Noi sanctiuni impotriva Iranului
Dupa ce timp de doua zile surse israeliene insistasera asupra dezvaluirilor primului -ministru israelian legat de decizia ferma a Iranului de a construi o bomba atomica (ca si cand nu s-ar fi stiut de ani de zile de aceasta), si cerandu-se o interventie militara, lucrurile par sa se complice.
China a cautat surse alternative de petrol in Arabia Saudita si a avertizat Iranul ca nu il va sustine la nesfarsit ( vor fi dat drona rusilor, mai stii … ).
Astazi, o alta stire de senzatie: India a acceptat sa cumpere petrol din Iran cu plata in aur. Deci pe langa o bresa in embargoul financiar ce va sa intre in vigoare, se poate astepta o marire a pretului aurului si o devalorizare a dolarului. In tranzactie sunt asteptate sa participe banci indiene si turcesti. Iar China ar putea sa imite exemplul, in ciuda declaratiilor anterioare.
Incet-incet, totul se apropie de o piesa de teatru absurda. Dar oricum ar fi, imi pare ca noi tot in paguba vom ramane, indiferent de evolutia situatiei.
As mai aduga ca ieri UE a anuntat noi sanctiuni impotriva Republici Islamice. Aceste sunt insa mult mai dure si constau in interzicerea imortului de petrol din Iran si de aemenea blocarea cooperarii intre bancile iraniene si cele europene.
Ca de obicei, Iranul ameninta din nou cu, deja clasica, blocare a Stramtorii Hormuz, ble, ble, ble
Fortele Aeriene caseaza alte 5 MiG-uri 21
In anul 2012, Fortele Aeriene Romane vor casa alte 5 aparate MiG-21, avioanele supersonice urmand a fi cedate mai multor localitati din tara, pentru a fi expuse, in vederea amenajarii unor monumente comemorative.
Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Apararii (M.Ap.N.), MiG-urile casate au preturi cuprinse intre, atentie!, 929 de lei (nici 10 milioane de lei vechi) si 7145 de lei.
Avioanele vor fi demilitarizate, sigurul scop al vanzarii/ cedarii urmand a fi expunerea in spatii publice.
Aparatele vor fi trimise catre consiliile locale din localitatile Stoenesti, judetul Olt, Caransebes, judetul Caras-Severin, Mihail Kogalniceanu si Navodari din judetul Constanta.
Consiliile locale mai sus mentionate, se obliga sa realizeze cu fonduri proprii si prin mijloace proprii preluarea si transportul bunurilor mobile de la locul de depozitare a acestora la locul de amplasare precum si amplasarea intr-un loc vizibil unui public larg, angajandu-se totodata sa dispuna masurile necesare de ambientare suplimentara a zonei si de asigurarea securitatii, integritatii si intretinerii bunurilor, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
In 2011, alte cateva MiG-uri 21 si IAR-93 au fost scoase din evidentele Fortelor Aeriene Romane, demilitarizate, demontate si trimise altor localitati din tara pentru expunere.
In tot acest timp, pilotii romani de supersonic zboara tot mai putin in asteptarea deciziei izbavitoare de achizitie a unui model de avion militar multirol. Insa reprezentantii M.Ap.N. sunt mai interesati, se pare, de casare decat de achizitie.
sursa: aviatiemagazin
Portavionul chinezesc gata de teste cu avioane la bord
Se apre ca in sfarsit intaiul nascut (adoptat mai bine zis) al flotei chineze de portavioane se pregateste sa-si serbeze majoratul. Astfel portavionul chinez se afla intr-o faza de prgatire si inspectie serioasa pentru a putea, cred sursele, sa-si inceapa testele cu avioane la bordul sau. De curand au fost zariti mai multi…chinezi mergand in deja clasica linie, pentru verificarea pistei si deasemenea, alti ochi se jura ca au vazut tras langa BigBoy-ul chinezesc, un camion cu combustibil de aviatie.
Un grup de chinezi cautand ceva…
Daca va fi sau inca nu, vom vedea, deocamdata le yram prietenilor nostri multa bafta si sa-l vedem pe fostul Varyag, dandu-si binete prin Pacific cu mai greii sai omologi americani. Speram ca in curand sa devina prieteni…
sursa: defensetech.org
Misterioasa racheta a celor de la Boeing
Invaluita intr-un mare secret noua racheta a celor de la Boeing, face lumea sa-si puna intrebari. Anuntata ca fiind in dezvoltare inca din 2010, la salonul aeronautic de la Farnborough, noua arma americana naste curiozitati si asta din cauza faptului ca nimeni nu stie mai nimic despre ea.
Noua jucarie made by Boeing
Ar putea fi o noua generatie de rachete de croaziera, o inlocuitaoare a batranei Tomahawk AGM-86?! O noua racheta stealth incorporand ultimele tehnologii dezvoltate?! Ar putea avea legatura cu F-35, in conditile in care Norvegia deja are o racheta gata pregatita pentru JSF si omologata?!
Sau poate este o arma de penetratie(un mini-MOP) tot pentru F-35?!
sursa: defensetech.org
US Navy o noua nava LCS
Pe 14 ianuarie a fost crestinata cea mai noua nava americana LCS (Littoral Combat Ships), pe numele ei de scena USS Coronado. Cu o infatisare cu totul deosebita, acest tip de nava este proiectat pentru razboaie asimetrice si protectia litoralului. Mai mici decat fregatele, in schimb foarte agile, cu caracteristicii stealth, au capacitatea de a opera in ape putin adanci foarte aproape de tarm. In principiu au la bord doua elicoptere UH-60 si pot transporta mici unitati de asalt, in conditii de foarte mare mobilitate si viteza.
USS Coronado, LCS-4, la iesirea din santier
USS Corodano este a patra nava LCS, lansata de US Navy, avand indicativul LCS-4. Uimitoare din punct de vedere constructiv, nava face parte din clasa Independence, fiind a treia din clasa ei. Prima nava LCS USS Freedom nu face parte din aceeasi clasa, fiind o solutie constructiva monococa, in timp ce Independence class, sunt nave tip trimaran.
Intrarea in serviciul operational este prefigurata pentru sfarsitul acestui an.
Sursa: defenestech.org
Brazilia se apropie de decizia privind achizitia de multirol
Ministerul Apararii din Brazilia, alaturi de intregul guvern federal, pregateste, in prima parte a acestui an, anuntarea deciziei privind castigatorul concursului pentru dotarea fortelor aeriene cu aparate multirol.
“Presedintele stie cat este de importanta aceasta decizie si sper ca o va lua in prima jumatate a anului”, a anuntat ministrul Celso Amorim.
In competitia pentru dotarea Fortelor Aeriene Braziliene se afla americanii de la Boeing, cu F/A 18 SuperHornet, francezii de la Dassault, cu Rafale, si suedezii de la Saab, cu JAS 39 Gripen.
La nivel de zvonistica, Hornetul american este favorit, insa exista un curent destul de puternic impotriva lui F-18 deoarece yankeii nu prea sunt dispusi la transfer de tehnologie. Pe locul secund este Gripen NG, singurul neajuns al acestuiat fiind, in opinia unor analisti, faptul ca este monomotor. Rafale este si aici ultimul, in ciuda unei sustineri politice aproape fara precedent, conturandu-se un nou esec pentru francezi.
sursa: aviatiemagazin
USS Coronado, LCS-4, la iesirea din santier… sinistru mai arata navele astea! Nu mai tin minte in ce film SF am vazut o lume a viitorului pustiita de razboi si bantuita pe ape de vase militare cu aspect asemanator, in aer cu drone semanand foarte bine cu actualele pasaroaie teleghidate iar pe uscat un soi de vehicule de lupta care tare aduceau cu ultimele proiecte in domeniu…
Visul, pardon! cosmarul incepe sa devina realitate…
🙂
Parca sunt „Monitor Warship”-uri…
Mie mi se par chiar frumoase, asa cu trei corpuri. Intradevar arata foarte futurist…
Bre, fromoasa nava…mie chiar imi place cum arata…bine,mi-ar mai place sa vad citeva , fo zece , aja, parcate la constanta, pentru apararea litoralului, si eventual pentru infil ceva baieti destepti pe alte coaste mai rosii, asa…dar na…visez si io 🙂 🙂 🙂
Bre, zece?! Delir ii zice la boala asta! Stiu pentru ca o am si eu 🙂 ! Cum inchid ochii, cum le vad la noi in port…Bine eu vad si multe altele, daia zic, delir frate in stare destul de agravanta! 🙂
bre nea George,stii ce zic io??? hai sa o punem de un delirium tremens la gramada, ii dam si cu niste mantre si cu niste Hare krisna, poate-poate cind iesim din transa vedem visul implinit…alta sansa nu avem…:) 🙂 🙂
Bre io ma bag…nu tin la delirum tremurus dinala de zici matale, da cateodata ma apuca cate o furie oarba, mai ales ca stiu ca s-ar putea ca delirul sa devina realitate…
Asta cu sansa nu se stie nicodata, eu sunt optimist, altfel nu mai bagam sa fac reclama armatei pe aici. Avem bre sanse, daca nu noi, atunci aia mici…Stiu ca asa zicea si tata, dar eu tot mai sper.
A mai vazut cineva asta:
http://www.rtv.net/cat-costa-eliberarea-frecventelor-de-telefonie-mobila-in-acest-an_12295.html ?
Sa vedem cat costa instalarea noilor echipamente… dar e posibil sa ramana si ceva bani pentru MAPN!
Costurile eliberării benzilor de frecvenţe radio care vor fi scoase la licitaţie în acest an pentru furnizarea de servicii de comunicaţii de bandă largă însumează 234,4 milioane de euro, din care ANCOM va suporta 30 milioane de euro, iar diferenţa va reveni operatorilor câştigători ai licenţelor.
„Aceste benzi, aflate în prezent parţial în utilizare guvernamentală de către MApN, urmează a fi scoase la licitaţie de către ANCOM în vederea furnizării de servicii de comunicaţii de bandă largă. ANCOM urmăreşte să stimuleze astfel concurenţa în piaţa de comunicaţii, pentru a oferi consumatorilor mai multe posibilităţi de alegere şi pentru a extinde accesul la aceste servicii în zonele rurale şi în acele zone în care instalarea reţelelor fixe de comunicaţii este dificilă sau ineficientă din punct de vedere economic”, se arată într-un comunicat al ANCOM.
Ma intreb cat ar costa sa transformam Mig-21 si IAR 93 in proiectile antinava. Pui sisteme de navigatie inertiala, de pilotaj de la distanta si/sau radar, vreo 500 kg explozibil si ai un Exocet mai mare si cu raza de actiune pana in Georgia.
Politicul domină tehnicul. Cui i-ar conveni în prima fază 5 (şi mai apoi 20-40) drone capabile să manevreze, comandate de la distanţă, la fel de bine ca un avion de vânătoare, foarte greu interceptabile, supersonice… în mâna „puterii regionale” România?.. Mai ales că la capacitatea unui astfel de aparat de zbor, e foarte uşor să îi pui în loc de explozibil un container cu nişte Sarin sau VX, chiar dacă oficial aşa ceva nu există în forţele noastre aeriene 🙂
Unuia care are doar vreo 5 nave de luptă în Marea Neagră, în niciun caz.
~Nautilus
Daca-i lasam pe Mithbusters ne rezolva ei avioanele sa fie telecomandate in 3 luni. Eu zic ca-s costuri de maxim 500.000 USD/avion (vector). Si as transforma toate rablele, inclusiv IL28 si An24 in bombe one-way.Un An24 ticsit de explozibil ar fi o problema pentru navele din Sevastopol. Bine, ar patrunde mai greu, ca nu prea e stabil la 50 m altitudine cat ar fi altitudinea de zbor ca sa nu fie interceptat, dar why-not? Cu niste echipamente de bruiaj adecvate are sanse sa intre in zona, ca de intors acasa nu ne mai intereseaza.
George, unde pot sa iti trimit ceva pe mail. Am primit o chestie oarecum interesanta, nu stiu cat de real sau nu este dar…
hai Georgica 🙂 ca suntem curiosi
Gata bre eu mi-am facut treaba. Am trimis mail-ul….acu tre sa asteptam 🙂
Iar mail-ul de contact este: romaniamilitary@gmail.com . este scris sub gravatar 🙂
????????
nimic inca?
Ba da frate, are legatura cu miscarile de la Universitate….Intra maine. Daca nu mai ai rabdare iti dau pe mail. Da-mi un semn.