Spațiale. Propulsii – din prezent în viitorul science fiction

În ziua de astăzi nu poți construi nimic fără a dispune de propulsie. Degeaba proiectezi un avion, un tanc sau un amărât de autovehicul dacă nu ești capabil să construiești propulsorul. Exemple am tot văzut, turcii și al lor tanc național Altay sau românii și supersonicul lor fără motor. Pare o problemă simplu de rezolvat, dar în realitate nu e deloc. De fapt, pentru multe țări este o problemă insurmontabilă.

Noua “eră spațială” despre care se vorbește atât de mult în ultima vreme are însă nevoie de un nou propulsor. Luna, dar mai ales Marte, necesită o nouă navă spațială, una care să reducă semnificativ timpul petrecut de viitorii cosmonauți în spațiul cosmic, expuși la radiații, imponderabilitate sau, pur și simplu la… colegii lor, într-un spațiu înghesuit, nu mai mare decât o garsonieră. Simplist spus.

Iar viitorul apropiat pare să fie nuclear. Despre propulsia nucleară s-a vorbit foarte mult pe acest site. Mulțumită efortului făcut de Checkmate avem câteva serii de articole foarte interesante despre încercările americane de implementare a unei propulsii nucleare pe navele spațiale (NERVA, ROVER) în perioada Războiului Rece.

NASA și DARPA au anunțat recent că vor colabora la proiectul Draco despre care am mai vorbit și noi pe site aici. Este vorba de construcția unei rachete nucleo-termice („nuclear thermal rocket”). Despre acest tip de propulsie puteți citi mai multe aici.  Primele teste ar trebui să vină în 2027.

Pe lângă acest proiect, NASA mai are în lucru și alte propulsii interesante, așa cum este RDRE care vine de la „rotating detonation rocket engine”. Nu intru în detalii tehnice că nu mă pricep, dar aveți mai jos un video cu motorul cu pricina (în înțelegerea mea tot un motor chimic dar mai eficient decât cele utilizate în prezent):

Cum asistăm la o nouă cursă spațială în care doar unul dintre protagoniști s-a schimbat, SUA pare determinată să-și mențină poziția de mare putere spațială. Cel mai probabil, în timpul vieții noastre, Luna va deveni teritoriul pe care SUA și China ăși vor disputa supremația, ambițiile Chinei fiind mari – a decis deja unde anume va construi viitoarea bază lunară (info aici).

Acesta ar fi prezentul. Viitorul science fiction care mi-a atras mie atenția este cel din serialul Fundația. Știu că a iscat controverse, producătorii fiind acuzați că nu respectă cartea, că au abdicat în fața „politically correctness-ului” etc șamd

Însă conceptele de navă spațială prezentate în acest serial mi se par cele mai interesante de până acum, mai ales în ceea ce privește propulsia:

Iar Fundația aduce mai multe tipuri de nave foarte interesante.

Iată cum au fost realizate:

Un alt serial care mi-a plăcut foarte mult din această perspectivă (și nu numai) este The Expanse. Este mult mai aproape de realitatea prezentului. Așa că închei lăsându-vă în compania lor.

O scurtă digresiune alături de Chris Hadfield:

Și cum ar putea arăta o luptă în spațiu:

Uitați-vă, s-ar putea să avem parte de lupte în spațiu în timpul vieții…

27 de comentarii:

  1. Salut. Multumesc pentru articol.

  2. Nu stiu ce se mai aude despre motoarele ionice, la un moment dat se vorbea despre ele ca o solutie pentru calatoria in interiorul sistemului solar. Mi se pare ca pe unele sonde spatiale s-au folosit astfel de motoare.

    2
    • Da, a fost folosita pentru misiuni “deep space” cum le zic americanii:
      https://solarsystem.nasa.gov/missions/dawn/technology/ion-propulsion/
      Dar din ce am inteles nu e (inca) o solutie pentru misiuni cu oameni la bord.

      1
      • Cand nu sti ca cel mai usor metal este magneziu nu aluminiu si cel mai greu aurul nu plumbul, trebuie sa recunosti ca tehnologia este ,,sub papuc” si totul este in logic minciuni.

        • Cel mai ușor e litiul. Cel mai greu osmiul. Dar nu contează, le poți folosi în aliaje șmechere, sau forme exotice dacă vrei efecte sau caracteristici speciale. Sticle metalice, aerogeluri, spume, etc

          6
          • Ce vorbesti este teorie manipulare din teoria care nu se vede nu se aude nu se simte, deci nu putem folosi nimic din ce susti nu este economic fezabil asta este marota in practica se minte manipuleaza se ascunde tehnologia de muritori de rand, nu mai spun nimic de bateriile de litiu din masinilor electrice de sute de Kg.

            • daca iti permiti sa faci un exemplar si vezi cu ce sa manaca materialele ,realizezi daca iti permiti sa faci si 100 insa nu toate se realizeaza din elemente chimce disponibile abundent ca H O Fe Si Ca Cu C Cl Na K,
              unele parti esentiale necesita metale foarte rare pe pamant si atunci nu iti permiti sa faci decat 1 sau 2,3 si desi teoretic poti face practic nu ai cum

              1
  3. Vasie Băcăuanul

    Acuma nu știu, să mă bucur sau să mă tem de progres?

    • Pai… depinde! 🙂 Progresul vine intotdeauna cu esecuri si victime colaterale, pana ce solutia respectiva devine fiabila. Atat timp cat nu esti printre victimele colaterale, progresul ar trebui sa te bucure, pentru ca, in final, multumita victimelor colaterale, te vei bucura si tu de el, in siguranta.

      3
  4. Multumim! Ne-ati facut sfarsitul de saptamana mai interesant. Ciudat, cum la articolele conexe, de genul, sunt maxim cateva zeci de comentarii, dar cand vine vorba de subiecte de genul Ucrainei, Statelor Unite sau pederatiei hotesti, nu mai ai loc de postaci ??

    1
  5. The Expanse este printre putine filme SF foarte, foarte realiste. Se vede ca atat scriitorul, scenaristii si regizorii au fost extrem de bine documentati. Recomand!
    Orice ar zice cineva, viitorul speciei umane este in spatiu. Vad pe net comentarii neghioabe la postari de genul: „nu ne mai ajunge planeta”, „sa ingrijim Pamantul si vom trai fericiti doar aici”, „Dumnezeu a creat Pamantup si omul nu trebuie sa caute altundeva fericirea” etc
    Doar niste neghiobi fara viziune nu sunt in stare sa vada mai departe de prezent. Vrem nu vrem, numarul oamenilor creste, resursele Terrei nu sunt infinite, pot aparea catastrofe cosmice ce pot distruge viata pe Terra sau chiar insasi Terra s.a.m.d. Nu, viitorul omenirii nu este doar pe Terra si nu putem astepta sa fie prea tarziu. Intr-o lume ideala, intreaga omenire ar fi lucrat la un astfel de proiect. Din pacate, cel putin acum, nu cred ca o sa fie asa. Dar tot e bine. Poate mai tarziu vor realiza ca omenirea are nevoie in primul rand de unitate ca sa reuseasca…

    5
    • De-ar fi doar neghiobi fără viziune… Dar sunt și multe persoane în principiu educate suferind de lipsă de viziune (deși, în acest caz particular, cineva ar putea suspecta o agendă bine sponsorizată a ideilor).

      „Unii oamenii visează de multă vreme că civilizația umană ar putea călători și coloniza alte planete. Utopiști ca Elon Musk, care și-ar dori să trăiască și să fie îngropat pe Marte, întrețin această iluzie absurdă. O întreagă literatură SF se hrănește din ficțiunea terra-formării altor planete și-i menține nestinsă flacăra.”

      „După cum am scris, cu peste doi ani în urmă, suntem singuri în Univers și condamnați să rămânem așa. Da, omenirea trăiește ca un orfan singuratic pe o mică bucată de rocă în mijlocul unui univers dezolant, tăcut și neospitalier. Dar acea bucată de rocă este singura casă pe care o avem și-o vom avea vreodată.”

      Citate de aici:
      https://www.contributors.ro/biosfera-2-un-experiment-eșuat-cu-trei-lecții-pentru-actuala-dezbatere-despre-schimbarile-climatice/

      În rest, sunt complet de acord cu ce ai zis. Viitorul omenirii este extinderea printre stele, sau extincția.

      1
  6. Super interesant articol ul. Multum frumos!

    1
  7. What in the first case: -The configuration of rotating electromagnetic fields, when a certain speed is reached, provides a quantum transition? (Film „Contact”). Or the release of some energy for movement?

    3
  8. Mulțumim de articol, Nicolae. Always a pleasure! ?

    2
  9. Dacia cu motor pe fuziune nucleara cu plita pentru gratar de montat pe reactor. Si sa fie rosie si cu 4 usi.

  10. Is Interstellar Travel Impossible?
    https://www.youtube.com/watch?v=wdP_UDSsuro

    5 REAL Possibilities for Interstellar Travel
    https://www.youtube.com/watch?v=EzZGPCyrpSU

    Tipul din clipurile astea e fizician.

    2
  11. Mulțumesc de articol, eu cred ca se va merge pe motoare rotative pe partea de lansare și cu cele nucleare/ ionice (nuclear electrice) pe partea de deplasare spatiala iar peste câteva sute de ani vor dezvolta și tehnologia de pliere a spatiutimp, eu asa vad situația spatiala în momentu asta

    2
  12. Nu cred că motoarele cu reacție sunt soluția, sunt consumatoare și deci poluatoare. Cred mai degrabă într-o propulsie bazată pe absorbție, precum de pildă sunt navele cu vele: nu consumă nimic, nu poluează, folosesc energia vântului.
    Astea fiind zise, sunt în stand by să-mi apară o cărticică plicticoasă cu formule și calcule matematice, care cred că o să lase Universul cu gura căscată. Ups!

    1
  13. exemplele de propulsie intergalactica sunt in natura,cand o sa avem fuziune nucleara capabila sa propulseze vehicule spatiale atunci o sa avem si zbor intergalactic deocamdata jucam in domeniu la amibe deci peste 2-300 de ani poate putem sa facem ceva

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *