de militari ar fi din anul 2006, iar de atunci rezerva mobilizabilă, adică efectiv pe cei pe care te poți baza, s-a redus până la inexistent în prezent.
Mai departe, în lipsa acestui sistem de armată obligatorie și faptul că rezerva generală majoritar înseamnă oameni pe care din rațiuni biologice nu te mai poți baza, trebuia să avem ceva în loc. Repet, aici nimeni nu trebuie să inventeze roata și apa caldă, de la Napoleon trecând prin Krumpersystem pus în operă de generalul prusac Gerhard von Scharnhorst.
Bun, pana aici am acoperit de ce avem noi nevoie și de ce este importantă rezerva mobilizabilă. Ce utilitate are rezerva, ne explică “manualul” și cităm așa:
„A military reserve force is a military organization whose members (reservists) have military and civilian occupations. They are not normally kept under arms, and their main role is to be available when their military requires additional manpower.[1] Reserve forces are generally considered part of a permanent standing body of armed forces, and allow a nation to reduce its peacetime military expenditures and maintain a force prepared for war. During peacetime, reservists typically serve part-time alongside a civilian job, although most reserve forces have a significant permanent full-time component as well. Reservists may be deployed for weeks or months-long missions during peacetime to support specific operations. During wartime, reservists may be kept în service for months or years at a time, although typically not for as long as active duty soldiers”
Conform lui Wragg, David W. (1973). A Dictionary of Aviation (first ed.). Osprey. p. 223 , Istoric militar, jurnalist militar pentru mai multe publicații britanice, specialist în forte aeriene și navale.
Bun, și acum, ce a înțeles ministerul din teorie cu armatele de doctori în management și siiinte militare. Cu trei de „i” intenționat, ca-i multa știință acolo.
În primii ani au scos sporadic locuri, de parcă scopul era să recrutezi cât mai puțini oameni. Am analizat și la vremea respectivă indicând o serie de probleme, probleme pe care ministerul parțial le-a rezolvat cu timpul însă pe lânga cele sesizate s-a mai gandit ministerul de la sine putere, că problema este solda rezervistului voluntar. Și-a mărit-o de la 10% din solda echivalentă a personalului activ încadrat pe aceeași functie și grad la un 30%. Dintr-o data, ministerul a creat niște sinecuri de toată frumusețea, plătit 1 an de zile cu 30% din suma, și te prezinți la unitate 15 zile pe an. Nu doar atat însă sistemul de calcul al punctelor obținute de candidați avantajează net pe cei care au lucrat în sistem. Deci situatia actuală nu este o întâmplare, o gresală, o neatenție, ci este rezultatul unui plan bine pus la punct.
Nu doar noi am sesizat aceste inadvertențe, după cum am semnalizat la vremea respectivă, încă o publicație pe domeniul hai să-i spunem militar a ridicat problema rezervei militare și modul inept de lucru al ministerului.
Fiind o publicație mai degrabă politică, un avanpost al unui anume partid, nu voi face o trimitere directa la textul cu pricina însă voi sublinia punctele corecte. Cea mai grava problema absolut corectă ridicată de publicația respectiva a fost ce se întâmpla cu cei care sunt deja rezerviști și devin, chipurile rezerviști voluntari? Adică când treci în rezervă ocupi o funcție pe un stat de rezervă, sau ești pus la dispoziția unui comandament. Și ce se întâmpla cu aceștia când ei devin rezerviști voluntari? Corect, și întreb retoric de ce a ajuns sursa principala de proveniența a ofițerului în rezerva, niște subofițeri pensionați. Unde mai știu eu lume, toți ofițerii rezerviști voluntari provin din sistem, și au 47+ de ani.
Deja avem o problemă și la textul de manual, o problemă de logica lovită în cap cu o lopată pentru simplul fapt că sistemul acesta se bazeaza pe persoane active civil, cu abilități utile armatei și nu pe cei pensionați din sistem.
Mai grav în timpul trecut de la ultima relatare pe subiect, am cunoscut încă un proaspăt ofițer în rezervă, provenit dintr-un adjutant care a părăsit sistemul pe caz de apt limitat și s-a pensionat. Pai să mă ierte Cel de Sus, ne-am tâmpit? Intre timp, tinerii, inclusiv pe cei pe care eu i-am pregătit au rămas cu ochii în soare neprimind încadrare pe funcții, deși au trecut cu brio probele.
V-am relatat de asemenea anul trecut, că totul se leagă, despre un profil al unui ofițer în rezervă din alte timpuri. De Ziua Aviației, am dat onorul celui mai mare pilot român, asului aviației romanești, Constantin „ Bâzu ” Cantacuzino, cel al cărui record în materie de avioane doborâte inamice este indiscutabil, chiar pe plan mondial. Vi l-am prezentat, în primul rând că sportiv de excepție, că o elita a societății interbelice, și mai apoi că ofițer în rezervă. La intrarea României în cel de-al doilea Război Mondial, lt(rez) Cantacuzino avea 36 de ani. Lângă acesta imagine punem în prezent oameni pe la 50 de ani, pensionari ai sistemului militar, care s-au mai gandit să primească niște bani pe langa pensie? Respectiv pentru subofițeri și soldați rezerviști indivizi tot de vârsta mijlocie reveniți din Spania și Italia, așa cum articolul menționat a făcut referire? Repet, ne-am tâmpit? Cu tot respectul pentru doamna respectiva, desigur, eu vorbesc de un principiu. ( https://adevarul.ro/stiri-locale/alba-iulia/romanca-cu-patru-copii-care-s-a-inrolat-in-armata-2320126.html )
Desigur că cine dorește să-și continue pregătirea militară, ar trebui să poată să o facă desigur, însă în cadrul specialității în care a fost format, pe o functie pe care a ocupat-o, eventual una imediat superioara, respectiv în același corp.Ca să și valorificăm experiența cumva. Nu faci pe unul ofițer la 50 de ani, că ce mai poate să aducă instituției acel individ indiferent de experiența pe care o are. Cu tot respectul aferent unei cariere militare serioase desigur, dar și din perspectivă legală sunt limitați, pot face maxim doua contracte? Și dacă este un raspuns aici, de ce i s-a permis să treacă în rezervă atât de repede dacă este atat de util instituției? Hai să punem totusi niște întrebări corecte. Că nu discutam de posturi de specialiști, unde as fi fost mai îngăduitor dacă discutam realmente de specialiști. Mai întreb, fiind totuși în alianța asta numita NATO, cam care este nivelul de limba engleză sau franceză a ofițerului român făcut ofițer în acesta manieră? Și mai întreb ce abilități academice au acești indivizi, fiind absolvenți de studii superioare la fără frecvență în cel mai fericit caz? Pe de altă parte, tineri cu studii făcute la timp, profesioniști în anumite domenii, rămân la poarta unității.
Cred că am creionat un profil deja al ofițerului rezervist voluntar, dar și al subofițerului respectiv al soldatului rezervist voluntar, și personal sunt oripilat.
Spun aceste lucruri cu respect pentru cariera militară a multora, dar neînțelegând cum putem pune pe funcții incipiente unei cariere militare cum este cea de sublocotenent oameni aflați la sfârșitul vieții profesionale. Sau subofițeri, oameni de 45 si de ani care se plictisesc pe acasă. Amintesc doar că pentru serviciul activ, există limite de vârsta totuși pentru academie respectiv pentru școli.
Ce mai poate înțelege un om rațional la cap din asta? În afara de faptul că niște indivizi și-au tras niște sinecuri de toata frumusețea.
Și acum să schimbăm un pic macazul: la M.A.I, care se încăpățânează din motive cunoscute de ei doar să mențină structuri cu statut militar, rezervistul voluntar… nu exista. Adică, într-o parte ne plângem de lipsa de personal și în partea cealaltă această resursă nu o folosim. Care este logica totusi? Dar mare lucru din acea zonă a sistemului național de apărare nu aștept. Dânșii au aflat recent, din 2022 că structurile militare nu încep de la primul grad de subofițer ci încep de la cel de soldat. După 15 ani așadar de la profesionalizarea armatei, IGSU a angajat soldați – gradați profesioniști. După acesta logică, zic să așteptam încă 15 ani să aplice și legea privind statutul rezerviștilor voluntari, orizont, 2030.
Si toata lipsa asta de planificare și gândire în perspectiva ar fi fost chiar comica dacă războiul de la granița noastră nu s-ar fi întâmplat și mai rău, fără sprijinul consistent american, anul 2024 poate fi ultimul an în care vorbim de Ucraina și nu de… Republica Federativa Rusă Ucraineană și de noul-vechiul nostru vecin, aidoma bancului: Întrebarea la radio Erevan, tov. Ivan Ivanovici întreabă cu cine se învecinează URSS? Redacția răspunde prompt: cu cine vrea!
Văd doar negru pe cer domnilor, și „Stăpâne, stăpâne, Îţi cheamă ş-un câine, Cel mai bărbătesc, Şi cel mai frăţesc,”…
Ma semnez al vostru lt(rez)
Dap, iti vine sa-i calci cu masina.
Prostie imensa si tradare.
Merci @lt(rez), chiar o explicatie la obiect asupra situatiei.
Legal vorbind ce au facut acolo nu are absolut nici o legatura cu crearea unei rezerve. E o lege care pare gandita de la inceput ca o vaca buna de muls pt baietii destepti.
Si nimeni sa nu se sesizere ca faci rezervisti din niste oameni care deja sunt rezervisti.
Solutii erau destule, cea mai simpla erau o limita de varsta, sa zicem de 30 de ani. O exceptie facuta pt specialitatile la care nu prea conteza varsta, dar nici sa aduci peste 40 nici macar acolo, ca slava Domnului, ai de unde.
Cei proveniti din sistem, trebuiau exclusi din start, nu ai cum sa te oferi voluntar la ceva la care deja esti obligat sa faci. Poti sa le dai un grad, sa ii activezi pt unitatile de rezervisti . Dar cam atat.
Dar e complet pe alaturi, cum am spus de la inceput, nu e vb de nici o scapare sau de neglijenta, e o lege care asa a fost gandita din start.
Si aici ma opresc, ca deja incep sa o iau pe aratura si sa vorbesc de tradare si de alte minuni )
Marius draga, eu cred ca puteai sa-i lasi pe toti doritorii, dar sunt doua specte cheie aici:
1. Ala care-i este deja rezervist, pai ai legislatie in caz de nevoie sa-l chemi la unitate. Problema e civilul, ce faci cu el? Dupa informatile mele in jur de 700 de oameni au rmas nealocati anul trecut. Si sa mai aiba ministerul tupeu sa spuna, ba nu avem oameni, nu vor oamenii… cum mai frate?
2. Poti lua si pe cei care sunt deja in rezerva, dar lasa-l frate macar in corpul in care a fost. Adica la 50 de ani, tu ii faci ofiteri?
Cu proiectul asta este pur si simplu șmenuială pe fata.
O sa ramana in continuare. E asa pt ca baietii cu pile ocupa toate locurile. Daca ceri explicatii de la minister o sa vezi ca numarul de rezervisti nu a crescut deloc, din contra, sunt aceeasi oameni, nici macar nu ii numara de 2 ori. Doar ca mai primesc un spor de 30% la ce iau deja.
Si nu, nu ai voie . Dar uite ca legea a trecut si numeni nu a sesizat nimic in neregula acolo. Pana la urma nu am nimic impotriva daca vor sa scoata un ofiter din un rezervist de 50 de ani. Dar il faci activ si ii dai salariu de activ. Fara pensie bineinteles.
nuuu, aici e nevoie de senila 🙂
Sa sti coane!
Intai de toate :serviciul militar obligatoriu nu a fost desfiintat. A fost suspendat! Adica, in caz de nevoie(razboi) , poate fi reactivat. In al doilea rand, toate cadrele armatei, trecute in rezerva, raman in rezerva pana la vreo 65 de ani. Dupa, capătă statutul”in retragere”si sunt scoase din evidenta. Nu stiu care e varsta ptr SGP isti. Deci teoretic, toti ofiterii/subofiterii/maistrii mil iesiti la pensie in ultimii 10-15ani(adica neste zeci de mii de oameni) constituie o rezerva. Faza cu rezervistii voluntari mi se pare o mare tampenie si bani aruncati pe geam. Ce mare luptator e ala care vine 14 zile/an la o asa zisa instructie nu stiu. In timpul ala, face maxim doua trageri a cate 10 cartuse, niste instructie de front(daca nu pune pe el vreo 10-15kg de la ultima infatisare) si cam atat. Cat despre „specializarile” dorite, geaba ma prisep eu la rachete daca cea mai apropiata unitate de rachete aa sau sol sol e la 200km distanta. Cat dspre iesirea la pensie devreme(cazurile sub 50 de anisori sunt rarisime, majoritatea trec in rezerva pe la 50 si ceva) este dreptul lor. Lucra in grupa a1a de munca(munitie de razboi) si au dreptul(ca si civilii care lucreaza in mine, siderurgie, petrochimie) la reducerea varstei de pensionare. Pardon, de trecere in rezerva. Pentru ca, repet, in caz de bum bum, primesc telefon, isi iau valiza si se prezinta la unitatile desemnate. Chiar daca au +60 de primaveri.
Da, asa este, nu a fost desfintat ci suspendat. Poate fi reluat cu o simpla modificare a legii, o lege organica intradevar.
Da, dar aia pana la 60(59/60) sunt doar o parte rez, ca multi sunt ret. direct, din ratiuni medicale. A doua hiba mare sunt gradele, ce unitate poti tu mobiliza avand 80% din subofiteri in rez cu grade maximale. Sau la ofiteri, pai la 50+ e minim maior/lt-col. In lipsa tinerilor, nu poti stabili o ierarhie militara. Mai grav, cand era serviciu obligatoriu cei mobilizabili erau sub 35 de ani, acum, ce anume faci cu cei de 50+? Adica traiasca sportul da, dar realist ce faci cu ei, ca sa nu spun ca multi vin cu cutiuta de medicamente dupa ei.
Nu este deloc o idee proasta, iar ideea ca produci nu stiu ce Rambo e gresita fundametal. Produci niste oameni care minim stiu sa lucreze in mediul militar. Si asta nu-i putin lucru, uita-te cand vin inundatile, unu nu stie sa puna un sac de nisip la dig.
Adevarat, faza cu fostii militari primiti ca „rezervisti voluntari” numai in Romania se putea intampla. Penca ala este deja REZERVIST!! Obligat, fortat, ii convine sau nu. Pana primeste hartia ca a fost trecut in retragere, ESTE REZERVIST! Pana si autorul articolului, desi nu mai primeste nada de la armata de neste multi ani, este rezervist. Adica, la momentul T zero, primeste un telefon/hartiuta/vizita oficiala la domiciliu, isi face bagajelul, isi pupă nevasta si copilul si vaya con dios spre unitatea desemnata. Teoretic nici @lt(rez)nu poate accesa vreo pozitie de rezervist voluntar. Penca in evidenta armatei el este trecut rezervist.
Da, stiu, in pandemie am fost eu de buna voie la centtru si am intrebat, bre, va ajut cu ceva? Au zis, aaa pai nici chiar asa nu-i de grav incat sa mobilizam rezervisti. Am plecat de acolo ranzand zicandu-le ca ii mobilizeaza de pe Spania si Italia sau UK.
Eu pot accesa o pozitie daca ma duc la concurs, dar mi-ar crapa obrazul de rusine din monentul in care am facut pregatire sportiva cu copii de 20-30 de ani max. Mai duc eu sa le iau locurile? As fi un gunoi de om, pentru ca il bat pe oricare tinerel fara armata ca imi da o tona de puncte doar ca am fost in serviciu activ. Ala face flotari de rupe, 50 chiar, eu fac 15 si am punctaj mai mare. Ca asa este acum.
Daca se dezvolta suficient programul, vor fi locuri pentru cei in rezerva pe specialitatea lor sau una adiacenta si locuri expres pentru cei aflati in rezerva astfel incat sa-si continuie pregatirea… count me in. Sunt primul la poarta si banii, ii donez pe toti la SMURD, ca la semimaraton pentru ei am mai fost de ‘nspe ori.
Repet, teoretic nu ar trebui sa poti accesa o pozitie de rezervist voluntar penca esti deja rezervist. Obligat fortat ptr ca ai facut parte din armata. Chestia asta este un fel de furat caciula proprie. De fapt, baietii „inteligenti” din minister, observand ca nu prea se inghesuie doritorii(nici dupa marirea soldei la 30%) au facut magaria asta sa poata raporta ca vin „voluntarii”. Voluntari care deja sunt in „inventarul” armatei ca rezervisti. Pe pariu ca daca maine vor hotara ca „voluntarii” proveniti din pensionarii armatei, pierd aia 30% din pensie, nu mai vine nici dracu’??
„teoretic nu ar trebui sa poti accesa o pozitie de rezervist voluntar penca esti deja rezervist.”
Teoria e una…
Dacă nu ai suficienti ofițeri/subofițeri, și sunt oameni în jur de 35-40 ani ieșiți din sistem dar apti și doritori, și tu nu ai suficienti activi să încadrezi un batalion teritorial/ de rezervă, Io zic că nu sunt bani aruncați
Pt completare io nu as avea o problemă, atât timp cât sunt fix doar pt completare.
Ideea e să nu fie puși pe funcții numai trampele șmecherilor ieșiți pe ușa din față și intrați pe ușa din spate cu dedicație….
Zic și io, nu dau cu paru’…
dan iesirea din sistem nu se face, dar poate ma insel, decat prin trecere in rezerva ,iar cand esti trecut in rezerva te prezinti la ordin pt batalioanele de rezerva nu tre sa fii platit doar primesti ordin si trebuie sa il executi ,asa ca explica-ne de ce alora tre sa le mai dam si bani?,bani ii dau unuia care nu a facut in viata lui armata si vrea sa fie rezervist voluntar, la restu vine cu alegerea sau obligatia legala de a efectua armata in diferite stadii si cadre legale ,altfel cum va explica de vreo 4-5 ani Lt (rez) toate astea sunt doar sinecuri
Ala de 35-40 care iese din armata(renuntand la pensia babana) iese ca este inapt medical sau ceva nu i a convenit. De ce si ar baga iar pielea in saramura ptr o treime din bani?? Penca, sincer vorbind, in situatia geo politica actuala, are sanse mari sa fie in primul sau al doilea val trimis pe front.
Cred ca ai inteles gresit.
La rezervistii voluntari esti concentrat 15 zile pe an si iei 30% din o solda pe tot anul , nu pe 15 zile.
Mai pe scurt pt 15 zile iei solda intreaga pe 3 luni jumatate, nu doar atat ,ci si ca procent calculat din solda unui activ pe aceeasi functie și grad.
De ce crezi ca se bat baietii destepti si tinerii bine intentionati pe care ii pregateste @lt(rez) nu mai prind locuri ?
Din curiozitate morbida, avem cumva si generali ajunsi rezervisti voluntari ? Platiti cu 30% din solda de general activ ? Ar fi culmea nesimtirii dar ma astept …
Fix asta spusei si eu. De unde ai dexus ca am inteles gresit. Cat sta acasa ia odata la 100 de zile o solda intreaga si ptr aalea 15 zile in unitate o jumate de solda. Orichm, o tampenie totala. Bag mana in foc ca in alea 15 zile vor face fix nada. Bani aduncati pe geam.
https://www.youtube.com/watch?v=Ag1o3koTLWM
Acum fix 50 de ani faceam si eu armata la TR.
Timp de 9 luni am invatat sa trag cu pusca si sa demontez-montez pusca.
Am tras 9 (noua) gloante dar ceea ce nu pot sa uit e faptul ca nu am plecat din poligon pana nu am gasit si ultimul cartus (vorba lui Nicolaescu) !
Am iesit pregatit militar, gata sa-mi apar patria de cotropitori ?
Nici vorba, in caz de razboi am fi tras pe dreapta.
Cu banii cheltuiti pe capitolul „aparare” s-ar fi construit locuinte pentru toti cetateniii Romaniei. Si locuri de munca.
Nu poti pregati un razboi decat daca ai o sansa cat de mica sa-l castigi. In rest e pierdere de timp si de bani !
„Nu poti pregati un razboi decat daca ai o sansa cat de mica sa-l castigi. In rest e pierdere de timp si de bani !”
Ca stat agresor, da. Însă când ai în zonă un stat agresor (și 1-2 lachei de-ai săi) nu cred că-ți mai permiți luxul de a vedea lucrurile în cheia asta. Caz în care ține de un minim instinct de conservare să te pregătești rezonabil pentru momentul când se umflă rânza în numitul stat agresor, nu s-o freci relaxat și detașat de potențialele probleme.
Corect ce spune Peredhil, plus ca mai adaug si eu, daca este sa o reducem la un egoism primal, de a supravietuii: cine crezi ca are sanse mai mari, tu cu o minima pregatire militara sau gen Z astia de se sinucid cand pica curentul?
Stiu ca instructia in perioada la care faci referire a fost ceva cvasiinesitent, specific armatei cu valente agricole, si de asta nu sunt adeptul nicicarei forme de serviciu obligatoriu. Dar, armata devine o casta unde sa poti intra pe alte functii decat cele la care este nevoie de 10 clase, necesita ample angrenje de tip P(ile)C(unostinte)R(relatii). Si asta facem in conditiile unui razboi la granita noastra.
Inca ceva, ca aud tot mai des teza asta a noncombatului, ce sa luptam ca nu are rost. Nu stiu de ce cred oamenii ca daca vin rusi, o sa sparga maxim 3 pahare de cristal si o sticla de votca proasta. Daca aia vin, nu mai ramane in tara asta piatra pe piatra. Intrebati-va bunicii cum a fost, daca v-a binecuvantat Dumnezeu sa-i mai aveti cu voi.
Am vazut oameni, in varsta, pe patul de moarte care delirau ca vin rusii, transpunandu-se mental in ultimele clipe ale vietii lor in momentele 44′, 45′, 46
Practic cadrele rezerviste se intersectează cu trupetii rezervisti cel mult la o bere,nu pe teren.Cel puțin pre unde am aruncat un ochi.
Nu e rau faptul ca tinerii pensionari mai apar încadrați pe funcții pe care sa le poată „duce” ,iar trupetii au contact cu activii.
Rau e ca noile și mirificele btn de rezerva apar un deceniu mai târziu de când trebuiau sa apară iar în halul în care se întâmplă la noi chestii vor mai trece ani buni pana sa zici ca poți avea o nădejde în ăștia.
Ținând cont ca la vecini au format trupe teritoriale din aia înarmați la nimereala în 25 februarie 2022,la nevoie trebile prin
zona ar lua viteza.De ce sa ai lucru ca lumea,când poți face o improvizație peste noapte?
Ce rol ar juca rezerviștii care au fost angajați la MAI-Politie, Politie de Frontieră, și Penitenciare, în caz de război sau stare de asediu?Ăștia, cu toții, ofițeri și subofițeri în rezerva, ce activități ar desfasura în caz de război?Mai ales ofițerii, ce funcții ar putea ocupa ca și ofițer rezerviști voluntar?În cadrul Politiei Militare?Infanteristi?
Azi îmi zicea cineva de un agent de penitenciar, pensionat recent care având studii superioare,prin examen sau concurs, nu știu exact ce anume, a devenit ofițer rezervist voluntar.Ce cunoștințe militare are acest om ca să merite sa fie ofiter in rezerva?
Cei de la SRI, STS, DIPI, ISU probabil ar fi folosiți în specialitățile lor la aceste structuri.
Este o foarte buna intrebare Florin, si probabil ratiunea pentru care aceste structuri trebuie sa ramana civile. Nici nu stiu ce structuri au, cum arata un batalion de politie spre exmeplu si ce atributii are conform specificului armei. Ce inseamna un inspectorat de politie si arei structuri militare ii este echivalent.
Sunt multe intrebari… sa-i faci infanteristi din pix… stai sa vezi ce se intampla cand afla ca marsul este cu echipamentu in spate si arma in mana, nu cu loganul si pistolul la o centura care nu te mai cuprinde de mult.
Am citit comentariile si nu inteleg un lucru: cum&unde&la ce standarde sunt educati&instruiti rezervistii proveniti din civili?
Imi pare ca atuul rezervistilor voluntari proveniti din rezerva (daah?) este faptul ca au un anumit nivel de educatie&instruire in arta razboiului. Probabil ca asta este si rolul lor, incadrarea unor functii din batalioanele de garda nationala sau rezerva, functii care necesita un anumit timp pt formarea si atingerea unor standarde. Acest timp nu il vad alocat civililor, viitori nco.
Deci, cum faceti nco sau co dintr-un civil? Din experienta altora, cred ca standardele nu ar tb sa fie diferite de cele din zona activa. Astfel, o buna bucata de timp dupa inrolare, acestia ar tb sa treaca prin cursuri.
Deci?
Pe scurt,dacă e o funcție de ofiter rezervist iar candidatul indeplineste condițiile,merge la un curs,cred ca de vreo 4 luni la școala unde se pregatesc și cei activi din arma sa.Teoretic standardele sunt similare.Unii prind mai mult,alții mai puțin.
Educatia in arta razboiului e legata de experiente iar aceasta e legata direct proportional de timp si de evenimentele la care a fost expus.
Oricat ati vrea, nu puteti comprima timpul.
Nu prea (ca sa nu spun direct ca nu se poate) poti fi profesionist cu instruire de armata de masa.
Din ce inteleg eu, in absenta unor cadre (chiar si batraioare) cu experienta in utilizarea si folosirea cainilor razboiului, va iesi doar canon fodder. In plus, din ce inteleg eu, nici macar cantitatea care este o calitate in sine si care caracterizeaza canon fodder, nu pare a fi intrunita.
Un curs de 4 luni este undeva pe la un curs de baza. Sa inteleg ca nu aveti nevoie de staff (ofiteri si, mai ales, ncos)?
Eu as spune ca si fostii legionari ar fi un mare plus si ar trebui considerat grup tinta.
Apropo, am vazut mai sus ca s-a atins problema, dar o repun eu in cheia proprie: avand in vedere ca va bazati pe NATO, in ce limba intentionati sa va instruiti rezerva astfel incat sa fie evitat fratricidul?
E o conditie esentiala pt rezervisti cunoasterea uneia dintre cele 2 limbi oficiale ale NATO? Daca vor actiona mai ales in zona de spate, banuiesc ca ar tb sa fie familiarizati cu terminologia?!
Cred ca ma voi opri aici, intrucat imi apar din ce in ce mai multe intrebari.
Halt !
Pleci de la o premisa eronata.Programul asta a pornit ca o reactie pur birocratica,iar universal valabil e sa se prefaca activi.Asa ca au cerut intregii armate sa centralizeze functii neocupate vreodata pt ca nu se ducea nimeni pe ele,din motive administrative,ce apareau doar pe statul de razboi sau mai stiu io ce motive.A iesit un nr de functii,ce au gandit ei sa le ocupe cu rezv. voluntari.Majoritatea functii de muncitor calificat.Cateva functii ce implica trasul in inamic iar si mai putine functii ce implica sa comanzi ceva.
Ideea era sa ia din civilie,soferi,electricieni,operatori de utilaje s.a.m.d si sa incadreze functiile astea.Pe functiile ce implica actiune e cate unul de asta bagat intr-un grup inchegat,”fa si tu ce fac ailalti”.Iar sof. si of. sunt de obicei fosti activi,stiu ei deja ce au de facut.
De putut se poate sa fi profi cu armata de masa,dar trebuie organizat sistemul.Daca te uiti la francezi cand au inventat ideea,au promovat meritocratia la maxim.Ceea ce duce la promovari timpurii.Maresalii Frantei si generalii aveau 30 de ani,ai adversarilor aveau 60-70.Treaba asta exista acum la israelieni.Maiori de 24 de ani,capitani de 22,cdt de brigazi de 28-30.Inevitabil ajungi sa ai destule cadre active sau care au parasit sistemul recent si sunt inca in forta sa comande marea masa de rezerve.
La finlandezi pot ajunge ofiteri de rezerva maxim Lt-Col,ce trebuie peste sunt activi.Astia merg pe un paralelism intre functiile militare si cele civile.Daca esti CEO de companie cu sute de angajati,cel putin te descurci cu atatia oameni si poti lua decizii.Cursurile militare sunt mai lungi decat alea pt gradele mai mici si se presupune ca inveti ce decizii militare sunt corecte.
Nu exista asa ceva la noi,pt ca nu exista intentia sa formeze rezerve.Inceputul e abia acum,cu pasi mici,lenti si nu in directia ce cred io ca-i optima.
Ce rol vor avea acesti rezervisti in cadrul armatei in caz de conflict ?
Vor ingrosa randul brigazilor existente ?
Vor avea rol preponderent in spatele frontului ? Politie militara/Logistica etc. ?
Vor avea rol de securizare a frontierelor ? Adica daca conflictul e in Est vor fi desfasurati pe granita de SV/NV sa nu le vina idei unora ?
Salutare.Bine v-am regăsit după aproape 10 ani de tăcere.Cine de aici își mai amintește de Iulian,adevăratul Iulian? Bineînțeles că nimeni: valorile autentice nu sunt recunoscute în timpul vieții.Oricum,am citit constant acest blog și revin cu plăcere cu un comentariu avizat,desigur.Promit să nu comentez decât în situații excepționale.
Am mers și eu,prin 2018 să mă fac rezervist voluntar.Le-am spus că am făcut armata, că sunt superantrenat?,dar mi-au răspuns că tot trebuie să fac un stagiu de 3 luni (dacă îmi amintesc bine),precedat de probe fizice,medicale,psihologice.Am zis că e în regulă,fac sport,sunt sănătos,la testul psihologic de la încorporare am luat punctaj mare,ce mai,mă și vedeam rezervist voluntar.
Numai că,eu vin din mediul umanist de învățământ și la testele psihologice m-am pomenit în fața unor probleme de matematică insolvabile,cel puțin în timpul dat.Erau și ceva chestiuni psihologice elementare,de genul frică de sânge,de înălțime,bătut în copilărie,gânduri de suicid,dar esența testului zis psihologic a fost partea de matematică. Și am căzut,împreună cu jumătate din cei prezenți! Repet,veneam din învățământul liceal umanist,învățământul superior umanist și nu am mai avut contact cu matematica de 25 de ani.M-am întrebat,împreună cu toți căzuții: „Băi,ce nevoie este de matematică pentru un rezervist voluntar? Înțeleg,pentru un pilot,rachetist,conducător de tanc,dar ce face un rezervist cu matematica? Adică am fost soldat într-o unitate de aviație,cu un test matematic elementar,care urmărea doar să-i elimine pe oligofreni și rezervist voluntar nu pot fi fără teste matematice superioare?”
Am zis că ăștia-s boi și am plecat.dar tragedia rămâne.Am fost vreo 50 de candidați și jumătate am picat la testul „psihologic”. Nu știu câți au picat la testele medicale,fizice și câți nu s-au adaptat la viața din cazarmă.Dar dacă trebuie să fii matematician pentru a fi rezervist voluntar,câți vor fi rezerviști voluntari?
Dom profesor,testele alea îs de genul găsiți X în seria :9,12,17,24,X .N-au treaba cu logaritmi,integrale sau spatii liniar afine.
Oricum din ce știu te lasă încă o tura,după vreo 6 luni.
Dar într-adevăr,o treime/jumătate pica la pisalogic.Inclusiv la examene pt funcții.
@Marius Da da, perfect de acord! MAPN-ul e una dintre cele mai grase vaci de muls fin sistemul de stat. Pentru poolime s-a inventat asta – rezerviști voluntar provenit din armat care-si mai trage un ciubuc la 45 de ani. Pentru gulerele albe exista o taxa de smecher – se numește pompos „CERTIFICAT NATO”. Adică dacă vrei sa te bagi la big money ai armatei trebuie sa pupi inelul celor care ti-l dau.
Scuzati dezacordul – autocorectul ma-sii!!???
Pe principiul unde dai si unde crapa…
Cei care au pus in aplicare actualul sistem au gasit o metoda simpla sa impuste 2 iepuri dintr-un foc:
1. Trebuiau sa creeze o rezerva de voluntari… pai simplu, au deschis usa pentru rezervistii deja existenti sa se inscrie si la voluntari. Asa bifeaza crearea noii rezerve cu mare parte din oamenii care erau deja in vechea rezerva. Alba-neagra: aceleasi resurse sunt numarate de 2 ori. Se raporteaza obiectiv indeplinit la nivelul securitatii nationale.
2. Pentru ei si cunoscutii lor, activi in sistem, cand vor trece in rezerva au posibilitatea sa isi rotunjeasca venitul si ca voluntari. Se raporteaza obiectiv personal de iesire la pensie indeplinit.