Stryker pentru Peru

Aceasta tara sud-americana (despre care am mai vorbit pe site cu ocazia achizitionarii elicopterelor rusesti Mi 171Sh) trage tare si semneaza cu americanii pentru 178 de transportoare blindate Stryker produse de General Dynamics Land Systems (GDLS).

Pe numele sau intreg – M1126 Stryker, transportorul este astazi colona vertebrala a brigazilor motorizate ale infanteriei Statelor Unite, brigazi numite chiar “Stryker”,  americanii achizitionand peste 4400 de transportoare in foarte multe si variante modele.

Acum, cei mai multi dintre noi stiu ca Strayker are la baza modelul Pirahna III, si chiar asa si este, doar ca este o filiatie oarecum indirecta. Mai intai a fost Pirhana III, apoi “canadianul” LAV III si derivate iar din acesta a aparut Strykerul americanilor, care, trebuie sa precizam, nu-i amfibiu.

Revenind la peruani, acestia au pus jos 668 milioane de dolari pentru cele 178 de vehicule, insa acestea nu sunt noi ci un model mai vechi (si nemodernizat de americani), pentru ca o mare parte din flota americana de Stryker a fost modernizata (vehiculele au fost re-construite practic la Anniston Army Depot, peste o mie de bucati), cu podea intarita, nerezistenta la mine/IED-uri.

Una peste alta peruani vor primii cele 178 de transportoare dotate cu mitraliere grele calibrul 0.50 montate in turele telecomandate. Vor mai primi si suport tehnic, piese de schimb, etc.

Intentia peruanilor este sa-si creeze o brigada de  mare mobilitate pana in 2030.

Daca impartim cei 668 de milioane la 178 de vehicule obtinem un pret mediu de 3,7 milioane de dolari bucata, nu foarte ieftine fata de pretul de catalog de 5,11 milioane, pentru anul 2016.

GeorgeGMT

10 comentarii:

  1. Pai daca sunt vechi, nemodernizate, de ce costa atat?Ori intra ca si la F16 niste instructaje (da’ nu sunt avioane) ori asistenta tehnica pe n ani, ori cărapşîn.

  2. Daca aveam si noi Agilisul gata, acum puteam sa oferim ceva nou peruanilor, in contrapartida………poate chiar la banii astia. Astia au partida lor cu Ecuadorul, inclusiv un razboi in trecut pentru nus ce munti pe la granita. E chiar animozitate mare intre ei, am vazut asta cu ochii mei prin Europa si ceva detalii de la un ecuadorian. S-ar juca intre ei pana si-ar scoate ochii. Aceeasi poveste intre Columbia si Venezuela, dar aici foamea a stopat avantul razboitor al socialistilor lui Maduro! 🙂

    Dar noi nici nu am semnat contractul cu nemtii, deci….vrabia malai viseaza! 🙂

    • Deocamdata nu avem nici un Agilis prin urmare nu oferim nimic nimanui – asta presupunand ca i-ar interesa o oferta din partea noastra.

      Ma mir doar – isi iau peruanii transportaore neamfibii ?

      In orice caz, pentru noi transportoarele astea ar trebui sa fie obligatoriu amfibii – si tancurile in masura sa treaca pe sub apa – cerinta care descalifica familia Merkava.

      Hai sa vedem ce stiri (bune) o sa ne aduca iepurasul de paste …. ca pana atunci nu cred ca vom avea noutati terestre, navale, aeriene

  3. Armata romana risca sa devina, chiar daca nu este deja, mai slab dotata si echipata cu tehnica militara decat unele tari din Asia sau America latina si chiar si din Africa.
    Noul gobern psd-alde daca nu va face nimik in acest sens si mai ales prin repunerea in productie a industriei romanesti de aparare, prin fabicarea in tara a cat mai multa tehnica militara pt Armata Romaniei, corvete, fregate, nave auxiliare, vedete de lupta, blindate, tancuri, avioane, elicoptere, artilerie si rachete de toate felurile, armament greu si usor de infanterie, vor avea o mare bila neagra in 2020.
    Ar fi de dorit chiar 3% din PIB-ul Romaniei pt aparare la ce pozitie si situatie strategica are tara nostra!!!!

  4. America de sud importa din SUA cam tot, nu numai tehnica militara, e un plus faptul ca esti aliatul lor, desi opinia publica sud-americana nu-i de acord cu apropierea politica de aceasta tara.
    Oricum ar fi, sa NU fi afiliat sau aliatul SUA in zona amintita te costa mai mult decat vice-versa.
    Ai in primul rand acces la uriasa piata de desfacere a produselor din SUA ceea ce nu-i putin lucru.

  5. prin America de sud se vorbeste cu precadere spaniola (exceptie notabila Brazilia) si totusi au ceva de impartit intre ei . pe aici , prin Ieuropa este un presedinte care viseaza sa atace vecinul mai mare, dar mai prost si sa imparta el mamaliga cum vrea muschiuletul lui de dodonel. asa ca daca mergem dreacu pe aceeasi linie maldavanii vor emite pretentii la noi cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *