SOSNA… vs Crotale?

Ca tot nu ne dotaram inca cu ceva modern in zona VSHORAD mobil, mai avand de tras inca o vreme de vechile noastre sisteme:

  • 4 baterii (16 bucăți) 9K33 (NATO SA-8 Gecko) Osa-AKM;
  • 48 de bucăți CA-95 (sistem AA cu rachete 9K-31 Strela-1 construite sub licență, pe șasiu ABC);

SOSNA a intrat deja in uz, pentru „bottlefield protection” antiaerian pe distante de pana la 10km, fieratanie despre care mai vorbiram aici (rugam scuzati engleza de Kremlin):

Crotale NG, posibil sa fie tras pe linie moarta de catre Thales, desi ultimul produs nu e chiar atat de vechi si racheta are un raport bun masa/raza de actiune/ cap de lupta: KSAM Pegasus – versiunea sud-coreeana:

Urmas al sistemului Roland, pentru care existase si o propunere de hibridizare cu racheta VT1, dar si o versiune hipersonica de racheta – HFK/KV (MAch5) si cu raza de actiune de 12 km, Crotale era capabil in ultima versiune, MK3, sa loveasca cu viteza de Mach 3,6 tinte pana la 16 km distanta si altitudine de 9 km, folosind o racheta de doar 73- 85 kg, din care 14 kg reprezinta masa capului de lupta. Timpul de reactie al sistemului Crotale este extrem de scurt, putand lansa sub 5 secunde de la descoperirea tintei.

Tragerea cu sistemul Crotale

   Racheta Crotale

Ce ar mai merita mentionat despre Crotale, este ca noua varianta poate fi lansata vertical, din containere, astfel ca lansatorul orientabil nu mai este neaparat necesar. Deocamdata a fost prezentat ca si optiune de lansare verticala in quadpack pentru Sylver A35, adica 4 rachete Crotale in spatiul ocupat de o singura MICA-VL, ceea ce ar insemna de 4 ori mai multe rachete gata de tragere pe orice lansator de MICA-VL. Probabil ca ar putea fi instalat in container pe un simplu camion – similar cu cel pentru MICA-VL, cu legatura de date cu unitatea de descoperire si de urmarire a tintelor, insa trebuie tinut cont si de faptul ca pana acum radarul de iluminare se afla de obicei pe vehiculul lansator. Pe de alta parte, o parte dintre noile radare pe distante scurte sunt capabile, cu anumite degradari, sa faca atat descoperire cat si iluminare a tintelor, aceasta fiind o alta evolutie posibila pentru sistemul Crotale, cu conditia ca radarul sa fie compatibil ca si putere si frecventa cu capul de cautare a rachetei.

Apoi daca noua MICA-VL spera la raze de actiune duble, de ce un nou motor pentru Crotale nu ar putea sa-l duca spre 25-30 de km pe acelasi gabarit al rachetei, cu cresterea similara a sensibilitatii ghidajului?!

Incarcarea rachetelor pe sistemul Crotale, care se face in doar 2 minute cu un echipaj antrenat

 

Crotale pe sasiu finlandez Sisu Pasi 6×6

Dincolo de faptul ca sistemul este inca in uz la francezi, greci, sud-coreeni, chinezi si finlandezi, ca sa nu reamintim clientii arabi, prin 2008 inclusiv bulgarii erau interesati sa-l cumpere. In 2016 fusese tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca in planificarea militara franceza pe urmatorii ani nu se prevazuse nici inlocuirea si nici modernizarea sa… Unii considera ca va fi inlocuit pe anumite roluri, in special navale, de Mistral3.

Un singur sistem Crotale NG (VT-1) i-a costat pe greci (care au achizitionat 11 sisteme) in 2002 aproximativ 12 milioane euro cu tot cu vehicul, pretul sistemului in sine fiind de 8 milioane de euro.

Concurentul mai direct al Crotale pe linia (bela)rusa/ucraineana pare sa fie sistemul T-38 STILET, al celor de la TETRAEDR, ceva mai mare decat frantuzul si considerata evolutie si inlocuitor al OSA/SA-8 Gecko: foloseste rachete 9K33M2/9K33M3 ghidate RF, cantarind 126kg (din care 20kg capul de lupta), cu raza de actiune 20km, altitudine maxima 10km, viteza fiind Mach3 (3240km/h).

T-38 Stilet

Din punctul de vedere al inzestrarii noastre, ar putea fi interesant un astfel (de inclus si RBS-23 sau ruda poloneza a Stilet-ului, si anume Blyskawica, pe lista) de sistem ghidat RF capabil sa traga rapid din mers pentru protectia blindatelor in mars, si care sa complementeze un numar mai mare de sisteme SHORAD ghidat radar activ/IIR (cum e cazul Mica VL/ IRIS-T SL/ CAMM), dar care au nevoie de timp pentru punerea in pozitie de tragere.

Asa, de incheiere, poate ar trebui sa ne reamintim pentru ce fusese conceput SAUR-2: 20 de sisteme Crotale pentru Arabia Saudita si propus Egiptului pentru productie sub licenta.

Crotale pe Saur 2

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

. http://cesane.artillerie.asso.fr/Texte/DocumentsMemorial/5.67.CROTALE_NG_(FR).pdf

. Latribune.fr

. Redstar.gr

. Armytechnology.com

. Rpdefensehttp

. Thalesgroup.com

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/eaps-id-cal-50mm
http://www.rumaniamilitary.ro/modernizari-ale-armamentului-existent-solutii-stop-gap-ii

https://www.rumaniamilitary.ro/noutati-antiaeriene-rusesti

https://www.rumaniamilitary.ro/artileria-autopropulsata-cea-antiaeriana

https://www.rumaniamilitary.ro/aparare-antiaeriana

. https://www.rumaniamilitary.ro/vl-mica-vs-camm-si-essm

. https://www.rumaniamilitary.ro/s-60-57mm-loveste-din-nou

9 comentarii:

  1. Si mie VT1 Mk3 mi se pare foarte capabila, pentru dimensiunile ei, si cred ca ar fi pacat sa renunte la ea.

    • Pai Thales (Thomson CSF) si Rockwell International produceau initial sistemul de radare+FCS. La racheta a fost implicata initial si Matra ( care a fost implicata si in Mica, Magic si Mistral), din care ulterior o parte a intrat in EADS si o alta in MBDA.
      Cred ca dupa ce s-au concurat la sauditi, MBDA si Thales au ajuns la un compromis, in care Thales sunt o varianta pentru radarele folosite de sistemele MBDA (inclusiv autodirectorul radar de la Mica).

      Apropos, Starstreak e produs de Thales UK:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Starstreak

  2. Salut. Daca nu am fi avut la conducerea tari, si mai ales la MAPN, doar avorturi probabil ca nu ne gaseam in aceasta situatie. Ce ar fi insemnat 300-400 Saur noi in diferite variante printre care si cele dotate cu sistemul Crotale. Ma apuca o furie de nedescris, oare e posibil ca noi populimea, sa fim asa batjocorita si sa acceptam ca niste analfabeti sa ne conduca.

  3. Acum sa vezi balci nea Dolinica sa suparat pe jupanul Khamenei.

  4. Am înțeles că racheta este ghidata radar, nu IR.

    Cred că în această categorie, VSHORAD cu R<8km as merge totuși pe un ghidaj IR.
    …………………..

    Acum…. E bine să înțelegem că MICA este o rachetă cu superioritate aeriana. Provine totuși de pe avioane (la fel că și Derby sau Python-5 de pe sistemul Spyder).
    De aici VL Mica are caracteristici aerodinamice superioare în comparație cu Crotale.
    Întotdeauna rachetele Aer-aer, convertite în rachete sol-aer, vor avea caracteristici mai bune.

    Legat de sistemele noastre anti-aeriene CA-95 eu as face altcev.
    As identifica cate rachete AA ne-au rămas de la bătrânul Mig-21 și le-aș converti în rachete Sol-aer și mă refer la rachete Magic-2; Python-3 și R-73 dar și R-60 (RAV-RS e varianta românească)

    Cu aceste rachete, îmbunătățire (cu o rază de 5-10km în funcție de tipul rachetei) am putea asigura o alternativa mult superioara bătrânei rachete CA-95.

  5. Crotale-ul asta nu ar sta bine pe monitoarele noastre? Strela acelea ar trebui inlocuite de mult. Sau ar fi mai bine Stingere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *