Spartan APC

Ukraine_armed_forces_receive_batch_of_Spartan_APCs_equipped_with_Sarmat_turrets_640_001

Armata ucraineana a intrat in posesia primelor sase masini blindate pentru cercetare Spartan, acestea fiind dotate cu turela telecomandata Sarmat. Produs de catre canadienii de la Streit Group in parteneriat cu ucrainenii de la KrAZ Spartanul este un  vehciul 4×4 blindat, usor.

Conform presei ucrainene 21 de astfel de vehicule au fost comandate, primul fiind livrat in octombrie anul trecut. Mai util in lupta urbana decat un transportor clasic, Spartanul poate fi folosit atat in misiuni de cercetare prin lupta cat si pentru misiuni de anti-insurgenta.

Putem presupune ca ucrainenii au fost macar multumiti de vehicul atat timp cat tot anul trecut ministerul de interne a comandat inca 40 de Spartane pentru suma de 7 milioane de dolari, adica un cost mediu de 175 mii dolari per bucata.

922blog1320851873

Turela Sarmat este una moderna si poate fi utilizata pentru lovirea unor tinte stationare cat si a unora in miscare fiind stabilizata in doua planuri, dispunand si de doua rachete AT “Corsar”.

Video Spartan:

Prezentare Spartan Streit Group:

Alaturi de Spartan, ucrainenii au mai primit o prima livrare de 5 vehicule off road Kraz Shrek Mine Protected (conform publicatiei ukraineindustrial.info,) cu V-hull montat pe sasiul de  KrAZ 5233 4×4. Vehiculul este obtinut tot printr-o cooperare intre ucrainenii de la AutoKRaZ si Streit Group din Emiratele Arabe Unite.

Shrek

Shrek

Exista si o versiune de deminare a acestui vehicul iar corpul blindat rezista la nivel 2 B6+/STANAG 4569, cu protectie balistica eficienta contra 7.62 x 39 API BZ la 30 de metri si viteza de 695 m/s, precum si protectie la explozie sub corp cu 6 kg exploziv. Shrek poate desfasura misiuni de transport trupe, cercetare, ambulanta, deminare.

Video prezentare Kraz Shrek:

Conceptul Shrek a fost dezvaluit pentru prima data la Eurosatory 2014 de catre firma din Emirate. Prima livrare de Kraz Shrek One a fost facuta in aprilie anul trecut printr-un lot de 10 vehicule catre Senegal, transportul fiind facut via portul Jabel Ali din Emirate.

intreaga gama de produse Streit-Group aici:

GeorgeGMT

48 de comentarii:

  1. La Cugir se vor mai produce blindate M1117 ?

  2. Ce stiu sa faca rachetele alea. AT CORSAR?

  3. Prezentare generala a Spartan-ului aici.

    https://www.youtube.com/watch?v=8aVuokfFX2Y

    Sa nu uitam ca uzina KrAZ mai produce inca o versiune numita Kugar. Il vedeti in foto mai jos la parada, dotat cu un lansator de grenade.

    http://s15.postimg.org/3nnejginv/kraz_kuguar.jpg

    Dozor-B mi se pare o gluma proasta ca design

    • Multzam fain… adaugat in articol 🙂

    • @Nero
      Dozor B s-ar putea sa fie net superior ca design, protectie si reparere/mentenata. Nu poti compara sloped armour cu una „dreapta” (aproape dreapta).
      Ca sa fie clar: 10cm la 90 grade = pt. glont/schije 10cm;
      10cm la 30grade= pt. glont/schije 20cm;
      De aici te poti juca fie cu greutatea 5cm in loc de 10 fie cu protectia.
      Teoretic nu exista obiect cre sa nu ricoseze (cat de lung ar fi) problema este unghiul necesar. La un blindaj la 90 grade ricoseul este aproape imposibil deci obiectul va lovii cu intreaga forta blindajul =>distrugeri maxine. La unul sloped sansele de ricoseu cresc exponential iar cand intervine distugerile sunt minime => mai ieftin de exploatat/reparat.

      Dozor B rezista la 7.62 si mine antitanc + primii blindaj suplimetar pt. a creste protectiea..

      Poroshenko tested prototype BTR Dozor
      https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-4iFz2YOKdE

      De urmarit Digori, BPM 97, Crab si Dozor B.

      ///

      Rusii au intrat in Debaltseve.
      Imagini de la periferie (cand nu au resit sa ia in timpul conflictului ceva au fructifica „incetarea focului” asa au facut si cu aeroportul..):
      https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-4iFz2YOKdE

  4. Si cum sistemul asta AT se priduce in partea de NV a tarii, aproape de granita cu rusii, daca va deveni o problema pentru insurfenti sa vedeti cum sar artificii din fabrica.
    Mare eroare ca nu si-au mutat industria militara dincolo de Nipru de cand au izbucnit confruntarile.

    • Ministrul Economiei, Mihai Tudose, împreună cu mai mulți oficiali ai ministerului efectuează, marți, o vizită de lucru în județul Dâmbovița, la cele trei unități din industria de apărare: Mija, Dragomirești și Automecanica Moreni.

      ”Pe noua conducere (…) a ministrului Economiei, industria de apărare este considerată sau încercăm să o facem, să o considerăm ca având potențial de a fi perla coroanei. Încercăm să facem un lucru coerent pe termen lung să prindem tot ce se poate din piața internă și, adevărata provocare, piața externă”, a declarat ministrul Mihai Tudose, într-o conferință de presă susținută la sediul Prefecturii Dâmbovița.
      Conform ministrului, se va face o evaluare a situației celor trei societăți cu fiecare din echipele manageriale. Deplasarea în teritoriu are și rolul de a identifica potențialul de viitor al acestor societăți.

      Reprezentanții Ministerului Economiei au vorbit și despre transportorul blindat 8×8 (TBT 8×8) care este în lucru la Automecanica Moreni. Transportorul este în faza de realizare a prototipului și va beneficia de finanțare și în viitor.

      ”Noi trebuie să creăm un produs care să corespundă necesităților armatei noastre de peste cinci ani, care să corespundă cerințelor de peste următorii 15 ani (…). Funcționează și produce bine unitatea de la Mija, acolo avem comenzi de RPG 7 și RPG 9, la fel un proiectil reactiv termobaric. La fel Dragomirești, el este cel care încarcă toate bombele, tot ce există muniție peste 40 de milimetri”, a precizat secretarul de stat Sorin Encuțescu.

    • Voi ati vazut fata la baiatul ala care va face strategia? Eu nu i-as da voie sa ajute o batrinica sa treaca strada. Pe de alta parte nu e bine nici sa judecam oamenii dupa fata lor.

      In fine, ar trebui ca la un moment dat sa fie o dezbatere si atunci ar trebui sa ne implicam si noi. Traim si vedem!!!

  5. intrebare cum stam cu artileria si daca noi avem excalibru in dotare si de ce nu il cumparam?

  6. Eu imi fac datoria ca necunoscator sa va spun ca un blindat ,tank, transportor chiar daca este bagat intr-o groapa si ramane doar o parte din turela afara va fi distrus.
    Exista rachete care sunt trase deasuppra tancului la cativa metrii si cand simt metalul ca detectoarele de metal, declanseaza doua mine indreptate cu jetul in jos si perforeaza blindajul de sus in jos.
    Cineva acum un an intreba de ce trebuie blindaj deasupra , parca era vorba de tancurile japoneze.
    Si totusi tancul scapa in doua moduri.
    Pui in fata tancului o remorca de metal si racheta va declansa inainte de a ajunge la tanc.
    Si doi vaci groapa inclinata si cu acoperis de busteni acoperiti de pamant.
    Scoti tancul tragi si intrii iar in groapa.
    Dar tot trebuie sa ai la 10 metrii de tanc o bucata mare de tabla, pentru ca si prin pamant se detecteaza metalul.
    Doar atat pentru azi de la un necunoscator in tehnica militara.
    Si nu uitati soldatii la 50 metrii unu de altu in gropi cilindrice si nu in transee.

  7. Spartan nu este vehicul blindat de cercetare, este un vehicul usor blindat de interventie destinat initial politiei, cam in genul ABIurilor. Total inadecvat pentru misiuni la contact.A mai fost exportat doar in Nigeria, de bun ce este.
    Ucrainenii deja au pierdut ieri unul.
    Un pas inainte fata de jeepurile cu care lupta, dar total insuficient.
    Probabil le-au fost bagate pe gat de emirati, cum le-au bagat pe gat si libienilor Nimr.
    Abia s-au dat jos de pe camile si-i invata pe ucraineni sa construiasca blindate.
    Zilele acestea au primit si camioanele blindate Saxon (ca taburi nu le pot numi), alte cazaturi.
    BTRurile 3 si 4, chiar daca ploua in ele, nu se compara cu carapacele primite.

    • Problema e ca BTR-3 si 4 nu cred ca reusesc sa construiasca in ritmul necesitatii, asa ca mai fac si altceva, mai iau si SH, ca sa mai astupe cumva gaura… Asta e pretul pentru tinerea industriei la ritm minim, de export cu bucata, precum si a parcului propriu pastrat majoritar nefunctional, practic depozitat sub forma de parc rece…

    • @Vlad. Ba te contrazic foarte energic, Spartanul si alte vehicule din clasa lui merg foarte bine pentru cercetare prin contact in lupta in mediul urban sau in in razboiul anti-insurgenta. Tocmai de aceea au si fost dotate cu turela Sarmat.
      Nu ma refeream la la cercatarea clasica cu TABC 79 ci la situatia particulara din Ucraina.

      • George, exista doua metode de cercetare pe blindate, indiferent de forma razboiului sau mediul de actiune: activa (recon in force), unde blindajul este important si pasiva (prin observare), unde senzorii, silueta joasa si silentiozitatea conteaza. Spartanul este subcalificat pentru ambele categorii.
        Vorbim despre cercetare specializata, nu de cercetare ca a doua specializare sau de improvizatii, ca asa poti executa cercetare si cu Dacia Duster sau TRul, dar nu sunt vehicule specializate.
        Repet, chiar daca i-au pus turela, nu este un vehicul blindat de cercetare, VBLul este de exemplu. Este un vehicul blindat usor de interventie cu putere de foc mai mare.
        Btw, ia cauta sa vezi ce blindaj are.

        • Este intradevar un vehicul usor blindat, departe de caracteristicile clasice ale unui „cercetas” avansat, dar cam l-a asta il folosesc si am vazut ca nu numai ucrainenii au ajuns la aceasta solutie in acel tip de mediu ci altii mai seriosi ca ei.
          Nu este, dar este folosit.

  8. Spartanele au costat 200.000 $/buc si sunt pline de probleme http://www.autoconsulting.com.ua/article.php?sid=32547
    Firma care le produce este facuta de niste baieti destepti care s-au combinat cu emiratii si vand la fraierii din lumea a treia.
    Cu banii respectivi puteau sa ia SH de calitate mai buna si mai ieftin.

  9. Mai este un aspect sunt mai ieftin de exploatat decat un 8×8 si asta conteaza mult, razboiul se poarta cu bani.
    Deja incep sa fie folosite 6 au fost livrate celor din bat. Azov echipate cu ATGM Stugna.

    Si noua ne trebuie un 4×4, poate derivat din SAUR2 (STANAG2 + -12.7mm- 2a,2b) cu posibilitatea de a monta protectie suplimentra.
    SAUR2 trebuie sa intre in dotare atat la armata cat si jandarmerie din simplu motiv ca este mai usor decat TBT-ul.

    Daca tot se vorbeste de cercetare:
    Marea problema pt. cercetare cred ca ar fi protectia cam slaba la mine (interesant este Dozor B care ar rezista la mine antitanc + protectie suplimentara – poate nu strica sa ne uitam putin la el) cand faci o misiune de cercetare polisiblitatea de a intalnii soldati sau tehnica cu munite AP este destul de redusa pt. ca este mai scumpa si nu prea are rost sa o folosesti. Asa ca daca ne jucam cum probabilitati poti da peste(cele mai mari): 7.62mm si 12,7mm (damn Kord – vrem si noi echivalent pt. infanterie). Sanse mai reduse 14.5mm un APC sau tanc pot fi detectat mai usor (senzori, camera, drona, etc) si poti sa le ataci cu rachetele.
    Minele sau IED-uri pot crea mari probleme doarece sunt foarte greu depistabile, alta problema schijele.
    Minim pt. astea sa ai protectie decenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *