Strategia nationala de aparare. Care strategie?

Ion Petrescu

 

35 de comentarii:

  1. Ia uite ce strategii nascocesc polonezii:
    https://www.youtube.com/watch?v=yzbCkHxNxvc
    Eu am pareri impartite cu privire la trupele astea paramilitare… „Armata de week-end”, sub controlul direct al Ministerului Apararii, mi se pare o masura mult mai eficienta.

    • Am vazut fimul. Jos palaria in fata polonezilor. Au si initiativa si bani si mult patriotism. isi invata lectiile din trecut.
      De ce toata lumea are o impresie gresita fata de paramilitari? Nu inteleg. Militiile sau paramilitarii pot fi de folos unei armate regulate. Eu de ex. m-as inrola la paramilitari si nu la armata regulata.

    • capatu` satului

      strategia este simpla,
      parada de 1 decembrie si ziua marinei la 15 august,
      asa neuronu` obosit al alegatorului va avea din nou incredere 99 % in armata;
      este mai simplu pt. conducatori sa spuna avem armata, tehnica de lupta moderna, etc.
      decat sa recunoasca franc, avem niste loaze de generali care nu`si justifica prin nimik gradu` obtinut;
      despre pensii la militari numa `de bine,
      tehnica o stim – are varsta generalilor iesiti la pensie;

      iubesc tradarea, dar urasc pe tradator,

      • @ capatu’ satului
        Stimate domn, imi permit sa va citez „tehnica o stim – are varsta generalilor iesiti la pensie” si va pot spune ca aveti dreptate. Acum 30 (treizeci) de ani, trei autospeciale de modelul pe care fusesem instruit in mindra si brava armie romana – R450 mai pe scurt – cu doar sase luni inainte au fost trimise de la unitatea unde eram militaur 😀 in termen la Muzeul Militar Central. Cred ca va imaginati cam ce a fost in sufletul nostru…. Sau cel putin intr-al meu.
        Iar in privinta „burtosilor de la transmisiuni” despre care s-a vorbit pe site, no comment!
        In aceiasi ani de gratie ’84 si ’85 am incercat sa le explic cad(av)relor din unitate ca un amplificator de 1.000 W e cit o valiza (vazut cu ochii proprii la Gil Badea – YO7APA). Ei, as! Bai soldica, R118 are 1.000W si e la creme de la creme a armatei sovietice / romane, e intr-un ZIL si asta nu-i cit valiza ta de biban neinstruit! Asa ca mai baga 50 de culcaturi sa-ti vina mintea la cap!
        Evident, puterea respectiva era doar pentru o banda dedicata – 3,5 MHz – dar ce sa le explici burtosilor?!
        Iar despre tehnica si uniformele armatelor straine (NATO adica) aflam destule, in schimb, cind era vorba de aparatura de secretizare a noastra ni se arata doar o chestie acoperita de o husa neagra.
        Deh, era vremea cind „inamicul aculta” aka „potrivnik podslushaty” era la mare moda.
        Fir-ar el al dracu’ de inamic, ne-a terorizat tot stagiul militar, n-avea somn, n-avea muiere, n-avea copii, statea tot cu geana pe noi sa vada cit de prosti sintem! Iar in ’89 al dracu’ tot ne-a pus-o!

    • exact. care…??

  2. Care „nationala”?

    A cui „nationala”?!

    Sau mai avem o stratgie nationala ?A dica azi ca cand cu globalizara, UE, samd mai este loc de „nationala” in ce priveste Romania?

    • Geaba cobesti bre p’aicea ca de obiecei, tenor in corul bocitoarelor de pe RumaniaMilitary, are voie la stratejii natzionale, normal ca are…

      Astia din mUE/NATO ai lasa sa-si stabileasca singuri pensiile si salariile

      Numai ca le-au limitat numarul de generali cu patru stele la patru sute, ca’n restul NATO or fi numa vreo cateva zeci, americanii au numa 38 si nu vor sa se simta complexatzi

      Si asa sunt complexati de ce tancuri si rachete avem

    • @nea Ghita
      Nea Ghita, tot respectul pentru matale dar inainte de a trece la lucruri serioase vreau sa-ti spun citeva vorbe:
      – zici ca ai probleme cu vederea / sincronizarea mina-ochi. De curiozitate am incercat sa analizez textele dumitale sa vad daca se incadreaza intr-un pattern – adicatelea daca se poate intimpla sa gresesti la tastare. Ei bine – surpriza! Nu sint greseli neintentionate. Adica matale ne cam umfli ca pe cimpoi. Ma rog, asta putin conteaza, important e ca esti un om pe care sincer il respect, iti respect patriotismul, determinarea si bunele intentii.
      – dupa umila mea parere – sint un amarit de fruntas in rezerva, nici macar caporal nu am fost in stare sa ajung 😀 – cred ca persoane ca dumneavoastra (chiar daca inainte mi-am permis sa folosesc apelativul de dumneata avind in vedere virsta apropiata pe care o avem) ar fi extrem de util in spatele frontului. Iar experienta in spatele frontului – cel putin in razboaiele moderne – avem, slava domnului. Ma refer la primul razboi – unde am intrat la fel de „in curul gol” ca si acum – dar am avut o miscare de rezistenta in spatele frontului mult superioara rezistentei franceze din al doilea razboi (evident, pastrind proportiile). Spre deosebire de perioada WWI acum avem o oarece experienta a conflictelor (inclusiv asimetrice – desi conflictele asimetrice sint, nu-i asa, „specialitatea romanilor) datorata militarilor din teatrele de operatiuni.
      Din pacate ne lipseste – si o spun asta cu riscul de a devoala un secret al lui Polichinelle – capacitatea de decizie (bazata pe sinteza – alt handicap) la nivel inalt.
      Asa ca, nea Ghita, mult succes in caz de Doamne – fereste! Ca numai pe oameni ca dumneata sau altii de pe aici se poate baza apararea tarii.
      Din pacate….

  3. http://www.flux24.ro/halucinant-bomba-din-codul-fiscal-investitorii-romani-vor-plati-impozite-mai-mari-cu-68-decat-cei-straini/

    – companiile infiintate de romani platesc impozite mai mari decat companiile din Romania dar care au un paton strain.

    uite asta e strategia nationala de aparare: ne punem pe spate, desfacem picioarele….

    e un subiect oarecum conex, nu e o legatura directa, dar e o legatura, ca e vorba de companii romanesti; iar economia autohtona e un pilon important al strategiei nationale de aparare

    sunt TARE curios daca ne vom trezi doar cand va fi prea tarziu…

  4. Noua nu ne trebuie asa ceva, ca nu avem dusmani. Suntem inconjurati de prieteni. Si daca suparam pe careva, ne cerem scuze, le dam orice vor si traim in armonie si prietenie. Ce, am avut vreun conflict cu vreun vecin vreodata?

    • Nuuuuuu…….noi am fost ca in Elvetia. E evident….Nu ne-a atacat nimeni…….

    • Cum nu? Cu Marea Neagra! Ca ne ia in fiecare an – nu noua bre, lui Mazare &Co – nu’s citi metri de plaja. Si nu mai au unde se bronza (tir)fe(te)le lui!
      Ce rai e unii…. 😀

  5. Bre, ce „strategie nationala de aparare” vretzi cand a reinceput Pomana Nationala, maririle de salarii si pensii

    In conditiile astea putzinii bani disponibili din taieri de investitii nu vor merge catre dotare ci catre salarii bugetari, pensii si solde

    Daca si astia din Armata or sa puna botul la niste mariri de salarii si pensii speciale atunci ce strategie vreti sa se mai faca, cu ce bani

    Si de data asta Armata n-are de ce sa se mai ascunda dupa politicieni, si-o face pe manutza ei de lemn

    Probabil vor mai investi cateva sute de milioane in niste chestii aproape inutile gen inarmare fregate si eventual vreo a doua escadrila de F16

    In loc sa cumpere ATGMuri pt infanterie, AA ca tot s-a discutat de „Siret”, echipamente pt militari (veste, echipamente de vedere pe timp de noapte), sa termine TBTul, pusca de asalt

    Si astia vor fi ultimii bani investitzi pe inca niste 10-15 ani, cu dezmatzul asta bugetar orice dezvoltare va fi franata si fara investitii, fara dezvoltare de unde bani pt dotare in urmatorii ani, tot mai multzi bugetari pe tot mai multzi bani adica retzeta sigura de „dezvoltare”, ne aruncam voiosi in Mare cu bolovanul de gat

    Nu incepem iara discutii cu medicii merita, profesorii merita, militarii merita, aia din servicii merita, angajatii de la guvern si presedentzie merita cat totzi ailalti la un loc samd

    Om vedea in 2017 ce au de gand cu dotarea

    Oricum or sa fie primii la decimare, sunt prea multi si prea labartzatzi pt ce echipament si dotare mai au, iar perspectivele reale sunt best described as missing

  6. Mda…nenii astia devin un fel de ovrei ai europei: un om, un soldat. Si visand pacea se pregatesc de razboi. Ma intreb daca in schema actuala a razbelului mai exista eficacitate pentru astfel de abordari.

  7. Cum armata inseamna doar militari care lupta pentru pensii si salarii, nu si pentru dotare, ai nostri ca brazii stim macar ca nu vor fi ajunsi din urma in cazul unui conflict:

    http://www.romanialibera.ro/index.php/sport/sporturi/militarii-romani-au-fugit-in-serbia-388874

  8. Daca continua asaltul UE cu imigranti, cota noastra de 2362 ( cifra asta exacta stipulata de birocratia europeana in contextul in care intra mii fara nici un control pare chiar haioasa ) cred ca o sa fie marita… statele bogate nu or sa stea cu mana in san sa ia sute de mii de refugiati pe spinarea lor… in cel mai bu caz contribuim financiar la sustinerea lor in tarile in care se stabilesc. Prin urmare in urma platilor catre salarii, pensii din tara, o sa vina in viitor si o nota de plata pentru tot ce intra lunile astea in Europa, si ce o sa intre in viitor. Asa ca bani de investitii or sa mai ramana din parti..sper sa ma insel. Asistand la fenomenul acesta cu implicatiile ulterioare rusii o sa trebuiasca doar sa astepte sa vada ce se alege de Europa. Daca mai pun si umarul la destabilizare…bani la celule teroriste, finantari de partide extremiste, destabilizarea este o chestiune de timp.

  9. Strategie de apărare cu coada de la mătură și cu tineri de 60 de ani. Fără industrie, fără economie, dacă nu produci, nu poți avea bani și nici armată. Banii se fac în economie. Terenurile de instrucție ale armatei au fost vândute pe nimic pe vremea lui Constantinescu, deci nu se poate reintroduce serviciul militar obligatoriu. Țările puternice din punct de vedere militar sunt țări puternice economic, țări care au industrie, nu sunt țări bananiere.

  10. Eu unu am cam obosist dupa 10 minute de ”intense dezbateri ” mai ales cand o tot invartit-o ”il consigliere ” degeratu pe dupa sura …ce mai de cand o zis ca nu intelege despre ce e vorba …cu toate scolile lui din Anglia ….
    Pai bine bei toarasi , despre ce vorbim aici ? Aiasta-i d’acilea strategie ANTINATIONALA …de aparare BEI !!!
    Totusi imi place cand pe ecran apar tot soiu de sofisticaturi aeriene si taratoare ori plutitoare de la colegii nostri de ”concepte …de aparare ”, in fundalu’ povestitorilor .
    Cred ca totusi iegzista o explicatie …ai nostri ca brazii sunt ”prelucrati ”in ale conceptualizarii in sejururi platite din banii contribuabililor peste granite [ ca aci nu se mai poate …oare din cauza cui …?] tocmai sa enerveze in asa masura adversaru cu trancaneli imbarligate incat sa-si faca singur hara-kiri din plictis …
    mda , plina tara de dottore si consigliere …si fundaluri moralizatoare a partenerilor de ”concept …stratejic ” …
    Pai ia uitati aci toarasi ce e UN CONCEPT ! da dizain auto ce-i drept …ca tot ne place cu-vantu

    https://www.youtube.com/watch?v=ufruRqSaVxk

  11. si ca sa fie si mai clar …deci concept , nene ! Adica ”Think out of box ! ” sau ass…

    https://www.youtube.com/watch?v=LNXJ_N-avnc

  12. Nu se poate vorbi despre o Strategie Nationala de Securitate fără a avea un capitol explicit sau implicit cu privire la SUTENABILITATEA unui conflict adică la INDUSTRIA NATIONALA DE APARARE. Orice produci în țara pana la 40% din valoarea lui se intoarce la buget sub forma de taxe, impozite, cerere produsa de angajații, etc or dacă importi nu prea se mai intoarce nimic. Or la bugetul nostru din nimic nu prea poate rezulta decat nimic.

    Ce trebuie înțeles de toată lumea este ca totul trebuie trecut prin filtrul CAPACITATII DE A SUSTINE UN CONFLICT altfel poti fi învins în război fără a pierde o bătălie. Un foarte important indiciu avem in campania din Libia unde economiile, bugetele si industria de aparare ale europenilor nu au putut sutine razboiul decat cateva lunii (app. 3) dupa care au trebuit sa ceara ajutorul americanilor inclusiv la munitie. De aici rezulta 2 intrebari:
    1. Daca tari cu bugete de aparare mult mai mari decat ale noastre nu au fost capabile sa sustina o companie impotriva unui stat mult mai putin dotat și cu o armata mai puțin antrenata decat Rusia, importand aceleasi echipamante ca ale europenilor cum ar putea Romania, cum un buget mult mai mic, sa poata sustina armata in cazul unui conflict?.
    2. Cum si cat timp ar putea acele tari sa sustina Romania si un conflict/razboi impotriva unui inamic cum este Rusia?.

    Trebuie sa fim sinceri si Strategia Nationala de Aparare trebuie sa proneasca de la realitati nu propaganda:
    – capacitatea de a sustine un conflict este limitata in timp de aceea cu cat apelezi mai mult la ea cat atat scade timpul care poate sa iti fie acordata, nu pot lupta doar alianti din NATO pt. Romania. Sa si vrea asa ceva nu se poate sustine logistic pe termene lungi iar Rusia nu o sa intre in genul de conflict in care nu are sanse prea curand, intens si de scurta durata (trebuie avut in vedere si factorul China) in care sa riste o infrangere sau o victorie cu pierderi imense. Va prefera un razboi ‘hibrid’ in mai multe state, ce se intampla in Ucraina si cu ISIS va fi mama multor conflicte (un conflict care vizeaza, in primul rand economina, adica sustenabilitatea);
    -Romania este in aproximativ aceeasi situatie cu tarile baltice. Si noi ca si ei avem popualtii care pot fi folosite de catre Rusia atat intern cat si la granite or in aceasta situatie nu se poate sa crezi ca ea nu va specula aceasta slabiciune si va face ceva doar in tarile baltice;
    Altfel putem rezuma totul la: NATO este cel mai tare, rupe totul în parcare – Strategie Naționala de Apărare. Dar nu știu de ce am un sentiment ca nu prea te poți apara cu slogane.

    Trebuie avute în vedere rezultatele TTX si Allied Shield.

    Cum industria de aparare inseamna foarte mult din sustenabiliatea unui conflict este obligatoriu repornirea ei. Aproape ca nici nu mai conteaza cat costa.
    Sunt categorii de dehnica în care trebuie sa:
    – predomine importul (AA -si aici poți face un MANPAD, câteva poți importa dar ai ce (GROM?) pt. ca nu prea s-a mai investit serios în așa ceva de cam mult timp, teroristi nu prea aveau aviatie -, radare, război electronic iarăși probleme și aici specializare cam prea spre insurgenta, echipamante de comunicatii, submarine);
    -altele în care trebuie sa predomine productia naționala (drone de toate tipurile și marimile), AT (fără capacitate de a produce și echipa soldatii mai ales când nu ai posibilitatea de a produce sau deține multe tancuri vorbim despre povesti), MANPAD (nu poți folosii tot timpul sau în orice geografii tunulete de 30-57mm și cum dronele sunt viitorul, trebuie sa produci MANPD-uri pt. a ale putea contracara), kituri de ghidare și planare (fundamental), IAR99+ (capacitate de a decola/ateriza pe piste improvizate, lansa muniție ghidata) este foarte important), senzori, nave, poate un tanc avand in vedere mententanta foarte foarte costisitoare, echipamnete de comunicatie si bruiaj ar iar ceva de incercat;
    – produse excusiv de Romania (APC/IFV (evident SAUR2+) și tot ce deriva de aici, kituri aditionale de blindaj, artilerie, rachete (122mm si 160mm sunt indispensabile trebuie produse în țara altfel iarăși scriem povești – LAROM + drone alta componenta a fundatiei armetei romane), tunulete 30-40mm – plus cele de 57mm, cam tot ce tine de infanterie – arma de asalt, echipamente individuale de protecție, etc).

  13. Interesant doar daca va duce la relansarea industriei de aparare, totul gandit din punct de vedere al sustenabilitati unui conflict:

    Klaus Iohannis anunta urmatorii doi pasi pentru aplicarea Strategiei Nationale de Aparare: Un Plan si un Ghid
    „In primul rand, Strategia Nationala de Aparare va trebui urmata si dublata de un plan de aplicare la nivelul tuturor autoritatilor cu atributii in domeniu si vizate de cadrul stabilit prin continutul acesteia. Tot in aplicarea Strategiei va fi nevoie de un Ghid care sa asigure o unitate de abordare si interpretare si sa nu lase loc ambiguitatilor.”

    In discurs, Klaus Iohannis a pledat si pentru respectarea angajamentului privind majorarea bugetului pentru Aparare”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20383201-klaus-iohannis-anunta-urmatorii-doi-pasi-pentru-aplicarea-strategiei-nationale-aparare-plan-ghid.htm

    //
    7 soldati morti si 13 raniti raportati in ultimele 24 de ore in Ucraina.

  14. După cum spunea Norica Nicolai avem muniție pentru o săptămână de luptă. Economic stăm șubred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *