Spațiale: un scurt metraj fain, aterizarea lui Perseverance, SN10

Am zis să încep cu ceea ce ar putea fi viitorul omenirii. Am găsit canalul DUST pe YouTube. Conține mai multe scurt metraje pe teme dintre cele mai diverse, toate științifico-fantastice. Eu am cules doar două filme, în ton cu subiectul articolului de astăzi. Sper să vă placă! Mie mi-au plăcut! 🙂

Primul ne arată cum ar putea arăta primul zbor superluminic al umanității:

Iar cel de-al doilea… ei bine vă invit să-l urmăriți.

 

Revenim cu picioarele pe pământ, ăă, mai degrabă pe Marte unde, după ce a aterizat, Perseverence urmează să lanseze primul obiect care va zbura prin atmosfera marțiană. Momentan avem doar animații, așteptăm filmările de pe Marte.

Și, deși poate că l-ați mai văzut deja, filmul aterizării lui Perseverence, văzut prin obiectivul camerelor de bord.

 

Între timp, ceea ce eu aș numi alternativa și speranța NASA pentru dezvoltarea misiunilor Artemis a reușit să aterizeze fără să producă o explozie spectaculoasă.

 

Pentru show, au păstrat explozia după aterizare, încă nu știm exact ce s-a întâmplat, deși flăcările puteau fi văzute după aterizare la baza Starship SN10. Deci, tot în stadiul de ka-boom suntem dar a reușit să aterizeze, un progres în sine.

Starship este foarte importantă pentru SpaceX pentru că ar putea deveni singurul lansator greu, viabil economic, al SUA. Lăsând puțin la o parte declarațiile lui Musk despre Marte, Starship ar putea fi un element cheie pentru succesul programului Artemis și, în același timp, pentru succesul proiectului Starlink, unul cu adevărat bănos pentru SpaceX.

În final, dacă doriți să zburați în jurul Lunii, vă puteți înscrie în programul #dearMoon despre care puteți citi mai multe aici. Atenție însă, sunt puține locuri și concurența va fi mare! 🙂 Eu urez doritorilor succes!

Nicolae

17 comentarii:

  1. Foarte tare, m–ai uns la inima cu filmuletele astea!

  2. sper sa nu fim atat de tampiti incat sa trimitem direct oameni in primul zbor ftl.Cred ca o tehnologie gen stargate ar putea fi prima calatorie ftl, dar nu prin poarta ci mai curand printr-un cilindru sau sfera sau spatiu 3D

  3. dap. sunt super

  4. Pentru pasionații de anticipație, recomand canalul de Youtube al lui Isaac Arthur

    2
  5. Faina si omenirea asta! Pe masura ce avansam tehnoligic,futem cu planeta asta afara sau ,vorba aia: dam cu ea de…pamant! Ironic,nu-i asa? Mai apoi, ne laudam ca am iesit in spatiu.Sa mai distrugem cate ceva… Mai ca-ti vine sa strigi: SARS Cov 2,bine-AI venit! Ca o metitam! Cu varf si indesat!

    • pai noi suntem cumva vreo specie extraterestra pe Pamant?daca nu toate activitatile noastre inclusiv aceasta de a explora spatiul sunt menite pt supravietuirea speciei ceea ce este normal

  6. Nu prea-mi place design-ul primei nave. Nu are radiatoare si e dispus ca un avion, pe cand o nava reala e dispusa probabil mai degraba ca o cladire. Also, radiatoare. Apreciez, in schimb ca e inspirata de design-ul propulsorului Alcubierre imaginat si rafinat de echipa lui Sonny Harold White.

    Perseverance deja se anunta un mare triumf. It’s a good time!

  7. ce pot sa spun este ca stiu clipurile astea de cand au aparut, da nu zic nu cand e vorba sa le vad iarasi

  8. @nicolae, Elon a explicat ce nu a mers bine și ce a dus la explozie.
    Pe scurt, trust a fost prea mic deși comanda a fost de trust spre maxim.
    Vorbim de singurul motor Raptor folosit la aterizare. Întâi au repornit toate 3, dar aterizarea s-au făcut cu unul singur care nu a dat randamentul scontat. Nu știu inca de ce.
    Soluția pt SN11 este să aterizeze folosind doua motoare, cu al treilea gata de acțiune în cazul in care unul din primele două nu furnizează tracțiunea necesara.
    Revenind la kaboom, aterizarea a fost prea dura, ceea ce a dus la strivirea unor picioare de aterizare și la fisurarea unui rezervor de combustibil. O perioada sistemele de siguranță au putut preveni explozia, dar probabil au epuizat lichidul de răcire sau ce folosesc ei acolo.
    Picioarele folosite acum sunt unele provizorii.

    Exista un grup numit SpaceX pe Facebook unde găsești informații de genul acesta. Au acolo și niște infograme privind toate SN-urile și evoluția zborului comparată la ultimele 3. Tweet-urle lui Elon de unde provin informații de mai sus sunt din aceași sursa

    2
  9. Imi pare rau, dar raman in continuare la parerea ca penismobilul papier mâché – folie de aluminiu – al lui Elon Musk e demn de…ARCA Space. 😀

    Nu ma pot obisnui cu raportul/”calibrele” dintre inaltime si diametru.

    https://twitter.com/stem_feed/status/1368505078185922560

    1
    • Cica cu SN15 (care va fi lansata dupa 11) vom vedea modificari. Probabil mai aproape de forma definitiva.
      Pe mine ma uimeste cel mai mult materialul, otel inoxidabil

      • @dinu…aparent nepotrivit, inoxul are avantajele lui fata de aluminiu sau chiar compozite:
        – rezistenta mult mai buna la oboseala
        – comportament mai previzibil la temperaturi joase
        – tenacitate mult mai buna (SN9 a zburat dupa o busitura zdravana, ceva de neconceput pentru o racheta clasica sau chiar un avion)
        – pret mult, mult, mult mai mic decat duralul ca sa nu mai spun de compozite
        – structura omogena, mai putin susceptibila la defecte tipice compozitelor (delaminari)
        – n-ai grija coroziunii
        – posibil ca au obtinut avantaje cu efectul de scara. Fiecare material e mai adecvat cu pt anumite dimensiuni ale structurii. La otel pt. structuri usoare o problema e sudura, Starship are in jur de 3mm grosime a peretelui ceea ce face sudura manuala posibila.
        Nu e prima oara cand inoxul e folosit la rachete, vechile rachete Atlas erau tot din inox, mult mai subtire. Exista si avioane din inox cum ar fi MiG-25.
        Musk incearca sa combine in mod fericit cateva concepte mai vechi (Big Dumb Booster in principal) cu posibilitatile din ziua de azi pt. ca a realizat o chestie f. importanta: pana nu reusim sa scadem drastic costurile cu kilogramul plasat pe orbita nu plecam nicaieri.
        NASA se pare ca n-a inteles episodul Apollo la fel cum USAF n-a inteles episodul F-111.

    • Excelent…daca lumea ar crede ca Starship are viitor inseamna ca n-ar fi destul de revolutionara 🙂 btw…e inox, aprox. 3mm grosime

  10. In dimineata asta SN11 a plecat spre zona de lansare. Se pregateste si SuperHeavy

  11. KISS – Keep It Simple, Stupid (o sa fie ceva fabulos cand va zbura)

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *