Știri

Precision Strike Missile

Lockheed Martin a primit un contract din partea Pentagonului în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari pentru fabricarea rachetelor PrSM. US Army își dorește să înlocuiască actuala rachetă balistică cu rază scurtă ATACMS, câte or mai avea prin depozite, cu PrSM, a cărei rază depășește 500km.

Contractul este unul de tip IDIQ – indefinite-delivery/indefinite-quantity (cu alte cuvinte este vorba despre o cantitate necunoscută dar livrările se vor face într-un termen limită), iar prima livrare va fi un lot de 400 de PrSM Increment 1.

Increment 1 – are ca scop înlocuirea ATACMS cu o rachetă cu rază mai lungă și mai precisă. Acest model are o rază de 500km și dispune de senzori interni de ghidare care-i permit doar lovirea de ținte fixe;

Increment 2 (Land Based Anti-Ship Missile – LBASM) – va fi o rachetă cu o rază de 1000km, o viteză mai mare și va avea la bord un senzor multi-mod care-i va permite să angajeze nave aflate în mișcare, fiind în esență o rachetă balistică anti-nava;

Increment 3 – aici discutăm despre implementarea unei mai largi palete de încărcături de lupta, una dintre ele fiind cea anti-buncăr;

Increment 4 și 5 – este vorba despre tehnologii care vor fi dezvoltate în viitor și nu se știe exact despre ce vorbim: o rază mai mare de 1000km, posibilitatea ca rachetele să fie lansate de vehicule autonome etc.

Deocamdată certe sunt primele două: rachetă clasică cu rază extinsă și varianta sa cu radar/senzor IIR etc anti-navă.

 

Norvegia crede în artilerie

Și pe cale de consecință aproape că își dublează numărul de obuziere auto-propulsate K9 Thunder achiziționând încă 24 de unități pentru aproximativ 470 milioane de euro.

După această nouă tranșă, forțele terestre norvegiene vor dispune de 52 K9 VIDAR.

Putem remarca că până la urmă scadinavii sunt mulțumiți de performanțele K 9, la modul general, iar lipsa pieselor de schimb – care a făcut ca armata norvegiană să tragă pe dreapta mașini de reîncărcare K 10 pentru a putea să țină operaționale obuzierele – a fost doar un accident de parcurs.

„Archer”ul suedez, respins de norvegieni pe motiv de mobilitate…

Primele 24 de obuziere K 9 au fost ordonate încă din 2017, pentru a înlocui obuzierele americane M109A3GN, iar în 2022 încă patru unități au fost comandate. Aceste ultime 24 de bucăți vor formă un nou batalion de artilerie, iar comanda include, pe lângă obuzierele în sine, și o anumită cantitate de piese de schimb.

Foarte interesant de amintit în acest context că în 2013 Norvegia a renunțat la achiziția a 24 de obuziere pe roți “Archer” (34 de tone masă) sub motivul unei mobilități reduse, deși obuzierul este suedez (lanț logistic foarte scurt si proiectat special pentru condițiile din Scandinavia) și au preferat un obuzier auto-propulsat pe senile cu o masă de 45 de tone. Dar nu cred că-i putem bănui pe norvegieni de lipsă de înțelepciune sau jocuri de culise.

 

Filipine

Țara asiatică este pe cale să se angajeze într-o cheltuiala foarte mare – 5,58 miliarde de dolari maximum – pentru achiziția  a 20 de aeronave F 16 Block 70. Autoritățile americane  tocmai ce au aprobat o eventuală tranzacție.

Pe lângă avioane, suma include și: 112 AIM-120C-8 AMRAAM, 40 AIM-9X Sidewinder plus ceva bombe, inclusiv 39 de GBU-39/B.

Cu toate acestea, în 2021 DSCA a mai aprobat vânzarea a 12 F 16 Viper pentru suma de 2,43 miliarde de dolari, dar localnicii nu aveau la dispoziție decât un milliard și afacerea a căzut. Mai apoi suedezii au venit cu oferta ca filipinezii să închirieze Gripen pe model unguresc și cehesc, dar lucrurile nu au mers mai departe.

Odată cu accederea la Casa Albă a noii administrații și odată cu declarațiile șefului Pentagonului, Pete Hegseth, cum că Statele Unite sunt dedicate punerii la dispoziție către Filipine a tot ceea ce este necesar pentru că țara să se poată apară în față oricărui tip de amenintari, a apărut și oferta care vizează cele 20 de aeronave F 16.

Că-o fi mult, că-o fi puțin, de reamintit că Bucureștiul va plăti 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de F 35A…

În același timp, este dificil de crezut că o țară atât de săracă precum Filipine își va permite o așa cheltuiala, dar rămânem totuși vigilenți și cu un ochi pe ei.

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Referitor la ATACMS, am citit undeva că racheta nu mai este în producție. Este adevărat? Dacă da înseamnă că noi am rămâne o perioadă de timp doar cu cele 54 care nu sunt suficiente.

    • finlandezii parca au anulat o comanda in 2024 din cauza pretului ridicat…

      in timp ce…
      „On July 1, 2024 Russia claimed to have recovered an ATACMS missile guidance system intact, and stated that Russian officials are studying the guidance system to „identify any weak spots””

      3
    • Contracts For July 2, 2024
      ARMY

      Lockheed Martin Corp., Grand Prairie, Texas, was awarded a $226,850,900 hybrid (cost-plus-fixed-fee and firm-fixed-price) contract for procurement of Army Tactical Missile System guided missile and launching assembly. Bids were solicited via the internet with one received. Work will be performed in Grand Prairie, Texas, with an estimated completion date of Dec. 30, 2028. Fiscal 2024 Foreign Military Sales (Estonia, Latvia, Lithuania, Morocco, and Poland) funds in the amount of $226,850,900 were obligated at the time of the award. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity (W31P4Q-24-C-0037).

    • Salut, era bine la fel ca Polonia sa achizitionam si niste lansatoare mobile de rachete K239 Chunmoo.
      Plus ca ei testeaza o noua racheta antinava ce poate fi montata pe aceste lansatoare si care va fi produsa incepand din 2026, iar Polonia e interesata de acest lucru.
      Un lucru care mi a atras atenția este ca Polonia vrea neapărat sa inchirieze un port la marea neagra.

      2
  2. ordonate = comandate pe meleagurile noastre

    4
  3. „În același timp, este dificil de crezut că o țară atât de săracă precum Filipine își va permite o așa cheltuiala”

    PIB 2023 Filipine : 437 miliarde $
    PIB 2023 România : 350 miliarde $

  4. Momentan PrSM ul e un vis umed ptr toți. Dă ce? Raza de +500km(nu dai pe mana oricărui nebun vectori care ii pot face pe ivani/ceainizi să declanșeze jihadul nuclear) și prețul,care,in acest moment e dă 3,5 mil.$. Ptr US Army care , să nu uităm, are prețuri preferențiale fără TVA uri și marje de profit nesimțite ca ptr restul săracilor. Adică, dacă o vor scoate la export,o să sară lejer de 5-6 mil. bucata. Și la warhead ul de doar 200lb dus nu prea se merită. Cât despre K9 era logic că vikingii să ia ceva șenilat. Juma de țară e tot anul sub un strat gros de zăpadă. Mai ales partea cu graniță comună cu ivanii. Bașca K9 e gândit de unii ptr nește ierni al dracu de geroase. Prin munții RPDK iarna sunt nopți cu -20°-25°lejer.

    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *