Soldatul viitorului – AUSA 2017

Prea multe nu sunt de spus…

doar de admirat prezentarea si nivelul la care au ajuns unii. Da, inca mai este de lucrat niste ani pentru a transpune marketingul in realitate, dar macar ne facem o idee catre ce se indreapta.

 

Doar ca noi am ramas pe niciunde la capitolul asta, dupa incercarea facuta acum 15 ani impreuna cu SAGEM pentru o versiune derivata din Felin, dar ceva mai saraca…

22 de comentarii:

  1. Continuum FTW…

  2. Mihail Mihailovici

    nici un fel de armura sofisticata sau arma avansata nu vor putea suplini antrenamentul intens, calitatile fizice si mintea agera a unui soldat de exceptie.

    in antichitate soldatii lui Alexandru cel Mare aveau intre-adevar armuri din lina compactizata dar instructia lor si devotamentul lor in lupta au fost fara egal in lumea antica.

  3. Da, arata dragut, dar personal am mari dubii in privinat unor elemente:
    – casca: o casca full-face pentru soldati e moartea pasiunii. Nu stiu cati ati avut ocazia sa alergati cativa kilometrii cu masca de gaze pe fata, dar cine e curios se poate duce la un teren de paintball, sa ia o masca de protectie si sa dea cateva ture de teren (pentru o senzatie mai completa luati si un rucsac de vereo 20 de kilograme in spate). In plus limiteaza campul vizual si atenueaza zgomotele. Iar viziera aia, oricat ai trata-o cu diferite chestii, tot se abureste pe interior pe timp rece, si chiar si fara dezaburire, pe ploaie, noaptea, e o placere (sunt motocilist, stiu ce spun). Mai e apoi si problema greutatii, nu e prea placut sa ai o „palarie” de 2 kilograme. Ma rog, sa zicem ca astea cu viziera si greutatea, cu tehnologia viitorului, sunt rezolvabile. Parerea mea e ca ceva gen Google Glass un pic imbunatatit ar face fata cu brio, si ar fi mult mai usor de folosit.
    – armura: daca vorbim de soldatul viitorului, e de presupus ca inamicul viitorului o sa aiba ceva arme energetice sau ceva de tip rail-gun, nu cred ca armura va ajuta prea mult. Poate ceva protextii la genunchi coate, tibii si coloana, mai mult sa previna ranile din cazaturi si alte asemenea. Si o uniforma decenta, din material ignifug si impermeabil, bun izolant dar care sa lase corpul sa respire.
    – networking-ul: arata foarte bine in filme, dar ceva imi spune ca pacatosul de inamic va face tot posibilul sa bruieze comunicatiile, si atunci ramai cam in aer. Plus ca daca emiti prea mult / prea des e posibil sa te localizeze perfidul inamic si sa iti de la cap.
    – ma intreb cat de mobil mai esti cu toate cele pe tine. Exo-scheletul va ajuta cu siguranta, dar ce faci dupa ce ai terminat bateriile?
    – usurinta in utilizare: cam cat dureaza echiparea cu un astfel de costum, in caz de alarma? cat de usor poti sa il scoti (daca esti ranit si sanitarul vrea sapuna un pansament de exemplu)? Sau daca vrei sa faci pipi?

    Sunt curios ce parere au soldatii profesionisti despre astfel de costume.

  4. Vine un soldat de la vanatori de munte care stie ce e aia camuflaj,si-ti fute o bataie cu tot cu costumul tau si toata electronica de pe tine de nu te vezi.

  5. Off topic. Incep sa cred ca cei care au ales Patriot pentru dotatea armatei romana cam stiau ce fac. Si altii, mai buni ca noi, aleg acelasi lucru…
    https://www.defensenews.com/land/2017/11/07/raytheon-clinches-another-european-patriot-deal-with-swedish-decision/

  6. Stie cineva de un proiect extrem de similar francez ce aparuse printr-o revista romaneasca de profil in urma cu vreo 10-15 ani? Tin minte ca era imaginea pictata/desenata color cu soldatul viitorului (avea FAMAS in mana, casca multifunctionala, bocanci-antimina, computer personal pe bratul stang…) pe cele doua pagini din centrul revistei, parca era un model Playboy, nu alta! 🙂

    Probabil o varianta pre-FELIN…

    • Da, imi amintesc articolul respectiv, probabil era in Stiinta si tehnologie militara. Aveam toata colectia, plus multe altele, Top Gun, etc… Cine mai stie pe unde or mai fi depozitate acum…
      parerea mea, hic…

    • N-am citit revista respectiva, insa o imagine similara am vazut-o in revista Raids, in Franta, in 1993. Era si un articol despre Felin, ajuns in teste la regimentul 1er RI parca.

  7. Chestii din 2011-2012:
    https://www.youtube.com/watch?v=DiMkX5lqQ4I
    https://www.youtube.com/watch?v=tQKV43WAx_c
    DE atunci au mai evoluat…
    Parerea mea, hic…

  8. Problemele principale la casca sunt legate de ventilatie/ mentinerea constanta a temperaturii capului si dezaburire. Nu mai tin minte unde am citit….

    Greutatea castii si socul impactului cu diverse corpuri/ proiectile trebuie sa se distribuie/scurga pe armura si nu preluata de gat. Nu am vazut in clip sistemul de prindere al castii de armura.

    Clar este o armura pentru interventii si nu pentru infanteristii de rand.

    Oare bateria are sistem de recuperare a energiei din miscarile soldatului?

  9. Sistemele astea sunt inca in faza de copilarie, dar avanseaza rapid. La prima aplicatie facuta de US Army cu tehnologii de-astea, prin 1993-4, fortele care au utilizat drone si sistemul Applique au fost invinse de fortele clasice cu un scor de maidan, dar acum toate tehnologiile alea sunt deja banale.

    Sunt probleme multe, cu acumulatorii, cu rezistenta la intemperii, cu distragerea atentiei samd.

    Dar usor usor lucrurile evolueaza si in maxim 10 ani tehnologia va fi matura.

    Si ganditi-va ca intra si robotii in scena si oamenii in ritmul asta vor fi irelevanti pe campul de lupta daca nu schimbam ceva.

  10. Adica lumea se plange de posibilitatile unui catar mecanic, dar lauda o uniforma care prezinta aceleasi probleme, doar ca individuale soldatului? Fascinant.

  11. yup, dar mai degraba cyborgi si roboti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *