Iranul lanseaza sateliti
Iranul lanseaza al treilea satelit propriu, cica pentru observatii, experimental. „Satelitul Navid a fost lansat cu succes şi urmează să fie plasat pe orbită la o altitudine ce variază între 250 km şi 350 de km„, a anunţat Hamid Fazeli, preşedintele Organizaţiei spaţiale iraniene, citat de agenţia oficială Irna. „Satelitul cântăreşte 50 de kilograme şi a fost trimis cu ajutorul lansatorului Safir„, a adăugat el.
Acum ne putem intreba care este experimentul: satelitul, sau capacitatea rachetei Safir, de a lansa pe orbita o masa de 50 de kg?! Ca de la lansarea de sateliti, la intercontionentale nu mai sunt multi pasi, Iranul detinand in present doar rachete cu raza medie.
Si cum in statul Islamic cam totul se subordoneaza militarilor, sloganul: “Totul pentru front, totul pentru victorie!” ar putea avea conotaii nucleare pentru restul lumii!
Sursa: Evenimentul Zilei
Incercarea de al da jos pe Assad esuata!
Debka a dat publicitatii, vineri, ( drept ca doar pentru cititorii platitori ) amanunte despre complotul menit sa rastoarne actuala conducere siriana, in frunte cu Bashar Assad. Reamintim ca Damascul ar fi trebuit ocupat de 300 de tancuri, sub conducerea unui comandant de divizie in cursul zilei de luni sau cel mai tarziu in noaptea de luni spre marti. Debka sustine ca ar fi fost cea mai importanta operatiune secreta de la inceperea ” primaverii arabe ” incoace, generalul rebel avand in spate serviciile secrete ale Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Turciei, Iordaniei, Arabiei Saudite si Qatarului.
In mod ciudat , informatia i-a parvenit lui Bashar Assad nu din partea serviciilor sale secrete, ci din surse externe prietene, Rusia sau Iran.
Pe alte site-uri se speculeaza ca mai probabil Rusia.
Toti impotriva unuia. Oricum, au mai patit-o si altii. Atata ca Ceausescu nu mai avea nici un prieten.
Asa cum am speculat si in alte articole, de aceasta data Rusia se pare ca este cu arme si bagaje in tabara lui Assad! Flota rusa din apele siriene, transferurile de armament catre Siria, sustinera politica in Consiliul de Securitate si mai nou implicarea la nivel de servicii secrete, pentru sustinerea actualului regim.
In acelasi timp se poate observa o usoara departare de Iran. Daca in cazul Siriei ajutorul rus este palpabil si la lumina zilei, in cazul Iranului acesta este mai mult declarativ, o noua impartire a sferelor de influenta, s-ar putea sa fi avut deja loc!
Si ca lucrurile sa fie si mai clare, Vocea Rusiei anunta ca avansul platit de Iran pentru sistemele de rachete S-300, a fost inapoiat de Rusia
Sursa: Debka file
Cehia continua cu Gripen
Schimbare: Ministerul ceh al Apararii vrea sa prelungeasca leasingul de avioane Gripen
Licitatia pentru noul avion supersonic pentru armata ceha, care fusese prezentata pana de curand drept o conditie necesara de Prim Ministrul Petr Necas, se pare ca are toate sansele sa fie amanata. Si poate chiar nu se va mai tine deloc. Potrivit unor surse apropiate de guvern, Ministerul Apararii vrea sa negocieze exclusiv de acum incolo cu Suedia, pentru un leasing pe viitor al aparatelor de zbor Jas-39. Procedura sugerata face obiectul unui document confidential, care este discutat in prezent de cabinetul lui Necas. „Procedura propusa este de a discuta mai intai cu Suedia despre conditiile continuarii leasingului, dupa 2015. Guvernul ar trebui sa cunoasca rezultatele negocierilor in termen de sase luni,” au declarat sursele anonime apropiate guvernului. Cabinetul (Ministrului ceh al apararii Alexandr) Vondra se pare ca ar fi fost inspirat de Ungaria.
Militari romani se pregatesc in Germania
In cursul lunii ianuarie, 450 de militari au ajuns la centrul din Hofenfels, Germania, pentru antrenamente predislocare in Afganistan. Pregatirea are in vedere conducerea de vehicule tip MRAP, identificare si neutralizare dispozitivelor de tip IED.
Unitatile romanesti se antreneaza in comun cu unitati americane pe scenariul de contra-insurgenta, intr-un mediu care seaman foarte mult cu mediul real de lupta din TO. Mai precizam ca costul antrenamentelor este suportat de Armata Americana, conform intelegerilor aflate in desfasurare.
Sursa: Karadeniz press
În dotarea flotei ruse vor intra 8 submarine nucleare
Până în 2018, forţele nucleare strategice ale Rusiei vor primi opt submarine purtătoare de rachete „Borei”, pentru care a fost creat complexul de rachete „Bulava”. Două dintre ele, „Iuri Dolgoruki” şi „Aleksandr Nevski”, vor intra în componenţa flotei ruse anul acesta. În decursul următorilor şase ani se va construi câte un purtător de rachete pe an.
FOTO: RiaNovosti
Sursa: Vocea Rusiei
Noi rachete pentru avioanele de vânătoare de generaţia a cincea
Cel mai nou complex de rachete de generaţia a cincea este creat de corporaţia rusă „Tacticescoe Rachetnoe Vaarujenie” (Armament Tactic cu Rachete). Caracteristica complexului este fuzelajul interior unde vor fi amplasate rachete.
Avionul de luptă de generaţia a cincea sau aşa cum este numit PAK FA este un aparat de perspectivă pentru aviaţia militară ce trebuie să apară în cadrul forţelor aeriene ruse peste câţiva ani. Activitatea axată pe crearea acestui avion este în plină desfăşurare, iar numărul de zboruri de încercare a depăşit 100. T-50 poate fi numit pe drept cuvânt un aparat unic, deoarece combină funcţiile unei aeronave de luptă şi de atac. Toate armele cu care sunt dotate avioanele PAK FA se află în diferite stadii de testare. Câteva dintre ele sunt supuse testărilor de stat, unele le-au finalizat şi va începe în curând producţia de serie, spune directorul corporaţiei TRV, Boris Obnosov.
„În avionul de generaţia a cincea multe arme trebuie amplasate în interiorul fuzelajului. Acest lucru se face pentru ca avionul să fie mai puţin vizibil.
În conformitate cu programul complex de elaborare a unor mijloace aeriene noi de distrugere, corporaţia are sarcina de a utila avioanele de vânătoare din a cincea generaţie cu mijloace de distrugere din nou generaţie. Este vorba de rachetele “aer-aer” şi de cele “aer-sol”.”
În clasa „aer-sol”, mijloacele de distrugere includ în sine bombe reglabile de calibru 250, 500 şi 1500 kg, cu sisteme noi de ghidare. În acelaşi timp bomba de calibrul 250 se va afla în interiorul fuzelajului. În plus T-50 va fi echipat cu rachete de viteză mare anti-radar, echipate cu noi ogive de autoghidare cu raze infraroşii de vânătoare.
În general programul creării de armament pentru avionul de vânătoare din generaţia a cincea este strict coordonat cu mersul lucrărilor la avionul de vânătoare T-50.
FOTO: Ria Novosti
sursa : Vocea Rusiei
În 2012 Rusia va elabora două rachete de tip nou
În 2012 specialiştii ruşi vor elabora două rachete de tipul H-31 care nu au analog în lume, a declarat marţi directorul general al corporaţiei „Takticeskoie Raketnoe Voorujenie”, Boris Obnosov.
„Racheta se află în stadiul de pregătire pentru începerea producţiei în 2012 şi livrări pentru export”, a declarat Obnosov. Clienţii străini sunt foarte interesaţi de acest tip de arme, a menţionat el.
Rachetele H-31 şi H-31PD reprezintă cele mai noi mostre pentru export. H-31 este o rachetă supersonică antinavă cu rază lungă de acţiune, racheta H-31PD este o rachetă antiradar autodirijată.
sursa: Vocea Rusiei
Zilele trecut au plecat si trupele moldovene in germania. Oare se antreneaza impreuna?
Da.
MRAP rusesc:
http://www.napocanews.ro/2012/02/nou-transportator-blindat-rusesc-capabil-sa-reziste-impotriva-minelor-antitanc-fotovideo.html
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-LeOjj2XjzA#!
Formularea corectă: „Până în 2018, forţele nucleare strategice ale Rusiei vor primi opt submarine purtătoare de rachete „Borei”, pentru care a fost creat complexul de rachete „Bulava”. Două dintre ele, „Iuri Dolgoruki” şi „Aleksandr Nevski”, vor intra în componenţa flotei ruse anul acesta. În decursul următorilor şase ani se va construi câte un purtător de rachete pe an… dacă preţul petrolului va sta la peste 95 USD/baril şi al gazului natural la peste 500 USD/1000 mc până în 2018.” 🙂
Atât Rusia modernă post-Elţân cât şi regimurile din acele state foste sovietice care s-au îmbogăţit spectaculos (vorbesc de Kazahstan…) sunt dependente de exportul de resurse. Şi nu din raţiuni tehnice, ci politice: URSS avea o industrie cam demodată, mare consumatoare de resurse, susţinută de o cercetare ştiinţifică aproape exclusiv militară, cu standarde diferite de cele vestice (până şi Ceauşescu respecta normele DIN, fiindcă era interesat să vândă produse în Vest), bazată pe o infrastructură gândită greşit, fiindcă era şi ea concepută potrivit cu cerinţele militare.
Exemple uşor de înţeles pentru public: Benzina cu CO 76 a fost ţinută în producţie până în prezent, fiindcă era ieftină şi nu necesita aditivi, şi putea fi fabricată rapid în rafinării mai slab utilate, dar asta a făcut ca majoritatea motoarelor ruseşti să fie construite ineficient, cu rapoarte de compresie mici, mari consumatoare de carburant – încă din anii ’70, maşinile ruseşti exportate în Vest erau remotorizate chiar şi pentru acele norme de poluare de atunci. De prin 1980, când au adoptat carburanţii moderni, CO 95 şi 98, şi până prin anii 2000, au preluat integral modele din vest pentru a le fabrica local, ca să sară peste necesitatea cercetării, testării şi experimentării: Volga Siber = Chrysler Sebring foarte puţin modificat. Aviaţia militară a fost gândită pentru aparate de zbor capabile să fie produse rapid, cu costuri minime, în zeci de mii de bucăţi, aşa cum au făcut în Al Doilea Război Mondial, chiar şi în puţinele fabrici care aveau să mai scape după un război nuclear – motiv pentru care MiG-21 era greoi, puţin manevrabil, cu un radar de tot rahatul, ergonomia cabinei demnă de a unei locomotive cu abur, cu o autonomie ridicolă, dar există mai bine de 11 000 de bucăţi produse, faţă de numai 4450 de F-16 în toată lumea.
Sunt lucruri care nu ţin de un inginer, un director de companie sau un ministru, ţin de întreaga structură socială: norme tehnice diferite = cost mare pentru a produce 2 linii diferite de produse, sau te mulţumeşti cu unul singur produs conform normelor locale, dar neexportabil; infrastructură diferită = produse care nu pot funcţiona decât foarte prost în afara ei; organizare diferită a societăţii = unele produse sunt inutilizabile sau pur şi simplu nu e nevoie de ele.
Deci Rusia fie se transforma într-un stat capitalist, cu toate cele bune şi rele, fie refuza să participe la pieţele mondiale şi rămânea izolată.
Fiindcă o transformare radicală nu era posibilă, s-au mulţumit să rămână la singurul sitem care funcţionase sub Elţân şi Putin, un „jumătate-capitalism, jumătate-feudalism” în care baronii comunişti practic ţin în stăpânirea lor tot ceea ce mişcă, se fac bani din petrol şi minereuri care se sparg pe te miri ce, se construieşte ca pe vremea lui Stalin, ţara e membră G8 şi cuvântul ei are greutate în tot ceea ce ţine de resurse, dar moneda ei e ca şi inexistentă în relaţiile internaţionale, e primul producător de petrol din lume, dar în afacerile bancare e foarte puţin peste zero.
În concluzie, dacă prosperitatea Americii sau a Uniunii Europene ţin de ceea ce se mişcă pe Wall Street, în City of London sau pe la Frankfurt, prosperitatea Rusiei ţine de alte lucruri, şi interesele ei în chestiunea Iranului, a Libiei sau a proiectelor Nabucco şi South Stream s-ar putea să fie un pic diferite de ceea ce se crede.
~Nautilus
Foarte adevărat dar exemplele date de tine sînt un pic greșite. MiG-21 a fost conceput ca interceptor, sarcina lui principală era să decoleze și să ajungă foarte repede într-un anumit sector să realizeze interceptarea și să se întoarcă la aerodrom, totul făcut cu ghidare de la sol. El era parte a unui sistem, nu o armă de sine stătătoare d-aia în țările unde a fost exportat, țări care nu au avut posibilitățile financiare să importe tot sistemul de luptă, avionul a fost folosit și în multe alte roluri pentru care nu era bine adaptat, de aici și aprecierile critice. La auto vehicule e altă poveste. Multe din ele erau făcute astfel încît întreținerea și exploatarea lor să se facă de către oameni puțin pregătiți cu mijloace rudimentare iar carburanții și lubrifianții folosiți sînt de proastă calitate. O parte din autoturismele produse de ei , pe de altă parte, sînt licențe, din vest și care au fost construite în concordanță cu standardele acelor ani. Aici ai dreptate datorită lipsei pieței concurențiale și datorită sistemului politic și social aceste produse au evoluat foarte puțin și nu în bine față de obiectul licenței. Abia după anii 90 cînd au intrat la ei pe piață produsele altor fabricanți au început și ei o aliniere la standardele lor sau au vîndut unele din capacitățile de producție.
„Multe din ele erau făcute astfel încît întreținerea și exploatarea lor să se facă de către oameni puțin pregătiți cu mijloace rudimentare iar carburanții și lubrifianții folosiți sînt de proastă calitate.”
Cerc vicios: consumabile proaste => tehnologie concepută pentru ele, lucrată din topor => lipsa interesului pentru a produce consumabile mai bune => tehnologie concepută pentru consumabile proaste, lucrată din topor => în continuare nimeni nu e interesat de consumabile mai bune => gândirea întregii populaţii se modifică, ajung să creadă atât producătorii, cât şi consumatorii că aşa trebuie să fie => nimeni nu mai are interesul să schimbe ceva…
De asta nu ai cum să rupi cercul vicios, ţine de întreaga structură socială.
(Uneori e avantajos să fabrici acest gen de produse, de exemplu atunci când era vorba de unele mărci de ceasuri, ca Vostok şi urmaşii săi moderni, Vostok-Europa, Aviator, Buran, Poliot: aveau o calitate comparabilă cu a mărcilor elveţiene mai ieftine, dar costau mai puţin şi erau aproape indestructibile. Sau când e vorba de armamentul uşor personal: puşca mea IJ are exact 3 piese în mişcare. Nu e frumoasă, are un lemn cam urât, tărcat ca al puştilor americane ieftine, e grea, e neergonomică, dar trage foarte bine şi precis şi nu are ce să se strice la ea, nici măcar în cazul ipotetic în care ai lua-o de ţeavă şi ai da cu ea în capul vânatului 🙂 )
Încearcă însă să fabrici un iPod gândindu-l „sovietic” şi va ieşi un jaf.
~Nautilus
Bre stai sa-ti spun ceva! Pe vremea lui Ceasca, tata mi-a adus din URSS un videoplayer, Zefir parca ii zicea!
Fratilor cantarea 15 kg, era din otel masiv(carcasa), si avea doua manere. Caseta se baga ca la casetofoanele alea vechi, in sensul ca apasai pe un buton si capacul sarea intr-o parte. DACA faceai prostia sa lasi o cana de cafea pe capac…o arunca la doi metri.Avea frate niste arcuri…In rest mergea bine.
Cand l-am aruncat functiona perfect, doar ca facea ceva zgomot ca avea doua ventilatoare puternice. Aaaa si mai facea si caldura, iar de consumat, nu mai stiu ca pe vremea aia, stateam la casa si aveam, ca toata lumea, un jmel la curent! 🙂
„600v”, maestrul iPod-urilor „sovietice”: http://600v.deviantart.com/
Recomand „Browse Gallery”. 🙂
Astea rachete rusesti … cu bonus http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?99988-Russian-Photos-(updated-on-regular-basis)/page3007 (prima poza ).
Si in aceasta pagina ceva instructie la tageri http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?99988-Russian-Photos-(updated-on-regular-basis)/page3002
Am vazut pe discovery un documentar numit Tapinarii unde ne aratau canadienii cum taie si transporta copacii aia aveau niste camioane ce le trebuiau drumuri amenajate si autoincarcatoare speciale uite ce au rusnacii de ii lasa pe astia cu ochii in soare
http://www.youtube.com/watch?v=-YhiZ7LpqPE