Stiri militare

Misterul se ridica

Regele Ferdinand va fi fregata romaneasca ce va participa la patrularea anti-piraterie din Golful Aden, desi la instructia cu USS Vella Gulf a participat Regin Maria. De ce?! Pai…se pare ca Regina Maria ar fi intr-o forma mai proasta, tehnic vorbind, decat Regele, de aceea se prefera ca intr-o patrulare mai lunga sa fie trimis Regele Ferdinand. Chiar si cand se discuta de modernizarea celor doua fregate, prima pe lista, din acelasi motiv, era Regina Maria.

„Majestatea Sa” Ferdinand!

Scutul anti-racheta al NATO merge inainte

Viitorul scut anti-racheta NATO, din care va face parte si Deveselu, va avea centrul de comanda la Ramstein in Germania. Centrul de comanda din Ramstein va deveni activ dupa summitul NATO de la Chicago din luna mai, au precizat aceleasi surse.

Spania a anuntat ca este de acord sa gazduiasca o componenta navala in Mediterana a scutului, in timp ce interceptorii de la sol, vor fi plasati in Romania, activi din 2015 si Polonia, activi din 2018. De asemenea radarul montat in Turcia este deja operational.

Germania si-a anuntat si ea disponibilitatea de a participa la scutul anti-racheta, prin punerea la dispozitie de rachete Patriot, aflate deja in dotarea armatei germane.

Asadar scutul merge inainte!

Sursa: defensenews

Mortierul de 81mm de la BAE

BAE Systems a scos pe piata, si are in oferta, un mortier de 81mm, care poate folosi proiectile ghidate prin GPS si aripioare Canard. Noul tip de mortier a fost prezentat public pe 31 ianuarie si a fost descris ca o arma care permite infanteriei: “one-shot, one-kill”!

In timpul testelor performatele noii munitii au fost remarcabile: daca cu munitie clasica, abaterea era de 40m, la o traiectorie liniara de 4 km, noul sistem de ghidare a oferit o abatere de doar 4m!!!

Sa zicem ca vrem si noi?!

Proiectilul de 81mm, ghidat GPS cu aripioare Canard, al BAE

Proiectil romranesc pentu mortier de 81mm, ghidat prin GPS si ajutat de motor racheta

FOTO: Vali

 

Sursa: defensenews

Un nou elicopter de atac chinezsc

Doamnelor si domnilooooor! Va prezentam cel mai nou, cel mai frumos, cel mai rau chinez vanator de tancuri! Faceti cunolstinta cu Z-19, noul elicopter chinezesc de atac, care are la baza Eurocopter Dauphin, asta daca incercati o senzatie de deja-vu.

Mai clar si ca toata lumea sa stie, Eurocopter Dauphin este celebrul elicopter cu elicea anti-cuplu inserata in fuzelaj si care este folosit si de Garda de Coasta Americana…Si uite asa se incuscrira americanii si cu chinezii. Nasi, europenii de la Eurocopter!

Z-19

Sursa: defensetech.org

Indonesia a comandat trei nave cu coca tripla, trimarane

Marina Indonesiana ne face invidiosii! Ori ca sunt destepti, ori ca turismul merge bine, faptul ca se doteaza cu nave intradevar moderne este o realitate! Moderne si extrem de frumoase!

X3K, noul trimaran de patrulare al indonesienilor

Astfel indonesienii au comandat trei nave de patrulare tip trimaran, din fibra de carbon, 130 de tone masa dislocuita, lungime de 62 si-un pic de metri. Ideea e sa fie folosite mai ales in apropierea coastei, de aici si pescajul undeva pe la 3m. Viteza…peste 60 km/h…Vor avea la bord si cate doua rachete anti-nava si o gramada de mitraliere. Stirea cu adevarat importanta este ca navele vor  fi construite in Indonesia! Oameni destepti!

Sursa: strategypage

Avion LEGO X-56A

Americanii e clar ca au prins drag de drone! Desi acestea le-au adus si multe necazuri si rusine in ultimele luni, dragostea e clar curata, ca tot drone vor sa aiba!

Astfel o noua jucarie, demontabila de aceasta data, a fost prezentata de Lockheed Martin si celebrii baieti de la Skunkworks. Cine nu stie cine sunt astia…e de rau bre!

Asadar X 56A are in fisa postului patrulari foarte lungi si la mare altitudine, intru folosul americanilor si bucuria talibanilor. Frumusetea noii drone este ca poate fi bagata intr-o rulota, asamblata acolo unde au nevoie de ea si zbrrrrr in aer pe perioade foarte lungi de timp si cu un minim control de la sol.

Sa-i uram noului nascut ceva mai multa bafta decat RQ-170 si sa se lase mult mai greu atrasa de frumusetile alora de trebuie sa-i supravegheze. Inca un necaz ca ala cu iranieni si vor ajunge la fel de vestiti ca Stan si Bran! Fereasca Al de sus…

X56 A

Sursa: defesetech.org

16 comentarii:

  1. 1. Cred ca exprimarea corecta ar fi „mortier”. „Mortar” cred ca avem destul in Romania…
    2. Exemplul elicopterului chinezesc ar trebui sa dea de gandit si celor de la IAR S.A. dar in primul rand celor de la departamentul de inzestrare.

    Elicea anticuplu „fenestron” nu este o noutate, fiind folosita si la SA 341/SA 342 Gazelle si la RAH 66 Comanche, nu doar la AS360/5 Dauphin.
    Mie mi-ar fi placut sa vad o varianta a Super-Puma produsa la noi cu fenestron.

    Fenestronul este o varianta mai robusta si mai putin zgomotoasa de elice anticuplu, a 3-a varianta fiind sistemul NOTAR (NO TAil Rotor), insa si cea mai scumpa.

  2. Faptul că în ciuda a 60 de ani de evoluţie a tehnologiei şi aerodinamicii drona aia seamănă a Dracului de bine cu proiectul german nerealizat Arado E.555-7 e doar o coincidenţă?… 🙂

    (Când a fost conceput proiectul lui B-2 Spirit, niciunul dintre designerii de la Northrop nu văzuse cu ochii lui vreun avion tip „aripă zburătoare”, fiindcă ultimul care a zburat pe teritoriul american a fost Northrop YB-49, care a fost dat la topit în 1950. Astfel încât l-au adus pe Jack Northrop de la pensie, la 86 de ani, ca să le spună dacă obiectul pe care l-au desenat ei poate sau nu să zboare. În mod curios, au ales exact aceeaşi anvergură pentru B-2, 52,4 m, ca şi pentru defunctul YB-49, şi o amplasare a celor 4 reactoare foarte apropiată. Se pare că moşulică mai avea nişte aşi în mânecă, deşi nimeni n-ar fi crezut asta 🙂 )

    ~Nautilus

    • Parca fratii Horton, daca retin bine numele, au creat, in Germania, aripa zburatoare?!

      • Nu, de fapt cu aproape 10 ani înaintea lor a făcut-o Boris Ivanovici Ceranovski în URSS…

        ~Nautilus

        • Nu am stiut! Insa nu poti sa nu ramai uimit in fata scolii ruse de aeronautica si sa te intrebi, daca Rusia ar fi avut o traiectorie normala dupa abdicarea Tarului, unde ar fi fost astazi, cu toate resursele aflate la dispozitie, mai ales cele intelectuale…

    • Ăsta e banc. Or fi topit ei avionul, dar documentația tehnică nu au aruncat-o așa că atunci cînd a fost demarat proiectul nu au trebuit să reinventeze roata.

      • Se întâmplă tot timpul, oricât de ordonată ar fi lumea: firmele mai dau faliment, se schimbă conducerea, se inundă sau ia foc câte o arhivă… Era renumit cazul computerelor de bord de pe navele spaţiale Apollo, care nu sunt compatibile cu nimic: programele pentru ele sunt unicat, au fost scrise în cod maşină, fiindcă tehnologia primitivă a anilor ’60 nu permitea altceva, dar odată misiunile Apollo încheiate nu mai existau computerele ca atare, programatorii au murit, firmele care le-au construit s-au reorganizat sau au dat faliment, planurile s-au pierdut, iar un computer modern nu prea are cum să ruleze un cod scris strict pentru un alt model şi a cărui sursă e necunoscută. Dacă ar trebui să fie construită în zilele noastre o rachetă Saturn V cu tot cu componentele pentru Apollo, ar trebui să o echipeze cu computere moderne construite de la zero.

        În cazul nostru, Jack Northrop s-a retras din Northrop Corporation la începutul anilor ’50, acţionarii s-au schimbat de mai multe ori, arhivele s-au mutat, aşa încât de unde să scoţi în 1981 planurile detaliate al unor avioane topite în 1950 şi să construieşti ceva care să fie asemănător, dar conform cu alte cerinţe şi cu alte tehnologii?

        ~Nautilus

  3. Chinezii astia…l-au schimbat pe WZ-19, la inceput era ceva similar cu WZ-10 (http://pic.itiexue.net/pics/2010_8_28_88848_11688848.jpg) si mai „stealth”, cand colo, „back to the basics”, Haitun Z-9, in stil „commonality” ca UH-1Y Venom si AH-1Z Viper. Si cu cockpit-ul ala similar cu Cobra-Comanche…Insa nu inteleg pozitionarea senzorilor in nas, parca trebuiau mai sus, unde naiba mai are loc sa latre cateaua?

    Asta era varianta originala de WZ-19:
    http://img546.imageshack.us/img546/2429/0113058784655478052447.jpg

    Si astea doua de WZ-10:
    http://img52.imageshack.us/img52/3603/01130750166754735628206.jpg

  4. Ar fi ok sa avem si noi acest aruncator de mine de 81mm.Va dati seama ce efect ar avea acestea asupra inamicului.Intrebarea este cat costa un asemenea proiectil?

    • Deja avem un proiect de aruncator de 81mm, ghidat GPS si asistat de un motor racheta, pentru o bataie marita, facut de Carfil. Se numeste BAMD-81 si a fost prezentat la ultimul Expomil.

      • Vali, ai ceva date despre el? Se afla in productie sau este doar un prototip de fabrica? Fiindca, cei de la ACTTM aveau in cercetare un proiectil ghidat pentru aruncator, si este posibil, daca nu probabil, ca acesta sa fie rezultatul. Proiectul a demarat in 2005 parca…

        • La Expomil a fost prezentat doar un poster, deci banuiesc ca nu e inca in productie.
          Stiu ca partenerul extern e Rockwell Collins, furnizeaza receptorul GPS.
          In privinta restului detaliilor tehnice, am o poza de la standul Carfil cu posterul, o sa o trimit lui George cu rugamintea de a o include in articol (sau intr-unul noul).

          Stiu ca mai exista un proiect legat de instalarea unei platforme orientabile, automatizata, pentru aruncatoarele de 81mm pe transportoare, coordonatele tintei fiind furnizate prin GPS.
          Chiar si fara un proiectil ghidat GPS, platforma poate imbunatati serios precizia bombardamentului.
          Partenerii in acest proiect sint Electromecanica, UTI, Carfil, Moreni si, fara sa fiu 100% sigur, ProOptica..

        • Vali, chiar te rog sa-i transmiti lui George acel poster! Da exista un asemenea proiect ce se doreste a fi integrat pe noul TBT, iar la origine ar fi frantuzesc. Se refera si la calibrul 120 mm, si a fost prezentat la Expomil, avand chiar si o plansa cu dispunerea sistemelor, chiar si o macheta de SAUR 1 cu asa ceva. Am o poza pe care am sa i-o transmit lui George, pentru tine!Multam de info!

  5. Bre, ce-mi vazura ochii! Trimaranul ala, X3K, este cumva de sorginte klingoniana? Extrem de frumoasa si de futurista. Ce bine ca la altii se poate!

  6. chinezii au ” preluat ” conceptul ….:-)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Denel_AH-2_Rooivalk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *