Soldatul Svejk aplica statutul rezervistilor voluntari: Soldatul Svejk este in silenzio stampa.

Da, iarasi tema asta. Cum de ce? Cum adica v-am stresat si obosit cu ea?  Cititi va rog comentarile de la ultimul articol pe tema asta. Pare ca nu-i interesanta?  Si cum capitalizeaza MApN-ul un numar importat de oameni care isi manifesta interesul fata de acest proiect, care cauta si intreaba punctual despre proiect? Pai foarte simplu, le raspunde  evaziv pe Facebook si lasa fara explicatii ori acoperire declaratiile ministrului din aprilie. Si suntem in Iulie.

Nu vorbim aproximari ci, pentru exactitate, citam:

“Recrutarea rezerviştilor voluntari rămâne o prioritate pentru MApN. Pentru 2019, avem bugetate peste 3.500 de posturi pentru această categorie de personal, pentru care pregătim procedurile legale pentru recrutarea candidaţilor. În câteva săptămâni sperăm să putem comunica deja pe canalele de promovare a carierei militare toate informaţiile de care au nevoie cei care doresc să opteze pentru această categorie de militari ai Armatei României”, a scris, pe Facebook, Gabriel Leş.

Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că ulterior stabilirii nominale a structurilor militare care urmează să încadreze rezervişti voluntari, repartiţia posturilor de rezervişti voluntari pe garnizoane, tipuri de funcţii, arme şi specialităţi militare va fi materializată şi transmisă structurilor specializate din minister pentru demararea procesului de recrutare şi selecţie.

„În urma numeroaselor semnale venite din partea persoanelor care reprezintă potenţiali candidaţi, #MApN a decis iniţierea unui proiect de lege care să modifice şi să completeze Statutul, astfel încât acest segment – al rezerviştilor voluntari – să devină mai atractiv pentru public şi actul normativ să-şi atingă scopul pentru care a fost emis”, a conchis Gabriel Leş.

Asadar sa clarificam anumite aspecte. In primul rand proiectul de modificare a statutului, adica a legii 270 din 2015 nu a fost asumat de guvern ci retrimis la structura initiatoare. Pe scurt si romaneste, cel putin pentru viitorul imediat, nu este posibilla cresterea de la 10% la 30%. Reproducem aici documentul: http://sgg.gov.ro/legislativ/docs/2018/04/5hjs8zpt6bwnd93kqf10.pdf proiectul de pe site-ul secretariatuli general al guvernului, notati va rog anul 2018. Pe anul 2019, actul nu figureaza pe ordinea de zi a guvernului iar functia de cautare de pe site-ul secretariatului general al guvernului spune ca nu exista un asemna act, asta daca reusiti sa va dati seama cum sa cautati ceva pe site-ul respectiv. Deci pe cale de consecinta: retrimis. Daca exista un termen clar, nepublicat- desi actul este public, legea este publica, sunt mai mult decat bucuros sa scriu o erata.

In al doilea rand, comunicarea. Dupa declaratiile ministrului, comunicatorii ministerului parca mai trebuiau sa faca ceva. Macar o data aproximativa, o luna ceva. Nimic, si acele raspunsuri in 3 peri sesizate aproape in unanimitate de utilizatorii site-ului RumaniaMilitary: “la momentul acesta nu se fac recrutari pentru posturile de rezervisti”. Bun, asta era clar ca buna ziua insa omul intreaba o data aproximativa avand in vedere ca ministerul apararii solicita de la acel om sa plece doua luni cel putin de la locul de munca.

Domnilor comunicatori, luati de la mine va rog niste sfaturi, asa cum am facut in toate aceste articole, pana mai puteti recruta si acel 15% de anul trecut. Cu o experienta de recrutare serioasa in economia reala in spatele meu va spun cateva lucruri.

Daca nu comunicati ceva, cat de repede si putinul interes fata de acest proiect se disipeaza si in loc de acel 15%, poate mergeti pe 10% – 5% anul acesta, poate.

Este fundamental gresit sa lasati fara acoperire declaratiile ministrului. Aici trebuia completat pe langa locuri (3500), macar cu o luna aproximativa si obligatoriu trebuia sa comunicati faptul ca nu se opereaza schimbari la lege, deoarece ati spus ultimilor rezervisti voluntari ca acestea se vor intampla in scurt timp.

Revenind la mentalitate, ca aici e practic problema, in primul rand nu discutam de persoane care isi incheie un raport de munca undeva si mai apoi doresc sa inceapa unul nou la minister. Aici discutam de persoane cu o profesie civila (deci instruite) de care ministerul poate beneficia part time. Asta este mentalitatea cu care ar fi trebuit ministerul sa plece la recrutat inca din 2017. Nu ministerul face o favoare cuiva, desi asa se comporta, ci omul trebuie atras. Cum sa atragi omul cand nici macar 10 cuvinte articulate pe tema asta nu se emit la o cadenta de o luna. Cum?

Inca ceva in acest lant al slabiciunilor, multi oameni interesati au mentionat (si in comentarii pe acest site) exact ce va spuneam mai sus, respectiv ca au probleme la serviciu datorita perioadei cand trebuie sa lipseasca. Dvs le-ati raspuns pe Facebook ca ei “au timp”. Domnilor, siti ce insemna criza personalului calificat si inalt calificat? Adica o persoana inalt calificata care ar putea fi incadrata pe un post tehnic in armata, perioada de recrutare pentru firmele de leasing de personal ajunge undeva la 4-6 luni. Avem posturi de inalta calificare civile (evident) in Timisoara sau Blaj spre exemplu care sunt deschise de un an de zile, posturi platite mult peste medie la companii care au o cifra de afaceri cam cat PIB-ul unei tari mai micute. Dvs veniti la aceste probleme grave de lipsa de personal la care cele mai luminate minti din secotrul de business si IT&C nu au putut raspunde, cu “lasati ca aveti timp”? Si putinii pasionati ai domeniului ii pierdeti in acest mod.

Va spun sincer ca aveam in schita alt articol, pe care as fi vrut sa-l intitutlez, “pornim greu dar pornim si noi”. Acest proiect, de care unii ma acuza ca mi-am facut o obsesie, este un element care ne trece in lumea civilizata, aia fara armata obligatorie si cu soldati profesionisti. Pricepeti va rog faptul ca in 2007 am facut o treaba pe jumatate, profesionalizare insemna activi+rezerva. Aveti acum o masa cu doua picioare care sta in echilibru prin munca militarilor activi de exceptie. Va trebuie macar al treilea picior. Dar tot in tarile alea in care noi facem poze de concediu niciodata efectele dezastrelor naturale, spre exemplu nu se inlatura cu militari activi decat atunci cand este comparabil cu un cataclism. Ca se numeste garda nationala, rezerva teritoriala sau rezerva, civilizatia impune un astfel de model, dar un model functional. Nu am inventat apa calda, US Army Reserve functioneaza de cam 100 de ani, asa cum explicam intr-un articol anterior. Este fundamental gresit sa trimiteti un militar activ la asa ceva, asta dupa ce omul poate a si venit din tot felul de aplicatii multinationale sau chiar de prin misiuni externe.

Si pe final, ne explica cineva si noua cum trebuie sa arate acest proiect? In Polonia am inteles, este vorba de 53.000 de oameni, se numesc “fortele teritoriale de aparare”, o a 5-a categorie de forte daca doriti, cu stat major propriu in subordinea statului major general polonez. Acum ei sunt la 17.200 de oameni, doresc sa ajunga la dezideratul de 53.000 adica 17 brigazi de infanterie usoara. Seful statului major este militar activ, in speta generalul de divizie Wieslaw Kukula( https://pl.wikipedia.org/wiki/Wies%C5%82aw_Kuku%C5%82a ) .

Pe la noi, cand invatam abc-ul comunicarii si cand ne explicati si noua, astia de contribuim, ce doriti sa faceti cu acest proiect?

In concluzie, se poate analiza comunicarea emisa de minister la cateva intrebari adresate pertinent de vicepresedintele comisiei de aprare din Senat cu privire la acest proiect: https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=15d7dc85-a26d-4925-8441-9bd19e2f70b6

Inca ceva domnilor cu grade grele pe umeri, daca aveti binevointa de a ne/ma citi, eu fac din respect si apreciere pentru Armata munca asta. Adica vorbesc cu oamenii, le explic ce pot pe baza experientei mele si lucrez cu informatiile dumneavoastra atat de putine si atata de inutile. O fac in continuare dar ar fi extraordinar daca mai dati si voi o mana de ajutor din cand in cand.

Pe final doresc sa multumesc unui domn jurist care activeaza pe alt forum pentru clarificare si disponibilitate pe acest subiect. M-a rugat sa ramana anonim, respect desigur, insa doresc sa-i multumesc public pentru clarificari, nu o data, nu de doua ori ci de ani de zile de cand isi face timp sa ajute militari, activi, in rezerva, in retragere, de care ar fi.

Am onoarea si va multumesc!

Ma semnez al vostru Lt(rez)

 

Preluare informatii: https://www.mediafax.ro/social/angajari-in-armata-ministrul-les-anunta-recrutarea-rezervistilor-voluntari-pentru-2019-avem-bugetate-peste-3-500-de-posturi-18102722

53 de comentarii:

  1. Parerea mea este ca acest proiect este condus intentionat in stalp de mai marii decidenti ai ministerului. La Mai normele metodologice au fost adoptate in 2017. De atunci nimic si pe strada ar prinde bine inca cativa jandarmi si la interventii si mai bine cativa pompieri.

    • Mircea, nu stiu ce s-a mai intamplat cu proiectul ala, stiu ca il aveau pe site, a fosta adoptat dar stau si se uita la el.

  2. Nu au ce comunică atâta timp cât nu vin de sus informații/locuri aprobate. Că altfel e doar vorbărie si nu isi permite nimeni asta.

  3. Haideți să vă spun eu ce e o mare nesimțire – Să scoți oameni la pensie la 45 de ani!!! Ăsta e cel mai mare scuipat pe fața acestui popor!

    • Asta-i o arma cu doua taisuri, ca pilotul de 50 de ani, cu mici exceptii (dl g-ral-lt C. Coritoru ) nu produce randament. Nici parasutistul, nici scafandrul. Nici infanteristul daca ii lasam intr-o parte pe cei mai speciali si nici vanatorul de munte.
      Dar, si aici ai perfecta dreptate, calculul pensiei este eronat.

      • La 45 de ani abia ai acumulat experiență și ți-a rămas suficientă vitalitate pentru a fi foarte, foarte util sistemului. Pilotul, parașutistul, etc. la 50 de ani poate fi încadrat pe o mulțime de alte posturi, de la instructori la muncă de birou. Faptul că scoți la pensie bărbații la 45 de ani e O MARE SLĂBICIUNE a armatei.

        • Da si nu. Sa nu crezi ca te contrazic de amorul artei, chiar imi place sa vb pe idei diferite cu oameni diferiti.
          Eu vorbesc de dinamica personalului si unde ai putea incadra spre exemplu 100 de soldati, arma parasutisti. nu poti sa faci 100 de sergenti din ei in 2 ani si sa zicem 90 de adjutaniti principali dupa x ani. La fel la ofiteri nu poti face din 100 de sublocotenenti 90 de colonei. Mai ai problema limitei de varsta in grad si pe langa asta la Mapn cel putin o corelatie mai stricta functie-grad-efectiv. Lt-col la batalion, col la regiment. Punct.
          Nu ma intelege gresit, eu sunt de acord ca nu mai dau randamentul fizic insa intampini o porblema obiectiva generata de tipologia piramidala a structurilor militare.

          • @lt(rez)
            „eu sunt de acord ca nu mai dau randamentul fizic ” si aici discutia e mai lunga, sunt destui cei care afirma ca in sporturile de anduranta varsta nu conteaza (foarte mult)…
            PS si nu ma refer la burtosi ce gafaie de doua ori pe saptamana la o miuta amicala, ci la oameni ca fac sport organizat, pe baze zilnice.

        • Stiu pilot militar pe 330, interzis la zbor la 44 de ani, a ajuns comandantul unitatii si a fost unul bun.
          Toti ceilalti pot fi folositi pe alte functii, roluri, cu anumite limitari. Din pacate la noi pregatirea profesionala continua e doar un slogan de HR frumos (sau de cadre, cum doriti…)

          • Cu cel mai mare drag discutam. ce ma referam eu este ca nu poti(parerea mea) sa pui o stacheta de 55 ani sa zicem, si daca nu o atingi sa fi sanatos, te penalizam la pensie. Ca acolo unde efortul fizic este ridicat, o stacheta luata in abstracto poate face mult-mult rau. Si e pacat ca munca acelor oameni este impresionanta. Eu la asta ma refer in rpincipal, iar secundar da, categoric sunt unii care pe langa o disciplina extraordinara dau doavada si de o rezistenta fizica de invidiat.
            Da categoric ar trebui o mobilitate mai mare a personalului, institutionala in primul rand si apoi de ce nu, interinstitutionala.
            P.S. Eu alerg la semimaraton pentru campanii caritabile SMURD, nu spun ca de multe ori trece o racheta de 60 de ani pe langa mine de imi vine sa plang.

      • dumnecatul ei de treabà ca nu toti sunt piloti ,parasutisti sau speciali.
        armata lui moś teacă in fata rusilor,asta avem.

        • Nu-i psycho, dar de cate ori a incercat cineva sa traga linie undeva de fiecare data am ramas cu oameni in „aer”.
          Sa rasdiscutam functiile da. Multe functii chiar de ofiteri ar trebui facute functii de personal civil conractual. Asta categoric.

    • Conform legislatie actuale varsta minima de pensie e la 50 de ani cu 25 ani vechime,nu 45 de ani. Si nu stiu unde lucrezi dar ar trebui sa vezi cum arata un militar la 49 de ani.

      • hai ca mai făcut curioasă ,cum arată?!

        • @psycho, arata ca naiba,cu dureri lombare,de inima chiar si diabet.

          • supraponderali,iesiti din formă si victime ale sedentarismului si micilor placeri ale vietii…ca sa fiu gingas.
            ce scrii mai sus nu are ce cauta in viata organizata ce inseamna cariera militară.
            intra in chiloti in sistem si statul are grija de toate pena ies la pensie(htana,imbracaminte,sanatate,concedii,salarizare,dotare,etc,samd).
            te intreb cum arată un contribuabil lla 49 de ani care presteaza zilnic,de la 8 la cinci sau ia mult,365 de zile pe an,pe salarii de nimic jupuit de stat,lasat sa moara in spitale si cu drept la pensie la peste 60 de ani.

  4. @Green , care e parerea ta ( probabil indreptatita ) ca poate fi varsta optima pentru operativii ce lucreza in Sistemul Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică ?

    • Buna intrebare.

      • Eu nu cred ca ar trebui sa existe un criteriu de vârstă, ci unul de performantă, coroborat cu unul de sănătate.

        • intr-o tara cu orbi cu grad mare de invaliditate care nimeresc drumul la carciuma din sat ,fara sa ii conduca insotitorul legal ,cam greu cu criteriile de performanta si cel de sanatate ,poate cand om avea un nivel de coruptie mai mic

  5. Cel mai eficient model de rezervisti e la britanici, au unitati integral formate din rezervisti, chiar FOS. Au un program clar de pregatire, diferite avantaje (pt ca meseria trebuie respectata si financiar) si sunt aproape la acelasi nivel, uneori chiar peste unitatile active.
    La noi inca e mentalitatea aia cu ”anexa”.

    • Nici nu as ajunge pana la FOS neaparat. Este o performanta in sine sa formezi un parasutist in rezerva sau un pilot. Nu ma refer la preluarea din civilie, desi este o idee buna, a unor sportivi brevetati ci sa iei un om care doreste asa ceva si sa il formezi intern, in cadrul ministerului.

      • Foarte putini care doresc asa ceva, cel putin printre tineri si am avut zeci de discutii. Acum vor sa plece afara, sa faca bani, sa-si ia ultimul model de BMW si de iphone, armata nu li se pare cool, singura exceptie e FOS. Si bineinteles vine intrebarea cat o sa castig?

  6. „sunt aproape la acelasi nivel, uneori chiar peste unitatile active” – Not even close. Poate aia care fac parte din Corps of Royal Electrical and Mechanical Engineers.

    • 21SAS, 23SAS, Honourable Artillery Company, ELSC Group si alte unitati din 77th nu sunt peste niste unitati active din British Army?

  7. Yeah right. 21st SAS si 23rd SAS nici macar nu fac parte UKSF. Nici nu poti compara nivelul de instructie cu fortele active, sa nu mai vorbim de echipament. Una este sa faci 30 de saptamani de instructie pana devii infanterist in orice unitate activa a Armatei Britanice si alta este sa devii infanterist Army Reserve (fosta Territorial Army) dupa 4 weekend-uri de instructie si alte 2 perioade de instructie de 2 saptamani in unul din depourile de instructie ale armatei. Iar cu mici exceptii cei mai specializati fac instructie de tipul OJT/On the Job Training la unitatile din care fac parte.Sa nu mai vorbim ca 21st SAS nu accepta candidati direct „de pe strada” pe cand celelate doua unitati te accepta direct de pe strada, iar perioada de indoctrinare nu este nici pe departe la fel de lunga si de exigenta cum este pentru ceilalti domni.

    • Corectie. 22nd SAS nu accepta candidati de pe strada.

    • 21 si 23 au fost transferate recent din UKSF la brigada lor de informatii militare, le-au gasit nu stiu ce nereguli, insa nu cred ca se indoieste cineva de seriozitatea pregatirii.
      Si SAS (Detasamentul L) si SBS (R) accepta mai nou din civvy street.

      • Nu trebuie sa te indoiesti tu, se indoieste directorul UKSF. Baietii aia nu sunt considerati apti nici macar sa fie „special forces support group”. L Detachment – a fost/este „ready reserve” si formata din vechi membri ai regimentului care au diferite datorii ca rezervisti activi; nu te duci tu de capul tau la Hereford sa te faci voluntar.

        • https://thenewsrep.com/114326/special-air-service-operators-wounded-during-top-secret-mission-in-yemen/

          Ce se mai indoieste…
          The two SAS troopers are part of a joint U.S-U.K. special operations team conducting reconnaissance for ideal drop-zones in case the West decided to provide much-needed humanitarian aid to the challenged Yemenis. However, the SAS operators weren’t from the 22 SAS Regiment—the active duty unit—but rather from the 21 SAS, which is a Territorial Army unit.

          • Da si? Ce dovedim aici? Nimic.

            • Ca i-au trimis intr-o zona sensibila
              Poate in zone de-alea ii trimit pe neinstruiti in cautare de ambuscade.

              • Bravos. Deci ii pui pe unii atat de speciali intr-un elicopter pilotat de unii din Emiratele Uimite (presupunem ca No. 7 Sq erau altfel ocupati) ca sa bage o geana la un potential „landing zone,” ceva care in circumstante normale este facut de niste gagii dintr-un pluton de livrari aeriene. Daca si asta se numeste hai sa ne uitam dupa bucluc, atunci astia chiar sunt zanii apelor.

  8. Urmeaza doua articole din serie UK Reserve components & Polish National Guard.

    • La capitolul unitati rezerva sunt top notch si nordicii (suedezi,finlandezi, norvegieni,estonieni,letoni,lituanieni), austriecii si elvetienii
      S-au facut studii despre toti in urma cu cativa ani, dar au devenit maculatura

  9. N-ai informatii la zi
    https://www.eliteukforces.info/special-air-service/l-detachment/

    L Detachment (previously known as R Squadron) is a territorial (reserves) unit directly attached to 22 SAS. It is made up of 22 SAS veterans and civlian volunteers

    https://www.royalnavy.mod.uk/our-organisation/the-fighting-arms/royal-marines/special-boat-service/special-boat-service/special-boat-service-reserve

    Din UK Reserve, da?

    • Yo zic sa mai citești încă o dată ce scrie acolo. Asumi că dacă sunt civili sunt membri deplini ai regimentului. Incorect. Oamenii aia sunt acolo să-i suporte in anumite capacități, dar nu sunt combatanți. Aceași regula se aplica și la SBS.

      • Nici transmisionistii din FOS nu-s toti combatanti. Dar fac parte din unitate. O stii pe-aia cu tooth to tail, exista si logistica in FOS samd
        Daca ii comparam cu infanteristii, normal ca nu ies bine pe asalt, pa baioneteala samd dar nici nu e nevoie, tocmai de-asta s-au inventat specialitatile, ca altfel toti erau pedestrasi si nu mai era nevoie de alte arme.

        • In primul rand poti sa fii sigur ca trasmisionistii sunt in uniforma si membri deplini ai unitatii. Comunicatii/Semnale este una dintre specializarile care exista in fiecare patrula. Nu ai civili sau ciucalai in uniforma luati de strada sa opereze sisteme de genul SCAMPI. Civilian volunteers se refera la cu totul altceva – au antropologi, au arheologi, au geologi, au geografi/cartografi care ii ajuta cu diferite lucuri. Mai au si armurieri civili care ii ajuta sa modifice si sa intretina cat de cat un Browning Hi-Power (abilitatea asta nu prea mai exista printre armurierii in uniforma) si au si soferi profesionisti care ii pregatesc sa conduca diferite vehicule in circumstante mai speciale.

          • Dude, m-am pregatit cu ei la Diham, du-te si invata-i pe altii ,scuteste-ma de lecturile tale de pe wiki
            Si noi avem transmisionisti in grupuri, ce sa spun, mare noutate imi transmiti

      • Inca un lucru. Royal Marine Reserves nu trec nici prin Royal Marine Commando Course si nici All Arms Commando Course. Faptul ca treci prin anumite etape din acest regim de instructie nu te face nici pe daparte mai bun decat multe unitati active si nimeni nu are iluzia ca esti la acelasi nivel cu aia care sunt activi in 3rd Commando Brigade.

        • Au fost la noi la pregatire si Royal Marines si SAS si activi si din rezerva,nu spun din wiki, so give me a break
          Plm, tu esti miezu, stii si ce nu s-a intamplat

  10. Bubi -AACC 1-93. Mai lasă-mă ce ce kkt de junior varsity faceți voi la Diham. Ce se face acolo = f _ _ _ i la p _ _ _ a. Rah!

  11. Nu am citit toate comentariile ci doar primele 10. Si vreau sa vin cu o completare. Poate cei mai multi care posteaza aici nu sint din sistem ,sau au oroare de sistem. Dupa citiva ani in sistem pot spune doar atit. Scema de personal si accederea in grade si functii in armata se face la nivelul hei rup. E adevarat suna de-anpuboulea virsta de 45. Oare de ce? pentru ca este o virsta medie? Pentru ca civilul iese la 65? adica dupa 20 ani. Noi nu am invatat ceva! La 45 dupa o cariera de 20-25 ani de privatiuni,de dormit sub cerul liber ,fara apa, fara mincare , fara conditii decente, in medii periculoase, toxice, poluate, ce pretentii poti avea. Stiti ce e mai grav, am coleg care a facut cancer, a ramas activ dar nu mai este acelasi om. Si la facut acum 10 ani. Am coleg care si-a pierdut un picior in misiune in Afganistan, si face alpinism parapantism, merge cu motocicleta, dar merge mai departe. Am coleg care acum 2 saptamini a,fost descoperit cu cancer terminal, nu apuca sfirsitul lunii, si are doar 48 ani, dupa o cariera de 29 de ani. E devreme 45? Poate ! Dar s-a gindit cineva ca dupa o cariera de 20 ani ,24/7, acest om a cumult mai mult de 40 ani efectiv, ca este copt pe dinauntru, doar ca nu o stie sau nu o recunoaste? S-a gindit cineva , asa cum o fac alte tari la reconversie? In US dupa o cariera de 15-20 ani in USArmed Forces, devii veteran si iti poti continua viata la o slujba de 8 ore. La noi, stai 25-30 sau chiar 35 de ani in sistem si obtii o pensie nesimtita de 2000 de lei, si ai ocazia sa mori la 2 ani dupa ce ai iesit la pensie.Colegul meu care e in spital si stie ca va muri pina la sfirsitul lunii ce bucurie are? Ca moare la 48 de ani? Ca ramin in urma sotie si copii? Multi in vor spune, ” daca nu iti place ,fa altceva”. Corect, dar si asta e o slujba, cineva trebuie sa o faca, iar multora le place ceea ce fac si o fac cu suportul celor din spate,care ii inteleg!

    • @Misha
      Cei de care vorbești sunt „baza”, activii, Tot respectul!
      Ce % reprezintă ei în M.Ap.N?
      Am mai dat o data exemplul unei frumoase doamne, soția unui general respectat, ce se ocupa cu postatul unor videoclipuri pe YT, fitness, angajată pe filieră externă în urma unui concurs… la ce vârstă crezi ca va ieși ea?
      Sau sefa unui laborator de analize medicale, colonel, care a pus mâna pe pistol de 3 ori?
      Pot sa dau si multiple exemple masculine, ca nu sunt misogin.
      E corect ca astia din urmă să iasă la 45?

      • @Misha, am onoarea sa-l salut pe colegul tau. Cred ca este vorba de lt-col Laurentiu Serban pe care l-am cunoscut cand era plutonier.
        Aduag si eu, vorbesti de un parasutist exceptional si faptul ca un militar merge in teatru ar trebui sa aiba un alt statut. Idea militarilor veterani imi pare a fi buna, este veteran de teatru de operatiuni si in aceste conditii, da la pensionare mai rapida, da la o pensie de serviciu mai substantiala(militarii nu au pensii speciale).
        Insa subscriu si eu la ce spune priam, ma salut din mers cu o doamna medic militar cu care mai radeam la cafele pe vremuri si gaseam scuze sa o vizitez. Pentru ea pistolul e o „chestie”. La fel, am lucrat cu multi logisticeni care trageau tare sa se muta la financiar, birou caldut si de acolo la pensie.
        Dar am mentionat ca defiecare data cand s-a tras o linie in nisip asa, a ramas personal in”aer” sa zic asa. Pe toti nu poti sa-i pensionezi la 65 si pe toti nu poti s-ai pensionezi la 45. Unde tagem linia devine problema.

  12. În data de 10.07.2019 în cadrul întâlnirii Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) prin dl presedinte Alex Cumpanasu cu președintele Camerei Deputaților a fost abordată problematica legii 270/2015 în vederea urgentarii procesului legislativ de îmbunătățire a acesteia.

    Acest demers vine în continuarea acțiunilor întreprinse de către Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania (AORR) în privința îmbunătățirii cadrului legislativ care reglementează statutul rezerviștilor voluntari:

    1. 18.04.2019 – Intâlnire MAPN – Ministru şi Secretar de stat
    2. 29.05.2019 – Intâlnire SMAp – Şeful SMAp
    3. 05.06.2019 – Intâlnire Ministerul Muncii – Ministru şi Secretar de stat
    4. 06.06.2019 – Intâlnire SMAp – Şefi de direcţii/departamente
    5. 27.06.2019 – Intâlnire SMAp – Grup de lucru AORR : SMAp

    Multumim pentru preluarea comunicatului de la intalnirea care a avut loc in data de 27.06.2019.

    Mai multe detalii despre aceste intalniri gasiti pe : https://aorr.org.ro/

  13. @Florin,
    Ne-am mutat aici. Am mai scris de atunci. Raspuns: trebuiau sa publice posturile acum 2 saptamani. Dece nu s-a intamplat asta eu personal nu stiu, iar daca doriti sa ii petitionati sa ne spuneti si noua ce idei nastrusnice mai au.
    Faptul ca pana acum nu au publicat/informat nimic este un monument de neprofesionism. Asa ceva pur si simplu nu se face in orice activitate de recrutare.

  14. Am vazut ca au scos posturile pentru rezervisti.
    O dezamagire totala.
    In judetul in care locuiesc eu nu exista posturi.
    Majoritatea posturilor sunt pentru Soldati. Prea putine, mult prea putine posturi pentru of, subof, mm. Pacat. Se pare ca nu se vrea…
    Plus chestia cu cele 2-3 luni de instructie. Prea putini patroni, sefi iti dau ok-ul sa pleci asa de mult. Nu merita sa imi risc serviciul.
    Nu e vorba de bani, e vorba de altceva. Eu ca absolvent de facultate, ca specialist, ca om care lucrez pe o functie care necesita studii superioare m-as duce cu drag, ca ofiter. Dar nu se poate… Sau nu se vrea ca programul asta sa mearga bine?
    Sunt dezamagit…

    • florine pregatesc un articol, il am in linii mari. Cheia problemei este ca ministrul a spus o cifra, si acum a venit cu total altceva. Direct, lipsesc 2000 de posturi pe care le-au anuntat intial.
      Adica 1300+2000 = 3300:
      „Pentru 2019, avem bugetate peste 3.500 de posturi pentru aceasta categorie de personal, pentru care pregatim procedurile legale pentru recrutarea candidatilor. In cateva saptamani speram sa putem comunica deja pe canalele de promovare a carierei militare toate informatiile de care au nevoie cei care doresc sa opteze pentru aceasta categorie de militari ai Armatei Romaniei”, a scris Gabriel Les pe Facebook.”.
      Acolo sunt posturile de ofiter si subofiter. Suntem in buda cu bugetul, ghici de unde se reduc costurile intotdeauna.
      Atentie ca, daca se bugeteaza 3500 de posturi, si se ocupa 100, in bugeta costruile vor aparea pentru acei 3500 nu pentru cat fizic se incadreaza. Nu s-a schimbat nimic-nimic din 2011. Doar straturi de mizerie.

      • Domnule Lt, cu deosebita stima, va salut si va multumesc ca intotdeauna raspundeti prompt si la obiect.

        Nu inteleg de ce se intampla asta. Nu inteleg cum o institutie ca Armata face asemenea lucruri. Vine ditamai Ministrul si spune ceva, apoi se intampla altceva. Asta denota lipsa de profesionalist si pe mine ca cetatean onest ma deranjeaza.
        Bine, ca nu mai sunt bani la buget, asta e din ce in ce mai clar…

        Ma interesa un post de rezervist ofiter.
        Mai cunosc persoane interesate de acest program. De un post de subofiter sau mm rez
        .
        La mine in judet spre exemplu nu e niciun post. Exista posturi in alte judete, dar normal ca nu imi convine ca atunci cand sunt chemat la unitate sa fac 100-150 km. pana la UM in care teoretic as fi incadrat. Este timp si bani pierduti. Pentru ce?!

        Ma asteptam sa se schimbe ceva referitor la programul asta. S-au scris multe subiecte, insa pe MAPN nu ii intereseaza.
        Si nu ma refer aici la CMJ-uri, sa nu se inteleaga gresit. Oamenii din CMJ chiar sunt ok, sunt profesionisti, te ajuta, te indruma, toata stima pentru ei.
        Ma refer la cei „de sus” care implementeaza programele astea, care nu au efectiv nicio viziune. Sau nu vor sa aiba?!

        Eu vedeam altfel acest program, in urmatorul sens:
        – vine la un CMJ o persoana care doreste sa devina rezervist voluntar in MAPN. Te uiti putin la profilul acelei persoane, la studiile sale, la traseul profesional, la experienta profesionala si apoi, impreuna cu el il ajuti sa aleaga o categorie in care doreste sa acceada ca rezervist: unii sunt ok ca SGP, altii ca mm, altii ca subof, altii ca of. Adica te uiti si la ce doreste omul, la ce asteptari are de la viata. Ca e normal ca unui bucatar nu ii vei proune un post de ofiter, chiar daca are studii superioare, ci il vei indruma spre maistru militar. Ok, una e sa ai studii superioare, una e sa le si folosesti(adica sa lucrezi intr-un domeniu, pe o functie care necesita studii superioare). Sa ai macar un minim de 1 an sau 2 experienta.

        Ceva de genul. Oricum sunt multe de spus si de discutat.

        Pacat de acest program, putea iesi ceva ok din el, dar se pare ca momentan nu se vrea asta. Ca se poate, asta mi-e clar, dar nu se vrea…

        Poate la anul, cine stie?!
        Personal nu imi pierd speranta. Sunt prost, stiu, dar sper sa se schimbe lucruri in bine, chiar sper!

        • Multumesc pentru aprecieri. Nu stiu ce sa va spun. Eu la inceput am incecat sa explic problemele astea pe larg pt toata lumea. Si pseudonimul l-am luat nu ca sa ma umflu in pene ci ca sa atarg atentia asupra unui fenomen. In perioada 2008-2012 au fugarit din sistem slt, lt si cpt.Sa nu mai vorbesc de celebtru lt rez Al Gheorghe. Nu am fostd e acord cu protestul sau in uniforma, dar am fost de acord cu ideile sale.
          Dipa cate au adus pe filiera indirecta o armata de neamuri. Astea sunt rezultatele, nu ma refer la mine, erau 1000 de oameni mai frumosi, mai destepti si mai inteligenti ca mine, cu studii peste mari si tari, oameni de la care mie personal imi era mai mare dragul sa invat lucruri. Au venit apoi oameni care nu cunosteau gradele militare in sistem. Repet astea sunt rezultatele.Din pacate si in implementarea asta vedem aceeasi lipsa de idei si lucru facut numai sa fie.
          O raza de lumina este, vad asociatii profesionale din care fac parte rzv care se implica si doresc sa schimbe ceva, oameni cu experienta in civil, si imi dau seama de asta numai dupa cum se exprima. Vad ca la nivel de stat major general macar se poarta discutii cu acesti oameni.
          Nu va pierdeti speranta, exista si la anul si legea permite pana la 50 de ani. Daca nu aveti 49 este bine.
          Eu raman la post si critic in continuare.Mi-s dori din tot sufletul sa redactez articolul de care va spuneam mai sus „Incepem si noi greu dar incepem”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *