Sora vitrega Ucraina si cutremurul geopolitic care se va abate si asupra Romaniei

Evolutie_Ucraina_pretentii_teritoriale_n

Ucraina, adica marginea slavilor estici, trece zilele acestea prin mari chinuri, chinuri care foarte probabil vor zamisli o stare de lucruri cu totul noua, dar nu neasteptata, la frontiera noastra de est. Din multe puncte de vedere, Ucraina este o sora vitrega pentru Romania, avand o istorie zbuciumata si in majoritatea cazurilor interesele sale au lovit in cele ale comunitatilor istorice romanesti, cu sprijinul Rusiei si uneori al Germaniei. Asta nu inseamna ca suferinta vecinilor nostri ar trebui sa ne bucure, pentru ca ceea ce se intampla acolo e foarte probabil sa ne afecteze si pe noi, cat de curand.

Dupa ce in perioada sovietica aceasta entitate statala, creata initial de Germania pentru a slabi Rusia, a fost folosita de Rusia sovietica ca pretext pentru a ingloba noi teritorii de la statele cu care se invecina, printre care si Romania, incepand cu 1990 statul independent numit Ucraina s-a mentinut pe harta tocmai datorita unei permanente echilibristici intre Est si Vest.

descărcare (1)

Numarul mare de minoritati, mai ales cea rusa, inglobate in acest stat-tampon este foarte probabil sa duca la o fragmentare, prin regionalizare, federalizare sau chiar separare completa a anumitor teritorii, totul fiind accelerat de tendintele antagonice dintre Vestul «pro-european »  si Estul tributar orientarii pro-ruse, sustinute de majoritatea rusa si cazaci.

original

Studiu lingvistic din 2011, la data adoptarii legii folosirii limbilor regionale

Practic, in ultimii 15 ani prapastia intre cele 2 regiuni si orientari s-a adancit iar luptele de strada de la Kiev din ultimele luni nu au facut decat sa confirme acest hau care se casca intre cele 2 lumi.

Presiunile UE, pe de-o parte, si ale Rusiei lui Putin, pe de alta parte nu au facut decat sa radicalizeze cele doua tabere iar armistitiul negociat cu mare profesionalism de ministrii de externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei cu Yanukovici doar amana un deznodamant, marele castig fiind insa incetarea temporara a violentelor.

 

Urmatoarele luni, marcate cu siguranta de o revenire in forta a Rusiei, ne vor spune daca alegerile anticipate reprezinta o solutie de separare cat-de cat pasnica, prin federalizare sau chiar secesiune de facto, sau de fapt doar o perioada de refacere dupa care taberele rivale, alimentate si incurajate din exterior, se vor angaja intr-o noua lupta pe viata si pe moarte, cu lectiile invatate din ultima confruntare.

187829708

Activisti pro-Rusia formeaza „garzi patriotice”  in Simferopol-Crimeea, 23 februarie 2014

 

Déjà amenintarile de separare de Ucraina au inceput sa curga dinspre zona estica si Crimeea si este foarte posibila o activare a Transnistriei, nu doar pentru o reglare de conturi cu Chisinaul, punand bazele unui nou status-quo pentru urmatorii 20 de ani in regiune, dar si pentru a-si adjudeca o iesire la Marea Neagra, prin Odessa, o zona fara o majoritate confortabila pentru ucraineni. O Transnistrie extinsa, pe modelul celei interbelice, dar ingloband de acesta data nu doar zona Balta ci si Odessa precum si Bugeacul ar putea reprezenta o solutie mult-visata de geo-strategii de la Kremlin, echivaland si chiar depasind performanta obtinuta cu  Kaliningradul la Marea Baltica. Astfel Rusia ar controla din nou, direct, nu doar Basarabia ci si gurile Dunarii si ale Nistrului, reducand la o fasie intre Odessa si Oceakov iesirea la mare a ceea ce ramane din Ucraina. Iar Odessa in sine, este un mare premiu, nu doar pentru flota rusa dar si economic, ca al treilea oras ca marime in Ucraina dupa Kiev si Harkov. Pentru romanii din Transnistria si Bugeac, ca si pentru Romania, o astfel de rasturnare de situatie ar fi extrem de neplacuta, nu ca sub administratie ucraineana viata ar fi fost pe roze.

 187829552

Demonstratii pro-Rusia in Sevastopol-Crimeea, 23 februarie 2014

 

Revenind la situatia de ansamblu a Ucrainei, o campanie electorala cu tensiuni crescande si acuze reciproce, pe fondul unei degradari a situatiei economice si a lipsei unei finantari externe solide, poate da startul unui nou scenariu yugoslav. Iar minoritatea romana ca si altele se pot gasi confruntate cu un scenariu de epurare etnica din partea unor lideri de militii locale, militii care se pot dota in voie din nenumaratele depozite de armament si vehicule ramase din timpul armatei sovietice. Déjà legea cu privire la limbile regionale, printre care si cea romana, a fost abolita de Rada de la Kiev, lucru deplorabil deoarece semnifica nu numai reluarea asimilarii fortate a romanilor, dar si adoptarea unei pozitii de forta fata de cea mai importanta minoritate a Ucrainei, cea rusa. Iar asta Rusia nu va putea accepta !

187829622

Demonstratii pro-Rusia la Sevastopol-Crimeea, 23 februarie 2014

 

Este interesant de vazut si ce masuri a luat statul roman, prin ministerele apararii si de interne, alaturi de cel de externe, pe masura ce situatia s-a degradat in Ucraina timp de 3 luni. Cat de apte pentru misiuni umanitare sau de protectia frontierelor sau pentru a ajuta la cerere Chisinaul, sunt fortele noastre armate, tinand cont de starea dezastruoasa in care se afla peste 60% din tehnica de lupta ? Cate vehicule au fost reparate si revitalizate in aceasta perioada, cat s-a intensificat pregatirea soldatilor si jandarmilor romani in aceste luni ?

 

Chiar daca pe moment lucrurile par sa se fi calmat, este probabil vorba doar de un respiro de cateva saptamani, cel mult luni.

Are de gand MAPN-ul sa refaca capacitatea de lupta macar pentru brigazile din Moldova si Transilvania (stim ca o brigada ucraineana de tancuri este incartiruita la Muncaci, in Ucraina), asta insemnand 3 batalioane de tancuri, batalioanele aferente de MLI-84 Jder si cateva batalioane de transportoare blindate, toate cu vehicule de acompaniere, care ar trebui sa fie complet operationalizate in acest timp ? Am castiga o oarecare credibilitate ca si forta de descurajare si pacificare in apropierea granitelor Romaniei… chiar daca NATO se presupune ca ne vegheaza. Si mai importanta ar fi capacitatea de transport logistic, pentru operatiuni umanitare sau de alta natura, si aici parcul de vehicule 4×4 si camioane, alaturi de cel aerian,  este esential. Daca pe partea de 4×4, Dacia Duster militarizata ar fi o solutie rapida atat pentru jandarmerie cat si pentru armata, parcul de camioane Dac ar trebui trecut prin revizie capitala si poate completat cu ceea ce se poate produce in cateva luni sau din putinele stocuri ale uzinei Camioane Brasov.

Ar trebui ca in virtutea acestei amenintari potentiale guvernul sa decida alocarea de urgenta a unei sume mai consistente pentru trecerea prin uzine si revitalizarea sau chiar modernizarea de urgenta a echipamentului aferent unitatilor pomenite mai sus, refacand macar partial capacitatea operativa a acestor unitati.

Altfel vom privi neputinciosi, fara atuuri militare sau diplomatice, cum altii fac istorie in locul nostru, decizand peste capul nostru cum va arata vecinatatea noastra estica dar si ce se va intampla cu teritorii locuite de romani si instrainate prin tratate barbare de la trupul Tarii ! In fapt acest lucru se intampla deja, dar este important sa avem si noi macar un cuvant de spus.

Celor care se lupta cu tenacitate sa existe ca neam, le face Dumnezeu un loc al lor, insa  cei care isi uita conationalii si se uita pe sine ca natie, preferand un loc caldut, fara sa faca nimic, la umbra altei puteri, vor fi stersi din istorie, ca si cand nu au existat vreodata.

Ce se va intampla cu Ucraina si cu ai sai cetateni, déjà banuim, dar ce va face Romania, depinde si de noi, chiar daca in mica masura! Cutremurul geopolitic pornit in Ucraina va schimba fata acestei regiuni a Marii Negre pana in Balcani si ne place sau nu, vom fi afectati !

 

Nu pot sa zic decat Doamne ajuta-ne si da-ne minte !

 Marius Zgureanu

 

Citeste si:

 „Viitorul Ucrainei in contextul parteneriatului romano-polonez, o re-editare a situatiei din 1919?”

„Raportul de forte pe Nistru”

„Ucraina in preajma disolutiei economice”

„Situatia geopolitica a regiunii noastre in 2012”

„Suferintele romanilor din Basarabia, Bucovina si Transnistria”

138 de comentarii:

  1. Romanii nu au invatat nimic din batalia de la Turtucaia si drept dovada e situatia Armatei Romane la diktatul de la Viena. Nu au invatat nimic nici dupa Valeev si drept dovada sunt comentariile disperate de azi. Crezi ca sunt impertinent?

  2. Din tot ce aveau de reparat ucrainenii, primul lucru de care s-au ocupat a fost sa taie din drepturile minoritatilor. Este exact ce nu trebuie facut atunci cand declari ca vrei sa tii Ucraina unita.
    Sigur, „prooccidentalii” vor spune ca este tributul platit extremistilor care i-au sprijinit in piata in lunile astea dar, de fapt, este doar o scuza pentru a relua actiunile de asimilare fortata a minoritatilor, actiuni practicate sistematic de guvernarea Yuscenko-Timosenko.
    Daca analizam la rece, toate actiunile si declaratiile „prooccidentalilor” par sa ne arate ca isi doresc (sau sunt impacati cu) separarea de estul prorus.
    Nu cred ca Romania ar trebui sa se piarda in declaratii impaciuitoare si apeluri la calm si unitate (Aveti grija, mai copii, ce faceti, sa nu va dezbinati.) ci ar trebui sa se manifeste foarte vocal si apasat in problema drepturilor romanilor din Ucraina.
    Ar trebui sa le comunicam atat direct ucrainenilor cat si membrilor UE ca nu va fi niciun acord UE Ucraina sau alt sprijin pentru ei, de asociere/aderare nici vorba, daca nu imbunatatesc politicile pentru minoritati.
    Mesajul asta ar trebui sa fie transmis unitar, de catre toti factorii politici romani, fara diferente de opinie si jocuri de glezne electorale.

    Legat de destramarea Ucrainei, nu cred ca le vor lasa nici macar litoralul intre Odessa si Oceakov.
    Logica ar cere sa-i taie complet de Marea Neagra si de resursele de aici, pentru a le controla/limita/bloca si liniile comerciale catre Mediterana.
    La fel de logica ar fi asigurarea continuitatii teritoriale cu zona Odessa-Transnistria.
    In plus, zona este importanta pentru rusi si pentru ca este prea apropiata de Crimeea si de santierele navale de la Nicolaev (acolo si-au realizat sovieticii cele mai importante programe de dotare cu nave de suprafata iar acum vor sa reia programele de dotare cu nave de razboi).

    Revenind la Iulia Timosenko, discursul ei din piata ne-a aratat-o foarte limpede ca pe o oportunista si populista fara scrupule.
    Discurs lacrimogen: cum ma gandeam eu din inchisoare la voi si ce mandra eram ca m-am nascut printre vio, voi lupta alaturi de voi, nu va voi insela etc.
    In momentul in care a vazut ca piata nu reactioneaza cum spera (unii au huiduit-o, altii au plecat, semna ca nu au uitat guvernarea ei) a cotit-o catre un populism abject, cerand sa fie adusi in piata Yanukovici si acolitii lui care au omorat oameni.
    Cand spui ca vrei sa duci Ucraina in Europa ii iei, ii judeci si-i condamni la inchisoare, cu confiscarea averii, nu-i aduci in piata publica sa fie linsati.
    Astea sunt semne clare ca singurul ei scop este castigarea puterii pentru a se razbuna pe oamenii lui Yanukovici si ca nu se deosebeste cu nimc de ei in privinta reflexelor si apucaturilor. Chiar ma intreb daca vesticii nu-si dau seama de asta.

  3. Corpus Plautinum

    Comentariu editat! Mai usor cu VR si cu aberatiile!

  4. o cunostiinta, armurier in armata, spunea ca are magazii pline cu akm-uri defecte si nu primeste piese pentru ele, asa ca e obligat sa le carpeasca… o sa ma interesez daca s-a schimbat ceva zilele astea…

    acum sincer ar putea sa modernizeze foarte repede MLI-urile ramase, au turele, tot ce trebui….tancurile TR-85M1 pot fi trecute si ele printr-o revizie rapida…daca ne-am apuca de modernizat, poate am mai face 20 de tancuri pana la sfarsitul anului…macar acum, pe ultima suta de metrii…tare cred ca o sa se adevereasca ce am zis intr-un articol mai vechi: stam mai rau decat in 1940

  5. @George 9:07
    Clar, a fost si o componenta de influenta ruseasca in decizie pentru ca Partidul Regiunilor, cel care a promovat legislatia limbilor regionale, a votat acum pentru abrogare.
    In egala masura, nationalismul extremist al ucrainenilor „prooccidentali” a facut sa se ajunga la o astfel de decizie iar rusii nu au decat sa se bucure.
    Vorba aia: Nu lasa pe maine ceea ce un prost ar putea face in locul tau chiar azi.

  6. (VIDEO) Violențe la Kerci // Rușii bat susținătorii Euromaidan

    http://deschide.md/video-violente-la-kerci-rusii-bat-sustinatorii-euromaidan/#ixzz2uDw67246

    A se citi cu rezervele de rigoare, fiind vorba mai degraba de Transnistria si nu de R. Moldova:

    http://adevarul.ro/international/europa/de-noua-ucraina-mai-mare-cosmar-kremlinului-moldova-putea-preia-miscarea-euromaidan-1_5309cba4c7b855ff5696bc96/index.html
    Schimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

    • Am citit articolul, e o preluare a unui articol din The Independent care nu da pe-afara cu capacitatea de analiza.
      Cum sa faca euromaidan la Chisinau acum, cand proeuropenii sunt la conducere? Daca s-ar produce vreo revenire a comunistilor ar fi posibil dar nu cred sa revina mai ales in contextul unor foarte asteptate incidente in Transnistria, Gagauzia si Balti.

      • @Eroul Bula

        Comunistii conduc detasat in sondaje, asa ca o revenire a lor e foarte probabila. In plus comunistii moldoveni marseaza foarte mult pe suveranitatea si integritatea Republicii, asa ca posibile incidente in Gagauzia si Transnistria nu pot decat sa-i ajute in retorica de campanie.

        In rest scopul principal al Romaniei in contextul evenimentelor din Ucraina trebuie sa fie Moldova si pastrarea ei pe culoarul spre UE, nu Bugeacul sau alte teritorii ucrainiene asupra carora nici nu mai avem pretentii. Cei care vor sa profitam de ce se intampla in Ucraina pentru a ridica pretentii teritoriale fac (ca isi dau seama sau nu) jocul Moscovei.

        • Cine „nici nu mai avem pretentii”? Tu si cu cine?
          In privinta comunistilor din Moldova stai linistit. Totdeauna au condus detasat in sondaje. Problema este sa nu sara de 50% pentru a-i putea tine in opozitie.

          • @Eroul Bula

            Statul roman nu are pretentii teritoriale asupra Ucrainiei. Iar cei care trancane despre castigarea de teritorii pe seama Ucrainei fix acum cand la Kiev lucrurile sunt tulburi dau apa la moara Moscovei. Moscova si aliatii ei din Ucraina marseaza pe lozincile clasice cu fascisti, agenturi straine, tradatori, pericolul pierderilor teritoriale in fata Poloniei si Romaniei, dorinta strainilor de spargere a Ucrainei.

            Bre, interesul nostru e Rep. Moldova si scoaterea romanilor de acolo de sub influenta rusa…. Asta e primordialul acum. Lasati prostiile cu teritoriile din Ucraina pentru alta data.

            • Vector,
              Tu te ocupi de R. Moldova iar cei care doresc se ocupa de Bugeac, N. Bucovinei si al Maramuresului. E democratie, nu ? 🙂

              • @Marius Zgureanu

                De acord. Oricum nu am cum sa-i opresc, nu? Dar cei care discuta despre chestiile astea stiu ca baietii de la Vocea Rusiei vegheaza iar VR poate baga strambe destul de usor cum au mai si facut-o recent tot pe subiectul Ucraina si pretentii teritoriale. Parerea mea e ca atata timp cat nu se stie ce va fi la Kiev nu are rost sa discutam. Mai ales ca Romania, ne place sau nu, nu mai are pretentii teritoriale. Insa pe partea cu Moldova avem o politica de sustinere in drumul european.

                • Si pe partea cu Ucraina avem o politica de sustinere in drumul european. Amu’ de n-o fi toata, ca rusinii vor in spatiul vamal rusesc, nu-i obliga nimeni, ne multumim ca macar partial sa ne atingem obiectivul 🙂

            • @Vector
              Nici macar nu am vorbit despre pretentii teritoriale asupra Ucrainei. Am explicat destul de detaliat depsre asta in update-ul la articolul despre armistitiul de la Kiev.
              Perspectiva intrarii in Bugeac se deschide in momentul in care Ucraina pierde controlul asupra zonei, in favoarea unei alte entitati sau pur si simplu pierde controlul iar zona se scufunda in haos.
              Intr-o astfel de situatie este de bun simt sa intervii si sa restabilesti ordinea, mai ales ca se afla la granita ta.
              Cine-ti va reprosa daca vei intra sa asiguri securitatea populatiei civile impotriva jafurilor, violurilor si crimelor practicate de cazaci, parnaiasi si alti extremisti?
              Cine, Franta care a intrat tocmai in Mali si Republica Centrafricana ca sa protejeze vietile civililor?

              • @Eroul Bula

                Interventiile in Mali si Rep. C. au avut loc cu aprobarea ONU. Fara aprobare ONU iti trebuie sprijinul NATO si/sau SUA. Inca nu s-a ajuns acolo si oricum Romania nu va interveni niciodata de capul ei. Deci vorbim vorbe, vorbe care sunt culese de VR si care sunt apoi exagerate pentru utilizare in Ucraina.

              • „Intr-o astfel de situatie este de bun simt sa intervii si sa restabilesti ordinea, mai ales ca se afla la granita ta.”

                Bre Romania nu isi mai permite lucruri de bun simt… fata de cetatenii din interiorul tarii… Daca ne pune licuriciul probabil se va intampla altceva altfel doar urmarim si analizam situatia din birouri…

                • Pare o dezinformare, dar e bine de luat la cunostiinta:

                  „O bombă informațională menită să escaladeze situația tensionată dintre Chișinău și Tiraspol a fost lansată. Astfel, un plan de acțiuni militare de neutralizare a Republicii Moldova (pentru recunoașterea ulterioară a RMN) de către armata transnistreneană în colaborare cu forțele armatei ruse a fost expediat prin intermediul poștei electronice unor foști combatanți moldoveni și ex-angajați ai structurilor de forță. Se pare că mesajul a ajuns la aceștia de la colegi cu care au făcut armata împreună în timpul URSS. Publicăm mai jos varianta originală a textului (în rusă), dar și traducerea acestuia. Totodată, publicăm și opinia Generalului Anton Gămurari, căruia i-am prezentat documentul și care a declarat că acesta, deși pare o diversiune, este absolut aplicabil.
                  http://deschide.md/scandalos-planul-rusesc-de-ocupare-militara-a-republicii-moldova/#ixzz2uFXlVSmi

                • @Marius
                  Pare o actiune de intoxicare, un amestec de elemente realiste cu ceva SF-uri, lansata pentru a le da fibrilatii moldovenilor. Arunci o treaba ca asta si apoi studiezi modul de reactie al autoritatilor moldovenesti, circuite decizionale etc.
                  Chiar daca pare o scurgere de informatii pare mai degraba o „sonda”.

              • Romania nu poate actiona unilateral.Fara acordul ONU, sau macar al U.E. si NATO si cu sprijinul deschis al acestor entitati, riscam sa avem probleme foarte grave, asa cum a avut Georgia in anul 2008.

                • @sorin
                  SDespre ce acord ONU vorbesti cand ai acolo veto-ul Rusiei. Aici este vorba despre apararea vietii si integritatii a cca 78.000 de romani, multi cu cetatenie romana si nu ai nevoie de niciun acord ONU pentru asta. Statul roman este obligat sa le asigure protectia asa cum si RUsia se simte obligata sa le asigure protectia cetatenilor sai din estul Ucrainei.
                  Poate ar fi bine ca Ro sa accelereze reacordarea cetateniei romane pentru cei din zona.

              • Sezi ghinisor, bade, ca se ocupa deja rusii via fsb de treaba asta, ce spui acolo de haos in Gagauzia? Aia sunt rusnaci sadea de-amu, isi trag scurt o autonomie de-o sa sughita Chisinaul comunist & european inca o generatie!

  7. Am inteles ca au fost manifestatii proruse si la Odessa dar n-am gasit imagini nicaieri.

  8. Cred ca Kermlinul a intarziat si va pierde …. In 2004 cu ocazia revolutiie portocalace ar fi avut prilejul sa lase impresia ca „a fot depasita de evenimente” insa azi toti e c u ochii pe butelie, pardon Moscova
    Amintesc ca in 2004 Iuscenco si Ianuckovici erau cam la egalitate ca mse certau pe cateva duzini de voturi si orssele din vest l-au procalmat pe Iscenco presedinte. Asa ca daca orasele din est il procalmau pe Ianucovici ar fi fost greu de distins cat ar fi fot5s spirit de imitatie si cat manipulare fsbista

    • Nu a intarziat nimic. In regiunile din est Kremlinul a castigat batalia mediatica, in sensul in care populatia de aici stie ca in vestul Ucrainei s-a produs o miscare a fascistilor si promotorilor drepturilor homosexualilor. Se vede asta din violenta reactiei populatiei rusofone de la Kerch (cel putin)
      Putin a trebuit sa astepte sa se incheie cu bine Olimpiada iar distractia va incepe in cateva zile, cel mult doua saptamani.

  9. O reinzestrare ar cam trebui pornita ACUM de catre guvernanti. In schimb nu sunt de acord cu bagatul in seama in zona Bugeacului; care sincer nu mai este romanesc de cam multisor. Ne bagam in seama neavand cu ce si astfel creem pretexte pentru a lua suturi in posterior doar de dragul de a da din gura. Momentan legea privin limba minoritatilor e facuta sa dea in rusi in principal (ca ucrainenii de origine romana nu au tendinte sepratiste). Dupa alegerile din Ucraina se poate discuta pentru relaxarea conditiilor; dar pana atunci trebuie sa dam dovada de intelepciune si sa nu ne bagam ca musca in lapte…

    • „Momentan legea privin limba minoritatilor e facuta sa dea in rusi in principal (ca ucrainenii de origine romana nu au tendinte sepratiste).”
      Are you serious? Legislatia privind limbile regionale a facut ca, pentru prima data dupa multi ani, romanii sa inceapa dezvoltarea invatamantului in limba materna si sa-si foloseasca limba materna in administratie. Abrogarea ei nu va avea ca efect decat accentuarea tendintelor separatiste din partea rusilor si intensificarea asimilarii fortate a romanilor. Nu faci asa ceva cand iti propui sa tii Ucraina unita …. sau poate ca nu-si propun asta.
      Ca romanii din Ucraina nu au tendinte separatiste stie ………. cine? Ucrainenii? Sa fim seriosi, ucrainenii ii privesc ca pe o coloana a v-a a unei Romanii revansarde si expansioniste. Dupa negri si tigani, ucrainenii ii urasc cel mai mult pe romani. Asta s-a vazut in special in timpul guvernarii portocalii Timosenko-Yuscenko cand le-au redus drepturile.
      Sa fim intelepti nu inseamna neaparat sa stam capra ca sa nu se supere cineva. Dincolo de declaratii privind democratia trebuie sa le spunem foarte clar ca nu pupa asociere / aderare la UE daca nu acorda minoritatilor drepturile cuvenite.

      • Oricum nu pupa aderare/asociere daca nu respecta drepturile minoritatilor si asta fara ca noi sa facem aproape nimic. Fac baietii de la UE care monitorizeaza conditiile de aderare. Da’ aide sa ne dam rotunzi mai mult decat este cazul ca deh Romania a avut un cuvant imens in „dezamorsarea” crizei. Doar asa sa le accentuam sentimentele anti-romanesti ca vor unii din Romania sa se simta bine….

        • @hohenstaufen
          Fac baietii de la UE pe dracu’ sa-i ia. Uita-te cat de mult au facut in privinta drepturilor romanilor din Bulgaria si ce presiuni au facut asupra noastra ca sa facem ciocul mic in privinta romanilor din Timoc si sa nu blocam startul asocierii Serbiei cu UE.
          In privinta sentimentelor lor antiromanesti nu este cazul sa-ti faci probleme. Mai mult decat ne urasca acum este greu s-o faca. Au fost spalati pe creier generatii de-a randul.

    • noi ar trebui sa incercam sa luam insula serpilor, astfel am recupera aia 20% din platforma continentala

      • Asta s-ar putea face daca Ucraina ar pierde zonele din sud, inclusiv zona Odessa si Bugeacul, in favoarea unei alte structuri locale/regionale.
        In acel moment n-am mai fi legati de tratatul de frontiera cu Ucraina pe zona asta.

        • Da Eroule 🙂

          Ne dezlegam de tratatul de frontiera si o sa remorcam Delfinul pana acolo si-l ancoram la cheu langa Insula Serpilor 🙂

          Si gata, am ocupat terenul inaintea flotei ruse 🙂
          Si la o adica bombardam si Tiraspolul cu Volkhovuri sol-sol.

          Bre, unii inca nu v-ati trezit din visare si faceti culculele ce bucati apucam noi din hoitul Ukrainei…

          Bre, cand o pleca flota rusa in plimbare spre Odessa, astia or sa trimita crucisatoarele portelicopter si fregatele la turci 🙂

  10. ..din unele comentarii rezulta ca opozitia pro-occidentala euro’maidan’ de fapt face jocul rusilor prin abrogarea drepturilor minoritatilor (de ce nu au jucat rusii pe omul lor Ianukovic cand avea sustinere,.iar occidentul de ce tace ACUM? e un mister..probabil si occidentul face jocul rusilor..) iar din altele rezulta ca noi nu trebe sa ne vedem interesul istoric in Bucovina si Bugeac ca facem tot jocul rusilor..mirific..hai ca nu tine..

  11. N-ai fi zis, acuma gata rivulutia fu victorioasa si li se si facu’ foame 🙂 ?

    Da’ ce, nu le da blonda aia?
    Sau e prea buhaita ca sa mai produca 🙂

    Care dai un leu pt maidanezi…

    http://www.gandul.info/proteste-in-ucraina/ucraina-are-nevoie-de-35-de-miliarde-de-dolari-si-lanseaza-un-apel-catre-donatori-12137726

    Poate le-o dona Putin…

    • Sigur ca le da Putin, da sa hotareasca doamna „rivoluitonara” unde o vrea 🙂 . Iar europenii le dau si astia, pacat ca ucrainenii nefiind romani nu pricep de la ce vine ..UE. Romanii s-au prins deja, faza e intrata in folclorul urban 🙂 .

      • @George GMT
        Breee…lu’ buhaita aia nu i-o da Putin nici pe bani, la ce gimnasta tinerica i se incolaceste cu picioarele imprejurul gatului 🙂

        Acu’ nu ma prinz ce viseaza aia dpdv economic. Nu poci sa crez ca-s chiar asa de fraieri sa astepte donatii de la mUE. Ianukovich s-a discutat cu ei si s-a lamurit cu directia din care ar mai putea veni banii. Asa casi astia tot spre rusi o carmesc?

        Zgureanu ne numara Jderii, DACurile si Daciile Duster militarizate…
        Oricum, n-o sa-i ia prea mult numaratoarea.

        Stai bre linistit. Pai ce sa mai porneasca rusii motoarele la tancuri, ca ard motorina, e suficient sa astepte sa urle aia de foame…

    • @gsg9

      Foarte interesant, marea Ucraina suverana si endependenta cu industrie grea care duduie, neviolata de UE, e la sapa de lemn in pragul falimentului. Dar nea Putin ce-a pazit atat, nu a avut grija de aliatul lui? Nu i-a dat si el niste fonduri structurale? Rusii nu au investit si ei masiv? Sau ei nu sunt violatori rai ca UE….

      • @vector
        Bre, UE d’abia’i asteapta ca piata de desfacere si cu credite cu buletinul 🙂

        Si mai cumpara niste politiceni ieftini, se mai pun niste conditii de privatizare a tot ce mai e profitabil si viabil economic pe acolo, se vand si acolo combinatele la investitori strategici precum John Perez, se concesioneaza resursele si gata, a dat progresul european navala peste ei 🙂

        Da’ nu crez’ca o sa le dea UE donatii 🙂

        De ce sa tzina Putin o Ukraina puternica langa el. Daca-s puternici sunt ai dreacu 🙂
        Nu-i mai buna una slaba si usor controlabila? Le dai cat sa nu moara de foame si sa vina cu ciocul intins la grauntze si data urmatoare.

        • @gsg9

          Bre am impresia ca tu vrei protectionism, economie de stat si industrie grea. Din pacate vremea aia a apus de mult dar vad ca tu inca gandesti la nivelul anilor 80. Vezi ce „succesuri” are Ucraina cu economia aia grozava comunistoida?

          • @Vector
            Bre, io am impresia ca matale ai impresia gresit cum ca eu as vrea protectionism si economie de stat 🙂 Sau asa vrei matale sa crezi.

            Si cu industria aia ‘grea’ ce ai, ca de oteluri speciale tot ai nevoie, e mai bine daca le importi de la altii mai democrati dupa ce ti-ai futut industria locala ca e comunistoida si energofaga 🙂 ?

            „Vezi ce “succesuri” are Ucraina cu economia aia grozava comunistoida?”
            Economia aia grozava comunistoida si energofaga – sa nu uitam 🙂 – care este are ce succesuri are.

            Ideea era ca daca intra ailalti din Vest liber si cu ‘conditii’ pe piata lor vor ramane si fara aia tip comunistoida si fara una europeana democrata si performanta 🙂 Am eu asa un feeling, bazandu-ma pe experientele altora. Ca redimensionare fu una, lichidare fu alta 🙂

            „tu inca gandesti la nivelul anilor 80”
            Bre, io la nivelul ala mai greu, mai intai din cauza varstei cam mici; sa zicem ca io gandesc la nivelul anilor de dupa 2000 ca de aia m-am carat repede mai la Vest inainte sa inceapa criza 🙂

            Si pana la urma nu inteleg de ce ti s-a pus pata pe mine 🙂

            Ce vrei sa-mi demonstrezi?
            Ca eu gandesc comunistoid si ca UE le doreste tot binele popporului ukrainean?

            Si eu care credeam ca gandesc capitalist, si anume ca totul este bazat pe interese, profit, eliminarea competitorilor de pe piatza si transformarea lor in piete de desfacere 🙂

            Poate or fi inventat astia capitalismul cu fatza umana sau profitul cu fatza umana si nu m-am mai informat eu 🙂

            1
            • @gsg9

              Infierezi comertul cu UE, privatizarile si concesionarile…. dar nu vrei nici protectionism nici economie de stat….! Atunci ce vrei.

              Doar pentru ca nu mai sunt mamutii aia industriali din era comunista cu zeci de mii de muncitori care ajunsesera sa se faca ca muncesc ca sa se faca unii ca-i platesc nu inseamna ca ti-a fost lichidata industria.

              Tu ai impresia ca statul putea tine de toate fabricile comuniste dupa 1989? Problema e ca banii din multe privatizari au fost sifonati sau privatizarile s-au facut la vrajeala cu parteneri dubiosi.

              • @vector
                Bre, eu nu infierez comertul cu UE 🙂

                Desi pe o piata libera niste amarate de fabrici capusate de corupti nu prea fac fatza concurentei Vestului si n-au nici o sansa. Si nu e simpla concurenta economica, are in spate si o masinarie politica care are tendinta sa netezeasca calea. Ceea ce o sa se intample si prin Ukraina, ca e corupta si aia suficient, d’aia spun ca or sa intre aia din Vest in ei ca-n branza. Iar aia din UE n-or sa aiba nici o jena sa profite. Si nu e nici rau nici bine, just a fact. Sau history 🙂

                „Atunci ce vrei”
                Acuma nu mai vreau nimica in mod special 🙂 ca privatizarile s-au cam terminat.
                „Infieram” privatizarile dubioase, adica jaful, asa cum ai zis si matale.
                Si alea cu dedicatie politica, gen PETROM-OMV si altele.

                „Tu ai impresia ca statul putea tine de toate fabricile comuniste dupa 1989? ”
                Bre, „statul” – adica niste gasti de smecheri care este acuma statul, s-a bucurat sa le scape de ele. Nu stiu de ce mi se pare ca in alte tari mai democrate statul mai intervine cateodata in promovarea anumitor afaceri si contracte in tarile lumii a treia gen Romania, in avantajul industriei dumnealor. Fie ca e vorba de contracte cu armament, fie altceva. La noi fu invers 🙂 „statul” daca a putut a dat in cap la tot ce misca.

                1
                • @gsg9

                  In anii 90 Romania era o tara saraca aflata in criza economica severa si disperata dupa investitii straine. Atunci perspectiva penetrarii occidentale ca-n branza era deja orgasmica. Acum dupa zeci de miliarde de euro investite de straini nu ne prea mai place, ne-au violat. Adica dupa ce in anii 90 eram disperati sa ne vindem ca muream de foame acum ca am umflat burtica nitel ne permitem sa ne gandim la onoare si strambam din nas. 🙂

                  Daca desteptii din anii 70-80 au fost incapabili sa evite prabusirea economica si asta cat timp URSS inca era o sandrama in picioare, ai cumva impresia ca cei de dupa 1989 (sa le zicem prosti si hoti) ar fi putut sa tina in viata mostenirea comunista intr-un context international si mai prost decat in deceniile trecute? Redimensionarea sectorului industrial era inevitabila.

                • @Vector. Economic vorbind, nu stiu cum sa ma exprim mai bland, n-are sens ce spui. Romania in „89 era saraca dar avea toate ingredientele unei dezvoltari sanatoase in urmatorii prin aplicare principiilor liberale de piata. Din pacate s-a furat si distrus ca in condru…
                  Romania in „89 era ca o fata de la tara, frumoasa, bogata si bine educata, dar care scotea capul in marele oras pentru prima oara! A fost batuta, scuipata si i s-a spus ca este cea mai urata…un fel de Cenusareasa cu o zestre de vis…

                  Romania nu a fost NICIODATA o tara saraca si nici astazi nu este, ci dimpotriva este una dintre cele mai bogate tari din UE, poate in primele trei, din cam toate punctele de vedere.
                  Propaganda sustine ca am fost si suntem saraci, dar realitatea economica este inversa: suntem bogati dar tinuti in saracie. Romania prin potentialul sau provoaca inca frica si din acest motiv este tinuta cu capul in tarana… In rest confuzi fara gratie restructuraraea economica cu razboiul total impotriva economiei romanesti, desi aici pe blog ai gasit destule exemple in acest sens.
                  Petromul valoreaza astazi 24 de miliarde de euro, iar noi l-am vandut pe 600 milioane de dolari, si tu sustii ca Romania este saraca, sau ca dezastrul din economie se numeste redimensionare?!

                  Bre te asigur ca io nu mi-am luat diploma in economia la BioTerra… 🙂

                  Cea mai mare frica a olandezilor se numeste Constanta, si asta ar fi doar un exemplu.

                  1
              • „Tu ai impresia ca statul putea tine de toate fabricile comuniste dupa 1989?”
                Bre pe toate nu dar o parte sigur da…

                Cand insa prim ministrul acelor vremuri din start numea industria „un morman de fiare vechi” fara sa faca nici o analiza economica rezultatele au fost pe masura…

                1
                • @George GMT

                  24 de mlrd $? La vremea respectiva, inaintea privatizarii, tranzactia era estimata de specialisti la 1-1,5 mlrd $. Petrom avea o capitalizare de piata de doar 1,5 mlrd $. Daca crezi ca valora 24 de mlrd $ de ce s-au retras din privatizare companiile mari occidentale si au ramas companii mici, regionale, gen OMV, MOL, LukOil etc.? Sunt sigur ca analistii companiilor mari le-ar fi spus ce chilipir era. Dar nu au facut-o.

                • Scuze, am recitit comentariul tau si vad ca ai spus ca valoreaza ACUM. Mea culpa. Pai da, dupa ce au investit aia 10 miliarde in ultimii 10 ani, plus restructurare, eficientizare. De ce nu a facut statul asta in 1990-2004?

                • @Vector. Tu de ce crezi ca s-au retras?! Din motive dambovitene. Adevarat ca ACUM valoreza atat, dar ATUNCI a fost privatizat cu tot cu rezervele de titei si gaze din subteran. Sti ce au facut ungurii cu MOL?! L-au privatizat si ei, dar pe bursa, statul pastrand un pachete suficient pentru a controla cat de cat compania.
                  La data privatizarii Petromul avea pierderi nete de 1 milion de dolari pe zi, din cauza capusarii sale de catre firmele de partid.
                  Daca ar fi fost curatata prin management privat, asa cum s-a propus initial acum era pe bursa, iar bursa de la Bucuresti era mai capitalizata cu multe miliarde de euro.
                  La fel si BCR sau Raiffeisen, Bancorex, etc, etc…
                  Asadar Romania nu era deloc saraca in „89 ci doar furata de catre politruci.
                  Cel mai recent astfel de caz este CFR Marfa, cand managerul privat a inceput sa rupa toate contractele la suprapret facute de companie cu firmele de partid a fost dat afara…

                  Si mai am exemple de cat de „saraca” era Romania in „89:
                  -Melamina Iasi, una dintre cele mai moderne unitati pentru fibre sintetice din Europa, inchisa imediat dupa „90. NUmai inoxul dus la fier vechi s-a ridicat la 300 de tone, pe langa alte…saracii
                  -Laminorul de la Calarasi pentru sina de calea ferata grea – adica de mare viteza – , cel mai modern din Europa, trebuia inaugurat in 1990, astazi o epava taiata si data la fier vechi in majoritate. Combinatul avea deja contracte pentru export care-i depaseau capacitatea de productie anuala…

                  Si mai stiu destule. OMV-ul a beneficiat de un anume avantaj…competitiv la privatizare 🙂 . Austria avea intaietate in Ro, iar investitile alea sunt facute din profitul Petrom nu din banii adusi de austrieci de acasa, asadar puteam sa le facem si noi ca doar sunt banii obtinuti in Ro. Austriecii au insa meritul ca au stopat capuseala si au avut un management performant, nu am nimic cu ei, ci dimpotriva ii respect pt ce au facut. Nu ei sunt de vina ca noi suntem tembeli.
                  Acum gandeste-te la exemplul Petrom si aplica-l in toata economia nationala, la nivelul anilor „90, apoi vezi daca tot saraci am mai fi fost …

                  1
                • „In rest confuzi fara gratie restructuraraea economica cu razboiul total impotriva economiei romanesti”

                  Bre e total dar nu e numai cu economia romaneasca… E si cu cultura noastra… E si cu istoria noastra… E cam cu toate… ca sa zic asa.

                  Pentru aia care inca nu inteleg ce se intampla in Romania….
                  O tara de oameni invinsi o recunosti dupa batrani… din pacate pentru ei si din nefericire pentru noi….

  12. ps
    ma oameni buni(nu ma refer la troli sau postaci platiti..) ma camarazilor s-o luam babeste, ca la scoala..explicati voi stirea asta
    ##businessinsider.com/john-mccain-meets-oleh-tyahnybok-in-ukraine- 2013-12,
    lider ‘Svoboda’ neo-nazi declarat.
    in Romania propaganda nazista sau ‘legionara’ este infractiune ( cf ‘institutul ellie wiesel’}, in Ukraina ‘emisarii’ UE si unul din liderii neoconi americani il legitimeaza pe Tyahnybok. iar evreii din ‘ADL’ sau din Europa (altfel foarte guresi) nu se obosesc sa-i frece ridichea lui McCain pe motive de ‘antisemitism’. .pai explicati voi situatia asta..

  13. harta minoritatii romane in N. Bucovinei – 1989:

  14. victor yanukivic dat in urmarire pt crimele comise
    sursa realitatea

  15. In sfarsit s-a hotarat si ministerul nostru de externe sa iasa cu un comunicat legat de agrogarea legii privind limbile regionale.
    http://www.realitatea.net/ucraina-mae-roman-critica-decizia-kievului-de-a-reduce-drepturile-minoritatilor-nationale_1386428.html

    • uff, in sfarsit o reactie adecvata 🙂

      • Da, e un inceput dar ar trebui vorbit mult mai apasat si pe toate canalele de comunicare catre ucraineni si catre partenerii nostri din UE si NATO.
        Cu astia nu merge cu „lasa ca vom face un proiect si vom consulta minoritatile si sa vedeti ce bine va iesi” pentru ca vor trage de timp si, in perioada asta vor rade tot ce exista ca invatamant romanesc, serviciu religios, utilzarea limbii romane in administratie, acces la functii publice. Ii stim foarte bine ce curve sunt.

        • Subscriu 100%. In avantul lor nationalistii din Vest uita ca nedreptatesc si alte minoritati decat cea rusa. Ar trebui sa avem un mesaj mai ferm dar nu doar catre Ucraina ci si catre cei din UE. La ce foame vor avea ucrainenii ar sta si in limba pentru banii UE / FMI / BM ori astea ar trebui sa vina la pachet cu normele UE. Oricum e dramatic ce se intampla in nordul Bucovinei: foarte multi romani au uitat pur si simplu limba romana, au primit nume de ucraineni si institutiile culturale de pe acolo nu prea exista. Dar nu trebuie sa ne imbatam nici cu apa rece si sa credem ca Ianukovich a dat legea din dragoste pentru toate minoritatile, am fost la pachet ca sa nu se zica ca era pe fata pentru rusi.

  16. Partea asta mi-a placut cel mai mult:
    „Potrivit ministerului, nu trebuie lăsat să se perpetueze un vid legislativ, cu atât mai puţin să existe un regres la o legislaţie anterioară defavorabilă într-un domeniu de importanţă crucială pentru statalitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei precum şi pentru progresul său pe calea pro-europeană.”

  17. Un francez, un rus şi un neamţ se lăudau cu realizările ţărilor lor. Francezul:
    – Noi avem automobile foarte moderne, dar folosim Renault -ul pentru deplasare în interiorul Franţei şi Peugeot -ul când mergem în afara Franţei.
    Neamţul:
    – Şi noi la fel, folosim Volkswagen-ul în interiorul Germaniei şi Mercedesul când mergem în afară.
    Rusul:
    – Şi noi la fel, Lada în Rusia şi tancurile peste hotare..

  18. http://abcnews.md/
    ULTIMA ORĂ! Crimeea declară OFICIAL că iese din componenţa Ucrainei! Vot aproape UNANIM al deliberativului local

    Sovietul Suprem din Crimeea a adoptat astăzi, cu 78 de voturi din 81, o declaraţie specială în care aunţă oficial despre intenţia de a ieşi oficial din componenţa Ucrainei. În declaraţie se spune că de vină pentru situaţia din ţară se fac “provocatorii politici” Klitschko, Yatseniuk şi Teagnibok, ambiţiile cărora care “au dus la vărsările de sânge”. Mai mult, deputaţii din Crimeea spun că nu vor participa la alegerile anticipate din mai şi că din cauza “maidanizării ţării” vor declara ieşirea din componenţa Ucrainei.

  19. harti pentru amuzamentul unora si isteria altora:
    http://deschide.md/wp-content/uploads/2014/02/ns.png

    De câteva ore, pe reţelele de socializare este intens distribuită o hartă a Ucrainei pe care sunt marcate teritorii vaste ce ar urma să fie anexate de statele vecine, mai exact România, Rusia şi Polonia.

    Harta a fost preluată, cu comentariile de rigoare, şi de aşa zisa şefă a diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski.

    Unul dintre cei care comentează această postare este Kalman Miszei, fosr emisar special al Uniunii Europene în Republica Moldova (vezi foto). Miszei consideră că intenţiile expansioniste insinuate de harta în cauză sunt simple invenţii.

    Read more: http://deschide.md/nina-stanski-linistita-de-kalman-miszei-ucraina-nu-va-inghiti-transnistria/#ixzz2uFixZNHe

    • Sa-i Dumnezeu dreptate domnisoarei!

      • Domnisoara Nina Stansky e „ministra de externe” a Transnistriei 🙂

        • So?! Frumusica e ca e rusoaica, are fata scoala, are si vedere geopolitica patrunzatoare, fonctia fonctie, ce sa am cu ea?! Cu flori o primesc la Bucuresti daca harta ei se adevereste si cu steagul Trasnistriei pe …pept!!

          Acu’ sa fim corecti, e mult mai sexi decat rapandula de Corlatean! Pai asta daca vine in Ro la discutii si da de doua ori ochii peste cap, ne ia toata Moldova si-i mai dam si bani… 😉 🙂

          • Aici jocul e altul – incearca sa-i solidarizeze pe cei din raionul Odessa cu cei din Transnistria, ca uite ce pericol comun ne paste din partea Romaniei, hai sa ne unim sa luptam impreuna!
            E gandita faza….

      • Misto cum s-a labartat spre est, spre Bug si dincolo de el (mai avea cativa km si ajungea la Nipru 🙂 ), vezi ca nu sunt prosti „mancurtii”, au fost educati bine, stiu ei ce stiu de fostele teritorii locuite de romani inca din perioadele antica si cea medievala…numai unii de ai nostri, pe aici prin tara, habar n-au si dau inainte cu „Transnistria n-are de a face cu Romania”

    • Ce ziceam. Propaganda rusa va marsa puternic pe pretentiile teritoriale ale vecinilor pentru a-i intarata pe ucrainieni impotriva celor din Maidan si eventual a justifica strivirea lor cu forta armata si reinstaurarea influentei rusesti.

      Discutiile despre alipirea de teritorii sunt iresponsabile dpmdvdr. Loose lips sink ships.

    • Nu m-ar mira ca harta sa fie o reactualizare a unor harti mai vechi, cu propuneri de impartire a Ucrainei, facute noua de catre Polonia, la sfarsitul primului razboi mondial.
      In perioada aia polonezii treceau printr-o stare euforica, cu vise de refacere a dominatiei poloneze asupra Ucrainei, si ne faceau tot felul de propuneri: ba sa impartim cu ei Ucraina, ba sa preluam doar zona de sud (cam cum arata harta de mai sus) si sa ramana in est un stat ucrainean sub control romano-polonez si alte vise erotice pentru care nu aveam, nici noi nici polonezii, forta militara, capacitatea administrativa si nici sprijinul marilor puteri.
      In plus, Romania era in plina batalie diplomatica pentru recunoasterea marii uniri si tot ce ne mai lipsea era o aventura in est.
      Cred ca de acolo s-au inspirat realizatorii noii harti care au mai adaugat si niste cedari de teritorii catre Rusia.

  20. Ex-consilierul lui Putin, actualmente opozantul rus Andrei Illarionov, susține că a început „Criza Sevastopol”.

    Ilarionov crede că această criză ar putea să-și ocupe locul său în istorie „alături de Criza regiunii Sudet (începutul anexării Cehoslovaciei de către Germania Nazistă), Criza de la Danzig, Criza de la Memel”.

    „În aceste minute critice, evenimente importante au loc fie în suburbiile nordice ale Sevastopolului, la aeroport/la baza Belbek, fie în apele Mării Negre, lângă golful Sevastopol”, scrie opozantul rus.

    „Succesul celei de a patra variante a proiectului ucrainean al lui Putin, care prevede anexarea peninsulei Crimeea, depinde, într-o anumită măsură, de reuşita operaţiunii de extragere a lui Ianukovici din zonă – fie la bordul unei nave a Flotei Militare Ruse, fie la bordul unui avion de la aeroportul militar Belbek.

    Illarionov explică astfel această ipoteză: Ianukovici a declarat că la Kiev a avut loc o lovitură de stat şi el este în continuare preşedinte legitim. Prim urmare, este foarte probabil că nu-l va destitui din funcție pe Pavel Lebedev, (de ce ar face-o, se întreabă Illarionov), ceea ce înseamnă că Lebedev, aflat şi el în Crimeea, va rămâne ministru al apărării încă trei luni, până la alegerea noului președinte al Ucrainei (la 26 mai).

    Ca atare, scrie Illarionov, „armata ucraineană, care se subordonează lui Lebedev, nu va putea să riposteze anexării Crimeei de către Rusia, care ar urma să aibă loc în decursul unei săptămâni sau, cel mult, trei săptămâni”. Illarionov consideră că Lebedev nu va ordona armatei ucrainiene să intervină în cazul aplicării scenariului anexării.

    Read more: http://deschide.md/opinie-putin-il-evacueaza-pe-ianukovici-si-pregateste-anexarea-crimeei/#ixzz2uFjQrH9h

  21. aia stau in strada ca nu mai suporta politicieni de nici o culoare ,nu ca sa o scoata pe Iulia , pentru UE sau nus ce conspiratie sa destrame Ucraina ,cum minte presa noastra libera .Cel putin Iulia are mai mult de un an de cand tot cerea sa mearga la tratament in Germania ca nu mai suporta regimu,ieri vroia la putere cu scaun cu rotile cu tot, de au expediat-o aia.
    Am impresia ca politicienii din Rusia,ca si ai nostri de altfel , stau pe morcov daca au ajuns sa-si rascoale din mujici si mancurti ca la Kiev au luat puterea fascistii.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/furia-ucrainienilor-porsche-distrus-cu-batele-politicieni-legati-de-stalpi-1083786.html

  22. http://abcnews.md/ultima-ora-crimeea-declara-oficial-ca-iese-din-componenta-ucrainei-vot-aproape-unanim-al-deliberativului-local/

    Sovietul Suprem din Crimeea a adoptat astăzi, cu 78 de voturi din 81, o declaraţie specială în care aunţă oficial despre intenţia de a ieşi oficial din componenţa Ucrainei. În declaraţie se spune că de vină pentru situaţia din ţară se fac “provocatorii politici” Klitschko, Yatseniuk şi Teagnibok, ambiţiile cărora care “au dus la vărsările de sânge”. Mai mult, deputaţii din Crimeea spun că nu vor participa la alegerile anticipate din mai şi că din cauza “maidanizării ţării” vor declara ieşirea din componernţa Ucrainei.

    Interesant, daca e adevarat. (Dupa cum am mai postat, am mai multi prieteni din Basarabia, din postarile carora mai iau si eu titlur de stiri din si despre zona aceea).

  23. Unde ca nu vad nimic pe link-ul ala?

  24. Buna seara.
    Ce situatie delicata in Ucraina. Eu iau in considerare chiar si declansarea unui conflict militar intre Ucraina si Rusia daca situatia degenereaza in Crimeea sau Donbas. Intrebarea este cat de departe se va merge?
    Ramane insa o mare dilema: ce implicatii va avea asupra Europei in general si Romaniei in special daca Crimeea si estul Ucrainei ar intra in componenta Rusiei?

  25. Am citit pe site-ul moldovenesc dar in alte surse nu am gasit pana acum nimic.

  26. Eu sincer as vrea sa avem granita cu rusi pe nist….pardon nipru:)

  27. pt naivii gen radu 2 care sperau ca ue va sprijini ucraina:
    Germania: Rusia a ajutat la rezolvarea crizei ucrainene
    Unul dintre cei trei miniștri de Externe care au participat la negocierile privind rezolvarea crizei din Ucraina, neamțul Frank-Walter Steinmeier, a vorbit într-un interviu pentru Der Spiegel despre eforturile diplomatice care au dus la stoparea violențelor de la Kiev. Steinmeier, care a mai avut un mandat de șef al diplomației germane între 2005 și 2009, spune că Rusia nu a încercat să împiedice planurile Bruxelles-ului, ci a ajutat la găsirea unei soluții pentru rezolvarea crizei ucrainene.

    Germania: Rusia a ajutat la rezolvarea crizei ucrainene“Rusia ne-a sprijinit planul. Președintele Putin a trimis miercuri un emisar la Kiev – acesta a participat la negocieri de-a lungul nopții, iar aportul său fost foarte constructiv. Delegatul rus ne-a ajutat să contruim punți în timp ce formulam textul. A fost și în interesul Rusiei să fie oprită baia de sânge”, a spus Steinmeier.
    “În urmă cu o săptămână, am purtat o lungă conversație cu Putin despre dituația de la Kiev. Mi-a dat dreptate că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în Ucraina ar fi ca disputa dintre Est și Vest pentru țară să continue în următorii zece ani. Dna. Merkel a fost de acord. Anarhie și război civil la un pas – asta nu este sigur în interesul Rusiei. Și ca ‘stat eșuat’, Ucraina ar fi tras spre Est, deveninf o povară pentru Rusia”, a mai declarat Steinmeier.
    Șeful diplomației germane a spus că negocierile purtate alături omologii din Polonia și Franța, Radek Sikorski și Laurent Fabius, cu partea ucraineană, au durat aproximativ 20 de ore. La aceste discuții a luat parte și un diplomat al Rusiei, trimis de președintele Vladimir Putin.

    • Neamtu asta manaca c…t cu lopata! Nu mai dormea Putin noaptea ca tragea Ucraina spre est, cand economia Kievului este aproape ruseasca, cand Rusia era singura tara care-i mai asigura Ucrainei bani de buzunar!
      Adica neamtul crede ca Moscova ar fi renuntat la Ucraina de frica catorva miliarde de dolari pe an, cand Ucraina este de facto un teritoriu foarte bogat care se poate sustine singur…
      Anarhie si razboi civil poate sa sperie un birocrat de la Bruxelles dar un om politic cu adevarat puternic vede in aceste lucruri doar o oportunitate.
      Daca Frank-Walter Steinmeier vorbeste serios si chiar crede ceea ce spune e jale mare…ne vom trezi cu rusii mai aproape decat crede domnul diplomat ca s-ar putea.
      Auzi la el: „Interesul Rusiei”! Pai de unde stie el care este interesul Rusiei, a stat de vorba cu Petru cel Mare?! Limbaj de lemn, nimic concret, doar bla-bla-uri.

    • Apdeit (just for fun): dupa o convorbire telefonica scurta cu Victoria Nuland, cancelarul german Angela Merkel a decis sa se deplaseze la Kiev in fruntea unei delegatii restranse pentru a lua problema in mana:
      http://theslnaturist.wordpress.com/2013/05/01/angela-merkel-nude/

  28. ce ma amuza pe mine ce vorbiti voi aici,sunteti paranoici rau de tot..ce sa se rasfranga..ce sa pregatim armata??bateti campii,de la o revolutie interna la un razboi regional este cale lunga..ucraina probabil se va calma in urmatorul timp iar voi bateti aiurea cu ideile voastre de razboi.pai ce treaba avem noi cu ce se intampla in ucraina??iar daca se intampla ceva in moldova chiar credeti ca romania ar interveni acolo?nicidecum.tratatul nato nu ne permite sa fim stat agresor,iar atata timp cat tara noastra nu este atacata..si noi mergem acolo cu armata suntem agresori.punct cu atateqa copilarii.cred ca aici sunt cititori de maxim 18 ani.care se joaca counter strike toata ziua.

    • Initial vroiam sa-ti sterg comentariul, dar pana la urma m-am gandit ca trebuie si noi sa mai zambim un pic 🙂 !
      Situatia din Ucraina nu se poate resfrange – evident – asupra zonei si a Romaniei, si din acest motiv toata Europa sta cu ochii pe Kiev, de proasta ce este Europa, dar bine ca tu i-ai linstit: totul; este bine ba, duceti-va unde aveti treaba 🙂 .

      In privinta la ce ne permite sau „tratatul” NATO, tin sa te informez ca nicaieri in acest „tratat” nu scrie ca o tara membra nu poate ataca o terta parte, singura limitare este data de caracterul defensiv al Aliantei Nord-Atlantice, care spune ca tarile membre vor sprijini o tara NATO doar in ipostaza in care este atacata. Cu alte cuvinte, ca sa-ti fie mai usora intelegerea legislatiei internationale, daca Romania ataca Ucraina NATO nu va sprijini Romania…

      Mai simplu de atat nu stiu… 🙂 🙂 Asa ca netul este mare, site-uri „e” destule, tre sa gasesti si tu un loc de discutie apropiat de „intelegerea” si opiniile „autorizate” vizand relatia dintre o revolta interna si razboiul regional, care razboi nu prea a fost pomenit pe aici…

      • DOMNULE GEORGE GMT

        de ce sa-i stergi comentariul lui ROMAN doar nu a jignit pe nimeni
        la fel ca si lui M.C. azi dimineata a scris 2 comentarii iar acuma nu mai sant
        este o simpla intrebare ?

        • eu am cerut sa le stearga

        • Da nu i-am sters frate comentariul, uite-l pe blog. In privinta comentariilor lui MC…nu cred ca cineva i-a sters comentariile 🙂 . MC are un regim special 🙂 . Dar ar fi trebuit sa-l sterg pentru ca este jignitor la adresa inteligentei si educatiei majoritatii covarsitoare a celor care comenteza pe aici si care incearca s-o faca intr-un mod foarte serios si responsabil.

        • @PredaPaul

          Eu am sters cele doua comentarii ale lui M.C…dar la cererea lui, i s-au parut cam „insailate”…iar in privinta altor comentarii, mai ales in weekend (cand si-au cam dat unii drumu’ la gura prea mult -intotdeauna e asa cand se discuta politica si nu tehnologie militara -exceptie tancurile, in privinta lor e mereu scandal), am fost cam inactiv/ocupat cu altele, George s-a mai bagat.

          Eu cer doar ca membrii bologului sa comenteze pe cat posibil cu acelasi nickname-avatar/adresa de e-mail si fara prea multe derapaje/insulte, nimic mai mult. Sunt cativa care tot inventeaza diferite nicknameuri la fiecare postare sau pe zi, dar sunt tolerati pentru ca isi pastraza avatarul/e-mailul…si sunt usor de recunoscut de cei care nu sunt admini…

          …altii insa o iau razna…

    • Omule, nu este o rusine sa nu intelegi ce se intampla dar macar te poti abtine sa arati public asta si atunci ai sa treci drept baiat destept -pentru cei care te cunosc si stiu ca taci.

    • in crimeea s-a votat ceva, cauta si vezi ce, si dupa poti sa spui daca mai crezi ca e asa cale lunga…ce treaba avem? pai ucraina e la doi pasi, ne aparam interesele, asa cum rusii si le apara pe ale lor…asta avem de cautat…dar ma rog…mai era unu RI, du-te si ia-te de mana cu el

    • @ROMAN
      You made my day, man 🙂 )))))))
      Nu-mi dau seama cati ani ai, dupa poza pare ca te pregatesti de BAC.
      In privinta varstei noastre, cei mai multi dintre noi aveam cativa ani mai mult decat ai tu acum ………. la Revolutie.

  29. @ Roman se vede acum cine mai tragea chiulul de la istorie si geografie ..dar nu pot sa spun ca nu-ti pot da dreptate putin , ca la ce politicieni cu limbaj de ”lemn” sunt nu numai in Roamania ,ci in intreaga U.E s-ar putea face ceva ….dar niciodata nu spune niciodata pentru cae randul lui ”Ivan ”(rusia) sa faca urmatoarea miscare.

  30. HAHAHHAA, eu am tacut, am vrut sa-l anunt ce se apropie, da zic, lasa, o sa fiu spectator 🙂 ))

  31. intru si eu in polemica voastra- –vad ca o luati cu – sa mai zambim un pic 🙂 la adresa amatorilor care mai deranjeaza comentariile vostre profesioniste
    e! din partea mea -ca amator in ale geopolitice -vad lucrurile asfel-
    am copilarit alaturi de o familie de refugiati din basarabia -stiu ce inseamna pierderea de pamint romanesc -ma uitam la ei !ce viata aveau -ce singuri erau!

    -am 2 bunici care au luptat in est – plus ani de prizonierat!–ciu-ciu pensie de razboi- Dumnezeu sa–i ierte !
    si cum mai ziceam mai alaltaieri -daca nu ne bagam ,ca nu avem cu ce!- macar sa sifonam 6.5 miliarde de euro pe an
    eu vad lucrurile simplu –ne convine granita terestra CU RUSIA -ORI BA
    ca rusia odata si odata va pierde siberia – si atunci o sa vezi migratie rusa la granita noastra – cap de pod odessa-si TIRASPOL
    si peste 20 de ani -iar o noua revolta – si ne trezinm ca ucraina zilelor noastre – fara iesire la marea neagra!!!

    • Eu nu am crezut niciodata in Ucraina ca stat normal si stabil. Inca de la activarea blogului am tot scris ca aceasta tara se va destrama la un moment dat, ca acel moment a venit sau inca se va mai taragana e alta poveste, insa deocamdata Kievul ne-a facut numai necazuri, nu ca Rusia ar fi fost amica noastra de demult, dar eu sunt optimist si sper ca in cazul mortii acestei tari cu totul artificiale sa putem recupera si noi ceva…
      E doar o speranta dar eu cel putin nu voi plange la catafalcul Ucrainei pentru ca nu i-am putu suferi inca de la infintare.
      In privinta bunicilor esti printre ai tai: eu am avut bunicul matern pe front, prizonier la rusi, arestat de comunsti, Zgureanu provenind chiar dintr-o familie de refugiati din zonele ocupate de sovietici…Stim ce vrei sa spui.

  32. pt george gmt

    acuma mai pe bune mai in serios oare nu este nici o cale ca statul roman sa dezvolte relatii cat mai bune cu federatia rusa, spre exemplu germania si fostele tari comuniste au relati bune
    oare nu este timpu sa trecem peste ce a fost si sa privim spre viitor ?
    toate aceste lucruri, lovituri de stat,revolutii portocalii nu aduc nimic bun doar dezbinare

  33. Cum va suna asta?
    “Moscova este foarte ingrijorata pentru viata si sanatatea cetatenilor sai din Ucraina. Acest fapt a determninat rechemarea ambasadorului Federatiei Ruse in Ucraina, Mihail Zurabov. Nu eu trebuie sa va explic eu ce inseamna asta, in limbaj diplomatic”, a anuntat Medvedev.

    http://www.nasul.tv/2014/02/24/medvedev-declaratie-razboinica-fata-de-noul-regim-din-ucraina-rusia-nu-recunoaste-legitimatea-noul-guvern-de-la-kiev/

  34. L’Europe ne compte pas intégrer l’Ukraine

    Deuxièmement, la crise ukrainienne est un cas, « in vivo », d’impuissance européenne. Aucun Etat ne veut élargir l’Union à un nouvel entrant qui se retrouve coincé entre l’Europe et l’Asie, un peu comme la Turquie. Personne ne veut payer le prix d’une intégration d’un aussi grand pays, dans une situation où le repli sur soi fait figure de mot d’ordre généralisé…

    http://blogs.rue89.nouvelobs.com/chez-noel-mamere/2014/02/24/cinq-verites-douloureuses-que-nos-amis-ukrainiens-doivent-entendre-232397

    A l’Est, les Ukrainiens remettent l’uniforme de l’Armée rouge…« ON SERA PLUS PAUVRES SI ON REJOINT L’EUROPE »…
    http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/02/24/les-ukrainiens-russophones-remettent-l-uniforme-de-l-armee-rouge_4372347_3214.html

  35. Dan Dungaciu: În cazul Ucrainei, Bucureştiul a ratat orice iniţiativă strategică

    http://www.zf.ro/zf-24/in-cazul-ucrainei-bucurestiul-a-ratat-orice-initiativa-strategica-12135971
    Condiţia normală a Ucrainei este balansul între Est şi Vest. Niciodată Kievul nu a făcut gesturi clare, evidente, formalizate, de trecere într-o tabără sau alta. Formula clasică a fost dată de Leonid Kucima, cel care declara ritos că viţelul cel mai deştept este cel care suge de la două vaci (vorbă preluată şi la Chişinău, nu doar de Vladimir Voronin). Nici chiar în timpul guvernării oranj, care a durat, de fapt, 9 luni, nu s-a reuşit nimic decisiv, Summitul NATO de la Bucureşti din 2008 consfinţind, cu aportul decisiv al Germaniei, ratarea de către Ucraina a road-map-ului pentru intrarea în NATO.

  36. UNGARIA REVENDICĂ AUTONOMIA TERITORIALĂ A MAGHIARILOR DIN UCRAINA

    http://cubreacov.wordpress.com/2014/02/23/ungaria-revendica-autonomia-teritoriala-a-maghiarilor-din-ucraina/

    Da, Ungaria susține deschis ideea autonomiei teritoriale pe criterii etnice pentru maghiarii din Ucraina. Această idee nu este nouă, fiind discutată la nivelul guvernului de la Budapesta și formulată public, în mod repetat, de către membri ai corpului diplomatic maghiar. ”Maghiarii ucraineni ar dori să-și creeze o autonomie și să se autoguverneze în Ucraina!”, declara la 22 martie 2012 ambasadorul Ungariei la Kiev, Bayer Mihály, într-un interviu acordat publicației electronice weekly.ua. Ambasadorul maghiar la Kiev consideră că cei 150 de mii de etnici maghiari ar trebui reuniți, așa cum propun cele două partide ale etnicilor maghiari din Ucraina (Uniunea Democrată a Maghiarilor din Ucraina și Partidul Maghiarilor din Ucraina), într-o singură unitate teritorială autonomă, care ar urma să se numească Ținutul Tisei (Tisza járás în maghiară și Притисянський округ în ucraineană).

    • inca astept ziua aia frumoasa, cu o sete nemarginita…………………………………

      cat tupeu jegos sa ai, ba, ca om dracu….nu am vazut si nici macar nu am auzit despre nimeni altcineva sa aiba atata tupeu jegos in a revendica insistent ceva ce nu a fost niciodata al lor, adica, de drept, de la inceput…nu exista o alta “natie” cu apucaturi de genu’ asta……….

      si pana la urma, ce revendica ei, teritoriul respectiv, nu era al Cehoslovaciei cu minoritauri mongoli acolo?

      wooosa

    • Ma asteptam la aceasta miscare. Ungurii inca saliveza dupa cele trei judete din Ucraina.

  37. Presa din Ucraina: Fiica Iuliei Timoşenko îşi sărbătorea ziua de naştere într-un hotel luxos din Roma, atunci când la Kiev erau ucişi zeci de oameni

    http://adevarul.ro/moldova/politica/timosenko-kiev-roma-1_530c19d1c7b855ff56a32cde/index.html

    • Trebuie sa spun ca ma amuza de cate ori ii faci pe unguri mongoloizi cand, de fapt, ei sunt mongoloizi – urmasi ai lui Attila doar in visele lor erotice.
      Hunii, haplogrup Q, au aparut prin zona in sec III-IV iar maghiarii, uralici – haplogrup N1C1, au aterizat pe aici in sec IX.
      Conform testelor ADN, publicate de Eupedia, in populatia Ungariei de azi nu mai exista haplogrupul Q iar haplogrupul uralic, N1C1, este prezent in proportie de doar 0,5% (cca 50.000 persoane) si nimeni nu poate spune daca sunt urmasii vechilor maghiari sau descendentii armatei rosii care si-a facut veacul pe acolo din 1945 pana in 1989.
      Ei viseaza ca sunt urmasii lui Attila dar sunt un amestec de traci cu slavi si germanici.
      Ei chiar nu-si dau seamana ca nu seamana cu uralicii. Sunt de talie medie spre inalta, ten deschis, multi blonzi, ochi albastri sau verzi. Daca vrei sa vezi cum arata uralicii uita-te la turci dar nu la cei din zona Istambul ci mergi in Anatolia, dincolo de Ankara, in satele traditionale: mici de inaltime, ten si par inchis, picioare strambe, fund mare, maini lungi.
      Cred ca si un orb isi da seama ca ungurii de azi nu seamana cu mongolii asa ca nu are rost sa detaliez.

      • @Eroul. Hai ma, chiar nu intelegi , e peiorativ.. cum zic francezii ”t’e mongol ou qua?” In sensul de haplogrup de tampitei (fara nici o realitate cu adevaratul si prietenosul popor al Mongoliei fratesti, bineinteles)

      • Sa spunem ca ar fi asa, cu toate ca nu cred in mezeriile de „cercetari” atata timp cat pe noi ne scot egipteni si alte minunatii.

        Dar, ei tot nu au ce cauta in Europa, ei stau pe pamant furat, tara aia nu trebuie sa existe.

        • @MC problema nu este la cercetarile genetice ci la modul cum se incearca alaturarea fortata a unor halpogrupuri de unele populatii.
          Ultima „mare descoperire” este ca R1A nu a apartinut tracilor ci slavilor care ar fi ajuns in Europa acum cca 6000 de ani absorbind civilizatia Cucuteni-Tripolie iar tracii ar fi venit abia in 1500 BC dar deja in 1200 BC luptau in razboiul Troiei impotriva grecilor, troienii – alti traci ajunsi in Asia Mica.
          O intreaga nebunie: vin slavii acum 6000 de ani apoi dispar cu totul pentru ca vin tracii, cel mai numeros neam european si al doilea dupa inzi (dupa Herodot care nu stia de chinezi), apoi tracii se lupta cu toate popoarele pamantului pana in sec VI AD, cand reapar slavii (unde s-or fi ascuns 2000 de ani).
          O incercare ticaloasa de a ne sterge stramosii din istorie iar autoritatile si oamenii de stiinta romani nu zic nici pâs.

  38. Incepe sa se incropeasca scenariul de care vorbeam, in special cel din raionul Odessa care deja se apropie de Transnistria, solicitand ajutor:
    http://www.publika.md/mai-multi-activisti-anti-maidan-din-sud-estul-ucrainei-cer-ajutor-militar-de-la-evghenii-sevciuk_1821561.html

    SCRISOARE DESCHISĂ DIN PARTEA GĂRZILOR POPULARE ORĂŞĂNEŞTI DIN ODESA, NIKOLAEV ŞI HERSON, CĂTRE PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVENEŞTI NISTRENE, EVGHENII VASILIEVICI ŞEVCIUK.

    Domnule preşedinte, mai bine de 20 de ani locuitorii oraşelor noastre au mers ca şi voluntari în Republica Moldovenească Nistreană pentru a apăra independența vecinilor și fraților noștri împotriva atentatelor imperialismului și a naționalismului românesc. Şi nimeni nu poate spune că oamenii noştri au luptat rău pentru independenţa RMN.

    Acum a venit timpul nostru să cerem ajutor de la dumneavoastră. Din anul 1991, pe teritoriul Ucrainei independente s-au dezvoltat diferite organizaţii naziste. Sub îndrumarea agențiilor de informații occidentale, acoliţii fascişti au organizat o lovitură de stat şi cu armele au preluat puterea în capitala Ucrainei și alte regiuni. Majoritatea guvernatorilor au trădat interesele cetăţenilor şi merg în întâmpinarea așa-numitului „nou guvern”.

    „Puterea” care în repetate rânduri a scuipat pe opțiunile politice din regiunea de sud-est și de această dată forțat, cu sprijinul financiar și moral al țărilor occidentale, a preluat puterea de la Kiev și în majoritatea regiunilor din Ucraina.

    În aceste momente dificile pentru noi, când președintele ales legitim ne-a părăsit, când criminalii nazisti iau ostatici, când este torturat și ucis poporul nostru, noi, poporul din regiunea Mării Negre (Odessa, Nikolaev și Herson) vă cerem ajutor!

    Noi nu cerem ajutorul forțelor armate transnistrene pentru a ne proteja, nu cerem nici voluntari din Transnistria, ci vă rugăm să ne dați posibilitatea de a cumpăra cel puțin din Transnistria armament. Noi am colectat donații de la cetățenii de rând ai orașului nostru, de la combatanții noştri şi familiile lor, de la bătrânii noștri, care acum 70 ani au luptat deja împotriva nazismului, și vă rugăm să ne dați posibilitatea de a supraviețui pur și simplu, de a ne apăra orașele noastre.

    • La fiecare sfert de secol se traiesc „timpuri interesante” in Romania…

      • Doar ca noi incepem sa ne facem un obicei de a le rata…

        • nu crezi ca e mai important daca se rupe USL sau nu? 🙂 ))))))))))))))))))))))))))))))

          • Important pentru mine pe plan intern e faptul ca in hartia aia 80% igienica numita „Proiect Constitutional”, etern-adormitul Antonescu si nou-condamnatul Chiuariu au bagat doar un singur lucru bun: Interzicerea migratiei politice…in opinia mea, cel mai mare salt evolutiv-calitativ al societatii romanesti din ultimele 2 decenii si ceva…

            …dar au uitat sa scoata Art. 69 (mandatul reprezentativ – cel imperativ e nul) care se bate cap in cap cu ideea de interzicere a traseismului politic…

            …bine ca CCR-ul le-a facut pulbere fituica…

            • Eu tot imi luam viteza sa scriu ceva despre cum ar trebui sa arate o noua constitutie dar se pare ca vom fi ocupati, primavara asta, cu ucraina si, mai spre vara, cu sapatul adaposturilor AA (noi, la Tulcea suntem la doar 18km de Ismail si ne-am mai tras-o cu ei peste garla, in ’41 si ’44)

              • Compara articolul 54 despre fidelitate din Constitutie folosit la juramant cu celalat articol 50 despre fidelitate din cealalta Constitutie si ai sa vezi cum s-a injumatatit. Acum cu o noua Constitutie va apare un nou articol despre fidelitate in varianta regionalizarii si pentru un stat in componenta UE foarte posibil injumatatit din nou .

    • Eu as zice c-ar fi bine sa-i ajute Sevciuk pe bietii oameni sa scape de fascistii ucraineni, nu? 😉

  39. Doamne ajuta ! Ca minte nu prea vad in ce craniu pot spera sa apara !

  40. Acum publicaţia Dumskaya.net se minunează descoperind că există urme ale lui Ştefan cel Mare în legătură cu Cetatea Albă. Urme care eu unul bănuiesc că au fost ascunse intenţionat.

    http://timpul.md/articol/%28blog%29-ucrainenii-redescopera-istoria-romaneasca-a-cetatii-albe-56328.html
    Reporterul Dumskaya ne povesteşte aici că mai multe pisanii ale cetăţii au fost luate de armata română în retragere, recuperate de sovietici în 1945 şi duse la muzeul de istorie din Herson, unde li s-a pierdut urma. Prin 1972 au fost publicate imagini ale pisaniilor lui Ştefan cel Mare drept monumente de artă armenească (!).

    Din articolul Dumskaya mai aflăm şi câte ceva despre conţinutul acestor pisanii din Cetatea Albă (care cu siguranţă au fost transcrise şi traduse şi în română, este nevoie de un drum la bibliotecă). În principiu este vorba de menţionarea unor completări sau reparaţii ale Cetăţii Albe făcute de Ştefan cel Mare, în texte fiind amintiţi şi pârcălabii cetăţii: Stanciul, Gherman, Luca, Duma, toţi boieri moldoveni. Una din aceste pisanii atestă că biserica Sfântul Ioan Botezătorul care încă mai există pe strada Popova din oraşul Cetatea Albă a fost biserica unei mănăstiri ctitorite de pârcălabii Duma şi Gherman.

    Ce l-a uimit cel mai mult pe autorul articolului sunt stemele heraldice de pe aceste pisanii. În cazul imaginii de mai sus a recunoscut bourul Moldovei, însă scutul din dreapta l-a încurcat puţin. Este vorba de stema de familie a Muşatinilor, scut despicat cu trei flori de crin suprapuse în dreapta şi fasciat în stânga. Mai pe scurt, stema personală, de nobil a lui Ştefan cel Mare.
    stema Stefan

    stema

    Mai mult pe george-damian.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *