Soldatul Svejk aplică statutul rezerviștilor voluntari: Când trăiești in “lux” și totul e la “mișto”

This entry is part 1 of 4 in the series Rezerva Armatei

Da dragi prieteni, acea perioadă a anului când vorbim de rezerviști voluntari. În data de 12 iulie, fără surle si trâmbițe, pierdut printre miile de postări cu fete zâmbărețe în uniformă, pe facebook-ul instituției am fost informați și noi că a început recrutarea pentru rezerviști voluntari și a ținut aproximativ o lună. Ca de obicei, al 3-lea an la rând, zero locuri pentru ofițeri și avem doar maiștrii militari, subofițeri și trupă. Desigur că majoritatea locurilor de cadre militare erau pentru cei cu experiență militară, practic subofițeri și maiștri ieșiți în rezervă. Prin urmare, rezerva se mărește practic doar prin soldați si gradați, singurele locuri real accesibile. Frumos și logic, în logica absurdului.

775 de locuri au fost, majoritar de trupă și puține, răzlețe, de maiștri și subofițeri. Într-o logică simplă ar fi trebuit să încercăm și noi să modernizăm corpul ăsta, al maiștrilor militari și să-l transformăm într-o rezervă reală de tehnicieni. Pe toate domeniile, cât mai mulți și cât mai diverși. Cu câteva zeci de posturi scoase, pe specialități complet aiurea și majoritatea disponibile doar celor care sunt deja rezerviști, sunt sigur că vom atinge acest deziderat.

“Lux”.

Păi da, că eu personal mă întreb de ani de zile în situația de securitate actuală, de unde naiba să ai luxul sa nu pregătești nimic pe linie de rezervă. Dar nimic-nimic. Acesta este un lux într-adevăr, eventual un lux generat de o armată activă uriașă a cărei dinamică a personalului asigură necesarul de rezervă de la sine. La 75.000 de mii de militari, din care nu sunt încadrate toate funcțiile, nu pricep sincer de unde ai acest flux de personal.

Aici, pe problema lipsei de personal, aș putea să discut concret și pe date, dacă ministerul ar avea bunăvoința să publice un status, al rezervei. Hai să vedem cum stăm pana la urma, ca poate eu delirez așa, fiind un frustrat. Desigur că totul este secret, super-secret eventual hipersecret.

Americanii, fiind eventual cea mai slabă armată din lume și necunoscând importanța „artei secretului” și-au publicat un astfel de status aici, dar ăștia sunt și mai nebuni: și-au pus totalul deci activ + rezervă. Așa să știe americanu’ de rând ce plătește. Vedeți dom ‘le de aia le pică și elicopterele pe bulevardele noastre.

Sursa date: https://www.statista.com/statistics/239383/total-military-personnel-of-the-us-army-by-grade/

 

“La mișto”.

Mai degrabă mergem către Mihai Mărgineanu aici, că nu pricep cum putem trata “la mișto” un subiect de o asemenea importanță. Rezerva militară după părerea mea este tratată la mișto de cei care peste ceva timp vor deveni ei însăși rezerviști. Sa nu faci pregătire deloc pe linie de rezervă in 15 ani, sa nu mai formezi generații de tineri chiar direct în rezervă prin sisteme specifice care există în toate țările civilizate, mie îmi denotă o lipsă de interes. Mai mult, prin mărețele modificări la legea 270/2015 ministerul a demonstrat că nu este interesat de sursa problemelor, nu remunerația a fost cauza evoluției  dezastruoase a acestui proiect. Sunt multe alte elemente care pun in imposibilitate obiectivă obținerea de rezultate notabile, elemente care le-am dezbătut si răs-dezbătut timp de 4 ani, in 12 articole, din 2017 până în prezent. Până și pisica mea a început să înțeleagă unde-i de fapt problema.

Precizez doar că ce s-a întâmplat in Germania, acel cataclism in zona Köln-ului ni se poate întâmpla și nouă oricând, mai ales dacă am avut strălucita idee sa radem una cu pământul păduri întregi, păduri care absorbeau apa enorm, dar si stabilizau solul.

Revenind, “ la mișto ” mai este și să scoți locuri așa alandala, fără structură, noimă și logică, sau locuri pentru cadre militare însă inaccesibile.

Tot în capitolul “la mișto”, îmi voi aduce aminte permanent de o interacțiune telefonica cu un centru militar pe tema rezervei voluntare chiar pe la începuturi. Am sunat să mă informez și eu, fără să mă prezint cu gradul in (r) ci doar cu numele, ca prostul, si am fost luat peste bombeu de un profesionist de acolo care m-a luat la mișto. Din respect pentru uniforma militară, nu voi reproduce exact ce a spus, deși ar merita-o cu vârf si îndesat. Așa se atrag candidați spre acest tip de serviciu prin dezinteres si miștocăreală. De asemenea reiterez problemele din trecut, majoritar provenind din interiorul sistemului, respectiv încă există persoane care ar trebui să recruteze o astfel de categorie de personal însă este ostila oricărei idei de rezerviști proveniți din altceva decât personal activ. Așadar având în vedere că această atitudine nu se schimbă de ani de zile deja, constatam fericiți ce am simțit și eu prin 2008, egoul unora este pus sistematic deasupra obiectivelor asumate, in speță aici întărirea capacitații de apărare a Romaniei. Căci până la fiare te mănâncă personalul. Desigur aceste persoane nu și-au dat demisia în bloc tot prin 2008 când intra cine voia prin sistem, pe indirectă, și nici când au făcut din trupă, subofițeri sau ofițeri inferiori direct colonei in 2011 si 2012. Atunci orgoliul lor nu a fost atins deloc, orgoliul lor este atins doar de această lege, aplicată prost însă perfectibilă.

Apropo, un front al discuției pe care nu l-am deschis niciodată. Știți că normele metodologice de aplicare există și în cadrul M.A.I. din 2017( http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/194968  – NORME METODOLOGICE din 9 noiembrie 2017 de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari). Nu avem nevoie dragi cititori de pompieri, daca tot am vorbit tangențial de cataclisme, nici de jandarmi si nici de puținele alte structuri militarizate care împreună compun ministerul de interne. Din 2017 până în prezent nu au scos niciun loc pentru formare pe linie de rezerva, avantajele fiind optime pentru cei care doresc așa ceva cât și pentru minister. Ministerul primește mână de lucru calificată, ieftină (aproape „moka”) și doritorii se pot încadra în unități din proximitate căci orice oraș are un detașament/grupă de pompieri și/sau o unitate de jandarmi. O oportunitate bună de a reintroduce patrula pe străzi, așa cum este si normal, însă o normalitate care ne ocolește de la desființarea serviciului militar obligatoriu.

De parcă asta nu-i destul, faceți un efort si citiți normele metodologice. Sunt atât de prost scrise încât practic rezervist voluntar in M.A.I. poate ajunge doar unul care deja e rezervist. Este practic un sistem de reeșapare.

Desigur că toate problemele expuse mai sus nu există, la nivel de media, deoarece și aici trebuie sa adresez o problemă: În spațiul mediatic public nu prea există specialiști pe domeniul militar cu mici excepții. Așadar eu vorbesc de jurnaliști cu această specialitate și nu de analiști militari sau alte asemenea. În lipsa acestor specialiști totul pare roz(sau roze), însă pentru ochiul format, domnii care conduc aceste instituții și-au dat examenul în pandemie. În momentul în care efectivele unităților militare sunt egale în stare de urgență, stare de alerta și pe timp de pace, și noi angajam temporar medici, avem o gravă problemă de personal.

Putem deja afirma că iarăși societatea este de vină, că nu vor să fie „ militari de uichend, la mișto așea… ”, parafrazându-l pe profesionistul și stand-up comedianul amator care s-a trezit în postul de recrutor la un BIR.

Concluzionăm deci și acest an în regim mioritic, carpato-danubiano-pontic: Nu „s-a” putut dom’le. Nu „se” vrea. Asta este.

Mă semnez al vostru lt(ret), ca suntem „by default” în ret. Că asta este orice numai rezervă nu, rezervă pe care legea obligă să fie pregătită în caz de…

Series NavigationSoldatul Sveijk aplica statutul rezerviștilor voluntari – Episodul 2022 >>

70 de comentarii:

  1. Apropo, nu am pus acest link in articol pentru ca nu-l pot inca fact-check-ui. Deci l-as lua cu o rezerva, insa cifrele par corecte. Sincer nici nu stiu unde si cum pot eu verifica:
    https://timpolis.ro/aproape-1700-de-generali-in-structurile-de-aparare-din-romania/
    De principiu ideea este punctul central nu a fost niciodata cu maresti efectiv rezerva logic si structural, cu state de organizare si grade fix pe aceste state. Nu, pentru ca daca faci asta, nu mai poti face „manevra de sus”. Cum sa ai ma 1700 de jenerali?

    7
  2. Pentru a avea necesarul de rezerviști, trebuie reintrodus serviciul militar obligatoriu, inclusiv pentru femei, insa nu asa cum a fost în trecut, în general, o mare mizerie și totala pierdere de timp pentru marea majoritate a recrurilor, ci asa cum este el organizat acum în Elveția, de exemplu.Sau Israel, insa având durata stagiului militar mai mica.
    Dacă ar fi voința politica, s-ar găsi și surse de finanțare pentru a derula în conditii moderne, un stagiu militar obligatoriu în care recrutul sa nu fie, ca în trecut, doar un sclav pe plantație și bătaie de joc pentru cadrele militare și militarii în termeni mai vechi ci un curs intens de pregatire care sa ofere recrutului, cunoștințele necesare pentru a lupta eficient, într-un război modern, cu orice tara din lume.

    21
    • Da Sorin, ar fi o idee functionala. Lipseste vointa si interesul.

      6
      • Nuuuuu. Fără serviciul obligatoriu. Ar fi cea mai mare bătaie de joc la adresa unui câștig al democrației. Scuturați dracului copacul, că e plin de lotri, țoape, idioți, trântori. Apoi copiate (nu adaptate în stil romanesc) modurile de recrutare din țări cu apă caldă. Fără Israel, că acolo e altă treabă. Asta cu armata obligatorie e încă în memoria țăranilor cu patru clase care abia acolo și-au dat măsura prostiei sau au ajuns și ei să urle la vreun fraier cu liceu. Și al apeviștilor frustrați că nu mai au forță de muncă la GAA, la vila proprie, sau lustruit ciubote. Fmm!

        31
        • de acord cu tine aici.

          7
        • Recitește ce am scris Am propus un serviciu militar obligatoriu care sa nu semene cu ce a fost la noi.La noi a fost, în general, multa mârlănie și foarte multa umana și suferință fizica/psihica, pentru marea majoritate a recrutilor .Vorbesc în cunoștință de cauza.
          Ca România să aibă suficienți rezerviști, trebuie sa plătească foarte bine sau sa apeleze la serviciul militar obligatoriu.
          Am dat exemplul Elveției deoarece este o tara civilizata.Si Israel este o tara civilizata.Mai moderna și administrata eficient decât majoritatea tarilor occidentale.Nu sunt evreu însă apreciez eficienta.
          Care ar fi soluția ta pentru ca România să își acopere necesarul de rezerviști?Voluntariat?La ce venituri se oferă, foarte putini sunt atrași de asa ceva.

          8
          • Starship Troopers: voluntariat in schimbul drepurilor electorale (de a vota si de a fi votat).
            Cu anumite exceptii, avand drept de vot direct (cei incadrati deja in „serviciile in uniforma”, scolile militare, femeile gravide, persoanele cu dizabilitati fizice…) si serviciul civil alternativ celui militar pentru cei care nu doresc din motive religioase si/sau de constiinta.
            Cei care refuza sa-l faca pana la o anumita varsta (sa zicem…pana la 33 de ani) pot sa voteze si sa fie votati pana atunci dar nu si dupa…
            Sunt anumite categorii profesionale care nu-l pot face prea de timpuriu, cum ar fi de exemplu doctorii etc…

            chestii de baza…de discutat…pot fi multe scapari sau masinatiuni (certificate medicale pentru dizabiliati false…samd..)

            6
            • Majoritatea romanilor nu merg la vot și nu candidează, asa ca nu ar fi interesați de oferta ta.
              Apărarea tarii trebuie sa fie o obligație pentru toți cetățenii sai, apți sa o facă.

              1
              • Si?
                Fck them! (pardon, pt. ca azi este Ziua Limbii Romane…sa-i fut!) Treaba lor. Decizia lor.

                3
              • Herr Von Renn Weg

                Ok Srin, dar iti dai seama cat ar scadea listele electorale si cat ar creste prezenta la vot!
                Eu le-as retrage dreptul la vot cu totul celor care nu il folosesc! Doar incurca socotelile! Ok, nu stii pe cine sa votezi? Nu te-ai hotarat? Nici un candidat nu te frizeaza…? Nici o problema! Mergi si anulezi votul!
                Cat despre atragerea voluntarilor… Putin marketing si publicitate face minuni! Te poti adresa gamerilor, jucatorilor de paintball, pasionatilor de natura, soferilor de tir/camion (pt logistica)… Poti organiza evenimente, trageri pt civili, concerte rock printre tancuri (ca in Rusia), concursuri pe echipe cu obiective ce simuleaza misiuni comando, sau concursuri de anduranta fizica…
                Mai poti sa infiintezi o organizatie de cercetasi, pt copii, sub tutela dar cu sprijinul armatei, care sa ofere doritorilor notiuni minime de orientare, supravietuire, observare, infiltrare, camuflare… dar care ar deveni o pepiniera din care in mod sigur va izvora talente care sa urmeze o cariera militara!
                In idee, trebuie in primul rand sa pui in contact civilii si armata, dar intr-un mod atractiv! Si sa accentuezi si beneficiile pe care le poate avea un civil din toata afacerea, cum ar fi: dobandirea notiunilor combative, de orientare, tactice, antrenament fizic si cresterea increderii in sine prin dovedirea catre sine ca individul poate realiza sarcini fizice pe care nu credea ca le-ar fi putut face, dar si prin dobandirea apartenentei la un grup, dobandirea de noi prieteni, camarazi chiar…! Acestea sunt lucruri care lipsesc multora din societatea de azi si cred ca ar fi apreciate!
                Cat despre specialisti precum medicii, tehnicieni, ingineri, pirotehnisti, piloti (eventual pt transport si aeronave auxiliare)… pe astia nu ii atragi neaparat cu bani, pt ca daca vor fac ei mai multi bani pe piata libera! Acesti oameni ar avea alte motivatii precum patriotismul sau din pasiune pt tehnica militara, inaccesibila operarii de catre civili! Iar tu ca MAPN trebuie sa respecti aceste motivatii si sa nu iei la misto aplicantii!

                2
            • @Razvan, sold! Zi-mi unde semnez pentru sistemul de mai sus. Si mai adaug eu o treaba, ca am vazut genisti care au invatat sa faca transee (!!!!, in acest secol da), sapand santul la casa dl colonel de atunci sa-i traga canalizarea la strada din fosa septica din curul curtii.
              Asadar, da pentru un sa-i spunem serviciu de stat, platit, care sa faci ceva 6 luni-1 an si sa-ti dea niste bani, buni, cu care sa incepi ceva sau sa-i spargi toti pe dame de companie si alcoale. Treaba ta, insa sa nu carai. Desi sunt un om de dreapta, ai clar nevoie de niste clase de impozitare. Nu vrei sa faci nimic pentru Tara, oke nici o problema dar vei avea alta clasa de impozitare fata de altul care a facut-o. Si cand spun clase, nu ma refer la sa-i rupem pe fraieri(contribuabili) ci un real ajutor omului de buna credinta. Adica, serviciul de stat, ca-i in armata, ca-i alternativ trebuie recompensat, fara discutie, mai mult decat niste banuti asa cum sunt. Ai sisteme de impozite mai mici la aia cu mai mult de 1 copil, reduceri daca cumperi spre exemplu masini cu mai mult de 5 locuri excluzand autoutilitare.Fa o clasa speciala pentru aia cu >1 copii, studii superioare si armata facuta. I-a vezi cum arata Romania dupa 15 ani cu un astfel de sistem.
              Eu asta ma astept de la astia care spun ca mor de grija tarii, nu scuipat peste gard.
              P.S.
              Si hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, in Elvetia si in Austria au fost referendumuri pentru suspendarea serviciului obligatoriu. Nu au trecut cand la noi unii votau cu 3 maini si un picior.

              5
          • Crede-ma, am vazut atatea… Antitalente dpdv militar, incat cu groaza, efectiv, ma gandesc ce ar insemna conscriptie obligatorie. Bine, stiu ca te referi ca examinare medicala, psihologica samd, doar ca se fac din alea si acuma, si sincer inca sistemul e… Varza. Acuma e varza, daramite sa il obligi pe un… Ma rog, gen vreun interlop, ca e tara plina de redarzi care se cred interlopi, sa se joace cu kalashul… Si vorbesc de un kalash, nu de vreun sistem de rachete sau alte acareturi… Da, militarii sunt, sau ar trebui sa fie o elita, gandeste-te ca ei protejeaza o natiune… Cum??? Ce se antreneaza militarii, practic?? Sa UCIDA… De aia au arme… Si tu vrei sa le dai puterea de a ucide asa, de-a valma, tuturor? Orice calificare ai avea in armata, in primul rand, ca esti medic, operator radar, tanchist, pilot… In primul rand esti infanterist.. Restul sunt upgrade-uri…

            5
      • Nu m-am sucit, insa sistemul elvetian este oarecum obligatoriu. Poti face daca nu iti plac armele, serviciu sanitar intr-un spital, si mai nou poti face un fel de serviciu ecologic. Platit desigur. Daca studiezi sau mergi la scoala, poti face in vacanta, lunar. Modularitate si multi fac chestia asta pentru ca priemsc niste bani buni cu care poti incepe ceva.
        Mai departe de atat, revenirea la notiunea de obligatoriu pre 2006, nu multumesc. Nu vreau sa repet ceea ce am scris acum ceva timp despre oameni care nu au ce cauta cu arma in mana.

        10
        • Sincer, da, teoria e… Iarasi, ok. Cand o fi Gigel la nivelul de gandire al elvetianului, o sa functioneze. Cat timp Becali e etalon in Romania, cu siguranta nu. Toti scapati din vedere treaba asta. Educatia, nivelul de gandire al tineretului, cu durere, nu e… Unde ar trebui sa fie in secolul asta, intr-o tara europeana. Din pacate, ceea ce in Occident e regula, in Romania e exceptie. Vezi doar ce inseamna patriotism pentru… Marea majoritate. Tricolor, mici, ceva defilari, noi suntem romani… Dupa care luam si dam spaga, ne suim pe capul prietenului sa ne facem interesul, nu avem vreun rictus in a calca in picioare pe nimeni pentru inca 50 de lei la salariu si o carpa in plus pe umeri… Dar vrem conduita civica, moralitate, responsabilitate… Pai, si… Educatia pana la conduita aia civica? Responsabilitate, cand astepti spaga sa iti faci treaba pentru care esti platit? Si multe altele, ca deja ma infierbant…

          6
        • Din pacate, Romania nu-i Elvetia.

          2
          • Si cata vreme o sa aud miorlaiala asta,ca nu avem mentalitate etc… nici nu vom fi.Oamenii se ridica prin provocari,nu spunand ca sunt prosti si nu vor fi vreodata destepti.

            Ia sa fie creat cadrul legislativ din Elvetia,care il pune pe domnul cetatean stapan pe propria soarta,unde voteaza des si pt te miri ce(inclusiv pt nivelul taxelor si ce individ primeste cetatenia),unde poate avea drept de veto pt orice lege a parlamentului.Sistem in care omul e provocat sa gandeasca si sa informeze,pt ca dupa 3 voturi tampite domnul cetatean isi da seama ca raspunderea e a lui,nu a cuiva nemasurabil si neideindificat precis(EI,Sistemul,parlamentul,birocratia).Dupa care vorbim si despre voluntariat,serviciu militar si alte minuni care i se cer domnului cetatean.
            Drepturile implica si responsabilitati,dar oamenii trebuie sa-si dea singuri seama de asta.Modelul actual e sa se ceara la infinit,iar de dat la schimb-nimic.Dupa care il blamam pe om ca nu are mentalitate,spirit civic etc… Dar de ce ar avea?

            Despre serviciul militar OBLIGATORIU toate bune,dar nu e util si sau necesar.Serviciul selectiv ar fi altceva.E pe baza de voluntariat,doar ca le oferi tinerilor niste privilegii gen sa nu plateasca taxe la facultati si obligatia a servi in rezerva timp de X ani. Avantajul e ca cine nu vrea,nu intra in armata.Dezavantajul e ca trebuie sa ii convingi pe tineri.Ceea ce pt onoratul stat implica sa faca educatie patriotica,in care sa explice ce minunata e tara noastra si de ce e bine sa o aparam de aia rai care vor sa o strice.Ceea ce implica ca tara noastra chiar sa fie minunata si sa merite sa fie aparata,deci statul va trebui sa lucreze pt cetatean.Lucru care in prezent nu se petrece,militarii fiind 80% mercenari si 20% idealisti.

            Si uite asa,se creeaza mecanisme care sa conduca in mod natural la o crestere armonioasa,nu la una fortata.E simplu,dam legi,sa marim taxele,sa facem servciul militar ,sa interzicem X sau Y.Experienta de 160 de ani arata ca nu se rezolva nimic asa.Generam doar frustrare si opozitie,care duc la lucru facut in scarba.La final,ne mai si miram cum ajungem sa ne autosabotam viitorul ca popor.

            10
            • Nu e nici o miorlaiala, domnule. E un fapt.
              „Ia sa fie creat cadrul legislativ din Elvetia”
              >Numai ca nu e. si ca va fi, asta e wishful thinking. Sau chiar credeti ca o forta, de orice fel, politica, civica, nu conteaza de care, va cuteza sa incerce sa propuna o idee asemenatoare de la departare, macar, cu un sistem pseudo-elevetian, si daca popune asta, paradoxal va si reusi?
              „Politics is downstream from culture” a spus cineva, candva, bine definit in spatiu-timp. Dar pe langa faptul ca politica e in avalul culturii, si cultura e in avalul cuiva. Al agriprop-ului. Dar trebuie sa recunosc, dumneavoastra, aveti dreptate, in fond. Da, statul trebuie sa faca educatie patriotica, da, trebuie sa punem electoratul fata cu propriile decizii. Numai ca asta ia timp, intai agitatiunea si propaganda care sa influenteze cultura si apoi cultura, politica. Sa pocnim din degete, sa devenim o mini-elvetie peste noapte, si sa ne imaginam ca in 3-4-5 cicluri electorale, toti cetatenii pe care de multe ori ii hulim, ar deveni niste cetateni super bazati, e pur si simplu de neconceput.
              Ma simt nevoit sa repet, ca sa fiu sigur ca m-ati inteles, ce am spus, nu e o miorlaiala. Nu putem sa ne comparam cu o tara care de bine de rau, exista din 1291, are alta pozitionare geopolitca, alt relief, alta cultura, a avut o perioada foarte lunga in care indivizii au putut acumula capital si sa si lase capitalul ala mostenire urmatoarei generatii, etc. Daca vreti neaparat sa facem o comparatie, trebuie sa tinem cont si de chestiunile, sau daca nu de toate, macar de unele, mentionate anterior.

              1
    • Ideea introducerii serviciului militar obligatoriu ar merge mana în mână cu trecerea în rezervă a tuturor cadrelor. Altfel militarii în termen nu ar fi decât considerați niște răcari aflați la bunul plac al celor care, în bună tradiție românească, au cam dat dosul in 80-90% din luptele purtate.

      2
  3. Discuții, vorbe. Doar recent era interviul pe TVR 1, cu moderator, Mă Ciucă (ghinăral) și Adelin Petrișor (slt rez.). Așa ofițer penibil ca umflatul ăsta mai rar, plus că era surclasat pe toate planurile (cunoștințe militare, vocabular, politic…) de ăla mic cu ochelari. Mai puțin la bardahan. Joianis îl alege că seamănă cu el.

    10
    • Gabi, cu Adelin de mult de tot am schimbat 2 vorbe. Este lt(rez), arma jandarmi si un om extraordinar.
      https://www.adelinpetrisor.ro/despre-jandarmi/ . Subscriu la ce spui, desi am mai spus prin 2008 l-am cunoscut la Bistrita pe colonelul Ciuca. Parea un om ok, un om intersat de problemele soldatilor si un om stanjenit vizibil de festivism. Dar, ai dreptate, nu pot nega ceea ce spui am vazut si eu niste intervuri cu el…

      6
      • Pai colonel e ultimul grad militar.Peste sunt politicienii.

        10
      • Nu am vorbit niciodata cu Adelin, si nici nu-mi doresc. Am insa mari indoieli ca ar fi un „om extraordinar”. S-a mai vorbit pe aici de episodul cu iar 99.

        3
        • @mihais, da, nimic de audaugat si fair point.
          @neamtu, fiecare percepem oamenii asa cum sunt ei intr-un moment al vietii lor si asa cum ne lasa.impresia de moment. Am urmarit multe documentare ale sale, mi-au placut mai ales cele referitoare la Corea de Nord. L-am cunoscut cu prilejul unor festivitati, nu s-a potihnit in obsesia ministerului cu festivitatile ci a insistat sa aduca discutia oricat de stanjeiti erau intelatii intervievati spre dotare. Si a si reusit sa aduca o imagine clara din acel moment pe parte de dotare. Asta mi-a placut la dansul atunci plus cele 2 minute de povesti interesante cu ceea ce a vazut acest om.
          Mai departe de atat, nu am pronunt.

          7
        • @neamtu tiganu
          Adelin Petrisor nu e singurul ” pendul ” care a spus ca ati furat IAR-99 .
          Am mai vazut un ofiter-inginer care spunea ca ati furat 99- le dupa Hawk . Nu facuse efortul de a se uita la forma si profilul aripii inainte de a vorbi prostii .
          Am vazut acum treizeci de ani oficiosul Dreptatea al PNT-cdetc care spunea ca Petre Roman a furat IAR-93 , dupa Concorde .
          Atat se poate .

          4
    • Toti generalii, inclusiv Ciuca, au ajuns generali și comandanți de unități, mari unități sau șefi se stat major, nu datorita aptitudinilor profesionale ci exclusiv relațiilor lor personale, atat in cadrul instituțiilor unde ei activează ci și printre politicieni și oameni de afaceri cu strânse conexiuni în viata politica.

      10
  4. Armata are cel mai mare grad de incredere in randurile populatiei dintre toate institutiile, aprox 65%. Deci nu exista nici un fel de presiune publica in a schimba ceva, therefore nici presiune politica. Sau cum ar spune aliatii strategici „why fix what ain’t broken?”.
    Este foarte simplu.

    In vara lui 2019 eram la Ziua Marinei unde cele doua institutii de incredere ale romanilor, Armata si Biserica faceau show in onoarea Sfintei Marii. Episcopul Tomisului (ala cu probl cu justitia) se ruga in boxe cu un glas plangaret de ziceai ca in 48 de ore ne ciocnim cu Luna, aia cu tunurile si mitraliera de 14.5 de pe TABul de pe dig incepusera sa traga dupa niste Eurofightere sau F-16 care simulau probabil atacatorii rusi iar intr-o barca cu motor se pregatea un barbos inconjurat de fete in bikini si o mamica ii explica baietelului ca ala e Poseidon „care e un fel de Dumnezeu”. Jeturile dadeau din cand in cand cu „flares” si multimea era in delir. Fratii intru ortodoxie de peste balta n-au nici o sansa daca le trece prin cap sa atenteze la pamantul stramosesc.

    Cam astia ne suntem.

    43
    • Ar trebui sa dam un premiu pentru cel mai bun comentariu, lunar. Te nominalizez pe tine.

      9
    • subscriu la descrierea de mai sus.
      si mie mi-a placut cum se prostea populatia cu respingerea unui atac aerian cu mitraliera de pe tab. A fost genial!
      e clar ca cei care aveau planuri sa vina sa ne invadeze si-au amanat planurile. nu ai cum sa treci cand 4-6 taburi trag la unison. nu degeaba suntem furnizor de securitate!
      oricum….reusit show!

      2
  5. Precizez doar că ce s-a întâmplat in Germania, acel cataclism in zona Köln-ului ni se poate întâmpla și nouă oricând, mai ales dacă am avut strălucita idee sa radem una cu pământul păduri întregi, păduri care absorbeau apa enorm, dar si stabilizau solul.

    Nu vad legatura cu subiectul. In primul rind in Ge nu se distrug padurile, din contra cresc an de an. De fapt asta e si problema, se impadureste cu sirguinta dar aiurea, se pun specii nepotrivite, de ex. conifere la cimpie, conifere care au fost atacate de gindaci.

    Armata si rezervistii, de regula, nu au competente in asemenea cazuri. Exista insa, alte organizatii de ex. Technisches Hilfswerk, care se bazeaza, in mare parte, pe voluntari. Sa nu amestecam armata cu catastrofele.

    6
    • Legatura este ca, in cazul unui cataclism, noi nu avem unitati suficiente pentru a raspunde adecvat. Protectia civila este un mini-departament in cadrul isu/igsu.
      Din pacate la noi trebuie sa le amestecam atat timp cat in statulul IGSU scrie „structura cu statut militar”. Si armata poate interveni, poate, insa pentru asta trebuie sa schimbi putin conceptia spre unitati de sprijin in cadrul unor unitati de aparare teritoriala. Spre geniu, spitale mobile de campanie, formate din rezervisti chemati in serviciu prin rotatie ca si garda nationala la americani sau fortele teritoriale la polonezi.
      Ca sa fiu cat se poate de clar, nu facem schimburi aici, transformam unitati de infanterie in unitati de geniu, nu, pur si simplu trebuie mai multe unitati si daca le faci active devine complicata treaba, financiar vorbind.
      Apropo, eu sunt de acord cu tine, insa convinge-i tu daca poti sa lase gradele militare la poarta si sa devina civili, cum este in tarile civilizate.
      Din ciclul, „am facut armata la pon’peri… „

      3
  6. Pe vremea impuscatului se organizau periodic cursuri pt rezervisti. Scopul era sa se puna de la curent cu noua tehnica militara. Asa s-a intimplat ca au fost chemati si citiva colegi de ai mei, sa fie scolarizati in avionul 93, care intrase in dotarea ramatei. Culmea e ca „rezervistii” lucrasera ani de zile la proiectarea, intretinerea, incercarea avionului si erau mult mai in materie decit cei care tineau cursurile. Ilar a fost cind s-au prezentat notiuni de aeroelasticitate, cursant fiind chiar cel care scrisese documentele respective.

    18
    • Da, asa era. Eu cred ca acel sistem functiona si era perfectibil, oricat detest eu comunistii si frigul si bezna in care m-au obligat sa stau.
      Ce-i acum partea de rezerva este o gluma proasta.

      5
  7. Sa invatam de la talibani! Cum oare reusesc astia sa mobilizeze o mare parte a populatiei? Nu tu cursuri de specializare, nu tu sute de generali…

    8
    • Propunerea e serioasă!

      1
    • La fel ca ISIS,baietii sunt ancorati in realitatea de la firul ierbii.Daca e unul care fura,justitia nu dureaza 2 ani de zile,dupa care hotul a 2 animale nu prezinta pericol social.
      Domnul hot primeste pt furturi minore o sfanta mama de bataie in public.Experienta de a fi umilit in public una absolut devastatoare pt orice om,indiferent cat de decazut.

      5
  8. Ziua bună stimați rezerviști!
    Chiar, mai există cmj-uri? Dacă da, cum își justifică organigrama și salariile?

    6
  9. Mi se pare firesc să nu se mai aștepte inițiativele oficiale, sublime, dar absente! Aș vedea, firească, organizarea militarilor rezerviști fără nici o așteptare, pentru moment; din partea structurii oficiale!

    1
  10. Deși subiectul asta este de o importanță deosebită pentru România și țările vecine ( se știu ele ??? ) , am un dinte împotriva punctului de vedere a autorului .
    Nu e prima oară în care declar deschis că am ceva împotriva punctului de vedere al @lt( rez) , deoarece are ca standard de comunicare faptul că orice eveniment despre România trebuie sa primească o conotație negativă , indiferent de motivație .
    Păi onor’ @lt(rez) crede că lucrurile privind rezerviștii stau altfel în alte țări cu apa caldă, acolo unde ” pute ” de democrație sau de respectarea drepturilor omului ?
    Nu generalizez , știu că există uneori excepții , dar generalizarea este un păcat tipic epocii staliniste .
    Din nefericire , cumva are dreptate @lt(rez) , nu există o soluție viabilă pentru termen mediu – scurt .
    Poate doar prin educație civico-cetațenească prin mass-media , inclusiv prin intermediul acestui blog , lucru semilegalist deocamdată exclus datorită politicii UE , care se declară pe față a fi antievenimente naționale , fără parade militare de Ziua Republicii sau ziua Victoriei , Independentei , sărbători militaro-religioase , defilări nocturne cu torțe etc .
    De când onor preș’ încă actual ( posibil ca în viitor să fie exclus definitiv din cartea de istorie a României , alaturi de Iliescu , Constantinescu , Băsescu ca fiind erori promovate de forțe exterioare ) , a refuzat prezența reprezentanților unui anumit partid românesc ( să fie clar : #muie_psd ) la defilarea de 1 Decembrie începând cu agenda UE ( FMM ) , am constatat că există în desfășurare o agendă antinațională cu sprijinul acestui personaj .
    Pe acest blog există cel puțin două personaje ciudate ( @ barny și @lt( rez) care iau foc la orice postare care lovește în mândria UE / antiUE .
    Sper să mă înșel , iar în acest caz îmi cer scuze pentru eroare !
    Desigur , unii cunosc deja că orice răspuns al fanilor UE generează ( nu la vedere , ci printre rânduri ) un răspuns limbimcurist la orice eroare UE / antiboszgoresc la maxim , dar cumva la umbră , nu cu cuvinte clare , pe net .
    Ca să nu se simtă cumva jigniti ( ??? ) de un anume sens nedorit considerat uneori termen peiorativ , unii ofuscați trebuie sa citească explicații temeinice privind adevăratul sens tehnic al cuvântului ” bozgor ” :

    https://cubreacovblog.wordpress.com/tag/bozgor/

    România e mai presus de UE !
    Sper că nu sunt in eroare …
    Vă rog să comentați decent dacă va fi cazul .

    7
    • ue si nato sunt singurele umbrele de relativa siguranta economica si militara nu festivismul unui stat corupt care isi umfla cheptul in toate sarbatorile legale,nelegale sau inventate cu apevisti ,popi ,securisti,militieni si politruci in primele randuri la tribuna.eu as desfinta toate manifestarile inclusiv parada de Ïntâi mai ales intr-o tara care dupa 30 de ani încă își târâie picioarele in tranzitia si capitalismul original al unor comunistoizi emanati la revolutie.personal si eu pot avea reprosuri la adresa ue de exemplu reglementarea excesiva in multe aspecte ale vietii dar la finalul zilei detest prea mult actuala clasa politica autohtona ca sa le mai acord beneficiul indoielii si sa mă mai incred in buna lor credintă.
      nu inteleg cum dupa aceste rezultate dezastruoase din 90 incoace noi inca mai cautam vina prin vecini.
      nu inteleg cum putem crede ca o armata care isi scoate pentru poze aniversare ruginiturile pe strazi si in porturi poate fi un stalp de rezistentă al statului.
      nu inteleg cum politie si justitie care au asistat placid la disolutia economica a țarii pot fi elemente de baza in societatea romaneasca.
      nu inteleg cum servicii secrete care au penetrat toata sociatatea si clasa politica mai pot fi credibile in ochii nostri.
      nu inteleg cum sisteme publice de maxima importanta ca sanatatea si educatia si-au batut joc de romani zeci de ani ca peste noapte impreuna cu cei de mai sus sa devina eroi si categorii profesionale esentiale.
      nu inteleg cum si acum econmic suntem condusi de rebuturi socilaiste si de corifeii economiei planificate centralizate.
      si cate si mai cate….astea sunt cateva probleme reale ce tipa sa fie rezolvare nu ue-nato si bozgorii sau lipsa marsurilor cu torte.
      dpmdv.

      9
    • Acum habarnistule as avea multe puncte de comentat si incep cu cel politic, ca sa si il inchid rapid, ca sunt satul de mizeria asta organizata denumita pompos politichie in Romania. Din cate imi aduc aminte unul singur de la partidul rosu a fost trimis dupa garduri, unul care a depasit orice cadru de discutie institutional. Din solidaritate niste colegi s-au dus cu el. Tot din cate imi amintesc, la tribuna oficiala au stat linistiti alti rosiatici inlcusiv acel individ care ne-a aratat degetul arcasului englez de la tribuna parlamentului. Dar cum am spus, fac precizarile astea doar in sensul unei exactitati.
      Si revenind la ce spui matale. DA! Sar ca ars can zice cineva nasoale de UE. Stai sa vezi cum fac cand zice cineva nasoale de nato.
      UE si NATO s-au intamplat in Romania pe fondul unei slabiciuni ciclice, istorice, cam la 100 de ani a Imperiului Rus in formele sale, forme in care a abuzat Romania in tot si toate. De la rusi, si nu de la altii avem de recuperat niste pamanturi romanesti. De altii cu care am avut scandal, ceea ce istoric a fost romanesc, le-am luat si gata.Ok, o fac pervers rau de tot, cu forme „independente” gen Rep. Moldova, prin interpusi gen Ucraina si tot asta. Dar o fac.
      UE inseamna pentru noi singura sansa la civilizatie, ca eu nu cred in baliverne din astea „suvernaiste”. Si cuvantul este rezultatul unei propagande. Forme izolationiste ar fi corect, eventual un Shogunat pe rit nou cu un Tokugawa de Dambovita, si mai apoi atacam, mutatis-mutandis, Ironcladul cu sulite si catapule. Rezultatul a 200 de ani de prostie izolationista.
      Nu accept o astfel de varianta, am avut 10 ani de dementa si capitalism salbatic sa ne demonstram noi, fata de noi, de ce suntem in stare. Un asa furt cum istoria omenirii rar a vazut, industrie baga in pamant si averi ale fratilor nostrii romanasi de care s-a speriat Monte Carlo, si nu Hotelul Rex de la Mamaia. Furtul ala nu mai vreau sa-l vad cat traiesc si de acolo ni se trag noua problemele iar oamenii, specialisti, frati de-ai nostrii plecati peste mari si tari sunt rezultatul direct al acelui furt.
      Da ar fi fost ideal ca in anii 90 sa ne comportam ca Estonia spre exemplu si sa salvam ce se putea din economie, dar asta nu s-a intamplat si in lipsa unui spatiu european al muncii, ce faceam? Ce faceam chiar si cu unii de pe aici? S-a inchis combinatul, mori de foame. Nu-i ideal, stiu, dar muncind peste mari si tari au putut macar sa-si faca meseria pe niste bani buni, ca astfel de meserii acolo se platesc. Pe de alta parte aici trebuie sa ne uitam in oglinda, FNI-uri si Bancorexuri.
      Un alt motiv pentru care sar ca ars, eu cel putin, poate si barny, este ceea ce facem in prezent. Suntem anteprenori, platim sume enorme la stat si dam de lucru la oameni. Nu furam, si nu avem contracte cu statul. Platesc impozite pana la ultimul leu, si cand vine un control sau am probleme cu anaful, zici ca vine un comando legionar peste mine. Vrem occident, un occident chiar si mai apropiat. Nu asa tratezi oamenii nici macar in Slovacia, Cehia si alte tari, ca Franta sau Germania ii deja un exemplu mult prea complicat. Si un alt argument de tip „vrem occident” este si universal aplicabil la societate. Inca astept omul care sa-mi spun ca vrea concediu la Moscova, la Minsk, sau Kiev. Nu frate, vrem ocțident, vorba lu’ Baniciu.
      Da sunt probleme in UE, nu pot spune ca nu-s, dar sunt perfectibile. Fara UE sau in afara lui, ma uit la Rep Moldova si ne vad viitorul, Bielorusia sau alte asemnea. O forma din asta imbecila de izolare, nationalism si foame, intuneric, oligarhia mult fata de ce avem azi si in final, aripa “protectoare” ruseasca, ca spre deosebire de anii 90, rusnacii iara isi incoarda muschii cu scopul declarant de a reveni la sfere de influenta. Eu nu pot trai intr-o asemenea Romanie.
      @Psycho +1 coane. Ai zis-o bine de tot.

      7
      • Ue a fost sansa generatiei noastre. Interesant este ca daca reusesti sa termini o universitate in vest si doresti sa revii in tara, incearca sa te angajezi la stat, vezi ce se intampla. Fara pile evident. Tot in vest este cvasiimposibil sa nu te angajezi oriunde, pregatirea ta find apreciata.
        Tragand concluzii simple, unde-i problema la ei sau la noi?

        4
        • MirceaSAS – trebuie sa fi nebun ca sa termini o facultate in Occident si sa te angajezi la stat in RO! Înseamnă ca …. n-ai nici-un respect de sine

          1
      • Bați câmpii cu pricepere de popă de țară în fața babelor analfabete !
        Manipularea asta nu ține la mine .
        Eu îți vorbesc despre situația rezerviștilor din țarile cu apa caldă ( fostele imperii care au supt bunăstarea din fostele colonii ) , iar tu mesteci cu poftă propaganda proUE .
        OK , să fie UE ( începând cu 2026 incepe destrămarea , zic unii pe la colțurile internetului ) , dar pentru mine contează doar România . Pe locul 2 vine SUA Canada și Marea Britanie și abia după aia UE .
        Dacă Franța iese din UE , va fi pe lista mea imediat după SUA , lângă Canada și Marea Britanie !

        Cum o sa vină rezerviști ca să apere valorile UE ?
        Ești sub influența unor medicamente dubioase ?
        Poponăreala și lesbianismul , ateismul , neomarxismul , drogangeala , teoria de gen etc nu au legătură cu valorile tradiționale românești .
        Dacă toate astea erau prezentate explicit de trompeta pro NATO reprezentata cu talent de ProTV și restul de mass-media plătită / vândută străinilor , UE nu mai era la nivelul de încredere la care a performat in momentul aderării .
        Deja poporul devine eurosceptic , incepe să facă ochii mari la ce se întâmplă în jurul României , spre exemplu scandalul cu afganistanezii care au ajutat NATO ??? .
        Păi afganistanezii ăia sunt trădători cu acte în regulă , conform oricăror definiții decente .
        Da , probabil că trebuie ajutați din punct de vedere umanitar , dar la ei in țară , de către cei ce au beneficiat de avantaje materiale ( prin corupție ) de pe urma excursiei NATO în Afganistan .
        Știe cineva , nemții mai organizează excursii cu trenul in Polonia , ca-n WW2 ?
        Poate că afghanistanezii pot fi cazați pe vechile amplasamente ?
        O lavabilă , o vopsea , o tablă pe baracă , orice ajutor e bun , doar să treacă iarna grea .
        Nu e la fel de frig ca în Afghanistan , s-ar putea sa le placă ??? .

        Poți să bați câmpii cât vrei încercând să influențezi in continuare opinia cititorilor , dar nimeni nu va plânge de grija UE .
        Relații comerciale ale României cu fostele imperii din țările cu apă caldă nu sunt legate de existenta UE , lucrurile vor merge înainte .
        Nu trebuie să răspunzi la acest comentariu , nu contează cine are ultimul cuvânt sau cine are dreptate pe termen scurt mediu sau lung !
        Confirmarea / infirmarea o va face doar timpul .

        • Ehe habarnistule, nici la mine nu tine vrajeala de a3, altoita cu reteveie, cu tot felulul de jegomani in posturi mesianice. Bataia campului cu gratie poate incepe si de la matale. Ai legat UE de elemente de mobilizare a rezervei, un fel de „conexiuni” cu Valentin Stan, pe vremea cand nu era vizibil un hemoroid al Rusiei. UE este un mecanism complex ce cooperare statala si nu de aparare statala. Ca sa poti coopera cu cineva ar trebui sa iti asiguri intai apararea.
          Vanduti strainilor… cat mai putem manca rahatul asta te intreb sincer acum? Nu ne asumam nimic? Nici jaful, nici hotia, nimic? Miliardarii romani de carton, nimic? Expozeul de masini de sute de mii de euro in fiecare an la mare, nimic? Pensii de la stat de 10000 de euro, nimic?
          „Poponăreala și lesbianismul , ateismul , neomarxismul , drogangeala , teoria de gen etc nu au legătură cu valorile tradiționale româneșt”
          „Poponareala” – mai sti pe ungurul ala, tare in clanta, sustinator pana in panzele albe a boului de Orban de a fost prins la o orgie poponareasca de ii inrosea obrazul si lui Caligula? Ehe membru al unui partid antiUE si suveranist. Bine putem trece si pe la noi prin istorie, un Radu cel Frumos poate…
          „Lesbianismul” – din asta inca nu am prins pe hol la parlamentul UE. Aici poate fac o exceptie daca arata ca Scarlett Johansson.
          „Ateismul” – opreste-te ca nu mai pot. Rad cu larcimi. Pornohanciul iti spune ceva? Nea Teo de la Constanta? Imposibil de multe exemple avem. Dar da, suntem tara pupatorilor de moaste si punem copii sa care cruci pe camp sa vina ploaia in loc sa investim in irigatii. Mari credinciosi, mergem la manstiri suntem crestini vero, autoritati morale asta-i pana ajungi sa depinzi de societatea romaneasca, aia crestina si iubitoare, ajutatoare a aproapelui cu o problema. Vei constata ca din dragoste plimbam oameni cu handicap locomotor lunar pe la tot felul de directii, ca poate ii creste piciorul amputat la loc. Tot din dragoste ne furam unii pe altii pe rupte si mai ales din iubire te trateaza orice angajata la un ghiseu al statului ca ultimul vierme nevertebrat. Suntem tari in clanta cu orice tine de crestinism, insa cand este sa aplicam ceva din invataturile biblice, o dam cotita.
          „neomarxismul” – asta a devenit tot-antidot din gura retevistilor. Inca astept o propunere legislativa neomarxista astfel incat sa scot si eu toporul la cineva. Care? Ca au trecut „gen” in loc de „sex” pe propunerile de buletine? Aia nu-i agenda „ocultei” ci doar niste tampiti care nu cunosc limba romana si insemnatea cuvantului „Gen” si a cuvantului „Sex”. Stai linistit ca la MAI limba romana a devenit un concept mult prea complex.
          „drogangeala” – pe auriferul prins cu dorgu’ la parlament, l-ai prins? Membru de partid antiUE antilogica si antivax.
          Dar, apropo de manipulare si indoctrinare imbecila, ii bine ca am reusit, propagandistic, sa reducem UE la fraza de mai sus.
          Si uite cum „elucubratia” devine „adevar”.
          P.S. Daca cineva crede ca niste comentarii de la subsolul unui articol, influenteaza pe altcineva in gandire, cred ca este vorba de o gluma, proasta. Ti-am atras doar atentia ca ai scris niste prostii, un sfert preluate de pe Sputnik.md. Zici ca primul lucru pe care il iei daca intrii in orasul Bruxelles ii o p{}a in cur, te alearga homosecși sa te violeze si nu mai razbesti prin oceanul de lesbiene si atei care dau foc la cruci in piata publica. De parca nu stii ca stam pe un munte de bani, neramburasbili, pe care suntem prea prosti sa-i luam. Ca asta da, e a lor, nu poti sa-i furi asa cu tupeu jegos cum se face la noi, de ani de zile si chiar pe fata.
          In rest noi sa fim sanatosi ca-Covidul vine. Confirmarea o va a face timpul si doar timpul.

          4
          • Lt( rez) : oare cum ai stabilit deja ce și cum fără că nimeni sa te întrebe ceva …
            Felicitări la scenă deschisă !
            Aveam un activist pe funcția de agitator politic .
            Este senzațional .
            Manipulează cuvintele mai bine ca virușii gen Maiacovschi , Esenin , Lermontov sau Pușchin , tradusi online de George Lesnea .
            Când mă gândesc la tine ❤️❤️ ❤️ și la aportul tau aici … te încadrez fix in fișa postului acelui politruc .

            1
          • Dincolo de elucubrismele pe care le-ai afirmat prin suceala cuvintelor mele ( oricum nu mă pricep la manipularea prin persuasiune , nu am luat cuvântul niciodată în ședințele BOB , chiar daca aveam completate la zi caietul de pregătire profesională continuă și caietul de pregătire ideologică ( cu citate ideologice din Munca de Partid și Scânteia ) , nu am fost secretar pe Unitate și nu am absolvit la Stefan Gheorghiu cursul politic de 6 luni și nici cel de 3 ani , că altfel primem probabil o funcție de SSM sau Cdt la mine in curte ? , oricum nu se înghesuia nimeni să meargă la București pentru cursuri ) , singurul adevăr universal valabil este că timpul va da dreptate uneia dintre părți ( nu pârțuri ??? ) .
            E posibil ca eu să nu mai apuc acele vremuri , dar adevărul istoric e universal valabil , nicidecum nu există un adevăr relativ .
            ” Cumplit meşteşug de tâmpenie ” e un citat din Ion Creangă . Formula , descriind sintetic felul cum se învaţă meserie la „ Fabrica de Popi de la Fălticeni ”, urmată de însuşi eroul Amintirilor din copilărie , citatul poate fi aplicat şi la citirea unui text fără cap şi coadă, fără logică, în care, după cum zice o vorbă , reprezintativa cred eu pentru onor @lt(rez) , îţi prinzi urechile în încercarea de a-l pricepe !
            Textele care prezintă reclamele pro UE ar trebui şi ele să fie limpezi şi nicidecum să facă abstracţie de logica , oricât de nesuferită li s-ar părea ea unora …
            Cu deosebit respect , al D-voastră @habarnistul

            1
            • Draga domn, nu simt nevoia sa am ultimul cuvant, permite-mi o scurta concluzie la ce vorbim noi acilea, unul dintr-o curte si altul din alta. Eu iti spun si cred ca tarie, ca depinde totul de noi, dar prin ceea ce facem acum rezultatul va fi, recurent, un mare si puturos rahat, pe care noroc cu UE asta si poponarismul ca avem pe cine sa-l blamam. Zici ca zilnic ne sar europenii gardul, isi fac nevoile la noi in curte si apoi fug.
              Retine de la mine urmatorul lucru daca doresti, cu UEistii astia, rai si atei:
              Noi draga domn, la Prislop am pus icoana lui Arsenie Boca langa Pulometru. Ambele produse in China. Astia suntem, niciun Ue nu ne-a obligat sa ne indobitocim in halul asta, ci trei concepte magice mioritice „Las’ ca merge si asa”, „L-am facut din vorbe bă” si desigur apoteoticul „Prostii mucesc, smecherii se descurca” aka calea usoara.
              Cum am promis, icoana langa pulometru:

              4
              • DA , un mare DA pentru tot ce ați scris printre rânduri si la vedere , în clar .
                Bănuiesc că sunt destui cei ce înțeleg sensul emoțiilor transmise prin cuvintele scrise de noi doi .
                Consider că ne-am completat reciproc !
                Vă felicit pentru că nu ați căzut în capcana cuvintelor de suprafață ( sunt destinate celor ce folosesc Google Translate ) și ați reușit cumva să completați tabloul sumbru al prezentului .
                Din păcate , cunoașteți bine că orice control are câteva puncte tehnice : data și ora , locul , cine constată ( grad , nume prenume, structura ) , ce deficiențe constată , formulează propuneri de remediere a deficiențelor , menționează cine răspunde de remedierea deficiențelor , stabilește cine alocă resurse umane și materiale , ce termen se stabilește pentru remedierea deficiențelor constatate și ce propuneri se fac pentru ca în viitor să nu se mai poată repeta situația întâlnită în timpul controlului .
                Dacă e cazul , se aplică sancțiuni disciplinare sau administrative …
                In cazul acestui subiect despre rezerviști … nu s-au identificat locuri , persoane ( cu grad nume prenume și structura respectivă ) , termene , resurse sau baza legislativă pentru sancțiuni .
                Mai bine așa , cei îndreptățiți să acționeze nu vor face copy/ paste după acest articol .
                Vor fi obligați să-și folosească neuronul cel stingher pentru întocmirea unor rapoarte explicative către eșalonul superior …

                1
          • Leftenant, rugăminte: daca tot o dam cu istoria sa nu manipulam. Radu cel Frumos (fratele lui Vlad Tepes) nu a luat poponareala din Țările Romane, ci de mic copil, crescut fiind la curtea sultanului, a găsit metoda de a parveni în viața. Nu era bun oștean și nici vreun geniu, ăla a fost singurul mod prin care să poată să-l eclipseze pe frate-sau și să ajungă domnitor in Țările Romane. Poponareala nu cred că e specifica Mioriței (poate cu capra sau oaia în vârf de munte) așa că pentru cazuri izolate nu trebuie sa le aruncăm în discuție ca realități. Mai degrabă domnitorii români erau afemeiati- jumate din moldoveni zic că se trag din Fane Babanu.?

            2
  11. ” zero locuri pentru ofițeri ” .
    Pao cati ofoteri sa ai ? Si incepand de la ce nivel?

    Ma rog in sostemul sovioetic garla …..
    In ala american segrnti cu carul care .. cam au raspunderi …

    Da sa loasam amanuntele … ca daca este vorba de pompieri si similari … as zice sa nu ii bagam la „armata” ca stricam orzul pe gaste.
    Adica cand ai „dreptul” la 75.000 de militaru si ata este cazul ca numarul de militari combatanti sa fie cat mai mare . Restu …. ii „civilizezi” – ca si SUA unele functii sunt „civilizate” (adica tinute de civili)

    Mda .. si ai mai putea sa incerci si niste unitati ISU gen geniu „civil” dotate „greu” care sa faca fata … cestii de genul buldozere pe „platfome” demilitarizate” (ca sa poata trece cu 35 la ira prin aratura!) , cmiioane grele de artilerie care sa aiba anexat generatirul si pompa de mare capacitate (la inundatia zisa „marea banatului” au fots aduse pompe de mare capacitate. E bin ecam cististoir dar tii vreo 18 in rezerva si cand e cazul le trimiti cu un telefon. Pardon 2 telefoane ca ordoni si politiei sa deschida drumul mamutilor!)
    Si te feresti ca de dracu sa zici ca ar fi militari . Ca sa nu fii silit sa scazi numarul combatantilor

    4
    • Da si nu nea Ghita. Din cate stiu eu 75000-ul ii doar Mapn. Asa-i „deal-ul” cu nato. Restul, cate si cati vrei, poti militariza daca doresti si starea civila, protectia copilului si garda de finante, poftim sa fie macar un exemplu real si italian.
      Pe de alta parte, daca vor sa ramana militari atunci ar trebui sa fie in parametrii functionali definiti.Cu „variatile” astea am ajuns la tot felul de chestii creative de genul subofiterii la MAI incepeau de la sergent major si la mapn de la sergent. Faceau scoala auto spre exemplu la pitesti, arma auto, si care era de la MAI primea la absolvire „majorul” si restul doar sergentul. Genera diferente incorecte si la salarizare doar pentru ca unu conducea autospeciala de pompieri sau de jandarmi si altul, conducea ce conducea. Sunt suficiente modele demilizarizate pentru ei, poti face si scheme din astea mixte ca la francezi, stiu ca al ei o parte ii militarziata, mai genistica asa si cealalta parte de interventie este la un sistem civil.
      In fine, care o fi. Acum in anno domini 2021′ s-a trezit ministerul de interne sa angajeze soldati profesionisti, ca ei incepeau ierarhia militara de la sergenti majori. Asta deja ii un fel de hai sa zice ca statutar suntem militari, sa luam o pensiuca bunicica si in general sa fie bine si sa nu fie rau. Nu merge.
      Referitor la ofiteri, sti matale problema mea ca o zic de ani de zile, trebuie scoase structurile efectiv la incadare. Deci scoti pluton, companie si incepi sa le formezi. Ca poate iti iasa companii la cateva judete si du doar unul si faci batalion. Si deja ai structuri. Ei dubleaza practic unele functii care au chef ei pe statul de rezerva. Pai bine, bine, dar asta cum functioneaza? Ca nu ai oameni care sa lucreze impreuna, sa se pregateasca impreuna. Deci coeziune de grup kanci. Si la o inundatie si o inzapezire, alea de ne iau prin surprindere in fiecare an, tragi iara de aia activi.
      Mi se pare o dezorganizare organizata si controlata in care orice miscare strica socotelile unora. Ba unii care iasa colonel plini la pensie dupa ce au fost sefi de birou si aveau 6 oameni in subordine, ba altii care asteapta tot felul de misiuni din astea de PR tocmai sa mai ia un grad la exceptional si pot sa dau enorm de multe exemple cum se ia inclusiv ordinul barbatie si credinta din birou si atac la baioneta cateva troiene de zapada.Ma rog lopata… Si mai este si lenea, o spun cinstit. Unii nu au chef dom’le sa pregateasca pe altii. E o bataie de cap in plus cand ar putea fi in minus. Traiul bun si nesimtire.

      5
      • Sunt unele „constante” .. asa ca noi suntem, vorba generalului Burtălău , „merveilleusement désorganisé

        Si as zice pupincurismul. Poti sa razi cat vrei , insa , prin anii 50 unii sovietci au zis ca suntem cam „jopa lizâi” (jopa este cur .. lizai a linge) asa si acum…
        De 150 de ani sau asa ceva in armata ro,ana sergentu este grad de trupa. Ntz ca acum estem in NATIO automat sergentu a trebuit sa devina subofiter , cand in mopd normal sgt mj era subofiter … Da ma rog mi se pare ca unii vior ca si „aruncatorul de mine” sa devina „mortier” si sa arunce … „bombe” ca deh , asa e mai „democratic” .

        Insa .. e normal sa ai unele functii dublate … Deci incepe scandalul… De uinde de neunde mai scot niste sodati de vreo 2 companii ba chiar un batalion. Nu crezi ca ar fi indicat sa ma niste ofiteri su subofiteri in rezerva ? Ca daca incepe ballul . cestia cu 70 mii cam cade ..

        Si functii la birou. A se vedea care se pot „civiliza” . Ca daca am fonctie de economist sef de birou la Iasi … potae si si o cucoana civila !
        Fara o serie de sporuri militare , fara .. ca oriocum pe asta nu o sa i mut peste noapte la Toproisar ! Adica functia ei ramane la Iasi …

        A da.. grade ofiterimin rezerva. Acum vreo 40 de ani o cucoana, medic , f\sef de sectie spital … vine acasa si arata sotului .. livretuo militar ! Pe ala l-a apucta sughitu – nevasta devenise maior!!!! Adica in caz de belea mare … dvenea sef de sectie spital militar ….

        Si cum zic … ptr „dezastre” sunt fan al genisteilor si pontonierilor. D’aia zic csa , desi costa , poti avea unii si „civili” la ISU. Si cauti niste umiro corecte prin DEX si encilopedie. Ca nu zici batalion .. na coloana auto grea! Si nici nu e batalion … e mai „usor” decat ala militar (chiar daca are 12 tractiare grele care clar ca sunt tancuri !!! De ce? Pai ca sunt grele!~ Adica o unda de apa care ar lua orice casmion, ar sicfindac op barca .. ntz > 30 de tone pe senile …. dar daca e nevoloie trece un „vad” de trei metri si nu odcoleste 20 km ptr perdea de arbori ci trece ca e urgenta!) Mda o cestie din asta la vreo 3 judete … As mai zice si cate 2 Jderi ca ambulante (viscol, drumuri blocate , ca naiba! Iese pe camp si ii da batioe ca deh azi exsita sisteme de navigatie , da??????!)

        2
        • Da, asa era, sgt era la trupa. Dar asta-i pentru ca in NATO, baza armatei, coloana vertebrala sunt subofiterii.Bine, unul din motive ca avem multe.
          Si dupa mintea mea, daca ar fi sa facem ceva pe companii judetene, batalioane pe cateva judete, greul ar trebui sa fie pe geniu. Dar asta costa, nu ne putem juca cu echipamentele acolo. Daca am avea si cap, am face o industrie de suport pentru aceste proiecte. Sa tinem banii in tara.
          Dar astea sunt fantasmagoriile mele, cu sa tinem banii in tara, sa producem cat mai mult si mai nou, sa avem unitati care pot sprijinii real populatia, armata in slujba poporulului, deci cum spuneam… fantasmagorii.

          2
          • Nu draga , de 3 ori nu!!!

            1) Estei o mica diferenta intre sgt si sgt mj. Jumatea aia de tabla! Deci se putea, daca doreai , sa rmaia cu sgt la truoa si suborifterimea incepeun d cu majorii . Da m,a rog de ce nu? Ca cica e oblogatioriu .. desi in 50 cam de aiurea ma schombat casca belgiana cu casca ruseasca …

            2) Nu draga nu facem companii, batalioane pe jdetete. Nu ci niste ….. Regii Locale ptr Urgenta si Catastrofe …. dotate cu ceva tractoare grele pe senile (scuzati am dezarmat T 55 ca era mai ieftin decat sa cumparam un tarctir nou!) …. alte utilaje clar civilescu … Apoi avem 2 Coloane Auto Grele cu tractoare auti grele (de fpat „camiion de artilerie”) care sa fie gata sa plece la vreo inundatie (carand niste pompe din alea imense plus generatoare su ce mai trebe) si mai ai o Sectie Trasproit Medical ptr Conditii grele (viscol, teren inundat ) cu vreo 3 jderi modificati si dotati ptr urgente medicale (femeie cu prbleme la nastere .. voiscol ca dracu, zapada, Trimiti Jderul care o ia si peste camp .. ajunge iute . Paote lua femeia sa o ducva la spital dar ai totusi un medic su i asustante moasa si dotari medicale sufizante in ce a inlocuit cabina blindata! ) In Delta ai masini amfibii – o ia pe Dunare, iese pe uscat … ia paceintii si la spital! asta ptr cazurile in care e;lcioperul nu poa zbura …
            Si te feresti ca Dracu de tamaie de termeni miltari ca astia sunt serviciu civil!!!!
            A da. Mai mai si niste Intreprinderi de Poduri Mobile ca in InunDacia …?

            A! lnundatiile din 1970 niste sateni refugioati pe acoperisuri au fpts ridicati cu tancu . Ma rpg azi folosim elicoptere dar se pot inchipui conditiii in care ai nevoie de un „tractor greu pe senile” care sa poata trece printr-un suvoi de 1,70 metri

            3) Nu ma refer la uniati militare! Nu, nu sunt armata chiar daca unele masini grele …. Nu sunt armata chiar daca au un ROI cam strict

            Si nu ai nevoe de prea multe. Una la 3-4 judete
            Cestia cu pompe mari gata de actiune .. maxim 3 grupuri

            Adica da.. companii (de drept civil) de geniu civil . Ca daca e cazul chemi si militari (de ex sa arunce ceva in aer )

            E.. ca la o adica pot fi „rezerva” …. e pura intamplare

            1
  12. V-a răspuns la telefon cineva de la Centrul Militar? Asta e ceva cu totul neobișnuit. Eu mi-am schimbat domiciul la un moment dat, și ofițer rezervist conștiincios, am zis să mă trec în evidență la Sector 4, că acolo mă mutasem. Și am început să sun. Și am sunat, o zi, o săptămână, o lună. Nici un răspuns. Îm cele din urmă am luat un taxi și m-am dus la adresă. Centrul Militar sector 4 arăta ca un hogeac de boschetari. Telefonul fusese scos din furcă și abandonat pe un teanc de dosare de atâta vreme, că avea vreo 2-3 milimetri de praf pe el. Boschetăresele de la birouri au fost extrem de deranjate de cererea mea, așa că după vreo 5 secunde de meditație am făcut stânga-mprejur și am plecat (rapid, cât să nu stârnesc haita de maidanezi de pe holuri și din curte). Întâmplarea face că la un moment dat m-am mutat chiar pe lângă acest Centru Militar, trec în fiecare zi pe acolo. Nenică, ce teren. Cine prostește pe cineva de la MApN și face un schimb de terenuri ca să-l treacă în PUZ și să construiască pe el s-a scos.Noapte bună copii!

    12
    • Da, a raspuns, dar am sunat si cu alte probleme si a raspuns Sfantul Asteapta. Nu sunt oameni specializati in partea asta de Relatii Publice. Unii cred ca daca se duc la cursuri de 2 zile, hop, sunt deja experti.
      Prea multe povesti cunosc de la biruri, si oamenii sunt efectiv trimisi la plimbare pentru ca intomesti 10 dosare sau 2, tot banii aia ii primesti.

  13. Rezerviști Gigi

    Am trecut în rezerva cu pensie parțial anticipata. Și acum am dubla penalizare, la pensie . Cu toate ca am și vechimea și vârsta pentru pensie…adevarata. un șofer Stb muncitor sau un muncitor din Metrorex are pensie cel puțin dubla decât mine Maistru Militar.pacat

    4
    • Și prin liceele militare din România este scoasa din dotare carabina că Constituția zice că numai după op’șpe ani pui mana pe armă.

      • Interesant, multumim de articol. La partea de mai discutia este complexa. Nu stim inca cum ar trebui sa functioneze sistemul de rezervisti cu politia civila spre exemplu. Din cate am inteles sgp activi doar si nu se discuta de rezervisti, vor fi angajati doar la isu. Celelate structuri vor ramane inca pe modelul vechi.
        Oricum acest minister imi pare a fi intr-o permanenta reforma. Sa vedem ce va fi ca acum noi discutam doar aspecte teoretice, nu avem un sgp in tot mai-ul.

  14. Trebuie armata obligatorie, 3ani de serviciu după care 2ani angajați într-o companie de stat civilă care se ocupă de construcții industriale, poduri, autostrăzi, baraje, calea ferată etc.
    Primul an este destinat instrucție de infanterie, în toate anotimpurile, că „iarna nu-i ca vara”, cu instrucție pentru tot armamentul de infanterie, aruncătoare, grenade, mine, etc, să fie capabil să cunoască și să utilizeze o varietate mare de armament.
    Anul 2 este dedicat unor specializări, adică cursuri scurte de max 6 saptamani de supraviețuire, șofer camion, geniu, transmisiuni, pentru școală de gradați.
    Se face selecția pentru armele specializate, artilerie, tancuri, transmisiuni, ateliere de reparații, etc.
    Anul 3 este pentru școlarizarea pe o armă tehnică 6luni și 6luni de instrucție, din care 3luni alternat cu serviciul de gardă (sau paza unității) și cu aplicații în teren de 10 – 30 zile.
    După 3 ani, recrutul poate să termine soldat, fruntaș, caporal sau sergent. Cei capabili și interesați pot opta pentru o carieră în serviciul militar activ în cadrul corpului subofițerilor și sunt avansați la sergent major după un an de activitate.
    Cei care nu doresc să rămână în armată, sunt transferați la unități de geniu care se ocupă de construcții ( proiecte infrastructură, altele industriale de utilitate națională), la unități militare care se ocupă cu reparația tehnicii, în fabrici de armament.
    Se lucrează 2ani pentru firmele care produc pentru ministerul apărării sau firmele de stat pe infrastructură.
    După serviciul militar și 2ani de muncă, un recrut ajunge un soldat instruit și are calificări pe care le poate utiliza în viața civilă, unde în următorii 10 ani este rezervist, după care trece în serviciul de „gărzi patriotice” până iasă la pensie.
    În momentul în care an de an ai o bază mare de recrutare, poți alege pe cei mai capabili să rămână în serviciul activ, poți mari în timp efectivul, ai oameni școlarizați pentru servicii utile în domeniul civil ( cu utilizare duala cum sunt șoferii de camion) și ai oameni pregătiți pentru diferite meserii utile în industria de armament și bazele de întreținere ale armatei ( și pentru mai, pompieri, ambulante, etc)
    După 5 ani de armată, recrutul este un soldat instruit care poate oferi primul ajutor pe câmpul de luptă, stie să utilizeze eficient o gamă mare de armament și are mai multe specializări ( poate ocupa orice ce post în cadrul grupei, radist, sniper, mitralior, genist etc).
    De asemenea 2ani de muncă înseamnă experiență în 1 sau 2 specializări civile, utile la angajare pe piața muncii civile.
    Un lucru pozitiv, este de asemenea plecarea acasă cu salariul pe 24luni disponibil la sfârșitul celor 2ani de muncă.
    Ai soldați instruiți care an după an prin trecerea în rezervă măresc numărul soldaților apți pentru mobilizare, ai oameni calificați care pot găsi un loc de muncă în industria de apărare, realizezi proiecte de infrastructură cu firme românești (economie la buget + crearea unor firme puternice private care să facă concurență celor externe și să lucreze chiar internațional) și de asemenea ai oameni calificați care pot să câștige mult mai bine dacă se angajează pe piața muncii.
    Armata are de câștigat prin acest program prin baza mare de selecție din care selectează și pregătește corpul subofițerilor și partea de logistică ( ceea ce era denumit unitățile din spatele frontului), are în fiecare an pe lângă militarii activi încă o serie de soldați instruiți precum și rezerve instruite care se pot mobiliza foarte rapid.
    Nu trebuie să te stresezi cu posturi scoase la concurs, locurile sunt ocupate conform necesităților și ai tot timpul oameni în cea mai bună condiție fizică, deoarece majoritatea sunt tineri și se păstrează așa prin rotația an de an (cei care au 10 ani de serviciu pleacă la unități logistice, iar locul lor la unitățile active este luat de cei care au terminat serviciul militar obligatoriu.).
    De asemenea, serviciul de ambulante, pompieri, jandarmerie și alte servicii civile de interes public preferențial angajează pe cei care au terminat serviciul militar obligatoriu dacă au nevoie de personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *