Soldatul Svejk aplica statutul rezervistilor voluntari: Probleme personale… cu personalul

Dupa cum spune si titlul, probleme de personal ca probleme personale am destule, har Domnului, daca doriti pot sa le impart cu drag la doritori. Asadar avem primul articol cu privire la rezervisti pe anul acesta, dupa cum s-a cerut si pe site de catre cititori.

Bun, deci cu personalul activ stam bine, facebookul MApN duduie cu oferte toate armele, toate functiile, Doamne ajuta. De ceva timp observ ca multa lume, si pe site si pe facebookul MApN, intreaba de proiectul rezervistilor voluntari. Intreaba deoarece este lesne de inteles faptul ca un candidat admis trebuie sa plece de la locul de munca niste luni de zile, ori asta ii o problema in economia de piata.

In intampinarea acestor dileme destul de serioase pe care mi le-au adresat si unii cititori, MApN-ul s-a gandit fie sa raspunda la misto, fie sa transmita in doi peri asa: “ei… lasati ca aveti timp”. Ca sa-l parafrazez pe Cristian Tudor Popescu intr-o disputa intelectuala cu dl Mihai Sora: “Sa mori tu?”.

Mi se pare fascinant cum cineva care in viata sa nu a lucrat in privat iti spune tie, angajat la privat, cat timp ai tu nevoie sa iti pui treburile in ordine cu angajatorul tau. Fascinant.

Identic de neinspirat regasim modul de comunicare si logica pentru care nu sunt anuntate posturile de la inceputul anului, problema asupra careia am avertizat deja in articolul anterior. Ce motiv logic poti avea sa nu publici in ianuarie, exemplific doar, 2000 de posturi cu recrutare incepand din mai 2019? Ce poate justifica lipsa asta de inspiratie in a tine candidatii pe drumuri la BIR, unde nimeni nu stie nimic, ori in a intreba de-a dreptul obsesiv compulsiv aceste lucruri de bun simt?

Iarasi consultanta gratuita, nu doar ca le-am indicat problemele, subliniat cu rosu si aratat cu degetul, le-am oferit si solutia.

In continuare, anul trecut ministerul a identificat probleme in acest proiect. Foarte perspicace oamenii de acolo, sa fi fost acel procent de 15% incadrare oare? In orice campanie de recrutare, 15% inseamna un esec. Cum eu lucrez cu situatii de personal pentru companii, privat fiind, la o necesitate de recrutare a 100 de specialisti intr-un anumit domeniu si eu as veni cu 10 oameni, contractul pe care l-am dobandit cu clientul s-ar fi sistat imediat, eu obligat sa platesc niste penalitati si eventual un prejudiciu de imagine si concurential pe care nu-l recuperam nici in 5 ani. Cam asta-i diferenta intre privat si stat, daca ma cititi stimati domni cu grade grele pe umar si asta aveti in prim plan data viitoare cand ai vostri comunicatori dau raspunsuri in doi peri.

Aparent atat de utila este comunicarea cu privire la subiect incat si la case mai mari lipsa de informare devine iritanta. O doamna senator, vicepresedinte a comisiei de siguranta nationala, aparare si ordine publica din senat, interpeleaza ministerul cu privire la acest proiect si aparent are aceleasi puncte de vedere pe care le sustinem deja de doi ani de zile pe rumaniamilitary.ro.

Link: https://senat.ro/PDFIntrebari/b%20pauliuc%202484%20b%20ip.pdf

As spune ca lipsa de comunicare atinge puncte comice deja.

Revenim. Dupa rezultate, totusi MApN-ul a constat ca ceva nu-i bine. Au identificat ca lipsa de interes fata de proiect nu are la baza aceste carente si lacune uriase in comunicare ci faptul ca remuneratia este 10% din solda unei persoane in serviciul activ. Noul proiect, inca pe masa guvernului, propune 30% din solda. Poate suna socant, dar eu nu sunt de acord cu acel 30% si sincer imi pare a fi un generator de sinecura. 30% din solda de grad sa stai acasa? Nu, imi pare rau, rezervist insemna militar antrenat periodic, pregatit in caz de ceva dar care are un rol civil in societate. Notiuni tampe precum “rotunjirea veniturilor” nu-si au locul in cadrul acestui tip de serviciu militar. Aici ar trebui sa fie vorba de persoane care doresc, cine poate si cine intelege ce presupune armata, nu de persoane care nu sunt interesate de 145 de lei dar daca ar fi 500 de lei parca s-ar mai gandi. Profilul oamenilor motivati de acel 30% schimba optica tipologiei oamenilor recrutati. Motivarea nu insemna doar bani pentru un domeniu unde juri pe steag “chiar cu pretul vietii”. Un alt argument pentru opinia mea este ca financiar statul este intins la maxim, acel 30% va bloca modificarile pentru inca o perioada de timp deoarece necesita un aport financiar mai mare.

Am nimerit-o doi ani la rand, o nimeresc si anul acesta, estimez o incadrare pe anul 2019 intre 15%-20%. Mai mare doar daca vor scoate locuri unde se poate incadra literalmente oricine, dar cum anul trecut a fost o nevoie stringenta de contabili rezervisti, pshihologi rezervisti si in general specialisti rezervisti as tinde sa spun ca nu cred ca ministerul se va trezi in ceasul al 12-lea.

Cu toate acestea, este bine ca de 1 aprilie MApN-ul a avut timp sa comunice, ne-a postat o poanta pe facebook din ciclul “nici in gluma sa nu zici de-astea Ioane”, avand in vedere ca in anii trecuti a avut loc o intreaga campanie pentru clarificarea articolelor din presa de joasa calitate care anuntau reintrarea in vigoare a serviciului militar obligatoriu:

”Bună dimineața!
‼ Armata devine de astăzi obligatorie‼

Începem săptămâna în forță cu o veste mult aşteptată.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 vor primi toate detaliile în timp util. Accesați linkul următor pentru a afla cum a început această procedură: https://bit.ly/2U7kyeR. Vom reveni cu detalii!#armata #obligatorie #instrucție #lege

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

124 de comentarii:

  1. Ca de obicei, un articol excelent, exact cum ne-ati obisnuit si pana acum!

  2. Din pacate aceleasi probleme apar si la inscrierile pt scolile militare. Fiul meu s-a inscris la scoala de maistri militari. De la centrul militar ni s-a spus ca se poate caza la liceul militar din Campulung Moldovenesc si ca vom fi anuntati din timp( e vorba de zilele cand au loc examenele preliminare). Am primit un telefon de CM acum 3 zile cum ca examenele sportive si psihologice au loc intre 8si9 aprilie dar ca din cauza unor lucrari de intretinere nu pot asigura cazarea . Am insistat telefonic si ni s-a spus sa trimitem un mail cu cerere de cazare si vom primi un raspuns.. pe care nu l-am mai primitt. Acu ma vad nevoit sa caut pe net cazare in ultimul ceas..

  3. sa ne râdem cu mapn ,ora veselă.

  4. Dar nu ar fi mai simplu sa desfiintam armata? Lasam la NATO ce trebuie sa in functie, si aia instruiti de americani, francezi… , si restul acasa frate, ca si asa e lipsa de forta de munca. Iar cu banii, facem spitale, autostrazi sau ii furam ca si pana acum.

    • La modul serios, poate se gandeste careva sa puna problema in materie de eficienta. Cred ca s-ar lasa cu treceri in rezerva serioase.

  5. Chiar, se stie ceva referitor la perioada cand se va da drumul la recrutarea rezervistilor voluntari?
    Aveti informatii in acest sens?

    P.S. Excelent articol!

    • multumesc frumos.
      Ministerul nu a oferit aceste informatii, asta intreaba si doamna senator. Inca un exemplu de secretomanie inutila deoarece lunile in care se face recrutarea si selectia se pot indica de la inceputul anului, restul informatilor putand fi completate pe parcurs.

  6. si cum vor despagubii cetatenii pentru perioada de inregimentare ? unii au credite ce trebuie platite si copii ce nu pot trai doar cu aer

    parca vad ca e inca o aberatie si o tiganeala romaneasca si legea asta

    • Nu-i obligatorie, deci nu exista obligatia de restituire a unei sume de bani. Sau nu la asta va referiti?

      • daca nu e obligatorie atunci care e rostul? o mare porcarie

        • Acum voi pleca de la presupunerea ca ati citit, nu ca ati citit in diagonala. Aia cu armata obligatorie este o gluma proasta facuta de mapn de 1 aprilie. Proiectul rezervistilor voluntari se adreseaza oricarei persoane interesate. Voluntar, cum spune si titlul.

          • am citit de 3 ori si tot nu inteleg legea asta

            • Asadar, sistemul obligatoriu nu mai exista din 2007. Nimeni nu va poate obliga sa faceti ceva in secolul asta.
              Lege se refera la optiunea dvs de a deveni rezervist voluntar. Adica nu este vorba de seviciu activ ci de serviciu in rezerva: asta inseamna ca sunteti format intial timp de o luna/doua/trei in functie de ce specialitate alegeti si mai apoi in cursul a 15 zile pe an mergeti la pregatire. Pentru asta sunteti platit cu 10% din solda a unui soldat activ. Pe perioada cat sunteti pregatit, adica faceti scoala si in cursul celor 15 zile sunteti platit pe ca si personalul activ. Legea pruspune si ca pe acesta perioada contractul de munca al dvs se suspenda de drept.

              • da asta am inteles dar nu inteleg de ce ar face cineva asta vreodata voluntar.

                • Asta ii relativa cu voluntariatul. Am un prieten care face voluntariat pe smurd, este medic reputat 44 de ani, nu duce lipsa de nimic. De ce face asta? A zis ca-i place si se simte mai util.

                  1
  7. iar subiectul asta?
    Legea aceea este facuta foarte prost.
    Programul este un esec total.

    Parerea mea este ca ar trebui introdus stagiul militar de 3 luni-6 luni, la absolvirea liceului. nu cu o solda de 145 lei ci cu o solda de 300-500 lei/luna + alte beneficii. Asemanator cu stagiul militar care era inainte, dar pe baza de voluntariat.
    Astfel tinerii sa fie atrasi de acest serviciu militar.

    Eu vad mai util acest serviciu militar decat Statutul de Rezervist Voluntar in forma actuala.
    Sunt sigur ca tinerii ar veni.

    • Mai trebuie adaugat in lege si obligativitatea stagiului militar, pentru cei ce doresc sa faca cariera in anumite domenii cum ar fi:

      – Militar in termen
      – Jandarmerie
      – Politie comunitara
      – Firme de securitate, paza protectie.

      Stagiul militar este ca o scoala de pregatire pentru domeniile de sus.

      • Da chipp ii o idee buna ce zici tu, dar ce faci pe parte de rezerva. Cu cioara vopsita la NATO a mers cativa ani, pana aia s-au prins si i-au pus pe ai nostri sa mobilizeze un batalion de rezervisti. Ghici ce s-a intamplat? nici prima nici ultima data cand ne-am facut de „mandra minune”, cum se zice pe la mine, fata de aliati.

        • La actuala lege a rezervistilor as aduce ceva imbunatatiri.
          Prin OUG si as mobiliza Persoanele de gen masculin care primesc ajutor Social.

          Pentru incasarea Ajutorului Social, as face obligatorie VIZA de la Comandamentul Militar.
          Acesti oameni ar teebui sa fie oricand la dispozitia statului Roman. Momentan sunt la dispozitia primariilor.

          Faza este ca avem foarte multe persoane ce traiesc in zona rurala. Ba chiar ii si platim.
          Iar daca o mare parte din aceste persoane (se poate face o selectie) ar intra in programul Rezervistilor, activitatea lor nu ar fi la fel de mult bulversata, cum e la un om ce lucreaza in mediul privat.

          • Buna idee. Uite ca la asta nu m-am gandit.

          • ” as mobiliza Persoanele de gen masculin care primesc ajutor Social” , sincer , cred genu de barbati care stau pe ajutor social nu sunt niste tipi pe care sa pun baza, cred ca numai vreo 20-30 % sunt ok

            tot capitalistii sunt mai destepti

            ar trebui facut stagiu de selectie din liceu, obligatoriu, in vacanta de vara 1-2 luni, ar trebui sa prin asta sa fie identificati liderii, aia capabili si dispusi sa traga de iei, aia cu care poti face treaba usor. astora selectati le faci 1 an de armata, si pe urma le dai avantaje asa: intrare fara examen la facultate, facultate gratis 4 ani, si prioritate la angajarea la stat, prioritate la alocare locuri de parcare, prioritate la angajare in anumite domenii, sau la tot ce tine de stat , prioritate la coada la medicu de familie, bilete la amara si mai stiu eu ce pomeni mai da statul, evident un anumit numar de ani, nu la nesfarsit.

            pe urma in fiecare an bagam 2-4 saptamani de instructie, si mai multe weekenduri de ‘drink building’

            evident orice angajator sa fie motivat sa dea liber la oameni la pregatirea anuala. primeste o reducere de impozit ceva.

            ma rog , sa imi dau si eu cu parerea

            • @P

              Da dar armata nu inseamna numai instructie.
              Armata inseamna si educatie

              • Care era educatia oferita in timpul serviciului militar obligatoriu?

              • te contrazic: armata inseamna instructie si pregatire de razboi, ca mai faci educatie pe langa e partea a 2, poti sa inveti si anumite meserii cu ocazia asta, e drept dar daca incerci sa le amesteci o sa obtii nimic , cel mai bine e sa le tii bine separate.

              • Voi chiar nu intelegeti nimic, asa?
                Orice abilitate pe care o capeti, orice meserie invatata orice lucru nou pe care il inveti, oare nu face parte din formarea ta ca si om?

                Inveti in armata respectul? Inveti in armata Disciplina? Inveti importanta mincii, inveti chiar munca in echipa?

                Efortul fizic pe care il depui la instructie, in 6 luni, oare nu iti trezeste la viata organismul?
                Mativatia cu care pleci de acolo?

                Toate astea ce sunt?

                • Chipp sunt de acord cu tine. Disciplina, respect, educatie, munca in echipa se pot invata in armata.
                  Dar in stagiul militar pe care l-am facut eu n-am vazut asa ceva.
                  In SUA, Elvetia poate dar sigur nu l-a noi.
                  Stii ce am vazut eu in armata: betii fara margini, imbecilitati, permisii date pe principiul „asta are palinca buna, ii dau drumul si saptamana asta” iar prostii stateau si 2 luni pentru o permisie, oameni morti de beti facand garda la depozitul de arme si munitii (la depozit nu la rastel, da)? Blaturi la tragerile de la capul Midia, camionul de conserve din ratia soldatilor iesind pe poarta cu directia Constanta unde avea comandantul un smen etc.

                  Din pacate cei pe care i-am putut considerari militari pe bune intr-un a de armata la inceputul anilor 2000 ii pot numara pe degetele de la o mana. Imi doresc ca armata sa ajunga sa fie demna de respectul oamenilor din tara asta dar inca nu este acolo.
                  Sper cu ajutorul unchiului Sam sa traiesc pana cand o pot sa zice cand trec pe langa cineva din armata „va salut domnule sergent, sa traiti dom’ capitan”

                  1
                • Unii da… Un puf a(re)invatat de la caporalul sau sa scrie. Alti doi au invata sa tina furculita in mana .. Altii sa sespeele, sanu isi mai ude patul..samd samd.

                  Eu personal am invatat sa injur mai scabros ca un carutas sau sofer de camion, „arta” micului furtisag,sa mint omu privindu-l in fata si sa zic cu acenent de Maramu „te tau tu-ti bisaul ma-ti” cand scot cutitu

          • Herr Von Renn Weg

            @Chipp cate persoane asistate social crezi ca sunt in Romania? Presupunand ca prin „asistati social” intelegem amandoi ca nu este vorba de persoane cu handicap, copii, persoanele care primesc pensia minima sau de invaliditate, someri, cei care primesc pensie de urmas… iar din cei care mai raman, scazi persoanele de gen feminin pentru ca de la al doilea razboi mondial pana acum, nu cred ca a existat vre-un stat care sa oblige doamnele si domnisoarele sa presteze serviciu militar! Te mai uiti si la starea sanatatii individului, pt ca in lipsa unui handicap el poate avea niste afectiuni care il impiedica sa efectueze un serviciu militar… se poate ca efectivele care iti raman sa fie nesemnificative… sa nu mai vorbim ca acesti oameni ar fi adusi cu forta, nu oameni care vin de buna voie din dorinta de a-si apara patria!

    • @chipp
      Sau si mai si. Vrei sa lucrezi la stat ( medic, inginer la primarie, politai, postas, zidar, casier la finante……)poftim de ia cca 1 an instructie. Ca sa nu mai fie obligatorie. Eu sunt uimit cum se iau baietii astia de pe strada si ii baga in scoala de la Campina, apoi ii scoate agenti. Eu am prins perioada cu sergent major in 6 luni, dar plecat direct din stagiul militar. Si cireasa de pe coliva. Cand era Constantinescu pres al Romaniei, venise la Floriiiiiin Calinescuuuuuuu in emisiune consilierul ministrului de interne, un englez. Asta intreaba de ce politistii romani stau atata in scoala militara si de ce subofiterii raman toata viata subofiteri de politie.

      1
      • Comisaru' Moldovan

        Agentii stau 10 luni în școală sau 3 luni când e nevoie urgenta de personal asta dacă nu sunt încadrați direct. Dacă mai dau și examen de trecere în corpul ofițerilor ne trezim cu chestori și comisari șefi cu 3 luni de școală.
        Pentru firme de pază nu ar trebui să fie obligatorie armata dar să primești 25% în plus la salariu daca o ai. La fel și la poliția locală.

        • Pt ofiteri mai trebuie si o facultate, si de aia pe clicknet ii buna. Si este un an de scoala dupa care urmeaza un an de tutela profesionala pt agenti. Pt ofiteri 3 sau 4 ani + un an tutela profesionala.

    • Da chipp, ni s-a cerut de la cititori. Deci, iara subiectul asta.

  8. Treaba cu rezervistii voluntari, nu e rea deloc, deci hai sa nu vorbim aiurea. E o treaba care poate deveni excelenta, daca e aplicata corect cu mici corecturi pe ici si colo…

    Trebuie insa inlocuite anumite lucruri:
    – sa fie o comunicare mai buna intre MAPN si cei care vor sa devina rez. vol. si altele pe care le-a tot scris domnul LT(REZ).

    • @Gheorghe,
      La mentalitatea care o au acum romanii… nu gasesti personal.

      Trebuie schimbata masiv legea aceea.
      Nici patronii nu-s deacord sa pleci tu in aplicatie, si sa-l lasi, probabil in unele situatii cand si el, patronul are nevoie mai mare.

      Sigur patronii se vor debarasa subtil de rezervisti.
      Iar cand te intorci din aplicatie, iar e nevoie de acomodare la locul de munca.

  9. Catalin Cojocaru

    „C-un ordin de chemare/Nu-și pierde nimeni firea!”

  10. Treaba e ca armata e plina de dobitoci. Daca se declara „mobilizarea generala” oameni cu creier ajung sub comanda unor oameni cu „creier”. Atunci nu se va pune problema unor aptitudini „speciale” care acum sunt piatra de hotar. Sper sa se inteleaga mesajul comment-ului. Acum armata este INCA faurita pe principii securisto-pcr-iste. Prost sa fii, in armata sa nimeresti. Ca la mobilizare tot acolo vei fi. Adesea sub comanda unor incompetenti, indolenti, betivi de profesie, inapti burtosi.

    2
  11. @Lt (rez) Foarte bun articolul dvs. ca toate cele de pana acum. Ar trebui sa va solicite ajutorul cei de la minister și sunt ferm convinsa ca , dacă ar exista deschidere din partea lor , ați veni cu multe propuneri bune pe subiect. Spuneați ceva întrun comentariu despre data de 11 aprilie și ca , veți veni cu mai multe detalii în articol despre ce înseamnă . Are legătură cumva cu începerea unei noi serii de recrutare pentru rezervistii voluntari? Anul trecut a fost tot în aprilie.

    • Multumesc. Nu nu am date in acest sens si asta spuneam ca detailez in articol. Atat de ridicol a ajuns secretomania lor incat vicepresedintele comisiei din senat de aparare trebuie sa intrebe prin adrese oficiale, bai oamenilor, ce faceti cu programul?

      • Întradevăr ciudat, foarte ciudat tot ceea ce s-a/se întâmplă cu acest program. Sunt curioasă care o sa fie răspunsul oferit la respectiva interpelare. Parcă și văd a fi unul de genul : totul e admirabil, e sublim putem zice , dar lipsește cu desăvârșire.

  12. Cred ca e o gluma aia cu incadrarea asistatilor social in armata, da? Baieti, voi i-ati vazut pe aia de iau ajutor? Nici de organe nu-s buni…ba chiar sunt exact specia aia despre care vorbea locotenentul, pentru care 500 de lei e marea diferenta față de 145. Ca daca le da inamicul 600, au si aruncat armele si s-au predat la secunsa 2. Sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungem sa fim aparati de astia… oricum 80% sunt tigani. Din punctul meu se vedere cheia e sa propui ceva viabil cui trebuie… adica in urma stagiului aluia sa ramana voluntarii cu ceva, cu o calificare ( de ce nu macar carnet de conducere? – nu mai vorbesc de obligativitate pentru meserii in sisteme militare), cu un minim avantaj pentru formarea lor ca oameni, ceea ce inseamna ca ne vom adresa cui trebuie, adica fix tinerilor de 18- 26 de ani, capabili sa depuna efortul fizic necesar unei astfel de sarcini.

    • Herr Von Renn Weg

      @is28b2 de acord cu tine! Spre exemplu, in Finlanda poti face scoala de soferi profesionisti gratuit in armata pe camioanele militare vre-un an iar apoi poti folosi permisul respectiv si in sectorul privat civil… de alt fel, daca ai alege sa faci scoala echivalenta civila te-ar costa peste zece mii de euro.(imi povestea cineva care a facut stagiul militar in Finlanda acum mai putin de zece ani)

  13. Pe mine cel mai tare ma deranjeaza secretomania asta aiurita.
    Nu stie nimeni daca vor fi sau nu posturi, nu-ti da nimeni nicio informatie referitor la asta.
    Mi se pare lipsa crasa de profesionalism.
    Ce e atat de greu sa spui omului interesat: da, vor fi posturi anul asta sau nu, nu vor fi. Ca sa stie si el ce si cum. Sa isi faca planuri…

    • Maxima zilei…porților deschise la mapn.
      Cu surle și trâmbițe cei care prezentau ofertele mapn (BIR) .Când întrebai despre programul pe 2019 rezerviști voluntari ridicau din umeri. Nu ne ocupam noi de program , nu știm nimic.

      • Tot timpul mi s-a parut comic acest raspuns: „Nu noi ne ocupam, nu stim etc”. Astia nu au priceput ca in momentul cand porti haina reprezinti institutia. De aici rezulta nu ca tu nu stii ci ca institutia nu stie. Ar fi de minim profesionalism sa raspunzi „Nu consoc acest aspect, nu sunt implicat direct in proces DAR(mare acest dar), va pot indruma la persona care va poate ajuta”. Sa ridici din umeri cu lasa-ma sa te las ii… o gluma.

        • Din păcate, aceasta este realitatea. Acestea sunt răspunsurile care se oferă în luna aprilie , când trebuia sa se știe deja ce și cum despre acest program.

  14. Am citit pe facebook, pe pagina de recrutare a MAPN un raspuns al celor de la MAPN in care spuneau ca sunt sanse foarte mari ca si anul asta sa fie incadrari pentru rezervistii voluntari. Cand, om vedea…

    • Pai sanse sunt ca programul nu este stopat. Cat timp legea spune ca recrutarile se fac anual ei trebuie sa respecte legea respectiva sa sa solicite suspendarea aplicarii, ca si in cazul serviciului obligatoriu.
      Problema este ca nu ofera informatii macar orientative, gen, cand si cati.

  15. Acum sincer va intreb si va rog sa imi raspundeti la aceasta nelamurire pe care o am de multa vreme:
    – oare cei de la CMJ-uri chiar nu au informatii despre acest lucru sau nu vor/nu au voie sa le comunice pana cand nu incepe efectiv recrutarea?

    Sunt curios… LT(rez) ce ziceti?

    • Procedura este ca aceste locuri sunt propuse in functie de necesitatile unitatilor din teritoriu dar sunt aprobate la nivel central. Exista un grafic in acest sens si dupa estimarile mele acest grafic este in curs de aprobare, probabil s-au cerut multe locuri ceea ce a necesitat un efort fincanciar serios.
      In acesta logica eu cred ca birourile de la cmj nu au informatii despre stadiul aprobabarii sau numarul de locuri pe care acestia il aproba, ca tu poti cere 100 de infanteristi la Bistrita dar aia nu insemna ca atat va fi aprobat ci la nivel de directie centrala se face o prioritizare. Astfel porti primi mai putine locuri si de regula cam asta se intampla. Eu cred ca la acest moment nu au primit informatii, numarul de locuri find in curs de aprobare. Cand se aproba locruile se distribuie la nivel teritorial si atunci cei de la cmjeuri pot oferi informatii. Dar chiar cred ca nu le au la momentul asta.
      Ca sa va faceti o idee, in estimarile de impact ale legii, pe care le gasiti pe siteul camerei deputatilor, efortul aferent anului 2020 era, chiar cu 10% remuneratie, aferent incadrarii unui numar de aproape 8000 de soldati+cadre. Deci acolo s-ar dori sa se ajunga, ori noi mergem cu 10%-15% din 3400 de posturi dar de bugetat se bugeteaza toate postrile, ca nu exista nici un proiect de buget in care tu sa poti spune, scoatem 3400 de postrui dar bugetam 300, ca sigur nu recrutam mai mult. Daca respecta studiul de impact ca sa ajungi la 8000 de cadre in 2020 tu ai nevoie anul asta sa scoti inca 3000 de posturi pe langa cele 3000 de anul trecut, chiar daca ai reusit sa incadrezi doar 10%.
      V-am raspuns cam cat de complex am putut, gandind logic si raportat la cifrele prezentate tot de ei. Mai departe ce vor face e greu de spus, dar la activi spre exemplu au avut cifrele comunicate de la inceputul anului si au spus exact ce si cat, chiar daca pentru anumite categorii doar in martie au inceput fizic recurutarea.

  16. Iaca vine si jumatea lui aprilie…
    Nimic, nimic despre rezervisti?
    Noutati? Apar posturile? Se stie ceva in acest sens?
    Poate sunt persoane care au intrebal la CMZ-uri.
    Eu din cate am inteles vor fi si anul asta recrutari pentru rezervisti, cand, nu se stie exact…

    • Nimic din păcate. Nici pe pagina Mapn de Facebook, nici la CMJ uri, nici măcar în presă vreun articol despre subiect. Întuneric total pe acest subiect. Nimeni nu stie nimic.

      • Cosmin, deja mi se pare lipsa de profesionalism din partea MAPN.
        Cei de la CMJ chiar nu stiu nimic pe acest subiect, pentru ca nu le-a venit planul, posturile etc.
        Ma astept ca cel tarziu pe sfarsitul saptamanii viitoare sa apara ceva.
        RUSINE MAPN! V-ati batut joc si va bateti in continuare joc de acest proiect.
        Polonezii si altii pot. Noi nu putem. Sau nu vrem. Ca suntem incompetenti.
        Iertati cuvintele dure, dar deja m-am saturat. Si ca mine-s multi…

        • Din pacate ati facut o apreciere pe cat de trista pe atat de corecta. Repet de fiecare data, eu nu am informatii in plus sau din „interior” insa lipsa de comunicare este deja ridicola. Din experienta va spun altceva, eu nu cred ca se va intmpla ceva pana dupa pasti.din pacate inaintea sarbatorilor nu incepe o procedura noua de recurate, nu face sens, concedii bla-blauri. Ca la privat eu lucrez si in vinerea mare asta ii alta poveste.
          Se poate sa gresesc in schimb. Erratum humanum est.

  17. Iata 2 raspunsuri primite de la cei care se ocupa de pagina de pe o retea de socializare a armatei(recrutare mapn).

    1. Recrutare MApN „Noutatile privind rezervistii voluntari le aflati de la centrul militar sau din mass-media. Noi nu am postat nimic in acest sens. Daca va fi cazul, vom face si noi un anunt.”

    2. Recrutare MApN „Nu sunt informatii in acest sens. Despre rezervistii voluntari trebuie sa va interesati la centrul militar de care apartineti cu domiciliul.”

    Ce parere aveti despre aceste informatii? Oare e secret? Oare ei nu stiu sau nu vor sa spuna?

    Date fiind aceste raspunsuri credeti ca vor mai exista recrutari in anul 2019?

  18. Da, vor fi recrutari, ca sa nu mai fie trebuie abrogata legea. Cat timp legea este in vigoare armata, in functie de nevoie trebuie sa recruteze. Ca recruteaza 3, 30, 300 sau 3000 depinde dupa cum spuneam de necesitati.
    Pe subiectul asta am mai vb cu un domn si el mi-a adus aminte ca in 2017 recrutarea a inceput in iunie, lucru perfect adevarat.
    Modul de comunicare in schimb este sub orice critica. De stiut, cei de la relatii publice nu stiu numarul de locuri decat in momentul in care planul de recrutare se aproba. Cand se aproba el este comunicat unitatilor (centre militare judetene) si in acel moment informatia se publica. Dupa publicare cei care se ocupa de comunicare au acces la aceste informatii.
    However, eu daca as fi in locul lor, as solicta informatia intern si aprobarile necesare sa comunic astfel: „Da, se vor face recurtari pt rzv, incepand cu luna X”. Si as face un calendar public de la inceputul anului.

  19. Daca va incepe din luna iunie, personal mi se pare prea tarziu. Si sa explic si de ce spun asta:
    – inscrierile vor dura cel putin o luna, o luna jumatate. Asadar se vor finaliza cel mai devreme in luna iulie, sau la jumatatea lunii iulie.
    – pana se dau probele fizice, medicale mai dureaza o luna si uite asa ajungem in luna august sau chiar la jumatatea lunii august.
    – anul trecut din septembrie sau octombrie au inceput pregatirile in UM.

    Pentru o persoana angajata, e destul de ciudat sa isi anunte angajatorul cu o luna inainte ca el pleca 2-3 luni in pregatire. Totusi, angajatorul are nevoie de timp pentru a-si face niste planuri. La fel si cel care doreste sa devina rezervist.

    Dar nimeni nu pare sa se gandeasca la aceste aspecte.

    Eu sper ca cel tarziu la inceputul lunii mai, pana prin 10 mai sa inceapa recrutarea rezervistilor, asa ar fi rezonabil.
    Vedem…

  20. „Si as face un calendar public de la inceputul anului.”
    LT(REZ) asa ar fi cel mai normal. Dar la noi ce e normal?!

  21. Este destul de tarziu, insa dupa cum am explict si in articole, nu suma de bani sunt problema ci abrodarile de genul in materie de comunicare prin care ei fugaresc efectiv oamenii.

  22. Mai doreste cineva sa devina rezervist voluntar?

    Sincer vorbind, la cata lipsa de comunicare si incompetenta vad, eu personal chiar m-am lecuit…

  23. https://m.adevarul.ro/news/eveniment/mapn-reia-campania-recrutare-rezervistilor-voluntari-solde-putea-incasa-militarii-stau-acasa-1_5cb8a193445219c57eb10886/index.html

    A început campania de recrutare pentru rezervisti voluntari cu aceleași promisiuni pompoase de îmbunătățire a programului cum au fost și anul trecut în campania intensa de mediatizare.

  24. Multam’ fain de postare. Cred ca efectiv dupa pasti se pun pe treaba. Simt nevoia sa ma autocitez: „Daca respecta studiul de impact ca sa ajungi la 8000 de cadre in 2020 tu ai nevoie anul asta sa scoti inca 3000 de posturi pe langa cele 3000 de anul trecut, chiar daca ai reusit sa incadrezi doar 10%.”
    3500 de posturi zice in articol. Uite ca l-am nimerit si de data asta. Merit o bere pe care o sa mi-o cumpar dupa incheierea programului.

  25. Lt(rez), ce parere aveti, credeti ca va avea mai mult succes anul acesta campania rezervistilor voluntari?

    Credeti ca se vor aproba acei 30% sau sunt doar vorbe ca anul trecut?

    Eu continui sa cred ca nu acei 10 sau 30% erau sau sunt problema, ci alte lucruri… Si multi sunt de acord cu mine in acest sens.

    Am onoarea sa va salut!

  26. Respecte. As spune ca nu. Anii trecuti s-a insitat pe corpul soldatilor si gradatilor rv, posturile de subofiteri si ofiteri erau oarecum restrictive fie din cauza cerintelor fie din cauza gradelor. Adica capitan, psihologie spre exemplu. Pt ala se poate incadra cineva cu studii de psihologie care detine gradul de capitan sau locotenent in rezerva. La subofiteri, gradele erau destul de mari, plt-maj sau mai sus. Asta inseamna ca se pot incadra doar plt si plt maj in rezerva.
    Acum daca insita iara pe corpul SG, va fi iarasi o rata de 10% ca mai mult nu au de unde. Inteleg si acesta abordare deoarece nu poti avea 6 locotenenti la 10 soldati, structura militara este una piramidala si cred ca doar la soldati ar trebui lucrat la niste avantaje dupa perea mea respectiv sa devina baza de selectie pentru filiera indirecta activi sau subofiteri rezerva dupa 1 an.
    Modificarile dupa parere mea, cele promise de mapn nu se vor intampla anul asta. Acolo este vorba de un aport financiar mare care nu va veni in an electoral. Eu zic ca nici o sansa anul asta.

  27. Oare se mai intarzie mult cu posturile de rezervisti?
    Sunt curios cand vor incepe pregatirea rezervistilor, tot in septembrie/octombrie ca anul trecut?

  28. As spune sf de mai, inceput de iunie daca ministrul a zis ca nici macar nu s-au cerut posturile la nivel de unitate. Aici vorbesc de recrutare.
    Pregatirea la scoli se va face in noiembrie – decembrie ca si in anii trecuti.

  29. Un exercițiu al rezervei armatei estoniene care a avut loc zilele trecute. Ar fi interesant de realizat o comparație a programelor de pregatire a rezervei noastre și cele ale statelor din apropiere.

    https://pildid.mil.ee/index.php?/category/59407

  30. Pe mine nu m-a intrebat nimeni de sanatate, ca rezervist vorbesc, de cam 8 ani de zile. Dar stati linistiti ca suntem pregatiti.
    { sarcasm }

  31. Bună ziua . Aproape a trecut și luna mai iar locuri pe acest an pentru rezerviști voluntari nu sunt încă . La CMJ uri nimeni nu știe nimic , pe pagina de fb a MApN se spune ca , nu se știe nimic…ceață totala pe acest subiect.

    • Da, ministru a spus ca urmeaza ca locurile sa fie anuntate, in jur de 3500 „in cateva saptamani”. Ce insemna acele „cateva saptamani” buna intrebare ca a trecut o luna de atunci.Estimez eu un iunie.

  32. @ Ghita – ti-am raspuns aici: eu cred ca iunie inceput – dupa cum am spus sa nu aglomereze. In prezent inca s emai fac recrutari pentru personal activ. Instructia nu-i posibilia oricum mai repede de noiembrie.

  33. Nu stiti de la mine si eu nu stiu de la „securistii” mei. Cam in 2 saptamani maxim ar trebui sa anunte locurile. O bere la baiatu’ daca am dreptate. Iunie am nimerit-o.

    • Și două, chiar dacă sunt doar „virtuale ” , în cazul în care nimeriți și luna/anul în care se va debloca proiectul de modificare al legii rezerviștilor voluntari și va ajunge măcar în parlament.

      • aoleu draga Florin. Daca eram asa bun, pai mergeam direct pe numerele de la 6 din 49. Din pacate am auzit ca documentul a fost returnat ministerului apararii de la guvern. Guvernul urma sa-si asume proiectul si sa-l inaintez ein parlament. nu cunosc motivele pentru care a reajuns la mapn. Deblocare pe anul 2019, cred eu ca este imposibil.

        • Sa speram ca , se va face totuși ceva la nivel de minister chiar anul acesta , deoarece dacă nu se face nimic în acest sens ar fi deja al treilea an de când a intrat în vigoare și numărul locurilor ocupate pana în acest moment este unul….dezamăgitor. Principalul motiv fiind legea existentă în momentul de fata , coroborată cu aplicarea….normelor de aplicare.
          Un ordin de ministru care sa reglementeze ceea ce se poate reglementa cred ca ar mai rezolva anumite aspecte pana când legea va trece prin parlament.

    • LT(REZ), am onoarea sa va salut!

      Sper ca pe langa locurile scoase la concurs, sa se poata analiza anumite lucruri.
      Adica, daca eu sunt absolvent de facultate si poate am si cativa ani experienta pe studii superioare, sa pot sa dau concursul pe un post de ofiter.
      Daca nu exista la mine in judet un asemenea post, sa pot da concurs pentru a ocupa un post de rezervist voluntar(ofiter) intr-un alt judet.
      Astea mi se par niste lucruri de bun simt.

      De asemenea tot de bun simt mi se pare sa pot da concurs pentru mai multe posturi. Adica sa pot pune mai multe optiuni. Nu intru la prima, poate intru la a doua, a treia, a opta…
      Cred ca asta ar fi o idee buna.

      Sunt curios daca posturile se vor scoate in 2 saptamani, cand va incepe efectiv pregatirea. Cred ca ar putea incepe doar anul viitor, ce ziceti domnule LT?

      P.S. MULTUMIM pentru informatie. E o informatie pretioasa!
      P.S.2 Daca mai aveti alte noutai, va rog sa le scrieti. Mai ales referitoare la cele mentionate de mine mai sus

      • Cu stima, multumesc pentru apreciere. Referitor la informatii, dupa cum am zis, este ceva ce mi s-a spus si mie de catre un responsabil de acolo, oameni pe care ii mai cunosc cat-de-cat. Cum v-am spus eu nu am acces la informatii „privilegiate” si nu as indrazni sa intreb asa ceva pe cine mai stiu de acolo.
        Din cate stiu eu, ambele variante pe care le redactati mai sus sunt posibile, respectiv puteti candida pe locuri din proximitate si la fisa care se completeaza cred ca sunt cel putin 2 optiuni.
        Desigur ca atunci cand aflu ceva va voi anunta, aici, pe site. De ce? Eu fac orice pentru armata si ma doare sa vad un domeniu unde am lucrat sa fie administrat atata de prost.Bine ca nu am fost pilot ca ma apucam de plans, nu ca pe parte de recrutare stam tare bine.
        Tot timpul am tinut ca munca sa fie facuta ca la carte, pe regulament, pe lege.

        • In completare, referitor la pregatire: anul trecut a fost incepand din noiembrie.Nu cred sa fie diferit anul in curs.Sau mai bine zis nu am motive sa cred asta.

          • Multumesc mult pentru raspuns!

            O sa mai pun o mica intrebare, daca ma puteti ajuta va rog frumos:
            – o persoana care anul acesta a dat examenul medical pentru incadrare in MAPN in luna ianuarie, pe sfarsitul lunii, mai trebuie sa repete medicalul daca doreste sa depuna dosarul pentru rezervistii voluntari?
            Mentionez, ca eu stiu ca proba medicala are valabilitate de 1 an.

            Multumesc inca o data.

            • Daca este acea fisa medicala tip, nu cred sa fie nevoie sa repetati testele. Da este valabila pe anul in curs, adica anul in care se face recrutarea. Adica nu-i canlendaristic un an, in sensul in care faceti in iunie 2019 examinarea medicala si este valabila si in mai 2020.

  34. Daca nu se schimba nimic la nivel procedural, degeaba.
    Nu vor fi doritori.

    Nu e normal ca unei persoane doxa, cu facultate, experienta pe studii superioare sa i se propuna un post de subofiter sau maistru militar.

    Sa vedem…

    P.S. Oricum si asa, nu cred ca vor exista multi doritori…

  35. Un rezervist voluntar

    @LT REZ
    Anul trecut, nu in luna noiembrie a inceput pregatirea pentru rezervisti voluntari.
    In luna septembrie a inceput pentru ofiteri rezervisti voluntari. In octombrie pentru subofiteri si cred(aici nu stiu exact) ca in noiembrie pentru SGV.

    Anul asta sigur nu vor fi pregatirile ca anul trecut, e timpul prea scurt. Dar cine stie.

    SA TRAITI!

    • Domnul meu drag si scump, eu nu am spus ca pentru toate categoriile a inceput in aceeeasi perioada. In sept a inceput pent ofiteri, ofiterii avand 4 luni de pregatire. Dar cantitativ ofiterii au fost foarte putini. Sf de octombrie/noembrie mi s-a spus mie de la CMJ

      • Un rezervist voluntar

        Da, aveti drepatate, asa este!
        Abia astept sa vad cum vor merge treburile anul acesta.

        Cum spun unii mai sus, daca procedural nu se schimba nimic, degeaba. Si nu, nu ma refer nicidecum la bani. Nu merge nimeni pentru bani.

        Sa vedem…

  36. Mai apar posturile de rezervisti ca eu deja m am saturat. E bataie de joc.

    • E o bataie de joc enorma.
      Eu personal nu mai sunt deloc interesat de acest proiect.
      Rusine MAPN! Demonstrati multa incompetenta. Nu as dori sa fac parte dintr-un astfel de sistem nici macar ca rezervist.

    • Ar fi trebuit sa fie in jur de doua spatamani, insemnand saptamana vitoare. Dar, termenul poate fi prelugit deoarece activitatile de recrutare pentru celelelate categorii( serviciu activ, ofiteri filiera indirecta, subofiteri, maistrii) a fost prelungit. Deci ca sa nu blocheze activitatea la nivel de CMJ-uri si de spitale militare atunci anutul mai poate intarzia.
      Din pacate asta este, astia suntem, ce latru eu aici in materie de lipsa de competenta si intelegere elementara a oamenilor care ar putea deveni recruti intr-un asemnea proiect este dovedita si rasdovedita de minister.

  37. Vedeți rata de retenție a celor care au început programul în 2017 și 2018 plus numărul celor care s-au prezentat/semnat și asta spune multe despre seriozitatea acestui program. Dacă nu se face nimic la nivel de minister pentru îmbunătățirea acestuia nu văd nimic constructiv cu acesta…

  38. Săptămâna viitoare… Știe cineva, ceva?

  39. 18.06.2019
    Nimic, nimic legat de rezervistii voluntari.

    MAPN, somn usor in continuare. Bine ca altii pot, noi nu. Sau noi nu vrem? Nu suntem competenti?

    Cred ca si acei putini interesati de acest proiect s-au saturat de bataia de joc si lipsa crasa de comunicare.

    Mai vrea cineva sa devina rezervist VOLUNTAR?

  40. Anul asta nu vor mai exista incadrari pentru rezervisti. Asa am inteles eu.

  41. Si eu sunt curios de ce se intarzie atat de mult. Ma gandeam ca maxim la jumatatea lunii asteia vor incepe recrutarile. E totusi tarziu si cred ca exista posbilitatea ca anul asta sa nu se mai scoata posturi pentru rezervisti, asa cum spune un coleg de blog de mai sus.
    In acelasi timp ministrul aparararii spunea in 26 aprilie ca in cateva saptamani vor scoate posturile. Iaca saptamanile s-au cam facut luni.
    Domnule Lt(rez) va rog lamuriti-ne. Ce se intampla? Se mai scot anul asta posturi? Sa ne mai pregatim? Eu personal am inceput acum cateva luni pregatirea, sper sa n-o fi facut degeaba.
    Oricum daca nici saptamana viitoare nu ies posturile, e clar…

    • Buna ziua, din ce am inteles eu, s-au prelungit inscrierile pentru activi, asa scrie si pe facebookul lor. Asta inseamna in mod inevitabil o intarziere. Problema sunt inclusiv spitalele militare unde la momentul asta trebuie sa mearga pentru analize toti. Risca sa-i blocheze sau sa puna oamenii sa stea la cozi.
      Sunt 3500 de posturi anuntate pentru 2019 si va amintesc doar ca in 2017 s-au anuntat in iulie si inca o serie in octombrie. Vor fi cert insa ce nu s-a preconizat cand au zis ca mijlocul lui iunie este acea prelungire la personalul activ.
      Nu va pierdeti speranta, comunicarea este la pamant, am senalat si eu prin articole insa acolo la factorul decizional aceste aspecte nu rezoneaza. Din pacate.

  42. Multumim pentru clarificati, domnule LT(Rez).

    Cat despre MAPN… Mai bine nu zic nimic. Ma astept din partea Armatei la altceva. Cand spui „Armata” spui prestanta, ordine, precizie etc. Referitor la partea asta cu rezervistii voluntari Armata demonstreaza taman contrariul.
    Cam rusinos, sincer.

  43. Haideti sa nu fim rai.
    Nu cred ca e o problema daca apar posturile pentru rezervisti mai tarziu. Prin iulie, august, septembrie, octombrie(ca-n 2017, cum spunea un domn mai sus). Nu asta e problema dupa parerea mea.
    Cand le anunta noi sa fim pregatiti.

    PROBLEMA e alta: ca vine Ministrul Apararii(Ministrul mai oameni buni!!) si spune clar in 26.04.2019 ca in cateva saptamani apar posturile pentru rezervisti, iar acestea vor fi anuntate prin intermediul canalelor de comunicare ale MAPN si nu numai. Deci in cateva saptamani. Si iata, ca acus sunt 2 luni.
    Nu se poate asa ceva, nu e normal asa ceva.
    Asta denota nesiguranta, lipsa de cuvant, ceea ce pentru un minister ca MAPN nu e deloc normal.

    Personal sunt dezgustat de lipsa de comunicare crasa din partea MAPN.
    Totusi, cand vor aparea posturile pentru rezervisti voi fi pregatit. Sunt sigur ca multi vor participa anul acesta la aceste recrutari. Cunosc personal multe persoane interesate.

    Cu deosebita stima, va salut!

    P.S. LT REZ – faceti o treaba excelenta aici! Keep up the good work cum spune englezu’.

  44. Vreti sa stiti motivul sincer si adevarat pentru care nu au iesit pana acum si nici nu cred ca vor iesi anul acesta posturile pt. rezervistii voluntari?

    V-o spun din surse 100% sigure: NU MAI SUNT BANI.

    • Interesant, stiam ca la aorr trebuie musai sa fi ofiter. Eu am asa un usor resentiment fata de organizatile astea, eu nu fac parte din niciuna si nici nu vreau, pentru ca discuta si rasdiscuta chestii ce tin de pensii si alte asemnea. Nu am avzut o discutie despre exrcitii de mobilizare, pregatire in rezerva asa cum scrie in lege etc. Ai trecut in rezerva, noroc bun si sanatate. Ori nu asta inseamna rezervist. Ma bucur ca oamenii de la aorr discuta (si) altceva.
      Apropo de rezerva, cam asa se joaca oamenii in Finlanda cu conceptul: https://www.youtube.com/watch?v=vXRIGX5UjgU&t=202s . Majoritatea rezervistilor se aduna pe langa cluburi de tir sportiv.

      • Întradevăr, membri AORR sunt ofițeri în rezervă sau în retragere. Dar , de când a apărut acest corp al rezerviștilor voluntari s-a modificat statutul asociației prin includerea unei noi categorii și anume aceea de membri asociați ( pentru subofițeri, soldați și gradați rezerviști voluntari) . Unul din obiectivele principale ale asociatiei îl reprezintă rezerva voluntară si tocmai de aceea a fost creata si aceasta categorie pentru o mai buna reprezentare a acesteia.Asociația nu este concentrată doar pe pensii și alte asemenea după cum reiese și de pe site ul acesteia.

        https://aorr.org.ro/category/comunicate/

  45. Tocmai am solicitat un raspuns in scris MAPN-ului. Dupa ce primesc raspunsul voi scrie aici ce si cum. Am solicitat sa mi se comunice daca anul acesta vor exista incadrari pentru categoria rezervistilor voluntari. E normal sa stim ce si cum, deja e foarte tarziu si personal, mi-am cam pierdut speranta.
    Nu inteleg lipsa de comunicare, e deja enervanta si sfidatoare…

    • Foarte bine ati facut.

      • Domnule Lt(rez) sper ca mai multe persoane sa faca acest lucru. Poate asa ii vom trezi pe unii din somnul cel de moarte…

        • „Un rezervist voluntar (Mario – Mariana – Alin – Gheorghe – Andrei I. – Rezervistu’ – ghita – Silviut – Rz vol – Turus f – Dobra I. – Flo – Florin S.T. – Orlando – Florin…etc)”…vreo 3 duzini

          Te rog sa-ti pastrezi un singur nume, ca ceilalti sa stie cu cine discuta.
          Chiar daca – sa zicem – esti interesat numai de acest articol/subiect cu privire la rezervisti.

  46. Buna ziua.
    Mai stiti ceva de rezervistii voluntari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *